You are on page 1of 8

. . .

HIKMAT, RAHSIA DAN KHASIAT SURAH-SURAH DAN AYAT-AYAT ALQURAN ALKARIM (1) BISMILLAH (Dengan nama Allah) Barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut. Dan barangsiapa membaca sebanyak 50 kali diahadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada pembaca. (2) SURAH AL-FATIHAH (Pembukaan) Barangsiapa membacanya sebanyak 41 kali diantara sembahyang sunatnya, nescaya permintaannya di perkenankan, jika sakit lekas sembuh dan nescaya dikasihi oleh makhluk dan ditakuti oleh musuh. Barangsiapa membaca 20 kali sesudah tiap-tiap sembahyang fardhu, nescaya rezkinya dilapangkan oleh Tuhan dan bertambah baik keadaannya, serta bercahaya rohaninya. (3) AYAT AL-KURSI (Kekuasaan Allah) Barangsiapa membacanya sekali selepas setiap sembahyang fardhu, nescaya terpelihara dari tipudaya dan ganguan syaitan. Dengan membacanya, seorang yang miskin akan menjadi kaya, dan jika dibaca ketika hendak tidur nescaya akan terselamat dari kecurian, kebakaran dan kekaraman. Barangsiapa sentiasa membaca ayat Al-Kursi, nescaya Allah akan kurniakan kepada ahli rumahnya kebaikkan yang tidak terhitung banyaknya. Barangsiapa berwudhuk lalu membaca sekali, nescaya Allah Akan meninggikan darjatnya setinggi 40 darjat dan Allah akan mendatangkan para malaikat menurut bilangan hurufnya, seraya berdoa untuk

(5) SURAH ALI-IMRAN (Keluarga Imran) Barangsiapa membaca tiga ayat yang pertama dari surah ini.000 kesukaran duniawi. ia dikira mati syahid. dan 1.sipembaca sehinggalah ke hari Qiamat. dan Allah sendiri yang mencabut rohnya. nescaya ia akan terselamat dari kejahatan para penjahat. Nescaya ia akan mencapai kesihatan dari segala penyakit dan terselamat dari gangguan jin. nescaya ia tidak akan bercakap dusta lagi. nescaya Allah akan membuka pintu rahmat baginya hingga kesubuh. dan mengurniakan kota nur menurut bilangan rambut dibadannya. Hadith yang lain mengatakan: Barangsiapa membacanya selepas setiap sembahyang fardhu. insya Allah akan terselamat dari was-was semasa wudhu dan sembahyang. ia akan terselamat dari segala bala bencana dan mara bahaya. Imam Jaafar Shadiq r. Dan tersebut dalam hadith yang lain: Barangsiapa membacanya ketika hendak tidur. (6) SURAH AN-NISSA' (Perempuan) Barangsiapa yang membaca ayat yang ke 75 dari surah ini. sebanyak yang mungkin selama 3 hari berturut -turut. nescaya Allah akan menghindar darinya 1. yang terkecil sekali ialah azab neraka. Jika sipembacanya meninggal dunia pada malam itu. (4) SURAH AL-BAQARAH (Sapi Betina) Barangsiapa membaca dua ayat terakhir dari surah ini (Amanarrasulu) sebelum tidur. Barang siapa membaca ayat 89 hingga ayat 101 dari surah ini.000 kesukaran ukhrawi. nescaya akan terpelihara dari kekerasan malakul-maut. . yang terkecil sekali ialah kemiskinan dan kepapaan. dan dia akan dibangkitkan bersama para Mujahid yang berjihad beserta para Anbiya hingga ia gugur mati Syahid.a. keatas air lalu diberi minum kepada orang yang bercakap dusta. mengatakan: Barangsiapa membaca sekali. (7) SURAH AL-MAIDAH (Hidangan) Barang siapa membaca ayat yang ke 7 dari surah ini.

(10) SURAH AL. nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk dan mengigau. Barang siapa membaca ayat 47 dari surah ini. Barang siapa membaca ayat 111 dari surah ini. nescaya akan terhindar dari segala bala bencana.(8) SURAH AL-AN'AM (Binatang Ternak) Barang siapa membacanya sebanyak 7 kali. ia akan terpelihara dari kekacauan para penzalim serta ia akan mendapat rahmat Allah. dikedai atau ditempat-tempat perniagaan. nescaya akan maju perniagaannya itu. selepas tiap-tiap sembahyang fardhu. (11) SURAH AL-BARAAH (AT-TAUBAH) (Pemutus perhubungan) Barangsiapa membacanya. Barang siapa membaca ayat 56 dari surah ini. Barangsiapa membaca ayat 64 dari surah ini. (13) SURAH AL-HUD (Hud) Barang siapa membaca. nescaya ia melahirkan anak dalam kandungannya itu dengan selamat. nescaya akan terselamat dari kemunafiqan dan akan mencapai hakikat iman. Jika ayat 63 dan 64 dari surah ini. pada setiap masa. nescaya ia akan terselamat dari gangguan manusia yang jahat dan binatang . (12) SURAH YUNUS (Yunus) Barangsiapa membaca ayat 31dari surah ini.ANFAL (Rampasan) Barang siapa membaca ayat 62 dan 63 dari surah ini. keatas Perempuan yang hamil. nescaya dia akan di cintai dan dihormati oleh sekalian manusia. (9) SURAH AL-A'RAAF (Benteng Tinggi) Barang kali membaca ayat 23 dari surah ini. ia akan terselamat dari karam dan tenggelam. nescaya akan terampun segala dosanya. lalu beristighfar kepada Allah.dibaca oleh penumpang kapal. nescaya ia akan mendapat kekuatan dan Kehebatan serta ketenangan dan ketenteraman jiwa.

Barang siapa membaca ayat 80 dari surah ini. nescaya Penyakit jantungnya akan sembuh. nescaya anak kandungannya itu akan terselamat. akan di murahkan rezekinya dan diberikan kemuliaan kepadanya. nescaya akan mencapai ketetapan hati. ia akan terhindar dari kepahitan dan kesukaran hidup. Barang siapa membaca ayat 64 dari surah ini. Barang siapa membaca ayat 112 dari surah ini. dari gugurnya. nescaya Allah akan mengurniakan kesalehan kepada anak-anaknya. ketika ia pulang dari perjalanan. nescaya anak-anaknya akan terhindar dari perbuatan-perbuatan syirik dan bida'ah. sebanyak 11 Kali selepas tiap-tiap sembahyang. akan terhindar dari kemiskinan dan . (19) SURAH BANI ISRAIL (anak-anak Israil) Barang siapa membacanya ke atas air. (17) SURAH AL-IIIJ'R (Batu Gunung) Barang siapa membaca 3 ayat yang terakhir dari surah ini. (14) SURAH YUSUF (Yusuf) Barang siapa membacanya. lalu diberi minum kepada orang yang bercakap gagap insya Allah akan hilang gagapnya itu. ia akan terselamat dari petir. (20) SURAH AL-KAHF (Gua) Barang siapa membacanya. nescaya dia akan dimuliakan dan dihormati oleh orang-orang yang setempat dengannya. Dan barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini.Barang siapa membaca ayat 68 dari surah ini. (15) SURAH AR-RA'D (Petir) Barang siapa membaca ayat 13 dari surah ini.yang liar. (16) SURAH IBRAHIM (Ibrahim) Barang siapa membaca ayat-ayat 32 hingga 34 dari surah ini. ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur.

nescaya dia akan mendapat sebesar-besar pangkat di sisi Allah s. nescaya dia akan mendapat rezeki yang murah. Allah akan membinasakan musuhmusuhnya. lalu diberi minum kepada orang yang selalu minum minuman keras. (21) SURAH MARYAM (Maryam) Barang siapa membacanya. (25) SURAH AL-MU'MINUN (Orang-orang Mukmin) Barang siapa membacanya ke atas air. tiap-tiap hari selepas sembahyang subuh nescaya otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna. nescaya rumah itu . (23) SURAH AL ANBIYA (Nabi-Nabi) Barang siapa membaca ayat 83 dari surah ini.t .nescaya dia tidak akan meminumnya lagi. lalu air itu dipercikkan di dalam rumah. nescaya akan mendapat kejayaan di dunia dan di akhirat. nescaya Allah akan mengurniakan kepadanya ilmu pengetahuan dan akan tercapai segala maksudnya. (26) SURAH AN-NUUR (Cahaya) Barang siapa membacanya.kepapaan. nescaya perahunya akan terselamat daripada karam dan rumahnya akan terselamat dari kecurian dan serangan musuh. Barang siapa membaca ayat 28 dari surah ini.pada hari Jumaat sebelum sembahyang Asar. nescaya ia akan terhindar dari mimpi-mimpi yang buruk. (27) SURAH AL-FURQAN (Pembaca) Barang siapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yang bersih.w. Barang siapa membaca ayat 35 dari surah ini. Barang siapa membaca ayat-ayat 25 hingga 28 sebanyak 21 kali. (22) SURAH THAAHAA (Hai Manusia) Barang siapa membacanya. nescaya dia akan disegani oleh orang ramai. Barang siapa membacanya pada malam Jumaat. (24) SURAH AL-HAJ (Haji) Barang siapa membacanya.

Barang siapa membaca ayat-ayat 51 hingga 55 dari surah ini. (30) SURAH AL-QA-SHASH (Cerita) Barang siapa membacanya ke atas pekerja-pekerjanya. Barang siapa membacanya. nescaya demamnya akan sembuh. (29) SURAH AN-NAML (Semut) Barang siapa membacanya nescaya nikmat-nikmat Allah akan kekal kepadanya. nescaya Allah akan membinasakan orang yang hendak menzaliminya. nescaya ia akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah. sebanyak 7 kali dengan senafas ke atas orang-orang yang digigit oleh binatang-binatang yang berbisa nescaya akan hilang bisa-bisa itu. Barang siapa membaca ayat 31 dari surah ini.akan terselamat dari gangguan binatang-binatang yang liar dan ularular yang bisa. (34) SURAH AS-SAJ DAH (Sujud) . (28) SURAH ASY-SYU A'RA (Ahli-ahli Syair) Barang siapa membaca ayat 130 dari surah ini. (32) SURAH AR-RUM (Rum) Barang siapa membacanya. nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit terutama dari penyakit-penyakit perut. (31) SURAH AL-ANKABUT (Labah-labah) Barang siapa membacanya. (33) SURAH LUQMAN (Luqman) Barang siapa membacanya. nescaya Mereka tidak akan mencuri dan mengkhianat. akalnya akan sempurna dan budi pekertinya akan halus. nescaya akan terselamat dari bencana banjir. Nescaya otaknya akan cergas.

pasti akan tercapai segala hajat dan cita-citanya.a.Barang siapa membaca ayat-ayat 7 hingga 9 dari surah ini. nescaya Allah akan membinasakan musuh-musuhnya.w bersabda : "Tiap-tiap sesuatu Mempunyai hati dan hati Al-Quran ialah surah Yaasiin.w bersabda : "Aku ingin benar. nescaya . (36) SURAH SABA' (Saba') Dengan membacanya.w. nescaya Allah s. nescaya Allah Akan memberkati perniagaannya.w bersabda: "Hendaklah kamu membaca surah Yaasiin ke atas pesakitpesakitmu yang menghadapi sakaratul-maut. (38) SURAH YAASIIN (Hai Manusia) Nabi kita Muhammad s. terutamanya dari rosaknya tanam-tanaman.t akan meringankan kekerasan sakaratul-maut itu. (35) SURAH AL-AHZAB (Golongan-golongan) Barang siapa membaca ayat-ayat 45 hingga 48 dari surah ini. Barang siapa membacanya sebanyak 21 kali pada malam Jumaat. Lalu berdoa istghfar untuk kedua ibu bapanya.a. nescaya ia akan mendapat kemuliaan dan kehormatan sejati. nescaya dosa kedua ibu bapanya akan diampunkan oleh Tuhan." Dalam satu hadith yang lain Baginda s. (37) SURAH FAATHIR (Pencipta) Barang siapa membaca ayat-ayat 29 dan 30." Barang siapa membacanya sebanyak 41 kali. terselamatlah ia dari segala-gala bala bencana. nescaya ia akan terhindar dari segala-gala penyakit ruhani dan jasmani. Barang siapa membaca sekali ketika membuka kedai atau perniagaan. agar surah Yaasiin ini dihafaz oleh tiap-tiap umatku. Dan barang siapa membaca ayat-ayat 60 hingga 66 dari surah ini. nescaya akan terampun segala-gala dosanya kecuali dosa syirik." Dalam satu hadith yang lain pula Baginda s.a. ke atas kanak-kanak yang baru lahir." Yaasiin kerana Allah..

ketika ia hendak turun kemedan peperangan. insya Allah in akan terpelihara daripada gangguan jin. andaikata ia mati pada malam itu. nescaya akan mendapat kebahagian sejati. (39) SURAH ASH-SHAAFFAAT (Yang Berbaris) Barang siapa membacanya. Barang siapa membacanya sekali pada awal malam. serta naiklah ketakutan pada musuh -musuhnya. Barang siapa membacanya sekali selepas tiap-tiap sembahyang Jumaat.akan maju perniagaannya itu. Allah akan mengurniakan kepadanya keberanian dan kegagahan. mesti ia mati syahid. Hikmat-hikmat dan khasiat-khasiat surah Yaasiin ini banyak benar didapati di dalam kitab-kitab hadith tetapi cukuplah setakat ini untuk diamal oleh anda sekalian. nescaya ia akan diselamatkan dari siksa kubur. . Jika dibacanya oleh seorang askar. (40) SURAH SHAAD (Shaad) Dengan membaca ayat 42 dari surah ini.