c) Podurile cu cabluri Acopera deschideri foarte mari prin utilizarea unui element structural (cablul) foarte flexibil si rezistent

care asigura reazeme suplimentare pentru tablier. Podurile hobanate sunt utilizate în domeniul de deschideri cuprins între 100 şi 500m în timp ce podurile suspendate acoperă un domeniu de deschideri mult mai larg cuprins între 500 şi 2000 m Dacă sustinerea tablierului se face direct cu cabluri inclinate, intinse, ancorate la partea superioara la piloni inalti si la partea inferioara la tablier, podurile se numesc hobanate (sau cu hobane) (Fig. 4.9a). iar dacă sustinerea tablierului se face indirect, pe cabluri continui ancorate la capetele podului si asezate peste piloni, prin intermediul unor tiranti fixati la partea superioara la cablurile principale si la parte inferioara la tablier, podurile se numesc suspendate (Fig. 4.9b).

a) Poduri cu hobane

b) Poduri

suspendate

Fig. 4.9 Poduri hobanate (a) si suspendate (b) Hobanele, cablurile portante şi tiranţii sunt realizate din oţeluri speciale de inalta rezistenta şi in secţiunile transversale sunt alcătuite din fascicule de sârme răsucite sau din grupuri de cabluri de dimensiuni mai mici. La podurile hobanate, elementele principal de rezistenta sunt tirantii inclinati executati din cabluri, numiti hobane. Acestea sunt prinse la capatele inferioare de tablier si la capetele superioare de pilon asigurand rezemari intermediare elastice ale tablierului in afara celor din axele pilonilor. Modelul de calcul simplificat al hobanei este o bara dublu articulata solicitata numai la efort axial de intindere. Aparitia intr-o anumita ipoteza a unor eforturi de compresiune in anumite hobane echivaleaza cu scoaterea acestora din lucru (cablurile preiau numai efort de intindere), modelul de calcul se corecteaza prin eliminarea hobanelor comprimate sau modificarea sistemului de hobanaj in etape iterative, pana cand toate hobanele vor fi solicitate numai la intindere pentru orice pozitie a convoaielor pe pod. La podurile suspendate elementele principale de rezistenta sunt cablurile principale (portante) ancorate la capetele podului in blocuri de ancoraj si rezemate pe capetele a doi sau mai multi piloni intermediari. Cablurile principale sustin tablierul situat la partea inferioara a pilonilor. prin intermediul unor tiranti realizati de asemenea din cabluri Atat cablul principal cat si tirantii sunt solicitati la intindere. Elementele structurale ale acestor poduri sunt supuse unor solicitări complexe. Pilonii sunt solicitaţi atât la compresiune cât şi la încovoiere, cablurile sunt soliciate la întindere, iar tablierul este solicitat la încovoiere, forţe tăietoare şi forţe axiale (în special la podurile hobanate unde cablurile sunt înclinate).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful