LAPORAN GOTONG ROYONG PROGRAM BINA INSAN GURU TAHUN 2013 NAMA PELAJAR AMBILAN SEMESTER OPSYEN PERINGKAT

TARIKH TEMPAT PPG : Haslina Maarop : Jun 2011 (PPG kohort 1) : 4 : BM 1 : 2 : 13 April 2013 (Sabtu) : SK Air Papan

LAPORAN REFLEKTIF: TAJUK : (A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA Pada tanggal 13 April 2013 (Sabtu) yang lalu, kami dar ikumpulan BM1 telahmelibatkan diridalam aktiviti gotong royong yang diadakan di SekolahKebangsaan Air Papan. Aktiviti ini bermula seawal jam 7.30 pagi di mana para peserta yang terdiri daripada guru-guru ,serta murid-murid mendaftarkan diri. Pada pukul 8.30 pagi, semua peserta berhimpun di Dataran Ibnu Sinar, SK Air Papan untuk majlis pelancaran program. Acara pada pagi itu dimulakan dengan bacaan doa oleh En. Wan Supian Bin Wan Taalim.Seterus nya nyanyian lagu Negaraku,lagu Bangsa Johor dan Lagu sekolah. Acara diteruskan dengan ucapanolehpengerusi program iaitu Puan Rahmah Binti Ahmad selaku Guru Penolong Kanan Hem. Dalam ucapannya, beliau berbesar hati dengan penglibatan guru-guru danibu bapa serta warga sekolah yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam program yang diadakan ini.Beliau juga berharap program ini akan berlangsung dengan jayanya dan mencapai objektif yang dikehendaki. Selepasitu, diikuti dengan ucapan perasmian oleh Tuan Guru Besar SK Air Papan iaitu En. Mohd Zulkifli Bin Daud. Dalam ucapannya, beliau mengucapkan terima kasihkepada semua yang hadir dan terlibat dengan program tersebut.Beliau juga merakamkan ucapan terima kasih kepada guru-guru yang terlibat dengan BIG yang sudi turu tsama menjayakan program gotong royong anjuran SK Air Papan.

perpustakaan dan biliksukan.Semua peserta tahu tugas masing-masing dan menjalankan kerja dengan sebaik mungkin. Rozi binti Omran dan beberapa orang guru lain mengetuai kumpulan menghias sudut matematik dan sudut anti dadah.Sepanjang aktiviti berlangsung.Beliau juga berharap program seumpama ini akan diteruskan pada masa akan datang dan seboleh-bolehnya dijadikan acara tahunan sekolahini. Wan Sufian bin Wan Taalim dan mengetuai aktiviti kebersihan persekitaran sekolah.45 pagi. kerjasama dan muhibah sesame warga . Sepanjang program ini berlangsung.Peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut tugas dan aktiviti berjalan serentak. antaranya ialah memupuk semangat bermasyarakat. peserta disediakan dengan air minuman dan sedikit kuih-muih sebagai membasahkan tekak ketika penat bekerja.  Kumpulan kedua pula yang diketuai oleh PnHaslina binti Maarof dengan dibantu olehPn.Kerjasama antara semua peserta amat baik dan semua individu yang terbabit memberikan komitmen yang begitu cemerlang walaupun ada di kalangan peserta tidakpernah kenal antara satu sama lain sebelum ini. Selepas acara perasmian. banyak nilai murni yang diterapkan dalam program ini. MohdTahir bin Hashim dengan di bantu oleh En Miskam bin Hussin menjalankan aktiviti mengecat dan mengindahkan surau.  Kumpulan pertama yang diketuaioleh En. Jamilah Bakar dengan dibantu olehPn. Sepanjang aktiviti juga. Mereka dapat bekerja dengan harmoni dan saling memberikan kerjasama antara satu sama lain. tiada masalah yang timbul. semua peserta diberikan taklimat dan agihan tugas mengikut bahagian dan kumpulan. Aktiviti bermula pada pukul 8.  Kumpulan ketiga diketuai oleh En. Beberapa orang guru yang terlibat diminta memberikan panduan kepada peserta mengikut bahagian-bahagian.Yusof bin Ibrahim dengan dibantu oleh En. Zaleha Hasin dengan dibantu oleh beberapa orang AJK PIBG. Penyediaan jamuan untuk peserta ini diuruskan oleh Pn.

00 tengah hari. Pada pukul 12. Komunikasi yang baik antara pihak pentadbiran sekolahdengan PIBG sehingga dapat menjayakan aktiviti seumpama ini. Di mana kebanyakan peserta datang tanpa membawa apa-apa peralatan yang diperlukan seperti parang. Mempunyai prasarana sekolah yang luas dan menarik untuk diceriakan lagi. 3. para peserta berkumpul di depan bangunanPraSekolah untuk satu majlis menanam anak pokok bunga sebagai simbolik bahawa program gotong-royong tamat dengan jayanya. cuma apa yang kurang ialah dari segi peralatan kebersihan dan perkakasan untuk digunakan ketika aktiviti gotong-royong dijalankan. Begitu juga dengan bahan untuk keceriaansudut-sudut tertentu. berus cat dan lain-lain peralatan yang sesuai. 2. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN 1. di mana bahan yang sedia ada tidak mencukupi dan untuk membina bahan-bahan tersebut memerlukan masa yang panjang sedangkan aktiviti tersebut sangat singkat. Sikap peramah semua peserta yang terlibat menyebabkan aktiviti dapat dijayakan bagaikan dalam satu keluarga yang besar.Peralatan yang disediakan oleh pihak pengurusan tidak mencukupi. Pukul 12.sekolah.Selain itu.dapat mencapai objektif program untukmewujudkan suasana yang bersih.30 tengah hari. ISU / MASALAH (Jika ada) Tiada masalah besar yang terdapat dalam aktiviti ini. 4. Mempunyai kekuatan ahli yang ramai. sabit. yang terdiri daripada AJK dan ahli PIBG yang memberikankerjasama yang menggalakkan. . ceria dan selamat di sekolah. para peserta dihidangkan dengan jamuan makan tengah hari dan majlis bersurai.

2.(ii) KELEMAHAN 1. jadi ancaman kepada mereka ketika di jalan raya kerana perlu sampai ke destinasi mengikut jadual yang ditetapkan. Peralatan untuk menjalankan aktiviti tidak mencukupi. 4. Menyediakan peralatan dan bahan yang mencukupi agar semua aktiviti yang dirancang dapat dilaksanakan dengan baik. 3. Peserta BIG yang terdiri daripada pelatih PPG yang tinggal jauh dan dari daerah lain perlu memandu jauh. 1. Menyediakan jadual agihanaktiviti yang lebihkemas da nteratur agar banyak bahagian dapat manfaat daripada program ini. 2. Boleh dilaksanakan lagi aktiviti seumpama ini pada masa akan datang dan dijalankan lebih daripada sekali setahun. Masa perjalanan aktiviti yang terhad menyebabkan ada bahagian yang tidak dapat disiapkan pada ketika itu dan perlu diteruskan pada masa lain. 2. (iii) PELUANG 1. (iv) ANCAMAN seumpama ini. malah mendapat galakan daripada semua pihak. Memohon peruntukan atau dana daripada pihak luar samada individu atau badan NGO sebagai sponser agar lebih banyak bahan dapat disediakan. Tiada ancaman daripada mana-mana pihak untukmenjayakan program . Kemungkinan untuk berlaku kemalangan ketika pergi dan balik daripada aktiviti ini adalah tinggi.

AKTIVITI GOTONG-ROYONG SK AIR PAPAN Gambar-gambar royong semasa aktiviti gotong- Disediakan oleh: (Pn Haslina Binti Maarop) .

______________________________________________________________ ________________ Jelaskan_______________________________________________________ _________________ 2.Setaiuasaha Program BIG. ______________________________________________________________ ________________ 4. ______________________________________________________________ ________________. ______________________________________________________________ ________________ . ______________________________________________________________ ________________ 4. ______________________________________________________________ ________________ 5. ______________________________________________________________ ________________ (ii) PENAMBAHBAIKAN 1. BM Kumpulan 1. REFLEKSI KENDIRI (Laporan individu) SENDIRI BUAT LA!!!!!! (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1.Jelaskan ______________________________________________________________ _________ 2. ______________________________________________________________ ________________ 3. ______________________________________________________________ ________________ 3.

Tandatangan Pelapor: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful