1.

0 PENGENALAN

Terdapat banyak isu-isu yang diketengahkan samada melalui media cetak dan elektronik serta media massa. Pendidikan di Malaysia juga tidak terkecuali namun tidak ramai yang tahu atau tidak mahu ambil tahu tentang isu-isu yang terdapat dalam pelaksanaan program Pendidikan Khas di sekolah. Oleh itu, setiap dari kita perlu segera membuka mata dan minda supaya kita dapat memberikan tumpuan sejenak untuk menyelami duania kecil pendidikan di Malaysia iaitu Pendidikan Khas.

2.0 ISU DALAM PELAKSANAAN PROGRAM PENDIDIKAN KHAS DI SEKOLAH

2.1 PIHAK PENGURUSAN SEKOLAH

Pihak pengurusan merupakan tunjang kepada sesebuah organisasi termasuklah di sekolah-sekolah. Malang jika sesebuah program yang diadakan di sekolah tidak mendapat sokongan daripada pihak pengurusan khususnya program seperti Pendidikan Khas. Masalah ini merupakan masalah utama yang boleh terdiri daripada beberapa isu berbangkit iaitu isu pertama: isu layanan kelas kedua yang diterima oleh guru-guru dan murid Pendidikan Khas daripada pihak pentadbir. Guru pendidikan khas dan murid pendidikan khas sering mendapat layanan kelas kedua daripada pihak pentadbir mahupun daripada guru-guru aliran perdana. Mengapa guru pendidikan khas(PK) dan murid pendidikan khas? Hal ini kerana tanggapan pihak pengurusan dan guru-guru aliran perdana yang memandang enteng kepada bidang pendidikan khas. Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia(KPM) telah menetapkan nisbah 1 orang guru : 4 orang murid pendidikan khas. Jadi dengan keadaan kognitif dan fizikal murid pendidikan khas yang dianggap tidak boleh berjaya dan tiada perkembangan,

Guru-guru dari aliran perdana menganggap tugas mengajar murid-murid ini tugas yang siasia dan tidak kurang juga yang merasa jijik. Selain itu ini berlaku juga kerana di aliran perdana terdapat peperiksaan yang harus dikejar untuk mencapai peratus yang baik bagi menjaga nama sekolah. Manakala murid-murid khas pula dipinggirkan dan tidak diberikan perhatian dimana Guru Besar sekolah tidak mengamalkan pendemokrasian pendidikan. Contohnya Md Aziz B. Haji Lani (n. Setiap sekolah akan mendapat peruntukan dimana peruntukan ini merupakan salah satu perkara utama yang dirancang dalam Rancangan Malaysia sejak dari Rancangan Malaysia pertama bertujuan menaiktaraf kemudahan sekolah serta bantuan kepada murid-murid yang memerlukan. mendapati terdapat Guru Besar yang merasakan tumpuan perlu diutamakan kepada murid aliran perdana yang ramai berbanding murid-murid khas yang sedikit.jadi apalah gunanya menetapkan terlampau ramai guru untuk murid-murid yang tidak akan memberikan apa-apa kejayaan. Kenapa guru Pendidikan Khas? Jawapannya kerana mereka tidak menerima layanan yang sepatutnya apabila sering diperkecilkan oleh guru-guru daripada aliran perdana. Contohnya. isu elaun yang diterima oleh guru Pendidikan Khas turut menjadi pertikaian kerana melalui anggapan mereka mengajar murid-murid khas lebih senang berbanding mengajar murid aliran perdana. Akan tetapi di pendidikan khas pula lebih memfokuskan kepada pengurusdan hidup. guru Pendidikan Khas diperlekeh kerana mengajar murid-murid yang rata-rata terencat akal. Selain itu.d. Oleh itu pada pihak sekolah markah adalah lebih penting daripada menjadikan pelajar sebagai manusia.) melalui dapatan yang dijalankan oleh Jabatan Pendidikan Negara. Isu kedua berkaitan pihak pengurusan sekolah ialah dari aspek peruntukan kewangan. Setiap sekolah akan mendapat peruntukan kewangan daripada pihak kementerian dan akan disalurkan kepada pejabat pendidikan daerah(PPD) dan akan diberikan kepada pihak pengurusan sekolah atau guru besar untuk . mempunyai masalah tingkahlaku dan masalah pengurusan diri.

Namun. Peruntukan kewangan untuk PK ialah bertujuan untuk pelaksanaan aktiviti dan penyediaan kemudahan alatan untuk sesi pengajaran dan pembelajaran.diagihkan mengikut nilai yang ditetapkan. dapur gas. tilam dan bantal dan pelbagai lagi. Ratarata kelas yang digunakan untuk Program pendidikan Khas mempunyai ruang yang sempit dan tidak kondusif yang akan mempengaruhi proses pembelajaran murid-murid. di satu buah sekolah mempunyai kelengkapan yang pelbagai seperti ketuhar. Perkara begini menyulitkan para guru Pendidikan Khas untuk menjalankan pelbagai aktiviti untuk murid-murid khas seperti aktiviti lawatan sambil belajar kerana kekurangan sumber kewangan. Isu ketiga pula adalah berkaitan dengan peperiksaan yang diambil oleh murid-murid Pendidikan Khas. adakah semua pihak mendapat manfaat daripada peruntukan yang diberikan ini terutamanya program Pendidikan Khas? Masalah yang sering berlaku ialah pihak pengurusan tidak memberikan peruntukan yang sepatutnya kepada kelas PK. Ari (2008) menyatakan Isu ini timbul kerana rasa kurang senang pihak pentadbiran apabila murid khas mengikuti peperiksaan umum di negara kita seperti Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Sijil . penapis air. mesin pencetak. Selain kesulitan menjalankan aktiviti-aktiviti. adakah semua pihak mendapat manfaat daripada peruntukan yang diberikan ini terutamanya program Pendidikan Khas?. mesin basuh. Perbezaan yang amat ketara yang dapat dilihat adalah dari aspek penyediaan kemudahan alatan. kemudahan yang terdapat di program Pendidikan Khas juga tidak dapat dibaikpulih. Contohnya. Hal ini dapat dilihat perbezaannya melalui pengalaman saya menjalankan pengalaman berasakan sekolah(PBS) dan praktikum di sekolah yang berbeza. computer. Peruntukan akan diberikan oleh pihak pengurusan tetapi tidak mengikut nilai sebenar yang sepatunya. mesin fotostat. bilik urus diri yang lengkap dengan katil. Namun begitu. Manakala sekolah yang lain mempunyai dapur gas dan bilik urus diri sahaja.

apatah lagi mereka yang terdiri dari murid khas.pelajaran Malaysia(SPM). program pendidikan Khas selalunya ditempatkan di blok bangunan-bangunan lama yang keadaannya teruk dan uzur. Kadangkala guru buntu dan tidak tahu alternatif lain bagi menambahkan dana supaya dapat melakukan penambahbaikan kepada program Pendidikan Khas sendiri walaupun terdapat banyak saluran yang boleh dirujuk dan sedia membantu guru-guru. . kebanyakan kelas-kelas di program Pendidikan Khas mempunyai ruang yang terhad dan keadaan biliknya pula sangat uzur. Fokus isu keempat ini adalah kepada program Pendidikan Khas terutamanya program Integrasi dimana aspek pembangunan fizikalnya tidak mengikut keperluan murid-murid khas. Isu keempat pula merupakan isu berhubung aspek pembangunan fizikal sekolah. tidak kondusif untuk sesi pengajaran dan pembelajaran. Secara umumnya berdasarkan pengalaman semasa menjalankan Pengalaman Berasaskan sekolah(PBS) dan praktikum. Sedangkan murid-murid normal pun berasa tidak selesa belajar di kelas yang sempit. Pihak pentadbiran tidak begitu menggemari situasi ini kerana mereka takut perkara ini akan menjatuhkan graf peperiksaan sekolah. Pihak pentadbiran sekolah khususnya guru-guru daripada program Pendidikan Khas tidak mengetahui saluran yang perlu dirujuk bagi mendapatkan bantuan berkenaan murid-murid khas. tambahan lagi. Isu kelima ialah isu berkenaan mencipta rangkaian perhubungan dengan pihak yang sepatutnya berkenaan program Pendidikan Khas. Ruang yang terhad menyekat pergerakan murid untuk melakukan aktiviti dan masalah yang serupa berlaku kepada guru Pendidikan Khas.

2. Isu utama yang akan dikupas ialah bebanan kerja sebagai guru pendidikan khas. Guru khas juga mempunyai isu-isu yang mengganggu tugas mereka bagi membolehkan anak-anak khas menerima pendidikan seperti murid-murid lain. Semua ini memerlukan kesabaran yang tinggi untuk guru-guru. Seperti sedia maklum. Guru Khas selalunya diberikan dibebankan dengan waktu ganti (relief class) kelas perdana. fail pengurusan PBS. melalui . Selain itu. namun setiap perkara ada batasannya kerana guru juga manusia biasa dengan keperluan sama seperti orang lain. rancangan pencapaian individu(RPI) murid pendidikan khas.2 GURU KHAS Guru-guru pendidikan khas juga mempunyai isunya yang tersendiri. Hal ini mempengaruhi komitmen guru dalam melaksanakan P&P dan menjadi salah satu beban tugas guru PK. Menjadi seorang guru memerlukan kesabaran dan ini merupakan perkara yang seharusnya diketahui oleh guru-guru sejak dari mula menjejakkan kaki ke bidang ini lebih-lebih lagi mereka yang terlibat dengan program Pendidikan Khas. sememangnya guru pendidikan khas dibayar elaun untuk mengajar murid PK . guru perlu menyediakan persediaan untuk mengajar murid. Bebanan tugas guru PK bukan sahaja dalam aspek P&P malah juga dari aspek lain iaitu seperti kerja perkeranian. fail showcase dan bermacam lagi. Seperti contoh. Tambahan pula dengan adanya sistem pentaksiran berasaskan sekolah(PBS) yang memerlukan setiap murid mempunyai fail-fail evidens murid. guru Pendidikan Khas juga dibebankan dengan tugas-tugas bukan mengajar kerana dilantik memegang jawatankuasa yang mempunyai tugasan berat seperti setiausaha sukan di sekolah. Isu yang pertama ingin diketengahkan merupakan isu berkaitan bebanan tugas semasa di sekolah. ini akan mengganggu perjalanan sesi pengajaran guru pendidikan Khas yang terpaksa meninggalkan kelas kerana menggantikan kelas guru aliran perdana yang tidak hadir ke sekolah. Elaun yang dibayar adalah berdasarkan tugas yang perlu mereka laksanakan dengan menghadapi pelbagai jenis masalah murid dan untuk membentuk perkembangan murid PK yang optimum. bahkan guru juga perlu menyediakan fail-fail peribadi.

berdasarkan pengalaman saya terdapat . Malang bagi murid-murid khas yang mendapat guru seperti ini. Tambahan pula. Ini bermakna bilangan guru yang mengajar pendidikan Khas pada waktu itu bukanlah guru yang datang dari opsyen Pendidikan Khas yang mana mereka ini tidak terlatih. seperti melepaskan batuk di tangga. Contohnya. Contohnya ialah ada segelintir guru yang menjadikan bidang pendidikan khas sebagai wahana yang mudah untuk mereka menjawat jawatan sebagai pegawai kerajaan. tiada inisitif menggunakan bahan bantu mengajar semasa mengajar dan lain-lain. Bak kata pepatah. Hal ini kerana. Universiti Kebangsaan Malaysia melalui petikan akhbar Utusan Malaysia (2007).jawatankuasa seperti ini. menyatakan bahawa : “Hanya 13. Kebanyakan guru-guru yang mengajar di Program Pendidikan Khas adalah tidak terlatih untuk mengajar murid-murid Pendidikan Khas.” menurut kajian itu. Isu kedua yang membabitkan guru-guru khas ialah berkenaan sikap dan minat mereka sendiri. Sikap guru Pendidikan Khas yang negatif membawa kesan buruk kepada murid-murid khas dan sekolah itu sendiri. Mereka meletakkan guru ganti dengan sewenang-wenangnya tanpa memikirkan kemahiran yang perlu ada pada guru tersebut. mengajar tanpa menggunakan rancangan pengajaran harian.3 peratus sahaja guru yang terlibat dalam kajian ini mempunyai bidang pengkhususan masalah pembelajaran. Secara keseluruhannya 86. guru-guru ganti juga ditempatkan dengan mudah dalam bidang pendidikan khas.7 peratus guru yang mengajar dalam program ini adalah guru yang tidak dilatih mengajar kanak-kanak masalah pembelajaran. Melalui kajian yang dilakukan oleh Aliza Alias dan Mohd Mokhtar Tahar dari fakulti Pendidikan. Seorang guru Pendidikan Khas yang tidak berminat selalunya menjalankan tanggungjawabnya dengan tidak komited. guru pendidikan Khas perlu guru sentiasa meninggalkan kelas untuk bermesyuarat dan menjalankan menghadiri aktiviti luar yang akan menyebabkan murid-murid khas terabai. Isu ketiga pula merupakan isu kemahiran guru Pendidikan Khas sendiri.

Guru Pendidikan Khas menghadapi masalah untuk cuba menyelaraskan pelajaran apabila muridmuridnya terdiri daripada pelbagai jenis kecacatan malah akan menjadi lebih sukar sekiranya menerima murid-murid yang dalam kategori berat seperti autisme dan hyperaktif. Masalah ini boleh diatasi jika terdapat guru Pendidikan Khas yang terlatih dalam bilangan yang ramai . mereka akan mengundang persepsi negative dari guru-guru lain. guru-gurunya pula tidak bercampur gaul dengan guru-guru lain walaupun mereka boleh memilih untuk tidak berbuat demikian. Guru PK lebih fokus kepada perkembangan optimum diri murid sebaliknya guru ganti lebih kepada matlamat penyelesaian tugas sahaja tanpa mementingkan pencapaian murid. Isu kelima ialah isu kekurangan guru-guru Pendidikan. Contohnya. Kekurangan ilmu dan kurangnya latihan pedagogi untuk mengajar murid-murid khas akan mencetuskan rasa tidak puas hati oleh ibu bapa yang terdiri daripada golongan berpendidikan.perbezaan kemahiran guru dalam cara mendekati dan mengajar murid PK di antara guru PK dengan guru ganti. Melalui sikap dan tindakan sebegini. Melalui pengalaman praktikum semasa berada di sekolah. seorang guru akan mengajar enam hingga lapan orang murid khas di sebuah kelas dan untuk menjalankan satu sesi pengajaran. guru perlulah mempunyai ilmu dan kemahiran tentang ciri kanak-kanak supaya perhatian terhadap keperluan mereka dapat ditumpukan dengan berdasarkan keupayaan murid untuk belajar. Pada hari ini. mereka lebih selesa makan di bilik rehat yang terdapat di bilik program Pendidikan Khas daripada makan di kantin. Menurut kajian itu lagi. didapati kebanyakan guru yang berada di program Pendidikan Khas tidak mempunyai hubungan interpersonal yang rendah dengan guru-guru daripada aliran perdana. Sudahlah blok bangunan program Pendidikan Khas terletak berasingan dengan bangunan lain. Isu keempat adalah isu berhubung kemahiran bersosial guru Pendidikan Khas.

3 MURID KHAS Selain isu yang melibatkan pihak pengurusan sekolah dan guru Pendidikan Khas terdapat juga isu-isu yang datang daripada murid-murid khas sendiri. Kadangkala ia akan menimbulkan masalah tingkahlaku seperti . harus ada seorang penilai supaya perkembangan murid dapat lebih diperhatikan dan dilaksanakan. Murid-murid khas ini didapati kerap tidak hadir ke sekolah. namun apabila dia jatuh sakit maka cucunya tidak dapat hadir. Isu keempat yang melibatkan murid adalah berkenaan pelabelan murid semasa berada di program Pendidikan Khas. Kebanyakan murid-murid khas mempunyai masalah komunikasi yang menyukarkan proses pengajaran dan pembelajaran terjadi diantara guru dengan murid. Rancangan pengajaran Individu yang terdapat disekolah kurang berkesan dalam membantu murid-murid. Isu ketiga pula ialah dari segi Rancangan Pengajaran Individu (RPI).2. Ini kerana bagi seorang pelajar. Antara faktor penyebab kepada masalah ini ialah masalah pengangkutan dan masalah kesihatan. Isu ini berkenaan keberkesanan pelaksanaan RPI terhadap murid-murid khas di sekolah. Isu pertama ialah isu kehadiran murid. Contohnya masalah tiada nahu tentang bahasa yang mana mereka menghasilkan bunyi yang tidak mempunyai sebarang makna. Terdapat Ibu bapa yang tidak berkemampuan serta tidak memiliki kenderaan yang menyukarkan mereka untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Namun perkara ini adalah satu masalah kerana kehadiran merupakan salah satu perkara penting yang termaktub dalam undang-undang sekolah dan menjadi perhatian Penolong Kanan Hal Ehwal Murid di sekolah. murid-murid khas sering dilabel dengan panggilan-panggilan yang buruk. Ini membuatkan mereka tertekan secara emosi. Pernah saya lihat seorang tua yang menghantar cucunya ke sekolah dengan menaiki basikal setiap hari. Isu kedua merupakan isu komunikasi.

namun mereka tidak pandai mengawal keterujaan mereka sekiranya mereka menyukai seseorang. pihak ibu bapa didapati tidak memberikan kerjasama kepada pihak sekolah khususnya program Pendidikan Khas. Isu-isu seperti ini akan membawa kepada masalah-masalah lain jika tidak dibendung seperti hubungan jenis sesame murid. Melalui isu ini. Isu kelima pula merupakan isu gangguan seksual dan ketidakseimbangan hormone yang berlaku kepada murid-murid khas. Isu ini merupakan isu serius yang perlu diberikan perhatian kerana ia merupakan satu jenayah pedofilia. Lain pula dengan ketidakseimbangan hormone yang berlaku sesama murid-murid Pendidikan Khas. murid daripada kategori sindrom Down. Contohnya.bersembunyi bagi mengelakkan daripada diejek oleh murid-murid lain ataupun terdapat murid yang bertindak lebih ganas sehingga memukul. Sebagai contoh. kerjasama oleh pihak ibu bapa kepada pihak sekolah. aktiviti luar kelas seperti lawatan sambil belajar dan aktiviti-aktiviti yang melibatkan unsure-unsur terapi seperti terapi renang dan terapi berkuda kerana khuatir keselamatan anak-anak mereka. Terdapat ibu bapa yang enggan membenarkan anak-anak mereka mengikut program yang dianjurkan oleh pihak program Pendidikan Khas untuk anak-anak mereka. 2. Murid-murid khas juga manusia yang diciptakan oleh tuhan dan mempunyai keinginan untuk berpasangan seperti orang lain. Murid-murid khas yang tidak mengerti apa-apa selalu dijadikan mangsa gangguan seksual oleh rakan-rakan malah guru Pendidikan Khas sendiri.4 IBU BAPA/ WARIS Antara isu-isu yang melibatkan ibu bapa atau waris dalam pelaksanaan program Pendidikan Khas di sekolah-sekolah ialah : isu pertama. Malah ada yang tidak membenarkan anak anak mereka mengikuti aktiviti yang .

Isu kedua pula merupakan isu tanggungjawab ibu bapa terhadap anakanak mereka. terdapat ibu bapa yang menyalahgunakan bantuan yang diterima oleh anak-anak mereka terutaamanya ibu bapa yang tidak bekerja. Selain itu. Maksud tanggungjawab ibu bapa di sini menjadi isu apabila mereka kurang memberikan perhatian terhadap pelajaran. Contoh penyalahgunaan yang melabtkan bantuan kepada murid-murid khas ialah elaun murid-murid khas dan elaun Orang Kurang Upaya (OKU). terdapat ibu bapa yang menganggap program Pendidikan Khas di sekolah sebagai pusat asuhan apabila menghantar anakanak pada awal pagi tetapi lewat mengambil mereka. ibu bapa akan sentiasa memberikan komen-komen yang negatif kerana apa yang mereka harapkan tidak menjadi. Isu keempat merupakan isu penyalahgunaan bantuan murid-murid khas. Isu ini terjadi apabila ibu bapa mendatangkan tekanan ke atas guru-guru Pendidikan Khas kerana inginkan peningkatan dalam pencapaian anak-anak dalam masa yang singkat. pemakanan dan kesihatan anak-anak mereka sebaliknya melepaskan tanggungjawab tersebut kepada guru Pendidikan Khas.diadakan kerana takut jika pihak sekolah meminta bayaran daripada mereka. mereka boleh mendapatkan khidmat daripada pakar-pakar terapi untuk membantu mengurangkan masalah anak-anak mereka. Isu seterusnya ialah jangkaan atau harapan ibu bapa yang tinggi terhadap anak-anak dan guru-guru. Selain daripada contoh di atas. ibu bapa mahupun waris juga tidak memberikan kerjasama apabila tidak hadir ke program bersama yang dianjurkan di sekolah terutamanya yang berkaitan dengan Pendidikan Khas seperti perbincangan Rancangan Pengajaran Individu (RPI). Antara contoh yang boleh diperhatikan ialah apabila ibu bapa tidak mengambil inisiatif untuk melakukan tindakan susulan dirumah seperti aktiviti berbentuk intervensi ataupun bagi yang ibu bapa yang berkemampuan. Melalui isu ini. .

pihak tersebut iaitu pihak pengurusan pentadbiran.0 KESIMPULAN Kesimpulannya. segala isu yang timbul diharapkan dapat diselesaikan. Terdapat ibu bapa yang prihatin terhadap keadaan anak-anak mereka dan mereka ingin membantu anak-anak mereka namun mereka tidak mengetahui kemanakah hala yang patut ditujui dan apakah jenis bantuan atau khidamat yang boleh diberikan kepada anak-anak mereka selain daripada sekolah. setiap pihak mempunyai isu yang perlu diketengahkan dalam pelaksanaan program Pendidikan Khas di sekolah. guru Pendidikan Khas dan ibu bapa perlu menjalankan peranan masing-masing dan melalui kerjasama yang dibentuk.Isu yang kelima merupakan isu ibu bapa yang tidak mengetahui jenis bantuan dan saluran yang perlu dirujuk bagi membantu anak-anak mereka. Maka. ini juga merupakan isu yang dihadapi oleh segelintir pihak waris atau ibu bapa. . 4. Selain itu kesedaran juga harus diujudkan kepada masyarakat bertapa pentingnya Program Pendidikan Khas dan bukan hanya berfokus kepada markah dan pencapaian sekolah.

Pada pihak pentadbiran haruslah memainkan peranan yang penting ini kerana tanpa pihak pentadbiran terdapat banyak pekara dan program tidak dapat dijalankan dengan lancar. . Bagi memacu program ini lebih maju dan dilandasan yang betul. Para ibu bapa dan murid sendiri juga memaikan peranan penting dalam meningkatkan pembangunan dan memberi kerjasama dalam segala aktiviti yang dijalankan bagi memastikan pekembangan murid itu sendiri. pihak pentadibaran sekolah.Refleksi Bersyukur keatas ilahi dimana saya telah diberi peluang berada dalam Program Pendidikan Khas. Jika bukan para guru siapa lagi yang akan menjadi pencetus pemikiran baru kepada generasi akan datang. waris dan tidak ketinggalan daripada murid pendidikan khas itu sendiri. Pada pihak guru juga haruslah sedar bertapa beruntung nya mereka sebagai guru pendidikan khas dan berada didalam kalangan ahli syurga. Banyak yang telah saya pelajari daripada guru – guru. Setiap kebaikan ada dugaannya dan tidak ketinggalan Program Pendidikan Khas. Program ini haruslah diketengahkan dan masyarakat haruslah diberi pendedahan dan kesedaran bertapa penting dan unik program ini. Ini amat penting kerjasama diantara pihak pentadbiran dan guru – guru pendidikan khas. Para guru haruslah sedar dan haruslah iklas dalam mengajar. Selain itu guru – guru yang berada didalam aliran perdana haruslah sekurang – kurang nya mengetahui apa tujuan sebenar program ini. \ Oleh itu dapat saya rangkulkan dimana bertapa pentingnya semua pihak berkerjasama dalam memastikan hala tuju yang cerah terhadap program pendidikan khas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful