Contoh 1

:
70 mm + 55 mm = _____ mm = _____ cm Penyelesaian: 7 + 1 5 2 O 5 5 mm

Contoh 2:
14.5 cm + 32.5 cm = ______ cm = ______ m Penyelesaian:
1

1 mm mm 4 + 3

4 2 7

. . .

5 5 0

cm cm cm

Jadi, 70 mm + 55 mm = 125 mm

Bagi mendapatkan jawapan dalam bentuk cm, BAHAGI jawapan dalam mm dengan 10. 125 mm = (125 ÷ 10) cm = 12.5 cm

Ambil Perhatian! Titik perpuluhan mestilah disusun dalam satu garis TEGAK.

Jadi, 14.5 cm + 32.5 cm = 47 cm
Ambil Perhatian! Gerakkan titik perpuluhan SATU TEMPAT KE KIRI apabila BAHAGI dengan 10

Bagi mendapatkan jawapan dalam bentuk m, BAHAGI jawapan dalam cm dengan 100. 47 cm = (47 ÷ 100) m = 0.47 m

125.0 ÷ 10 = 12.5

Jadi, 70 mm + 55 mm = 12.5 cm
Ambil Perhatian! Gerakkan titik perpuluhan DUA TEMPAT KE KIRI apabila BAHAGI dengan 100

47.0 ÷ 100 = 0.47

Jadi, 14.5 cm + 32.5 cm = 0.47 m

7. Untuk menukarkan km kepada m. jawapannya adalah 5.89 × 1000 = 7890 Maka. 5 2 O + 4 5 . Maka. .89 km + 458 m = ________ m Lihat unit jawapan yang dikehendaki! *Tukarkan 7. jawapannya adalah 8348 m .89 km kepada meter memandangkan jawapan yang dikehendaki adalah dalam bentuk meter. DARAB dengan 1000. 3 8 5 7 7 7 km km km 4 + 2 7 7 2 0 cm cm cm 8 7 5 mm mm mm Jadi.52 km + 4. 47 cm 8 mm + 22 cm 7 mm = 70 cm 5 mm Ambil Perhatian! Titik perpuluhan mestilah disusun dalam satu garis TEGAK.357 km = ________ km 1 .Contoh 3: 47 cm 8 mm + 22 cm 7 mm = 1 1 Contoh 4: cm m 1.877 km Contoh 5: 7.89 km × 1000 = 7890 m Ambil Perhatian! Penyelesaian: 7 + 0 8 8 4 3 9 5 4 O 8 8 m m m Gerakkan titik perpuluhan tiga tempat ke kanan apabila darab dengan 1000 7.

456 km + 235 m = ________ km Lihat unit jawapan yang dikehendaki! *Tukarkan 235 m kepada kilometer memandangkan jawapan yang dikehendaki adalah dalam bentuk kilometer. 235 m ÷ 1000 = 0. 4 2 6 5 3 9 6 5 1 km km km 235 ÷ 1000 =0.691 km . jawapannya adalah 2.235 km Ambil Perhatian! Penyelesaiannya: 1 Gerakkan titik perpuluhan tiga tempat ke kiri apabila bahagi dengan 1000 2 + 0 2 . .235 Maka.Contoh 6: 2. Untuk menukarkan m kepada km. . BAHAGI dengan 1000.

0 cm 1 3 2 . 53. 5 5 cm cm Contoh 2: 53.41 Jadi.5 cm = 0. 52 mm .5 cm .1 cm Ambil Perhatian! Titik perpuluhan mestilah disusun dalam satu garis TEGAK.12.11 mm = 4.5 cm = ______ cm = ______ m Penyelesaian: Bagi mendapatkan jawapan dalam bentuk cm.5 cm . . Jadi. 52 mm .5 cm = 41 cm Ambil Perhatian! Gerakkan titik perpuluhan SATU TEMPAT KE KIRI apabila BAHAGI dengan 10 Bagi mendapatkan jawapan dalam bentuk m.Operasi TOLAK: Contoh 1: 52 mm .1 Ambil Perhatian! Jadi.11 mm = _____ mm = _____ cm Penyelesaian: 5 1 4 2 1 1 mm 5 mm mm 4 Jadi. 53.0 ÷ 100 = 0.41 m 41. 41 mm = (41 ÷ 10) cm = 4.1 cm Gerakkan titik perpuluhan DUA TEMPAT KE KIRI apabila BAHAGI dengan 100 41. BAHAGI jawapan dalam mm dengan 10.5 cm .41 m .12.12.11 mm = 41 mm 1 . BAHAGI jawapan dalam cm dengan 100.0 ÷ 10 = 4. 41 cm = (41 ÷ 100) m = 0.

187 km Maka. 5 3 1 3 5 8 7 0 7 km km km - 1 0 1 .Contoh 3: 42 m 32 cm .426 km – 0.2 m 26 cm = m cm Contoh 4: 32 m 25 cm – 21 m 46 cm = 31 125 m cm 47 2 45 m m m 32 26 6 cm cm cm - 32 21 10 m m m 25 46 79 cm cm cm Jadi. 42 m 32 cm . . 1.35 km = ______ km 4 13 Contoh 6: 1.171 .2 m 26 cm = 45 m 6 cm INGAT! Setelah proses peminjaman.537 km – 0. 1. . 32 m 25 cm – 21 m 46 cm = 10 m 79 cm Contoh 5: 1. 100 cm + 25 cm = 125 cm Jadi. 4 2 1 2 5 7 6 5 1 km km km Ambil Perhatian! Titik perpuluhan mestilah disusun dalam satu garis TEGAK.255 km = 1.537 km – 0. 25 cm harus ditambah dengan 100 cm kerana 1 m = 100 cm.35 km = 1. Oleh itu. .255 km = ______ km 3 12 1 0 1 . Maka. Ambil Perhatian! Titik perpuluhan mestilah disusun dalam satu garis TEGAK. .426 km – 0.

465 5 5 0 km km km 7 1 5 .1465 m = ________ km Lihat unit jawapan yang dikehendaki! *Tukarkan 1465 m kepada kilometer memandangkan jawapan yang dikehendaki adalah dalam bentuk kilometer. 3 4 8 5 6 9 Maka.39 × 100) m = 5390 m Penyelesaian: 4 13 8 10 Ambil Perhatian! Gerakkan titik perpuluhan tiga tempat ke kanan apabila darab dengan 1000 5 0 4 3 5 8 9 6 2 O 7 3 m m m 5.39 km kepada meter memandangkan jawapan yang dikehendaki adalah dalam bentuk meter.89 km .39 km = (5.39 × 1000 = 5390 - Maka.39 km . Untuk menukarkan km kepada m. . Untuk menukarkan m kepada km. jawapannya adalah 5.567 m = ________ m Lihat unit jawapan yang dikehendaki! *Tukarkan 5.355 km . 1465 m = (1465 ÷ 1000) km = 1. jawapannya adalah 4823 m Contoh 8: 7. . DARAB dengan 1000. BAHAGI dengan 1000.465 km Penyelesaian: 6 12 15 Ambil Perhatian! Gerakkan titik perpuluhan tiga tempat ke kiri apabila bahagi dengan 1000 1465 ÷ 1000 =1.Contoh 7: 5. 5.

55 km + 70 m + 2 km 80 m = A 5 700 m C 6 320 m B 5 925 m D 6 420 m Cara Penyelesaian: 3.55 × 1000 = 3550 m 2 km 80 m = 2000 m + 80 m = 2080 m 3 + + 3 2 5 5 6 0 7 1 1 Soalan 16 (UPSR Tahun 2011) 3 km – 125 m = A 3 075 m B 3 125 m C 3 275 m D 3 375 m Cara Penyelesaian: 3 km = 3000 m +( m) 5 7 2 8 0 0 0 0 0 0 m m m m m = 3000 m + 400 m = 3400 m 3 4 1 9 10 0 1 10 0 1 3 3 1 2 2 7 5 5 m m m Soalan 18 (UPSR Tahun 2012) 64 km 52m – 38 km 71 m = A 25 km 81 m B 25 km 981 m C 102 km 123 m D 103 km 23 m Cara Penyelesaian: 63 6 4 km .Soalan-soalan UPSR Tahun Lepas (2010 – 2012) Soalan 18 (UPSR Tahun 2010) 3. .55 km = 3. maka 1000 + 52 = 1052 m kerana 1km = 1000 m.3 8 km 2 5 km 9 1052 5 2 m 7 1 m 8 1 m Proses peminjaman berlaku.

dalam m.678 km.678 km dalam sehari. ialah 1. Penolakan (-) Langkah 3.96 km. Berapakah jumlah jarak perjalanan. 400 m = (400 ÷ 1000) km = 0. Jarak dari rumah ke kedai roti = 1. Langkah 2 – Membentuk rancangan Operasi yang hendak dijalankan. Cari perbezaan jarak larian antara Kamal dan Muthu. yang dilalui Adeline? Kamal boleh berlari sejauh 2.56 km Jarak ke rumah Sally = 400 m Cari jumlah jarak dalam km.4 km 1 + 0 1 . . dia berjalan sejauh 400 m ke rumah Sally. 4 5 0 6 km km 1 + 2 8 7 6 8 8 7 9 9 8 m m m Jumlah jarak perjalanan Adline dalam km. Penyelesaian. Untuk menukar km ke m. . Muthu boleh berlari sejauh 789 m dalam sehari. Untuk menukar m ke km. Penambahan (+) Langkah 3. . Langkah 1 – Memahami masalah Cari perbezaan jarak. 9 6 km + 0 1 . Muthu boleh berlari sejauh 789 m. darab 1000.56 km + 400 m = ________ km Penukaran unit m ke km. Manakala. 2. bahagi 1000. dalam m. Langkah 2 – Membentuk rancangan Operasi yang hendak dijalankan.Melaksanakan rancangan 2. Adeline berjalan sejauh 1. Penyelesaian.678 km x 1000) m = 2678 m 1 15 16 18 2 6 7 7 8 8 8 9 9 m m m 1 8 Langkah 4 – Menyemak jawapan 1 . 5 4 9 6 0 6 km km km Langkah 4 – Menyemak jawapan 1 1 1 Contoh 2.678 km = (2.56 km dari rumahnya ke kedai roti.PENYELESAIAN MASALAH MELIBATKAN UKURAN PANJANG Contoh 1. dalam unit Langkah 1 – Memahami masalah km. Kemudian. Kamal boleh berlari sejauh 2. Perbezaan jarak larian yang dilalui oleh Kamal dan Muthu dalam m.Melaksanakan rancangan 1. . ialah 1889 m.678 km – 789 m = _______ m Penukaran unit km ke m.

. Berapakah jarak. dalam km = ? Langkah 2 – Membentuk rancangan Operasi yang hendak dijalankan.Melaksanakan rancangan 0. 5 6 Samy berlari sejauh 3. 2 2 0 3 6 6 km km Langkah 4 – Menyemak jawapan 3 4 4 0 x .567 km dalam sehari. 2 3 6 km .Melaksanakan rancangan 7 6 3 . dalam km. 4 0 2 km 6 km 1 7 6 1 7 6 3 . 2 0 6 6 km . Berapakah jarak.567 km x 6 = __________ km 3 4 4 Contoh 4. 4 0 2 km km 1 2 2 0 3 0 3 3 6 6 0 Langkah 4 – Menyemak jawapan 1 3 0 x .402 km setiap hari. Pendaraban (x) Langkah 3. Sammy berlari sejauh 0. dalam km.236 km Jarak.567 km sehari Dalam masa 6 hari = ? Langkah 2 – Membentuk rancangan Operasi yang hendak dijalankan.236 km. 5 6 . Pembahagian (÷) Langkah 3. 1 x 7 . yang dilalui oleh Kamarul setiap hari? Langkah 1 – Memahami masalah Jumlah jarak dalam 6 hari = 7. Jarak yang dilalui oleh Kamarul dalam 1 hari adalah sama. Samy berlari dalam 6 hari? Langkah 1 – Memahami masalah Samy berlari sejauh 0.Contoh 3. Jumlah jarak yang dilalui Kamarul dalam masa 6 hari ialah 7.

Mengira Panjang Dariada Suatu Situasi Yang Dinyatakan Dalam Pecahan.206 km. daripada 200 cm = …… cm daripada 200 cm = = 600 4 = 150 cm daripada 200 cm = 150 cm (jangan lupa tulis unit) x 200 cm = . Contoh 1.Jarak yang dilalui oleh Kamarul dalam 1 hari ialah 1.