You are on page 1of 32

Colofon

Flamboree Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw Lange Kievitstraat 74 2018 Antwerpen Tel. 03 231 16 20 info@flamboree.be www.flamboree.be
Deze infobrochure werd speciaal ontwikkeld voor alle medewerkers van Flamboree 2009. Per medewerker is er een exemplaar per post bezorgd. Een digitale versie van deze infobrochure is terug te vinden op www.flamboree.be.

Inhoudsopgave
• Woord vooraf

3 4-5 6-10 12-13 14-15 16 16-17 18-20 21 22 23 24 25-27 28 29 30-31 32

Flamboree zelf
• Flamboree is • Een blik op het programma • Voorzieningen voor medewerkers • Aankomst & vertrek • Plattegrond • Praktische info • Leefregels

Voorbereiding
• Reisinfo • Home Hospitality • Verzekeringen • Medische fiche • Materiaal • FlamboSong – Sparkling Adventure • Medewerkers en deelnemers gezocht • Bijlagen & contact • Kalender

2

Beste Medewerkers De afgelopen maanden hebben jullie, de Flamboree medewerkers bergen werk verzet. De wilde ideeën en avonturen werden omgezet naar concrete plannen en afspraken. Hoog tijd dus om jullie wat meer nieuws en informatie te bezorgen over wat jullie zoal kunnen verwachten op Flamboree zelf. We hebben deze brochure met de grootste zorg samengesteld om jullie zo goed mogelijk te informeren. Lees ze aandachtig door, aangezien er heel wat specifieke dingen voor medewerkers instaan.

We hopen dat jullie na het lezen van deze brochure een duidelijker beeld hebben over ons avontuur van deze zomer. Houd ook zeker en vast onze website www.flamboree.be in het oog. Nieuwe informatie zal daar gepubliceerd worden.

We hopen alvast dat er bij jullie stilaan een klein vlammetje begint te branden, bij ons staat de boel in alle geval al in lichterlaaie. Flammende groetjes! Het Flamboree coördinatieteam

3

1. Flamboree is …
Wat is Flamboree?
Flamboree is een internationaal kamp voor scouts en gidsen (Jamboree) van over de hele wereld. Deelnemers zijn tussen 14 en 18 jaar. We kiezen bewust voor een internationaal kamp: de meerderheid van de deelnemers komt uit het buitenland. Internationale ontmoeting en uitwisseling staan dan ook centraal. Dat Flamboree plaats heeft op Vlaamse bodem ontdek je in het woord Flamboree: Vlaanderen (Flanders) en Jamboree. Vier weken lang zal het Hopper jeugdverblijf ‘De Kluis’ in Sint-Joris-Weert omgetoverd worden tot de thuisbasis van 1500 scouts en gidsen. Flamboree wordt het grootste internationaal scouts- en gidsenkamp in Vlaanderen en België. Flips en Aquina zijn de mascottes van Flamboree. Zij begeleiden ons doorheen de kampactiviteiten en zorgen voor een ‘Sparkling Adventure’!

Wie organiseert Flamboree?
Flamboree wordt georganiseerd door Scouts en Gidsen Vlaanderen. De werking van Scouts en Gidsen Vlaanderen steunt op vijf basispijlers: engagement, zelfwerkzaamheid, medebeheer, ploegwerk en dienst. Wekelijks komen er zo’n 75 000 jongens en meisjes samen, verdeeld over een zeshonderdtal groepen. Naast Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn er nog vier andere Belgische scouts- en gidsenfederaties. In totaal zijn er in België zo’n 150 000 leden, verdeeld over twee Vlaamse en drie Waalse federaties.

Hoe zijn we georganiseerd?
De organisatie wordt gestuurd door het Flamboree coördinatieteam (COT). De praktische organisatie van Flamboree gebeurt in tien verschillende werkgroepen: animatie, communicatie, deelnemers, medewerkers, programma, voeding en verkoop, secretariaat, financiën, veiligheid en gezondheid, logistiek. In totaal zijn er, sinds de start van de voorbereidingen in 2006, zo’n 150 Vlaamse medewerkers bezig met de voorbereiding van het kamp. Die vrijwilligers worden ondersteund door een aantal betaalde krachten van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Algemeen overzicht Flamboree
Op woensdag 29 juli 2009 verwelkomen we de deelnemers op Hopper Jeugdverblijf De Kluis te Sint-Joris-Weert. Vanaf dat moment nemen we hen mee op ons Sparkling Adventure. We beginnen de eerste avond met een spraakmakende openingsshow. Vanaf dag twee bieden we hen een waaier aan bruisende activiteiten. Het is onmogelijk om alle activiteiten op hetzelfde moment te laten doorgaan voor alle deelnemers. Daarom werd een kampschema opgesteld dat verschillend is voor de vier subkampen. Daardoor krijgt iedereen de kans om alle programmathema’s te doorlopen, al zal het wel in een andere volgorde zijn.

4

Het kamp wordt ingedeeld in twee grote delen, met tussenin een centrale dag. In het eerste deel worden activiteiten aangeboden over de thema’s Back in Time, Toekomst, Outdoor en Simply Scouting. In het tweede deel van het kamp komen dan activiteiten aan bod over City Life, Global Life, Waterworld en Fashion & Showbizz.

We eindigen ons kamp met een adembenemende slotshow vrijdagavond, en op zaterdag 8 augustus 2009 nemen we afscheid van elkaar.

Dagoverzicht voor de deelnemers
07u30 Opstaan + wassen 08u30 Ontbijt + verplaatsing naar activiteit 09u45 Start ochtendactiviteit 12u30 Lunch 14u00 Start middagactiviteit 16u00 Vieruurtje + vervolg middagactiviteit 17u30 Start walk-in + koken + eten + afwas + douchemoment 20u00 Avondactiviteit 22u30 Wassen + slapen 23u30 Volledige stilte op de subkampen

Het dagoverzicht kan afwijken, afhankelijk van het programma van de dag (bijvoorbeeld bij uitstappen).

5

2. Een blik op het programma
In het schema zien jullie een voorbeeld van het programma van dag 2 tot dag 5 voor één subkamp. Elk subkamp start met een ander thema..

Activiteitenblok 1
Dag 2 Donderdag 30/07 07.30u 09.45u 12.30u 14.00u 16.00u 17.30u 17.30u 20.00u 22.30u 23.30u Walk-in Avondprogramma wassen + slapen stilte Outdoor Adventure opstaan + ontbijt Dag 3 Vrijdag 31/07 opstaan + ontbijt Global Life middagmaal Global Life vieruurtje Global Life Walk-in Avondprogramma wassen + slapen stilte Walk-in Avondprogramma wassen + slapen stilte Back in Time Stadsbezoek Dag 4 Zaterdag 01/08 opstaan + ontbijt Dag 5 Zondag 02/08 opstaan + ontbijt Free Time middagmaal Future Life vieruurtje Future Life Walk-in Zingeving wassen + slapen stilte

Outdoor
Kom je mee op een dag vol avontuur in onze Vlaamse bossen? We trekken erop uit, te voet én met de fiets. Een wandeltocht, een mountainbikeparcours, een hindernissenpiste en een woudloperkeuken, het zit allemaal in deze dag vol grensverleggende uitdagingen.

Global Life
Vandaag wordt er dieper ingegaan op thema’s waar we allemaal wel eens mee geconfronteerd worden. We bieden een brede waaier thema’s aan, gaande van de leefwereld van jongeren (seks, relaties, …) tot meer globale thema’s (zoals Kyoto, mensenhandel,…). Zowel op speelse wijze als in debatten en werkwinkels gaan we op zoek naar antwoorden. Welke boodschap willen wij aan de wereld sturen?

6

Back in Time
De deelnemers brengen de hele dag in het domein Bokrijk door. Hier worden afwisselend activiteiten gedaan van beleving en van kennismaking met het verleden. Zowel Vlaamse als buitenlandse deelnemers worden ondergedompeld in een historisch bad en gaan op een speelse manier op verkenning in ons verleden. Hoe leefden we toen? Wat zijn typische spelletjes van die tijd? Wat deden de mensen in die tijd zoal? En kunnen we zelf nog brood bakken?

Future Life
Een namiddag in het teken van de toekomst! We reizen naar het jaar 2904, de planeet aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens. De vreemde wezens hebben de aarde bijna voor zich gewonnen, maar er is nog één ultieme kans om onze blauwe planeet te redden. Hiervoor wordt de hulp van scouts en gidsen ingeroepen. Creativiteit, teamwork en enthousiasme zijn de kernwoorden die naar de overwinning zullen of kunnen leiden.

Feest op maandag 3 augustus
Stadje
Flips daagt jullie uit om de hele wereld te laten schitteren in één stad. Dit is jouw ultieme kans om je eigenheid met iedereen te delen. Wil je bijvoorbeeld de Belgische chocomousse voorschotelen aan een internationale jury of mee acteren in een traditioneel Afrikaans toneeltje, dan is deze uitdaging zeker iets voor jouw groep! Samen met jullie creëert Flips een unieke stad op scoutsformaat. We verwachten dat elke groep de eigenheid van zijn groep, land of streek promoot. Dat kan iets om te eten zijn, maar ook iets met muziek en dans of een typisch spelletje. Tijdens dit toonmoment kan iedereen bij elkaar gaan bureluren en smaken proeven, culturen opsnuiven, spelletjes spelen en verhalen luisteren. Stadje is dé plek en moment om als medewerker het internationale van Flamboree te komen opsnuiven, maak dus zeker tijd vrij om mee te komen proeven en genieten. Als je, misschien samen met enkele landgenoten, zelf ook een standje wil hebben in Stadje kan dat absoluut. Laat ons bij je aankomst op Flamboree even weten wat je plannen zijn.

Massaspel
Alle subkampen verzamelen in de arena en daar barst de strijd los. Met alle deelnemers wordt er een gigantisch spel met en tegen elkaar gespeeld: smijten en trekken, korte en krachtige competitiespelen, veel kleur, veel lawaai en nog meer sfeer. Welk subkamp gaat er deze keer winnen? Het belooft een leuke combinatie te worden van afwisselende al dan niet chaotische spelen. Van de medewerkers verwachten we, buiten hun laaiend enthousiasme, af en toe wat hulp tijdens het massaspel. Enjoy it!

7

Carnaval
Om de centrale dag helemaal in stijl af te sluiten starten we met een parade op het subkamp. We verzamelen in de grote tent en daar mag het feest helemaal losbarsten. Met z’n allen maken we er een groot internationaal feest van met muziek, dans en plezier!

Een kamp zonder een goed feest bestaat niet Een feest zonder mensen bestaat niet Mensen zonder feesten bestaan niet Feesten zonder muziek bestaan niet Een muziekje zonder ritme bestaat niet Een ritme zonder dansen bestaat niet Dansen zonder dansvloer bestaan niet Een dansvloer zonder danszaal bestaat niet Een danszaal zonder stad bestaat niet Een stad met carnaval bestaat wel!

Breng dus je traditioneelste, grappigste, kleurrijkste feestkostuum mee! Dan zorgen wij samen met jullie voor een onvergetelijk feest. We kijken er al naar uit!

8

Activiteitenblok 2
In het schema zien jullie een voorbeeld van het programma van dag zeven tot dag tien voor één subkamp. Elk subkamp start met een ander thema.
Dag 7 Dinsdag 04/08 07.30u 09.45u 12.30u 14.00u 16.00u 17.30u 17.30u 20.00u 22.30u 23.30u opstaan + ontbijt Simply scouting middagmaal Simply scouting 4 uurtje Simply scouting Walk in Avondprogramma wassen + slapen stilte Walk in Avondprogramma wassen + slapen Stilte City life Stadsbezoek Dag 8 Woensdag 05/08 opstaan + ontbijt Dag 9 Donderdag 06/08 opstaan + ontbijt Free time middagmaal Showbizz 4 uurtje Fashion Walk in Avondprogramma wassen + slapen stilte Walk in Slotshow wassen + slapen stilte Waterworld Wateractiviteiten Dag 10 Vrijdag 07/08 opstaan + ontbijt

Simply Scouting
Vandaag ligt de keuze volledig bij jou. Ga je volledig op in de teamspirit of doe je liever iets rustigs? Zie je jou eerder een computerspel spelen of een gezelschapsspel of een combinatie van de twee? Ga je eerder voor de Vlaamse klassiekers of voor de internationaal gevestigde waarden? Speel je liever in een kring of zomaar in het wilde weg? Ben je technisch of tactisch aangelegd? Maak je liever vuur of plezier? Tijdens Simply Scouting wisselen technieken en echte Vlaamse scoutsspelen elkaar af.

City Life
We gaan de stad Brussel ontdekken op een speelse en avontuurlijke manier, ingekleed in een groot spel. We willen hoogtepunten zoals het Atomium, de Grote Markt, Manneke Pis en het koninklijk paleis tegenkomen op ons avontuur. We maken er een doorschuifsysteem van met vier deelthema’s: klimmen, water, underground en markt.

9

Fashion & Showbizz
In de voormiddag is er een moment voorzien voor vrije tijd. Toch bieden we een werkwinkel Fashion aan waar de deelnemers vrij kunnen kiezen en genieten van enkele werkwinkels. Laat je je eens graag verwennen met een heerlijke massage of ga je liever met een hennatattoe naar huis? Tijdens de namiddag concentreren we ons op Showbizz en het aanleren van een ‘métier’: muziek, dans, percussie, improvisatie en toneel. We voorzien tijd en ruimte voor uitwisseling tussen de verschillende culturen wat dit thema betreft.

Waterworld
Een dag om van te watertanden. Tijdens Waterworld trekken we naar het provinciaal domein De Nekker in Mechelen. Daar worden de deelnemers onderverdeeld in verschillende kleinere groepjes. Via een rotatiesysteem zal elk groepje vier activiteiten kunnen doen. Dit zowel op als rond het water! Wat mag je verwachten? Kano, beachvolley, vlotten, waterestafetten, waterpolo,…

Avondprogramma voor deelnemers
Bijna elke avond worden er vrijblijvend activiteiten aangeboden op het subkamp. Rustige en actieve momenten wisselen elkaar af. Kampvuur, boombal, subkampspel, openluchtcinema en straatfeest zijn enkele voorbeelden van het aanbod. De avond voor de centrale dag is er tijd voor zingeving. We gaan op zoek naar een moment van rust in het wilde feestgedruis van Flamboree. Niemand mag zich gedwongen voelen om deel te nemen, maar het is misschien wel de ideale moment om eens van andere religies en culturen te leren.

Free Time & Walk-in voor deelnemers
In het programma van Flamboree zijn een aantal momenten voorzien waarop je niet verplicht bent om deel te nemen aan de geprogrammeerde activiteiten. Voor iedereen zijn er twee halve dagen Free Time voorzien. Tijdens die ochtenden kan je eens uitslapen, uitgebreid douchen of een momentje organiseren met je eigen groep. Walk-inactiviteiten zijn kleine korte activiteiten waar je, zoals de naam het zelf zegt, binnen en buiten kan lopen. We bieden ze aan tijdens het kookmoment. Wie niet hoeft te koken, kan er zeker eens een kijkje komen nemen. Vergeet ook zeker niet deel te nemen aan de Flamboree Friendship Award. Als je slaagt in een aantal opdrachten kan je een speciale award verdienen. Op deze momenten kan je bij je subkampstaf ook spelmateriaal ontlenen.

10

11

3. Voorzieningen voor medewerkers
Infopunt medewerkers
Het infopunt voor medewerkers bevindt zich in het hoofdgebouw, naast het medewerkersrestaurant. Het infopunt is een plek waar je als medewerker terecht kunt met al je vragen en problemen tijdens Flamboree. Zij kunnen je bijvoorbeeld alles vertellen over waar welke activiteit doorgaat, waar je die bepaalde werkgroep ergens op het terrein of in het gebouw kunt vinden of om hoe laat je moet opstaan als je morgen mee een activiteit gaat begeleiden.

Waar slaap ik op Flamboree?
Waar jij je slaapzak mag uitrollen, hangt van een aantal dingen af: • Als je heel de opbouw en afbraak meedoet, slaap je in het Berkenhof • Als je medewerker bent van Veiligheid en Gezondheid, of lid van het Coördinatieteam, slaap je in het hoofdgebouw. • Als je medewerker bent op een Subkamp, slaap je ook op dat Subkamp • Alle andere medewerkers slapen in patrouilletenten op het Medewerkers-subkamp Polaris. Deze patrouilletenten worden door Flamboree voorzien. Wie dat graag wenst, mag ook een eigen tentje meebrengen.

Eten en drinken op Flamboree
Medewerkers leggen we graag in de watten, ze zijn tenslotte de drijvende kracht achter Flamboree. Daarom ook dat je als medewerker drie keer per dag terecht kunt in het medewerkersrestaurant in het hoofdgebouw. Doordat de capaciteit van het restaurant beperkt is, bieden we het ontbijt, middag- & avondeten telkens gedurende ongeveer 2 uur aan, zodat de bezetting gespreid kan worden. Medewerkersbar “Dusty Star” is elke dag open van 12u30 tot 14u30 en van 18u tot 02u. Tussen 14u30 en 18u is de medewerkersbar vrij toegankelijk, maar is er niets verkrijgbaar. Tijdens de openingsuren is er steeds gratis water, koffie en thee te verkrijgen. Alcoholische dranken zullen er enkel tussen 22u en 02u te verkrijgen zijn.

Ontspanning voor medewerkers
Tijdens een aantal avonden wordt er allerlei entertainment voorzien op het podium in The Dusty Star. Wie graag zelf een bijdrage levert, kan steeds de barploeg contacteren. Ook zullen er tijdens Flamboree dagelijks een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn voor medewerkers om mee te gaan op de uitstappen van het deelnemersprogramma. Meer info hierover zal beschikbaar zijn in het infopunt van de medewerkers tijdens Flamboree. Op het infopunt van de medewerkers kun je ook heel wat sport- en spelmateriaal gratis ontlenen om bijvoorbeeld een partijtje voetbal te organiseren op vrije momenten.

12

Internetcafe voor medewerkers
In het hoofdgebouw zullen er ook de hele dag door een aantal computers met internet voorzien worden voor medewerkers. Je hoeft die niet te reserveren, hooguit even je beurt afwachten.

Taken van medewerkers
Een gemiddelde dagtaak op Flamboree duurt in totaal ongeveer 8 uur. Je werkschema wordt bepaald binnen je werkgroep, in overleg met de andere medewerkers. Elke medewerker kan gedurende het kamp zeker tijd vrij krijgen om bijvoorbeeld mee op een daguitstap te gaan, of zelf een namiddag naar Leuven te trekken met een paar nieuwe vrienden. We willen hierbij graag meegeven dat flexibel omgaan met die 8uur werken per dag geen probleem is, maar dat het tegelijk erg belangrijk is om erop te letten dat je steeds voldoende vrije uren hebt alsook een goede nachtrust. Flamboree zelf duurt elf dagen, met de opbouw en afbraak erbij zijn dat zelfs 27 dagen in totaal. Doseer dus tijdig je energie.

Kinderopvang
We voorzien kinderopvang voor medewerkers met (jonge) kinderen. Graag een seintje als je hiervan gebruik wilt maken, of als je vragen hebt, via medewerkers@flamboree.be

Akabe
Een tiental medewerkers met een beperking, elk met zijn of haar coach, maken mee deel uit van de medewerkersploeg van Flamboree. We rekenen erop dat alle medewerkers de nodige aandacht en respect opbrengen voor deze medewerkers.

13

4. Aankomst & vertrek
De eerste dagen
De opbouw start op 19 juli, vanaf dan ben je van harte welkom om mee op te bouwen Op zondag 26 juli verwachten we dat alle medewerkers effectief aanwezig zijn. Maandag en dinsdag worden dan de laatste zaken opgebouwd en is er tevens tijd voorzien voor de opstart van de werkgroepen alsook de nodige trainingen. Alle hens aan dek dus! Op woensdag 29 juli openen we de poorten van het Flamboreeterrein. We verwelkomen de deelnemers aan het treinstation van Sint-Joris-Weert, of ze nu met trein, bus, wagen of fiets naar Flamboree komt. Van daaruit volgen alle deelnemers te voet het sterrenpad tot aan het terrein. Vervoer van zwaar groepsmateriaal (tenten, kisten) wordt voorzien. Groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen verwachten we tussen 09u00 en 11u00 ‘s morgens. Buitenlandse groepen kunnen aankomen tot 14u30. Een deel van de medewerkers gaan we inschakelen om mee het onthaal van alle deelnemers in goede banen te leiden. Bijvoorbeeld om de groepen tot op hun subkamp te brengen, mee materiaal uit te delen, gasvuren mee aan te sluiten, … De leden kunnen of even bekomen van de lange reis of al meteen beginnen met het opbouwen van het troepsterrein: tenten rechtzetten en installeren, sjorhout ophalen, de kook- en eethoek installeren, … Vanaf 17u00 kunnen zij in het voedselverdeelcentrum het avondeten afhalen en beginnen koken. Omdat sommige buitenlandse groepen pas laat arriveren, willen we aan de andere groepen op het subkamp vragen om hen te helpen bij hun opbouw. Niet alle scouts en gidsen hebben de gewoonte om te slapen in patrouilletenten of een kookhoek te sjorren met dikke houten balken. Rond acht uur gaat Flamboree dan écht van start, met de officiële opening van het subkamp. Vlak daarna vertrekken we per subkamp naar de openingsshow in de arena.

14

De laatste dag voor de deelnemers
Vrijdag 7 augustus overdag is er nog het gewone programma. 's Avonds wordt Flamboree afgesloten met de slotshow. Dat is meteen de laatste activiteit van het Flamboreeprogramma. Vanaf dan kan het afscheid nemen beginnen. Afbreken, inpakken en wegwezen houden we voor zaterdag 8 augustus. Vanzelfsprekend zorgt elke groep voor de afbraak van het eigen troepsterrein: rugzakken inpakken, tenten afbreken, geleend materiaal terugbrengen, het laatste afval naar het containerpark brengen, … We verwachten dat iedereen zijn/haar steentje bijdraagt in de algemene afbraak van Flamboree. Met 2400 extra helpende handen kunnen we op zeer korte tijd bergen werk verzetten. Werkgroep Logistiek zal deze afbraak coördineren.

En dan begint de afbraak!
We vragen aan alle medewerkers om minimum 1 dag langer te blijven om mee af te breken, zijnde tot en met zondag 9 augustus ’s avonds. Tijdens de laatste dag van Flamboree helpen we met z’n allen om, samen met de deelnemers, de grootste dingen af te breken en op te kuisen. Zo willen we die dag bijvoorbeeld dat alle subkampen volledig leeg zijn en reeds opgekuist. Zaterdagavond is het dan tijd voor de eerste verwennerij tijdens de afbraak, we sluiten de zware werkdag namelijk af met een grootse BBQ voor alle medewerkers. ‘s Zondags gaan we dan verder met de afbraak en opkuis, en eindigen we de dag met een ongelooflijk vet feestje voor alle medewerkers, met veel muziek! De 5 dagen nadien volgt dan de rest van de afbraak. Tijdens die dagen breken we de laatste dingen af, zorgen we dat al het materiaal teruggaat naar de juiste plaats en dat De Kluis terug in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld. De afbraak eindigt op 14 augustus waarna we moe maar voldaan terug huiswaarts kunnen keren.

Blij weerzien op HO?
We zijn nog niet zeker in welke fysieke toestand, maar Flamboree zal zeker en vast aanwezig zijn op HO, dat dit jaar reeds op vrijdagavond begint. Je kan bijvoorbeeld eens langs het Flamboreestandje op de markt lopen om elkaar terug te zien en tegelijk een heleboel foto’s en filmpjes van hét internationaal kamp van 2009 te bekijken. Tot op HO dus alvast!

15

16

4. Praktische info
In dit deel willen wij jullie zoveel mogelijk praktische informatie bezorgen, zodat jullie goed voorbereid op Flamboree kunnen vertrekken.

Faciliteiten Sanitair
Op het domein zijn douches en toiletten voorzien voor deelnemers en medewerkers. Ook de toiletten en douches in het hoofdgebouw en berkenhof zijn beschikbaar voor de medewerkers. Voor scouts en gidsen met een handicap is er aangepast sanitair beschikbaar. Hou het sanitair netjes, dat is prettig voor diegene die na jou komt. Ook deelnemers zullen af en toe moeten helpen in de schoonmaak van het sanitair.

Communicatie
Op het domein is er nauwelijks tot geen GSM-ontvangst, hou hier rekening mee. In het internetcafé voor medewerkers kan je tijdens de openingsuren gratis surfen. We voorzien er ook oplaadpunten voor fototoestellen en GSM’s. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal, draag er dus zorg voor.

Shop
Is je tandpasta op of ben je je zeep thuis vergeten? In de Flamboree-Shop kan je producten voor je persoonlijke hygiëne kopen. Naast deze producten zijn er ook een heleboel leuke Flamboreeproducten te koop. Betalen in de winkel doe je cash, er is op het Flamboreeterrein geen geldautomaat. Medewerkers kunnen wel geld afhalen op bv een uitstap of in Sint-Joris-Weert.

Veiligheid en gezondheid
Waar 1500 mensen op beperkte afstand samenleven, kunnen onveilige situaties ontstaan. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om onveilige situaties te melden aan de medewerkers. Ons veiligheidsteam staat dag en nacht paraat om ervoor te zorgen dat Flamboree veilig verloopt. Stewards zorgen tijdens de massa-activiteiten voor de veiligheid van de deelnemers en medewerkers. Ons eigen brandweerteam staat klaar om eventuele dringende interventies uit te voeren. In de EHBO-post in het hoofdgebouw kan je terecht voor dringende en niet-dringende medische verzorging. Ons team van ervaren en professionele ambulanciers, verpleegkundigen en artsen staat garant voor een kwaliteitsvolle opvang van gewonde of zieke deelnemers en medewerkers. Indien nodig kunnen we voor verdere medische verzorging beroep doen op een hospitaal in de buurt. Onder gezondheid verstaan we ook een goede nachtrust! Tussen 23u30 tot 07u30 is het stil op de slaapgronden. Respecteer deze uren zodat iedereen van een goede nachtrust kan genieten.

17

5. Leefregels
Op Flamboree 2009 leven, spelen en werken 1500 scouts en gidsen uit de hele wereld samen. Om het kamp zo vlot mogelijk te laten verlopen, verwachten we dat iedereen zich aan deze leefregels houdt.

Engagement
Flamboree 2009 maak je maar één keer mee, we verwachten dan ook dat iedereen actief deelneemt aan alle voorziene activiteiten en anderen aanmoedigt hetzelfde te doen. Voor het goede en vlotte verloop van het programma en de activiteiten, is het noodzakelijk dat iedereen steeds tijdig op de plaats van afspraak is. Het kampterrein wordt enkel verlaten tijdens de off-siteactiviteiten.

Verantwoordelijkheid
Van leiding en medewerkers verwachten we dat ze steeds het goede voorbeeld geven naar deelnemers, andere leiding en medewerkers. Als deelnemer ben je zelf verantwoordelijk voor wat je doet. De medewerkers staan in voor de goede werking van het kamp, dus zowel leiding als leden worden verwacht richtlijnen en opmerkingen van medewerkers op te volgen.

Respect voor elkaar
Iedereen op Flamboree heeft het recht zichzelf te zijn en dient respect te hebben voor de eigenheid van de anderen, elkaars ruimte, privacy en cultuur. We geven elkaar kansen, ook als het moeilijk gaat. We pesten niet en werken samen. Een goede nachtrust is het begin van een fijne dag. Daarom verwachten we dat de stilte op en rond de slaapgronden absoluut gerespecteerd wordt van 23u30 tot 7u30. We vragen aan iedereen om hier strikt op toe te zien. Geef iedereen de kans om tijdig aan te geven dat een relatie storend werkt. Relaties tussen een lid en een medewerker / leid(st)er / coördinator kunnen niet tijdens Flamboreeactiviteiten. Over seks kunnen we kort zijn: daar bestaan andere plaatsen en gelegenheden voor.

Respect voor de natuur
Tien dagen leven in de natuur is een sterke belasting voor het domein waarop we verblijven. Daarom hanteren we een ecologisch verantwoorde aanpak en gaan respectvol om met de natuur. We proberen afval zoveel mogelijk te vermijden en te beperken. Afval wordt goed gesorteerd. Tijdens het koken wordt enkel gebruikt gemaakt van de voorziene gasvuren.

18

Open vuur en barbecues op het troepsterrein zijn strikt verboden. De organisatie voorziet een aantal kampvuurmomenten onder begeleiding van bevoegde medewerkers.

Respect voor materiaal
Respecteer het materiaal dat je ter beschikking krijgt, zodat het ook na jouw activiteit nog gebruikt kan worden voor de volgende groep. Draag extra zorg voor het materiaal van anderen of materiaal dat je in bruikleen gekregen hebt van de organisatie. Waardevolle voorwerpen meebrengen gebeurt op eigen risico. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies, diefstal of beschadigingen aan goederen van deelnemers tijdens Flamboree. Op De Kluis is er nagenoeg geen GSM-bereik. Het gebruik van een GSM is enkel toegestaan tijdens de vrije momenten. Hou dat gebruik discreet en beperkt.

Hygiëne & veiligheid
Er zijn voldoende toiletten en douches voorzien op het terrein. De toiletten zijn dag en nacht beschikbaar. De douches zijn beschikbaar tijdens bepaalde uren en zijn gescheiden voor jongens en meisjes. We vragen om de toiletten en douches steeds proper achter te laten na gebruik. Wildplassen is niet toegelaten. Drinkwater is voorzien op heel wat plaatsen op het terrein, maar wees er steeds zuinig mee. De veiligheidsvoorschriften dienen steeds te worden nageleefd. Huisdieren zijn niet toegelaten op het Flamboreeterrein. Bepaalde zones van het terrein zijn enkel toegankelijk voor medewerkers en/of leiding. Alle vormen van wapens zijn ten strengste verboden op het terrein. Enkel een klein zakmes is toegelaten, indien het conform de Belgische wetgeving is.

Uniform
Tijdens de ceremonies draagt iedere deelnemer zijn of haar uniform. Ook op activiteiten buiten het terrein tonen we ons zichtbaar als scouts en gidsen. Je kampdas en deelnemersbadge met je ID draag je altijd.

Roken, alcohol & druggebruik
Roken is enkel toegestaan tijdens de vrije momenten, binnen de aangeduide zones. Het nuttigen van alcoholische dranken is enkel toegestaan aan leiding en medewerkers in de medewerkersbar. Het is verboden zelf alcoholische dranken mee te brengen: die worden in beslag genomen. Bezit en gebruik van in België illegale middelen (cannabis, XTC, cocaïne, …) is ten strengste verboden. Bij overtreding en overlast treden we gepast op.

19

Commerciële activiteiten
Op Flamboree kan je drank en versnaperingen verkrijgen en is er een winkel voorzien waar je enkele souvenirs kunt kopen. De prijzen zijn steeds democratisch. Enkel commerciële activiteiten georganiseerd door de organisatie zijn toegestaan. Swoppen (het ruilen van badges en andere gadgets) doe je met iemand van je eigen leeftijd. Leden swoppen niet met leiding of medewerkers en omgekeerd.

Nog vragen?
Heb je bij deze regels nog vragen, klop gerust aan bij het infopunt voor de medewerkers. Tijdens het kamp zijn zij steeds je eerste aanspreekpunt. Bij ernstige of aanhoudende overtredingen zal, in overleg met werkgroep medewerkers, het coördinatieteam gepast reageren. Bij strafbare feiten zal aangifte gedaan worden bij de politie.

Samen proberen we er voor iedereen een aangenaam en veilig kamp van te maken!

20

Deel 2 – Voorbereiding 1. Reisinformatie
De Kluis – Sint-Joris-Weert
Flamboree vindt plaats op het Hopper Jeugdverblijf De Kluis in Sint-Joris-Weert. De Kluis is een groot scoutsdomein nabij Leuven. Het beschikt over een grote oppervlakte aan bossen, kampeeren activiteitgronden. Op De Kluis hebben al heel wat grote kampen plaatsgevonden: Flamboree 2003, Jamboree Minikamp 2007, Kampen rond Brussel 2007, ... . Meer info over De Kluis vind je op www.hopper.be/jeugdverblijf/DeKluis.

Adres kampterrein
De Kluis - Flamboree Kluis 1 B-3051 Sint-Joris-Weert (Oud-Heverlee) België

Vervoer naar Flamboree?
Hoe je het best naar Flamboree komt, bepaal je zelf. Je kan met de trein komen, meerijden met iemand of met je eigen wagen komen. Let op, je wagen mag tijdens de opbouw en afbraak enkel het terrein op om je bagage en materiaal uit te laden, daarna parkeer je je auto op de medewerkersparking. Tijdens Flamboree zelf is het terrein verboden voor auto’s van medewerkers, iedereen parkeert op de juiste parking.

Doen! Graag hadden we van medewerker geweten wanneer en hoe hij of zij naar Flamboree komt. Daarom vragen we om (online) het reisrouteformulier in te vullen, en dit voor 15 juni. Alle info op www.flamboree.be

21

Info 2: voor en na Flamboree
Home Hospitality
Beste mensen, We zijn nog dringend op zoek naar groepen, gezinnen en anderen die het zien zitten om buitenlandse scouts een mogelijkheid te geven om kennis te maken met de Belgische cultuur. Dit kun je doen door Home Hospitality te bieden. Dit houdt in dat je een Scoutsgroep of individuele scout uit het buitenland uitnodigt om voor of na de Flamboree in jullie scoutslokaal of je gezin thuis te laten verblijven en dan samen activiteiten te doen om zo België beter te leren kennen. Lijkt je het leuk om zo in contact te komen met buitenlandse scouts, aarzel niet en laat het ons weten. Dan kunnen we je in contact brengen met een buitenlandse groep en dan kunnen jullie aan de slag. Heb je nog vragen of wil je je opgeven voor Hoho, mail dan naar hoho@flamboree.be Een stevige linker! Het Hoho-team

22

Info 3: verzekeringen
Waarvoor ben je wel verzekerd op Flamboree? Waarvoor ben je niet verzekerd op Flamboree? Indien je hierover meerdere vragen hebt, kan je altijd contact opnemen met werkgroep Financiën die je graag helpt (financien@flamboree.be).

Medewerkers van Scouts en Gidsen Vlaanderen
Medewerkers van Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn verzekerd via de ledenpolis indien het jaarlijks lidgeld werd betaald. In punt drie sommen we kort op wat er wel en niet verzekerd is via deze polis. Meer hierover kan je ook vinden op de website: http://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/dienstverlening/secretariaat/verzekering. Voor persoonlijk materiaal (fototoestellen e.d.) kan je een extra verzekering afsluiten via de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen. De kosten hiervan zijn volledig voor de deelnemer. Indien je dat persoonlijk materiaal nodig hebt voor je job tijdens Flamboree, neem je best contact op met de budgetbewaker van je werkgroep. Hij of zij zorgt dan voor de verzekering.

Verzekerd of niet
Hieronder sommen we kort op waarvoor je al dan niet verzekerd zult zijn als je naar Flamboree komt. Dit geldt voor alle deelnemers en medewerkers.

Wel verzekerd
- Lichamelijke letsels en medische kosten ten gevolge van een ongeval voor max. € 7500 - Burgerlijke aansprakelijkheid - Groepsmateriaal (enkel voor groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen igv brand- of stormschade)

Niet verzekerd
- alle medische onkosten die het gevolg zijn van ziekte, allergieën, bestaande letsels, … - Persoonlijk materiaal - Repatriëring naar land van herkomst igv ziekte, ongeval of overlijden

23

Info 4: medische fiche
Om tijdens het kamp iedereen optimaal te kunnen helpen bij kleine of grote ongemakken alsook eventuele ziekte en ongevallen, is het noodzakelijk dat we van iedereen persoon aanwezig op de hoogte zijn van zijn of haar medische achtergrond. Daarom vragen we u om de medische fiche, online te vinden of in bijlage, grondig in te vullen en ons deze terug te bezorgen. Per persoon vul je een aparte fiche in.

Doen! Bezorg ons je medische fiche, grondig ingevuld. Deze fiche kan u downloaden op onze website, en is ook als bijlage te vinden. Per persoon vul je zo’n medische fiche in, en je bezorgt ze ons per post of per email.

24

Info 5: materiaal
Een kamp organiseren voor 1500 personen, daar komt uiteraard ook een hoop materiaal bij kijken. Op de volgende pagina’s ontdek je wie voor welk materiaal zorgt. Want wij zorgen vanuit de organisatie alvast voor heel wat materiaal en infrastructuur, maar tegelijk zijn er ook een heleboel dingen waarvoor je individueel voor moet zorgen. Ook informeren we jullie over welk materiaal wij vanuit de organisatie aankopen voor het kamp, en nadien aan een voordelige prijs doorverkopen aan groepen.

Wat neemt iedereen voor zichzelf mee?
Onderstaand weerbericht kan je helpen om je rugzak in te pakken, voorzie voldoende voor 11 (of meer) dagen. In België kan het in de zomer snikheet zijn, of koud en regenachtig. Zeker 's avonds kan het afkoelen. Voor sommige activiteiten heb je bepaalde kledij nodig, zoals bergschoenen, zwemkledij,... Voorzie genoeg kleren en schrijf je naam erin. De Kluis is een bosgebied, bij hevige regen is het er modderig. Gemiddelde een derde van de dagen regent het in juli-augustus. Gemiddelde dagtemperatuur: 22°C Kledij . item Lange broeken Korte broeken T-shirts Ondergoed Kousen Warme trui Zwembroek Waterdichte stapschoenen Sandalen Regenvest T-shirt in de kleur van je subkamp
Leo: geel - Taurus: rood - Scorpio: groen - Aries: blauw

aantal

ingepakt

Kledij die helemaal vuil mag worden Vuillinnenzak je (volledig) uniform & das

25

aantal

Slaapgerief . item Slaapzak Matje Nachtkledij

ingepakt

aantal

Eetgerief . item Bestek Bord of gamel Drinkbus Keukenhanddoek Brooddoos (noodzakelijk voor daguitstappen)

ingepakt

aantal

Hygiëne . item Toiletzak en toebehoren Handdoeken Persoonlijke medicatie (met bijsluiter) Zonnecrème en aftersun Zonnebril en zonnehoedje Muggenstick Naaigerief

ingepakt

aantal

Allerlei . item Zaklamp (+ reservebatterijen) Dagrugzakje Geld (Euro) Identiteitskaart SIS-kaart Klevers ziekenfonds
Boek kaarten of andere kleine spelletjes muziekinstrument, …

ingepakt

26

Wat voorziet de organisatie van Flamboree?
Vanuit de organisatie worden ook heel wat dingen voorzien voor de medewerkers, we sommen even op: • Alle maaltijden • Water tijdens de maaltijden • Slaapplaats voor de medewerkers, in tenten of in een gebouw • Voldoende sanitaire voorzieningen Ook individueel krijg je een aantal dingen: • Das • Deelnemersbadge • Flampass (id-badge) • Drinkbeker • kampboekje

Shop op Flamboree
Er is ook een shop op Flamboree, met bepaalde openingsuren natuurlijk, en daar vind je o.a. drankjes, zoals cola, fruitsap, icetea, limonade, water alsook fruit en andere kleine snacks. Verder kun je in de Shop ook terecht voor dingen zoals zeep, tandenborstel, slaapzak, batterijen, postzegels, postkaartjes, … Er worden ook souvenirs verkocht, zoals een t-shirt, trui of ander leuk gadget. Het zal ook mogelijk zijn om een DVD aan te schaffen waarop alle foto’s, filmpjes, krantjes en het lied van Flamboree zal staan.

Materiaalverkoop na Flamboree
Als organisatie van het kamp proberen we zelf ook zoveel mogelijk te handelen volgens ecologische, waardoor er na het kamp een uitverkoop zal zijn van het herbruikbare materiaal (sjorhout, zeilen, gasvuren, ...). Al dit materiaal zal onder de hamer gaan na afloop van het kamp, op 10 augustus. Groepen die nu reeds geïnteresseerd zijn, kunnen ons contacteren via voeding@flamboree.be

27

Flamboree 2009 Theme Song – Sparkling Adventure
Brought by “Sjorkoor”

We left just the other day with our backpack for the milky way. Played some hide 'n seek en route, figured black holes hide you pretty good! PRE-CHORUS Constellations beware! Me and my friends will soon be there! Helmets on for a small spark-ling ad-ven-ture for a-aall! CHORUS I know a great thing we could do. Just like the stars, let us shine too. Lightyears of scouting energy. We'll prove how fine this earth can be (on Flamboree!) Sur une carte postale pour toi, je t'écrivais “tu le croieras pas toutes les choses qu’on fait ici. Flamboree c'est le temps de ma vie!” Opgepast, opgepast. Zet je helm op en gesp je vast. Tel maar af, doe het hard. Zes, vijf, vier, drie, twee, één, staaaaaart!!

CHORUS I know a great thing we could do. Just like the stars, let us shine too. Lightyears of scouting energy. We'll prove how fine this earth can be (on Flamboree!) BRIDGE (i saw)... Orion to red dwarfs ... i'm so glad i am on this trip ... hey let's dinner on Mars. Land the pioneered space shi-iiip!! CHORUS x 2 I know a great thing we could do. Just like the stars, let us shine too. Lightyears of scouting energy. We'll prove how fine this earth can be (on flamboree!)

Available @ www.flamboree.be (downloads)

28

Info 6: Medewerkers & deelnemers gezocht!
Op het tijdstip van publicatie van dit infopakket, zijn er reeds 1350 deelnemers en medewerkers ingeschreven voor Flamboree. Dat wilt dus zeggen dat we op dit moment nog op zoek zijn naar een 150tal (buitenlandse) deelnemers en 50 medewerkers. Groepen en/of medewerkers die zich nog willen inschrijven, kunnen dat dus alsnog, ten laatste op 31 mei 2009.

29

Slot 1 – overzicht terug te bezorgen informatie
Zoals regelmatig in dit infopakket vermeld, zijn er heel wat dingen die we van jullie zouden moeten terugkrijgen. We sommen nog even op wat je zeker moet doen: • medische fiche (1 per persoon) • reisroute formulier (online in te vullen) • Deadline voor al deze dingen is 15 juni 2009

Slot 3 – contact
Voor en na Flamboree
Voor algemene vragen, inlichtingen of opmerkingen kan je e-mailen naar info@flamboree.be. Tijdens de kantooruren kan je eveneens terecht op het Nationaal Secretariaat van Scouts en Gidsen Vlaanderen, op tel. + 32 (0)3 231 16 20. Je kan ons ook schriftelijk contacteren op: Scouts en Gidsen Vlaanderen Flamboree Lange Kievitstraat 74 B2018 Antwerpen België

Ga ook regelmatig eens naar www.flamboree.be voor de laatste nieuwtjes op Flamboreegebied.

30

Tijdens Flamboree Post
Als je tijdens Flamboree een brief wil ontvangen, geef dan het volgende kampadres op: [Voornaam] [Naam] [Subkamp] [Groepsnummer] De Kluis - Flamboree Kluis 1 B-3051 Sint-Joris-Weert België

Mail
Voor algemene vragen, inlichtingen of opmerkingen kan je e-mailen naar info@flamboree.be.

Telefoon
Van 20 juli tot 13 augustus zijn we ook telefonisch te bereiken op +32 16 44 39 31. Gelieve dit nummer enkel te gebruiken in dringende gevallen.

31

Flamboree 2009
Opbouw van 19 tot 28 juli
(alle medewerkers ten laatste aanwezig op zondag 26 juli) (26-27 juli: afleveren materiaal groepen)

Flamboree – Sparkling Adventure 29 juli – 8 augustus
28 juli: eerste deelnemers komen aan 29 juli: start Flamboree, aankomst deelnemers 30 juli – 2 augustus: programma deel 1 3 augustus: centrale dag 30 juli – 2 augustus: programma deel 1 4 – 7 augustus: Programma deel 2 8 augustus: einde Flamboree, vertrek deelnemers 9 augustus: start afbraak, medewerkers blijven min. 1 dag langer 14 augustus: einde afbraak

32