You are on page 1of 2

Autoritatea

Prin autoritate se nelege: Dreptul de a comanda, de a impune ascultare. Instituia a statului care este competent s ia decizii i s emit dispoziii cu caracter obligatoriu. Prestigiul de care se bucur cineva sau ceva. Autoritatea nu trebuie confundat cu puterea. Puterea reprezint capacitatea de a aciona n vederea atingerii anumitor scopuri. Puterea este legitim sau nelegitim. Autoritatea se bazeaz pe: Tradiie. Legi. Caliti personale. Autoritatea se poate manifesta prin: Impunerea unor preri, norme, comportamente. Acordarea unor recompense sau sanciuni. Stabilirea unor interdicii. Adoptarea unor decizii.

Autoritatea n Regimurile Politice


I. Autoritatea n statul democratic: Puterea este deinut de ceteni. Cetenii i aleg periodic reprezentanii, care vor lua decizii n numele lor. Alegeriile sunt libere, iar votul este universal, egal, direct, secret i liber exprimat. Puterea guvernanilor este limitat prin lege. Exist separarea puterilor n stat. Cetenii sunt informai cu privire la deciziile luate de guvernani. Opoziia este acceptat. Autoritatea n statul totalitar: Cetenii nu pot controla puterea, care nu are limite. Puterea este deinut de o persoan, un grup sau o organizaie. Dictatorii ajung la putere fie pe cale democratic, fie prin falsificarea alegerilor. Drepturile i libertile cetenilor nu sunt respectate. Cetenii sunt dezinformai cu privire la deciziile luate de guvernani. Opoziia este anihilat.

II.

Controlul i Cooperarea Cetenilor cu Autoritatea


ntr-un stat democratic, cetenii controleaz autoritatea, astfel prevenindu-se abuzul de putere sau folosirea puterii n interes personal. Pentru a preveni abuzul de putere constituia statelor prevede: Separarea puterilor n stat; Obligaia autoritilor de a rspunde n faa cetenilor; Organizarea de alegeri la un anumit timp; Limitarea perioadei de timp n care o persoan poate deine o funcie; Posibilitatea de a revoca i de a schimba conductorii. Presa este considerata a patra putere in stat. Cetenii coopereaz cu autoritile n rezolvarea diferitelor probleme. Pentru aceasta ei se organizeaz n sindicate, partide, asociaii, organizaii nonguvernamentale (ONG-uri precum UNICEF).