You are on page 1of 29

2008 cu 100 grile

Name: ________________________ Class: ___________________ Date: __________ ID: A

hwsrt
True/False Indicate whether the sentence or statement is true or false. ____ T 1. Retelele cu difuzare au un singur canal de comunicatii partajat de toti utilizatorii din retea.

Comunicatia se face prin mesaje scurte, numite pachete, care pot fi primite simultan de mai multi utilizatori din retea.
2. In retelele cu difuzare, pachetele contin un camp de adresa care precizeaza masina careia ii este adresat pachetul. Masinile din retea primesc pachetul, controleaza campul de adresa, si pastreaza pachetul numai acea masina careia ii este adresat, restul ignorandu-l. 3. Retelele punct-la-punct :

____ T

____ T

Dispun de numeroase conexiuni intre perechi de masini individuale. Pentru a ajunge de la sursa la destinatie un pachet poate trece prin una sau mai multe masini. Sunt posibile trasee multiple, de diferite lungimi.
4. Retelele cu difuzare :

____ F

Dispun de numeroase conexiuni intre perechi de masini individuale. Pentru a ajunge de la sursa la destinatie un pachet poate trece prin una sau mai multe masini. Sunt posibile trasee multiple, de diferite lungimi.
5. În retelele punct-la-punct un rol deosebit il joaca algoritmii de dirijare. Retelele de dimensiuni mai mici folosesc aceasta tehnologie. 6. In LAN-urile cu magistrala, la fiecare moment unul din calculatoare poate transmite, iar celelalte asteapta. 7. Ethernet (IEEE802.3)) este o retea cu magistrala si control descentralizat in care calculatoarele transmit oricand doresc si daca au loc ciocniri de pachete fiecare calculator asteapta un timp aleator si apoi incearca din nou. 8. Ethernet(IEEE802.3)) este o retea cu inel si control descentralizat in care calculatoarele transmit oricand doresc si daca au loc ciocniri de pachete fiecare calculator asteapta un timp aleator si apoi incearca din nou. 9. IEEE 802.5 este un exemplu de LAN de tip magistrala .

____ F ____ T ____ T

____ F ____ F

____ 10. Ruterele sunt calculatoare specializate ce conecteaza doua sau mai multe linii de comunicatie. T

- Functioneaza la nivelul retea al modelului ISO/OSI - Interconecteaza mai multe retele locale de tipuri diferite, care utilizeaza acelasi protocol de nivel fizic. - Asigura flexibilitate in topologia retelei - Informatiile sunt memorate in tabele de rutare, care contin date despre adresa - Nu comunica direct cu calculatoarele aflate la distanta, ele lucrand doar cu adresa retelei de destinatie. - Intr-un sistem de router-e mesajele pot urma diferite cai de la sistemul emitator la sistemul destinatar.

____ 11. În cazul retelelor WAN cu difuzare, subreteaua foloseste un satelit sau un sistem radio. Fiecare ruter are o T antena cu care poate receptiona si transmite . Toate ruterele pot auzi semnalul de la satelit si in unele cazuri pot auzi si transmisia de la rutere catre satelit. 1

Name: ________________________

ID: A

____ 12. Retelele sunt organizate pe straturi sau nivele, fiecare nivel oferind servicii nivelelor inferioare. F ____ 13. Protocolul este o intelegere intre parti asupra modului de realizare a comunicarii. În realitate nu se transmit F direct informatii intre nivelul n al celor doua masini ci date le de pe nivelul n se transmit nivelului n-1, de aici nivelului n-2 si asa mai departe pana la nivelul 1 sub care se afla nivelul legatura de date prin care se produce comunicarea efectiva intre cele doua masini. ____ 14. O colectie de nivele si protocoale de comunicatie se numeste arhitectura de retea . T ____ 15. Exista doua tipuri de servicii oferite de fiecare nivel nivelelor superioare: - servicii orientate pe conexiuni si T servicii fara conexiuni. ____ 16. Serviciul orientat pe conexiuni este asemanator sistemului postal. F ____ 17. Serviciul orientat pe conexiuni este asemanator sistemului telefonic T ____ 18. Serviciul fara conexiuni este asemanator sistemului telefonic F ____ 19. Protocoalele sunt legate de interfetele dintre niveluri, iar serviciile sunt legate de pachetele trimise intre F entitatile pereche de pe diferite masini. ____ 20. Modelul de referinta TCP/IP a fost definit prima data in 1974 de catre Cerf si Kahn. T ____ 21. Nivelul internet al modelului TCP/IP este similar nivelului sesiune din modelul OSI, avand ca probleme F principale dirijarea pachetelor si evitarea congestiei ____ 22. Critici aduse modelului TCP/IP: nu are clar delimitate conceptele de serviciu, interfa ta si protocol; nu este F general si nu poate lucra cu alta stiva de protocoale; nivelul gazda-retea este prea dezvoltat; nu sunt delimitate in cadrul modelului nivelurile fizic si legatura de date desi sunt complet diferite. ____ 23. Critici aduse modelului OSI: ratarea momentului de aparitie a protocoalelor; tehnologii ineficiente de T delimitare a nivelelor si de proiectare a protocoalelor care sunt greu de implementat; implementari neperformante ale modelului si a protocoalelor; politici ineficiente privind utilitatea si sfera de aplicabilitate a modelului. ____ 24. Prin WWW (World Wide Web) sit-eurile pun la dispozitia utilizatorului pagini cu informatii ce cuprind pe T langa text, poze, sunet, video, legaturi la alte pagini sau harti, etc. Sistemul WWW sau mai simplu Web se

bazeaza pe protocolul HTTP .
____ 25. IEEE 802.5 este un LAN de tip inel ce opereaza la 4Mbs si la 16Mbs. T ____ 26. Serviciile sunt legate de interfetele dintre nivele, iar protocoalele sunt legate de pachetele trimise T

intre entitatile pereche de pe diferite masini.

____ 27. In retele client/server (calculatoarele din retea pot folosi impreuna resurse: unitatile de disc, F

imprimantele , fisierele si programele). • Nu exista so organizare ierarhica a calculatoarelor. • Toate calculatoarele sunt considerate egale, • Fiecare calculator are si rolul de client si de server.

____ 28. In retele peer to peer - (datele sunt memorate in calculatoare performante numite SERVERE, F

intretinute de un administrator de sistem si sunt accesate de calculatoare numite CLIENTI (clients)). Majoritatea retelelor au servere dedicate (calculator care functioneaza doar ca server, nefiind folosit drept client sau statie de lucru).
2

Name: ________________________

ID: A

____ 29. In topologia magistrala (BUS) daca un calculator se defecteaza, el nu afecteaza restul retelei. T ____ 30. In topologia magistrala (BUS) daca un calculator se defecteaza, reteaua nu mai functioneaza. F Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. ____ 31. Retelele cu procesoare situate in aceeasi camera, cladire sau campus se numesc: a a. LAN b. MAN c. WAN ____ 32. Retelele care: a - au dimensiuni reduse, - folosesc o tehnologie de transmisie ce consta dintr-un singur cablu la care sunt atasate toate masinile, - functioneaza la viteze intre 10Mbs si 100Mbs cu intarzieri de ordinul zecilor de microsecunde si cu erori foarte putine se numesc : a. LAN b. MAN c. WAN ____ 33. Alegeti varianta corecta b LAN-urile cu difuzare au doua tipuri de tehnologii: a. magistrala sau stea b. magistrala sau inel c. inel sau stea ____ 34. În retelele cu difuzare statice se divizeaza timpul in intervale discrete si se ruleaza un algoritm de alocare b Round-Robin (RR), lasand fiecare masina sa emita : a. oricand doreste b. numai atunci cand ii vine randul. ____ 35. Retelele care au procesoare situate in acelasi oras, la o distanta de cel mult 10km si care pot suporta date, b voce, legaturi cu reteaua locala de televiziune prin cablu se numesc a. LAN ____ 36. Retelele : c b. MAN c. WAN

• •

care acopera o arie geografica intinsa (tara, continent), deci au procesoare in aceeasi tara sau pe
acelasi continent

in care gazdele (calculatoarele clientilor) sunt conectate printr-o subretea cu sarcina de a transporta mesaje de la gazda la gazda si in care subreteaua este formata din: linii de transmisie (circuite,canale) care transporta bitii intre masini si elemente de comutare (calculatoare speciale) care atunci cand sosesc date pe o anumita linie, trebuie sa gaseasca o noua linie pentru a retransmite datele mai departe.
c. WAN

se numesc : a. LAN b. MAN ____ 37. Care varianta nu este corecta? b Servicii sigure orientate pe conexiuni pot fi: a. Fluxurile de octeti b. Datagrama confirmat ____ 38. Care varianta nu este corecta? b Serviciile nesigure (neconfirmate) fara conexiuni sunt: a. datagrame b. fluxuri de octeti c. datagrama confirmat

c.

Secventele de mesaje

3

Name: ________________________

ID: A

____ 39. Serviciul sigur orientat pe conexiuni numit ................................. este serviciul in care nu exista delimitari ale b mesajelor. Daca receptorul primeste 2048 de octeti, el nu poate sti daca toti octetii provin de la acelasi mesaj sau de la 2 sau mai multe mesaje mai mici. a. Secventele de mesaje b. Fluxurile de octeti Primitiva pentru implementarea unui serviciu simplu orientat pe conexiune care stabileste conexiunea cu o entitate pereche aflata in asteptare este: a. SEND b. RECEIVE c. DISCONNECT d. CONNECT Primitiva pentru implementarea unui serviciu simplu orientat pe conexiuni care blocheaza in asteptarea unui mesaj este: a. LISTEN c. RECEIVE e. DISCONNECT b. CONNECT d. SEND Care varianta de raspuns nu este corecta? Modelul OSI cuprinde 7 nivele. La crearea lui stau urmatoarele principii: a. Un nivel se creeaza cand apare necesitatea unui nivel diferit de abstractizare. b. Fiecare nivel are un rol bine definit. c. Functia fiecarui nivel trebuie aleasa incat sa se poata defini protocoale standardizate. d. Delimitarea nivelelor se face astfel incat sa maximizeze fluxul de informatii prin interfete. e. Numarul nivelurilor trebuie sa fie suficient de mare pentru a nu introduce functii diferite in acelasi nivel si trebuie sa fie suficient de mic pentru ca arhitectura retelei sa fie functionala. Nivelul ...................... al modelului TCP/IP este un nivel inter-retea fara conexiuni, fiind cel mai important nivel al acestui model. El are rolul de a permite calculatoarelor sa transmita pachete de date in orice retea si sa asigure transportul lor independent pana la calculatorul destinatie. In cadrul acestui nivel sunt definite un format de pachet si un protocol . Rezolva problema dirijarii pachetelor si evita congestiile (asemanator

____ 40. d

____ 41. c

____ 42. d

____ 43. b

cu nivelul retea din OSI).
a. Gazda-retea c. Transport b. Internet d. Aplicatie ____ 44. Nivelul ............................ al modelului TCP/IP are rolul de a permite conversatii intre utilizatorii a doua d calculatoare, respectiv sursa si destinatie. Nivelul cuprinde doua protocoale: protocolul TCP si protocolul UDP. a. gazda-retea b. internet c. aplicatie d. transport ____ 45. Nivelul ............................ al modelului TCP/IP are rolul de a conecta gazda la retea, prin intermediul unui b protocol si poate trimite prin intermediul acesteia pachete IP. Protocolul nu este definit, fiind diferit de la gazda la gazda si de la retea la retea a. internet c. aplicatie b. gazda-retea d. transport ____ 46. INTERNET-ul este o colectie de retele ce ofera anumite servicii comune si utilizizeaza protocoale comune. a Nu este controlat de nimeni si are o dezvoltare continua. A aparut dupa 1 ianuarie .................. cand TCP/IP a devenit protocol oficial. a. 1983 b. 1979 c. 1990 d. 1993

4

Name: ________________________

ID: A

____ 47. ETHERNET-ul este cea mai populara dintre retelele locale. Prin reteaua Ethernet se transmit informatii intre b calculatoare la viteze foarte mari. Standardul Ethernet este definit de IEEE (Institute for Electrical and Electronic Engineers) ca .............. a. IEEE 802.11. b. IEEE 802.3. c. IEEE 802.2. d. IEEE 802.1Q . ____ 48. Standardul IEEE .................. Bluetooth a adus ca element de noutate eliminarea cablurilor dintre anumite d dispozitive a. 802.3 c. 802.1Q b. 802.11 d. 802.15 ____ 49. Standardul IEEE ........................ sau VLAN (Virtual LAN) a aparut din necesitatea de a recabla cladirile in c intregime doar cu ajutorul software-ului . VLAN-urile se bazeaza pe comutatoare dedicate. Ele pot avea insa si hub-uri la periferie. a. 802.11 b. 802.15 c. 802.1Q d. 802.3 ____ 50. Standardul IEEE .......................a aparut ca o solutie pentru serviciile de voce si de Internet de mare a viteza. Desi pare asemanator cu standardul 802.11, cele doua standarde difera semnificativ, deoarece ofera servicii pentru cladiri care nu sunt mobile si opereaza intr-o gama de frecvente mult mai inalte, de 10-66 GHz, etc. a. ____ 51. a 802.16 b. 802.15 c. 802.1Q d. 802.3

............- primele retele orientate pe conexiuni care suportua circuite virtuale atat comutate cat si permanente, au fost dezvoltate in anii ’70 a. X.25
b. c. Frame Relay ATM

____ 52. In anii `80 apare reteaua ..................... , retea orientata pe conexiune, fara control al erorilor si fara b

control al fluxului de date. Aceasta seamana cu o retea locala de dimensiuni mari si a fost utilizata la interconectarea diverselor retele locale aflate in birourile companiilor. A avut un succes modest.
a. b. c. X.25 Frame Relay ATM

____ 53. ............. - retea orientata pe conexiune, in care spre deosebire de retelele telefonice in care c

majoritatea transmisiilor sunt sincrone (strans legate de un semnal de ceas), transmisiile sunt asincrone. Acest tip de retea a rezolvat majoritatea problemelor legate de retele si telecomunicatii, prin unificarea transmisiilor de voce, date, televiziune prin cablu, telex, telegraf, intr-un singur sistem integrat
a. b. c. X.25 Frame Relay

ATM

5

Name: ________________________

ID: A

standardul ............ care lucreaza atat in prezenta unei statii de baza cat si in absenta acesteia. Acest standard poate transmite un pachet IP intr-un LAN fara fir la fel cum era transmis un pachet IP prin Ethernet. Conexiunea dintre sistemele 802.11 si lumea exterioara se numeste portal. a. 802.16 b. 802.11 c. 802.15 d. 802.1Q ____ 55. O ................. este un sistem conectat de obiecte sau de oameni. d
a. b. c. d. retea de calculatoare retea LAN retea orentata pe conexiune

____ 54. Aparitia calculatoarelor portabile a adus cu ea si ideea conectarii la Internet fara fir, astfel a fost creat b

retea ____ 56. .................................: a • Se exprima prin largimea (latimea) de banda : - Este limitata si de aceea trebuie utilizata cat mai eficient mai ales in cazul retelelor de mari dimensiuni. - Se cumpara de la un ISP (internet service provider). - Determina in mod direct performanta retelei. - Este masurata in megabiti pe secunda (Mbps). a. Capacitatea benzii de transmisie b. Atenuarea c. Interferentele electromagnetice b ____ 57. Mediile de transmisie cu suport fizic se mai numesc si ............................
a. b. c. d. torsadate

ghidate
magnetice milimetrice

____ 58. Cablul ............................... : a

• •

• • •
a. b.

Este cel mai vechi si mai utilizat mediu de transmisie Este format dintr-o pereche de fire de cupru izolate, cu o grosime de 1mm fiecare, impletite in forma elicoidala. Este folosit in sistemul telefonic, Prin el se pot transmite atat semnale analogice cat si digitale. Se poate intinde pe multi kilometri fara amplificare, pentru distante mari, se folosesc repetoare. torsadat
coaxial

6

Name: ________________________ ____ 59. ............................................... d

ID: A

• • • • •

• •
a. b. c. d.

Sunt utilizate atat in comunicatiile interioare cat si in cele exterioare, Se genereaza usor si pot parcurge distante mari. Patrund prin ziduri si se propaga in orice directie de la sursa. Sunt absorbite de ploaie, In benzile de frecventa VFL (foarte joasa), LF (joasa) si medie MF, acestea se propaga la sol, fiind detectate: pana la aproximativ 1000Km pentru frecventele mai joase, si pe distante mai mici pentru cele mai inalte In benzile de frecventa inalta si foarte inalta, undele de la sol tind sa fie absorbite de Pamant. Daca ating Ionosfera (la o inaltime de 100-500Km), undele sunt reflectate de aceasta si trimise inapoi pe Pamant.
undele infrarosii microundele undele milimetrice

undele radio ____ 60. ..................................................... d • Au frecventa peste 100 MHz, • Se propaga un linii aproximativ drepte • Pot fi directionate. • Nu trec usor prin zidurile cladirilor. • Unele unde pot fi reflectate de straturile atmosferice joase si pot intarzia mai mult decat undele directe. Undele intarziate pot sosi defazate fata de unda directa, anuland astfel semnalul (efect de atenuare multi-cai (multi-path fading)). • Comunicatiile ieftine de aceea sunt folosite la: telefonia pe distante mari, telefonia celulara , televiziune.
a. b. c. d. undele radio undele milimetrice undele infrarosii microundele

____ 61. .................................... c

• • • • • • •

Sunt larg folosite pentru comunicatiile pe distante mici. Telecomenzile pentru televizoare, aparate video sau combine muzicale folosesc aceste unde, Sunt relativ directionale, ieftine si usor de construit, Nu trec prin obiecte solide. Pentru operarea unui sistem folosind aceste unde nu este necesara licenta. Transmisiile utilizeaza domeniul terahertzilor din spectrul electromagnetic. Deoarece semnalele se afla intr-un domeniu de frecvente foarte inalte ele pot atinge viteze de transmisie foarte mari. Sunt puternic atenuate de lumina intensa.
microundele undele radio

a. b. c.

undele infrarosii si milimetrice

7

Name: ________________________ ____ 62. Topologia .................... d

ID: A

• •

• • • •
a. b.

Este folosita in cazul retelelor locale de mici dimensiuni, Se realizeaza pe un singur cablu principal (backbone, trunck - segment, trunchi, coloana), care leaga toate calculatoarele din retea. Calculatoarele au acces in mod egal la toate resursele retelei. Cost scazut Folosirea unui singur cablu face transmiterea datelor mai lenta Este cea mai simpla si mai utilizata metoda de conectare a calculatoarelor in retea.
hibrida stea c. d. inel

magistrala (BUS)

____ 63. Topologia ................. d

• • •
a. b. c. d.

Conecteaza fiecare calculator de alte doua, legatura se realizeaza prin intermediul unui port de intrare (In Port) si a unui port de iesire (Out Port). Nu exista capete libere. Semnalul parcurge reteaua intr-o singura directie, trecind pe la fiecare calculator. Aici fiecare calculator actioneaza ca un repetor, amplificand semnalul si transmitindu-l la calculatorul urmator. Defectarea unui calculator opreste reteaua. Datele trec de la un calculator la altul, pana ajung la calculatorul destinatie. Calculatorul destinatie returneaza un mesaj calculatorului emitator, anuntand ca datele au fost receptionate.
hibrida stea magistrala

inel ____ 64. Topologia ........................ d • Conecteaza un calculator central (numit concentrator – hub), cu toate celelalte calculatoare prin cabluri directe. Astfel, fiecare nod este conectat direct la un hub. Informatiile sunt transmise de la calculatorul sursa catre cel destinatie prin intermediul hub-ului. Acesta este principalul dispozitiv care gestioneaza si controleaza functiile retelei. • Transferul datelor se realizeaza prin intermediul calculatorului central (concentrator) la toate calculatoarele din retea. • Reteaua va fi cu atat mai performanta cu cat calculatorul central va fi mai puternic. • Daca un calculator, sau cablul care il conecteza la concentrator se defecteaza, numai calculatorul respectiv este in imposibilitate de a transmite sau receptiona date in retea, restul retelei va continua sa functioneze normal. Oprirea calculatorului central duce la oprirea intregii retele
a. b. c. d. inel hibrida magistrala stea

8

Name: ________________________ ____ 65. In functie de .................., retelele de calculatoare se pot clasifica astfel: a

ID: A

• • • •

Retele locale LAN, Retele metropolitane MAN, Retele de arie intinsa WAN, Internet-ul.

scara la care opereaza reteaua tehnologia de transmisie topologie modul de realizare a legaturilor intre nodurile retelei ____ 66. Dupa ..................................... (a tehnicii de comutare folosite): a • Retele cu comutare de circuite • Retele cu comutare de pachete.
a. b. c. d. a. b. c. d.

modul de realizare a legaturilor intre nodurile retelei tehnologia de transmisie scara la care opereaza reteaua topologie

Completion Complete each sentence or statement.

retea 67. Se numeste .................. de calculatoare o colectie interconectata de calculatoare autonome care sunt capabile sa schimbe informatii intre ele si sa partajeze resurse. inel 68. In LAN-urile cu .................... fiecare bit se propaga independent de ceilalti pe inel, fara sa astepte restul pachetului. dinamice. 69. In functie de modul de alocare a canalului retelele LAN cu difuzare pot fi statice sau ...........................
70. O colectie de retele interconectate se numeste inter-retea sau INTERNET Ea are procesoare si la o .......................... distanta de 10000km.

protocoale 71. Nivelul n de pe o masina comunica folosind anumite reguli si conventii numite .........................., cu nivelul n de pe alta masina.
interfata 72. Intre doua nivele adiacente exista o ............................... care defineste operatiile si serviciile primitive oferite de nivelul n nivelului n+1.

stiva 73. O lista de protocoale folosita de un sistem, câte un protocol pentru fiecare nivel se numeste .................. de protocoale.
74. Daca in retea datele circula: simplex - într-un singur sens comunicarea este ................., - în ambele sensuri dar nu simultan comunicarea este semi-duplex, - în ambele sensuri simultan comunicarea este duplex. 75. Daca transmiterea mesajului de la sursa la destinatie se poate face pe mai multe cai, trebuie ales un anumit rutare drum. Aceasta alegere se numeste dirijare sau .....................

9

Name: ________________________

ID: A

76. Elementele active ale unui nivel se numesc entitati. Entitatile aceluiasi nivel dar de pe masini diferite se pereche numesc entitati ................... Entitatile pot fi: software (un proces) sau hardware (un cip I/E inteligent). 77. Una dintre caracteristicile unui serviciu este calitatea serviciului. Un serviciu de calitate trebuie sa fie sigur ................., adica sa nu piarda niciodata date. Pentru aceasta, receptorul trebuie sa confirme primirea fiecarui mesaj, ceea ce duce la introducerea unui timp suplimentar si deci la întârzieri. 78. Serviciul .................. orientat pe conexiuni , este serviciul în care se men tine delimitarea mesajelor. Daca spre exemplu sunt trimise doua mesaje de aceasi dimensiune, ele vor sosi la destinatie sub forma a doua mesaje distincte si niciodata ca un singur mesaj de dimensiune dubla.

secvente de mesaje

primitive 79. Formal, un serviciu este specificat printr-un set de ........................ (operatii) disponibile entitatii care foloseste acest serviciu. Acestea comanda serviciului sa execute anumite actiuni sau sa raporteze despre actiunile executate de o entitate pereche. serviciu 80. Prin .......................... întelegem un set de primitive pe care un nivel le furnizeaza nivelului de deasupra. El spune ce operatii poate oferi utilizatorilor sai fara sa precizeze nimic despre modul de implementare al acestor operatii. Acesta este definit în contextul unei interfete între doua nivele. protocol 81. Prin .......................... întelegem un set de reguli ce guverneaza formatul si semnificatia cadrelor, pachetelor sau mesajelor schimbate între ele de entitati le pereche ale unui nivel.
82. Arhitecturile de retea cele mai cunoscute sunt modelul de referinta OSI (Open System Interconnection) si TCP/IP (................../Internet Protocol). Transmission Control Protocol

fizic 83. Nivelul ................ al modelului OSI are rolul de a transmite bitii de la o masina la alta printr-un canal de comunicatie. Nivelul rezolva problemele de natura electrica: cum ar fi tensiunea si intensitatea curentului.
84. Nivelul ................. al modelului OSI are rolul de a transforma un mijloc de transmisie într-o linie disponibila nivelului retea fara erori de transmisie. 85. Nivelul ................. al modelului OSI cuprinde un subnivel de control al accesului la mediu care rezolva problema controlului accesului la canalul partajat pentru re telele cu difuzare.

legaturi de date

legaturi de date

retea 86. Nivelul ................ al modelului OSI are rolul de a controla functionarea subretelei. Acesta trebuie sa detemine modul de dirijare a pachetelor de la sursa la destinatie prin intermediul tabelelor statistice (cu trasee care sunt stabilite la începutul fiecarei conversatii) sau în mod dinamic (prin determinarea traseelor pentru fiecare pachet în parte în concordanta cu traficul din retea la momentul respectiv).

transport 87. Nivelul ................................ al modelului OSI descompune datele pe care le primeste de la nivelul imediat superior în unitati mai mici, le trimite nivelului imediat inferior si se asigura ca acestea ajung corect la distanta. De asemenea, stabileste tipul de serviciu pe care îl furnizeaza nivelului imediat superior si utilizatorilor retelei.

sesiune 88. Nivelul ...................... al modelului OSI stabileleste si întretine conexiunea între procese de pe masini
diferite, permite proceselor sa defineasca proprietatile dialogului si sa-l sincronizeze.

prezentare 89. Nivelul ........................ al modelului OSI realizeaza operatii de transformare a datelor în formate
recunoscute de entitatile ce intervin în conexiune, transfera date între masini de tipuri diferite (Unix-DOS), realizeaza codificarea datelor în functie de caracteristicile acestor masini., ofera servicii de securitate (permite comunicarea unor structuri de date de nivel inalt, cum ar fi inregistrarile bancare)
10

Name: ________________________

ID: A

aplicatie 90. Nivelul ........................ al modelului OSI contine o multitudine de protocoale utilizate frecvent cum ar fi HTTP (protocol de transmitere a hipertextului), FTP (protocol pentru transferul fisierelor), SMTP (protocol pentru posta electronica), etc. TCP 91. Protocolul ................. din cadrul modelului TCP/IP este un protocol sigur, orientat pe conexiune care realizeaza controlul transmisiei (pentru a elimina erorile de transmisie ce pot aparea între doua masini aflate în retea) si controlul fluxului (pentru a evita inundarea unui receptor lent de catre un emitator cu o viteza mult mai mare). UDP 92. Protocolul ................. din cadrul modelului TCP/IP este un protocol nesigur si neorientat pe conexiune care ofera posibilitatea utilizatorilor sa foloseasca propriul lor control al transmisiei si al fluxului. Protocolul asigura comunicarea rapida client-server si între aplicatii, fara sa garanteze însa acuratetea transmisiei.
93. Nivelul aplicatie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este TELNET protocolul de terminal virtual ....................... care permite unui utilizator de pe o masina sa se conecteze si sa lucreze pe o masina situata la distanta. 94. Nivelul aplicatie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este FTP protocolul pentru transferul de fi siere ............. care poseda un mecanism de mutare eficienta a datelor de pe o masina pe alta. 95. Nivelul aplicatie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este SMTP protocolul de posta electronica ........................ 96. Nivelul aplicatie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt si alte servicii. Unul dintre DNS acestea este serviciul numelor de domenii ........... care stabileste corespondenta dintre numele gazdelor si adresele retelelor. 97. Nivelul aplicatie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt si alte servicii. Unele dintre USENET acestea sunt: protocolul pentru transferarea de stiri ............................ si protocolul folosit pentru aducerea paginilor de pe web HTTP.

browser 98. Paginile pot fi vazute printr-un program de navigare numit ........................... Exemple de astfel de programe sunt: Mosaic, Opera si Netscape, care aduc pagina dorita, interpreteaza textul si comenzile de formatare continute în text si afiseaza pe ecran pagina formatata corespunzator .
99. Un furnizor de servicii Internet sau pe scurt ISP poate oferi variante de conectare la Internet prin : ......

• • • •

Conexiune dial-up Linie inchiriata CATV Modem radio, etc.

100. Mediile de transmisie cu suport fizic au trei caracteristici tehnice principale: capacitatea benzii de

atenuarea transmisie, ........................., interferentele electromagnetice

11

2008 cu 84 grile
Retele de calculatoare
Multiple Choice Identify the letter of the choice that best completes the statement or answers the question. ____ ____ 1. Retelele cu procesoare situate în aceeaşi cameră, clădire sau campus se numesc: a. LAN b. MAN c. WAN 2. Retelele care: - au dimensiuni reduse, - folosesc o tehnologie de transmisie ce constă dintr-un singur cablu la care sunt ataşate toate maşinile, - funcţionează la viteze între 10Mbs şi 100Mbs cu întârzieri de ordinul zecilor de microsecunde şi cu erori foarte puţine se numesc : a. LAN b. MAN c. WAN 3. Alegeti varianta corecta LAN-urile cu difuzare au două tipuri de tehnologii: a. magistrală sau stea b. magistrală sau inel c. inel sau stea 4. În retelele cu difuzare statice se divizează timpul în intervale discrete şi se rulează un algoritm de alocare Round-Robin (RR), lăsând fiecare maşină să emită : a. oricand doreste b. numai atunci când îi vine rândul. 5. Retelele care au procesoare situate în acelaşi oraş, la o distanţă de cel mult 10km si care pot suporta date, voce, legături cu reţeaua locală de televiziune prin cablu se numesc a. LAN b. MAN c. WAN Retelele cu procesoare în aceeaşi ţară sau pe acelaşi continent, situate la o distanţă de 100 respectiv 1000km si care dispun de o subreţea de comunicaţie compusă din: - linii de transmisie numite si circuite, - canale sau trunchiuri - elemente de comutare numite generic rutere ce pot fi noduri de comutare a pachetelor, sisteme intermediare sau comutatoare de date se numesc : a. LAN b. MAN c. WAN Topologia de interconectare a ruterelor poate fi de diverse tipuri: stea, inel, arbore, neregulată, etc. in cazul reţelelor cu : a. difuzare b. comutare de pachete Conectarea mai multor persoane aflate in reţele diferite, uneori incompatibile, pentru a comunica între ele, se face prin intermediul unor maşini speciale care realizează conectarea şi asigură translatările necesare atât la nivel de hardware cât şi la nivel de software, numite. a. hub-uri b. porti c. router-e d. modemuri Care varianta nu este corecta? Servicii sigure orientate pe conexiuni pot fi: a. Fluxurile de octeţi b. Datagrama confirmat c. Secvenţele de mesaje Care varianta nu este corecta? Serviciile nesigure (neconfirmate) fără conexiuni sunt: a. datagrame b. fluxuri de octeţi c. datagrama confirmat

____

____

____

____

6.

____

7.

____

8.

____

9.

____ 10.

d. cerere-răspuns ____ 11. Serviciul sigur orientat pe conexiuni numit ................................. este serviciul în care nu există delimitări ale mesajelor. Dacă receptorul primeşte 2048 de octeţi, el nu poate şti dacă toţi octeţii provin de la acelaşi mesaj sau de la 2 sau mai multe mesaje mai mici. a. Secvenţele de mesaje b. Fluxurile de octeţi Primitiva pentru implementarea unui serviciu simplu orientat pe conexiune care stabileşte conexiunea cu o entitate pereche aflată în aşteptare este: a. SEND b. RECEIVE c. DISCONNECT d. CONNECT Primitiva pentru implementarea unui serviciu simplu orientat pe conexiuni care blochează în aşteptarea unui mesaj este: a. LISTEN c. RECEIVE e. DISCONNECT b. CONNECT d. SEND Care varianta de raspuns nu este corecta? Modelul OSI cuprinde 7 nivele. La crearea lui stau următoarelor principii: a. Un nivel se creează când apare necesitatea unui nivel diferit de abstractizare. b. Fiecare nivel are un rol bine definit. c. Funcţia fiecărui nivel trebuie aleasă încât să se poată defini protocoale standardizate. d. Delimitarea nivelelor se face astfel încât să maximizeze fluxul de informaţii prin interfeţe. e. Numărul nivelurilor trebuie să fie suficient de mare pentru a nu introduce funcţii diferite în acelaşi nivel şi trebuie să fie suficient de mic pentru ca arhitectura reţelei să fie funcţională. ............................ sunt dispozitive analogice conectate între două segmente de cablu. Ele înţeleg doar tensiuni electrice. Rolul lor este de a amplifica şi trimite pe celălalt cablu un semnal apărut pe unul din cabluri. a. Repetoarele d. Ruterele b. Nodurile e. Porţile c. Comutatoarele ...........................................: rutează cadre pe baza adreselor, conectează calculatoare individuale, fiecare port al lor este conectat la un singur calculator. a. Repetoarele c. Ruterele b. Comutatoarele d. Porţile .................................. funcţionează la nivelul reţea, interconectează mai multe reţele locale de tipuri diferite, care utilizează acelaşi protocol de nivel fizic. a. Repetoarele d. Ruterul b. Comutatoarele e. Porţile c. punţile Nivelul ...................... al modelului TCP/IP este un nivel inter-reţea fără conexiuni, fiind cel mai important nivel al acestui model. El are rolul de a permite calculatoarelor să transmită pachete de date în orice reţea şi să asigure transportul lor independent până la calculatorul destinaţie. In cadrul acestui nivel sunt definite un format de pachet şi un protocol .

____ 12.

____ 13.

____ 14.

____ 15.

____ 16.

____ 17.

____ 18.

a. Gazda-retea c. Transport b. Internet d. Aplicatie ____ 19. Nivelul ............................ al modelului TCP/IP are rolul de a permite conversaţii între utilizatorii a două calculatoare, respectiv sursă şi destinaţie. Nivelul cuprinde două protocoale capăt-la-capăt: protocolul TCP şi protocolul UDP. a. gazda-retea b. internet c. aplicatie d. transport

____ 20. Nivelul ............................ al modelului TCP/IP are rolul de a conecta gazda la reţea, prin intermediul unui protocol. Protocolul nu este definit, fiind diferit de la gazda la gazda şi de la reţea la reţea a. internet c. aplicatie b. gazdă-reţea d. transport ____ 21. INTERNET-ul este o colectie de retele ce ofera anumite servicii comune si utilizizeaza protocoale comune. Nu este controlat de nimeni si are o dezvoltare continua. A apărut după 1 ianuarie .................. când TCP/IP a devenit protocol oficial. a. 1983 b. 1979 c. 1990 d. 1993 ____ 22. ETHERNET-ul este cea mai populară dintre reţelele locale. Prin reţeaua Ethernet se transmit informaţii între calculatoare la viteze foarte mari. Standardul Ethernet este definit de IEEE (Institute for Electrical and Electronic Engineers) ca .............. a. IEEE 802.11. b. IEEE 802.3. c. IEEE 802.2. d. IEEE 802.1Q . ____ 23. Standardul IEEE .................. Bluetooth a adus ca element de noutate eliminarea cablurilor dintre anumite dispozitive a. 802.3 c. 802.1Q b. 802.11 d. 802.15 ____ 24. Standardul IEEE ........................ sau VLAN (Virtual LAN) a aparut din necesitatea de a recabla cladirile in intregime doar cu ajutorul software-ului . VLAN-urile se bazeaza pe comutatoare dedicate. Ele pot avea insa si hub-uri la periferie. a. 802.11 b. 802.15 c. 802.1Q d. 802.3 ____ 25. Standardul IEEE .......................a aparut ca o soluţie pentru serviciile de voce şi de Internet de mare viteză. Desi pare asemanator cu standardul 802.11, cele doua standarde difera semnificativ, deoarece oferă servicii pentru cladiri care nu sunt mobile si opereaza într-o gamă de frecvenţe mult mai înalte, de 10-66 GHz, etc. a. 802.16 b. 802.15 c. 802.1Q d. 802.3

Yes/No Indicate whether you agree with the sentence or statement. ____ 26. În reţelele cu difuzare există un singur canal de comunicaţie partajat de toate maşinile din reţea, pe care Yes fiecare maşină poate trimite mesaje scurte, numite pachete.

Yes ____ 27. In retelele cu difuzare, pachetele contin un câmp de adresă care precizează maşina căreia îi este adresat pachetul. Toate maşinile din reţea primesc pachetul, controlează câmpul de adresă, şi păstrează pachetul numai acea maşină căreia îi este adresat, restul ignorându-l.
____ 28. În reţelele punct-la-punct există diferite conexiuni între maşini individuale, din care se formează trasee Yes multiple pe care pachetele ajung de la sursă la destinaţie, trecând uneori prin mai multe maşini intermediare. ____ 29. În retelele cu difuzare există diferite conexiuni între maşini individuale, din care se formează trasee multiple No pe care pachetele ajung de la sursă la destinaţie, trecând uneori prin mai multe maşini intermediare. ____ 30. În reţelele punct-la-punct un rol deosebit îl joacă algoritmii de dirijare. Reţelele de dimensiuni mai mici No folosesc această tehnologie. ____ 31. În LAN-urile cu magistrală, la fiecare moment unul din calculatoare poate transmite, iar celelalte aşteaptă. Yes ____ 32. Ethernet (IEEE802.3)) este o reţea cu magistrală şi control descentralizat în care calculatoarele transmit Yes oricând doresc şi dacă au loc ciocniri de pachete fiecare calculator aşteaptă un timp aleator şi apoi încearcă din nou.

____ 33. Ethernet(IEEE802.3)) este o reţea cu inel şi control descentralizat în care calculatoarele transmit oricând No doresc şi dacă au loc ciocniri de pachete fiecare calculator aşteaptă un timp aleator şi apoi încearcă din nou. ____ 34. IEEE 802.5 este un exemplu de LAN de tip magistrala cu jeton . No

Yes ____ 35. Ruterele sunt calculatoare specializate ce conectează două sau mai multe linii de comunicaţie. La sosirea unor date pe o linie la router, acesta trebuie să aleagă o nouă linie pentru a transmite datele mai departe.
____ 36. În cazul retelelor WAN cu difuzare, subreţeaua foloseşte un satelit sau un sistem radio. Fiecare ruter are o Yes antenă cu care poate recepţiona şi transmite. Toate ruterele pot auzi semnalul de la satelit şi în unele cazuri pot auzi şi transmisia de la rutere către satelit. ____ 37. Reţelele sunt organizate pe straturi sau nivele, fiecare nivel oferind servicii nivelelor inferioare. No ____ 38. Protocolul este o înţelegere între părţi asupra modului de realizare a comunicării. În realitate nu se transmit No direct informaţii între nivelul n al celor două maşini ci datele de pe nivelul n se transmit nivelului n-1, de aici nivelului n-2 şi aşa mai departe până la nivelul 1 sub care se află nivelul legatura de date prin care se produce comunicarea efectivă între cele doua maşini.

Yes ____ 39. O colecţie de nivele şi protocoale de comunicaţie se numeşte arhitectură de reţea.
____ 40. Există doua tipuri de servicii oferite de fiecare nivel nivelelor superioare: - servicii orientate pe conexiuni şi Yes servicii fără conexiuni.

No ____ 41. Serviciul orientat pe conexiuni este asemănător sistemului postal.
____ 42. Serviciul orientat pe conexiuni este asemănător sistemului telefonic Yes ____ 43. Serviciul fără conexiuni este asemănător sistemului telefonic No

No ____ 44. Protocoalele sunt legate de interfeţele dintre niveluri, iar serviciile sunt legate de pachetele trimise între entităţile pereche de pe diferite maşini.
____ 45. Porţile de la nivelul transport: conectează două calculatoare ce utilizează diferite protocoale de transport Yes orientate pe conexiune, pot copia pachete de la o conexiune la alta, refăcând pachetele, dacă este nevoie. ____ 46. Porţile de la nivelul transport înteleg formatul şi conţinutul datelor şi traduc mesajul de la un format la altul. No ____ 47. Modelul de referinţă TCP/IP a fost definit prima dată în 1974 de catre Cerf şi Kahn, răspunzând cerinţelor de Yes interconctare a reţelelor prin satelit şi radio. ____ 48. Nivelul internet al modelului TCP/IP este similar nivelului sesiune din modelul OSI, având ca probleme No principale dirijarea pachetelor şi evitarea congestiei ____ 49. Critici aduse modelului TCP/IP: nu are clar delimitate conceptele de serviciu, interfaţă si protocol; nu este No general şi nu poate lucra cu altă stivă de protocoale; nivelul gazdă-reţea este prea dezvoltat; nu sunt delimitate în cadrul modelului nivelurile fizic şi legătură de date deşi sunt complet diferite. ____ 50. Critici aduse modelului OSI: ratarea momentului de apariţie a protocoalelor; tehnologii ineficiente de Yes delimitare a nivelelor şi de proiectare a protocoalelor care sunt greu de implementat; implementari neperformante ale modelului şi a protocoalelor; politici ineficiente privind utilitatea şi sfera de aplicabilitate a modelului. ____ 51. WWW (World Wide Web) a fost inventat de fizicianul Tim Berners Lee . Prin WWW sit-eurile pun la Yes dispoziţia utilizatorului pagini cu informaţii ce cuprind pe lângă text, poze, sunet, video, legături la alte pagini sau hărţi, etc. Completion

Complete each sentence or statement.

retea 52. Se numeste .................. de calculatoare o colecţie interconectată de calculatoare autonome inel 53. În LAN-urile cu .................... fiecare bit se propagă independent de ceilalţi pe inel, fără să aştepte restul pachetului. dinamice 54. În funcţie de modul de alocare a canalului reţelele cu difuzare pot fi statice sau ........................... INTERNET 55. O colecţie de reţele interconectate se numeşte interreţea sau .......................... Ea are procesoare şi la o distantă de 10000km. protocoale 56. Nivelul n de pe o maşină comunică folosind anumite reguli şi convenţii numite .........................., cu nivelul n de pe alta maşină. interfata 57. Intre două nivele adiacente există o ............................... care defineşte operaţiile şi serviciile primitive oferite de nivelul n nivelului n+1. stiva 58. O listă de protocoale folosită de un sistem, câte un protocol pentru fiecare nivel se numeşte .................. de protocoale.
59. Daca in retea datele circula: simplex - într-un singur sens comunicarea este ................., - în ambele sensuri dar nu simultan comunicarea este semi-duplex, - în ambele sensuri simultan comunicarea este duplex. 60. Dacă transmiterea mesajului de la sursă la destinaţie se poate face pe mai multe căi, trebuie ales un anumit rutare drum. Această alegere se numeşte dirijare sau ..................... 61. Elementele active ale unui nivel se numesc entităţi. Entităţile aceluiaşi nivel dar de pe maşini diferite se pereche numesc entităţi ................... Entitatile pot fi: software (un proces) sau hardware (un cip I/E inteligent). 62. Una dintre caracteristicile unui serviciu este calitatea serviciului. Un serviciu de calitate trebuie să fie sigur ................., adică să nu piardă niciodată date. Pentru aceasta, receptorul trebuie să confirme primirea fiecărui mesaj, ceea ce duce la introducerea unui timp suplimentar şi deci la întârzieri. 63. Serviciul .................. orientat pe conexiuni , este serviciul în care se menţine delimitarea mesajelor. Dacă spre exemplu sunt trimise doua mesaje de aceaşi dimensiune, ele vor sosi la destinaţie sub forma a doua mesaje distincte şi niciodată ca un singur mesaj de dimensiune dublă.

secvente de mesaje

primitive 64. Formal, un serviciu este specificat printr-un set de ........................ (operaţii) disponibile entităţii care foloseşte acest serviciu. Acestea comandă serviciului să execute anumite acţiuni sau să raporteze despre acţiunile executate de o entitate pereche. serviciu 65. Prin .......................... înţelegem un set de primitive pe care un nivel le furnizează nivelului de deasupra. El spune ce operaţii poate oferi utilizatorilor săi fără să precizeze nimic despre modul de implementare al acestor operaţii. Acesta este definit în contextul unei interfeţe între două nivele.
66. Prin .......................... înţelegem un set de reguli ce guvernează formatul şi semnificaţia cadrelor, pachetelor sau mesajelor schimbate între ele de entităţile pereche ale unui nivel. Entităţile le folosesc pentru a implementa operaţiile serviciului lor. 67. Arhitecturile de reţea cele mai cunoscute sunt modelul de referinţa OSI (Open System Interconnection) şi TCP/IP (....................................). Transmission Control Protocol/Internet Protocol

protocol

fizic 68. Nivelul ................ al modelului OSI are rolul de a transmite biţii de la o masina la alta printr-un canal de comunicaţie, variind câteva proprietăţi fizice cum ar fi tensiunea şi intensitatea curentului.

69. Nivelul ................. al modelului OSI are rolul de a transforma un mijloc de transmisie într-o linie disponibilă nivelului reţea fără erori de transmisie. 70. Nivelul ................. al modelului OSI cuprinde un subnivel de control al acesului la mediu care rezolvă problema controlului accesului la canalul partajat pentru reţelele cu difuzare.

legaturi de date

legaturi de date

retea 71. Nivelul ................ al modelului OSI are rolul de a controla funcţionarea subreţelei. Acesta trebuie să detemine modul de dirijare a pachetelor de la sursă la destinaţie prin intermediul tabelelor statistice (cu trasee care sunt stabilite la începutul fiecărei conversaţii) sau în mod dinamic (prin determinarea traseelor pentru fiecare pachet în parte în concordanţă cu traficul din reţea la momentul respectiv). retea 72. Nivelul ............................... al modelului OSI se ocupă de transferul pachetelor dintr-o reţea în alta, în cazul în care apar complicaţii datorate modului de adresare sau a protocoalelor diferite, dimensiunii prea mari a pachetelor etc. transport 73. Nivelul ................................ al modelului OSI descompune datele pe care le primeşte de la nivelul imediat superior în unităţi mai mici, le trimite nivelului imediat inferior şi se asigură că acestea ajung corect la distanta. De asemenea, stabileste tipul de serviciu pe care îl furnizează nivelului imediat superior şi utilizatorilor reţelei. sesiune 74. Nivelul ...................... al modelului OSI are rolul de a facilita utilizatorilor de pe maşini diferite stabirea unei sesiuni între ei. Sesiunile trebuie să controleze dialogul, astfel încât utilizatorii să respecte regulile impuse comunicării, să gestioneze jetonul (în cazul în care doi utilizatori încearcă simultan o operaţie critică) şi să asigure sincronizarea introducând puncte de control. prezentare 75. Nivelul ........................ al modelului OSI are rolul de a verifica sintaxa şi semantica informaţiilor transmise, asigurând comunicarea între maşini care folosesc codificări diferite ale datelor aplicatie 76. Nivelul ........................ al modelului OSI conţine o multitudine de protocoale utilizate frecvent cum ar fi HTTP (protocol de transmitere a hipertextului), FTP (protocol pentru transferul fişierelor), SMTP (protocol pentru poşta electronica), etc. TCP 77. Protocolul ................. din cadrul modelului TCP/IP este un protocol sigur, orientat pe conexiune care realizează controlul transmisiei (pentru a elimina erorile de transmisie ce pot apărea între două masini aflate în reţea) şi controlul fluxului (pentru a evita inundarea unui receptor lent de către un emiţător cu o viteză mult mai mare). UDP 78. Protocolul ................. din cadrul modelului TCP/IP este un protocol nesigur şi neorientat pe conexiune care oferă posibilitatea utilizatorilor să folosească propriul lor control al transmisiei şi al fluxului. Protocolul asigură comunicarea rapidă client-server şi între aplicaţii, fără să garanteze însă acurateţea transmisiei.
79. Nivelul aplicaţie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este TELNET protocolul de terminal virtual ....................... care permite unui utilizator de pe o maşină să se conecteze şi să lucreze pe o maşină situată la distanţă. 80. Nivelul aplicaţie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este FTP protocolul pentru transferul de fişiere ............. care posedă un mecanism de mutare eficientă a datelor de pe o maşină pe alta. 81. Nivelul aplicaţie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt. Unul dintre acestea este SMTP protocolul de poşta electronică ........................ 82. Nivelul aplicaţie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt şi alte servicii. Unul dintre DNS acestea este serviciul numelor de domenii ........... care stabileşte corespondenţa dintre numele gazdelor şi adresele reţelelor.

83. Nivelul aplicaţie al modelului TCP/IP cuprinde toate protocoalele de nivel înalt şi alte servicii. Unele dintre USENET acestea sunt: protocolul pentru transferarea de ştiri ............................ si protocolul folosit pentru aducerea paginilor de pe web HTTP.

browsere 84. Paginile pot fi văzute prin programe de navigare numite .......................... printre care amintim Mosaic, Opera şi Netscape, care aduc pagina dorită, interpretează textul şi comenzile de formatare conţinute în text şi afişează pe ecran pagina formatată corespunzător .

SERVERE DE DATE MULTIPLE CHOICE 1. Verificare unei conexiuni fizice de retea se va realiza prin: a) ping b) telnet c) traceroute d) arp 2. Care din urmatoarele programe foloseste campul TTL: a) ping b) telnet c) traceroute d) arp 3. Aplicatiile de control a conexiunii folosesc protocolul: A) TCP b) UDP c) ICMP d) IGRP 4. Comunicarea dintre un client si un server se realizeaza pe baza adresei de: a) IP b) MAC c) UDP d) web 5. Comunicarea directa dintre doua hosturi din aceiasi retea se realizeaza doar pe baza adresei de: a) IP b) MAC c) email d) web 6. Un server de web utilizeaza protocolul: a) HTML b) HTTP c) IMAP d) FTP 7. Un server de web de web poate gazdui: a) Un singur site b) Cel mult doua situri c) Oricat de multe situri d) Un numar limitat de situri 8. Care program nu este un server de web a) firefox b) lighhttp c) apache d) IIS

9. Care program nu este un client de web a) Mozilla firefox b) Opera c) Safari d) Explorer 10. Un server de web utilizeaza protocolul: a) HTTPS b) POP3 c) XMLl d) HTML 11. Un server de web serveste în mod uzual: a) fisiere zip b) date din baza de date c) mesaje de e-mail d) pagini html 12. Un server de web se ataseaza uzual la portul: a) 88 b) 8080 c) 80 d) 21 13. Un server de web care accepta conexiuni securizate se ataseaza uzual la portul: a) 88 b) 443 c) 445 d) 22 14. Un server de fisiere utilizeaza protocolul: a) HTTP b) FTP c) FTPS d) UDP 15. Un server de fisiere se ataseaza uzual la portul: a) 19 b) 20 c) 21 d) 22 16. Un server de fisiere livreaza datele pe portul: a) 19 b) 20 c) 21 d) 22

17. Un server UNIX de web se administreaza de la distanta prin protocolul a) FTP b) HTTP c) IMAP d) SSH

18. Un server UNIX adminstrat de la distanta primeste conexiuni pe portul a) 21 b) 22 c) 25 d) 80 19. Un server de mail trimite mesajele prin protocolul: a) XML b) HTTP c) IMAP d) SMTP 20. Un client de mail aduce mesajele prin protocolul: a) XML b) HTTP c) IMAP d) SMTP 21. Un client de mail aduce mesajele prin protocolul: a) XML b) POP3 c) HTTP d) SMTP 22. Care program nu este un client de mail a) Thunderbird b) Sendmail c) Kmail d) Outlook 23. Care program nu este un client de mail a) Thunderbird b) Evolution c) Postfix d) Outlook 24. Care program nu este un client de mail a) Thunderbird b) Evolution c) Outlook d) Exim

25. Care program nu este un server de mail a) Postfix b) Sendmail c) Cyrus d) Exim

26. Un server de mail primeste conexiuni pe portul a) 21 b) 22 c) 25 d) 80 27. Pentru a aduce mesajele de mail un client se conecteaza la un MTA cu pop3 pe portul a) 21 b) 100 c) 25 d) 110 28. Un program de tip MUA se conecteaza la un MDA imap pe portul a) 140 b) 143 c) 23 d) 110 29. Un exemplu de MDA este a) Thunderbird b) Cyrus c) Sendmail d) Gmail 30. Un exemplu de MTA este a) Outlook b) Cyrus c) Gmail d) Postfix 31. HTML provine de la a) HyperText Multi Language b) HyperTag Markup Language c) HyperText Markup Language d) HighexTensible Markup Language 32. HTTP provine de la a) Hypertext Transfer Protocol b) Hypertext Transmission Protocol c) Hypertext Transport Protocol d) Hyper Text Protocol 33. IMAP provine de la a) Instant Message Access Protocol b) Internet Message Access Protocol c) Internet Mail Access Protocol d) Interior Message Access Protocol 34. SMTP provine de la a) Simple Mail Transmission Protocol b) Simple Message Transfer Protocol c) Simple Mail Transport Protocol d) Simple Mail Transfer Protocol

35. POP provine de la a) Postfix Office Protocol b) Post Office Protocol c) Post Online Protocol d) Postfix Online Protocol 36. DHCP provine de la a) Detect Host Configuration Protocol b) Dynamic Host Configuration Protocol c) Dynamic Host Connection Process d) Ddebug Host Configuration Problems 37. DNS provine de la a) Domain Name Service b) Dynamic Network Server c) Domain Name System d) Domain Name Service 38. Un server DNS : a) Translateaza o adresa IP intr-o adresa UDP b) Translateaza o adresa de web intr-o adresa IP c) Translateaza o adresa IP intr-o adresa MAC d) Translateaza o adresa MAC intr-o adresa IP 39. Un client ARP : a) obtine o adresa IP intr-o adresa UDP b) obtine o adresa de web intr-o adresa IP c) obtine o adresa IP intr-o adresa MAC d) obtine o adresa MAC intr-o adresa IP 40. Un server DNS raspunde pe portul a) 69 b) 55 c) 80 d) 53 41. Comentariile în limbajul html se introduc astfel: a) //comentariu b) /*comentariu */ c) <!-- comentariu --> d) {comentariu} 42. Titlul unei pagini web afisat în bara de titlu a browserului se introduce prin: a) <head> b) <h1> c) <h2> d) <title> 43. Intreruperea de rand în cadrul unui paragraf de text se realizeaza prin introducerea unui element de tipul: a) <p> b) <b> c) <br> d) <hr>

44. Pentru inserarea unui element de text formatat cu stilul teletype se foloseste: a) <i> b) <tt> c) <tr> d) <td> 45. Afisarea unei portiuni de text cu o dimensiune mai mare decat cea prestabilita se face prin: a) <b> b) <big> c) <sup> d) <bigger> 46. Stilul de text ingrosat/aldin se poate aplica folosind: a) <aldin> b) <b> c) <bold> d) <big> 47. Inserarea textului în paragrafe se realizeaza folosind: a) <blockquote> b) <p> c) <div> d) <span> 48. Elementul inline generic potrivit cu o gama larga de utilizari, inclusiv pentru a atasa CSS unei portiuni a unui rand este: a) <div> b) <p> c) <span> d) <tr> 49. Tagul <span> nu accepta atributul: a) width b) align c) title d) style 50. Pentru a insera o portiune de text preformatat se recomanda utilizarea tagului : a) <plaintext> b) <text> c) <pre> d) <xmp> 51. Evidentierea unui fragment de text, prin afisarea acestuia cu stilul cursiv se face prin utilizarea urmatorului element de fraza: a) <em> b) <b> c) <i> d) <c>

52. Evidentierea unui fragment de text, prin afisarea acestuia cu stilul aldin se face prin utilizarea urmatorului element de fraza: a) <strong> b) <em> c) <aldine> d) <b> 53. Alegeti culoarea data de codul de culoare #ffffff: a) black b) white c) green d) gray 54. Alegeti culoarea data de codul de culoare #000000: a) black b) white c) red d) blue 55. Care din urmatoarele atribute apartine tagului font? a) align b) width c) size d) style 56. Inserarea unui hyperlink în limbajul HTML se face prin: a) <a name="http://www.w3schools.com">W3Schools.com</a> b) <a href="http://www.w3schools.com">W3Schools</a> c) <a url="http://www.w3schools.com">W3Schools.com</a> d) <a>http://www.w3schools.com</a> 57. Deschiderea unui link intr-o fereastra noua se va produce prin accesarea unui link de forma: a) <a href="url" new> b) <a href="url" target="_blank"> c) <a href="url" target="new"> d) <a href="url" target="_self"> 58. O linie în cadrul unui tabel se introduce prin: a) <td> b) <tr> c) <table> d) <th> 59. O lista ordonata se introduce prin: a) <dl> b) <list> c) <ul> d) <ol>

60. O lista neordonata se introduce prin: a) <ul> b) <list> c) <dl> d) <ol> 61. Inserarea unei imagini se face prin: a) <image src="image.gif"> b) <img src="image.gif"> c) <img href="image.gif> d) <img>image.gif</img> 62. Comanda ls din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza continutul unui director c) Afiseaza lista de fisiere si directoare si spatiul ocupat de acestea d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber si cel ocupat 63. Comanda ps din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza continutul unui director c) Afiseaza lista de procese active d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber 64. Comanda cat din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza continutul unui director c) Concateneaza doua sau mai multe siruri d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber 65. Comanda cat din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui director b) Afiseaza lista de procese active c) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber d) Concateneaza doua sau mai multe fisiere 66. Comanda du din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza continutul unui director c) Afiseaza lista de fisiere si directoare si spatiul ocupat de acestea d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber 67. Comanda df din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza continutul unui director c) Afiseaza lista de fisiere si directoare si spatiul ocupat de acestea d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber si cel ocupat 68. Comanda df –h din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber c) Afiseaza lista de procese active d) Afiseaza continutul unui director

69. Comanda top din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza topul userilor logati în sistem b) Afiseaza lista de programe si memoria alocata acestora c) Afiseaza interactiv procesele active în sistem d) Afiseaza interactiv primele linii ale unui fisier 70. Comanda head din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza primele linii ale unui fisier c) Afiseaza ultimele linii ale unui fisier d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber si cel ocupat 71. Comanda tail din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza continutul unui fisier b) Afiseaza primele linii ale unui fisier c) Afiseaza ultimele linii ale unui fisier d) Afiseaza lista de partitii si spatiul liber si cel ocupat 72. Comanda ps din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza interactiv procesele din sistem b) Afiseaza continutul unei partitii c) Afiseaza lista de programe instalate in sistem d) Afiseaza lista de procese active 73. Comanda who din sistemul de operare UNIX a) Afiseaza userul curent b) Afiseaza directorul curent c) Afiseaza lista de useri conectati in sistem d) Afiseaza lista de grupuri din sistem

Securitatea retelelor de calculatoare
subiecte-teme-intrebari ©Alexandru Averian

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Vulnerabilitati la nivelul legaturii de date: MAC Flooding Vulnerabilitati prin ARP: Arp poisoning Vulnerabilitati prin DHCP: DHCP Starvation, Rogue DHCP Server Vulnerabilitati de tip buffer-overflow: DoS, DDoS Vulnerabilitati la nivelul de retea: IP Spoofing Vulnerabilitati la nivelul aplicatie: DoS, DDoS Comanda netstat din sistemul de operare UNIX: Afiseaza starea conexiunilor TCP, adresa remote si portul Comanda ifconfig din sistemul de operare UNIX: arata configuratia curenta a placilor de retea Comanda route din sistemul de operare UNIX: adauga o ruta statica in tabela de rutare.�

10 Comanda tcpdump din sistemul de operare UNIX: analizator de pachete.� 11 Comanda ipfw din sistemul de operare UNIX: este un program de configurare a firewall-ului 12 Programul nmap in mediul UNIX: este un program de scanare a retelei 13 Programul bind in mediul UNIX: programul bind e server de dns 14 Programul ssh in mediul UNIX: clientul de ssh din linux 15. Obiectivul esential al criptografiei care se refera la ascunderea informatiilor fata de toate persoanele, mai putin cele autorizate, este: confidentialitate 16. Obiectivul esential al criptografiei care se refera la evitarea alterarii neautorizate a datelor este: integritate 17. Obiectivul esential al criptografiei care se refera la identificarea unei persoane sau a originii unui mesaj este: autentificare 18. Serviciul care impiedica o entitate sa nege actiuni sau angajamente anterioare este: non-repudierea 19. Concepte de baza ce apar in criptografie : A este o multime finita, numita alfabetul de definitie. M reprezinta spatiul mesajelor si contine siruri de simboluri dintr-un alfabet de definitie. Elementele din M se numesc: raspunsuri gmx sau mesaje in clar 20 Concepte de baza ce apar in criptografie : Multimea C contine siruri de simboluri dintr-un alfabet de definitie care poate diferi de alfabetul lui M (spatiul mesajelor). Un element din C este numit text cifrat. Multimea C se numeste: spatiul textelor cifrate 21 . Concepte de baza ce apar in criptografie : K este o multime numita spatiul cheilor . Un element al lui K este numit cheie. Fiecare element e din K determina in mod unic o bijectie de la M (spatiul mesajelor) la C (spatiul textelor cifrate), notata Ee, numita: functie (transformare) de criptare 22 . Concepte de baza ce apar in criptografie : Pentru fiecare element d din spatiul cheilor K, Dd este o bijectie de la C (spatiul textelor cifrate) la M (spatiul mesajelor) numita : functie (transformare) de decriptare

23 . Concepte de baza ce apar in criptografie : Multimea {Ee |e din K } a functiilor de criptare si o multime corespunzatoare {Dd | d in K } a functiilor de decriptare, cu proprietatea ca pentru fiecare e din K exista o cheie unica din K astfel incat Dd =Ee , formeaza : schema de criptare�� 24 . Obiectivul unui cifru bloc este de a asigura confidentialitatea. Obiectivul unui intrus este de a recupera mesajul in clar din textul cifrat. Daca un intrus poate obtine parti ale mesajului in clar din textul cifrat, dar nu poate obtine cheia, un cifru bloc este: partial compromis�� 25 . Obiectivul unui cifru bloc este de a asigura confidentialitatea. Obiectivul unui intrus este de a recupera mesajul in clar din textul cifrat. Daca se poate gasi o cheie, un cifru bloc este: total compromis 26 . Criptarea similara cifrurilor cascada, dar in care cheile nivelurilor nu trebuie sa fie
-1
-1

independente si cifrurile pot fi ori un cifru bloc E, ori functia de decriptare corespunzatoare E , se numeste criptare: multipla�� 27 . Un cifru simplu de perioada t peste un alfabet cu s caractere care foloseste o cheie de t caractere k1k2…kt iar functia ce transforma textul in clar m1m2m3… in textul cifrat c1c2c3… este aplicata caracterelor individuale astfel: ci = mi + ki (mod s), unde indicele i in ki este luat modulo t (cheia este refolosita), se numeste cifru: Vigenere simplu 28 . Un cifru bloc ce repeta secvential o functie interna numita functie repetitiva se numeste cifru bloc___iterat______ 29 . Cifrul ....DES - Data Encryption Standard, Standardul de Criptare a Datelor............. este cel mai cunoscut cifru bloc cu cheie simetrica, este un cifru Feistel care proceseaza blocuri de text de n = 64 biti si produce blocuri cifrate de 64 biti. Dimensiunea cheii secrete este k = 56 biti. 30 . Cifrul...IDEA - International Data Encryption Algorithm......... este un cifru bazat pe o generalizare a structurii Feistel si consta din 8 repetari identice urmate de o transformare. În prezent, se pare ca singurul punct slab al lui este dimensiunea mica (64 biti) a blocului.