PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf

Tradisional

TAJUK 1

PENGENALAN KONSEP DAN PRINSIP BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN.

SINOPSIS
Membentuk dan membuat binaan merupakan bidang yang ketiga dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah KBSR. Ia menekankan kepada pemahaman dan penguasaan objek-objek seni tiga dimensi. Di dalam menghasil objek yang bersifat tiga dimensi, penstrukturan reka bentuknya perlu dirancang dan perhalusi agar hasilannya menepati perancangan yang dibuat. Hasilan yang wujud daripada membentuk dan membuat binaan ini dikenali sebagai objek maujud, iaitu objek nyata dan boleh dipegang. Justeru itu ia mempunyai ciri-ciri binaan seperti bentuk, jalinan, besar, kecil, licin, kesat, keras, lembut dan lain-lain. Proses membentuk dan membuat binaan melalui proses imaginasi oleh pelukis dan seterusnya diterjemah dalam bentuk lukisan, distruktur dan akhirnya proses pembinaan objek tersebut.

HASIL PEMBELAJARAN
i. ii. iii. iv. v. Mengenalpasti prinsip, konsep, pengetahuan serta kemahiran dalam bidang Membentuk dan Membuat Binaan Menunjukkan kefahaman tentang kandungan ilmu, dan sumber yang berkaitan dengan bidang pengajian Menganalisis konsep dan Prinsip bidang Membentuk dan Membuat Binaan Menghubungkaitkan kesan visual dengan cara olahan Mengenalpasti jenis dan fungsi alat dan bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

vi.

Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran tentang alat, bahan serta teknik pada penghasilan Membentuk dan Membuat Binaan

KERANGKA TAJUK-TAJUK

1.1

Konsep Asas dan Pengertian 3 Dimensi dalam Membentuk dan Membuat Binaan

Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan menegaskan perkembangan persepsi pelajar terhadap aspek seni dari segi bentuk, ruang, struktur, imbangan dan kestabilan. Bidang ini juga mendedahkan pelajar dengan penggunaan pelbagai bahan, alat dan teknik penghasilan. Bidang kegiatan dan membentuk dan membuat binaan tiga dimensi merangkumi 9 aktiviti seperti berikut: (a) Arca timbul (b) Arca asemblaj (c) Arca mobail (d) Arca stabail (e) Model (f) Diorama (g) Boneka

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

(h) Topeng (i) Origami Kegiatan membentuk dan membuat binaan memberi peluang kepada pelajar membuat rujukan kepada objek sebenar. Perbandingan ini akan memberi kesedaran bahawa idea dan kreativiti mempunyai fungsi dan makna. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan, puisi, lakonan, nyanyian dan cerita. Objek tiga dimensi bersifat konkrit dan mempunyai isipadu, mempunyai pandangan sisi, kiri, kanan, atas dan bawah. Objek semula jadi, objek buatan manusia atau bentuk ilusi yang boleh disentuh, dilihat dan dirasa. Berbeza dengan bentuk ilusi yang hanya boleh lihat dan tidak dapat dirasa kerana berbentuk dua dimensi yang mungkin berupa lukisan atau ilustrasi. Bentuk ilusi dapat digambarkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan, ton, jalinan, warna dan ruang.

Sumber : http://blog.makezine.com/crapaud2.jpg

dan Mengenal Kraf Tradisional 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Arca Timbul Pahat Penukul Alat pengukir Pengikis Kikir Pari Kertas Pasir Alat 2. Mobail Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Alat - Alat dan Bahan Bahan Kepingan kayu Plaster of Paris Batu Kayu Plastik Kertas lumat Papier Macheir Tanah Liat Bahan Kayu Logam Batu Simen Bongkah-bongkah “Spare-part” kenderaan Bahan Kutipan Besi Roda dan sebagainya Bahan Besi Dawai Kertas Tali temali . Asemblaj Playar Gunting dawai/zink Ragum Alat pengimpal Pemotong besi Tukul besi 3.2 Alat dan Bahan Terdapat pelbagai jenis alat dan bahan yang boleh digunakan di dalam bidang membentuk dan membuat binaan berdasarkan jenis-jenis aktiviti seperti yang dinyatakan dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Sekolah Rendah. Bil. Jenis Aktiviti Alat 1.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Pembaris keluli Tukul besi Gerudi elektrik Alat Pisau 7. Stabail Playar pemotong Gunting Dawai Gergaji besi/kayu Bahan pelekat Pisau pemotong Gerudi elektrik Alat 5. Diorama Playar Gunting dawai/zink Ragum Pisau NT Gunting. Aluminium Fiber glass Bahan Simen kepingan logam Plastik “Spare-parts” kenderaan Besi Logam Papan dan sebagainya Bahan Mounting board Polystrin Kertas warna Span bunga Simen harder Bahan Aluminium Cermin/kaca Kertas tebal Kepingan tembaga/zink/timah Dawai Kepingan plastik/Perspek Fiber glass Karangan laut Tanah liat/plastesin Bahan Kertas warna Alat 4. dan Mengenal Kraf Tradisional - Pemotong besi Tukul besi - Kepingan Logam Kad bod. Alat 6. Boneka Gam serbaguna Pisau/Gunting Warna Kertas pasir - . Model . Sesiku L.

Topeng - Tali Gunting Gam Alat Gergaji Pensil Pahat pelbagai jenis Pengetuk kayu Tukul Kapak Gerudi pelbagai jenis Pisau Berus lukisan pelbagai jenis - Pollistirena Penutup botol gabus Bahan - Kayu Kulit lembu/kambing/ kerbau Kertas tebal Tanah liat Warna batik Warna-warna tradisional Permata untuk hiasan Benang bulu Perada 9.3 Teknik-teknik Membentuk dan Membuat Binaan . dan Mengenal Kraf Tradisional 8. Origami - Kertas washi Kertas kerajang Kertas sepasang Adakah terdapat perbezaan alat dan bahan yang digunakan bagi menghasilkan arca stabail dan mobail? 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. teknik yang 5.Tampalan Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik 7.Catan 6. . dan Mengenal Kraf Tradisional Aktiviti-aktiviti yang terdapat di dalam bidang membentuk dan membuat binaan terdiri daripada pelbagai jenis aktiviti yang mempunyai teknik-teknik penghasilan yang berbeza antara satu sama lain. 1. Mobail 4. Bil.Binaan Di dalam penyediaan sesebuah model. Teknik yang digunakan ini berbeza-beza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan. Jenis Aktiviti Arca Timbul 2. Boneka yang berbeza semasa membuatnya Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan. Model berbeza digunakan semasa proses penghasilan. . Stabail Acuan Tampalan Binaan Cantuman Kimpalan Binaan Cantuman skru/paku Gam Kimpalan Gam Skru Ikatan Kimpalan Skru Ikatan Acuan Teknik-teknik . Asemblaj 3. Diorama Lukisan .

Topeng • Lukisan Catan Guntingan Tampalan Ikatan Teknik luakan dan ukiran – sesuai menggunakan media kayu dan tanah liat. • Teknik tebuk – sesuai menggunakan media kulit haiwan. 9. dan Mengenal Kraf Tradisional • • • • • • 8.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Origami Melipat kertas Apakah teknik yang sesuai untuk menghasilkan topeng dari papier Mache ? 1.4 Kaedah Membentuk dan Membuat Binaan . Teknik tampalan – sesuai mengunakan media kertas.

bahan dan teknik.2 Langkah Menentukan Alat.1 Penyediaan Lakaran Idea i.4. Bahan dan Teknik Di dalam bidang membentuk dan membina terdapat 9 aktiviti yang berbeza. iii. Membuat thumb nail print (membuat lakaran-lakaran kecil) iii. iv.4. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah membentuk dan membuat binaan boleh dibahagi kepada 3 langkah iaitu : i. 1. bahan dan teknik yang akan digunakan dalam proses hasil kerja. Setiap aktiviti akan menentukan alat. Penyediaan lakaran idea Menentukan alat.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. bahan dan teknik Proses membentuk dan membina 1.bahan dan teknik boleh diperhatikan seperti berikut : . Pemilihan alat. Menentukan hal benda dan tema ii. Menghasilkan lukisan yang terperinci. Penyediaan aktiviti yang dipilih akan melibatkan pengetahuan tentang alat. bahan dan teknik yang sesuai. Memilih lakaran yang terbaik. ii. Walaubagaimanapun proses eksperimentasi juga membantu menentukan alat.

5 Jenis Kegiatan dalam Membentuk dan Membuat Binaan Bidang kegiatan membentuk dan membuat binaan merangkumi aktiviti seperti rajah di bawah : . Setiap aktiviti di dalam bidang membentuk dan membuat binaan mempunyai langkah yang sama pada aktiviti-aktiviti tertentu seperti arca dan terdapat juga yang berbeza seperti origami. Ia akan melibatkan proses membuat penerokaan dan eksperimentasi alat. Ia berdasarkan lukisan terperinci yang dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.4. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. 1.3 Proses Membentuk dan Membina Proses ini merupakan satu langkah penyediaan produk 3D yang telah dirancang. bahan dan teknik.

5.1 Arca Timbul .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 1.

dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://en. di mana ianya dihasilkan pada dinding.org/wiki/Relief Arca timbul merupakan hasil seni ukiran atau bentuk yang timbul atau tenggelam dari permukaan rata bagi menimbulkan komposisi yang dikehendaki. . Bas contohnya seperti hiasan dinding bangunan Greek dan Roman.wikipedia. Ianya popular ketika zaman Greek dan Roman. Terdapat tiga jenis arca timbul iaitu : i. ii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. iii. Tenggelam (sunken) di mana imej terhasil kesan daripada ukiran ke dalam permukaan panel. Arca timbul terdapat di seluruh dunia pada bangunan besar dan hebat. tiang batu serta bangunan contohnya Coliseum. Alto contohnya arca tuhan firaun. Ia dilakukan dengan mengeluarkan bahagian yang tidak dikehendaki.

2 Asemblaj . Georgia. 18481.(modern day Bergama in Turkey) Stone Mountain in 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Contoh-contoh Karya Arca Timbul Bil Karya Maklumat Augustus Saint-Gaudens (American. 1880-98 The Pergamon Altar was constructed in 180 BC in 2. Temple of Karnak Mesir 1. 1907).5. United States 4. Amor Caritas. Pergamon.

dan Mengenal Kraf Tradisional Artist : Suzanna Scott Sumber : http://www.theartzoo. merupakan cabang daripada aliran abstrak ekspressionisme. Robert Ia . Berikutnya barulah muncul arcawan Jean Tinguely menghasilkan karya “Homage to New York” tahun 1960.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. New York. Karya asemblaj Nevelson ini lebih dikenali sebagai“Wall-scale-assemblage”. batang penyapu. apabila Louise Nevelson menghasilkan karya asemblajnya yang berjudul “Sky Cathedral” pada tahun 1958 dan ia telah menjadi koleksi The Museum of Modern Art. Arca asemblaj mula mendapat perhatian sekitar tahun 1950-an dan 60-an di Amerika Syarikat.com/tag/assemblage/ Asemblaj (assemblage) merupakan satu proses artistik di mana komposisi seni tiga dimensi dihasilkan dengan mengabungkan bahan-bahan terpakai. pintu kabinet dan pelbagai bahan kutipan lain terutamanya dari pelbagai bahan kayu. Karya Nevelson ini menggabungkan konsep kubis dari bahan terbuang seperti kaki kerusi. Di peringkat awalan.

cuba dapatkan nama-nama pengarca assemblaj melalui carian internet. Bagi Marcel Duchamp pula arca asemblajnya yang bertajuk“Bicycle Wheel” mula memikat hati pengarca pelukis lain kerana konsep asemblaj beliau dipermudah dan dikonsepsi secara lebih telus iaitu mengadun sepit udang basikal dengan kerusi kayu yang kelihatan berjaya menghasilkan asemblaj yang berkonotasi tinggi. anda juga boleh melihat arca asemblaj “Green Monumenta V” karya Ramlan Abdullah. “Pemain Rebab 1”. Selain dari contoh pengarca yang dinamakan di atas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Di Balai Seni Lukis Negara. karya Mad Anuar Ismail dan “Killing Tool” karya Raja Shariman Raja Azidin. dan Mengenal Kraf Tradisional Rauschenberg telah menghasilkan karya asemblaj dari kombinasi dua dimensi dan tiga dimensi. Contoh-Contoh Karya Asemblaj Bil 1. Karya Maklumat Jean Tinguely Homage to New York .

Monogram 1955-1959 Michel Tuffery Pisupo lua afe 4. Bicycle Wheel Robert Rauschenberg 3. dan Mengenal Kraf Tradisional Marcel Duchamp 2. Ia merupakan satu fokus awal yang mendatangkan faedah jika dirancang dengan rapi dan tertib.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. (Corned beef 2000) 1994 Proses Penyediaan Asemblaj i. . Penyediaan Lakaran Idea Merupakan satu langkah yang memainkan peranan penting di dalam menghasilkan arca asemblaj.

Penjanaan Idea – (Thumbnail-Print) Merupakan siri lakaran-lakaran kecil hasil daripada percambahan idea berdasarkan kajian terhadap hal benda yang dipilih. Kerangka atau struktur adalah tulang temulang asemblaj sebelum arca sebenar dihasilkan. Proses Membentuk Asemblaj Setelah penyediaan lakaran idea di atas selesai. penyesuaian alat dan bahan serta tinjauan dari pelbagai kemungkinan yang boleh mengganggu kelancaran dalam penghasilan. Ia penting untuk kawalan bentuk di samping menjadikan asemblaj lebih kukuh dan seimbang. dan Mengenal Kraf Tradisional ii. proses berikut merupakan urutan kerja membentuk asemblaj yang perlu dilakukan. • Membuat asemblaj yang sebenar . Ia membantu mengenalpasti sebarang permasalah yang mungkin bakal wujud. kayu atau plastik. iii. Karya akan dibina atau dibuat berpandukan model ini di samping pengiraan pelbagai ukuran reka bentuk.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. • Membuat model kecil atau mock up – o Merupakan model awal sebagai panduan untuk penghasilan arca yang sebenar. lingkaran besi. • Membuat kerangka o kerangka sesuatu asemblaj mungkin berasaskan dawai.

Tokok tambah hiasan seperti skru yang dikimpal. mengecat.5. 1. iv. mencanai dan sebagainya sehingga peragaan arca tampak menarik dan mempunyai nilai estetika yang tinggi. varnis. Kerangka akan ditutup dengan kepingan logam atau bahan pilihan yang dirancang atau ditokok tambah binaannya sehingga asemblaj berada pada saiz yang sebenar. proses kemasan boleh dilakukan dengan melarik bahagian-bahan asemblaj yang masih kasar. dan Mengenal Kraf Tradisional Bahagian urutan kerja ini amat penting. Kemasan dan persembahan Untuk mendapatkan hasilan yang baik. menyapu syelek. menambahkan tekstura pada bentuk.3 Stabail . baji-baji kayu yang membentuk tekstura. syelek. cat dan sebagainya akan menjadikan asemblaj lebih hebat dan menarik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. menghalus.

dan Mengenal Kraf Tradisional http://johntunger.html Stabil berasal dari perkataan “stabile” yang membawa maksud statik. Beliau mendapat pendidikan formal di Philadelphia.com/artbuzz/2006/12/little_miss_exu.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Seorang lagi pengarca stabil ialah Jean Tinguely. Kebayakan arca Calder bersaiz besar dan menggunakan warna terang. Lahir pada 1922 di Fribourg. Arca ini berbentuk abstrak. Switzerland. Berasaskan latar beliau sebagai jurutera. Ia berdiri teguh berasaskan bahan binaan. Tapak arca ( pedestal) kukuh.typepad. Amerika Syarikat. Inilah yang menjadikan identiti atau ikutan pengarca stabil. Calder banyak dipengaruhi oleh karya Mondrain dan Miro di Paris pada tahun 1930. kukuh dan mantap. Mendapat pendidikan awal di General Trade School dan bekerja . tidak hairanlah mengapa beliau banyak membuat arca daripada besi. berjisim dan menunjukkan suatu sokongan padu kepada objek atas yang boleh ditafsir dengan berbagai unsur naratif. Ia diasaskan oleh Alexander Calder pada tahun 1932. menguasai ruang dan menghidupkan persekitaran.

Pada awal tahun 1960-an.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Karya-karya beliau banyak diperbuat daripada bahan terbuang seperti tayar besi. 1932 – 1940. Tinguely adalah pengarca relief atau arca timbul sebelum beliau ke Paris. dan Mengenal Kraf Tradisional sebagai pereka hias dalaman sebelum berpindah ke Paris pada tahun 1952. Ini jelas dilihat pada karyanya “Bird in Space” (L’Oiseau dens l’espace). enjin kenderaan dan enjin kilang. Constantin Brancusi yang berasal daripada Romania pula merupakan pengarca stabil yang lebih kepada “free standing form”. Contoh-Contoh Karya Stabail Bil 1. brek kereta api. Karya Maklumat Jean Tinguely Narva 1961 . Brancusi banyak menekankan pada satah permukaan arca atau “surface texture”. Tidak seperti Calder dan Tinguely. Karya-karya beliau banyak menggunakan pendekatan minimalism dengan cara mempermudahkan satah-satah bentuk.

dan Mengenal Kraf Tradisional Constantin Brancusi 2. ii. . John Robert Wolfe Harp Series Proses Menghasilkan Arca Stabil i. Sleeping Muse (Muse endormie) 1909-1911 Alexander Calder 3.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Elephant 1928 4. iii. Membuat lakaran-lakaran thumbnail sebagai percambahan idea. Memilih lakaran yang terbaik dengan perancangan dan menghalusi lakaran tersebut agar ianya lebih jelas dan terancang. Membuat pemerhatian dan mengkaji tentang bentuk dan ruang serta hal benda.

Menghasilkan mock-up berdasarkan perancangan dan lakaran yang telah diperhalusi serta mengenalpasti sebarang permasalahan untuk diatasi. v. iv. iii. Membina arca stabail berdasarkan perancangan yang telah dibuat. Menilai hasil bentuk rekaan dan binaan dari segi proses membuat. Menentukan cara untuk memperagakan arca stabil yang paling sesuai di samping melihat kesannya. unsur-unsur seni. Melengkapkan bentuk rekaan mengikut perancangan. Menghasilkan arca stabil mengikut proses pembuatan. Arca stabail yang telah disiapkan perlu kukuh. vi. vii. Membandingkan hasil arca stabil dengan arca stabil yang lain. olahan bahan. Mengenal pasti bahagian-bahagian yang terdapat dalam sesuatu binaan arca stabil. Kesesuaian Bentuk dan Binaan dalam Menghasilkan Arca Stabil i. vi. Mendapatkan imbangan kedudukan dan kestabilan dalam sesuatu ciptaan dan seterusnya memasang tapak (pedestal ). Mempamer dan mempersembahkan arca stabil dan membuat apresiasi mengikut fungsinya. kuat dan selamat. Memilih dan menggunakan alat dan media sebagai pengolahan reka bentuk arca stabil. xi. vii. Membuat kemasan dan menentukan gaya persembahan yang dikehendaki bagi menarik perhatian audien. . x. ii.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.Memahami dan menghargai proses menghasil bentuk rekaan dan binaan. . v. Mengetahui bagaimana bentuk tertentu dicantumkan bagi menghasilkan arca stabil. dan Mengenal Kraf Tradisional iv. fungsi dan kemasan. viii. ix.

4 Mobail .5. dan Mengenal Kraf Tradisional Apakah perbezaan antara asemblaj dan stabail? 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

mobail disepadukan dengan mesin dan jentera yang boleh bergerak melalui kawalan secara manual atau automatik dan terhasillah mobail kinetik. beburung yang berterbangan dan serangga yang berdesir. Setiap rod digantung dengan menggunakan satu tali sahaja dan ini akan memudahkan ia berputar dengan bebas.1976) iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika Syarikat. ombak yang berdeburan menjadi sebahagian ciri mobail kinetik yang menjadi perhatian pengarca. Ia diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada seniman untuk mereka bentuk yang yang lebih menarik dan canggih.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. unggas berterbangan. Myxomatose (1953) dan Pisson Volant mengadaptasikan bunyi dedaunan. Objek yang tergantung daripada rod tersebut mengimbangi antara satu sama lain. Mobail kinetik yang diberi tajuk Flamingo (1974).com/2008/10/ Mobail merupakan satu arca kinetik yang dibina berdasarkan prinsip keseimbangan (equilibrium). Idea wau yang berdengung di udara. Ini menjadikan ia kekal seimbang secara horizontal. .wordpress. Apabila dunia inginkan perubahan. dan Mengenal Kraf Tradisional Sumber : http://subida. Ia terdiri daripada beberapa batang rod yang digantungkan objek atau rod lain. Suatu kehebatan Calder dalam penghasilan mobail ini ialah elemen geometri yang diadaptasi berasaskan kepingan logam industri dan disusun secara sekuen untuk menghasilkan suatu urutan yang terancang dan teraputik. Arca mobail yang sifatnya boleh bergerak digelar juga sebagai mobail kinetik. Arca mobail dipelopori oleh Alexander Calder (1898.

Karya Maklumat Alexander Calder Trap and Fish Tail 1939 .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Adakah mobail memerlukan pedestal? Contoh-Contoh Karya Mobail Bil 1.

kritikan. The Y 1960 Timothy Rose 4. sindiran. . saranan dan nukilan pengarca. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Mobail Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan mobail : Menentukan subjek dan tema Subjek dan tema ini mungkin berkaitan dengan isu-isu semasa. Ivy 2007 Proses Penyediaan Mobail i. dan Mengenal Kraf Tradisional Alexander Calder 2.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Arc of Petals 1941 Alexander Calder 3.

Sketsa-sketsa mengenai hal subjek dan tema yang ingin dinukilkan seharusnya dihasilkan atau diperbanyakkan dapatannya. alat. tema. Memperinci lakaran Setelah memilih lakaran yang terbaik. Membuat karya/mobail . mudah pecah. dan Mengenal Kraf Tradisional - Menentukan alat dan media Setelah subjek dan tema di atas di pilih. Memilih salah satu lakaran yang terbaik Pilih lakaran atau sketsa yang baik. Ciri baik dalam kriteria pemilihan ini berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. Bahan yang tidak lasak.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. fikirkanlah untuk memperkemaskan lagi reka bentuknya. Kemampuan menterjemah lakaran kepada mobail yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Pemilihan alat dan bahan mengambil kira keberkesanan dan relevannya hal subjek yang ingin diutarakan. Ia mengambil kira bahan. tempat peragaan dan konsep keseluruhan termasuk estetika dan etika dari mobail yang akan dihasilkan nanti. Daripada sejumlah besar sketsa ini tentunya ada yang mantap dan hebat yang tentunya pilihan yang sedemikian inilah yang dipilih. kita seharusnya melobi gagasan-gasasan dan pengideaan melalui konsep trial and error. Ciriciri bahan yang dipilih seharusnya tahan lama dan lasak kepenggunaannya. perancangan pemilihan alat dan bahan menjadi kriteria yang penting. Membuat tumbnail-print (membuat lakaran-lakaran kecil) Apakah pentingnya thumbnail-print? Sebelum sesuatu mobail dihasilkan. mudah rosak tidak wajar diaplikasikan dalam penghasilan mobail.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.5 Model . Fikirkan aspek ruang. Proses Membentuk Mobail Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan mobail. kos pembinaan dan masa yang diperlukan. Kesemuanya diselaraskan dengan bahan dan alatan. saiz mobail. ii. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan.5. dan Mengenal Kraf Tradisional Buat kerangka dalam dan luar. 1.

Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model Dinamik adalah model yang dibuat mengikut kesesuaian bentuk yang boleh diubah pergerakan mengikut kehendak. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis model yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dipersetujui. Dengan melihat model tersebut kita menjadi lebih mudah untuk memahami bentuk keseluruhan objek tersebut. Model statik adalah model yang dibuat hanya untuk gambaran tetap yang tidak bolah berubah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Model dapat digambarkan dengan pandangan dua dimensi (2D) tetapi pada pandangan ini hanya beberapa bahagian sahaja yang dapat ditunjukkan tetapi dengan pandangan 3D setiap penjuru sesuatu objek dapat di lihat dan dapat diketahui jika terdapat error pada sesuatu bahagian tersebut. Model yang akan dihasilkan bergantung kepada jenisnya seperti model rumah. kereta bangunan dan sebagainya. . Sebagai contoh gambaran tiga dimensi (3D) bagi sesuatu objek. Model kawasan merupakan suatu bentuk ilustrasi yang menunjukkan satu kawasan yang dibuat dalam bentuk 3D yang sederhana. Definisi Pengertian model adalah diertikan sebagai pengembaran sesuatu sehingga kita menjadi lebih jelas memahaminya.

1. Ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza dan bergantung pada jenis model yang akan dihasilkan.6 Diorama . Pemilihan dan penentuaan bahan akan mempengaruhi ketahanan model tersebut. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan Langkah ini penting di dalam penyediaan sesebuah model. Setiap model yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya. dan Mengenal Kraf Tradisional Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini perlu di dalam proses menyediakan model.5. Teknik yang digunakan berbeza-beza bergantung kepada jenis model yang akan dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

Perkara-perkara berikut menjadi perhatian utama di dalam penghasilan diorama: 1. Kontemporari ini objek tiga dimensi ini diperluaskan lagi kepenggunaannya dengan karangan laut. Seterusnya pemilihan alat dan bahan. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian . tema dan subjek serta olahan idea yang berpandukan kepada asas seni dan prinsip seni reka. pensejarahan dan cerita rakyat. Menentukan Subjek dan Tema a. Khayalan dan Imaginasi Pelukis c. Aliran dan Tema Sejagat d. Catan ini digantung di dinding-dinding bangunan untuk bahan tontonan orang ramai dan mula popular sekitar abad ke sembilan belas. Penyediaan Lakaran Idea untuk Menghasilkan Diorama Diorama direka bentuk melalui perancangan yang jitu dan teliti. diorama dapat memperihalkan semula unsur-unsur naratif melalui penampilan imej 2 D dan 3 D dalam konteks diorama. Perancangan ini dilakukan dengan mengambil kira pelbagai kesesuaian catan sebagai latar belakang diorama dan objek-objek tiga dimensi sebagai hal subjek diorama. Alam Semulajadi dan Persekitaran b. Perasaan Dalaman. Secara mudahnya diorama terdiri daripada dua dimensi dan arca figura tiga dimensi. Tujuannya jelas. figura haiwan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. fiksyen. dan Mengenal Kraf Tradisional Diorama merupakan gabungan catan besar yang mewujudkan persekitaran dan arca-arca figura di hadapannya bagi menghidupkan suasana catan besar tersebut.

Kesesuaian latar belakang. 5. saiz mobail. Dalam konteks ini. keteguhan dan kesesuaian kerangka dengan dapatan. perkaraperkara yang berikut diambil pertimbangan. Proses Membentuk Diorama Setelah penyediaan lakaran idea selesai proses berikut merupakan urutan penghasilan diorama. Kriteria pemilihan ini dipilih kerana berkaitan dengan penampilan asas seni reka yang mantap dan berketrampilan. hal subjek dan latar hadapan. dan Mengenal Kraf Tradisional 2. o o o o Bahan dan alatan. . Menentukan Alat dan Media 3. Membuat Karya/Diorama Buat kerangka dalam dan luar. Fikirkan aspek ruang. Kemampuan menterjemah lakaran kepada bentuk diorama yang sebenar juga menjadi kriteria penting dalam pemilihan lakaran tersebut. Kos pembinaan/buatan Masa yang diperlukan. Memperinci Lakaran 6. Membuat Thumbnail-print (Membuat Lakaran-lakaran Kecil) 4.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Memilih Salah Satu Lakaran yang Terbaik Sketsa 2 dipilih untuk pengembangan idea seterusnya dan dijadikan diorama.

dan Mengenal Kraf Tradisional 1: Hal benda ditentukan 2: Hal benda dilengkapi dengan latar belakang 3: Hal benda. latar belakang dan kotak diorama .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

html .5.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 4: Diorama yang lengkap untuk peragaan 1.blogspot.7 Boneka Sumber : http://fabricpaperthread.com/2009/10/scrap-bag-doll-tutorialpart-one.

dan ia memberikan peluang untuk mencipta suatu alam khayalan. harmoni dan kadar banding dalam proses binaan dan membentuk. Boneka dihasilkan dengan mencantumkan pelbagai bentuk untuk menghasilkan objek boneka. Boneka Piring Kertas Boneka ini diperbuat daripada piring kertas dan boleh dibeli di kedai. Boneka tangan boleh dikatakan jenis yang popular sekali di sekolah dan jenis yang ringkas ini boleh dibuat oleh kanak-kanak. Boneka boleh menghidupkan watak ciptaan seperti haiwan dan benda-benda lain. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka adalah sejenis hasil kerja tangan yang berbentuk permainan. Jenis-jenis Boneka 1.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka merupakan suatu punca yang baik untuk menimbulkan kuasa imaginasi kanakkanak. DEFINISI Boneka merupakan sejenis permainan anak-anakan. sesuai untuk kanak-kanak peringkat rendah. Boneka juga memberi kesedaran imbangan. . Ia dibentuk dalam dua atau tiga dimensi.

dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka piring kertas Alat dan Bahan o o o o o o o o Piring kertas Dawai halus Pelekat Gunting Kayu atau buluh Kain reja (perca) Tali Pita litup Cara Membuatnya .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

dan Mengenal Kraf Tradisional Lukiskan satu muka di atas piring kertas dengan menggunakan dakwat. Boneka Polistirena Polistirena yang berbagai-bagai bentuk boleh digunakan untuk membuat boneka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 2. Bekas alat-alat elektrik sesuai untuk membentuk boneka ringkas dan ia boleh dibuat dengan mudah. Gunting dan lubangkan di tengah-tengah kain belacu atau kain reja. potong jalur-jalur kertas berwarna dan lurutkannya dengan pisau tumpul dan tampalkan pada tepi piring sebagai rambut.Kemudian dengan menggunakan pita litup. . Masukkan bilah kayu ke dalam lubang kain dan lekatkan lehernya dari dalam kain dengan menggunakan pita litup. Untuk membuat rambut kerinting. lekatkan bilah kayu di belakang piring.

Boneka Beg Kertas Beg kertas boleh digunakan untuk membuat topeng atau boneka. Gunakan sebatang kayu buluh sebagai tangkai. hidung dan mulutnya dengan sebatang pensil. Ia sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana ia mudah dibuat. Kemudian tampalkan telinga pada tepi kotak. Bola polistirena boleh digunakan untuk membuat boneka tangan. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka polisterina Alat dan Bahan o o o o o o o o o o Polistirena. 3. .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kayu buluh/rot kayu Pensil Gam Kertas pasir Gunting Pita litup Pisau Berus gam Warna tempera Cara Membuatnya Korek mata.

Dawai kokot Dua beg kertas Pita litup Rot kayu Kertas tisu lembut Cara Membuatnya Gumpalkan surat khabar pada hujung rot kayu dan lekatkan gumpalan itu . Kertas berwarna Gam kanji Cat air atau krayon.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka beg kertas Bahan-bahan dan Alat o o o o o o o o o Gunting.

Buat rekaan baju dengan menggunakan kain reja.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Boneka Silinder Boneka silinder adalah boneka yang mudah dibuat dan juga menarik. Warnakan muka boneka dengan menggunakan cat air. . Bina ciri-ciri muka dengan menggunakan kertas tisu lembut. Sapukan gam seluruh permukaan hadapan untuk membentuk muka. Masukkan gumpalan surat khabar tersebut ke dalam beg kertas. dan Mengenal Kraf Tradisional dengan menggunakan dawai kokot. Ikat leher beg kertas dengan menggunakan pita litup Ratakan bucu beg kertas tersebut. 4.

5 cm atau 25 cm x 40. Apabila sudah menentukan jenis boneka yang hendak dibuat maka bolehlah mula memotong bahan-bahan yang hendak ditampal pada silinder tersebut untuk permukaan mukanya. Ini ialah asas kepala boneka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kita perlu membuat satu tiub kecil dari kad manila dan lekatkan pada bahagian dalam boneka itu. kita akan dapat mengendalikan boneka itu dengan sempurna. Untuk menyediakan boneka itu. kita boleh menentukan apa jenis watak yang hendak dibentuk dari silinder masing-masing. Setelah membuat bentuk asasnya.50 cm. Gulungkan kertas tebal ini supaya berbentuk silinder. Stapel atau lekatkan tepinya dengan kanji supaya ia sentiasa berbentuk silinder. Apabila kita memasukkan jari ke dalam tiub kecil itu.. . dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka silinder Alatan dan Bahan-bahan o o o o o o o o Kertas warna Pollistirena Penutup botol Gabus Pisau Tali Gunting Gam Cara Membuat Potong sekeping kad manila yang berukuran 20 cm x 27.

. Boneka Wayang Kulit Boneka wayang kulit direka secara tradisional dari kulit kerbau. perut yang buncit dan dicat dengan warna yang garang. dan Mengenal Kraf Tradisional 5. Adalah wajar sesebuah boneka sengaja dilebih-lebihkan sifatnya bagi menambahkan wataknya dengan lebih jelas. Disebabkan kulit kerbau sangat sukar didapati. Bahan-bahan yang digunakan sebagai pengganti yang mudah diperolehi ialah filem pancaran – X yang terpakai. kepingan plastik yang tebal dan kertas bod. hidung yang besar. Proses untuk membuat boneka wayang kulit tidak begitu rumit dan bahan-bahanya senang diperolehi. Untuk makluman dalam lakonan wayang ia merupakan satu siri dari siri-siri kartun. Manakala sifat watak penjahat digambarkan dengan mata yang besar.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Permainan wayang kulit dipercayai satu permainan yang pertama mencipta kesenian gerak dan tampak seolaholah hidup jika ia dilakunkan dengan baik. Kebiasaannya watak seorang hero digambarkan dengan sifat muka yang kacak dan hidung yang mancung. maka bahan-bahan moden terpaksa dicari dan diperkenalkan sebagai bahan menggantikan buatan cara tradisional di atas.

Bahagian kepala merupakan bahagian yang paling penting. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Wayang Kulit Alatan dan Bahan-bahan yang Diperlukan o o o o o o o o o Kertas pasir Tukul Seketul kayu Newsprint Gunting Pemotong NT Penebuk mata bulat Gam yang kuat Cat tempera atau cat minyak 6. Lakonan boneka sarung tangan memerlukan satu pentas khas di mana pemain boneka dapat melindungi diri di bahagian bawah manakala boneka tangan hanya dapat ditontoni dengan bahagian badan dan kepala sahaja. Boneka Sarung Tangan Boneka ini merupakan jenis boneka yang paling mudah dibuat. sepasang tangan dan kadangkala dilengkapkan dengan sepasang kaki.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. . bahagian pakaian. ia mempunyai bahagian kepala.

Kemudian lukiskan garisan ketiga di luar garisan terputus-putus itu. Letakkan tangan di atas kain itu dengan semua jari terlunjur dan tekapkan bentuknya. Lipat kain belacu sekali. . Lukiskan garisan terputus di luar garisan pertama tadi – ini garisan jahitan. ini garisan pengguntingan. Gunting mengikut garisan pengguntingan. iii. ii. dan Mengenal Kraf Tradisional Boneka Sarung Tangan Alat dan Bahan o o o o o o Kain belacu/sarung tangan Pensil Gunting Jarum Benang jahit dan benang bulu Berus cat Cara Membuatnya i. Jahit di atas garisan putus-putus tadi dengan jahitan halus.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis boneka yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis-jenis boneka).PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Catkan boneka dengan menggunakan cat atau cat air mengikut watak yang dikehendaki. Terbalikkan sarung tangan yang telah dijahit tadi agar nampak kemas. v. Pembentukan watak-watak juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar boneka yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton. Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan . vii. dan Mengenal Kraf Tradisional iv. Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahan boneka tersebut. Boneka yang telah siap sedia untuk dilakonkan. Lakaran Idea Merupakan proses awal bagi menentukan jenis boneka yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dijelaskan dalam bahagian jenis-jenis boneka. vi. Jahitkan benang bulu atau benang sulaman sebagai rambutnya. Pemilihan Alat dan Bahan Proses ini amat perlu di dalam proses membuat boneka.

1.8 TOPENG . Setiap boneka yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis boneka). dan Mengenal Kraf Tradisional Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu boneka.5. Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis boneka yang akan dihasilkan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. tarian serta istiadat pemujaan. Fungsi Topeng 1. kemudian kerana gejala bahasa yang disebut formatif form (pembentukan kata) kata “tup” ditambah dengan kata “eng” yang kemudian menjadi “tupeng”. Misalnya seorang yang menderita kerana luka. Topeng sebagai simbol dewa-dewi . Topeng sebagai lambang nenek moyang Digunakan semasa upacara memperingati keturunan “Ratu Gede Pancering Jaga” atau “Hyang Datonda” penguasa dunia yang dipercayai oleh masyarakat Truyan di Danau Batur. Di Bali istilah topeng diertikan sebagai “Partapukan” yang membawa erti suatu lapisan yang menutupi. Definisi Kata topeng berasal dari kata “tup” yang bererti tutup. Selain itu ia juga dijadikan sebagai alat perhiasan di rumah malah sebagai identiti seseorang dan juga ahli kumpulan. Ia juga digunakan untuk seni persembahan dan hiburan seperti drama. menyembunyikan wajah. Tupeng kemudian mengalami beberapa perubahan sehingga menjadi topeng. dan Mengenal Kraf Tradisional Topeng adalah suatu alat yang menutupi muka untuk tujuan perlindungan. 2. apabila lukanya telah sembuh maka terdapat satu lapisan yang menutupi luka tersebut yang kemudian akan terlepas dengan sendirinya.

4. Topeng sebagai penyingkap sejarah Ianya bersifat hiburan dan dalam tarian ini banyak menceritakan kisah sejarah dahulu. 3. Topeng sebagai pelengkap upacara Tarian topeng ini termasuk dalam tarian Bebali yang berfungsi sebagai pengiring dalam upacara yang dikenali sebagai Panca Yadya. 6. Topeng sebagai hiburan Pementasan topeng juga dapat berfungsi sebagai hiburan terutama memalui dialog-dialognya yang bersifat humor akan mengundang gelak ketawa penonton. . seni dan budaya masyarakat setempat. Sukawati dan Gianyar. Tarian ini dinamakan Tarian Topeng Widyadari dan selalu ditarikan oleh masyarakat di Desa Ketewel. Kecamatan. daerah.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. agama. bahasa dan sebagainya serta boleh ditontoni oleh sesiapa sahaja. memberi pengajaran dan peringatan tentang asal-usul keturunan. Tarian topeng ini dipentaskan pada waktu upacara ddan dilaksanakan dengan tujuan supaya upacara berlangsung dengan selamat dan mendapat berkat. Topeng sebagai Media Pendidikan Pementasan topeng dapat berfungsi sebagai media pendidikan di mana pelajar dapat mempelajari teknik membuat dan memainkannya. dan Mengenal Kraf Tradisional Ditarikan oleh gadis-gadis yang belum cukup umur. 5. begitu juga dapat mengenal tokoh-tokoh.

dan Mengenal Kraf Tradisional Jenis-jenis Topeng Topeng mata Topeng muka .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Topeng serkup

Lakaran Idea
Merupakan proses awal bagi menentukan jenis topeng yang akan dihasilkan sebagaimana yang telah dilakarkan dalam buku lakaran. Pembentukan watakwatak topeng juga memerlukan lakaran-lakaran ide agar topeng yang akan dihasilkan dapat memenuhi citarasa penonton semasa persembahan atau kepada penggemar topeng sebagai bahan koleksi.

Pemilihan Alat dan Bahan

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Proses ini amat perlu di dalam proses membuat topeng, ini kerana bahan-bahan yang digunakan adalah berbeza bergantung jenis topeng yang akan dihasilkan (rujuk bahagian jenis- jenis topeng). Pemilihan dan menentukan bahan juga mempengaruhi ketahanan daya penarik topeng tersebut.

Menentukan Teknik Berdasarkan Bahan yang Digunakan
Langkah ini juga penting di dalam penyediaan sesuatu topeng. Setiap topeng yang dihasilkan menggunakan teknik yang berbeza semasa membuatnya (rujuk bahagian jenis-jenis topeng). Teknik yang digunakan berbeza bergantung kepada jenis topeng yang akan dihasilkan.

1.5.9 ORIGAMI

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan, dan Mengenal Kraf Tradisional

Tahukah anda bahawa sehelai kertas jika dilipat boleh menghasilkan binaan dan bentuk? Seni melipat kertas ini dipanggil origami. Ia mungkin bertemakan haiwan, tumbuhan, permainan atau barang permainan. Seni origami berasal dari China kemudiannya diamalkan oleh orang Sepanyol dan orang Jepun. Ia kemudiannya berakar umbi dan diserap menjadi kebudayaan tempatan. Origami boleh menggunakan kertas putih atau kertas berwarna dan terdapat juga mereka yang mewarnakan bentuk akhir yang terhasil. Semua jenis bentuk kertas boleh digunakan untuk tujuan melipat.

Sejarah Origami

Merupakan kesenian melipat kertas yang bermula semenjak mula diperkenalkan pada abad pertama di China iaitu Ts’ai Lun. Kertas yang diperbuat dari hancuran tumbuhan dan kain buruk membolehkan kertas dihasilkan dengan lebih mudah dan banyak. Pada abad keenam, cara pembuatan kertas dibawa ke Sepanyol oleh orang-orang Arab dan juga ke Jepun oleh Dokyo. Sejak itu, origami popular di Jepun hingga hari ini dengan penghasilan kertas tempatan iaitu washi. Origami menjadi satu kebudayaan orang Jepun dalam adat keagamaan Shinto. Di Sepanyol, orang Arab Moor menggunakan origami untuk mengkaji tessallation dan bentuk geometri pada kertas. Bentuk haiwan tidak digalakkan oleh kerana

serangga dan singa laut. Saiz kertas yang sesuai untuk origami ialah 15 sentimeter. Contoh bunga yang terkenal terdiri daripada bunga dahlia. Tumbuh-tumbuhan Origami yang terkenal dari jenis ini terdiri dari bentuk bunga. orang Arab mengetahui cara-cara pembuatan kertas dan juga origami. Kertas Origami Kertas segi empat yang telah sedia ada dalam pelbagai saiz dan warna boleh didapati dengan mudah di kedai menjual alatan seni visual. bangunan dan perabot kecil (miniature). kereta. c. pelengkap meja dan untuk sambutan hari perayaan. rama-rama. Barang Permainan Bentuk origami jenis ini yang terkenal seperti sampan. Dari saiz tersebut bentuk kecil atau besar boleh dihasilkan mengikut bentuk yang . dan Mengenal Kraf Tradisional Islam melarang pembuatan patung-patung. daun dan pokok pain.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. d. bunga dandelion dan bunga tulip. Jenis-Jenis Bentuk Origami a. gajah. Haiwan Kebanyakan origami dibentuk terdiri daripada ikan. Selalunya kertas seperti ini berwarna pada satu bahagian sahaja manakala bahagian belakangnya pula berwarna putih. Daripada orang Arab Moor. burung. b.. Ia sering digunakan untuk menghiasi kad ucapan. Perhiasan Origami jenis perhiasan direka bentuk untuk difungsikan di atas meja. dinosaur.

lapisan kertas dan teknik yang diaplikasikan. Selain itu origami yang telah siap juga boleh diwarnakan pada peringkat akhir. Asas origami ialah kertas putih atau kertas berwarna. Dalam situasi yang lain. . Proses Dan Teknik Pembuatan Kemahiran asas membuat origami ialah melipat kertas. kertas jenis water colour digunakan. Kertas yang sering digunakan terdiri daripada empat segi tepat atau empat segi memanjang. Media lain yang sering digunakan terdiri daripada fabrik. kertas keras. kertas tisu. kepingan logam. Dalam hal yang lazim. plastik. Alatan yang digunakan terdiri daripada gunting. gam dan pembaris keluli. Di dalam origami terdapat teknik lipatan basah dibuat untuk mendapatkan kesan di mana apabila kertas kering nanti lipatan ini terhasil. dan Mengenal Kraf Tradisional dikehendaki. pisau. gam dan straw juga boleh digunakan sebagai bahan sokongan. kelainan bentuk origami mempengaruhi jenis kertas.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan.

dawai halus digunakan untuk membina kerangka bentuk manakala papier mache diaplikasi untuk membentuk sifat fizikal kucing itu. Apabila kita membuat model kucing. . Sering kali dalam proses ini kita akan mengesan kerangka objek binaan di samping memilih bahan yang memperkukuh binaan tersebut. Ekspresif) Membuat penerokaan dan eksperimen bahan dilakukan bagi memastikan bahan yang akan dibuat bersesuaian dengan jenis binaan dan ketahanannya. Cerita.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. tali tangsi untuk misai dan berus sabut untuk ekor kucing.6 Isi Kandungan (Hal Benda. Bahan tambahan lain yang berupa guli digunakan untuk mata kucing. Apapun yang akan dihasilkan dalam bidang membentuk dan membuat binaan perkara-perkara berikut akan menjadi tema atau hal subjek yang penting. dan Mengenal Kraf Tradisional 1. Makna. Proses membuat dan membina model kucing ini perlu dilakukan mengikut tertib dan pemeringkatan kerja yang teliti.

meja dan sebagainya juga dijadikan rujukan dalam berkarya. Selain itu. Imaginasi ini akan memandu arah si pelajar atau si pelukis ke arah yang lebih kreatif dan melampaui batas-batas kebiasaan dalam berkarya. ciri-ciri organik. piring. rupa dan bentuk. kualiti objek. b. integrasi alam dan kehidupan di samping mengambil kira garisan.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. perasaan dalaman inilah yang menjadi motivasi atau penggerak minda dalam berkarya. warna. Perasaan takut. dan Mengenal Kraf Tradisional a. jalinan. Perasaan Dalaman. Kesemua objek yang menjadi tema atau hal subjek ini dikaji dari segi dinamik fom. teori-teori imaginasi berupaya mencipta sesuatu objek atau karya melangkaui batas fizikal dan cabaran status-quo pelukis. Alam Semula Jadi dan Objek Persekitaran Objek-objek ciptaan Tuhan seperti flora dan fauna menjadi sumber utama dalam menghasilkan karya. c. pinggan senduk. keunikan. Khayalan dan Imaginasi Si Pelukis Pengalaman hidup banyak memberi kesan dan pengaruh terhadap minda pelukis yang akhirnya menzahirkan ilham atau idea untuk mencipta. sedih dan sebagainya menjadi sumber inspirasi karya si pelajar atau pelukis. pisau. Menurut Sigmund Frued dan Paul Jean Satre. misteri. ruang. objek domestik seperti cawan. Aliran dan Tema Sejagat . Menurut Frued lagi.

basikal. Dalam konteks yang lebih besar. Contohnya. Pada bidang yang lebih besar. matahari bintang dan sebagainya. membuat wau lazimnya dikaitkan dengan unsur kosmos seperti bulan. ‘Minimal art” misalnya adalah suatu aspek pengkaryaan yang berani. keunikan ciptaan berlaku dan akhirnya mewujudkan kepelbagaian rupa bentuk dan jenis produk. semakin tinggi kualiti ciptaan dan lebih tinggi nilai estetikanya. Lalu diciptanya bentukbentuk konkrit yang dapat memanfaatkan manusia si pencipta itu sendiri.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Ia menunjukkan kekerapan manusia mengambil hal benda yang sering diperkatakan. periuk dan alat-alat domestik yang lain merupakan asas ciptaan dalam bidang membentuk dan membuat binaan. manusia mencipta dan membuat kipas. kereta api malah jambatan dan objek-objek gunaan lain yang mewatakkan keperluan asas sebuah masyarakat dan negara. mencabar dan sanggup menerima rintangan. Semakin aktif dan proaktif seseorang manusia itu mencipta objek tiga dimensi. Wujudnya “Non-objective art”. senduk. d. kereta. sudu. Idea datang dari soal desakan untuk mengguna di samping mengatasi sebarang kesulitan mengharungi kehidupan. jelmaan perasaan dalam berkarya mengguna alam sekitar menjadi suatu keunikan ciptaan dan mengujudkan satu kekaguman. dan Mengenal Kraf Tradisional Tema menjelaskan konsep dalam agenda kehidupan manusia. Dari idea yang berbagai. Keperluan dan Pengalaman Hidup Harian Ciptaan cawan. .

Estetika dan Etika Pengkaryaan 6. Kuat. Ia menyerupai seperti karya seni yang lain yang menampilkan ciri-ciri estetika dan dizahirkan melalui proses artistik yang diekspresikan melalui alat dan bahan. . Ia diolah dengan mengambil pertimbangan-pertimbangan yang paling ideal dan bersistematik. Mengaplikasi Asas Seni Reka.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Kepelbagaian Bahan Dapat Diadun atau Dipasang dengan Baik 5. Unik dan Berketerampilan Ekspresi Diri Sesuatu persembahan atau hasilan yang dikatakan cemerlang dari segi penampilan mempunyai ciri-ciri yang berikut: Model menepati tema dan tajuk. Secara ringkasnya ciri-ciri berikut dianggap sebagai kriteria utama ekspresi iaitu : 1. prinsip seni dan strukur rekaan seni. Asli. Kukuh dan Selamat 4. Menepati Tema dan Tajuk 2. Bahan Binaan Sesuai dengan Tujuan Hasilan 3. penguasaan unsur seni. dan Mengenal Kraf Tradisional Ciri-ciri Aktiviti Membentuk dan Membuat Binaan yang baik Hasil kerja membentuk dan membuat binaan yang dikatakan cantik dan menarik apabila memenuhi spesifikasi pembuatan dan kemasan.

Kesesuaian secara keseluruhan. dan Mengenal Kraf Tradisional • • • • • Bahan yang digunakan sesuai dan relevan dengan keadaan semasa dan boleh diperolehi dengan mudah serta kos yang rendah. Memenuhi prinsip-prinsip rekaan seperti pergerakan. Pilihan reka bentuk warna dan padanan imej mengikut jenis-jenis topeng yang dihasilkan. 5. 2. bergantung kepada watak. Apresiasi Berpandukan hasil kerja yang telah dihasilkan kita dapat membuat penilaian dan cuba fikirkan beberapa persoalan-persoalan di bawah ini : 1. Konsep kepelbagaian bahan dapat diadun dengan baik.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kontra. . Mempunyai daya tarikan semasa dipamerkan kerana mempunyai sifat ketulenan dari segi penghasilan. warna. Alat dan bahan yang sesuai dalam proses membuat topeng. imbangan dan kesatuan yang menarik. Proses stailisasi dan menambahbaikan agar bersesuaian dengan watak sesuatu topeng tersebut. membentuk suatu gubahan yang menarik serta dapat memberi penjelasan yang tepat. 4. Tajuk dan tema yang sesuai. 3. Model yang dihasilkan perlu diberi penekanan dari aspek ketahanan dan keselamatan.

dan Mengenal Kraf Tradisional TAJUK 2 MERANCANG PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BIDANG MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN • SINOPSIS Bahagian ini akan membincangkan perancangan pelbagai aktiviti P&P setiap bidang Membentuk dan Membuat Binaan dengan mengaplikasikan konsep pendidikan seni visual. • HASIL PEMBELAJARAN ( UNTUK TAJUK INI) i.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. kaedah dan teknik dalam pengajaran dan pembelajaran Membentuk dan Membuat Binaan • KERANGKA TAJUK-TAJUK . Mengaplikasi strategi. konsep KBSR dan teori pembelajaran.

Contoh kecerdasan ini ialah visual dan ruang. perhubungan dengan diri sendiri. perhubungan antara insan dengan penciptanya dan pemahaman tentang alam sekitar. Pelajaran PSV yang tidak menarik akan membosankan pelajar. muzik dan irama. simulasi. perbincangan. Guru perlu prihatin terhadap pelbagai kecerdasan di kalangan pelajar masingmasing. Dalam kurikulum ini. kinestatik. Berikut diberi penerangan ringkas mengenai kaedah-kaedah ini. guru boleh mengubah suai cadangan aktiviti pembelajaran jika perlu. dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah Pengajaran dan Pembelajaran Bagi merancang pengajaran dan pembelajaran bagi bidang membentuk dan Membina pelbagai pendekatan boleh dilaksanakan melalui kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti eksperimen. projek.PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. logikal matematik. Eksperimen . kaedah dan aktivit yang yang berbeza perlu dirancang untuk muridmurid yang berbeza kecerdasan. Kaedah pengajaran dan pembelajaran yang pelbagai dapat meningkatkan minat murid terhadap PSV. perhubungan antara individu. cadangan kaedah pengajaran dan pembelajaran untuk mencapai objektif pengajaran yang tertentu dinyatakan secara eksplisit dalam bentuk aktiviti pembeelajaran. lawatan dan kajian masa depan. verbal linguistik. Walau bagaimanapun.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. Murid menguji hipotesis secara penyiasatan untuk menemui Menjalankan eksperimen menggunakan kemahiran berfikir. langkah yang diikuti semasa menjalankan eksperimen adalah seperti berikut: 1.mengawal pemboleh ubah. .menentukan langkah menjalankan eksperimen . dan Mengenal Kraf Tradisional Kaedah eksperimen merupakan konsep atau idea yang tertentu.kaedah mengumpulkan data dan menganalisis data 4. Merancang eksperimen: . Menganalisis data 7. Menjalankankan eksperimen 5. Mentafsirkan data 8. satu kaedah yang baik dijalankan dalam pelajaran PSV. Membuat hipothesis 3. kemahiran proses dan kemahiran manipulatif. Membuat kesimpulan . Mengenal pasti masalah 2. Secara kebiasaan.menentukan peralatan dan bahan yang diperlukan . Mengumpul data 6.

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. dan Mengenal Kraf Tradisional 9. murid diberi peluang mereka bentuk eksperimen. Hasil projek boleh dalam bentuk laporan. Semasa perbincangan. Projek Aktiviti yang dijalankan oleh individu atau sekumpulan murid untuk mencapai sesuatu tujuan tertentu dan mengambil masa yang panjang serrta menjangkau waktu pembelajaran yang formal. Membuat laporan Dalam konsep pelancongan pelajar. artifak atau lain-lain perlu dibentangkan di hadapan guru dan para pelajar lain. Murid dikehendaki mengenal pasti kaedah untuk menyelesaiakan masalah yang dikemukakan dan seterusnya merancang keseluruhan projek. perbincangan perlu dijalankan semasa dan sebelum sesuatu aktiviti. adalah dicadangkan selain daripada eksperimen yang dibimbing oleh guru. iaitu mereka sendiri yang merangka cara eksperimen yang berkenaan boleh dijalankan. data yang boleh diukur dan bagaimana menganalisis data serta bagaimana membentangkan hasil eksperimen mereka. murid perlu mempunyai fikiran terbuka untuk menerima pendapat orang lain. Perbincangan Aktiviti di mana murid menyoal dan mengemukakan pendapat berlandaskan dalil atau alasan yang sahih. .

PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. aktiviti seperti simulasi. Penyelesaian Masalah Penyelesaian masalah adalah satu kaedah yang melibatkan murid secara aktif untuk membuat keputusan atau untuk mencapai satu sasaran tertentu. menyeronokkan dan bermakna. Nilai murni seperti ini bertanggungjawab dan bekerjasama dipupuk melalui kaedah ini. Jelaskan masalah . perbincangan dan eksperimen boleh dijalankan. Untuk mengoptimumkan pembelajaran melalui lawatan. Secara umumnya. Pembelajaran sains melalui lawatan ke tempat seperti Balai Seni Lukis Negara. Pedagogi ini berpusatkan murid dan menggabungjalinkan pelbagai bidang seperti pendidikan moral. fakulti-fakulti seni di universiti tempatan. penyelesaian masalah melibatkan langkah berikut: 1. Semasa penyelesaian masalah. galeri-galeri seni. muzium dan sebagainya boleh menjadikan pembelajaran lebih berkesan. ia mesti dirancang rapi di mana murid-murid perlu menjalankan aktiviti atau melaksanakan tugasan semasa lawatan. pendidikan alam sekitar. dan Mengenal Kraf Tradisional Lawatan Pembelajaran PSV tidak hanya terhad dalam sekolah sahaja. Perbincangan selepas lawatan perlu diadakan. Kenal pasti dan faham masalah 2. Kajian masa depan Murid menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk meninjau perubahan keadaan daripada masa lalu ke sekarang dan meramalkan keadaan pada masa depan.

4. dan Mengenal Kraf Tradisional 3. Lakukan operasi penyelesaian. Cari alternatif penyelesaian masalah. Nilaikan penyelesaian .PSV3108 Pendidikan Seni Visual Kurikulum Baru Sekolah Rendah – Membentuk dan Membuat Binaan. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful