VERSCH IJ NT GRATIS WEKELIJ KS OP DON DERDAG/ VRIJ DAG H UIS A AN H UIS | 69.

000 EXEMPLAREN

Jaargang 9 - nummer 35 - 29 augustus 2013

WEKELIJ KS N I EUWS UIT GOUDA, WADDI NXVEEN, BODEGRAVEN-REEUWIJ K EN OMSTREKEN

05
Demonstraties EHBO Uitneembare bijlage

09
Astrid van der Maas wint meerkamp

11
‘Jour de fête’ in Filmhuis Gouda

KANAAL

GoudaTV & GoudaFM

BusYness

da Kunstpuntgou
OPEN WEEK

Geen parkeergarage bij het Weeshuis

Uitneembare bijlage in het hart van BusYness

Cursusbijlage

ziek mu14 sept.
9 t/m woe. 11 sept

De scholen beginnen weer
Op maandag 2 september gaat het nieuwe schooljaar weer beginnen.

OPEN DAG

en kinder .

www.kunstpuntgouda.nl
VERKOOP EN VERHUUR

Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen of fietsen veel kinderen een nieuwe route naar een nieuwe school. Veilig Verkeer Nederland vraagt daarom met de bekende campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ automobilisten en andere weggebruikers extra alert te zijn op scholieren in het verkeer.

SPECIALE ACTIES!
Open: donderdag / zaterdag van 09.00 - 17.00 uur. Overige dagen en ‘s avonds op afspraak.

Hoewel de intentieovereenkomst dat wel vermeldt komt er geen parkeergarage bij het Weeshuis. Op een persbijeenkomst gisteren in het Huis van de Stad bevestigden de Goudse wethouder Daphne Bergman en projectontwikkelaar Jan de Jong uit Reeuwijk dat er concrete plannen zijn voor de bouw van een vijfsterren hotel met luxe restaurant in het vroegere Weeshuis aan de Spieringstraat in Gouda. Deze zomer schreef de Krant van Gouda al over de intentieovereenkomst die de twee sloten voor de aankoop van de panden waarin nu de bibliotheek en het Streekarchief zijn gevestigd. Na hun verhuizing volgend jaar naar Klein Amerika komen de gebouwen leeg.

Zakkenrolsters aangehouden
Twee Bulgaarse vrouwen zijn dinsdag 27 augustus aangehouden op verdenking van zakkenrollen. Een winkelbeveiliger had gezien dat zij een portemonnee uit een handtas hadden gestolen.

Meridiaan 25 Gouda Tel. 0182-524 528 / www.coxpiano.nl

Uit de overeenkomst bleek dat ook de bouw van een parkeergarage bij het complex werd

bekeken. Berichtgeving daarover zorgde de afgelopen weken voor commotie bij veel Gouwenaars. Wethouder Bergman benadrukte gisteren dat er, in verband met de cultuurhistorie van het gebied, geen sprake kan zijn van een garage op die plek. Volgens Jan de Jong is zo’n garage economisch ook onhaalbaar. “Voor een auto ben je al gauw een bedrag kwijt van dertigduizend euro. Voor zo’n veertig auto’s is dat een bedrag van 1,2 miljoen. Daarvoor kun je eenvoudig iemand neerzetten die de auto’s wegrijdt naar een parkeerplaats”, zei hij daarover. Wel ziet De Jong ruimte voor een kleine parkeerplaats op het binnenterrein van het huidige streekarchief.

Lees verder op pagina 3.

Laatste Houtmanconcert
ZIE ONZE ADVERTENTIE OP DE ACHTERPAGINA!
Het tiende en laatste Houtmansplantsoenconcert uit de jubileumreeks van 2013, biedt zondag 1 september een mix van folk, country, gospel en akoestische rock door ‘JP and The Seeger Session Band’. Het laatste Houtmansconcert van 2013 is bovendien het laatste concert dat wordt gepresenteerd door Felix Bots. Na twintig jaar hangt hij de microfoon aan de wilgen. De Stichting Evenementen Gouda zal ook in 2014 weer een concertreeks brengen in de Houtman. De concerten beginnen om 14.00 uur. De toegang is gratis. Het volledige programma staat op www.goudseconcerten.nl.

In een kledingwinkel aan de Kleiweg had één van de vrouwen de portmenonnee uit de handtas van een klant gepakt, terwijl de andere vrouw probeerde dat af te schermen. Het slachtoffer zelf had niets in de gaten, een beveiliger wel. Die belde de politie en liep achter de vrouwen aan. Toegesnelde agenten hielden de twee zakkenrolsters aan in de Herpstraat. Zij hadden de gestolen portemonnee nog bij zich. De verdachten zijn in verzekering gesteld. De portemonnee is teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Westhaven 36 - Gouda - Telefoon 0182 - 55 12 55 Zoutmansweg 12 - Reeuwijk - Telefoon 0182 - 39 42 00

www.dupreemakelaars.nl

Bezorger gezocht!
Gouda
Dreef Anna van Hensbeeksingel
(Met ingang van 5 september)

Alleen geldig tijdens de Midzomermarkt
10% KASSAKORTING
op artikel naar keuze
Knip deze advertentie uit en toon deze bij de kassa. Grote DVD-actie Informeer naar de voorwaarden
Lange Tiendeweg 73, GOUDA, 0182 - 785 931 31 gouda@usedproducts.nl - usedproductsgouda.nl

Meld je aan via bezorging@dekrantvangouda.nl

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

2

ADVERTENTIE

29 augustus t/m 1 september
Galerie Montulet, Galerie John Wassenaar en Galerie ArtBoutique exposeren bij Best Western Plus City Hotel
U bent van harte uitgenodigd Donderdag 29 augustus t/m zondag 1 september is dit kunstevenement voor iedereen gratis toegankelijk. Dagelijks van 11.00 – 18.00 uur.

Kans maken op een Kunstprijs?

Laat uw naam en emailadres achter tijdens uw bezoek Alvast een voorproe e, kijk snel op

www.Goudsrealisme.nl
en like de pagina

Dit kunstevenement is tot stand gekomen met medewerking van:

Lokatie:

Best Western Plus City Hotel Gouda Hoge Gouwe 201 2801 LE Gouda T. 0182-860 086
Parkeren : Q-park Bolwerk Sint Mariawal 3 2801 WS Gouda Entree hotel is via de parkeergarage bereikbaar

Hét stijlvolle kunstevenement op het gebied van modern realistische kunst

www.Goudsrealisme.nl

GEMEENTE / ACTUEEL
Vervolg van de voorpagina:

3

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Gouda en De Jong zijn in onderhandeling
“Het is uniek dat wij hier zitten.” Zo opende wethouder Daphne Bergman woensdag de bijeenkomst over de plannen voor het voormalige Weeshuis aan de Spieringstraat in Gouda. “Jan de Jong en ik zijn in onderhandeling. Normaal gesproken doe je daar geen mededeling over. Het kan nog alle kanten op.” Onrust in de stad, na berichtgeving in deze krant over de intentieovereenkomst die beiden sloten voor de bouw van een vijfsterren hotel met luxe restaurant, was de aanleiding voor deze ongebruikelijke stap.

Stelling van de Week
Ouderen kunnen best langer thuis blijven wonen met goede thuiszorg. Toelichting Zorgpartners gaat vier verzorgingshuizen sluiten omdat in het kader van de bezuinigingen ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Breng uw stem uit op dekrantvangouda.nl en discussieer mee via facebook.com/dekrantvangouda De stelling van vorige week luidde: Ik verwacht dat de economische situatie de komende twaalf maanden gaat verbeteren.

39,6 % 56,3 % 4,2 %

Eens Oneens Geen mening

Duidelijkheid geven over het proces, dat was de bedoeling. Over de inhoud was weinig te zeggen. Daarover is Jan de Jong weer in onderhandeling met twee grote internationale ketens van luxe hotels. Welke het wordt en wat die precies gaat doen in de panden, wordt later bekend. Voor het einde van dit jaar geeft de wethouder meer duidelijkheid, vertelde ze.
Nieuw concept

Heling fiets
Een Vijf Sterren hotel in het Weeshuis wordt haalbaar geacht. Een 34-jarige verdachte uit Waddinxveen kreeg zaterdag 24 augustus een procesverbaal wegens heling van een fiets.

Uitgever, tevens redactie-adres: Gouda Media Groep B.V. Crabethstraat 38 D, 2801 AN Gouda T (0182) 322 456 F (0182) 322 466 E info@goudamediagroep.nl (Eind)redactie, opmaak en fotografie: Gouda Media Groep B.V. Advertentieverkoop: Gouda Media Groep B.V. T (0182) 322 456 E info@goudamediagroep.nl Redactie/tips naar: redactie@dekrantvangouda.nl Verspreiding wekelijkse oplage: De Krant van Gouda (69.000 exemplaren): huis-aanhuis in Gouda, Haastrecht, Moordrecht, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwerbrug en Driebruggen en op verspreidingspunten in Gouderak (1x), Stolwijk (2x), Bodegraven (1x) en Gouda (5x). www.dekrantvangouda.nl Bezorgklachten: bezorging@dekrantvangouda.nl of (0182) 322 456 (werkdagen). Volg ons via:

Colofon

“Eigenlijk was het toeval dat we rond de tafel kwamen”, legde De Jong de situatie uit. “Ik was op een bijeenkomst over de herbestemming van panden. Tegen m’n buurvrouw zei ik dat ik voor deze panden een heel mooie bestemming wist. Ik ben geboren om de hoek, zat op school in de Spieringstraat, heb heel m’n leven gewerkt met monumenten en daardoor veel gevoel bij dit stukje Gouda. Bovendien heb ik kennis in de internationale hotelwereld. Die buurvrouw bleek dus wethouder. Sinds die tijd zijn we in gesprek.” Wethouder Bergman vulde daarop aan: “Wij willen een partij die past in deze panden, die echt rekening houdt met dit bijzondere deel van Gouda. En toen kwam Jan

de Jong voorbij. Gedurende de gesprekken die volgden, bleek het plan van de projectontwikkelaar zeker geen luchtfietserij. Mocht het toch van de haak vallen dan zullen we zeker openbaar aanbesteden.” Op de inhoud van de plannen gingen beiden niet in. De overeenkomst waar deze krant eerder uit citeerde was een momentopname, vooral met randvoorwaarden. Wel zei Jan de Jong dat zijn plan realistisch is. Hij heeft ervaring met bouwen in historische panden, bijvoorbeeld het vroegere SAS-hotel in Amsterdam. De partijen waarmee hij in onderhandeling is, zien ‘markt’. “Zij rollen op dit moment een heel nieuw concept uit waar de stad prima in past. Gouda heeft een bekende naam. En ze kiezen voor kwaliteit. Dan geef je bijvoorbeeld gewoon de sleutel van je auto af, waarna die elders wordt gestald.”
Door Gerard van Domselaar

De man reed die dag om 14.40 uur over de Kleiweg. De agenten spraken de man aan omdat hij fietste in een voetgangersgebied. Bij

controle bleek vervolgens dat de fiets in 2009 gestolen was. Hij moest zijn fiets inleveren en kreeg een proces-verbaal wegens heling.

De boekenplank van Verkaaik
Francine Oomen is de auteur van de ‘Hoe overleef ik...’ reeks. Een reeks met het meisje Rosa in de hoofdrol. Het leuke van deze reeks is, dat de lezer met de hoofdpersoon meegroeit. Is Rosa in het eerste deel nog leerling van de onderbouw van de basisschool. In het laatste deel zit ze met een vriendje in New York. Op die manier loodst Francine Oomen de lezer door alle problemen heen die je als opgroeiend kind maar kan tegenkomen. Speciaal voor de leerlingen die nu voor het eerst naar de Middelbare school gaan schreef zij: Hoe overleef ik school! Daarin wordt de lezer op humorvolle wijze uitgelegd wat je allemaal als brugpieper mag verwachten en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Niet alleen krijg je les over hoe je de boeken moet kaften, of hoe je een presentatie moet geven, je huiswerk moet inplannen, of hoe je vriendjes moet maken met nieuwe klasgenoten, maar ook waar je op moet letten bij de aankoop van je schoolagenda. Zo weet je zeker dat je straks door de medestudenten niet uitgelachen wordt omdat je de verkeerde hebt aangeschaft. Laat uw (klein)zoon/(klein)dochter dit boek lezen en hij/zij komt ongeschonden het brugklasjaar door. Want dan weet hij/zij alles over het overleven van: stapels huiswerk, de klasgenoten, docenten, een presentatie, stress, een schoolfeest, onzekerheid en alles wat er verder op school (en daarbuiten) gebeurt. Met behulp van dit boek geeft Rosa goede raad en vertelt ze hoe je van je schooltijd een leuke tijd kunt maken. Met veel strips, mails, testjes, enquêteuitslagen en invulpagina’s. En natuurlijk een heleboel onmisbare survivaltips!
Bart Jansen

10% korting op de nieuwste
collectie fietsen, u kunt tevens u gebruikte fiets ook inruilen. De enige Puch dealer in Gouda!

Najaarsbeurt voor uw fiets

29,95

Puch Radius Plus E-Bike
voor 1199,van 1399,-

remmen afstellen • versnelling afstellen • ketting aanspannen en insmeren • bandenspanning controleren • geheel nagekeken en schoongemaakt

“ uw fiets wordt gratis gehaald en gebracht’’
Ari Bike heeft een ruime collectie aan nieuwe A merk fietsen en B merk Fietsen.

Lange Groenendaal 69 - Tel. 0182 - 785 420

Tweedehands fietsen vanaf

75,-

Actieradius: +/- 70 km Motor: 250 watt voorwielmotor Accu: uitneembare 10Ah Lithium-Ion (37Volt) Kenmerken: Verende Voorvork en eenvoudig te bedienen display Gewicht (incl.accu): 24,9 kilo Gewicht (excl. accu): 21,4 kilo

R

J IJ BENT HET
NIEUWE GEZICHT VAN GROENLINKS!

HaarStudio
haarstudiodenise haarst di d i @HStudio_Denise

Denise

In maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks is een open partij en komt graag in contact met mensen met politieke ambities. Voel jij je aangetrokken tot het gedachtengoed van GroenLinks? Dan zou je nu lid kunnen worden van GroenLinks en je kandideren als raadslid. Voor meer informatie: kijk op www.groenlinksgouda.nl
SLUITING KANDIDAATSTELLING 5 SEPTEMBER 2013

9\qf\bfeq\il`d\j_fniffd \ej_fnkl`emXe+,'d)
E`am\i_\`[jjkiXXk(+›>FL;8 '(/),(+-/*›fm\ibXdg^if\g%ec

Voor trends, ideeën, tips en nog veel meer!

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

4

ADVERTENTIE

VAN DORP

Slagerijen

Brederolaan 11 Waddinxveen • Tel. 0182 - 63 61 79 Pin aanwezig • Gratis parkeren.

Hallo, mijn naam is Paul van Dorp, uw kwaliteitsslager. Het vlees dat u bij ons koopt is kwaliteitsvlees. Vlees dat met alle zorg speciaal voor u wordt uitgezocht. Wij zijn de goedkoopste slager van Nederland. Dit kunnen wij zijn doordat wij onze vaste lasten laag houden. Ik nodig u graag uit om een kijkje te komen nemen in onze slagerij. Parkeren is gratis en ons personeel met vakkennis helpt u graag bij uw keuze. Bekijk ook eens ons uitgebreide BBQ-assortiment op www.vandorpslagerijen.nl.
1. 2. 3. 4. Beste en goedkoopste slager van Nederland 5. U bespaart minimaal €25,- per week op uw vlees Wij garanderen vers, vriendelijk en voordelige producten 6. Knip de folder uit en vergelijk het bij de supermarkt of slager Ergens goedkoper? Dan krijgt u 50% korting op uw vlees bij het afgeven van het bonnetje (acties en reclame uitgezonderd) Vink uw artikel aan en wij maken het in de winkel direct voor u klaar

Varkenskrabben
dikbevleesd

Speklapjes
met zwoerd | heerlijk mals

Kilo €2,98
Varkenshamlappen
heerlijk mals

Kilo €4,49
Speklapjes
zonder zwoerd | heerlijk mals

Wij zijn onbetwist de biefstuk specialist Runder Kogelbiefstuk

Verse lange Varkenshaasjes
ook heerlijk voor saté

Kilo €4,49
Fricandeau
heerlijk mals

Kilo €5,98
Halskarbonade
lekker vers

Kilo €9,98
Heerlijk biologisch Hollands paardenvlees Kogelbiefstuk

Kilo €9,98
Versgedraaid Rundergehakt
mager

Kilo €4,49
Gehakt
half om half

Kilo €5,98
Ribeye of Entrocote

Kilo €9,98
Runder riblappen of Runder sucadelappen
Filetrollade, Filetstukjes of Filetlapjes

Kilo €3,98
Biefstuk vd Haas
super mals

T-bone steak
1 kilo

Kilo €3,98

Kilo €9,98
Kilo €3,98

Kilo €7,98
Kippenpoten Kipkluifjes Grillkip heerlijk vers Kipfilet Hollandse verse Paardenriblap biologisch Paardengehakt biologisch Paardenworst heerlijk vers

Kilo €6,98
€1,98 kilo €2,98 kilo €3,98 kilo €5,98
kilo

Kilo €19,98 Kilo €15,98
Geniet nu het nog kan!
BBQ-pakket voor 9 personen

Extra aanbieding!
Verse Hollandse Kipfilet

Verse vleeswaren
rosbief, achterham, fricandeau, zeeuws spek, kiprollade, gebr. gehakt, rookvlees en rouwe ham.

Duitse biefstuk, hamburgers, tartaartjes, bacon burgers, italiaanse/hongaarse kipsteak, kip cordonbleu, kip krokantschnitzel, gepaneerde schnitzel en zigeunerschnitzel

4+4 GRATIS ±150 gram p/stuk

€5,98 kilo €5,98 per stuk €5,98 2 stuks €10,-kilo

saté, shaslick, bbq-worst, hamburgers, hawaiispies en golfspies

100 gram €0,99

€39,98

6x9 stuks

Kilo €7,98

Old Waddinxveen en snijbare oude kaas.

FAMILIE

Demonstraties EHBO

5

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Familieberichten

Wim de Kleijn

Kijk voor meer foto’s van de oefening op www.dekrantvangouda.nl. Gewonden, ambulances en een mobiel ziekenhuis. Zaterdag 24 augustus was dit allemaal te zien rondom de Agnietenkapel tijdens demonstraties van EHBO Vereniging Gouda en het Sigma team.

Voorzitter van de jubilerende EHBO Vereniging, Hans Heeren, blikt tevreden terug. “Al honderd jaar zijn we nu actief in Gouda en we wilden ons eens profileren naar de Gouwenaars. Met demonstraties wilden we laten zien wat een EHBO’er allemaal doet en kan. Dit is gelukt en de reacties waren overwegend positief.” Een eeuw lang zet de verenging zich in voor de Goudse bevolking. “We zijn bij bijna

alle evenementen aanwezig. Zoals de Jeugdavondvierdaagse, bij wielerrondes en bij de Houtmansconcerten. Toch kunnen we niet overal ‘ja’ op zeggen. Het zou mooi zijn als we ons team dat alleen uit vrijwilligers bestaat, kunnen uitbreiden. Tijdens deze open dag hebben we gelukkig weer meer mensen enthousiast weten te maken.” Ook gaat de vereniging steeds vaker de samenwerking aan met andere verenigingen. Zo werkt ze samen met Jodan Boys en Het Rode Kruis. Binnenkort beginnen de gesprekken met de schaatsclub. “Als we de krachten bundelen, kunnen we in Gouda steeds meer voor elkaar betekenen.” Zie voor meer informatie www.ehbo-gouda.nl.

Galeries bundelen krachten met Gouds Realisme
Van 29 augustus tot en met 1 september organiseren Goudse galeries het kunstevenement Gouds Realisme.

Galerie Montulet, Stadsgalerie John Wassenaar en Galerie ArtBoutique slaan de handen ineen. “We willen bezoekers op één locatie een mooi overzicht bieden van betaalbaar hedendaags realisme. Zowel op het gebied van fijnschilderkunst, sculpturen als sieraden zal er heel wat te genieten zijn. De prachtige historische omgeving van het Best Western Hotel, bij de entree van de oude binnenstad van Gouda, vormt de ideale locatie voor dit evenement. Het mooie binnenstadsterras van het hotel staat

in open verbinding met de grote expositieruimte”, laten de initiatiefnemers weten. Gouds Realisme is gratis te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur in Best Western aan de Hoge Gouwe Toscaans Stilleven van 201 in Gouda. Par- Victor Muller. keren kan in de parkeergarage onder het hotel. Wie zijn of haar naam en emailadres stuurt naar info@galeriemontulet.nl ontvangt de officiële uitnodiging en maakt kans op een mooie kunstprijs.

Uitvaartverzorging BROUWER DE KONING
Sinds 1962

www.brouwerdekoning.nl

Blauwstraat 15 2801 HE Gouda 0182-512505

Veerlaan 18 a 2851 BV Haastrecht 0182- 501230

Tempeldijk 12 2811 PH Reeuwijk 0182-394656

seizoen een andere smaak’

‘elk

Oost, West, thuis best
Speltbrood Zonnepit
gist

Ekoland Vruchtenjam
o.a. abrikozen, bosvruchten, vlierbessen, bramen

Rijstbrood
desem

Bezoek ons bedrijf:

2.45
ecialist ∂Dé biologisch spvan de regio!
Lange Groenendaal 99, 2801 LS Gouda, tel. 0182-513260, www.natuurwinkel.nl
Prijzen zijn geldig van 26 t/m 31 augustus 2013, zetfouten voorbehouden.

400g van 2.90

1.99

250g van 2.29

2.95

600g van 3.45

Gouderaksedijk 42a 2808 NG Gouda 0182-512601 info@overkamp-natuursteen.nl

grafmonumenten wasbakken aanrechtbladen vloertegels vensterbanken gevelbekleding haardplaten urnen tafelbladen vensterbanken douchebakken dorpels gedenkplaten

www.overkamp-natuursteen.nl

Openingstijden: ma 11.00 - 18.00 uur, di,wo en za 08.30 - 18.00 uur; do en vrij 08.30 - 19.00 uur.

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

6

ADVERTENTIE

Zonnebloemen

0,
De Goudse Popschool voor :
• Gitaarles • Pianoles • Bandcoaching • Gruntworkshops • Jamsessies • Basgitaarles • Keyboardles • Zangworkshops • RAP-workshops • Drumles • Zangles • Metalclass • AMV

99

Per bos á 5 bloemstelen. A1 kwaliteit, veiling vers. -geldig zaterdag 31 aug. 2013 -zolang de voorraad strekt.

vernieuwend
Zaterdag 31 aug. openen wij onze vernieuwde winkel in Moordrecht. Alle bezoekers krijgen een hapje en een drankje aangeboden en er wordt informatie gegeven over de te houden workshops in het najaar. Alle sfeerkamers zijn volledig vernieuwd met brocante meubelen in de kleuren wit/grijs/roze en taupe.

voor muzikanten en band s d ie verder w illen komen .
Open huis

Foto Pieter Weima.

Op zaterdag 31 augustus zullen de bands en de zanggroepen van de Goudse Popschool een presentatie geven. Deze presentatie zal plaatsvinden in muzikantencentrum Plug Unit, Jan Tinbergenstraat 15, Reeuwijk. De presentatie begint om 19:00 uur. Om u van informatie te voorzien zijn alle docenten van de Goudse Popschool hier aanwezig. Meer info : www.goudsepopschool.nl of tel. 0182-391180.

Proe essen
Wil je eens een muziekinstrument proberen of je zangkwaliteiten testen? Maak dan gebruik van ons aanbod om zonder enige verplichting éénmalig een gratis proe es te volgen. Aanmelden voor de gratis proe es voor zang, gitaar, basgitaar, drums, piano, keyboard, orgel, zangworkshop en bandcoaching kan via onze website www.goudsepopschool.nl. of telefonisch via 0182-391180 / 06-50521567.

Winkels Gouda Nieuwe Markt Passage 1 2801 HW Gouda Tel. 0182 - 511120 Moordrecht Kerklaan 32a 2841 XJ Moordrecht Tel. 0182 - 375538

Bandcoaching
Bespeel je al een instrument en lijkt het je leuk om eens in een band te spelen en een nummer op te nemen in een echte studio? Meld je dan nu aan voor onze workshop “Bandcoaching”. Deze workshops starten in de week van 9 september 2013. Inschrijven kan tot 2 september 2013 via onze website www.goudsepopschool.nl. of telefonisch via 0182-391180 / 06-50521567

Zangworkshop
Wil je beter leren zingen, optreden met een live-band en een nummer opnemen in een echte studio? De volgende ronde “Zangworkshop” start op maandag 9 september. Inschrijven kan tot 2 september 2013 via onze website www.goudsepopschool.nl. of telefonisch via 0182-391180 / 06-50521567 • Kwaliteitsonderwijs voor jong en oud tegen betaalbare tarieven, het bestuur heeft onlangs besloten de tarieven voor het nieuwe seizoen niet te verhogen. • Individuele instrument- en zanglessen kunnen op ieder moment in het schooljaar worden gestart. • Voor individuele instrumentlessen kan altijd één gratis proe es worden gevolgd. • Flexibiliteit, iedere lesronde duurt 13 weken, daarna bepaal je of je doorgaat of stopt. • Tijdens de reguliere schoolvakanties worden geen lessen gegeven, tijdens deze schoolvakanties hoeft niet te worden doorbetaald. • Een jong-, enthousiast-, en vakkundig docententeam dat bekend is met de hedendaagse muziekstromingen. • Naast educatie verzorgt de Goudse Popschool een groot aantal evenementen waar “jonge” muzikanten zich kunnen manifesteren.

Aanmelden voor de nieuwsbrief www.slingerlandbloemen.nl

www.goudsepopschool.nl

www.busyness.nl

Jaargang 8

Nummer 8

29 augustus 2013

Nieuw autobedrijf draait al op volle toeren

Chris van Winden (links) en Ries Kraan zijn blij met de voortvarende start van hun bedrijf Het Ambacht.

Verfhuis Bodegraven
Zie pagina 12

Zo’n vier maanden geleden startten Ries Kraan en Chris van Winden hun nieuwe autobedrijf Het Ambacht in Moordrecht. Een grote stap, waar het monteursduo nog geen seconde spijt van heeft. “Sinds we open zijn, hebben we al bijna 250 klanten mogen begroeten”, zegt Ries trots. “Daar zijn we, zeker gezien het feit dat het zomervakantie was, heel erg tevreden mee.”

Voordat Ries Kraan en Chris van Winden hun eigen bedrijf begonnen, waren zij allebei werkzaam bij Mercedes-garage Victoria in Rotterdam. Die ervaring komt goed van pas. “Als je aan een Mercedes hebt gesleuteld, kan je ook met BMW, Audi en Volkswagen werken”, weet Ries. “De kennis van alle autotechniek is in huis. Chris is daarbij ook nog eens

gediplomeerd diagnosetechnicus. Als er iets met je auto aan de hand is, weet hij de oorzaak te vinden. Daarom zijn alle merken bij ons welkom. We zijn het alternatief voor de merkdealer. Kwaliteit is doen wat de klant van je verwacht. Maar het mooiste is om dat nog iets te overtreffen. Het Ambacht is een open en transparant autobedrijf. Als klanten dat willen, leggen we met veel plezier uit wat wij precies aan een auto sleutelen.” Chris is trots op zijn werk. En zoals dat tegenwoordig gaat, zet hij regelmatig foto’s van zijn werk op de Facebook-pagina van het bedrijf. (facebook. com/autobedrijfhetambacht). Autobedrijf Het Ambacht is te vinden aan de Oostpolderweg 4a in Moordrecht. Telefoon (0182), 748 222, mail info@autobedrijfhetambacht.nl.

Kamera Express
Zie pagina 15

n o t a r i s k a n t o o r
t ronsseweg 551 2803 zk gouda tel.: (0182) 555 888 fax: (0182) 555 877 e-mail: info@notarisgouda.nl internet: www.notarisgouda.nl t

Aanmer ke koper d lijk goedan merk dealer!

Kies voor kwaliteit, kies voor Het Ambacht!
Autobedrijf Het Ambacht Oostpolderweg 4a, 2841 DA Moordrecht (naast stroopwafelfabriek) Telefoon: 0182-748222 www.autobedrijfhetambacht.nl mail: info@autobedrijfhetambacht.nl

to m n d erk t r e r h en ep o u t d arat d ia ie t A gno P se t b K-ke an ur t a de ing irc n t S os he erv ll o ic lie e

tA

lle

Advertentie

2

Ni e uwbouwpro j e c t

de Wachtelstraat
i n h e t ce n trum van Gouda m e t moge l ij k h e i d t o t e ige n park eerp l aa ts
All e appa r t e m e n t e n b e sc h i kk e n ove r ee n gro t e vrij i nd ee l ba re ru i m t e . D e gro t e raampa r t ij e n t o t op d e v l o e r zorge n voor l i c h t e n op e n gevo e l ! Prij z e n appa r t e m e n t e n vana f € 125.000,- V.O.N. D e 2- k am e r appa r t e m e n t e n h e bb e n ee n GBO vana f 56 m2.

za t erdag 31 august us 11.00 t o t 14.00 uur Wachtelstraa t 3 te Goud a
Er is ee n hypo t h ee k advise ur aanw e zig voor ee n d eskund ig advi es! Ontwikkeling & Realisa tie
Bouwbedrijf bv

Informatiemiddag

Makelaa r

NOBEL
Te l . 0172 61 63 62 www. bouwb e drijfnob e l .n l Te l . 0182 63 60 21 www.gouw est adma k e l aard ij .n l

www.won e n i nd e wa c h t e lstraa t .n l

Nu beschikbaar als Koopgarant Woning vanaf g 138.125,- v.o.n.
Het nieuwbouwproject aan de Erasmusstraat, bieden wij u nu aan met een interessant voordelenpakket! Wij bieden u een nieuwe woning met hoge koopgarant korting. Hierdoor kunt u nu wonen met een lagere hypotheek en dus lagere maandlasten. Pak nu uw kans en kom wonen aan de Erasmusstraat.

• energiezuinige, nieuwe woning • ruime tuin • compleet met sanitair en tegelwerk
Voor koopgarant voorwaarden kijk op de site: www.erasmusstraatgouda.nl

tel: 0182 - 511 424

w w w. e r a s m u s s t r a a t g o u d a . n l

3

Open huis Smitse Hout

BOUWEN

& WONEN
Tijdens de kindervakantieweek in en rondom buurthuis de Kade zijn kinderen deze week hard aan het timmeren en schilderen van het huttendorp van pallets. Het thema is dit jaar ‘Asterix en Obelix’.

Bouwen & wonen

BusYness is een maandelijkse bijlage bij de Krant van Gouda. BusYness verschijnt twaalf keer per jaar. Het volgende nummer verschijnt eind september 2013.

Timmeren en schilderen tijdens kindervakantieweek
vijfentwintig enthousiaste vrijwilligers uit de wijk. Met het verzorgen van de kindervakantieweek hopen het wijkteam en de bewoners jeugdactiviteiten in de buurt weer een zetje in de goede richting te geven. Buurtbewoners ondersteunen de kindervakantieweek door het leveren van pallets en spijkers. Bedrijven ondersteunen financieel door hun deelname aan Vrienden van de Kadebuurt

De vakantieweek wordt georganiseerd onder de verantwoordelijkheid van het wijkteam Kadebuurt en kan rekenen op de steun van ongeveer

Smitse Hout met links de gezamenlijke, afsluitbare oprijlaan. Direct aan het natuurgebied Goudse Hout komt het appartementengebouw Smitse Hout. Na de aanpassing van de verkoopprijzen en de laatste open dag, eind juni, zit de verkoop van de twaalf appartementen en drie penthouses in de lift volgens Tom van Noord, één van de makelaars van het project: “Als de open dag van aanstaande zaterdag 31 augustus ook zo positief verloopt, dan gaan we op heel korte termijn starten met de bouw.”

Het ontwikkelteam ontvangt zaterdag 31 augus-

tus tussen 11.00 en 13.00 uur geïnteresseerden in het voormalige gebouw van Smit Funderingstechniek, aan de Achterwillenseweg 96 in Gouda. Met markeringen op de grond wordt aangegeven waar het gebouw, de balkons, de tuinen en de oprijlaan komen, in een hoogwerker kan men het uitzicht op verschillende etages ervaren en de materialen en de plattegronden worden toegelicht. Het ontwikkelteam staat klaar om alle vragen van bezoekers te beantwoorden. Kijk voor meer informatie en de contactgegevens op www.smitsehout.nl.

Kinderen konden deze week naar harte lust timmeren en schilderen.

Nieuwbouw Erasmusstraat met Koopgarantregeling
De acht woningen aan de Erasmusstraat in Gouda, die worden gebouwd door Bouwbedrijf Frans Vink & Zonen bv, worden nu te koop aangeboden met Koopgarantregeling.

Macht en pracht in Gouda
Fred Vogelzang (1961) geeft op 9 september een lezing in Concordia, Westhaven 27 in Gouda. In de lezing van Die Goude, in samenwerking met Stichting Open Monumentendag Gouda, zal Vogelzang onder andere vertellen over hoe de machtigen in Gouda leefden in de achttiende eeuw.

met de verkopend makelaar Alpha Makelaardij in Gouda, via (0182) 511 424.

“Dit betekent een korting van maar liefst vijftien procent op de oorspronkelijke koopsom en de zekerheid dat de ontwikkelaar de woning weer terugkoopt wanneer men weer wilt gaan verhuizen. Een uniek en risicoloos aanbod”, aldus Alpha Makelaardij. De prijzen van de woningen variëren van 138.250 euro vrij op naam tot 144.000 euro vrij op naam. “Het project omvat karaktervolle woningen met hedendaags comfort, een praktische indeling en originele elementen zoals openslaande deuren. Alle woningen hebben een diepe tuin met berging en achterom. Uiteraard worden de woningen optimaal geïsoleerd. Opties zoals een uitbouw of dakkapel behoren tot de mogelijkheden. Goede ligging in de wijk Korte Akkeren op steenworp afstand van het gezellige centrum van Gouda.” Kijk voor meer informatie op www.erasmusstraatgouda.nl of neem contact

De woningen worden verkocht via Alpha Makelaardij.

Het thema van Monumentendag 2013 in Gouda is ‘Macht en pracht in de 18e eeuw’. De achttiende eeuw heeft een slechte pers gehad als de tijd van zelfverrijkende regenten die zorgden voor stagnatie en achteruitgang en pas door een revolutie werden verjaagd. Klopt dat beeld eigenlijk wel? Hoe leefden de machtigen in Gouda in de achttiende eeuw? Waar woonden ze en hoe gingen ze met elkaar om? Welke ideeën hadden ze over de wereld, het leven en hun stad? Wat is daarvan nog te zien en te beleven, ook op Open Monumentendag? Fred Vogelzang zal zich in de lezing baseren op de opengestelde monumenten binnen het thema en zich richten op hun vroegere functie en bewoners. Vogelzang studeerde geschiedenis aan de universiteit in Utrecht en in Leiden en was daarna een aantal jaren werkzaam als docent

en wetenschappelijk onderzoeker aan de universitaire lerarenopleiding in Utrecht. Vervolgens trad hij in dienst bij de Federatie Stichts Cultureel Erfgoed, nu Erfgoedhuis Utrecht, als consulent regionale geschiedenis. In die functie ondersteunt hij professionele- en amateurhistorici die zich bezighouden met stad en provincie Utrecht. Hij is betrokken bij diverse publicaties en series op dat gebied. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden van Die Goude. Niet-leden betalen vijf euro toegangsprijs. Zie www.diegoude.nl.

PIT

Makelaarsteam met
Professioneel Inzet Talentvol

Meer info? www.alphamakelaardij.nl of bel 0182-511424

Broer meubelstoffeerderij
Hecht u waarde aan uw huidige meubelen maar zou u misschien liever een andere stof of kleur in uw interieur willen? Is de stoffering van uw meubelen dermate versleten en wilt u er geen afstand van doen? Dan is herstoffering de juiste keuze voor u! Wij zijn gespecialiseerd in het herstofferen van design-, meubelen, caravan en boot.

Hoveniersbedrijf Aad van Zanten
Het gehele seizoen genieten van een mooie tuin d.m.v. jaarrond-onderhoud houd POUXFSQFOtBBOMFHtPOEFSIPVEtSFOPWBUJFtBEWJFT
Voor particulier- en bedrijfsonderhoud

Ook voor hoger en groter snoeiwerk kunnen wij u van dienst zijn Vraag naar de voorwaarden of kijk naar de vernieuwde website.

Een nieuw tuinidee? Wij denken graag met u mee!
Werkt u graag een handje mee... vraag eens naar de mogelijkheden

6%

BTW-tarief arbeidsloon per 1 maart slechts

Ook overspuiten en kleine reparaties van meubelen.
Noordeinde 59, 2742 AB Waddinxveen, 06 41380666 / 0182 619743

AT(SBWFOIPGt$#/JFVXFSCSVH 5t. UVJOFOFOCFTUSBUJOH!MJWFOMtXXXBBEWBO[BOUFOIPWFOJFSTCFESJKGOM

Advertentie

4

OPEN HUIS
za. 31 augustus, 14.30 – 16.00 uur do. 5 september, 19.00 - 20.30 uur
Adres: Walsmolen 21 in Waddinxveen
EENGEZINSWONINGEN HERENHUIZEN 2-ONDER-1-KAPWONINGEN

Oplevering gestart!
• Woonoppervlakte vanaf 114 m2 • Kavels ca. 119-262 m2 • Ruime woonkeuken • 3 slaapkamers en ruime zolder

Laatste woning!
• Woonoppervlakte ca. 139 m2 • Kavels ca. 174 m2 • Royale woonkamer met open keuken • 3 grote slaapkamers vrij indeelbare ruime zolder

*
• Woonoppervlakte vanaf 147 m2 • Kavels ca. 155-340 m2 • Ruime woonkamer met aparte woonkeuken • 4 grote slaapkamers en vrij indeelbare zolder • Complete luxe badkamer en separaat 2e toilet

koopsom vanaf

212.812,- v.o.n.

koopsom

286.935,- v.o.n.

koopsom vanaf

309.950,- v.o.n.

(015) 276 04 00

(0182) 61 38 22

*Wij verkopen uw woning! Vraag naar de voorwaarden.

wonenaandegouwe.nl
L NBEGELE G IDING G w ongenot RECREAT wo priv r luxe appar a rte emen e ten e KOOPPLAN A IE IE

Kijk voor meer informatie op:

PEUGEOT PARTNER
De nieuwe Peugeot Partner is perfect aangepast aan de eisen van de zakelijke klanten op het gebied van kwaliteit, met een hoge restwaarde, lage exploitatiekosten en zeer zuinig. Daarom slechts 299,- per maand excl. BTW.

R LA RP LAATSEN N

omfort om rtabel l

Gl lu uxe apparte r ementen e LIFTENTERRASS N NTUIN INSCHOONMAAK R EN BINNE AK DI IENS CATER A RINGP

PEUGEOT LEASE
PEUGEOT PARTNER V.A. 299,- PER MAAND SPECIA LE EXCL. BTW BOON STOP Inclusief:AANBIEDINPEL G! ‰ All-risk verzekering ‰ Wegenbelasting ‰ Vervangend vervoer na 24 uur ‰ Reparaties en onderhoud ‰ Banden ‰ 24-uurs pechhulp ‰ Afschrijving en rente ‰ Afleveringskosten

n binn i entu t in i UITZI Z CHT T kw k wal liteit t it

RRASSEN RR

U ZAM ME A r cy DUURZ MAXIMALE A ZORG RG TE T GOUDA Aprivac MOD ERN R O CHAPPENDIE ODS I NST TEXCL NI IEU UW thuisz Z CHT X USIVITEIT T UITZI luxe apparte r ULTUUR UR i zorg r CUL
RSOON NLIJK KZ MODERN RNE ARC A HITECTUUR URER

huis isart rtse 

" 73+,('*'4 7'0 515 66r

U rijdt al een nieuwe

Peugeot Partner Profit Plus met 75 HDI diesel voor

€ 9.950,rijklaar excl. BTW

Een vast laag maandbedrag waarbij alles is inbegrepen. U hoeft alleen nog maar te tanken.

GEBOUW B NU TE HUUR!
Nog 1 appartement beschikbaar ! Zonnig terras vanaf 8 m2 tot 15 m2 Bovenste woonlaag
8 12 appartementen op 5 minuten lopen van Gouda-centrum 8 Woonoppervlakte tot 90 m2 8 Grote buitenruimte bij elk appartement 8 Parkeerplaats te huur in de stallinggarage 

  

Lease prijs op basis van 60 maanden, 20.000 km per jaar en full operational lease bij Peugeot Lease.

BOONSTOPPEL B.V. 

66323+,4 € 2/0( '3-))32.''54+045'..+0**'3'*) € 
2/0(
Voor meer informatie belt u met Huib Berkhout    

Waddinxveen Zuidelijke Rondweg 3, 2741 RA Waddinxveen, tel. (0182) 62 20 60 Boskoop Zijde 450, 2771 GA Boskoop, tel. (0172) 21 51 11 www.boonstoppel.peugeot.nl

5

Advertentie

1200 Paar kinder - dames zomerschoenen + winter laarzen 2012

Start: 20 augustus t/m 31 augustus 2013

OUTLET
het Ook res e ad t s e i ju ndig u k vak ie voor arat p e r en scho

Nu 1 paar 50% korting | 2 Paar 60% op beide paren.

Koningin Wilhelminastraat 86 - Reeuwijk - Tel. (0182) 39 28 87 Open: ma t/m vr 9.00 - 18.00 uur & za 9.00 - 16.00 uur

P O = OP
Geldt niet op eerder gedane aankopen.

Advertentie

6

Ervaar Het Baderie Comfort
bij Baderie Van Wijk

Remeha tzerra Cv-ketel
Ultra compact, geruisloos en levert zeer snel warmte en warm water. Te combineren met een zonneboiler.

Inclusief installatie

v/a

€1495,-

Onderhoudsabonnement

Yg^_[ AddY\^ZiZgh"Zc8KWZ d`jl0 kVcL^_`7KkZgodg\id ™LViZgaZ^Y^c\  V`WZYZ``^c\ ™9 ™KadZgkZglVgb^c\ Y DcYZg]dj ™ i^Zh aV Va hi ^c ]j^h ™KZci^aVi^Z

Sluit bij ons uw onderhoudsabonnement af voor uw cv ketel. U kunt voor storingen aan alle merken cv-ketels bij ons terecht.

Al voor

€73,- per jaar
Mechanische ventilator
Itho CVE Ecofan (excl. montage) € 240,-

Uw nieuwe badkamer, inclusief alle producten én volledige installatie.
Al vanaf

Duidelijker kan niet

€9995,-

€189,-

Bespreek vrijblijvend alle mogelijkheden met een specialist.

€ 3595,Profiteer van de zon!
Het hele jaar door profiteert u van een zonneenergiesysteem. Deze investering levert fors meer rendement op dan een spaarrekening!

Haard
Haard Element 4, Trisore 70, (excl. montage). Wij regelen graag de montage voor u. Vraag in de showroom naar meer informatie.

Toiletset
Wit design wandcloset met softclose zitting van het eigen merk van Baderie. Compleet met inbouwreservoir en bedieningsplaat. € 767,-

€495,-

Actievoorwaarden Niet in combinatie met andere acties en/of aanbiedingen. Geldig zolang de voorraad strekt. Prijswijzigingen voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden in onze showroom.

Baderie Van Wijk Kampenringweg 11, 2803 PE Gouda - Telefoon 0182 535 688 www.baderie-gouda.nl

7

Advertentie

SUMMER SALE
, n e l e o t s , n e k n a b l e e v He el t e m n e t s a k t a f e ls e n ! ! n e g n i t r o k l he el ve e

Bij Gouwe Meubel...

-/- 20%
-/-30%
Diverse dressoirs, TV- kasten

-/- 40%
D i verse R e l ax f auteu ills

LET OP! L aa tst e w e k e n
Openingstijden: ma. 13.00-18.00 uur, di. t/ m vrij. 09.00-18.00 uur zat. 09.30-17.00 uur, koopavond do. van 19.00-21.00 uur.
*Vraag naar de ac t i evoorwaarden , ac t i es n i e t i. c. m . e l k aar

W W W. G O U W E M E U B E L. N L

Advertentie

8

S

feest
US KOM D R E ZEK ! N KIJKE

Openings
van de Tiendewegbrug
in het
Winkeliers op de Lange en Korte Tiendeweg, in de Zeugstraat en de tussenliggende stegen

Za. 7 september

Hapjes en drankjes van onze speciaalzaken Oudhollandse spellen Gratis popcorn+limonade voor de kinderen

CURSUSBIJLAGE

‘Echt geluk is in jezelf’

Cursusbij lage
Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

1

Homeopathie EHBO-cursus

Odile de Westphalen start in september haar meditatiecursussen in het Advaita Centrum, Fluwelensingel 53 in Gouda. Odile de Westphalen: ”Geluk wordt vaak gezocht in allerlei zaken buiten jezelf. Hoe drukker, hoe beter. Het echte geluk is echter alleen te vinden in de totale ontspanning en helderheid. Steeds een terugkeer naar de kern van jezelf. Meditatie is een eenvoudig middel om je geest bewust te leren ontspannen en terug te gaan naar de bron.” Volgens de ervaren docente is het mogelijk om de mentale en gevoelsmatige spanningen waar te nemen en los te laten zodat men een steeds grotere vrijheid en vreugde ervaart in het leven. “Stap voor stap leert de cursist zichzelf steeds beter kennen en accepteren zonder oordeel en ervaart een diepere kern van stilte waar hij steeds terug kan keren. De cursus legt de nadruk op de praktijk en de integratie in het dagelijks leven.” Aanmelding kan via email odile.bbr@gmail.com of telefonisch (0182) 373 427. Zie website www.advaitameditatie.nl.

Harmke Kroeze, klassiek homeopaat te Gouda, start met een korte cursus EHBO met homeopathie. Kroeze: “Cursisten leren op een verantwoorde manier zelf homeopathische middelen te kiezen bij bijvoorbeeld verwondingen, verstuikingen, maar ook bij koorts, griep en tandpijn. Eerst komt de theorie van de homeopathie kort aan bod en daarna de meest voorkomende situaties waarin men zelf eerste hulp kan geven met homeopathie. De cursus wordt gegeven aan de hand van een overzichtelijk cursusboekje. Dit boekje, een handig naslagwerk in voorkomende gevallen, kunnen de deelnemers desgewenst aanschaffen.” Na afronding van de cursus is het mogelijk voor de cursisten een EHBO-setje met achttien homeopathische middelen te bestellen, zodat ze meteen aan de slag kunnen. De cursus wordt dit najaar twee maal gegeven in Gouda: zaterdag 7 september, of zaterdag 5 oktober, beide keren van 10.00 tot 11.30 uur. De kosten zijn 35 euro. Het boekje ter waarde van vijftien euro is hier nog niet bij inbegrepen. Deelname is alleen mogelijk na het vooraf aanmelden. Bel voor aanmelding en informatie Harmke Kroeze, telefoon (06) 383 344 36 of e-mail: htkroeze@gmail.com. Zie ook: www.harmkekroeze.nl of Facebook: HarmkeKroezeHomeopathie.

MEDITATIECURSUS
Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en woensdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur Advaita Centrum, Fluwelensingel 53 Gouda Aanmelding telefonisch 0182-373427, of via email: odile.bbr@gmail.com

Vernieuwd cursusaanbod De Karmel
Ook dit seizoen heeft De Karmel een uitgebreid cursusaanbod. “Deze cursussen zijn interessant voor de beginnende en gevorderde fotograaf. Daarnaast verzorgen we Apple en iPad cursussen. We zijn een landelijk speler voor de Joomla website cursus en de workshop ‘trouw fotografie’”, vertelt eigenaar Jaap de Boer met enige trots. Voor de gevorderden is er zaterdag 21 september een workshop studiofotografie volgens het principe ‘shoot en go’. Fotografen leren werken in opdracht, maken kennis met high- en lowkey en leren sprekende en dynamisch foto’s te maken. Voor modellen, gezinnen of vriendenclub is het mogelijk om tegen een scherp tarief foto’s van zichzelf te laten maken. Nieuw in het cursusaanbod zijn de workshops ‘licht, compositie en creativiteit’ en ‘flitstechnieken’. “Kenmerkend voor onze cursussen zijn de kleine groepen, praktijkgericht en docenten met passie en kennis op hun vakgebied.” De Karmel is te vinden aan de Lange Tiendeweg 54 in Gouda en is telefonisch bereikbaar op (0182) 580 160. Op de website www.dekarmel.nl staat het actuele cursusaanbod met data vermeld.

www.advaita-meditatie.nl
10 september t/m 10 december 2013. Cursus bestaat uit 13 lessen. Kosten: € 95,- ook gevorderdencursussen

Workshop taart decoreren

Solliciteren in crisistijd
We zien ze allemaal voorbij komen, programma’s als ‘Heel Holland bakt’ op Omroep Max en de ‘Cup cake cup’ bij de Tros. Nederland is in de greep van het bakken. De winkel ZoetGenot, Lange Tiendeweg 72 in Gouda, heeft alles in huis om mee te gaan in deze trend. ZoetGenot: “Ook dit najaar zal de trend met stijgende lijn doorzetten. Bij ons word je op je wenken bediend. Met een assortiment van bijzondere bakvormen en de juiste ingrediënten en natuurlijk een goed gegeven advies kan nu iedereen gemakkelijk aan de slag. Voor wie toch nog even een duwtje nodig heeft in de goede richting zijn er verschillende cursussen in de workshopruimte achter in de winkel. Zo ga je na een gezellige workshop taart maken met een leuke gedecoreerde taart naar huis.” Kijk voor alle cursussen op www.ZoetGenot.nl of bezoek de winkel op de Lange Tiendeweg 72 . Solliciteren in crisistijd vraagt een gedegen aanpak. Daarom organiseert Linda Mol van Fonte trainingen weer de training ‘Nieuw licht op je loopbaan’. Linda Mol:” Er zal veel concurrentie zijn, dus moet je zorgen dat jij zo goed mogelijk voor de dag komt. Dat doe je door exact te weten waar jouw kwaliteiten liggen en wat jouw drijfveren zijn. Hoe beter jij weet welke soort werkzaamheden precies bij jou past en waarom dat zo is, hoe gerichter en overtuigender je zult kunnen solliciteren. Toch weten veel mensen dit niet precies van zichzelf. Deelnemers leren in deze training zichzelf, hun kwaliteiten en hun werkwensen goed kennen. Dat maakt ze zeker en sterk tijdens sollicitaties.” De training bestaat uit vier trainingsdagen (verspreid over acht weken) en een terugkommiddag. De eerstvolgende training start op 11 oktober in de Prinsenhof in Gouda. Ook is er een training van een week in Frankrijk. Zie voor meer informatie www.fonte-trainingen.nl of bel met Linda Mol, (06) 13 500 234.

“Ik weet nu precies wat ik wil en hoe ik dat ga aanpakken. Ik heb er weer zin in!” “Ik heb zelden zo’n prettige en verhelderende training meegemaakt”

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

2

CURSUSBIJLAGE

Beter in balans met yoga
Yoga Studio Vlinder start 26 augustus weer met een blok Hatha, Power en Tiener yogalessen. Docente Ruth Hornes legt uit dat je Yoga kunt zien als een methode die je leert je geest tot rust te brengen en je gezondheid te bevorderen. “Hierdoor kom je beter in balans met jezelf en je omgeving. Door met aandacht het lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijke bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals stress en vermoeidheid eerder herkennen. Dit helpt je om met meer aandacht en plezier in het leven te staan. Hatha yoga is een rustige vorm van yoga. Wil je een krachtige en dynamische vorm kies dan voor Power Yoga. Tieners kunnen terecht in de Tiener yogalessen.” Lessen zijn op maandag-, dinsdag- en woensdagavond, nu ook op de dinsdagmorgen. Voor meer informatie: Ruth Hornes, telefoon (06) 558 586 25, www.yogastudiovlinder.nl.

Dansen bij Dansstudio Gouda
Dansstudio Gouda is recent overgenomen door Annemaaike van Wieringen. Met de komst van de nieuwe eigenaresse is de school in een nieuw jasje gestoken. De voormalig hoofdzakelijk op klassiek ballet gerichte school heeft het lesaanbod uitgebreid met een aantal dansstijlen: moderne dans, showjazz, streetdance, hiphop, breakdance, dansmix, dansconditie, 50+-dans en yoga. Daarnaast worden ook nog steeds lessen in klassiek ballet en spitzen aangeboden. Zo is er voor ieder wat wils, van beginners tot vergevorderde dansers. De lessen worden gegeven door een enthousiast en gediplomeerd docententeam waarbij kwaliteit en dansplezier de sleutelwoorden zijn van Dansstudio Gouda. Ook de binnenkant van het pand is volledig vernieuwd. De afgelopen twee maanden is het gebouw flink opgeknapt om een frisse start te maken in het nieuwe dansseizoen wat van start zal gaan op maandag 2 september. “Kom gerust een keertje kijken of meld je aan voor een gratis proefles”, aldus Dansstudio Gouda.

Yoga Studio Vlinder
Yoga Studio Vlinder

Hatha Yoga

Leslocatie: Yoga Studio Vlinder Citroenvlinderstraat 30 2805 KJ Gouda Voor meer informatie: Ruth Hornes 06 - 55 85 86 25 info@yogastudiovlinder.nl www.yogastudiovlinder.nl

Maakt je soepeler en verbetert de kwaliteit van je leven!

Power Yoga

Ontspanning door inspanning!

Tiener Yoga

Leeftijd 12 t/m 17 jaar
Instromen is op ieder moment mogelijk

‘Voor elk wat wils bij Volksuniversiteit Gouda’
De Volksuniversiteit Gouda heeft weer een breed programma samengesteld. Met meer dan 125 cursussen lezingen en workshops op het gebied van internet & computer, creatief, culinair, kunst, cultuur, psychologie, wetenschap, talen, gezondheid, groen en natuur. Naast bekende cursussen over fotografie is er een cursus over filmen. “Deze is voor wie met een camcorder of camera graag een keer een ‘echte’ film wil maken, maar geen idee heeft waar te beginnen. Ook is er een volledig programma over de sociale media zoals Facebook en Pinterest. Een overzichtslezing sociale media maakt het kiezen gemakkelijk. Verder nog veel meer moderne techniek, ook voor beginners: Windows 8, Excel, de pc en internet, een eigen website bouwen. Geld besparen kan men met lezingen over de woonlasten en over erfrecht”, laat de Volksuniversiteit Gouda weten. Geïnteresseerden in het programmaboekje kunnen hun adres mailen naar info@volksuniversiteitgouda.nl Daarnaast is er de open avond op 9 september in de Calslaan 100 in Gouda. Zie verder de website www.vugouda.nl.

VERNIEUWDE DANSSTUDIO GOUDA OPEN VANAF 2 SEPTEMBER!
Schrijf je in voor het nieuw dansseizoen of meld je aan voor een gratis proe es via: www.dansstudiogouda.nl

Kunstpuntgouda verlaagt Mindfulness training cursustarieven Leven met meer focus nieuw seizoen Meer rust in je hoofd
Vanaf 16 september start het cursusseizoen bij Kunstpuntgouda met afgeprijsde cursussen. Jong en oud zullen weer genieten van fotograferen, acteren, dansen, schilderen, musiceren en meer. In tegenstelling tot vele bedrijven en instellingen heeft Kunstpuntgouda, in deze tijd van financiële onzekerheid, besloten vele cursussen in prijs te verlagen. De maatregel is genomen om gezinnen te ontlasten, zodat jong en oud van kunst en cultuur kunnen (blijven) genieten. Een overzicht van deze cursussen is te vinden op: w w w. k u n s t p u n t g o u d a . n l / i n _ p r i j s _ verlaagd.

Minder stress in je leven Meer aandacht
Start Mindfulness training:

17 september 2013
8-weekse training op dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.petramettau.nl

Berkenwoude
In Gouda start de training op vrijdagochtend 4 oktober

Internet & computer, creatief, talen, kunst & cultuur, fotografie, culinair, enz. enz. zie www.vugouda.nl

MOOIE CURSUSSEN !
N U IN P R IJ S VERLAAGD!
www.kunstpuntgouda.nl
BEELDENDE KUNST , DANS , MEDIA , MU Z IEK , THEATER

Open avond:

maandag 9 september 19.00-21.00 uur CSG De Goudse Waarden Calslaan 100

CURSUSBIJLAGE

3

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Start huwelijkscursus
De Protestantse Kerken in Gouda bieden een huwelijkscursus aan. “Trouw is iets dat niet komt aanwaaien. Trouwen is dan ook een werkwoord: aan je relatie moet je werken.” “Bijna elke week staat er in de krant een advertentie van de scheidingsbemiddelaar. Omdat mooi en netjes scheiden niet bestaat. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te bouwen aan je relatie. Het begrip ‘trouw’ opnieuw beleven en ervaren”, lichten de Protestantse Kerken toe. “De Marriage Course Gouda bestaat al meer dan tien jaar en heeft al vele cursisten gezien. En doorgaans krijgen we meer dan enthousiaste reacties na afloop. Wat we ook zien, is dat gedurende de cursus er steeds meer plezier komt in het proces, want dat is het. Je gaat samen een proces in. Na zeven avonden is de cursus afgelopen maar wat je geleerd hebt, werkt nog lange tijd door.” De cursusavond start om 19.00 uur met een ‘diner voor twee’. Een drie-gangen-menu. Dan start omstreeks 20.00 uur de cursusavond met onderwerpen als: communicatie, conflicten, oplossing daarvan, seksualiteit en manieren om je liefde te laten merken. De zeven avonden zijn steeds op woensdag en starten op 2 oktober. De laatste cursusavond is op 11 december. Aanmelden via info@liefdeentrouw.nl of bel D. van Dijk op (06) 151 390 55.

Open huis bij ZENDOEN
Voorafgaand aan de cursussen zenmeditatie houdt ZENDOEN op 7 september, van 13.30 tot 15.00 uur, open huis aan de Fluwelensingel 53 in Gouda. Bezoekers kunnen de sfeer in de zendo (meditatieruimte) proeven, vragen stellen aan de zenbegeleider en aan een korte zenmeditatie meedoen. De begeleiding is in handen van zenmonnik Ronald Keiyaku Uijtdehaage: “Zen helpt om inzicht te krijgen in de werking van uw geest. Het bevordert gelijkmoedigheid en innerlijk evenwicht. Deelnemers zeggen ‘het geeft meer rust en geluksgevoel’. Een leven met alleen geluk bestaat helaas niet, daarom is de grootste waarde misschien wel dat zen helpt om het leven dat zich aandient evenwichtig te leven. Iedereen, ongeacht leeftijd of religie, kan zen beoefenen.” ZENDOEN biedt op maandag, zaterdag en zondag meditatie in groepen aan. Daarnaast kan men individueel mediteren of gecoacht worden vanuit zenoptiek. Zie voor nadere informatie ww.zendoen.nl of bel (0182) 581 078.

Altijd al beter willen communiceren in je relatie?
Maak tijd daarvoor vrij en geef je op voor een huwelijkscursus: 7 avonden investeren in jullie relatie! Marriage Course Gouda. www.liefdeentrouw.nl tel: 06-15139055. Kosten: € 180 per echtpaar (incl. 7 x een maaltijd samen)

Italiaanse taal en cultuur bij Italtaal
“Italiaans spreken? Die vriendelijke Italianen verstaan en kunnen antwoorden? Men leert het allemaal op de taalcursussen bij Italtaal”, aldus Italtaal Gouda. Bij Italtaal Gouda leert men Italiaans op beginnersniveau tot en met vergevord niveau. Veel aandacht is er voor conversatie. “De lessen zijn behalve leerzaam ook ontspannend en inspirerend en worden gegeven door een docent met een prettige persoonlijke benadering. Er zijn dan ook veel tevreden Italtaal-cursisten”, aldus Italtaal. Lees hun reacties op www.italtaal.nl. Nieuw bij Italtaal zijn de kleurrijke lezingen over Italiaanse cultuur en kunst. “Mooie beelden, boeiende toelichtingen - een feest om bij te wonen.” Meer informatie over de cursussen is te krijgen tijdens de open dagen. Er zijn dan kortingen van twintig tot dertig euro op het cursusgeld. De open dagen zijn zaterdagochtend 31 augustus en woensdagavond 4 september in de Prinsenhof, Anna van Meertenstraat 10 in Gouda. Men wordt ontvangen met ‘caffè con torroncino’. Kijk voor meer informatie op www.italtaal.nl of bel (06) 33 177 633.

ACTIE |

ITALIAANSE TAAL & CULTUUR CURSUSSEN

ITALTAAL GOUDA

30 euro korting tijdens OPEN DAGEN
Za. 31 augustus & woe. 4 september

Voor meer info: www.italtaal.nl of bel 06 - 331 776 33

‘Yoga maakt fit, en ontspannen’
Yogadocent Ingrid van Wolveren start vanaf 3 september yogalessen in de Goudse Praktijk, Elisabeth Wolffstraat 1, in Gouda. Ingrid van Wolveren: “Met aandacht naar je lichaam gaan en loskomen van de dagelijkse drukte en gedachtenstroom in je hoofd. Het is gewoon wekelijks een vakantiemoment voor jezelf. Voelen waar spanning zit, leren los te laten, met behulp van je adem, en bewust leren ontspannen. Jezelf weer in balans brengen. De basis vormt de eeuwenoude beproefde traditionele Hatha yoga. Een vorm van yoga die toegankelijk is voor vrijwel iedereen. Jong en oud. Daarnaast worden de positieve invloeden van de Dru-yoga (vloeiende bewegingen) en de Yin Yang yoga (een combinatie van kracht en stretching) en meditatie in de lessen gebruikt. De lessen bestaan uit onder andere opwarmingsoefeningen, lichaamshoudingen, ademhalingsoefeningen, en concentratieoefeningen. Aan het einde van de les is er een langere ontspanning. Je lichaam wordt soepeler, je levensenergie gaat meer stromen en je word je bewuster van spanning en ontspanning.” De yogalessen zijn op dinsdagochtend, -avond en donderdagavond. Bel voor meer informatie Ingrid van Wolveren (0182) 559 095 of www.lacorpa.nl.

‘Ik leer leren’ training in Gouda
Vanaf eind september 2013 wordt de ‘Ik leer leren’ training voor het eerst ook in Gouda en omstreken gegeven. Dit is een speciaal ontwikkelde training voor kinderen vanaf groep 7/8 tot en met de middelbare schoolleeftijd. Op deze leeftijd worden nieuwe leergewoontes gevormd. Motivatie en zelfvertrouwen zijn daarbij belangrijke pijlers. De kinderen ontdekken in deze groepstraining hun persoonlijke leerstijl. Als kinderen al vroeg leren waar hun kwaliteiten liggen en hoe ze deze kunnen versterken kunnen ze hier nog lang profijt van hebben. Onderwerpen die in vijf lessen aan bod komen zijn: eigen kwaliteiten en uitdagingen, faalangst en motivatie, plannen, organiseren en evalueren, concentratie en specifieke leertechnieken. Aan het eind van de training heeft ieder kind zelf een persoonlijk plan van aanpak gemaakt en een werkboek als naslagwerk in bezit. Bel voor meer informatie Marlies van Driel (06) 306 391 53 of Ellen Schensema Marlies van Driel en Ellen Schensema. (06) 254 207 98.

aining ‘Ik leer leren’ tr september 2013
vanaf eind
tratie eigen kwalit eiten en uitdag ingen • faalan gst en motiva tie • concen n hnieke leertec ieke specif ren evalue • en planne n, organi seren
Dim Dio kinder- en pubercoaching

Marlies van Driel

Yogalessen op dinsdagochtend, -avond en donderdagavond Meer info? Ingrid van Wolveren, tel. 0182-559095

www.lacorpa.nl

06 - 306 391 53 meajvandriel@planet.nl

&

Op de Dijk Kindercoaching

Ellen Schensema

Tel. 06 - 254 207 98 ellenschensema@gmail.com

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

4

CURSUSBIJLAGE

MOOIE CURSUSSEN ! BEELDEND, D
ANS, M E D IA , M U Z IE K , THEATER

Taalcursussen in de bibliotheek!
Vanaf 23 september starten in Bibliotheek Bloemendaal cursussen Italiaans, Spaans, Frans, Engels, Chinees en Turks. Nieuw dit seizoen zijn de Nederlandstalige Leeskring Franse literatuur en de Engelstalige Leeskring

OPEN WEEK MUZIEK
WESTHAVEN 12

Zaterdag 7 september Open Huis Taalcursussen
10.00 - 13.00 uur in Bibliotheek Bloemendaal Taaldocenten zijn aanwezig

9 T / M 14 SEPT

- Italiaans niveau 1 t/m 3+ - Spaans niveau 1 en 2 - Spaans conversatie niveau 1 en 2 - Engels niveau 1 t/m 3 - Engels conversatie - Engels leeskring - Frans niveau 1 en 2 - Leeskring Franse auteurs - Turks niveau 1 en 2 - Chinees Alle cursussen staan uitgebreid beschreven op onze website: www.bibliotheekgouda.nl

OPEN DAG KINDEREN
11 SEPT
BLOEMENDAALSEWEG 48

www.kunstpuntgouda.nl

9

Consumenten / Regio

Gouda Culinair

Kort nieuws
Proeverij Haastrecht

De wijkagent en...

De Proeverij Haastrecht vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 september. Een dag die bol staat van de activiteiten, want dit is onder andere ook de Open Monumentendag. De proeverij vindt zoals altijd plaats op het Havenplein in Haastrecht en start vanaf 17.00 uur. In de avond is er een optreden van een shantykoor en het Nederlands kampioenschap kaasrollen vindt er plaats. De toegang is gratis.
Wereldwinkel 25 jaar

Goede voornemens
Het liefst zou hij zich helemaal verstoppen achter de klep van zijn cap. Maar dat gaat ‘m niet worden. Een deel van zijn gezicht kan hij er net mee bedekken. Ondanks de klep had ik hem allang herkend. Collega’s hadden tijdens de briefing zijn terugkeer al gemeld. Hij werd door hen in het dorp gespot. We kennen onze pappenheimers! Nu is hij vooral bezig om de politieauto niet te willen zien en niet gezien te worden. Ik stuur de surveillanceauto langs de stoeprand en stop dan naast hem. Ik laat het portierraampje zakken. “Kijk niet zo lelijk”, roep ik door het geopende raam. Vanachter zijn klep gluurt hij de surveillancewagen in. Zijn gezicht ontdooit in een glimlach. “Hoe gaat ie?”, vraag ik benieuwd. Ik krijg een hand. “Goed man! Echt goed!” Dat klinkt enthousiast. “Het was hoog nodig dat jullie mij vorig jaar van straat hebben geplukt.” Zelfkennis siert de mens. Een jaar gevangenisstraf heeft hij uitgezeten. Voor zijn arrestatie ging het van kwaad tot erger. Zijn aanhouding was voor hem, zijn slachtoffers en ons een uitkomst. Nieuwsgierig vraag ik naar zijn plannen. “Reclasseringscontact?” Hij schudt van niet. “Ik ga mijn leven beteren”, hoor ik hem zeggen. Maar dat heb ik hem iets te vaak horen zeggen. Zeker zo kort na detentie is de wil er wel, maar waar te beginnen? Jaren geleden kwamen wij elkaar voor het eerst tegen. Thuis tiranniseerde hij de boel en dreef zijn ouders tot uiterste wanhoop. “Maar het blijft je kind”, hoor ik de moeder nog zeggen. Toch deed ze aangifte. In het verhoor hadden we een behoorlijk hoogoplopende woordenwisseling, maar kwamen toch tot elkaar. Respect voor elkaars rol in het leven. Hij gaat nu voor huisje-boompje-beestje, hoor ik hem zeggen. Het zou mooi zijn als hij de vicieuze cirkel van dakloos, werkeloos en criminaliteit weet te doorbreken. Op latere leeftijd toch nog volwassen?
Door Gerard Hazebroek

Het Houtmansplantsoen wordt weer omgetoverd tot openlucht restaurant (archieffoto 2012). Tijdens Gouda Culinair laten fijnproevers en levensgenieters zich jaarlijks verrassen door de specialiteiten van verschillende Goudse restaurants. Van 6 tot en met 8 september presenteren diverse chef koks, een chocolatier en een patissier hun mooiste gerechten.

In september bestaat de Wereldwinkel Bodegraven 25 jaar. Dit wordt zaterdag 28 september van 14.00 tot 17.00 uur in en om de Wereldwinkel in de Kerkstraat gevierd. Burgemeester Van der Kamp zal dit feest om 14.00 uur openen. Het officiële programma maken ze zo spoedig mogelijk bekend. Houd hiervoor de website www.wereldwinkelbodegraven.nl in de gaten.
Bruisend Reeuwijk vol activiteiten

Het Houtmansplantsoen wordt speciaal voor deze gelegenheid omgetoverd in een openlucht restaurant. Zeven gerenommeerde Goudse restaurants presenteren zich elk in een eigen pagodetent. Omdat de gerechten kleiner dan gewoonlijk zijn, kunnen bezoekers de specia-

liteiten van verschillende deelnemers proeven. Uiteraard worden er passende wijnen van bij geschonken. Buiten de deelnemende restaurants doen ook overige exposanten mee met producten die aan eten en drinken gerelateerd zijn. Zo is er een oesterbar, een chocolatier en een sigarenlounge. Nieuwe deelnemers dit jaar zijn Restaurant ‘t Vaantje uit Reeuwijk en Restaurant en wYnbar L’Etoile uit Gouda. Gouda Culinair wordt altijd ondersteund met muziek. De entree is gratis. Kijk voor de deelnemende restaurants en voor meer informatie over het evenement op www.goudaculinair.nl.

De organisatie van Bruisend Reeuwijk heeft voor zaterdag 31 augustus weer een programma vol activiteiten weten samen te stellen. Overdag is er een markt langs de laan, iedereen kan zich uitleven op de wipe-out baan op de Breevaart en er is een demonstratie met waterscooters. Bij Vrienden van de Hoeck en ‘t Wapen zijn diverse optredens, onder meer van de bands Helemaal Top en de WildeBRAZZ partyband. Zie www.bruisendreeuwijk.nl.
Nieuw Beverseizoen scouting

Doe je mond open!
Vorige week zag ik een bijzonder aardige klant met een ontzettend leuk hondje Billy genaamd. De eigenaar vertelde me wel drie keer hoe ze toch geboft hadden met hun Billy. Ik antwoordde dat Billy ook maar geluk heeft gehad met zijn baas: zoveel aandacht en liefde als deze hond van hen kreeg. Hoe heftig was het dat de volgende dag een kennis mij vertelde dat haar overbuurman door de politie uit huis gehaald was. Regelmatig tuigde de man zijn vrouw af en het zal me niet verbazen als de kinderen er ook van langs hebben gekregen. Het allerergste is dat het om vier kinderen gaat. En van die vier zijn er drie pleegkinderen die via hun kerkgemeenschap daar geplaatst zijn. Hoe moeten die arme kinderen nou nog iets van hun leven maken? Het is ook een doorn in het oog voor al die pleegouders die stinkend hun best doen om deze kwetsbare groep kinderen binnen boord te houden. Mede omdat mijn kennis en andere mensen in de straat al eerder melding hadden gedaan is deze hufter nu opgepakt. Hierbij doe ik een oproep aan iedereen: ken je iemand die zijn partner, kinderen of dieren mishandelt (geestelijk, lichamelijk of sexueel): onderneem actie, doe je mond open en kijk niet de andere kant op!
Marcelien Baerveldt Dierenartsenpraktijk Baerveldt, Schuur en van Pelt Vuurdoornlaan 2, Gouda www.dierenartsgouda.nl www.facebook.com/ dierenartsgouda

Scouting Bolaro uit Bodegraven had afgelopen seizoen het eerste geslaagde beverseizoen. De Bevers zijn kinderen van vijf tot zeven jaar oud. Komend seizoen is er weer plek voor nieuwe kinderen. Kinderen die graag kennis willen maken met de Bevers zijn welkom om langs te komen op zaterdagochtend om 10.00 uur. Vanaf zaterdagochtend 21 september start het seizoen. De week ervoor is de scouting Bolaro te zien op de najaarsmarkt.
Jaarmarkt Moordrecht

In het centrum van Moordrecht wordt zaterdag 7 september van 10.00 tot 17.00 uur de Jaarmarkt gehouden. De ongeveer tachtig kramen bieden een breed scala aan producten. Zoals kleding, lederwaren, schoenen, sieraden, zonnebrillen en diverse persoonlijke verzorgingsproducten. Daarnaast zijn er producten zoals cadeauartikelen, boeken, speelgoed, woondecoratie en houtsnijwerk te vinden. Voor de inwendige mens zijn er kramen met onder andere hamburgers, loempia’s, poffertjes en softijs. Voor de kinderen is er een draai-

molen of ze kunnen ‘eendje vissen’. Bel voor meer informatie (010) 524 34 34 of mail info@starpromotions.nl.

www.scheidingsplanner.nl

Natuurweekend op Heemtuin
Tijdens het natuurweekend zijn er op 6 en 7 september diverse activiteiten op de Heemtuin in de Goudse Hout.

Help, ik ga scheiden!

‘Samen scheiden wordt niks; wie komt er nu voor míjn belangen op?’
In goed onderling overleg scheiden is niet voor iedereen weggelegd. Partijen staan soms lijnrecht tegenover elkaar. En twijfelen aan de bedoelingen van de ander. Als financieel deskundige en vertrouwenspersoon behartigt de Scheidingsplanner uw belangen en zorgt ervoor dat u financieel weer verder kunt. BZZglZiZc4 Bel ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag ons gratis boekje, ‘Help, ik ga scheiden!’ aan. Het wordt u kosteloos en discreet toegestuurd. 9ZHX]Z^Y^c\heaVccZg<djYV"7dYZ\gVkZc™BVg^VccZ@g^Z\Zg gouda@scheidingsplanner.nl Tel. (088) 61 61 025 (lokaal tarief) of (06) 24 237 870

Het weekend begint op 6 september om 20.30 uur. In het kader van de Nationale Nachtvlindernacht zal Jaap van Dam in samenwerking met de Vlinderstichting op zoek gaan naar nachtvlinders. Op witte lakens met felle

lampen lopen deelnemers langs een voor nachtvlinders geschikt gemaakte route. Op 7 september begint om 10.00 uur de hooidag. De hooilanden zijn weer gemaaid en al het maaisel zal weer met menskracht worden afgevoerd. Daarbij is elke hulp welkom. Beide evenementen zijn gratis te bezoeken. De Heemtuin zorgt voor de inwendige mens en stevig schoeisel is aanbevolen. Zie www.heemtuingoudsehout.nl.

BODEGRAVENMONDZORG
specialisten in mondhygiëne · gebitsprothese · implantologie

Een goed kunstgebit vindt u bij Bodegraven Mondzorg. Wist u dat te lang doorlopen met het kunstgebit chronische klachten veroorzaakt? Stelt u zich voor om weer vrijuit te lachen of smakelijk te kunnen eten. U kunt vrijblijvend en kosteloos een kennismakingsafspraak maken. Bodegraven Mondzorg is benieuwd wat we voor u kunnen betekenen! Vrije Nesse 24 · Tel. 0172-611 799 · www.bodegravenmondzorg.nl

Advertentie

10

Van der Linden Groep Waddinxveen
v an 12 : 0 0 tot 16 : 0 0

G A D N O Z

3 1 0 2 r e b m e t p 8 se

L E E V T E M T N E M E N G E N I V L E Y N T E S E & G N I N U T , L E K A T K E A U T O SP

Fun for Kids Food & Drinks

11

Bedrijven / auto

TuningSunday bij Van der Linden Groep

De Belastingadviseur
Donkere wolken voor ondernemers

U heeft vast wel gehoord van de commissieVan Dijkhuizen. Nee? Dan gaat u het wel merken als het kabinet een aantal van de voorstellen overneemt. Het eventueel invoeren van de voostellen kan met name grote nadelige gevolgen hebben voor kleine ondernemers. Veel ondernemers voor de inkomstenbelasting met of zonder personeel behalen een jaarwinst van 20.000 tot 30.000 euro per jaar. Heeft deze ondernemer een winst van 20.000 euro, dan betaalt hij per saldo geen belasting. Dat komt vooral door de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt 7280 euro in 2013. Nu stelt de commissie voor deze zelfstandigenaftrek af te schaffen. Dat is desastreus voor een grote groep van deze ondernemers. Het zou nodig zijn om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar daar hebben we toch juist de VAR voor en in de Wet Inkomstenbelasting de begrippen ondernemer, zelfstandig uitgeoefend beroep, urencriterium en winst? De consequentie van de afschaffing van de zelfstandigenaftrek is dat deze kleine ondernemer ineens zo’n 3000 euro meer belasting moet betalen. Gaat u dat lukken? Ontspringt de DGA dan de dans? Nee, zeker niet. Ten eerste wil de commissie de gebruikelijkloonregeling aanscherpen. De regeling gaat uit van een minimum loon voor de DGA van 43.000 euro. Is een hoger loon gebruike-

lijk, dan moet daarvan worden uitgegaan. Het loon dat de DGA dan minimaal moet verdienen mag maximaal dertig procent van dit gebruikelijke loon afwijken. Het voorstel van de commissie is om deze marge te verkleinen tot tien procent. Merkwaardig als u bedenkt dat 41 procent van de bv’s in 2010 verlies maakt en 33 procent een winst had van 25.000 euro of minder. Daar zit dus niet veel ruimte meer in en dat waren de cijfers voor 2010. Verder wordt de DGA mogelijk ook geconfronteerd met een verplicht dividend (een forfaitair rendement voor box 2). Deze zal veelal echter niet eens uitgekeerd kunnen worden, vanwege de strengere regels rond dividend uitkeringen en dan nog maar te zwijgen over dividenduitkeringen bij pensioen in eigen beheer. Vaak zit er een idee achter belastingmaatregelen. De voorstellen worden natuurlijk wel beargumenteerd, maar het lijkt nu toch vooral te gaan om belastingopbrengsten waarbij we nog maar even niet nadenken over de consequenties.
Uw belastingadviseur Jaap Ekkelboom CB Esteem Accountancy & Belastingadviseurs te Waddinxveen jaap@esteem.nl

Twee SEAT TuningClubs laten 8 september hun auto’s zien. Rondom de showrooms en bedrijventerreinen van de Van der Linden Groep is het zondag 8 september wederom een grote happening. Van 12.00 tot 16.00 uur is een kleine honderd gepimpte special cars te zien. Zowel binnen als buiten het bedrijf kunnen bezoekers genieten van vele klassiekers en van andere auto’s.

Een aantal bedrijven dat gespecialiseerd is in het tunen van auto’s zijn aanwezig om bezoekers meer informatie te verstrekken over het tunen van auto’s. Met een aantal demonstratieauto’s laten ze zien wat de mogelijkheden zijn. Zo zal RCC Club Zoetermeer op een klein circuit demonstraties geven van zijn radiografisch bestuurbare wagens. Daarnaast

zullen er deze dag twee SEAT TuningClubs aanwezig zijn die hun mooie auto’s laten zien en er alles over kunnen vertellen. Een DJ zal voor bijpassende muziek zorgen. “Tijdens dit spektakel hebben wij extra leuke kortingen op onze demo-auto’s en occasions. Het event is er voor jong en oud, vrouw of man, origineel of gepimpte auto. Voor de kinderen is er bovendien een springkussen. Deze dag is voor iedereen”, aldus de Van der Linden Groep Waddinxveen. Wie trots is op zijn of haar auto en deze wil komen showen tijdens de TuningSunday, kan contact opnemen met Lars Korthals via www.vanderlinden-groep.nl. Van der Linden Groep is gevestigd aan Coenecoop 140-141 in Waddinxveen.

Opening Slingerland Bloemen
Slingerland Bloemen opent zaterdag 31 augustus zijn vernieuwde vestiging in Moordrecht. Met een geheel vernieuwd interieur en een mooie ontvangstruimte met kookeiland is de winkel weer klaar voor de toekomst.

Wereldwinkel open na restyling
Ruim een week staken de medewerkers van Wereldwinkel Gouda (allemaal vrijwilligers) de handen uit de mouwen om hun winkel een nieuwe uitstraling te geven.

De fairtrade cadeauwinkel is in frisse kleuren geschilderd en overzichtelijker ingericht. Ook zijn nieuwe artikelen aan het assortiment toegevoegd. Om de opening op 26 augustus te vieren biedt Wereldwinkel Gouda korting op

een aantal woonaccessoires, waaronder die van ontwerper Piet Hein Eek. Wereldwinkel Gouda verkoopt de designproducten van de bekende Nederlandse ontwerper Piet Hein Eek al enige tijd: palmhouten manden en een servieslijn uit Thailand. De producten zijn volgens oorspronkelijke technieken door Thaise en Vietnamese ambachtslieden gemaakt. Meer informatie is te vinden op www.wereldwinkelgouda.nl.

De gehele showroom is opnieuw ingericht met straatklinkers en houtenvloeren. “Alle sfeerkamers zijn gerestyled en het assortiment meubelen en accessoires is fors uitgebreid. Alles staat in dezelfde kleurstijlen gepresenteerd wat het geheel een rustige uitstraling geeft”, laat Slingerland weten. Om interieur en inrichting meer te promoten geeft Slingerland met ingang van dit najaar ook interieurparty’s

aan huis. Doormiddel van een ‘make over’ wordt een woonkamer in no time omgetoverd. Bovendien is het eigen merk anno 1965 verder uitgebreid en heeft het een aantal nieuwe artikelen (woonaccessoires) die in eigen beheer worden vervaardigd. Tijdens de opening worden alle bezoekers getrakteerd op een kop koffie of thee. Er is uitleg over de workshops waarvoor de nodige informatie en foto’s aanwezig zijn. Tijdens de koffie kunnen bezoekers eveneens informatie krijgen over de Home Restyle Party’s die consulente’s aan huis geven. Deze Home Restyle Party’s zijn gratis en hierover is een informatieblad beschikbaar. Slingerland Bloemen bevindt zich aan de Kerklaan 32 in Moordrecht.

49x up!
v.a. € 9.495,- rijkl aar

Beste ondernemer

‘Plezier in het werk maakt een bedrijf sterker’
Vanuit haar jarenlange ervaring met HR, arbo en re-integratie is Emmy van Graft onlangs ELM Consulting gestart: voor advies over verzuimbeheersing, organisatieontwikkeling en coaching.

en die van u is

G R ATIS?
Vermeulen B.V
LoodgietersInstallatie- en Dakbedekkingsbedrijf

Emmy van Graft: “Ik help kleine en middelgrote bedrijven bij het gezond houden of maken van hun bedrijf. De meeste organisaties doen daar wel iets aan, maar het ontbreekt vaak aan tijd en menskracht om dit te concretiseren.” Werkgevers worden steeds meer afgerekend op

het verzuim van medewerkers. Daarom biedt Emmy van Graft ondersteuning bij alle administratieve en inhoudelijke verplichtingen rond langdurig verzuim. “Als dit niet goed gebeurt, kan het een kostbare zaak worden. Verzuim ontstaat vaak doordat werknemers zich niet op hun plek voelen. Ik probeer dan via persoonlijke coaching alternatieven te ontdekken. Daar profiteert iedereen van, want plezier in het werk leidt tot motivatie en betrokkenheid. Dat maakt een bedrijf sterker.”

Een gezond bedrijf, nu en later!
U w m e d e w erkers b e p a l e n vo or e e n gro ot d e e l h et su cc es va n u w b e dr ij f . D a aro m w il t u d at z ij o pt i m a a l fu n c t i o n ere n e n fi t e n ge m ot i ve erd z ij n . W ij w erke n sa m e n m et u a a n d u urza m e i nzetb a arh e i d .

de kans is...

1

50

Gas, water en riolering Gas- en centrale verwarming (medisch) sanitair Lood- en zinkwerk Dakbedekking Onderhoud gasapparatuur
Johan den Haenstraat 9 - Gouda Tel: 0182-522276 - Fax: 0182-583393

elm consulting.nl
mobiel • 0625 33 19 98 e-mail • e m m y@ e l m c o nsu l t i ng . n l
VERZ U I M B E H EERSI N G

www.1up50.nl
V an Be ynum G ouda, T e l : 0 8 8-0 2 0 7 2 0 0

O RG A N ISA TIE O N T W IKKELI N G

CO ACHIN G

12

Wij mengen alles op uw gewenste kleur op onze originele De Vos en Sikkens mengmachines. Tevens uw leverancier voor: • muurverf • beits • vloerlak • betonverf • diverse merken behang • alle verf toebehoren • glasweefselbehang • etc, etc

Dit is slechts een kl kleine greep uit ons assortiment. Tevens andere merken tegen de laagste prijzen!

De beste verf tegen de
D Vos: Systeemverf De Gesiliconiseerde G schakelverf voor lange s duurzaamheid. d Vaste lage prijs V 32,50 per liter

laagste prijs.
D Vos: Extra duurzaDe m me hoogglanslak Gesiliconiseerde G h hoogglanslak voor m minimaal 7 jaar d duurzaamheid. V Vaste lage prijs 39,50 per liter
IN UW KLEUR GEMENGD

De Vos: Grondverf Een goed vullende grondverf op terpetine basis. Vaste lage prijs 25,50 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Primer plus: Grondverf Elders: € 39,42 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 28,00 per liter

EPS plus: Halfglans grond en aflak Elders: € 46,56 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 35,00 per liter

AZ plus: Hoogglans aflak Elders: € 53,39 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 35,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

Satura plus: Slijtvaste zijdeglans aflak Elders: € 55,08 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 35,00 per liter

30% DUURZA

MER DAN SB

!

XD: Hoog- of zijdeglans aflak voor buiten Elders: € 64,56 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 45,00 per liter

Cetol TGL: Buitenbeits in hoog- of zijdeglans Elders: € 56,25 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 33,00 per liter

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR GEMENGD

IN UW KLEUR KLE KL EU UR GEMENGD GEME MENGD D

IN NU WK KL LEUR GE G EM ME ENG GD UW KLEUR GEMENGD

IN NU W KL K EUR GEMENGD UW KLEUR

KIJK VOOR ONZE VASTE LAGE PRIJZEN OP WWW.VERFHUISBODEGRAVEN.NL
PRIJSWIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag 13.00 uur - 19.00 uur Zaterdag 9.00 uur - 13.00 uur Van Tolstraat 39 Bodegraven M 06-46 32 68 75

Designed by: 2V Fo F tografie

BL Primer: Watergedragen grondverf Elders: € 49,01 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 32,50 per liter

BL Satura: Watergedragen zijdeglans aflak Elders: € 65,95 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 35,00 per liter

BL Azura: Watergedragen hoogglans aflak Elders: 65,95 per liter Bij ons: Vaste lage prijs 35,00 per liter

13

E L A S R ZOME ! T R A T S GE n tot w e l
Kortinge

e l sa
Portulaca in terraspot. Diverse kleuren in 1 pot. Pot Ø 23 cm. Van 7,99 voor 5,99

Advertentie

60%

5, 99
Olijf op stam. Vol met vrucht. Pot Ø 17 cm, hoogte 60 cm. Van 14,99 voor 9,99

Lavendula angustifolia ‘Lavance Purple’. Pot Ø 10,5 cm. In tray van 8 stuks. 8 stuks van 16,- voor 8,-

8l av e nde l vo or

5 9 , 99
Garden grill Bistro Eco 220. Elektrische barbecue met een grilloppervlakte van 45x35 cm. Van 129,- voor 99,95 Festuca glauca ‘Intense Blue’. Pot Ø 15 cm. Excl. mand. Van 4,99 voor 2,99

8,-

9, 99

Mandevilla ‘Sundaville’ piramide. Zeer rijkbloeiende kuipplant in diverse kleuren. Pot Ø 17 cm, hoogte 45 cm. Van 8,99 voor 6,99

6, 99

2+1 Grati s

Patiocyclamen. Voor buiten en binnen! In diverse kleuren. Pot Ø 10 cm. Per stuk 1,99 2 + 1 gratis

2

9 9 ,

sale sale sale sale sale sale sale sale sale sale sale sale sale sale
Ac h t e r w i ll e ns e w e g 31 GOUDA , 0182-581337, www.lif eandgarden.com

14

HOOGSTE TIJD OM TE KOMEN ZWEMMEN
IN HET GROENHOVENBAD IS ER ALTIJD EEN GOED MOMENT OM EEN BAANTJE TE TREKKEN OF EEN LES TE VOLGEN
OPENINGSTIJDEN GROENHOVENBAD
ZWEMBAD I: TOBBE alle leeftijden vrijzwemmen 16+ dameszwemmen 16+ baantjes zwemmen 16+ baantjes zwemmen 12+ ZWEMBAD II: SPAARDERSBAD alle leeftijden vrijzwemmen 16+ dameszwemmen 16+ zwemmen 55+ ouder en kind zwemmen t/m 12 jaar aquajoggen 16+ aquafit 16+ fifty fit 16+ ZWEMBAD III: TREFKUIL warm waterzwemmen 16+ ouder en kind t/m 3 jaar ouder en kind t/m 12 jaar zwemmen 55+ watergymnastiek 55+ baby en peuterzwemmen zwangerschapszwemmen aquafit 16+ aquajoggen 16+ 09.30-11.00 18.30-19.30 19.30-20.15 20.30-21.15 21.15-22.00 09.30-11.00 09.30-11.00 20.30-22.00 13.30-15.00 10.45-11.45 Maandag 07.00-09.00 10.00-10.45 10.45-11.30 10.45-11.30 Dinsdag 07.00-09.00 09.30-11.00 13.45-15.15 15.30-17.00 09.00-12.00 12.30-14.00 Woensdag 07.00-09.00 Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 10.00-10.45 10.00-10.45 10.45-11.30 19.45-20.30 07.00-10.00 20.00-22.00 13.30-15.00 09.00-12.00 07.00-10.00 Maandag Dinsdag Woensdag 13.45-15.15 07.00-10.00 07.00-11.00 07.00-10.00 Donderdag Vrijdag 10.30-12.00 08.30-10.30 18.30-20.00 08.30-12.00 08.30-12.00 08.30-12.00 09.00-10.30 Zaterdag Zondag 12.30-14.00 Maandag 07.00-08.30 Dinsdag 07.00-08.30 18.30-20.00 20.00-22.00 Woensdag 07.00-08.30 Donderdag 07.00-08.30 Vrijdag Zaterdag 10.45-12.00 Zondag 09.00-12.00

41035t(06%" 5PCCFQBE 8)(PVEB

5FM(SPFOIPWFOCBE &NBJMJOGP!TQPSUQVOUHPVEBOM XXXTQPSUQVOUHPVEBOM

15

De Goudse Business Club

KAMERA-EXPRESS.NL
AMSTERDAM | DEN HAAG | ROTTERDAM | ANTWERPEN

ZATERDAG 31 AUGUSTUS IS HET MARKTDAG BIJ KAMERA EXPRESS SUPERSTORE ROTTERDAM! vanaf25.vanaf 45.vanaf 150.vanaf15.vanaf15.vanaf129.vanaf5.vanaf1.VOORBEELD VOORBEELD VOORBEELD VOORBEELD VOORBEELD VOORBEELD VOORBEELD

AL MEER DAN 20 JAAR INSPIRATIE VOOR FOTOGRAFEN!

MARKTKRAMEN MET LEVERANCIERS VAN TOPMERKEN!
O . a . : Fa l c on Eye s en stud i o a cc e ss o ire s, Lowepro , B+ W f il ters, Samyang , Cok i n , Bl a c k Rap i d , JJ C , Benro , Lanparte , So li gor , Vanquard , M anfrotto , Kata , Hahne l , Th i nkTank , Tamron , G i tzo , Tamra c , Tok i na , Siru i en nog vee l meer!

A cc u’ s, c amera’ s, ta ss en , s tat i even , l enzen , tu ss enr i ngen , en ve l e andere foto apparatuur en a cc e ss o i re s. M aar ook li c ht be s c had i gde verpakk i ngen , open doo s mode ll en , demon s trat i emode ll en en verouderde mode ll en ...

SUPERST O RE R O TTER D A M Rietbaan 5, 2908 LP Capelle a /d IJssel
Aanbiedingen geldig t / m 31 / 08 / 2013 , onder voorbehoud van prijs wijzigingen en zolang de voorraad strekt . Kamera Express kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele (druk)fouten .

www.Sportclubpartner.nl

Aangenaam Makelaardij
Coenecoop 143 te Waddinxveen
De echt onafhankelijke aankoopmakelaar

Coenecoop 143 te Waddinxveen
KANAAL 63

Voor meer informatie zie:

www.degoudsebusinessclub.nl

www.twitter.com/GoudseBC

Volg ons ook via twitter

Advertentie

16

KOOPZONDAG 1 SEPTEMBER

Auping Plaza Gouda
Morgen: begint met een bed dat bij je past

VO pingbedbodems
Op Au en met matrass
De Auping matrassen Adagio, Cresto en Vivo zijn uitgeroepen als ‘Beste uit de test’.

% 2O0 RDEEL

*

Persoonlijk comfort voor een optimale nachtrust
Geniet van persoonlijk slaapcomfort; combineer de voor jou ideale bodem en matras van Auping en ontvang tot maar liefst 20% voordeel. Zo slaap je heerlijk op jouw unieke en comfortabele bed, om vervolgens alles uit de dag te halen.
* 20% op combinatie of 15% op losse matras óf bodem. Kijk voor de actievoorwaarden op www.auping.nl Deze actie gedt van 15 juli t/m 1 september 2013.

EVENEMENTEN

7

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Om 11.15 in Museum Gouda. Kosten €10,-

Themarondleiding Water en Lucht Waterwandeling

(vrijdag 30 augustus)

2013 3

(zaterdag 31 augustus en 28 september) Deze wandeling vertrekt om 11.00 uur vóór het Oude Stadhuis op de Markt. Aanmelden kan via secretariaat@goudawaterstad.nl Gratis toegankelijk. Van 14.00 tot 17.00 uur

Laatste Houtmanplantsoen concert (zondag 1 september)

Luister voor meer informatie elke donderdag om 17.15 uur naar Gouda FM. Hier zal Femke de Caluwé van VVV Gouda meer info over deze tips geven.

De Goudse Nationale Singelloop 2012 (archieffot0)

INSTALLATIES

Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt
donderdag 29 augustus 2013

ZET ZONLICHT OM NAAR STROOM
Van Bijsterveld Installaties Driebruggen M 06 - 23 90 10 54 I www.vbijsterveld.nl

donderdag 29 augustus van 09.00 - 18.00 uur

Midzomermarkt Tiendeweg

nog t/m donderdag 29 augustus 2013

Goudse Sportzomer

Wordt nu lid van de meest ongedwongen Golfbaan van Nederland

Onbeperkt golfen voor slechts €55,- p/mnd
Zomeractie!

Themarondleiding: Water en Lucht in Museum Gouda
vrijdag 30 augustus van 11.15 tot 12.15 uur

Sluisdijk 15 - Gouda Telefoon: 0182 58 39 33

www.golfbaan-ijsselweide.nl

vrijdag 6 t/m zondag 8 september

Gouda Culinair

FEESTWEEK ALPHEN AAN DEN RIJN
13 t/m 18 september

vrijdag 13 september van 21.00 tot 23.00 uur

Cabaretpoel: 4 keer leuk bij So What!

De Goudse Nationale Singelloop 2013
vrijdag 13 september 2013

 Kermis op Aarplein  Gratis rondvaarten op Open Monumentendag  De grootste oldtimerdag in een binnenstad  Taptoe op het stadhuisplein  Gondelvaart op de Oude Rijn  Grootste jaarmarkt van Nederland

Sensation Kaas bij voormalige ‘Spaardersbad’
zaterdag 5 oktober van 20.30 tot 01.30 uur

Uw evenement ook op deze kalender? Meld het ons via redactie@dekrantvangouda.nl

Alphen aan den Rijn

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

8

ADVERTENTIE

advertorial

Hormonale Training

In balans, meer energie en een slanker lijf met

TECHNIEK TRAINING
Onder leiding van professionele trainers!
Ben je tussen de 6 en 15 jaar en wil alle passeer en schijnbewegingen aangeleerd krijgen? Dan is de techniektraining iets voor jou!

Wie wil het niet: je fit en positief voelen, veel energie hebben en een slank lichaam? Wellicht denk je dat het veel moeite en tijd kost om dat te bereiken. Je hebt misschien al regelmatig een tevergeefse poging gedaan met sporten en diëten, of ziet ‘door de bomen het bos niet meer’ met al het aanbod en de tegenstrijdige adviezen… Het antwoord is: Hormonale Training. Als je hormonen uit balans zijn – en dat is bij veel mensen het geval – kun je sporten en lijnen wat je maar wilt, maar er gebeurt niets of nauwelijks iets. Ja, je raakt vermoeid en gefrustreerd.

Cursus data:

Voordelen van techniektraining:

Wanneer:

Tijd: Aanmelden? Waar: info@jeugdvoetbalopleiding.nl Wie:

GEEF JE SNEL OP WANT:
Kosten:

VOL = VOL!!!

e

GEZONDHEID / SPORT

Astrid van der Maas wint meerkamp

9

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Techniektraining bij SV Gouda
Voetbalvereniging Gouda organiseert in samenwerking met Jeugdvoetbalopleiding.nl techniektraining voor jeugdspelers in de leeftijd van zes tot vijftien jaar. Deze techniektraining bestaat uit tien lessen en zal starten op vrijdag 20 september

Ervaren techniektrainers verzorgen de techniektrainingen. “Door een veelzijdige techniektraining neemt niet alleen het balgevoel toe in beide benen; de trainingen stellen spelers ook in staat opbouwend en aanvallend voetbal te spelen. Geen kick en rush voetbal maar opbouwend, verzorgd voetballen. Dit geeft meer

zelfvertrouwen en komt het spelplezier ten goede”, aldus Edwin Duijst van Jeugdvoetbalopleiding.nl. Op deze tien vrijdagen trainen de F-pupillen om 17.00 uur en de C, D en E-spelers om 18.00 uur. “Dankzij een individuele techniekverbetering is het mogelijk het collectieve spel op een veel hoger niveau te brengen. Spelers worden zelfbewuster en eisen meer en meer de bal op. Ook jeugdspelers die geen lid zijn mogen zich opgeven voor deze unieke cursus.” Aanmelden via info@jeugdvoetbalopleiding.nl. Zie www.jeugdvoetbalopleiding.nl.

Palliatieve zorg bij COPD
AV Gouda atlete Astrid van der Maas (17) heeft in het weekend van 24 en 25 augustus de jaarlijkse BCD-Meerkampwedstrijden in Krommenie gewonnen bij de B-Junioren. Over twee dagen kwam zij in de meerkamp, bestaande uit zeven onderdelen, tot een nieuw persoonlijk record van 4.108 punten. Op vier individuele onderdelen boekte zij een persoonlijk record: hoogspringen 1.52 meter, 200 meter 28.02, speerwerpen 27.63 meter en de 800 meter liep zij in een tijd van 2.35.42. Longpunt organiseert donderdag 12 september een bijeenkomst over Palliatieve zorg bij COPD. In Cultureel Centrum Concordia, Concordiaplein 1 in Haastrecht, zullen palliatief verpleegkundigen Zorgbrug en Groene Hart Ziekenhuis, mevrouw M. Boorsma en mevrouw D. Geers, de bezoekers informeren.

Kort nieuws
Lezing over allergie

uur bij de balie op de Polikliniek Orthopedie melden, worden geholpen.
Rijbewijskeuringen In De Buurtstee

De Vereniging van Allergiepatiënten organiseert dinsdagavond 3 september een lezing over allergie in het Zuidhonk (Zuidplaslaan 552) in Waddinxveen. Aanmelden is gewenst in verband met het beperkt aantal beschikbare plaatsen en kan via penning@allergievereniging.nl. Meer informatie op www.allergievereniging.nl of mail info@allergievereniging.nl. Het Zuidhonk is goed te bereiken met eigen vervoer en OV (bus 187). Inloop vanaf 19.15 uur. De lezing begint om 19.30 en duurt circa 1,5 uur.
Start inloopspreekuur sportletsel in het GHZ

Longpunt is een maandelijkse ontmoetingsplek voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners. Een Longpunt heeft tot doel om mensen met een chronische longaandoening

met elkaar in contact te brengen. Daarnaast worden maandelijks themabijeenkomsten gehouden. Longpunt is een initiatief van het Longfonds (voorheen Astma Fonds), Groene Hart Ziekenhuis en ZorgBrug. De bijeenkomst duurt van 15.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via het e-mailadres longpuntgouda@longfonds.nl (maar is niet noodzakelijk). Het programma voor heel 2013 is te vinden op http://hollandsmidden.longfonds.nl/actueel/agenda.

Zeventig plussers kunnen op donderdag 12 september terecht in wijkcentrum De Buurtstee (Gildenburg 1) in Gouda voor de verplichte rijbewijskeuring. De keuring kost dertig euro en een afspraak maken kan via (06) 406 831 73. Het keuringsformulier, de Eigen Verklaring, is verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op www.mijn.cbr.nl. De volgende keuring is op donderdag 10 oktober.
Goede generale seizoensafsluiting AV Gouda

Nieuwe lijn en apparatuur bij Schoonheidssalon MooiGaaf

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) start met ingang van september met een inloopspreekuur voor sporters met sportletsel. Tijdens het spreekuur krijgen sporters een snelle diagnose en een behandeladvies. De orthopeed beoordeelt of de sporter het beste door een orthopeed met een specifiek aandachtsgebied (knie of schouder) of door de sportarts kan worden behandeld. Wanneer sporters naar de sportarts worden doorverwezen, kunnen zij de volgende dag al op het spreekuur van de sportarts in het GHZ terecht. Hierdoor kunnen sporters binnen 48 uur een diagnose krijgen en eventueel al behandeld worden. Sporters die zich met verwijsbrief van de huisarts tussen 13.30 en 14.30

Bij de derde Goudse Kaas en Stroopwafelinstuif op de accommodatie van AV Gouda op vrijdag 23 augustus bereidden meerdere Goudse atleten zich voor op de laatste wedstrijden van het seizoen, waaronder de promotie-degradatiefinale op zondag 15 september. De herenploeg van AV Gouda strijdt dan om lijfsbehoud in de Eerste Divisie van de landelijke competitie. Joris van Veen (18) bleek in vorm te zijn door 1.83m hoog te springen. Ook Thaddeus Anim-Somuah (23) was in goeden doen en liep op de 400 meter een tijd van 50.38. Tijdens deze wedstrijd boekte de Goudse Master Anne van Dijk een Nederlands record op de 400 meter met een tijd van 1.16.46.

Elly van Smeden kan nu nog beter mensen helpen met hun huidproblemen. Schoonheidssalon MooiGaaf in Gouda heeft sinds kort een nieuwe lijn en nieuwe apparatuur. “Ik kan nu nog beter mensen helpen met hun huidproblemen, maar vooral om huidproblemen te voorkomen. Iets wat mijn passie is”, vertelt eigenaresse Elly van Smeden - Groen.

Hét nieuv ve dieet van Nederland

Nu v e r k rijgb a a r bij :

G e w ich t sb e h e e rsing v a n A t o Z Rene van Hu is en Sandra van der Horst Wil he l m i na van Pru isen l aan 139C 2807KH Gouda Rene te l.: 0 6 - 25 08 26 89 Sandra te l.: 0 6 - 23 15 58 0 0 www.g ewi chtsbeheersi ngvanatotz .n l www.stra ightaway.n l

De huidspecialiste is blij met haar nieuwe apparatuur. “Steelwratjes, huidoneffenheden en verwijde bloedvaatjes kan ik veilig verwijderen. Het resultaat is direct zichtbaar.” Naast nieuwe apparatuur heeft de huidsalon ook een nieuwe productlijn van dr. Obagi ingevoerd. “Mijn nieuwste lijn, ZO Skin Health,

overbrugt de kloof tussen de therapeutische medische lijn en de dagelijkse huidverzorging.” De producten worden gebruikt om huidproblemen te verhelpen, veroudering van de huid te voorkomen en krachtig aan te pakken. De lijn is geheel gericht op het gezonder en daardoor mooier maken van de huid. “Dit is anders dan bij cosmetische producten. Cosmetica laat de huid verouderen en maakt de huid kwetsbaar,” stelt Van Smeden die zelf kampte met een probleemhuid. “Met mijn nieuwe apparatuur en nieuwe lijn kan ik meer mensen behandelen die een verantwoorde verzorging en verbetering van hun huid willen.” Voor meer informatie of een afspraak kijk op www.mooigaaf.nl.

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

10

ADVERTENTIE

Het is nu tijd om uw goud te verzilveren!

Ik wil uw goud!
en zilver
U ontvangt direct de hoogste contantprijs voor sieraden, heel of kapot, munten, goudbaren, tandengoud, zilver, guldens, rijksdaalders, bestek, broodmanden, diamant, briljant en horloges: Cartier, Rolex, Breitling, Omega enz.

Goudprijs €35,- per gram
24 karaats goud

Zilverprijs €550,- per kilo
Zoek nu uw oude zilveren guldens, rijksdaalders, zilveren tientjes, gulden stukken, bestek, dienbladen, serviezen, baren etc.

Potma Edelmetaal
Papestraat 28 - Den Haag Tel. 070-3636666 Di. t/m za. 11.00 - 17.00 uur

Al 25 jaar een vertrouwd adres!
Makkelijk te bereiken met openbaar vervoer, uitstappen halte Binnenhof (centrum)

FILM / UITGAAN

Eerbetoon aan rustige Franse plattelandsleven

11

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

Filmhuis Gouda
Vrijdag 30 augustus Zaterdag 31 augustus Zondag 1 september

BIOSCOOP
GOUDA -AGNIETENSTRAAT 21 TEL. 0182 - 527773

15.30 uur: Jour de fête 20.30 uur: Playtime 19.00 uur: Jour de fête 21.45 uur: Les vacances de monsieur Hulot 16.00 uur: Jour de fête 20.30 uur: Playtime 20.30 uur: Trafic

Do 29 aug t/m wo 4 sept 2013 Woensdag 11 september 19.30 uur LADIES NIGHT: SMOORVERLIEFD Met: Susan Visser, Anna Drijver en Pierre Bokma dinsdag 17 september 20.30 uur Live via de satelliet vanuit The Royal Opera House in Londen: LIVE OPERA: PUCCINI’S TURANDOT Prijs € 19,50 (incl. koffie/thee en iets lekkers bij ontvangst) do t/m za 19.00 en 21.30, zo t/m wo 20.15 Nederlandse première WE’RE THE MILLERS do t/m za 18.45, zo, ma en wo 20.00, 2e week THE MORTAL INSTRUMENTS: CITY OF BONES do t/m za 21.30, 3e week ELYSIUM do t/m za 18.45, zo 15.30, 3e week PERCY JACKSON: SEA OF MONSTERS do t/m za 21.00, zo t/m wo 20.00, 4e week THE LONE RANGER vr en wo 14.15, zo 15.45, di 20.00, 11e week SPIJT! Alle films zijn Nederlands gesproken. do t/m za en wo 14.00, zo 13.00 en 15.30, 5e week DE SMURFEN 2 do en za 14.15, zo 13.15, 8e week MONSTERS UNIVERSITY (2D) do t/m za en wo 14.15, zo 13.15, 10e week VERSCHRIKKELIJKE IKKE 2 i.v.m. vakantie is er geen Vrijdag Voordeel Matinee www.arcadebios.nl 3D brillen aan de kassa verkrijgbaar voor € 1,00

Maandag 2 september Dinsdag 3 september

Woensdag 4 september

14.00 uur: Les vacances de monsieur Hulot 20.30 uur: Playtime 20.30 uur: Trafic 20.30 uur: Mud

Donderdag 6 september Vrijdag 7 september In ‘Jour de fête’ staat de suffe postbode François uit het dorpje Sainte-Severe-sur-Indre centraal. ‘Jour de fête’ uit 1949 is Jacques Tati’s eerste lange speelfilm. Centraal staat de suffe postbode François, die de post rondbrengt in een klein plattelandsdorpje (Sainte-Severe-surIndre, dat dankzij de film een bedevaartsoord werd voor Tati-fans).

15.30 uur: Les beaus jours 19.00 uur: Io sono li 21.45 uur: Mud

Als François tijdens de jaarlijkse kermis een film ziet over de efficiency van de Amerikaanse PTT wordt hij door de dorpsbewoners aangezet om volgens dezelfde flitsende aanpak te gaan werken. Maar dat gaat gierend mis. François is namelijk een slome duikelaar pur sang, aan wie snelheid en nieuwerwetse zaken absoluut niet besteed zijn. Het verhaal van ‘Jour de

fête’ bood Tati volop gelegenheid om zijn eer te bewijzen aan het rustige Franse plattelandsleven van weleer. Bovendien kon hij de film volstoppen met (audio)visuele grappen en grollen, waarvan hij een deel eerder gebruikte in ‘L ’École des facteurs’ (‘de postbodeschool’) uit 1946 een korte film die alom wordt beschouwd als een voorstudie voor ‘Jour de fête’. Maar bovenal kon Tati met deze film hard uithalen naar Amerika, een land waar hij niets van moest hebben. Hoewel het tempo van de film naar onze maatstaven wat aan de lage kant ligt, blijft de beeldtaal die Tati in zijn debuut gebruikte met verve overeind. Deze film is te zien in Filmhuis Gouda.

Uitladder
Vrijdag 30 augustus Gouda, Themarondleiding ‘Water en Lucht’ in Museum Gouda (Achter de kerk 14 / Oosthaven 9), aanvang 11.15 uur, kosten tien euro, aanmelden via rondleidingen@museumgouda.nl. Gouda, Eefje de Visser in So What. Deur open om 21.00 uur, kaarten à tien euro via www.so-what.nl. Zaterdag 31 augustus Gouda, Waterwandeling langs sluizen, gemalen en molens. Start om 11.00 uur vanaf stadhuis op de Markt. Deelname is gratis, aanmelden bij secretariaat@goudawaterstad.nl. Gouda, Oogstfeest bij kinderboerderij de Goudse Hofsteden van 13.30 tot 16.00 uur met activiteiten voor kinderen. Aanmelden via (0182) 514 219 of sandra@kinderboerderijgouda.nl. Gouda, Zaterdagmiddagmuziek met het Goudse duo Jorinde van den Thillart en Alexander Buskermolen in de Sint Jan. Aanvang 16.00 uur, entree vrij. Reeuwijk, Bruisend Reeuwijk, zie www.bruisendreeuwijk.nl. Reeuwijk, Opening tentoonstelling Achter de vaandels in het streekmuseum (Oudeweg 3) om 10.30 uur. Zondag 1 september Gouda, Laatste Houtmansconcert met JP and The Seeger Session Band. Aanvang 14.00 uur, zie www.goudseconcerten.nl. Gouda, Sunday Jam in Gouda Studio’s (Oosthaven 12), aanvang 15.00 uur. De entree is gratis (pay what you want). Moordrecht, Opening expositie van Margot de Jong in de bibliotheek in Moordrecht, aanvang om 11.00 uur. Donderdag 5 september Gouda, Lezing Rob Berkel in het Ruim van Museum Gouda, aanvang om 15.30 uur. Vrijdag 6 september Gouda, Gouda Culinair in Houtmansplantsoen, zie www.goudaculinair.nl. Zaterdag 7 september Gouda, Rondo Pedale, fietstocht langs podiumkunsten. Start om 13.00 uur vanaf verschillende

KINDERMATINEE

Klassiekers Tati in het Filmhuis
Filmhuis Gouda vertoont vanaf donderdag 29 augustus vier klassiekers van Jacques Tati, die wordt gezien als één van de belangrijkste Europese filmmakers van de 20ste eeuw. ‘Een voorloper van Mr. Bean’, zo wordt zijn beroemdste typetje genoemd: Monsieur Hulot, de lange onhandige man die altijd en overal alles in het honderd laat lopen.

Er valt wel wat te zeggen voor de vergelijking met Rowan Atkinson’s stoethaspel, al doet dat volgens het Filmhuis Gouda Tati ernstig tekort. “Mr. Bean is namelijk vooral een navolger van Hulot - een geperfectioneerde versie weliswaar, maar toch een soort kopie. Zo zijn wel meer komieken schatplichtig aan de Franse meester. Wat te denken van Peter Sellers’ typetje inspecteur Jacques Clouseau, die de tweelingbroer van Hulot had kunnen zijn. Op zijn beurt was Tati trouwens ook dank verschuldigd aan

Charlie Chaplin en Buster Keaton, van wie hij de kunst van de slapstick afkeek. Eye/Filmmuseum brengt deze zomer weer een retrospectief in roulatie, waarvan het Filmhuis vier klassiekers vertonen: Les vacances de monsieur Hulot, Jour de fête, Playtime en Trafic. In 1982 stierf Tati. Dankzij zijn dochter Sophie Tatischeff (‘Tati’ was een artiestennaam) kwam de Franse acteur/regisseur midden jaren negentig pas weer écht in de belangstelling met de gerestaureerde kleurenversie van zijn debuut Jour de fête. Daar kwam in 2002 nog een gerestaureerde versie bij van Playtime, waar Tati onder druk van zijn producenten destijds een half uur uit had moeten knippen. Tijdens het retrospectief van Jacques Tati zal filmexplicateur en Tati-kenner Sara Hoogveld vier keer een inleiding houden voorafgaand aan de voorstelling. Zie www.filmhuisgouda.nl voor informatie en reservering.

locaties, zie www.rondo-pedale.nl. Gouda, Gouda Culinair in Houtmansplantsoen, zie www.goudaculinair.nl. Moordrecht, Jaarmarkt in het centrum, van 10.00 tot 17.00 uur. Exposities Gouda, Tentoonstelling ‘Vergeven en verzoenen’ in Verzetsmuseum Zuid-Holland, Turfsingel 30. Samenwerking van Verzetsmuseum en Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Te zien van 2 juli tot en met 28 december. Gouda, Expositie Gouda Kaas en Paard in beeld. Te zien op elke werkdag in de maanden juli en augustus in het Huis van de Stad aan het Burgemeester Jamesplein 1. Gouda, Tentoonstelling ‘Abstract’ in Kunstuitleen Gouda Regio (de Blekerssingel 40), te zien van 6 juli tot en met 31 augustus. De kunstuitleen is gesloten van 22 juli tot en met 20 augustus. Reeuwijk-Bodegraven, Tentoonstelling Achter de vaandels aan in Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk aan de Oudeweg 3, zie www.streekmuseumreeuwijk.nl. Waddinxveen, Expositie van Ilse Muller in bibliotheek ‘de Groene Venen’. Te zien van 4 tot en met 29 september tijdens de openingsuren.

Eefje de Visser in So What
Eefje de Visser is weer terug. Na anderhalf jaar staat zij op vrijdag 30 augustus weer op het podium van So What. De deur gaat om 21.00 uur open en kaarten kosten tien euro.

en in de studio van haar broer maakt ze haar eerste opnames. Ga voor meer informatie naar www.so-what.nl of kijk op www.facebook. com/sowhatgouda.

Eefje de Visser won onder andere de Grote Prijs van Nederland en ze gaf een optreden in de Wereld Draait Door. Dit bracht haar carrière in een stroomversnelling en twee jaar geleden bracht ze dan ook haar debuut album uit. “Nederlandstalig, maar internationaal qua sound. Een mooiere opening van het 51ste seizoen van So What kan natuurlijk niet”, aldus So What. Eefje de Visser groeide op in Moordrecht. Haar ouders leerden elkaar kennen via de muziek; Eefjes moeder zingt en haar vader is bassist en stemarrangeur. Ook de rest van de familie draagt bij aan haar muzikale ontwikkeling; van haar oom krijgt ze haar eerste gitaar

Jubileum Agnietenconvent
Het Agnietenconvent bestaat dit seizoen twintig jaar.

Elke donderdag om 17.15 uur geeft VVV Gouda enkele tips over activiteiten in Gouda.

WWW.GOUDA.FM

In 1993 besloten de stichters van het Agnietenconvent tot de oprichting van een gespreksforum voor wie niet kerkelijk geïnteresseerd is, maar zich wel betrokken voelt bij onderwerpen van ethische en levensbeschouwelijke aard. Ze vieren dit jubileumjaar met twee

lezingenseries: ‘Het onbehagen voorbij, op weg naar een nieuwe Gouden Eeuw’ op 20 oktober en ‘Spiritualiteit/religie luchtspiegeling of visioen?’ op 27 oktober. De lezing van de 27e oktober organiseren zij samen met het Erasmus genootschap Gouda, mede naar aanleiding van de geboortenacht van Erasmus. Zie voor meer informatie www.agnietenconvent.nl.

Nummer 35, 29 augustus 2013 Oplage: 69.000 exemplaren

12

ADVERTENTIE

ONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ BINNENSTAD T GOUDA B.V. ONTWIKKELINGSMAAT A SCHAPPIJ BINNENSTAD GOUDA B.V. T GOUDA B.V. ONTWIKKELINGSMAAT A SCHAPPIJ BINNENSTAD
Een unieke kans om op een pracht locatie te wonen in een sfeervol authentiek huis met alle gemakken van nieuwbouw. De woningen worden volledig gerenoveerd opgeleverd inclusief keuken en sanitair en beschikken allemaal over een eigen buitenruimte. Door de centrale ligging in het centrum van Gouda vindt u winkels, restaurants, terrassen en openbaar vervoer op korte afstand. Speldenmakerssteeg 14 3-kamerwoning met een binnenstadstuin op het zuiden.

Koopsom € 145.000,- v.o.n.
Speldenmakerssteeg 16 4-kamerwoning met een binnenstadstuin op het zuiden.

Koopsom € 160.000,- v.o.n.
Speldenmakerssteeg 18 2-kamerwoning met een binnenstadstuin op het zuiden.

GOUDA

0182 - 55 12 55

Westhaven 36 2801 PK Gouda gouda@dupree.nl

Koopsom € 110.000,- v.o.n.

www.dupreemakelaars.nl

Inlichtingen en verkoopinformatie via

Dupree Makelaars Deskundig op het gebied van verkoop t aankoop t verhuur t taxaties

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful