You are on page 1of 2

Testi 2 nga Mikroekonomia Emri dhe mbiemri____________________________ Data____________________

Gr. B

1) N qoft se krkesa dhe oferta pr produktin jan dhn ne Pd = 80 10Q dhe Ps = 20 + 5Q, sa sht sasia dhe mimi i ekuilibrit? Me supozimin se qeveria vendos nj tatim mbi shitsin t = 15 pr njsi, sa do t jet sasia dhe mimi i ekuilibrit pas tatimit? Sa sht humbja neto sociale? Sa tatim paguan blersi dhe sa shitsi? Sa jan t hyrat e grumbulluara nga ky tatim? 2) Grafiku shoqrues prmbledh krkesn dhe koston pr firmn q operon n treg monopolistik. a) far niveli t produktit duhet t prodhoj kjo firm n afat t shkurtr dhe me far mimi ? b) Sa sht kostoja totale e firms ? c) Sa sht kostoja totale variabile dhe kostoja fikse e firms n kt nivel t prodhimit ? d) Sa sht fitimi i firms nse prodhon kt nivel t produktit ?

3) T gjendet koeficienti i elasticitetit n qoft se jan dhn si m posht. Komentoni rezultatin. Q1 200 Q2 210 P1 1 P2 1.20

4) Kur sht puna e dhn, t bhen llogaritjet e nevojshme pr produktin total, produktin marxhinal dhe produktin mesatar.

Puna L 0 2 4 6 8

TP

MP

AP 32

112 576 128

5) N qoft se firma dshiron t prodhoj 22 njsi produkti, cila sht kostoja m e ulta pr t realizuar kt nivel prodhimi, kur mimi i kapitalit ndryshon nga 30 n 45 dhe mimi i puns nga 20 n 35 . Njsit e kapitalit 5 4 3 2 1 0 16 15 13 10 4 1 22 21 18 15 10 2 25 24 22 18 13 3 27 26 24 20 15 4 28 27 25 22 18 5 Njsit e puns

Bonus: (Prgjigjuni detyrs, n qoft se keni koh t mjaftueshme) 6) sht dhn funksioni linear i krkess pr P = 27 2Q. Prcaktoni mimin i cili do ti prgjigjet sasis Q = 5 njsi. Sa sht e ardhura marxhinale pr kt njsi? 7) Krkesa pr punn e monoponistit sht dhn nga : W = 35 6L. N qoft se AFC sht dhn nga : W = 8L. Sa pun do t pajtoj monopsonisti pr t maksimizuar fitimin dhe me far page?