You are on page 1of 4

www.sakshieducation.

com

MSNr... {]l$ l$l$$!


Ol${M {, Cl MSNr V> ]l$l yls... ]l*^> >MSMSMS$ A]lM>
MS^ll l$l$$. {VS ^l*]l yls]l$, l$ ]l*^> {]l$ l$l$$Z
E^l$l$. {]l$ l$l$$MS _]l ]lQ *$ l$$MS$..!!

{O]l$ tgZ E]l yls]l$ lVSV>, lSl$ $M, E*W^l$MS$l


H>r$l..."BlOl tg' A, >yll$ *MS l$l$$ (RAM) A As$. C
M>MS l$l$$. Gl lVSV> *V>MS ]l$.. Al lVSV> l$^leMS W^lV>l
Al A]l#l$. ]lQOl$]l yls, VS]l$ f$VS$l$ylV>.. l$^leMSZ Al>* ]l
]l*^ ]ltMS$y U.P.S. (AlCrtyl ]l ) E*W$. ]l ]lQ
]l*^> S]l$V> ^l $ MS$VS$l$. MSNrZ fVS VS]l RAMZl
f$VS$$$. MSyl tg lZ E]l sZ.. VS]lMS$ A]lOl$]l yls]l$
]l*{l >yll$ *MS l$l$$ZMS ]l*a, l$ ]l*^> ]l{lMS$ M>, ]l$ $
tg lZ ^l$yMS M> ]l$$.
H MSNr A$$ {^lyMS A]lOl$]l l$^leMS > fVSV>l... A
G ^l*Z ^l *^l]l$, {l$MS gqMSMSZ Eylyl A]l. As
*^l]l$ MSNr E*VSyl Br]l$]l# ]l*]l.D *^l]l$ MS*y ]l*al$MS$
$ MS$y Eylyl A]l. A MSNr ^l$$^l $Ol]l *^l]l]l$ >lOl$]l
ROM (Read only Memory) Z S$$. $Z *__ ]lr$V>l.. D l$l$$ MS]l
^ll]lyMS MS ]l$. ]l*a > A]lM> Eyll$. D ROM Z Eyl *^l]l]l$
MSNr l* ]l$$Z S ^l$. Cl$Z HOl$ ]l*$$ ^l*s... ]l$
l*$yl ]llMS$ $MSl.
MSNr M]l$MS$Pl MS A]lOl$]l {lMSOl$]l *^l]l]l$ S ^l$MS$l
A]lM>> Programmable Read only Memory (PROM) MS$. D PROM _$
lM>Wl ]ls. M]l$V$ $ylMS ]l_a]l *^l]l]l$ Z S ^l$]l^l$a. JMS
*^l]l$ l$^MS... A >lV> Eyl$$. s ]l$ ]l*a A]lM> l$. A
]l*>a]l A]l ]l_a]l#yl$ ]l$Ml Q$aMS$ lyl, ]l$ _ ]l*$aM. Cl$MS$
Erasable Programmable Read Only Memory (EPROM) _ MS$. AZl
MS M>.. {]lOl$]l *M> M>.. EPROM Z *^l]l]l$ ]l ^l, Ml
*^l]l]l$ l$^l]l^l$a. Al$]l MSNr l$l$$ l]l$ *M>MS,
www.sakshieducation.com

www.sakshieducation.com

A$Pl S{MS$ l*V> E^l]l$ *_$s$.


EPROM Z
*^l]l$ W^lyMS B _ MSNr ]l$_ , l*V> E_
^l* Er$. MS$s.. AZl MS *VS ]l MSP]l$]l _Z ylsMS$
{]l*l ^l]l^l$a. A fVSMS$y Electrically Erasable Programmable Read Only
Memory (EEPROM) E*W$.
{l$MS l$l$$Z E]l yls]l$ Ol${M { All lVSV> { ^l$. tg
lZ E]l yls.. l$l$$Z A$ lVS, { A$ lVS
lMS$P]l. D yl$ lV>Z ]l ]l { RV> Eyl ]l$$ $VS$l$. {
^l$yMS A]lOl$]l yls... l$l$$ZMS ]l^la]lMS$ Gl$$ ^l*yl MS! D ]l$]l$
AVS$^lyMS C.P.U. {]l l$l$$ ]l$l yls, *^l]l]l$ All lVSV> ]l*aVS
cache memory E*W$. l M> l$l$$ A $$. VS]lMS$ GMS$P]lV>
A]l]l$$ yls]l$, *^l]l]l$.. D M> l$l$$Z E^l$$. Ql$
GMS$POl]ll$]l lMS$P]l ]l*Z *W$.

]l* {$

1. Which one of the following is NOT true about RAM?


a) It is volatile
b) It is very fast
c) It is permanent
d) It is temporary

2. RAM means
a) Random Access Memory
b) Rarely Accessed Memory
c) Restricted Access Memory
d) Retransmitted Access Memory

3. ROM means
a) Restricted opportunities memory
b) Read only memory
c) Rarely obtained memory
d) Random only memory
4. Which one of the following is permanent in nature?
a) Online storage
b) RAM
c) Mega byte

d) ROM

5. Which one of the following can not be changed?


a) ROM
b) RAM
c) EPROM

d) EEPROM

www.sakshieducation.com

www.sakshieducation.com

6. Which one of the following is NOT true about ROM?


a) It is permanent
b) It is very fast
c) It can only be read
d) It does not depend on power supply
7. Find the odd man out?
a) ROM
b) RAM

c) PROM

d) EPROM

8. Which one of the following can be altered by using ultra violet light?
a) RAM
b) ROM
c) PROM
d) EPROM

9. What is the result of the mismatch between processing speed and data retrieval
speed?
a) Computer resources are used efficiently
b) Computer processor is kept idle
c) Input is kept idle
d) Output is kept idle

10. Cache memory handles?


a)Data to be stored permanently
b)Instructions to be stored permanently
c)Data and instructions to be stored permanently
d)Data and instructions to be used frequently

11. Which one of the following is NOT true about cache memory?
a) Extremely fast b) Very small
c) Very costly
d) Very cheap

12. The performance rate of the CPU can be increased by?


a) Using UPS
b) Using cache memory
c) Using ROM
d) Using PROM
13. Which one of the following is not addressable by the computer user?
a) RAM
b) EEPROM
c) CACHE
d) EPROM
14. Which one of the following is TRUE about CACHE MEMORY?
a) It improves the transfer rates
b) It improves the storage capacity
c) It improves the holding capacity
d) It improves the idle time

www.sakshieducation.com

www.sakshieducation.com

15. Which one of the following holds volatile information?


a) ROM
b) PROM
c) RAM

d) Chip

16. The programmers involved in research use


a) RAM
b) ROM
c) PROM

d) EPROM

17. The programmers can not change the instructions in


a) EEPROM
b) EPROM
c) PROM

d) ROM

18. U.P.S. means


a) Ultra power supply
c) Uninstalled power supply

I
3. b
11. d

4. d
12. b

2. a
10. d
18. b

5. a
13. c

6. b
14. a

Key
1. c
9. b
17. d

b) Uninterrupted power supply


d) Unit of power supply

www.sakshieducation.com

7. a
15. c

8. d
16.d