RINGKASAN MODUL

SAHSIAH UNGGUL MURID
( SUMUR )
DI SMKA DAN SABK KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

BAHAGIAN PENDIDIKAN ISLAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

CYBERJAYA
2011

Mu ka S u ra t |2

RINGKASAN MODUL SAHSIAH UNGGUL MURID ( SUMUR ) .

4 PROGRAM SUMUR A. Program Berbudi Bahasa Program Mutadayyin Program Penampilan Diri Program Jati Diri Mu ka S u ra t |4 . C. B. D.

Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar. b. Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa d. Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai.A. Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Laras Bahasa a. Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua b. d. Bersungguh dalam memberikan bantuan 3. Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) b. Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu c. Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan d. e. rakan-rakan dan individu 4. Ikhlas dalam memberi pertolongan c. Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) e. Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan b. Program Berbudi Bahasa: 1. Mengambil berat terhadap orang di sekeliling d. Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap Mu ka S u ra t |5 . Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga. Tolong Menolong a. Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal c. e. Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) 2. Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. Mengenang Budi/Menghargai a. Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫ (التسامح‬at-tasamuh e. c. Hormat Menghormati a.

Menyempurnakan sunat-sunat solat d. Memelihara hukum tajwid d. Sentiasa berjemaah c. Program Mutadayyin: 1. Amalan berzikir dan Doa Berterusan a. Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir Mu ka S u ra t |6 . Tilawah/Tadarus al-Quran a. Tadabbur dengan makna difahami 3. Solat Berkualiti a. Membaca doa dalam setiap amalan harian d. Membaca al-Quran setiap hari b. Berpakaian bersih dan sesuai e. Membaca wirid lepas solat b. Memahami kandungan doa e. Solat pada awal waktu b. Memelihara ketertiban 2. Berdoa setiap lepas solat c. Hafaz ayat-ayat lazim c.B. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca e.

Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru c. Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan c. Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik Mu ka S u ra t |7 . Sesuai mengikut tempat. Menutup aurat b. Mampu berkomunikasi dengan baik d. Tidak terlalu ketat 2. Menjadi role model (dicontohi ) 4. Tegas mempertahankan keputusan bersama c. Berwibawa dan disegani e. Program Penampilan Diri: 1. Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan 3. Pemakaian a. Adab Sopan a.C. Menyayangi yang lebih muda e. Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah b. keadaan dan majlis e. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua d. Bijak membuat keputusan b. Bersih dan rapi c. Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan d. Bercakap dengan lembut (rendah suara ) b. Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas e. Sikap Positif dan Proaktif a. Kepemimpinan a. Kemas dan lengkap d.

Bertolak ansur c. Tidak mudah terpengaruh b. Tabah dan tidak berputus asa e. Aktif dalam setiap aktiviti b. Memberikan hujah dengan idea yang bernas b. Sanggup berkorban 4. Bertanggungjawab atas keputusan d. Semangat Juang a. Tetap Pendirian a. Berani Mu ka S u ra t |8 . Bijak membuat keputusan e. Bersungguh melaksanakan tugasan d.D. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan c. Tegas mempertahankan keputusan c. Berwawasan / berpandangan jauh c. Mudah menerima nasihat b. Bersaing mencapai kecemerlangan e. Sabar dan Tabah a. Program Jati Diri: 1. Respon dalam semua majlis d. Beridea kritis d. Sentiasa menunaikan kewajipan e. Berkeyakinan a. Penglibatan dalam aktiviti kerohanian 3. Kesungguhan yang tinggi 2.

LAMPIRAN Instrumen Penilaian Program dan Borang Penilaian Program Mu ka S u ra t |9 .

a b Mengutamakan orang yang lebih dewasa dalam kebanyakan hal b b b Menggunakan bahasa yang sopan dan lembut. M u k a S u r a t | 10 . *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. rakan-rakan dan individu e Penggunaan kata-kata penghormatan yang tetap *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. d Berlapang dada dengan perbezaan pendapat/ )‫(التسامح‬ at-tasamuh Menerima kelebihan dan kelemahan orang lain tanpa syarat ( Non judgement ) d d Mendengar nasihat dan mematuhi sebarang arahan yang ditetapkan. PROGRAM BERBUDI BAHASA HORMAT MENGHORMATI a Kriteria :Memberi salam dan bertegur sapa ketika bersua a TOLONG MENOLONG Kriteria :Memberi pertolongan kepada orang lain tanpa diminta ( Sikap Proaktif ) Ikhlas dalam memberi pertolongan MENGENANG BUDI/MENGHARGAI Kriteria :Mengucapkan terima kasih di atas sesuatu pemberian dan pertolongan Memberikan tanda ingatan sempena peristiwa-peristiwa yang bermakna kepada individu Menzahirkan penghormatan dalam perlakuan LARAS BAHASA a Kriteria :Menggunakan intonasi suara dan bahasa badan yang sesuai. c Berdiri ketika berucap dengan orang yang lebih dewasa c Mengambil berat terhadap orang di sekeliling Kebolehan memahami dan merasai penderitaan sebenar orang lain (emphaty ) Bersungguh dalam memberikan bantuan c c Bercakap perkara yang bermanfaat dalam topik yang berkaitan. Menghormati orang lain dengan panggilan mesra dan disenangi oleh pendengar.Lampiran 1 : Instrumen Penilaian Program A A. d e e e Sentiasa menziarahi/menemui ahli keluarga.

PROGRAM BERBUDI BAHASA TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah …………………………………………………. HORMAT MENGHORMATI Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e BIL NAMA MURID TING TOLONG MENOLONG Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria c Kriteria e MENGENANG BUDI Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e LARAS BAHASA JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 11 Kriteria e .Lampiran 2 : Borang Penilaian Program A A.

Lampiran 3 : Instrumen Penilaian Program B B. e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. M u k a S u r a t | 12 . *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. c. e. b. b. b. AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria :Membaca wirid lepas solat Berdoa setiap lepas solat Membaca doa dalam setiap amalan harian Memahami kandungan doa Mengamalkan adab-adab berdoa dan berzikir d. Berpakaian bersih dan sesuai Memelihara ketertiban d. e. c. c. Kriteria :Solat pada awal waktu Sentiasa berjemaah Menyempurnakan sunat-sunat solat a. Meneliti tafsiran ayat yang dibaca Tadabbur dengan makna difahami d. TADARUS AL-QURAN Kriteria :Membaca al-Quran setiap hari Hafaz ayat-ayat lazim Memelihara hukum tajwid a. PROGRAM MUTADAYYIN SOLAT BERKUALITI a.

SOLAT BERKUALITI TADARUS AL-QURAN AMALAN ZIKIR DAN DOA BERTERUSAN Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 13 Kriteria e BIL NAMA MURID TING JUMLAH .Lampiran 4 : Borang Penilaian Program B B. PROGRAM MUTADAYYIN TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

d. a.Lampiran 5 : Instrumen Penilaian Program C C. Sesuai mengikut tempat. Kemas dan lengkap c. e. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. e. a. Menjadi role model (dicontohi ) e. d. b. PROGRAM PENAMPILAN DIRI PEMAKAIAN Kriteria:Menutup aurat ADAB SOPAN Kriteria :Bercakap dengan lembut (rendah suara ) Menumpukan perhatian terhadap ajaran guru KEPEMIMPINAN Kriteria :Bijak membuat keputusan SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF Kriteria :Aktif dalam kelas dan luar bilik darjah Menyelesaikan tugas menepati masa yang ditentukan Suka membantu semua orang yang memerlukan bantuan Mampu menyumbangkan idea yang ktitis dan bernas Sentiasa terkehadapan dalam memberi idea dan melaksanakan sesuatu tugas / tanggungjawab dengan baik a. M u k a S u r a t | 14 . Tegas mempertahankan keputusan bersama b. b. keadaan dan majlis Tidak terlalu ketat d. c. Mengutamakan yang lebih berusia/yang lebih tua Menyayangi yang lebih muda Sentiasa membataskan pandangan & pergaulan c. e. Mampu berkomunikasi dengan baik Berwibawa dan disegani c. Bersih dan rapi b. a. d. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi.

Lampiran 6 : Borang Penilaian Program C C. PEMAKAIAN BIL NAMA MURID TING Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a ADAB SOPAN KEPEMIMPINAN SIKAP POSITIF DAN PROAKTIF JUMLAH Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 15 Kriteria e . PROGRAM PENAMPILAN DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

Sanggup berkorban e. a. e. a. e. *Penilaian oleh Nuqaba ’ yang dilantik sahaja dan disahkan oleh Murabbi. M u k a S u r a t | 16 . Sentiasa menunaikan kewajipan Kesungguhan yang tinggi d. Tekun sewaktu melaksanakan tugasan Bersungguh melaksanakan tugasan Bersaing mencapai kecemerlangan Berani c. *Kriteria yang disenaraikan hanya untuk rujukan dan panduan sahaja. a. Berwawasan / berpandangan jauh Beridea kritis b.Lampiran 7 : Instrumen Penilaian Program D D. d. d. c. c. e. d. b. Respon dalam semua majlis Tabah dan tidak berputus asa Penglibatan dalam aktiviti kerohanian c. b. PROGRAM JATI DIRI BERKEYAKINAN Kriteria:Tidak mudah terpengaruh SABAR DAN TABAH Kriteria :Mudah menerima nasihat Bertolak ansur TETAP PENDIRIAN Kriteria :Memberikan hujah dengan idea yang bernas Tegas mempertahankan keputusan Bertanggungjawab atas keputusan Bijak membuat keputusan SEMANGAT JUANG Kriteria :Aktif dalam setiap aktiviti a. b.

Lampiran 8 : Borang Penilaian Program D D. BERKEYAKINAN SABAR DAN TABAH TETAP PENDIRIAN SEMANGAT JUANG JUMLAH Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria a Kriteria b Kriteria d Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c Kriteria e Kriteria c *Catatkan : Ada ( 1 markah ) / Tiada ( 0 markah ) M u k a S u r a t | 17 Kriteria e BIL NAMA MURID TING . PROGRAM JATI DIRI TARIKH:………………HINGGA…………………… Usrah ………………………………………………….

..………..……. ………………………………….PENILAIAN KESELURUHAN Lampiran 9 MUTADAYYIN BIL NAMA MURID TING 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Disahkan oleh Murabbi : …………………………………………….. …………………………………………….. Tarikh ……………………………………………. Tandatangan Naqib Nama Tarikh : : : M u k a S u r a t | 18 JUMLAH MARKAH KESELURUHAN PENAMPILAN DIRI JATI DIRI BERBUDI BAHASA . Tandatangan Murabbi : ……………………………………………. Nama : …………………………………….

TARIKH PERLAKSANAAN Tarikh-tarikh aktiviti yang berkenaan PENILAIAN Penilaian selepas program secara umum dalam bentuk kualiti atau kuantiti (%) KOS RM Empat program yang telah di tetapkan Jumlah kos yang dibelanjakan A BERBUDI BAHASA B MUTADAYYIN C PENAMPILAN DIRI D JATIDIRI Disediakan Oleh Penyelaras Nama Tarikh Disahkan oleh Pengetua : ……………………………………………. 4. 1.. 2. M u k a S u r a t | 19 . 1. 3. 4.………. Nama : ……………………………………. : …………………………………. 2. 4.……. : ……………………………………………..LAPORAN PELAKSANAAN PROGRAM SAHSIAH UNGGUL MURID (SUMUR) Sila sertakan dokuman berikut :  Senarai AJK pelaksana/Senarai Mesyuarat dan Tarikh/Senarai Kumpulan Usrah dan yang berkaitan Dilengkapkan dan dihantar kepada URUSETIA untuk makluman pelaksanaan 2 kali setahun (Laporan Jun dan Laporan Disember) BIL PROGRAM AKTIVITI Aktiviti kecil/majlis/yang dilaksanakan sepanjang program 1. Tandatangan : ……………………………………………. 1.. 4. 3. 2. 3. Tarikh : ……………………………………………... 2. 3.

Nov Rumusan Budi Bahasa X X X X Mutadayyin X X X X Penampilan Diri X X X X Jati Diri X X X X     M : Minggu Semua Program dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun 2 bulan diperuntukkan untuk melaksanakan sesuatu program secara berfokus 4 kali penilaian secara berfokus sesuatu program dilakukan M u k a S u r a t | 20 .Lampiran 2 Contoh Takwim Penilaian Naqib (Mentor Murid) Feb Program M1 M2 M3 M4 M1 Mac M2 M3 M4 M1 April M2 M3 M4 M1 Mei M2 M3 M4 M1 Jun M2 M3 M4 M1 Julai M2 M3 M4 M1 Ogos M2 M3 M4 M1 Sept M2 M3 M4 Okt.

TINDAKAN/PERLAKSANAAN BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 PERKARA Lantik AJK SUMUR sekolah Lantik AJK BADAR Lantik Murabbi Lantik Nuqaba' (Naqib-Naqib) Bentuk Kumpulan/Kumpulan Usrah Takwim Pertemuan Mesyuarat AJK Memaklumkan kepada semua murid mengenai SUMUR : program dan aktivitinya sepanjang tahun Penilaian kumpulan usrah oleh Naqib-Naqib Pengesahan Penilaian oleh Murabbi melalui Borang Penilaian Pemantauan: BPI/JPN/PPD/Sekolah Penilaian keseluruhan modul Penyediaan Pelaporan 2 kali setahun (Penilaian Jun/Disember) ADA TIADA M u k a S u r a t | 21 .

AJK SUMUR Pengerusi  Naib Pengerusi 1 [Guru Penolong Kanan HEM] [Pengetua]  Naib Pengerusi 2  Setiausaha [Guru Penolong Kanan Pentadbiran]  Penolong Setiausaha [Ketua Panitia] [Ketua Bidang PI]  Ahli Jawatankuasa [Kaunselor/Guru Muslim/Murabbi/Pengerusi BADAR/Ketua Naqib] M u k a S u r a t | 22 .

Organisasi BADAR b. Senarai Murabbi/Nuqaba’ d. Pelaporan : 2 kali setahun 7.SENARAI SEMAK DOKUMENTASI PENGURUSAN MODUL SUMUR 1. KPM M u k a S u r a t | 23 . Minit Mesyuarat e. Tindakan/Maklum Balas Minit f. BPI. Fail Induk: a. Dokumentasi Aktiviti/Program g. Senarai AJK Induk c. Fail Modul 2. Takwim Pertemuan 4. Surat Lantikan AJK b. Senarai Nuqaba’ dan ahli e. Urusetia : Sektor Pembangunan Nilai dan Akhlak. Takwim Aktiviti 3. Surat Panggilan Mesyuarat d. Organisasi Usrah c. Dokumentasi Penilaian 5. Lain-Lain Dokumentasi yang berkaitan 6. Fail Aktiviti: a.

M u k a S u r a t | 24 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful