PEJABAT PELAJARAN WILAYAH BANGSAR & PUDU 50150 KUALA LUMPUR

STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP)
TANDAS / BILIK AIR ( PANDUAN KEPADA PENGGUNA)
Pastikan Tandas berada dalam keadaan berikut : 1. Permukaan lantai sentiasa kering dan bersih. 2. Permukaan dinding keseluruhannya bersih termasuk

dinding tiles dan pintu utama. 3. Keadaan siling tandas / bilik air adalah sempurna, tiada kebocoran dan tidak bersawang. 4. Semua lampu berfungsi dengan baik.

Bekas sabun berfungsi dengan sempurna dan sentiasa ada sabun. 12. 8. 11. Sinki berkeadaan bersih. 10. Mangkuk tandas bersih dan lengkap dengan pelapik serta flushing system berfungsi dengan sempurna. Tisu sentiasa ada di dalam tandas. Terdapat sticker arahan prosedur penggunaan peralatan di dalam tandas / bilik air. 9. 6. penyangkut dan kelihatan bersih.5. Pintu-pintu tandas berfungsi dan lengkap dengan penyelak. Senarai semak kerja-kerja penyelenggaraan . 7. tidak tersumbat dan paip air berfungsi dengan sempurna. Mangkuk tandas dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan selamat.

.pembersihan dilekatkan di dalam bilik air / tandas. Pastikan semua peralatan / kemudahan dalam keadaan sempurna dan boleh digunakan dengan baik. 14. Persekitaran tandas / bilik air tidak berbau yang kurang menyenangkan. PEJABAT PELAJARAN WILAYAH BANGSAR & PUDU 50150 KUALA LUMPUR STANDARD OPERATING PROCEDURE (SOP) SURAU ( PANDUAN KEPADA PENGGUNA) Pastikan Surau berada dalam keadaan berikut : 1. 13. Tong/Bakul sampah disediakan dan diletakkan di lokasi yang sesuai.

Sentiasa memastikan lantai tidak berdebu.2. tidak basah dan sentiasa dalam keadaan bersih. 6. Tidak dibenarkan tidur di dalam surau. kain pelekat dan sejadah hendaklah disusun. 3. Selipar / Kasut hendaklah disusun dengan rapi. 4. dilipat atau digantung dengan kemas. . 5. Telekung. Buku-buku bacaan agama hendaklah disusun kemas di dalam almari / kabinet / rak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful