Matapelajaran Kelas Tarikh Masa Bilangan Murid Tajuk Bidang Pembelajaran Pengetahuan sedia ada murid Objektif pembelajaran

Hasil pembelajaran

: Sains : 3 Arif : 29 Julai 2013 : 8.45 – 9.15 tengah hari : 30 orang : Ciri-ciri Luaran Haiwan : Menyiasat Alam Haiwan : Murid-murid pernah melihat ciri-ciri fizikal haiwan-haiwan di sekeliling mereka : Mengenalpasti ciri-ciri fizikal haiwan : Pada akhir pengajaran murid-murid boleh : a) Murid dapat menyatakan sekurang-kurangnya 5 ciri fizikal haiwan b) Murid dapat mengelaskan haiwan mengikut ciri-ciri fizikal masing-masing c) Murid dapat membuat banding beza di antara ciri-ciri haiwan berdasarkan pengelasan ciri haiwan

Guru memberikan pantun teka teki mengenai haiwan kepada 10 orang murid. 2. berkomunikasi. membandingbeza. mengelas : Bekerjasama. 3. yakin diri.ciri luaran haiwan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran Catatan 1.   Kad pantun teka teki Kad gambar haiwan 4. membuat kesimpulan : Slaid powerpoint. bersyukur dengan ciptaan Tuhan : Menghubungkait. Murid diminta melekatkan 10 jawapan (kad gambar haiwan) yang diteka oleh mereka dipapan tulis. Murid diminta meneka jawapan bagi teka teki tersebut.Kemahiran proses sains Nilai saintifik dan nilai murni KBKK Sumber pembelajaran : Memerhati. kad gambar Langkah Set induksi (5 minit) Isi pelajaran Mengenal pasti ciri. membandingbeza. Guru mengaitkan aktiviti yang dijalankan dengan tajuk pelajaran hari ini. .

vcacaca 1. 2. Murid diminta menyenaraikan ciri-ciri luaran haiwan. Stesen 2 Haiwan yang berkaki dua dan berbulu pelepah iii Stesen 3 Haiwan yang tiada kaki dan bersisik . Murid-murid diminta menyebutkan ciri-ciri luaran yang terdapat pada setiap haiwan tersebut. Murid diminta menyenaraikan ciri-ciri luaran haiwan 2. Guru menunjukkan ciri-ciri luaran haiwan yang disebutkan oleh murid beserta contoh Langkah 2 (20 minit) Mengelaskan ciri-ciri luaran haiwan mengikut kumpulannya. Stesen 1 Haiwan yang mempunyai kaki empat dan berbulu halus.ciri luaran haiwan 1. Setiap murid diberikan sekeping gambar haiwan.Langkah 1 ( 15 minit) Menyenaraikan ciri.  Kad gambar haiwan 3. Guru menyediakan 5 stesen mengikut ciriciri luaran haiwan iaitu : i. ii. 1.  Power point slide 2. Guru menunjukkan ciri-ciri luaran haiwan yang telah disebutkan oleh murid dalam bentuk peta minda.

Haiwan yang mempunyai banyak kaki iv. murid-murid diminta bergerak kestesen yang berkaitan dengan ciri-ciri luaran yang terdapat pada haiwan yang dipegang oleh mereka. Murid diminta mengelaskan haiwan-haiwan yang dilekatkan dipapan tulis kepada lima kumpulan di dalam manila kad iaitu: Langkah 3 (15 minit) Persamaan dan perbezaan haiwan •Kad manila •Marker pen i. 1.iv Stesen 4 Haiwan yang mempunyai cangkerang v. ii. Stesen5 Haiwan yang tiada kaki dan bersisik Sambil memegang gambar. Haiwan yang mempunyai kaki empat dan berbulu halus. Haiwan yang tiada kaki dan bersisik . 3. Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. Guru melekatkan gambar haiwan pada papan hitam 2.Haiwan yang mempunyai cangkerang v. Haiwan yang berkaki dua dan berbulu pelepah iii.

Penutup (5 minit) Rumusan isi pelajaran 1. Guru meminta seorang murid tampil ke hadapan kelas untuk merumuskan apa yang telah dipelajari 2. . Guru membuat rumusan akhir isi pelajaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful