You are on page 1of 100

EURPAI UNI STRUKTURLIS ALAPOK

S Z E R K E Z E T T E C H N O L G I A

BMEEOHSAS10 segdlet a BME ptmrnki Kar hallgati rszre

Az ptsz- s az ptmrnk kpzs szerkezeti s tartalmi fejlesztse


HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

SZERKEZET-TECHNOLGIA
BMEEOHSAS10 (oktatsi segdlet)

sszelltottk: Dr. Horvth Lszl Dr. Strobl Andrs Katula Levente Dr. Kristf Lszl

2007

Hetenknti tematika

I. II. III. IV. V. VI. VII.

Acl anyagismeret Aclszerkezetek viselkedse ismtld terhelsre Fradsvizsglatok szabvnyos mdszerei Hegesztstechnolgia ltalnos elvek, eljrsok Bevontelektrds kzi vhegeszts Vdgzas vhegeszts technolgija Fedettv hegeszts

VIII. Hegesztsi hibk s elkerlsk IX. X. XI. XII. Keresztirnyban terhel lemezek viselkedse Korszer kapcsolelemek Tervezsi hibk Kivitelezsi hibk

XIII. Cssz-kszzsalus technolgia XIV. Jet-Grouting eljrs

I. Aclszerkezetek viselkedse ismtl d teherre


Bevezets Az itt lertak a DIN 15018, DIN 4132, EC3-1-9 szabvnyokon alapulnak. ltalnos Kztudott, hogy lland tehervltozsoknak kitett szerkezeti elemek mr alacsonyabb ignybevtelek mellett tnkremennek, mint azok, melyek az adott teherszinten csak egyszer terheltek. Az ismtelt terhelsek kvetkeztben az anyagban olyan vltozsok kvetkeznek be, melyek az anyag kifradshoz vezetnek. Egy erre utal vizsglat ltalban csak azoknl a szerkezeteknl szksges, melyek nem kvzistatikusan terheltek, jellemzen pl. vasti hd, daruplyatart. A Whler-ksrlet A legfontosabb lettartamra vonatkoz vizsglat a Whler-ksrlet. (A fradsra vonatkoz els sszefggsket 1858-ban Whler fogalmazta meg.) A leginkbb leggyakrabban - szinuszos terhels ksrlet sorn egy konstans kzpfeszltsg (m) krl a feszltsg egy szintn konstans amplitdval (A) vltakozik. A Whler-ksrletet nevezik egylpcss ksrletnek is, mert a vizsglt prbatest a trsig egy lland kzpfeszltsg-szinten (m) terhelt. A szinuszos terhels ksrletben ltalnosan hasznlt jellseket az 1 bra mutatja.

a m f A A m
teherismtlds

- feszltsg als szintje - kzpfeszltsg - feszltsg fels szintje - feszltsgamplitd - feszltsgingadozs

A f

= f - a = 2 A = f + a = const.
m

A = f - a
2 Id

= const.

1 bra Periodikus terhels Feszltsgarny s az ignybevtel mdja A Whler-ksrlet alapjt kpez arnyokat a m, A s kvl a , a, f feszltsgarnyokkal is kifejezhetjk. Ahol feszltsgarny defincija: = min / max ahol min = abszolt rtkben a legkisebb feszltsg max = abszolt rtkben a legnagyobb feszltsg Mindkt rtknl figyelembe kell azonban venni az eljelet, azaz hogy az adott feszltsg hz, vagy nyom. A feszltsgarny () az ignybevtel mdjtl fggen 1 s 1 kztti rtkeket vehet fel.

-3-

Pozitv rtk mellett lktet fraszts, negatv mellett - vltakoz eljel terhels - leng fraszts lp fel.
-1
leng fraszts

0
lktet fraszts

+1

2 bra A feszltsgarny defincija Az ismtld terhekbl add lehetsges ignybevteli mdokat a 3 bra mutatja.
hzs

Id

nyoms 1 2 3 4 5

3 bra Klnbz ignybevteli fajtk 1. 2. 3. 4. 5. hz-lktet ignybevtel hz-lktet ignybevtel tisztn leng ignybevtel nyom-lktet ignybevtel nyom-lktet ignybevtel f > 0 f > 0 f = -a a = 0 f < 0 a > 0 a = 0 f < 0 a < 0 0 < +1 0= = -1 =0 0 < +1

A Whler-grbe ltalnos Tbb egylpcss ksrlet kirtkelseknt megkaphat a Whler-grbe. A Whler-grbket csoportokba sorolhatjuk. a.) lland feszltsgarny Whler-grbe Egy vlasztott feszltsgarny () kerl betartsra az sszes ksrletnl lsd pldaknt 4 bra. Az adott feszltsgarny mellett a ksrletek sorn a prbatestek klnbz feszltsgamplitdval (A) terheltek a trsig.

= -1

Id

4 bra Leng ignybevtel

-4-

A trshez tartoz ismtldsi szmhoz (N) - kritikus teherismtlsi szm - a feszltsgamplitd (A) kerl hozzrendelsre. b.) lland kzpfeszltsg Whler-grbe lland kzpfeszltsg (m) mellett minden ksrletben azonos a prbatestek klnbz feszltsgamplitdval (A) terheltek a trsig. A ksrlet sorn a feszltsgvltozsokat az 5 bra szemllteti.

= lland

Id
5 bra Lktet ignybevtel c.) lland als feszltsgszint Whler-grbe lland als feszltsg (a) mellett a prbatestek klnbz fels feszltsgi szinten (f) terheltek a trsig. Egy ilyen jelleg ksrletsorozat Whler-grbjt a 6 bra szemllteti. A Whler-grbe brzolsa A Whler-grbt szoks szerint az egyik, vagy mindkt tengelyen logaritmikus koordinta rendszerben brzoljk lsd 8 bra.

fy

Whler-grbe
fi
= N rtkhez tartoz tartamszilrdsg
i

fi D

a = lland f = vltoz
fradsi szilrdsg (a Whler-grbe aszimptotja)

6 bra Whler-grbe Amennyiben egy szerkezet egy pontjban a leng ignybevtelekbl ismtelten kplkeny alakvltozsok lpnek fel (pl), akkor ezek N-szeres ismtlds utn a szerkezeti elem fradttrshez vezetnek. A trshez tartoz N ismtldsi szm annl kisebb, minl nagyobb a kialakul alakvltozsok lengse (). m ltezik egy olyan alakvltozsi kszb D s vele sszetartoz D -, mely mellett tetszlegesen sok ismtlds utn sem lp fel trs. -5-

A Whler-grbk felvtelhez elre megadott ignybevteli mdon (pl. = lland) tbb azonosan kialaktott prbatestet terhelnek trsig, illetve egy magadott ismtldsi szmig, melynl mr nem kvetkezik be trs. Ezekbl az adatokbl a Whler-grbhez az ismtlsi szmot s feszltsgszintet hasznljuk fel. A 7 bra lland feszltsgarny ( = lland) mellett felvett Whler-grbt mutat.

7 bra Whler-grbe LCF = low cycle fatigue, kisciklus fradsi szilrdsg, az ismtlsszm fels hatra 104, a trs kplkeny folysknt jelentkezik. 106-107 ismtlsszm kztti tartomny, a Whler-grbe legersebb mrtkben es szakasza, HCF = high cycle fatigue, nagyciklus fradsi szilrdsg, 106-107 ismtlsszm felett, amely feszltsgszinttl kezdden nem kvetkezik be fradt trs.

8 bra A fradsi szilrdsgok rtelmezse az Eurocode 3 szerint

-6-

A frads, fradttrs kialakulsban a feszltsgcscsok szerepe jelents. Ismtld terhek vizsglata kapcsn legtbbszr csak a hasznlati terhek vizsglata rdekes, hiszen a szerkezeti elem lettartama alatt csak ezeknek a terheknek az ismtldsi szma jelents. A hasznlati terhekbl szrmaz elmleti feszltsgek - szmtssal meghatrozhat feszltsgek - jellemzen mg a rugalmas tartomnyban a folyshatr (fy), st gyakran az arnyossgi hatr alatt maradnak. Anyaghibk, bemetszdsek (bemetszds alatt a helyi hibkat rtjk), lyukak, hegesztsi varratok krnyezetben azonban ez az elmleti feszltsg tllpheti a folyshatrt s helyi az ignybevtel mdjtl fggen kplkeny alakvltozshoz vezethet. Amennyiben az alakvltozsok () kismrtkek s helyileg ktttek, gy azokat kzeltskpen rugalmas mdszerekkel is meghatrozhatjuk, hiszen az ket krlvev rugalmas anyag terjedsket meggtolja. A feszltsgek tnyleges alakulst egy hzott lyukgyengtett elemen a 9 bra mutatja.

F
max = k n

netto

F
9 bra Feszltsgcscsok alakulsa hzott, lyukgyengtett prbatestben Ha az alakvltozsok szls rtkei () rugalmas mdszerekkel meghatrozhatk, akkor ezekbl szintn rugalmas mdn meghatrozhat egy fiktv leng feszltsg = E . A fradt trs repedsknt ott lp fel, ahol a legnagyobb a fiktv leng feszltsg rtke. Ezt a szmtott feszltsgek ingadozsbl n - a bemetszdsek figyelembevtele nlkl - s az k alaki tnyezbl kaphatjuk meg. = k n n = 1 / k f(N)

n
max k
nvekv

f
fy
fy

Whler-grbe logaritmikus koordinta rendszerben brzolva

log N

ND

log N

10 bra Az alaki tnyezk s a Whler-grbk kztti sszefggs

-7-

A frads tartssgra gyakorolt hatsa ltalnos Egy prbatest fradsra a legnagyobb hatssal a kvetkez paramterek vannak: A bemetszdsek s hibk mrtke (a szerkezeti elem hibaosztlyba sorolsa) A feszltsgingadozs mrtke A kzpfeszltsg rtke m Sajtfeszltsgek A prbatest fradsra hatssal vannak mg a kvetkez paramterek: Elterhels (elidzheti a D nvekedst) Terhelsi frekvencia (csekly hats) Hmrsklet (magasabb hmrskletnl cskken D) A prbatest vastagsga A hegeszts mdja Bemetszdsek s hibk hatsa - hibaosztly A feszltsgek nagysga s eloszlsa egy szerkezeti elemben nem csak a terhelstl, a szerkezeti elem keresztmetszeteitl fgg. A feszltsgek alakulsa szempontjbl sokkal inkbb a keresztmetszetvltozsok s bemetszdsek hatsa a jellemz. Ezek a bevgsok jellik ki a legveszlyeztetettebb kritikus keresztmetszeteket. Hatsukra ers helyi feszltsgcscsok alakulnak ki, nemritkn trbeli feszltsgllapottal. Tulajdonkppen minden keresztmetszetvlts, valamint a hegesztsi varratok s csavarkapcsolatok is bemetszdseknek frads szempontjbl a feszltsgcscsok kialakulsa miatt klnsen veszlyes helynek - tekinthetek. A legnagyobb feszltsgek a bemetszdsek mellett alakulnak ki, erre mutat pldkat a 11 bra.

11 bra Feszltsgek bemetszdsek krnyezetben Minl ersebb a feszltsgfolyam megzavarsa a bemetszds ltal, annl magasabbak a vrhat feszltsgcscsok. A feszltsgfolyam megzavarsra a 12 bra mutat pldkat.

-8-

rossz konstrukcis megolds

kedvezbb konstrukcis megolds

12 bra Trajektriavonalak alakulsa hzott elemekben Feszltsgcscsok kialakulhatnak rossz felleti kialakts mellett is. Ebben az esetben az egyenetlensgek, vagy kisebb lyukak (hegesztsi maradkbl, rozsda hatsra) kis bemetszdsekknt viselkednek. Hegesztett kapcsolatoknl megklnbztetnk kls s bels hatsokat, melyek a feszltsgek lefolyst megvltoztatjk. Bels befolysol tnyezk pl. a varrathiba, zsugorodsi repeds a varratban, vagy az alapanyagban, felkemnyeds, stb. Kls tnyezk pl. a konstrukcis megolds a varratkialaktsra, a varrat s az alapanyag felleti kialaktsa varrat megindtsa, varrattmenetek, begsi krterek.

Konstrukcis szempontbl kedveztlen kialakts

Konstrukcis szempontbl kedvezbb kialakts

13 bra Hegesztsi varratok kialaktsai A 13 bra a hegesztsi varrat kialaktsnak a feszltsgfolyam alakulsra gyakorolt hatst szemllteti. A 14 bra a bemetszdsek hatst mutatja be a leng szilrdsgra az anyagminsg fggvnyben. Jl lthat, hogy mg hibamentes (bemetszds s hegesztsi varrat menetes) prbatestnl a fradsi szilrdsg a szaktszilrdsggal arnyosan n, addig az anyagminsg javulsa bemetszdseket tartalmaz prbatest esetn a fradsi szilrdsgot nem nveli, amely a magasabb anyagminsg anyagok nagyobb bemetszds-rzkenysgvel magyarzhat.

-9-

A modernebb szabvnyok ppen a fentebb emltettek miatt a fradsvizsglatot az anyagminsg figyelembevtele nlkl vgzik. Magasabb minsg anyagok alkalmazsa magas kzpfeszltsg s nagy teltettsg teherspektrum mellett lehet elnys.

Elrhet feszltsgszint 106 teherismtls mellett [N/mm2]

Szaktszilrdsg [N/mm2] 14 bra Bemetszdsek hatsa a leng szilrdsgra a szaktszilrdsg fggvnyben

- 10 -

A trs kialakulsa Bemetszdsbl vagy hibbl kiindulva repedsek keletkeznek, melyek tovaterjednek (15 bra). A megmaradt keresztmetszet trse hirtelen, deformcimentesen s eljelzsek nlkl kvetkezik be. A repedsek kialakulsnak kezdete ltalban idejben szlelhet.

sima fellet
... ... n i ... 2 1

anyaghiba (trs kiindulpontja) a trs terjedse

durva fellet
15 bra Kr keresztmetszet prbatest trsi fellete Egy fradttrs ltalban felismerhet a trsi felletrl, amely kt egymstl ersen eltr tartomnyt mutat. - Egy sima, finom fellet, nha teljesen sk tartomnyt, a tulajdonkppeni fradttrst (lsd 15 bra), ahol a trs fokozatosan alakul ki. Ez a tartomny sokszor a fk vgyrjhez hasonl mintzatot mutat. Ezek a fraszt ignybevtel pillanatnyi cskkenstnvekedst mutatjk (az brn a feszltsgcscsokat szmok jellik). A znban ltalban jl lthat a kezdeti hiba is, ahonnan a tnkremenetel megindult. - Miutn kialakult a kritikus keresztmetszet, amiben a feszltsg mr elri a trshez szksges rtket, bekvetkezik a tnkremenetel. Ez a fellet durvaszemcss, ami a hirtelen bekvezett szakadst mutatja. A fradt trs szempontjbl a legveszlyesebb ignybevteli tpus a leng ignybevtel (4 bra). Mivel ebben az esetben az ismtelt ignybevtelek eljele ellenttes, gy a kialakult marad alakvltozsokat ismtelten le kell gyzni s ez egy felerstett kplkenyedshez vezet. Fradsi diagramok ltalnos Mg a Whler-grbe a fradsi szilrdsgot csak egy adott kzpfeszltsghez (m), vagy als feszltsghez (a) adja meg, addig egy fradsi diagramm egy adott anyaghoz adja meg a fradsi szilrdsgokat (D) az sszes ignybevtel felttelezse mellett egy adott hibaosztlyhoz. Az brzolsnak az ignyektl fggen tbb mdja lehet. Smith-diagram Nmetorszgban a fradsi diagramok kzl a legelterjedtebb a Smith-diagram hasznlata. A diagram 16 bra - a kzpfeszltsg (m) fggvnyben a fradsi szilrdsghoz tartoz fels- s als feszltsget is brzolja.

- 11 -


fu fy

hzs

fu fy

= szaktszilrdsg = folyshatr = lktetoszilrdsg hzs

L_h Le A m
45

L_h

L_ny = lktetoszilrdsg nyoms Le D (fradsi szilrdsg) m


= lengoszilrdsg

m Le

L_ny
tmeneti zna nyom-lkteto ignybevtel hz-lkteto ignybevtel

16 bra Smith-diagram Mivel az ignybevtelek hatsra a folyshatron tl megengedhetetlenl nagy alakvltozsok lpnek fel, elfogadott a fradsi diagramokat a folyshatrnl levgni. A Smith-diagram elnye, hogy egy 5 pontra illesztett poligonvonallal megrajzolhat. Ezek a kt statikus rtken kvl folyshatr (fy) s szaktszilrdsg (fu) a lengszilrdsg (Le), a hzlktetszilrdsg (L_h) s a nyom-lktetszilrdsg (L_ny). (Ahol a DIN szabvny elrsai a darukra s daruplykra a kvetkezkbl indul ki: L_h = 5 / 3 Le, L_ny = 2 Le.)

fu fy
hzs

Le

m Le

17 bra A Smith-diagram nagy hibaosztly mellett

- 12 -

Minl ersebb a hibk s a sajtfeszltsgek hatsa a szerkezetben, annl jobban kzelthet a Smithdiagram kt prhuzamos egyenessel. Gyakori, hogy a fradsi szilrdsgot a feszltsgarny fggvnyben ( = min / max) adjk meg. Ezt az brzolst Jasper-diagramnak hvjuk.

max
fy

D (fradsi szilrdsg)

Le
-1 0 +1

min max

18 bra Jasper-diagram Fradsi diagramknt hasznlatosak mg a Goodman-diagramok (a fradsi szilrdsgot az als feszltsgek fggvnyben brzolja) s a Haigh-diagramok (a kzpfeszltsg fggvnyben adja meg a fradst ltrehoz kritikus feszltsglengst) is. A fradsi szilrdsgok brzolsrl a Halsz Ott, Platthy Pl: Aclszerkezetek c. jegyzet ad j ttekintst.

- 13 -

zemi feszltsg ltalnos Az eddigi trgyals sorn egy szerkezeti elem, vagy prbadarab egyenletes lland ignybevtel fradsi viselkedsrl volt sz. Ennek eredmnyeknt egy specilis ignybevtelhez tartoz fradsi szilrdsgot kaphatunk meg. A valsgban, ilyen egyenletes, leng vagy lktet ignybevtel nem lp fel. Lehetsges lenne egy szerkezeti elemen a vizsglati idtartam alatt fellp szlsrtkeket mrni s azokat, mint llandan hatkat felttelezni, m ezzel a kzeltssel egy gazdasgos mretezs nem elkpzelhet. Pontosabb eredmnyt ad, ha a klnbz nagysg ignybevtelek hatst is figyelembe vesszk. zemi feszltsg alatt a szerkezeti elemnek a valsgkzeli ignybevtelekbl add leng szilrdsgt rtjk. Ennek jellemzi: Olyan tbb-kevsb rendszertelen ignybevtelek egymsutnja sztochasztikus terhels -, melyeknek mind nagysga, mind gyakorisga, mind ismtldse (spektruma) vltoz. A szlsrtkek melyek a fradsi szilrdsgot magasan tllpik ritkn lpnek fel. Felmerl a krds, hogyan lehet felvenni s kirtkelni egy ilyen vletlenszer teherismtlsekbl ll spektrumot a szerkezeti elem lettartama szempontjbl. Az lettartam meghatrozsa alapjn hrom megkzeltsi md lehetsges: 1.) Egzakt szimulci, ami azt jelenti, hogy a terhel berendezs egy korbban mrt er-iddiagramot llt el. Ez a fajtja a szimulcinak az aut- s replgpgyrtsban elterjedt, mivel ott a vletlenszer er-id-diagramok nagyszm ksrlet kirtkelsvel egysgestsre kerltek. Egy ilyen egzakt szimulcis ksrlet nagy technikai felkszltsget ignyel, mindemellett drga s hossz ideig tart. 2.) Blokk-ksrlet, ami azt jelenti, hogy korbban mrt vletlenszer er-id-diagramokbl meghatrozott szablyok alapjn teherblokkokat lltunk el. A terhelberendezs klnbz teherszinteken - a meghatrozott szablyok alapjn - leszmolt teherismtlst hajt vgre. Ez a fajta szimulci pontatlanabb, hiszen a tnyleges teherismtldseket idben nem kveti, ugyanakkor nagy elnye, hogy technikailag egyszerbb. Idignye hasonl az egzakt szimulcihoz s szintn kltsges.

log N

19 bra Blokk-ksrlet 3.) Er-id-diagramok kirtkelsbl s leszmolsbl kialakthatunk osztlyokat, ahol az osztlyba sorols alapja az azonos feszltsgamplitd (A = const). Az osztlyok kirtkelse a megfelel Whler-grbkkel s krosodsi hipotzisekkel trtnik. Az lettartam becslsre, elrejelzsre mindhrom felsorolt mdszer csak kzeltsknt hasznlhat. A 2. s 3. mdszernl fokozott bizonytalansgot okoz a terhelsek mdja, a megszmllsuk s az alkalmazott krosodsi hipotzis.

- 14 -

Leszmllsi mdszerek A szerkezeten (daru, daruplya) zemi llapotban vgzett nylsmrsekbl elllthat egy feszltsgid-diagram (20 bra).

3 1 7

t
4 6

20 bra Feszltsg-id-diagram

21 bra Feszltsg-alakvltozs-diagram

A 21 bra a feszltsg-id-diagrambl levezethet feszltsg-alakvltozs-diagramot mutatja. Az brn megfigyelhetek a hiszterzis hurkok, melyekrl tapasztalati tnyek bizonytjk, hogy szmuk nvekedsvel a fradt trs veszlye nvekszik. Ennek magyarzata a kialakul kplkenyedsekben keresend. A feladat teht, olyan jellemzt keresni, amely egy idben lezajl ignybevteli sorozatot az adott id alatt fellp sszes hiszterzissel a lehet legteljesebben ler. Erre alkalmasak pl. a Rainflow s a Reservoir-mdszerek, melyek kzl itt a Reservoir azaz a troz-mdszer (22 bra) kerl ismertetsre.

teherciklus

5 3
3 2 5

4 2
4

22 bra A troz-mdszer

- 15 -

A troz-mdszer mkdse: A feszltsg-id-diagramot - egy trozhoz hasonlatos mdn, kpzeletben vzzel tltjk fel. A kialakult troz legmlyebb pontjn kieresztjk a vizet s az ott mrt teljes vzmagassgot megfeleltetjk egy teljes feszltsgingadozsnak 1 (22 bra). Ezzel a mdszerrel haladva leeresztjk az sszes mg vizet tartalmaz trozt s meghatrozzuk a feszltsgingadozsokat 2, , i, , n. Lthat, hogy ez a leszmolsi metdus csak a nagysgra rzkeny, gy csak a relatv feszltsgingadozsokat detektlja. Nem kerl figyelembe vtelre sem az als, sem a fels, sem a kzpfeszltsg szintje (a, f, m). Darukon vgzett ksrletek adataira tmaszkodva - pl. troz mdszerrel kirtkelve - megllaptottk, hogy a i feszltsgingadozs eloszlsa kzeltleg a normleloszlst kveti (23 bra).

f ()

23 bra A i feszltsgingadozs elfordulsi gyakorisga Az brbl jl ltszik, hogy egy bizonyos i elfordulsnak a gyakorisga a legnagyobb, mg ennl kisebb s nagyobb ingadozsok kevesebbszer alakulnak ki. A feszltsgspektrum, defincija szerint, egy hatrrtk tllpsi gyakorisgnak eloszlst jelenti, azaz annak valsznsgt, hogy egy bizonyos rtk elrsre, vagy tllpsre kerl-e. A matematikban megszokottl eltren az brzols felcserlt koordintatengelyeken trtnik, valamint a tllpsek logaritmikusan brzoltak (24 bra).

- 16 -

tllpsi gyakorisg H

hibaosztly

hibaosztly

tllpsi gyakorisg log H

a.) a matematikai statisztikban szoksos megjelents

b.) az zemi feszltsgek brzolshoz hasznlatos brzols

24 bra Tllpsi gyakorisgok brzolsa A fentebb vzolt megfontolsok alapjn a feszltsgspektrum a feszltsg-id-diagrambl levezethet. Amennyiiben az egyes feszltsgingadozsokat () feszltsgi lpcskbe gyjtjk s azokat nagysg szerint sorba rendezzk, akkor N azoknak a feszltsgingadozsoknak a szmt adja meg, melyeknl -t meghalad, vagy vele ppen megegyez feszltsgingadozsok lptek fel (tllpsi gyakorisg).

max i
ni

Nmax

25 bra Tllpsi gyakorisg

- 17 -

Normleloszlst felttelezve s N logaritmust brzolva a 26 brnak megfelel grbket kapunk. A DIN 4132 elre megfogalmaz zemi csoportokat, melyek az egylpcss s a Gauss-eloszlst kvet feszltsgingadozsokbl vezethetk le. A 26 bra S3 zemi csoport az egylpcss, az S0 pedig a Gauss-eloszlst kvet feszltsgingadozsnak megfelel csoportot mutatja be, mg az S1 s S2 a kt elbb emltett csoport valamilyen sszegzsbl vezethet le.

max

S3 S2 S1 S0

p=1

p = 2/3

p = 1/3 p=0

log N log Nmax

26 bra Spektrumot ler rtk (p) s zemi csoport (S) Egy zemi feszltsg meghatrozshoz feszltsgspektrumok szksgesek. A terhelsek lersra teherspektrumok szolglnak. Egy feszltsgspektrum a teherspektrum ismeretben, abbl szmthat. Egy spektrumot jelentsen befolysol paramterek: a spektrum lefutsa, teltettsge (a spektrumot ler rtk p) a spektrum nagysga (a teherismtlsek szma Nmax) a spektrum legnagyobb s legkisebb rtke (pl. max, min) A spektrumot ler rtk p = 1 teht egy daru esetn azt jelenti, hogy a daru csak a teljes teherbrsn terhelt. Ez megfelelne egy Whler-grbnek. A spektrumok egy idbeni diagramhoz kpest nem szolgltatnak adatot: a feszltsgek tnyleges amplitdjrl s idbeni egymsutnisgrl, az egyes feszltsgingadozsok kzprtkrl, a frekvencirl. Krosodsi hipotzis Egy krosodsi hipotzis segtsgvel lehetsges lland feszltsgingadozs () ill. amplitd () mellett meghatrozott feszltsgadatokbl (Whler-grbe) lettartambecslst adni vltakoz feszltsgamplitdj esetben is. A ma ismert krosodsi hipotzisek tbbsge igen bonyolult. Emellett kijelenthet, hogy egyetlen olyan krosodsi hipotzis sem ismert, amely ksrletileg jl igazolt volna. Ezrt a gyakorlatban ltalban a legegyszerbben hasznlhat hipotzis alkalmazsa terjedt el. Egy egyszer - lineris - krosods felttelezse adja a legegyszerbb krosodsi hipotzist a lineris krosodsi hipotzist (Palmgren-Miner-fle krosodsi hipotzis). E szerint a krosodsok s a teherciklusok kztt egy lineris sszefggs ttelezhet fel, azaz a krosods mrtke egyenes arnyban nvekszik a teherismtlsek szmval. Tbblpcss terhelsnl az egyes amplitdkhoz - 18 -

nvekszik a teherismtlsek szmval. Tbblpcss terhelsnl az egyes amplitdkhoz klnbz mrtk rszkrosodsok tartoznak, melyek linerisan sszegezhetk. A krosods, amit egy teherciklus okoz 1 / Ni, ahol Ni a i feszltsgingadozs tartoz kritikus ciklusszm egy egylpcss (Whler) vizsglatban. A rszkrosods teht egy adott fefszltsgszinten ni_/ Ni, ahol ni az adott feszltsgszinten tnylegesen vgrehajtott terhelsi ciklusok szma. Definci szerint a trs (teljes krosods) akkor lp fel, ha a klnbz feszltsgszinteken meghatrozott rszkrosodsok sszege elri az 1-et.

Z 1
Whler-grbe Z n1

(m const, a = const, f = vltoz)


n1 n n + 2 + ... + i + ... = N1 N2 Ni
fradsi szilrdsg

2 n 2 i
ni

ni Ni

N1

N2

Ni
27 bra Lineris krosodsi hipotzis

A hipotzis alkalmazsi hatrai a kvetkezk: nem lphetnek fel felkemnyedsek, a repeds kialakulst a krosods kialakulsnak tekintjk, az ignybevteleknek a fradsi szilrdsgot meghaladknak kell lennik, a kzpfeszltsg legyen a lehetsgek szerint konstans. Sokszor a lineris krosodsi hipotzis - egyszersge miatt - olyan esetekben is alkalmazsra kerl, amikor a fentebb felsorolt kvetelmnyek nem teljeslnek. Ilyen esetekben a szolgltatott eredmnyek pontossga nem kielgt. Lthat, hogy a lineris krosodsi hipotzis nem veszi figyelembe a feszltsgingadozsok idbeli lefolyst. gy abban az esetben, ha egy, vagy tbb nagyobb feszltsgingadozst kveten a kisebb feszltsgingadozsok mr egy helyi krosodsokkal terhelt esetlegesen mikrorepedseket is tartalmaz terleten hatnak, a kisebb feszltsgingadozsok mr trshez vezethetnek. Azonban ugyanezen feszltsgingadozsok ez elbb felttelezettel ellenttes idbeli lefolysa esetn a krosods mrtke lnyegesen kisebbre addik. Mindezen tlmenen pldul, ha a kzpfeszltsg nem lland (m const), a lineris krosodsi hipotzis olyan nagymrtkben tr el a biztonsgostl, hogy alkalmazsval mg egy kzelt lettartambecsls sem megengedhet.

- 19 -

A teljes lettartambecsls vgrehajtst lineris krosodsi hipotzissel a 28 bra mutatja be.

1.) Teherismtlds Tipikus terhek, melyek a vizsglt idtartamon bell nszer fordulnak el.

2.) Feszltsg-id-diagramm (sszegzett)

3.) Leszmlls pl. troz mdszerrel

4.) Feszltsgingadozsi spektrumok

5.) A feszltsgingadozsok szma a trsig

6.) Lineris krosodsi hipotzis 28 bra Krosodsok szmtsa lineris hipotzissel

- 20 -

II. Fradsvizsglatok szabvnyos mdszerei


Megengedett feszltsgek meghatrozsa a daru s daruplya szabvnyokban ltalnos A korbban lertak szerint St37-es (S235) s St52-es (S355) anyag aclszerkezetek feszltsgeit, ellenllst ismtld zemi ignybevtelekkel szemben brzolhatjuk: - a szerkezetre jellemz hibaosztly besorolsa szerint, - a feszltsgarny ( = min / max) szerint, - a kritikus teherismtldsi szm (N) szerint s - a teherspektrum formja alapjn. Az zemi feszltsg teht felrhat: = f(hibaosztly, , max N, p) Az zemi teher rtkt befolysol paramtereket a kvetkezkpen csoportosthatjuk: = f1(hibaosztly, ) f2(max N, p) Ahol f1 a fradsi szilrdsg rtkt adja meg N = 2106, p = 1 mellett, a hibk s a feszltsgarny figyelembevtelvel. Az f2 az tmenetet adja meg a fradsi szilrdsg (max N fggvnyben) s az zemi feszltsghez (p fggvnyben). Hibaosztly szerinti besorols A DIN 15018 (Daruk), s a DIN 4132 (Daruplyatartk) szabvnyok szleskren tartalmazzk a szerkezeti elemeket s azok besorolst hibk s bemetszdsek szerint. A hibk s bemetszdsek hatst kt csoportra oszthatjuk. Az els csoport a hegesztsi varratok hatstl mentes elemeket tartalmazza: szerkezeti elemek, melyek hengerelt szllel rendelkeznek lyukasztott elemek szerkezeti elemek, melyek szegecseltek, vagy illesztcsavarral kapcsoltak W0 W1 W2

A msodik csoportba tarozik minden olyan szerkezeti elem, amelynl a feszltsgfolyamot a hegesztsi varrat, vagy varratok hatsa megzavarja. Ignybevteli csoportokba sorols A DIN 15018 a darukat 6 ignybevteli csoportba sorolja be B1-tl B6-ig. A feszltsgspektrumba (p) trtn besorolst kveten amely az ignybevtelek intenzitst adja meg a vizsglt idszakban lehetsges az 1 tblzat szerint az ignybevteli csoportba sorols. 1 tblzat Feszltsgtartomny N1 N2 N3 N4 4 5 5 5 5 6 210 210 210 610 610 210 < 2106
A teljesteni kvnt teherciklusok szma
ritka, rendszertelen hasznlat, hossz kihagysokkal rendszeres hasznlat sznetekkel rendszeres, folyamatos hasznlat rendszeres, folyamatos, erteljes hasznlat

Feszltsgspektrum S0 nagyon knny S1 knny S2 kzepes S3 nehz

B1 B2 B3 B4

Ignybevteli csoport B2 B3 B3 B4 B4 B5 B5 B6

B4 B5 B6 B6

- 21 -

A fradsra vonatkoz Eurocode szabvny rvnyessgi- s alkalmazsi felttelei Az Eurocode 3 szabvny eljrsai a kvetkezkben trnek el a korbbi szabvnyoktl (pl. DIN 15018 s a DIN 4132): A feszltsg fels rtke (f,f) helyett a feszltsgingadozst (, ) veszi figyelembe. lland feszltsgingadozst ttelez fel fggetlenl a kzpfeszltsgtl (m), ill. feszltsgarnytl (). Nem tesz klnbsget az alkalmazott anyagminsgek kztt (S235, S355). Az 1993-1-9 (Fatigue) szabvnynak a kvetezk az alkalmazsi hatrai: A kisciklus fradsi szilrdsg (LCF) bekvetkeztvel szembeni kvetelmnyek: 1.5 fy hosszirny feszltsgingadozs gyakori teherbl 0,5 1.5 fy / 3 nyrsi feszltsgek ingadozs gyakori teherre 4 a teherismtlsek szma N 10 Felhasznls norml hmrskleti viszonyok kztt T +150C. A korrzi hatsa megfelel korrzivdelemmel s karbantartssal korltozott. A kivitelezs megfelel az EN 1090-ben rottaknak. A felhasznlt anyagok minsge megfelel az elrsoknak pl. ENV 1993-1-1. zemi feszltsgek vizsglata az Eurocode 3 szerint Az Eurocode 3 (a tovbbiakban EC3) szerinti vizsglat clja, hogy az lettartam alatt, egy elfogadhat biztonsgi szint mellett, a szerkezeti elem tnkremenetelt fradsbl kifolylag kizrja. Az EC3 abbl indul ki, hogy ltalban fradsbl kialakul trs nem lp fel, csak az albb felsorolt esetekben: szerkezeti elemek, melyeket emel s sllyeszt terhek, vagy mozg terhek terhelnek (pl. daruteher) szerkezeti elemek, melyeket vltoz ignybevtelek terhelnek (pl. rezg gpek zembl) szerkezeti elemek, melyeket erhatsok rezgsbe hoznak (pl. szl, vagy emberi terhek) Amennyiben a fentebb felsorolt szerkezeti elemek a kvetkezkben megadott kvetelmnyek valamelyiknek megfelelnek, gy a fradsvizsglatot nem szksges elvgezni: a feszltsgingadozs mrtke () a mrtkad teherre kisebb egy maghatrozott hatrrtknl, vagy a teherismtlsek szma (N) kisebb egy hatrrtknl, vagy lland feszltsgingadozs mellett kisebb a szerkezeti elemre mrtkad Whlergrbe fradsi szilrdsgnl D. Ha azonban a szerkezeti elemre a fentebb felsorolt kvetelmnyek egyike sem igaz, gy egy zemi feszltsg vizsglatot kell elvgezni. Ehhez az EC3 a nvleges feszltsgek elmlett hasznlja. Az elmlet alapjn az igazolni kvnt pontban (pl. hegesztsi varrat krnyezetben) teljesen rugalmas mdszerekkel kiszmtsra kerlnek a feszltsgek egy y szoros teherrel. Az EC3 aktulis verzijban ez az rtk y = 1.0, azaz a nvleges feszltsg a hasznlati terhekbl kerl kiszmtsra. A nvleges feszltsg, mint fogalom, tovbbra is azt jelenti, hogy a feszltsgcscsok nincsenek figyelembe vve - pl. a lyukgyengts, vagy hegeszts krnyezetben. Ez nem is szksges, mert a feszltsgcscsok hatst mr a Whler-grbk - a hibaosztlyokon keresztl - tartalmazzk. A szablytalan ismtlds terhelsekbl szrmaz nvleges feszltsgek meghatrozsa utn egy alkalmas leszmllsi metdussal (pl. troz-mdszer segtsgvel) meg kell szmolni a meghatrozott - 22 -

nvleges feszltsgingadozsok szmossgt. Egy alkalmas krosodsi hipotzis (pl. lineris krosodsi hipotzis) segtsgvel a megfelel Whler-grbvel a vizsglat elvgezhet. A lnyegt tekintve az EC3 mretezsi mdszere megegyezik a DIN 15018 s DIN 4132 szabvnyokval.
Alternatvaknt a vizsglatot egy lland mellett is el lehet vgezni, amelyik N teherismtls utn azonos krosodshoz vezet, mint a szablytalan teherismtldsek, amennyiben ez az ekvivalens feszltsgingadozs () ismert.

A fradsi szilrdsg hasonlan a DIN 15018-hoz klnbz hibaosztlyhoz tartoz Whler-grbk ltal meghatrozott. A hibaosztlyokat az EC3 rszletosztlynak hvja. Ilyen rszletosztlyok adottak norml- s nyrignybevtelekre, valamint hegesztett s csavarozott rszszerkezetekre. A hibaosztlyhoz tartoz Whler-grbket reprezentatv ksrletek sorval llaptottk meg a kvetkez paramterek vizsglata mellett: a konstrukcibl add a hibaosztlyhoz (rszletosztly) tartoz feszltsgkoncentrci, a hegeszts miatti loklis feszltsgkoncentrci, hegesztsi imperfekcik, a feszltsgek s lehetsges repedsi helyek irnya, hegesztsi sajtfeszltsgek s hegeszteljrs, anyagszerkezeti adottsgok.

Feszltsgingadozs [N/mm2]

lettartam, a feszltsgingadozsok szma N


1 = C rszletosztly (hibaosztly) 2 = D fradsi szilrdsg 3 = L a fradsi szilrdsg hatrrtke

29 bra Klnbz rszletosztly Whler-grbk az EC3 szerint normlfeszltsgekre - 23 -

Az egyes rszletosztlyok 36-tl 160-ig vannak szmozva az EC3-ban. Ez a szmozs a 2106 teherismtlshez tartoz feszltsgingadozs N/mm2-ben kifejezett rtkvel egyezik meg. Vagyis pldul a 71 rszletosztly jelentse (2106) = 71 N/mm2.

Nyrsi feszltsgingadozs [N/mm2]

lettartam, a feszltsgingadozsok szma N


1 = C rszletosztly (hibaosztly) 2 = L a fradsi szilrdsg hatrrtke

30 bra Klnbz rszletosztly Whler-grbk az EC3 szerint nyrfeszltsgekre

- 24 -

Fradsvizsglat az EC Part 1.9: Fatigue, prEN 1993-1-9:2003 17. May 2003 szerint Teherismtlds Tipikus terhek, melyek a vizsglt idtartamon bell n-szer fordulnak el. Lehetsg van a tnyleges er-id lefolys kzeltsre tapasztalatok alapjn felvett terhelsi szitucikkal mindaddig, amg ezek minden teherciklusban s a teljes hasznlati idtartam alatt egy konzervatv kzeltst adnak. A rszletosztlyra vonatkoz szszegzett feszltsg-id-diagramm.

A feszltsgingadozsok leszmllsa pl. troz mdszerrel.

A meghatrozott/leszmllt feszltsgingadozsokbl elllthat a feszltsgspektrum.

A feszltsgingadozsok szma a trsig

Lineris krosodsi hipotzis 31 bra Fradsvizsglat az EC3 Part 1.9 szerint

- 25 -

A krosodsi hipotzis kplete: Dd = nEi / NRi Ahol nEi = i Ff NRi = D / Mf i Ff = a mrt, tnyleges feszltsgingadozs = az ekvivalens krosodshoz tartoz biztonsgi tnyez

D = a fradsi szilrdsg rtke 2*106 teherismtldsi szmhoz Mf = a fradsi szilrdsghoz (D) tartoz biztonsgi tnyez

A fradsvizsglat szempontjbl a szerkezet megfelel, ha Dd 1.0

A Ddvel megegyez krosodst elidz un. ekvivalens feszltsgspektrum alkalmazsa is megengedett. Ez az ekvivalens spektrum tartozhat egy konstans feszltsgingadozshoz, melyet egy lland fraszt teher (Qe) okoz. Tovbbi egyszerstst jelent, ha a vlasztott lland fraszt teher (QE,2) teherismtlsi szma pontosan 2*106. Ebben az esetben a kvetkezket kell kimutatni: E,2 *Ff (Dd)1/m * D / Mf nE2 (Dd)1/m * NRi Ahol Ff E,2 m D Mf = az ekvivalens krosodshoz tartoz biztonsgi tnyez = 2*106 ismtldsi szm ekvivalens krosodst okoz feszltsgingadozs = a fradsi grbe meredeksge = a fradsi szilrdsg rtke 2*106 teherismtldsi szmhoz = a fradsi szilrdsghoz (D) tartoz biztonsgi tnyez

- 26 -

III. Anyagismeret Tartalom: Acl szennyezi, tvzi Szerkezeti aclok fajti, sszettele, hegeszthetsgk Aclanyag kivlasztsa mintaplda 1., Aclok szennyezi:

Oxign O: cskkenti szilrdsgot, nylst, nveli a melegrepedsi


hajlamot. Dezoxidls Mn, Si, Al. Nitrogn N: nveli szilrdsgot, cskkenti szvssgot, nveli az regedsi hajlamot. Denitrls Al, Ti, Nb. Hidrogn H: folykony aclban jl olddik, elridegt, hidegrepedsi hajlamot nveli. Kn S: kplkenysget s korrzillsgot cskkent, melegrepedsi hajlamot nveli. S<0,03% legyen. Keresztirny nylkpessget cskkenti. Rz Cu: nveli szilrdsgot s korrzillsgot, vrstrkenysgi hajlamot nveli. Cu<0,2% legyen. 2. Aclok tvzi:

Szilcium Si: Dezoxidl, nveli szilrdsgot, cskkenti nylst s


hidegalakthatsgot. Alumnium Al: ferritkpz, dezoxidl, szemcsefinomt. Cskkenti az regedsi hajlamot. Mangn Mn: nveli szilrdsgot, ausztenitkpz, lekti S-t. Nikkel Ni: nveli folyshatrt, szvssgot javt. Foszfor P: nveli a szilrdsgot, de ridegt.Krm Cr,

Vandium V, Titn Ti
3., Aclok jellsrendszere: MSZ EN 10027-1 szerint S + folyshatr [MPa] + kiegszt jelek + (C / W) t < 16 mm szvssgra utal specilis tulajdonsg MSZ EN 10027-2 szerint Anyagszm Pl. 1.0037 = S235JR - 27-

MSZ EN 10025-2:2005 tvzetlen aclok MSZ EN 10025-1993 S355 J2 G3


Szilrdsgi osztlyok 235,275,355 Szvssg

Utkezels:

dezoxidci mdja: FN csillaptatlan acl nem lehet (JR, J0) FF teljesen csillaptott acl (J2)

szlltsi felttelek: +AR (+N)

Csillaptatlan aclok
Cmax = 0,25% , Mn = 0,2 0,4% van CO! Csillaptott aclok Si=0,1 0,4% lekti az O-t Mn = 0,2 0,6% Klnlegesen csillaptott aclok Si=0,1 0,4% Mn = 0,2 0,6% Al > 0,02% lekti az O-t s N-t, regedsll s finomszemcss lesz tvzetlen aclok sszettele BS (Basic Steel) C > 0,1 % S s P <0,045% egyb: Mn s Si JR jellssel QS (Quality Steel) JO s J2 jellssel C < 0,2% Si < 0,55% Mn < 1,4 1,6%

- 28-

sszettel adagprba alapjn

sszettel termkprba alapjn

- 29-

MSZ EN 10025-3:2005 Finomszemcss acl, normalizl


hengerlssel ellltva

MSZ EN 10113-2
Szilrdsgi osztlyok 275,355, 420,460 Szvssg

Plda:

S 355 NL

sszettel: C 0,2% Mn = 0,5- 1,8% Cr 0,3% Ni 0,3-0,8% Mo 0,1% Cu 0,7% + mikrotvzk Al, V, Nb, Ti, Zr, N, Ce, Ta, Ca, La, Y, B Normalizl hengerls: finom szemcseszerkezet az jrakristlyosodsi hmrskleten vgzett kszrehengerlssel

MSZ EN 10025-4:2005 Finomszemcss acl, termomechanikus


hengerlssel ellltva

MSZ EN 10113-3
Szilrdsgi osztlyok 275,355, 420,460 Szvssg

Plda:

S 355 ML

- 30-

sszettel: C 0,13-0,16% Mn = 1 - 1,8% Cr + Mo + Cu 0,6% + mikrotvzk Nb 0,03-0,05 % Termomechanikus hengerls: rendkvl finom szemcseszerkezet az jrakristlyosods megakadlyozsval, gyors htssel -> max. 580 C-ra melegthet, tartsan e felett elveszti kedvez tulajdonsgait! sszettel szabvny szerint, adagprba alapjn:

sszettel Dillinger Htte besl szabvnya alapjn (DiMc420)

Melyik is a szigorbb??? 4., Anyagsszettel megllaptsa Megrendels mbizonylat krsvel Utlagos vizsglat kivett prbn Bizonylatols: EN 10204 szerint

- 31-

5., Aclok hegeszthetsge

Minden acl hegeszthet!!!


Csak az a krds, hogyan? Megfelel hegesztstechnolgival! Elkszts, elmelegts Hegesztsi eljrs, sorrendterv, hbevitel Utkezels lehlsi sebessg kontrollja Szn s egyb tvzk mennyisge Sznegyenrtk (IIW ajnls) CE = C + Mn/6 + (Cr+Mo+V)/5 + (Cu+Ni)/15 Lemezvastagsg, hbevitel, CE alapjn -> szksg esetn elmelegts CE 0,45 % nem kell elmelegteni CE 0,45 0,6 % 100-250 C CE > 0,6 % 250 350 C nem kell elmelegteni t 20 mm -ig A hidegrepeds elkerlse a felkemnyeds korltozsval Hhatsvezet max. kemnysge 300-350 HV Lehlsi id 850-500 C kztt > kritikus id Megfelel lehlsi folyamat kialaktsa: ne legyen se tl gyors se tl lass

M : termomechanikus acl

N: normalizl hengerlssel

- 32-

IV. Hegeszts ltalnos elvek, hegesztsi eljrsok 1., A hegeszts:


Kohzis kapcsolat Nem oldhat termszetes, anyagszer, folytonos Technolgiailag ignyes

2., A hegesztsi eljrsok csoportostsa:


2.1 mleszthegesztsek:

- 33 -

2.2 Sajtol hegesztsek:

- 34 -

3., Elektromos vhegesztsek


3.1 Az elektromos v:

3.2 Az v statikus (terhels alatti) jelleggrbje:

- 35 -

3.3 Az ramforrs s az v statikus zeme:

3.4 Az vstabilits felttele:

- 36 -

3.5 vhegeszts vltozatai

- 37 -

- 38 -

V. Hegesztstechnolgia Bevontelektrds kzi vhegeszts


1., Bevontelektrds kzi vhegeszts elve:

2., Kzi vhegeszts fzisai:

- 39 -

3., Anyagtmenetre hat erk lefele hegesztsnl

4., Anyagtmenetre hat erk fejfeletti hegesztsnl

- 40 -

5., Pinch-effektus

6., Hegeszt elektrdk bevonatnak feladatai Vdatmoszfra ltestse (mledkvdelem) vstabilits biztostsa, vgyjts segtse Varratfm dezoxidls, denitrls, tvzs Salakkpzs Hlsi sebessg cskkentsre, beedzds ellen Varratvdelem, felletalakts Szennyezk eltvoltsa az mledkbl Kihozatalnvels (vasporral) 7., Bevonattpusok: 7.1 Bzikus bevonat B kalciumkarbont, folypt,ferrotvzetek rzkeny a nedvessgre, kiszrtani (2-10 h)! Fordtott polarits egyenrammal Finomszemcss, szvs varratot kpez ->fradsrzkeny szerkezetekhez ajnlott! Csekly beolvads -> kis hzag (2 mm) Kis hegesztsi sebessg kell Nagycseppes anyagtmenet frcskls

- 41 -

7.2 Rutilos bevonat R Rutil (Ti02),karbontok,sziliktok,ferromangn Egyenram egyenes polarits vagy vltram Nem rzkeny vhosszra, jl gyjt, j rsthidal Gykhegesztsre, knyszerhelyzetben hegesztsre is kivlan alkalmazhat Egyszeren lehet vele hegeszteni, nem frcskl (finomcseppes anyagtmenet 7.3 Rutilos vastag bevonat RR Mint sima R, csak vastag bevonattal (1,6xd) Kivl vgyjts Finom varratfellet Magas kihozatal (180-210%)- ekkor vzszintes helyzetben 7.4 Cellulz bevonat C F alkoti ua. mint R, ezeken kvl 15-30% szerves anyagot (cellulz, faliszt, dextrin) tartalmaz Nedvszv bevonat Mlybeolvads, kevs salak kpzdik Brmely helyzetben hasznlhat Csvezetkekhez elnys, elssorban ott hasznljk 7.5 Egyb bevonatok Savas A Rutil-cellulz RC Rutil-bzikus RB vasoxid, mangnoxid, sziliktok fgglegesen fellrl lefel hegesztsre is j Ketts, vastag bevonat elektrdk

7.6 Bevonattpusok sszehasonltsa

- 42 -

7.7 Bevont elektrdk szabvnyos jellse MSZ EN 499-98

- 43 -

8. Hegeszt ramforrsok: Egyen- vagy/s vltakoz ramot adnak Elektromos hlzatrl vagy ms (sajt) meghajtssal mkdnek Terhelhetsg: ramerssgtl fgg 1 ciklus = 10 perc X : bekapcsolsi id (%) X = 35 I=300 hegesztsi id = 3,5 perc sznet=6,5 perc X = 60 I=250 hegesztsi id = 6 perc sznet = 4 perc 9. Hegesztsi paramterek kzi vhegesztsnl: elektrda maghuzal tmr: de=1,5 - 6 mm ramerssg: I = 30 - 500 A (I =(30...60)de [A]) vfeszltsg: U = 20 - 50 V (U = 0,04 I + 20 [V]) hegesztsi sebessg: vheg= 80 - 200 mm/min Egy elektrdval hegeszthet varrathossz: Lki = 100 - 400 mm

10. Kzi vhegeszts rtkelse: Elnyk: Legolcsbb berendezsek, egyszer telepts, nagy mozgkonysg, csekly karbantartsi kltsgek Ersen tvztt anyagok is hegeszthetk vele Knyszerhelyzetben is lehet vele hegeszteni Ignyes kialakts varratokat is ltre lehet hozni Eltr vastagsg lemezek is sszehegeszthetk Htrnyok: Rossz energiahasznosts (hvesztesg cca. 60%) Kis teljestmny Minsg ersen fgg a hegeszt szemlytl

- 44 -

VI. Hegesztstechnolgia Vdgzas vhegesztsek


1., Vdgzas vhegesztsi eljrsok csoportostsa

2., Fogyelektrds vhegesztsek 2.1 alapelv:

- 45 -

2.2 Fogyelektrds vhegeszt berendezs s rszei:

2.3 Anyagtmenetek tpusai vdgzas vhegesztseknl:

- 46 -

Rvid v hegeszts (mertett v) anyagtmenet fzisai:

Anyagtmenetek sszehasonltsa:

- 47 -

Sugrszer anyagtvitel jellemzi: Nagyon stabil v, lland U s I Frcsklsmentes Nagy hegfrd csak vzszintes hegeszts! Cseppek tmrje 1-2 mm Hat erk: Pinch-effektus 2 ionok becsapdsa 1 felleti feszltsg 1

2.4 Vdgzas hegesztberendezsekben alkalmazott bels vezrls elve:

- 48 -

Bels vezrls mkdse: VL = f(I)

- 49 -

2.5 Hegeszthuzalok jellse MSZ EN 440

2.6 Fogyelektrds vhegeszts rtkelse: Elnyei: Folyamatos hegeszts Nincs salakeltvolts Jl gpesthet, automatizlhat Nagy leolvadsi teljestmny Egyenletes minsg Htrnyok: Drgbb berendezs, kevsb hordozhat Szl- s huzatrzkeny

- 50 -

3., Wolframelektrds vhegesztsek: 3.1 AWI hegeszts elve:

3.2 Polarits szerepe acl s alumnium AWI hegesztsnl:

- 51 -

3.3 Plazmahegeszts s AWI hegeszts sszehasonltsa:

4., Vdgzas hegesztsek alkalmazsi terletei: Fogyelektrds vhegeszts CO2 vdgz: tvzetlen s gyengn tvztt aclok, zemi hmrsklet 0 C Keverkgz: aclszerkezetek, zemi hmrsklet -20 C Porbeles: zemi hmrsklet -60 C, huzatos krnyezet AWI: alumnium- illetve sznesfmek hegesztse, korracl, kiemelked minsgi igny esetn acl Plazma: elssorban vgsra
- 52 -

VII. Hegesztstechnolgia Fedettv vhegeszts


1., Fedettv vhegeszt berendezs vzlata:

2, Fedettv hegeszts vkavernja:

3., Fedettv berendezs vezrlse: kls vezrls a feszltsgvltozst rzkelik az eltolsi sebessget vltoztatja az automatika

- 53 -

4. Fedettv hegeszts varratkpzse:

- 54 -

5., Varratstruktra:

6., Fedettv hegesztsnl alkalmazhat fedpor-huzal-kombincik:

A megfelel vegyi sszettelt (Si, Mn-tartalom, dezoxidls, denitrls, kntelents) a megfelel fedpor-huzal-kombinci biztostja.

- 55 -

7., Fedettv hegeszts jellemz paramterei:

8., Hegesztsi teljestmnyek sszehasonltsa a klnbz eljrsoknl: 1 m varrat elksztshez szksges hegesztsi id:

tompavarrat 9. Fedettv hegeszts rtkelse:

sarokvarrat

Elnyei: Rendkvl nagy teljestmny, mly beolvads Nagy anyagvastagsghoz alkalmazhat Teljesen automatizlt eljrs Kis hvesztesggel dolgozik Htrnyok Csak fekv helyzet varratokra Korltozott helyszni alkalmazhatsg

- 56 -

VIII.Hegesztsi hibk s elkerlsk

- 57 -

- 58 -

- 59 -

- 60 -

IX. Keresztirnyban ignybevett acllemezek viselkedse


1., Hol is vannak ily mdon terhelt lemezek?

2., Tnkremeneteli lehetsgek: Felszakadnak a zrvnyok - terhels hatsra Rteges tpds - gyrtskor

3., Zrvnyok 3.1 felderts mdszerei Ultrahangos vizsglattal MSZ EN 10160:2001 szerint vizsglni SEL 072:1977 szerint hibk mrete s gyakorisga kttt peremznk ellenrizve Tab. 2. szerint felleti ellenrzs Tab.1. szerint teljes ellenrzs Tab.3. szerint ltalban 3. osztlyt kvetelnek meg

- 61 -

3.1 Zrvnyfelderts: Gyrtmvi ellenrzs gazdasgosabb Vastag lemezeket feltrkpezni Kritikus elemeket zrvnymentes helyekrl kivgni Dinamikusan terhelt szerkezet, keresztben ignybevett lemez, t >10 mm -> ellenrizni kell! 4., Rteges tpds jelensge: Lamellar tearing, Lamellenbruch, Terassenbruch Trsi fellet lpcss, teraszos

4.1 Rteges tpds kialakulsa: Oka: a hegesztsi zsugorodsok ltal megkvetelt keresztirny kplkeny alakvltozkpessg hinya

- 62 -

4.2 Rteges tpds elkerlsi lehetsgei: Alkalmas konstrukcis kialakts Megfelel gyrtstechnolgia Kell keresztirny alakvltoz kpessggel rendelkez aclanyag Tervez s gyrtstechnolgus egyttmkdse kell! Megfelel varratformk:

Nagy csatlakoz fellet, kis varratkeresztmetszet Csak a felttlenl szksges varratmennyisg Kevs rtegben hegeszthet varratok legyenek Szimmetrikus elrendezs, ktoldali varratok Helyi kiegyenltds lehetsge

Megfelel varratkikpzs: A varratot s hzagot gy kpezzk ki, hogy az ignybevtel lehetleg ne legyen merleges a felletre!

Teljes keresztmetszet varratok legyenek

- 63 -

Megfelel varratelhelyezs: A varrat ne kerljn az elem szlre, kell perem-tvolsgol hagyjunk!

Megfelel hegesztstechnolgia: A lehet legkisebb hbevitellel hegessznk J alakvltozkpessg hozanyag Elmelegts 100-200 C kztti rtkre rendkvl j hats Lass lehts, 200 C-on tarts elsegti a kplkeny alakvltozsok kialakulst, cskkenti a zsugorodst.

Megfelel aclanyag kivlasztsa: Szablyzati elrsok szerint kivlaszts DASt Ri-014:1981 DDR B3:1990 MSZ EN 1993-1-10 Megrendels: MSZ EN 10164 szerinti Felletkre merleges irnyban javtott alaktsi tulajdonsgokkal rendelkez acltermkek kzl

- 64 -

X. Korszer kapcsolelemek- fesztett csavarok Trtneti ttekints Nagyszilrdsg fesztett csavarok (NF) alkalmazsrl az els utals 1934-bl tallhat az angol Aclszerkezeti Trsasg egyik beszmoljban, amelyben a csavarok megfesztsbl addan az rintkez felletek megcsszst megakadlyoz ktsekkel kapcsolatos gyakorlati s ksrleti tapasztalatokat ismertetik. Ez a beszmol az Egyeslt llamokban s Angliban ekkor mr elszrtan hasznlt fesztett csavaros kapcsolatokon szerzett tapasztalatokat fogjk ssze. 1938-ban az Illinois-i Megyetemen ksrletekkel mutatja ki, hogy a fesztett csavaros ktsek nagyobb fradsi szilrdsggal brnak, mint az ugyanolyan szegecseltek. Az 1947-ben az Egyeslt llamokban megalakult a Szgecselt s csavarozott szerkezeti kapcsolatok kutat tancsa, mely a fesztett csavaros kapcsolatok tmjt kiemelt kutatsi terlett tette, valamint az addig sszegyjttt gyakorlati tapasztalatok alapjn az els vonatkoz elrst 1951-ben kiadta. Ezt az elrst ksbb 1954-ben mdostottk, melyben az rintkez felletek festse mg nem volt tilos. (Ez azrt volt lehetsges, mert a kapcsolatot egyfajta szegecselt kapcsolatknt fogtk fel, melyben az erk nyrs s palstnyoms formjban addnak t.) Ezt 1955-ben jabb kiegszts kvette, melyben a csavarok meghzst elfordulsmr mdszerrel is engedlyezte. Eurpban az tvenes vek elejn kezdenek el foglalkozni a fesztett csavaros ktsekkel. Ezekben a kutatsokban Nmetorszg munkssga lenjr. 1953-ban s 54-ben a Karlsruhei Mszaki Egyetem Aclszerkezeti Ksrleti Intzete foglalkozott behatan a tmval, melynek eredmnyeknt 1956-ban kiadtk a fesztett csavaros kapcsolatokhoz az irnyelveket. Ezeket az elrsokat kisebb-nagyobb mdostsokkal a legtbb eurpai orszg tvette. Az ltaluk kiadott irnyelvek csavartmrnknt meghzsi nyomatkot rtak el, valamint a kapcsold felletek lngvgst, vagy homokszrst. A Karlsruhei Egyetem msodik ksrletsorozata alapjn melyet 1959-ben fejeztk be - jelentettk meg az els fesztettcsavaros szabvnyt. Alapvet klnbsg a kapcsolat viselkedsek trgyalsban a nmet s az amerikai felfogs kztt, hogy mg a nmetek a kapcsolatot akkor tekintettk tnkrementnek, ha a csavarok megcssznak, teht srldsos ktsknt mreteztk a kapcsolatot, az amerikai modell szgecselt ktsknt rtelmezte azt. Vagyis, az els csavarok csak akkor kezdenek dolgozni, ha a fesztett csavarok a kts megcsszsa rvn a nvleges csavartmrknl nagyobb furatok szlein felfekszenek, gy teherbrs szempontjbl a csavarok nyrszilrdsga, illetve palstnyomsa mrtkad. 1960-ban megjelenik az addigi elrsok mdostsa az Egyeslt llamokban, mely mr mindkt modellezsi mdszert tartalmazza. A srldsos ktsknt-i mretezsnl pedig elrja az rintkez felletek festsnek tilalmt. Magyarorszgon az els ksrleteket az TI (ptstudomnyi Intzet) s az UVATERV vgezte. Majd az els fesztett csavaros hd 1961-ben kszlt el. Ez a Taktaharknyi hd, fesztvja 30.0 m. 1968-tl megindul a magyar fesztettcsavar-gyrts is.

65 -

Csavarozott ktsek besorolsa Eurocode 3 szerint A csavarozott ktseket a bennk szerepl csavarok erjtknak megfelelen az Eurocode3 t osztlyba sorolja (A-tl E-ig). Az aclszerkezetek csavarozott kapcsolataiban a csavarokat vagy nyrer, vagy hzer, vagy e kett kombincija terheli; emellett a csavarok erjtkra hatssal van, hogy a csavar fesztett-e vagy sem. A nyrt csavaroknak hrom osztlyt klnbztetjk meg: az A osztly csavar nem fesztett, ennek megfelelen az ertads nyrs s palstnyoms rvn valsul meg; a B osztly csavar fesztett, ezrt az ertads az sszeszortott felletek kztti srlds rvn valsul meg, de csak a hasznlhatsgi hatrllapotban, mg a teherbrsi hatrllapotban a csavar nem fesztettknt viselkedik, s az erket nyrs s palstnyoms rvn adja t. a C osztly csavar fesztett, s az er tads mind a hasznlhatsgi, mind pedig a teherbrsi hatrllapotban az sszeszortott felletek kztti srlds rvn valsul meg. Megjegyzend, hogy az Eurocode a B osztly csavarokat hasznlhatsgi hatrllapotban megcsszsnak ellenllnak, a C osztly csavarokat pedig teherbrsi hatrllapotban megcsszsnak ellenllnak nevezi. A srlds rvn trtn ertads nyilvn felttelezi, hogy az sszeszortott felletek ne cssszanak el egymson (mg a nem fesztett csavar mkdshez a megcsszs elengedhetetlen). A B s a C osztly csavar esetn gondoskodni kell a srld felletek alkalmas elksztsrl. A hzott csavaroknak a kvetkez kt osztlyt klnbzteti meg a szabvny: a D osztly csavarok nem fesztettek; az E osztly csavarok fesztettek. Az ertads mindkt esetben egyarnt a csavar hzsa rvn valsul meg. Fesztett csavarokat hzott csavar esetn a nagyobb merevsg biztostsa, illetleg rezgsekkel vagy frasztterhelssel szembeni kedvezbb viselkedsk miatt alkalmazunk. Ha egy csavar egyszerre hzott s nyrt (ez egybknt gyakran fordul el, pldul homloklemezes kapcsolatokban), akkor kt osztlya van. A lehetsges prostsok: AD, BE, CE. Nyrervel terhelt fesztett csavarok esetn (amelyeket nyrt csavaroknak is hvhatunk, br a csavarokban nem lp fel nyrfeszltsg), az ertads oly mdon valsul meg, hogy a fesztett csavarok sszeszortjk az rintkez felleteket, amelyek ezek utn srlds rvn kzvetlenl adjk t az ert. A srlds rvn trtn ertads felttele, hogy az egy-egy csavarra szmthat ignybevtel (Fv.Ed) ne haladja meg a csavar megcsszsi ellenllst (Fs.Rd), azaz azt az ert, amelynl a felletek kztti tapadsi srlds megsznik. EC3 szerinti kvetelmny tovbb, hogy az Fv.Ed csavarer (nyrsbl az adott csavarra jut ignybevtel) a csavar Fb.Rd palstnyomsi ellenllst se haladja meg. Mind a teherbrsi, mind a hasznlhatsgi hatrllapothoz tartoz megcsszsi ellenlls arnyos a csavar feszterejvel, amelyet a szmtsokban a kvetkez rtkkel kell felttelezni s ekkora erre kell meghzni:

66 -

Fp.Cd = 0,7 * fub * As / M7 ahol fub As M7 csavar anyagnak szaktszilrdsga csavar feszltsg-keresztmetszete biztonsgi tnyez (M7 = 1.1)

(A csavar EC3 szerinti hzsi ellenllsa: Ft,Rd = k2 * fub * As / M2 = (0.9 / 1.25) * fub * As = 0.72 * fub * As ) A teherbrsi s a hasznlhatsgi hatrllapothoz tartoz megcsszsi ellenlls rtke Fs.Rd = ks * n * * Fp.C / M3 ahol ks n Fp.C M3 lyuktnyez rtke (norml lyukmret esetn ks = 1.0, tlmretes lyukakra ks = 0.85) srld felletek szma srldsi tnyez = 0,7 * fub * As biztonsgi tnyez (rtke ltalban M3 = 1.1)

A srldsi tnyez szempontjbl ngy fellet-elksztsi osztlyt (A, B, C s D) klnbztetnk meg; az ezekhez tartoz srldsi tnyezk rendre 0,5; 0,4; 0,3 s 0,2. A fellet elksztsi osztlyok: az A osztlyba tartoznak a srtezett vagy szemcsefvott, de festetlen felletek; a B osztlyba tartoznak a srtezett vagy szemcsefvott, majd festett felletek; a C osztlyba tartoznak a drtkefzssel vagy lngszrssal tiszttott felletek; a D osztlyba pedig a kezeletlen felletek tartoznak.

67 -

Vizsglatok fesztcsavarokon

a.) csavarok prba eltt 10.9 minsg csavarok

b.) elszaktott csavarok

a.) csavarok prba eltt 8.8 minsg csavarok

b.) elszaktott csavarok t

68 -

300

250

250

200

200

] N k [ d 150 a o l
100

] 150 N k [ d a o l
100

50

50

0 0 1 2 3 4 5 6

0 0 2 4 6 8 10

displacement [mm]

displacement [mm]

Er-elmozduls diagramm Ba6. jel csavar

Er-elmozduls diagramm Bb1. csavar

Az elz brk szaktviszglati eredmyneket mutatnak be.. Az albbi tblzat sszehasonltja a mrt szakterket.

Mrt szakter kN Csavarmin. 10.9 8.8 B1 273.5 225.8 B2 265.4 223.3 B3 265.2 224.4 B4 277.3 222.8 B5 272.7 223.9 B5 278.7 226.0

tlag [kN] 272.1 224.4

Szmtott hzsi ellenlls az EC3 szerint: Ft,Rd = k2 * fub * As / M2 = 0.9 * 1000 * 245 / 1.25 = 176.4 kN Ft,Rd = k2 * fub * As / M2 = 0.9 * 800 * 245 / 1.25 = 141.1 kN

69 -

XI. TERVEZSI HIBK


Mrnki ltestmnyek alaktjk krnyezetnket, szemlletnket, szprzknket-gyerekeink jvjt, bolygnk llapott. risi mrtkben megntt - megn a krnyezetvdelmi szempont a tervezikivitelezi tevkenysg sorn. Ha keletkezik krosods-katasztrfa, akkor a kr a kzvetlen hatsain tl szlesebb rtelemben is krosodst okozhat. (sszedlt moszkvai jgstadion, nmet, lengyel sportstadion, amerikai csaldi hzak, leszakadt berlini plyaudvar diszt aclgerendja, magyar pldk, pcsi uszoda mennyezetnek bels burkolata leszakadt,stb.) Alapvet kvetelmny a mtrgyakkal szemben: -ertani -alakvltozsi -tartssgi -vzzrsgi -evidens -sznhzi kivlt gerenda -hidak -medence, szennyvztroz

Alapvet krds a tervezsi- kivitelezsi folyamatban, hogy az adott pillanatban kinl van a felelssg?! (Erre lezzk ki a tananyag trgyalst is) Hibk osztlyozsa: tervezsi kivitelezsi anyaghibk Nem hiba a vis maior ( nagyobb er) - az elre nem lthat, rendkvli esemnybl fakad hiba. Pl. termszeti csapsok, hbork, volt ma mr nem az-replgp pletbe csapdsa. Azt felttelezzk, hogy bels indtkbl nem hibzunk ( ha mgis, akkor az nem szakmai, hanem rendrsgi problma) Hiba forrs lehet a gyakorlatlansg, ez azonban nem lehet mentsg. A hibk kln-kln, de egytt is jelentkezhetnek. Ez utbbi eset a legveszlyesebb pl. Balaton-Kiliti vztrol esete.

- 70 -

Lehetnek nylt s rejtett hibk. Az elbbinl a kr bekvetkezte eltt azok felismerhetk. Az anyaghibk gyrtsi rendellenessgbl, pontatlansgbl fakadhatnak.

1. TERVEZSI HIBK
1. talajmechanikai jelleg hibk 2. alapozssal sszefgg hibk 3. vztelentsi hibk 4. statikai jelleg hibk 5. szerkezeti jelleg hibk 6. a tervek hinyossgbl fakad hibk

1.1.

Talajmechanikai jelleg hibk Rszletes talajmechanikai szakvlemnyt kell kszttetni, melynek tartalmaznia kell az sszes fbb, a tervezshez szksges adatot. Ennek helytelen ksztsbl, felhasznlsbl addhat, hogy -ms terleten ( a kzelben) kszlt a feltrs -nem megfelel rszletessg az anyag -a feltrsok szma, mlysge nem elegend -hinyosak a statikus tervez talajmechanikai ismeretei, nem tudja kezelni a kapott anyagot -rgi a szakvlemny, idkzben megvltoztak a helyszni pl. talajvz viszonyok

1.2.

Alapozssal sszefgg hibk Ezek klnsen veszlyesek, mert veszlyeztethetik a mtrgy llkonysgt, javtsuk rendkvl krlmnyes s kltsges. az alapozsi skot nem a teherbr talajban vettk fel lehet, hogy tbb rteg helyezkedik el egyms fltt s csak a harmadik rteg az igazi teherbr talaj nem vettk figyelembe a talajvzben val alapozs specilis ignyeit ( kerlni kell a talajvzben val alapozst) nem terveztek talajcsert, amikor szksg lett volna r nem vettk figyelembe a fagyhatrt

- 71 -

kttt talaj esetn nem vettk figyelembe hogy duzzad agyagra kerl a mtrgy elmaradt a megszakt szemcss rteg

nem rtk el az egyenletes tmrts szksgessgt s a tmrts fokt Trgamma=95% lsz talajok esetn elmaradt a mtrgy al kerl, a mtrgybl kikerl vz sszefogst szolgl vb. tlca

1.3.

Vztelentsi hibk Vizes mtrgyaknl szmtani kell a vz megszksre ( nem betervezett llapot!!!) A mtrgy oldaln s aljn tvoz vizek elvezetst meg kell tervezni, szivrgkat kell betervezni. Meg kell tervezni a felszni vizek elvezetst is. Hibk: -lejts terepen az oldalszivrgk elhagysa -komplett, sszefgg szivrg rendszer tgondolt terveinek hinya - a vztelentsi mdszer helytelen megvlasztsa eredmnye lehet a talajtrs

1.4.

Statikai jelleg hibk Hidaknl a hasznos terhek arnytalanul kicsik a szerkezet nslyhoz kpest, s idben is ritkn van totl teher. Vizes mtrgyaknl a terhek 70-80%-a tarts teher.( vltoz-ingadoz) Az ertani szmts sorn az albbi hinyossgok jelentkezhetnek: -a statikai modell s a megplt szerkezet nincs kszn viszony-ban, nem j a statikai modell, esetleg a felvett modell a szerkezetet csak kplkeny trendezds utn rja le helyesen az egyidejleg mkd terhek nem megfelelen lettek figyelembe vve ( nincs r szakknyv, csak a mrnki szaktuds lehet az alap) pl. szomszdos mtrgyakrl tbblet teher addik a szerkezetre,

- 72 -

-foghj beptsnl elmarad a szlteher figyelembe vtele - olyan teherkombincikat veszek figyelembe, amelyek soha nem fordulhatnak el, vagy olyat nem amelyek viszont igen is lehetnek ( axis kpessge, hatsbrk) a tervez nem veszi figyelembe az erjtkot befolysol klnbz hatsokat (pl. merevt falak hatst, egyenltlen tmaszsllyedseket, stb. a tervez figyelmen kvl hagyja a msodlagos s jrulkos hatsokat pl. zsugorods, lass alakvltozs, hidratcis h, hmrskleti hatsok az ptstechnolgiai folyamat egyes lpseit nem vagy rosszul veszi figyelembe ( pl. ptsi sorrend) szomszdos ptmnyekrl add tbblethatsok figyelembe vtelnek elmaradsa nem tartja be a szerkezetre elrt alakvltozsi s repedstgassgi kvetelmnyeket nem veszi figyelembe az esetleg felmerl ideiglenes hatsokat pl. szerelsi teher, ideiglenes megtmaszts eltekint az alaplemez rugalmas gyazsnak figyelembevteltl a szmts elvi s szmszaki hibkat tartalmaz

A vasals hinyossgai: 1.5. rossz aclminsg megvlasztsa a vasals nem kveti az ignybevteleket szerkesztsi szablyoktl val eltrst hegesztett hlk helytelen illesztse az tmr rossz megvlasztsa

Szerkezeti jelleg hibk A mtrgy helytelen szerkezeti kialaktsbl ered ( a mtrgy legyen vagy nagyon merev vagy nagyon rugalmas ) - 73 -

1.5.1. csomponti kialakts -a csompont feleljen meg a statikai vznak alaplemez-oldalfal oldalfal-oldalfal csatlakozs -szerkesztsi szablyokat be kell tartani-tl sr a vasals -tlzott a szmtott repedstgassg -a csompont kialaktsa nincs sszhangban az ptsi technolgival ( W hzag helye ) 1.5.2. Vonrudak hinyossgai vontrcsa vagy von fdm -elregyrtott elemek kz von rd, fl von trcsa -kicsi a vonrd km-e -tlzott az alakvltozsa -toldsa csavaros kialakts legyen -befogsa, lehorgonyzsa rossz, kicsi a toldsi hossz 1.5.3. A dilatci szerkezeti hinyossgai -eltr tmeg pletek kz rugalmas, vzzr dilatcit kell kialaktani -vznyomsnak kitett dilatci az plet leggyengbb pontja -helytelen a dilatcis hzag helynek megvlasztsa -kicsi a hzagmret -nem megfelel a szalag anyaga pl ivvznl csak atoxikus lehet -nem brja ki a szalag a nyomst s a mozgst -a szalag rgztse nem megfelel - elmozdul betonozskor (tbb a kr mint a haszon) 1.6. A tervek hinyossgai -rossz a mszaki lers- hinyoznak az alapadatok ( statikai vz, felttelezett erjtk, pts mdja, munkafzisok sorrendje, tadsi felttelek, anyagok, hasznos terhek, stb) - 74 -

-tervek kidolgozatlansga-csompontok, rszletek hinya, elnagyoltsga -elvi s szmszaki hibk (helytelen szerkezeti koncepci ktahibk, stb -kivitelezi adottsgok figyelmen kvl hagysa -bels ellenrzs elmaradsa -kivitelezi egyeztets elmaradsa

- 75 -

XII. Kivitelezsi hibk

2. Kivitelezsi hibk
-tervek ismeretnek hinya -tervtl val nknyes eltrsbl add hibk -ptstechnolgiai fegyelmezetlensgbl keletkez hibk -tervezi mvezets elmaradsa 2.1. A tervek ismeretnek hinya -mr a kiviteli tervek ksztse sorn j, ha egyeztetni lehet a kivitelezvel kltsg tnyezk -rtelmes kivitelezi szrevteleket figyelembe illik venni ( kevsb szerkezeti jellegek az ilyen szrevtelek ) -a tervet az ptsvezetnek meg kell tanulni mint egy verset, klnben hogy tudna elre rendelni anyagot, embereket 2.2. A tervtl val nknyes eltrs az p. vezet problma esetn: a, kikri a tervez vlemnyt b, maga dnt kockzatos - az rtelmetlen sprols bajt okozhat pl. kevesebb dcot tesznek - rtelmetlen s felesleges a tlzott kivitelezi kockzatvllals -a tervek flrertelmezhetsgbl komoly bajok szrmazhatnak nem feladata a kiviteleznek kitallni a tervezi szndkokat

- 76 -

2.3. ptstechnolgiai fegyelmezetlensgbl keletkez hibk Az p. vezet feladata ennek betartatsa minden munkanemre kiterjeden. Fldmunkknl: Vztelents Alapozs -betervezett szemcss anyag megszakt rteg elmaradsa -fenklemez alatti, alapozsra alkalmatlan talajrtegek benthagysa agyaglencse, laza rtegek, stb Zsaluzs alulmretezett llvny zsalutktsek rosszak vkonyak, tvezetik a vizet ellenzsaluzat elmaradsa tmrtssel sszefgg hibk: zsalunylsok elmaradsa vibrls elmaradsa Vasszerels tervtl eltr vasals helytelen vztelentsi md megvlasztsa ideiglenes vztelents rossz vgleges vztelents rossz ( elmarad a szivrg rendszer) a tkr tlfejtse, a visszatlttt talaj lazasga elrt tmrsg elmaradsa egyenetlen tmrsg

- 77 -

Injektls

betonfeds rossz tl sr a vasszerels kls s bels hlk sszemerevtsnek elmaradsa tvtartk elhagysa - manyag, zsmolyok, letaposs szerelsi pontatlansgok burkol csvek megsrlse betonozs eltt felszs figyelmen kvl hagysa

-0fok alatti injektls -injektl tmlk vgeinek eltmtse -fagysgtlk tlzott adagolsa -korrzi veszly -ktsgyorstk tlzott adagolsa Betonozs -alacsony hmrsklet -felhasznlt anyagok rosszak -rossz sszettel -rossz bedolgozs osztlyozdik, fszkes lesz -rossz egyenetlen, tlzott tmrts -gondatlan utkezels -rosszul elksztett munkahzag -nagy a v/c tnyez -nincs betonozsi temterv Szigetels -szakszertlen felhords -gyrti elrsok figyelmen kvl hagysa-ugrik a garancia -nem kellen vdett a szigetels -beszort habarcs hinya -napvdelem elmaradsa-megcsszs veszly -rossz tolds - 78 -

-leveg bekerlse a szigetels al Szervezsi hibk -eltrs az elrsoktl -ptsi sorrend felcserlse -w szervezsi hinyossgok - sok az ember kevs az ember - szerkezet tlterhelse nagyobb lesz a fldtakars -tlfeszts, fesztsi sorrend -szakszertlen vzzrsgi prba, vagy annak elmaradsa

- 79 -

XIII. Cssz-kszzsalus technolgia

A csszzsaluzatos technolgia

A csszzsaluzatos technolgia helye a zsaluzsi rendszerek kztt (a betonbedolgozs teme szempontjbl vizsglva): Szakaszos betonbedolgozst kvn zsaluzsi mdszerek: Munkafzisok: Zsaluzat egyik oldalnak szerelse - betonacl szerelse, elhelyezendk szerelse - zsaluzat zrsa, betonbedolgozs Zsaluzattszerelse (egyik oldal)- betonaclszerelse elhelyezendk szerelse,- zsaluzatzrsa Betonbedolgozs Ismtldik a szerkezet teljes magassgnak elrsig Fajti: hagyomnyos helyszni zsaluzatok (ptshelyi faanyagok felhasznlsval, egyszeri, egyedi kialakts) nagyipari tbls zsaluzsi rendszerek (kistbls, nagytbls, elemes, stb) nagyipari rendszerzsaluzsi mdok (alagtzsalu, kszzsalu, egyedi rendszerek csatornapts, medencepts, alagtpts, stb specilisan kialaktott egyedi rendszerei, felhkarcolk ptsnek gpestett kszzsalui) Folyamatos betonbedolgozst kvn zsaluzsi mdszer: Munkafzisok: Zsaluzat kiszerelse 1,00 - 1,25 mter magassgig a jrulkos segdszerkezetekkel Betonacl szerelse, beton bedolgozsa, elhelyezendk, stb - ugyanabban az temben, megszakts nlkl a szerkezet teljes magassgig A zsaluzat folyamatos emelse a betonbedolgozs temnek megfelelen (kb 3 -4 mter/nap) Csszzsalu A csszzsaluzsos technolgia egvedi jellemzi: A zsaluzat folyamatos fggleges emelse (tlag 10-15 percenknt kb 2 cm) A zsaluzat emelsi sebessge a betonbedolgozs teme szerint trtnik

- 80 -

A betonozs temt a zsaluzat magassga s a felhasznlt beton adott krlmnyek melletti ktsideje hatrozza meg A csszzsaluzatostechnolgia alkalmazsi terletei: Gazdasgossgi szempontbl: Mai magyarorszgi rviszonyok mellett: kb 12-15 mternl magasabb szerkezetek (a felvonuls s a zsalukipts kltsge a csszott magassgtl fggetlenl alakul ki, mg a csszs idejre es brkltsgek a magassggal arnyosak. Ebbl kvetkezik, hogy a fajlagos kltsgek a magassg nvekedsvel cskkennek) Mszaki kialakts szempontjbl: lland falvastagsg fggleges vasbeton szerkezetek: Hagyomnyos ipari mezgazdasgi alkalmazsi terlet: nagykeresztmetszet tartpillrek (hdpts, ermpts, stb) toronyptmnyek (tv torony, informcis berendezsek, kisebb szlermvek, stb) silk, trolk (szennyvztisztt telepek, cementgyri ltestmnyek, cukorgyri silk, lisztsilk, gabonasilk, mezgazdasgi trolk, ipari trolk, kikti ltestmnyek, stb) egyedi nagymagassg statikai szerkezetek (ktr tartszerkezete, egyb ipari ltestmny) Alkalmazs a kzpletptsterletn (korbban kerltk): lpcshzak, liftgphzak szerelaknk, merevt magok nagymagassg (ti-10 mternl magasabb) vasbeton falak (ipari csarnok, raktr, mozi, sznhz) vasbetonszerkezet plet fggleges vasbeton falainak egytem ptse Vltoz keresztmetszet fggleges szerkezetek: Vltoztathat paramterek: falvastagsg faldls (kls - bels oldal kln - kln) sugr Krkeresztmetszet magas ltestmnyek egyenesvonal dlt vagy ves (pl: hiperbolikus) alkotkkal: vztornyok ipari kmnyek httornyok egyedi kialaktsu pillrek tenged olajfr tornyokfogadszerkezete Nem krkeresztmetszet (egyenes fal) szerkezet dlt vagy trtvonal alkotval specilis kialaktsu pillrek egyb egyedi szerkezetek USA - Eurpa Magyarorszg Hbor eltt: Csepel, Kikti magtrplet 1960-1990: MLYPTERV sszefog szerepe Kivitelez vllalatok: 31. V: ipari nagyberuhzsok - cementgyrak, srgyr, vegyipari zemek, ermvi beruhzsok - httornyok (Beremend, Hejcsaba, Blaptfalva, Bcs, TVK, Gyngysvisonta mezgazdasgi ltestmnyek-gabonasilk (hd) tv tornyok, vztornyok - Sopron, Pcs, Korndi, stb. - Bp, Lakatos t, Csepel, Szolnok , Kecskemt - Nagyatd, Dunajvros lpcshzak, merevt magok, (Budapest Krszll, Orszgos Mentbzis kmnyek: Tiszajvros, Szzhalombatta DLP: gabonasilk, lpcshzak, Debreceni iszaprothaszt Htechnika: kmnyek: Paks, jpest

- 81 -

Compack -Bau: vztornyok, lpcshzi magok (Pomz, Kisvrda) kisebb cgek prblkozsai 1990 ta: MLYPTERV felbomlott 31 V felbomlott - 31 CS folytat csszzsaluzatos tevkenysget COMPACK - Bau vente -esetenknt DLPSZER: megszntette ezt a tevkenysgt Htechnika: felbomlott, kisebb kszlet rden Atlas - Bau: profiltiszta tevkenysg, piacvezet pozci, j alkalmazsi terletek feltrsa Magyar vllalatok klfldi tevkenysge csszzsaluzatos technolgival: 60as vek: Tampere, Dnia, Japn: tv torony, kmnyek: 70-es vek: Egyiptom, Heluan - kmny, 80-as vek: sokrt munkk - egyiptom, Kuba, Szria, Jordnia, Tajvan, Trkorszg: kmnyek pillrek, hdpillrek, httornyi Trkorszg, Singapoor 90-es vek: MLYPTERV Trkorszgi munki Compack munki a salzburgiakkal az egsz vilgon 31 CS munki Atlas - Bau munkk Nmetorszgban s Hollandiban: kmnyek, silk, lpcshzak, + Pozsony, Polus Centrum A csszzsaluzatostechnolaia alkalmazsnak elnveT Gyorsasg tlagos kivitelezsi id: zsaluszerels 7-10 nap, csszs 4 mter/nap, bonts, levonuls 5 nap Gazdasgossg 12 - 15 mternl magasabb vasbeton falak esetben 10-15% kltsgelny, mely a magassg nvekedsekor cskken (pl: 40 mter magas szerkezet esetn az kltsgelny akr 30-40% is lehet) Munkaignyes alaprajzi megoldsok egyszer megvalstsa a zsaluzatot csak 1 mter magassgra kell elkszteni, gy viszonylag egyszeren kvethet a bonyolultabb alaprajz is (ves vagy egyb egyedi kialakts, kismret szerelaknk, stb). Az gy elkszlt kialaktssal az ritett szakasz zsaluzsi krdse meg lett oldva a teljes ritett magassgra. Munkahzag s tkts mentes vasbeton szerkezetek tetszleges magassggal (vz- illetve gzzr betonfal) a szemkzti oldalak zsaluzatt nem a falon keresztl ktik ki egymshoz ("kontrzs"), hanem a kellen besrtett kioszts s az ignyelt sarokmerevsget biztost acl merevt keretek a zsaluzat fltt ktik ssze a kt oldalt. Ltvnyos megjelens az ptkezs kezdeti fzisban a technolgit clszer alkalmazni olyan szerkezeteknl, melyek az alaplemez szintjrl indulnak, s az plet teljes magassgban jelentkeznek (felvon aknk, szerelaknk ("strangok"), lpcshzak, vagy a minden szinten azonos falkiosztsu raszterek. Ilyenkor a szerkezetpts kzvetlen az rintett szakasz alaplemeznek elkszltt kveten megkezdhet, s akr az plet teljes alaplemeznek - 82 -

elkszlte eltt befejezhet. A szoksos szerzdsktsi s tervezstemezsi gondok miatt lfban szortott temmel indul ptkezsnl "optikailag" is jl mutatnak az ptkezs megkezdst kvet 4. - 6. hten megjelen 30 - 40 mter magas elkszlt szerkezetek. Homogn megjelens falfelletek: a fal - fdm, fal - fdm tem szerkezetpts esetn a fdmmel nem osztott fggleges vgigmen falaknl (pl. felvonaknk bels falnl) minden szintnl osztsknt (s mretbeni eltrsi, ugrsi lehetsgknt) technolgiai munkahzagok jelennek meg. A csszzsaluzatos technolgia alkalmazsa esetn ez nem jelentkezik. A csszzsaluzatostechnolaia alkalmazsakorfelmerr7TS krdsek: Mretpontossg krdse a zsaluszerkezet a szerkezetpts teljes ideje alatt folyamatosan mozgsban van, megfelel gyakorisg mrssel biztosthat csak, hogy egy jelentkez nemkvnatos mozgsirnyt (dlst, csavarodst, stb) mg a mrettrsi hatrrtk meghaladsa eltt szre lehessen venni s a zsaluemels megfelel irnytsval ki lehessen javtani. a tulajdonkppeni zsaluzat (a zsaluhj a merevtszerkezeteivel) csak a keretkznknti tvolsgokra (1,50 - 2,00 mter) szolgltatja a zsaluszerkezet teljes merevsgt. Amennyiben hosszabb(kb 10-12 mternl hosszabb) falszakasz kszl keresztirny (s mint ilyen, merevtsi funkcit is ellt) fal ptse nlkl, akkor kiegszt szerkezet szksges a zsaluzat megfelel merevsgnek (s alaktartssgnak) a biztostshoz. Ez lehet egyedileg mretezett aclszerkezet, fa rcsos tart, stb. Drzslt fellet (nem "vakolatmentes betonfellet") a zsaluhj a beton ktse kzben is folyamatosan csszik felfel a beton felletn, mikzben ersen drzsli azt. Az gy ltrejv falfellet ettl mg homogn, sk, alak- s mrettart, de nem keletkezik olyan tkrsima megjelens fal, mint a jl hasznlt szakaszos betonozsu tbls falzsaluzsi rendszereknl. Kzvetlen a betonfalra trtnS fests esetn glettelsi tbbletigny jelentkezik. Vakoland vagy burkolst kap falak esetben eza drzslt megjelens fellet termszetesen semmifle problmt nem jelent. Elhelyezsek pontossgi krdse a zsaluzatba helyezend nylszsaluzatokat s egyb bebetonozand szerkezeteket olyan ersen rgzteni kell (pl. a vasszerelshez lekttt vagy lehegesztett rgzt szerkezettel), hogy a folyamatosan cssz zsaluhj ne tudja azt a helyrl beakads vagy az ers srlds miatt felhzni. Ahol megengedhet, ott clszer tbb tolerancit biztost (nagyobb mret) beptsre kerl szerkezetet alkalmazni. 24 rs munkavgzs (jszakai s htvgi munkavgzs krdsei) lakott hely kzelben egyre kevsb megengedett az jszakai s htvgi zajjal jr tevkenysg. Az rvnyes elrsokszerint nappal 60 decibel,

- 83 -

jszaka (22 rtl 06 rig) csak 45 decibel zajterhels megengedett. A betonoz vibrtor mkdtetse esetn ez csak legkevesebb 100- 300 mter tvolsg felett kpzelhet el. Prhuzamos munkavgzs kizrsa az rintett terleten a csszs ideje alatt a munkavdelmi okok miatt nem megengedett az rintett szakasz vdkrzetben az egyb munkk vgzse. Ez adott esetben akr 1 - 2 htre is lellthat minden ms munkt a csszs krzetben. Ez jelenthet bizonyos idvesztesget, de az esetek tbbsgben a csszzsaluzattal elksztett, egybknt az tlagosnl idignyesebb zsaluzst ignyl egysgek elkszltvel ez az idkiess sszessgben nagyon hamar, mr 2 - 3 szint elksztse sorn visszanyerhet, majd ezt kveten mr egyrtelmen idmegtakartsrl beszlhetnk. Darukapacits lektse a csszs ideje alatt ltalban teljes mrtkben lefoglal a technolgia egy darut, azzal ez id ala nem nagyon lehet egyb munkt vgezni. Egy tornydaruval tlagos szerkezeti kialakts esetn maximum 5 - 6 m3 betont lehet bedolgozni rnknt. Ennl nagyobb igny esetn kiegszt betonszlltsi kapacitst kell biztostani: pl msodik daru, tehertelvon, betonszivatty, stb). Mindezek ellenre a zsaluzott felletegysgre vettett sszes darura igny (a zsaluzsi, vasszerelsi s betonozsi munkkat vizsglva) a csszzsaluzat alkalmazsa esetn mutat jobb eredmnyt Tervezsi temezs megbontsa az ltalban szintenknti tervezsben dolgoz s szintenknti temezs tervszolgltatsra szerzd tervezk munkatemt megtri az az igny, hogy a csszzsaluzattal ksztend szerkezetek esetben kzvetlenl az alaplemez terveinek elkszlte utn igny van az rintett rszek teljes magassgra elksztett statikus tervekre. Csatlakozsok kialaktsa a gyakorlatban olyan szerkezetcsatlakozsi csompontok kialaktsra szokott sor kerlni, melyek a fal keresztmetszetbl nem nylnak ki, az elhelyezsk utn az emelked zsaluzat skjn bell vannak. Ezek lehetnek fszkek, hornyok, utlag kihajtand betonaclok, gyrtmnyok, acllapok hegesriett kapcsolat kialaktshoz, stb, melyek a napi gyakorlatban elfordul szerkezetek esetn megfelel megoldsnak bizonyulnak. Bizonyos ignybevtelek (pl nagymrtk sarokmerevsgi elvrs) esetn a technolgia ltal biztostott lehetsgek viszont nem elegendek. Az alkalmazott zsalutechnolgiai berendezs anvagai: Zsaluhjak: Csapolt- ntolt gyalult fa, 10 cm szles, kb 30 mm vastag, impregnlva, (hagyomnyosan: fradt olajban fzve) Fa (pall) zsaluzat lemezbortssal Zsalutblk (pl.: 3 rtg, 21 mm vtg DOKA vagy egyb) Egyedi gyrts acl zsalutblk (lland keresztmetszet ves szerkezeteknl) Acl zsalutbla panelek (30-45 cm szlessgben) vltoz keresztmetszet szerkezeteknl Keretek: Vltozatlan falkeresztmetszet szerkezetek esetben:

- 84 -

Acl szerkezet elemes keretrendszer (MLYPTERV) Knnytett aclszerkezet keretek (NDK tpus) Aluminiumtvzet keretek (MST Bau) A keretegysgek elemei: Keretlb Keretfej Munkaszint konzolok korltokkal Fggesztett llsok Vasvezet szerkezet Fa pall munkaszintterts (munkaszint terhelhetsge: 300 kglm2), fgglls jrszint terhelhetsge: 100 kglm2 Munkavdelmi berendezsek Vltoz keresztmetszetet kszt szerkezetek: Kzkeresztmetszet ltestmnyekhez: Kisebb tmrk esetn (kb 12-15 mter tmrig, tornyok, kmnyek): u.n. csillaggerends szerkezetek Nagyobb tmr esetn (httornyok, stb): aclsodronyos merevts SVETHO (Svenson - Thoma) tpusok, VARICON, NOVAKON, stb - MLYPTERV Emelszerkezetek: Mechanikus Pneumatikus Hidraulikus: "golys" - 6t "krms" - 3t, 6t, 32t - lkethossz: kb 21 mm Munkafzisok lland keresztmetszet szerkezet esetr Zsaluzat szerelse: Brmely alaprajzi kialaktsra Zsaluzatba kerl betonacl s elhelyezendk Csszs: Betonozs Betonozsindulskor: A zsaluzat megtltse 4-5 egyforma vastagsgu s egyenletesen tertett rtegben, Az utols rteg tertsi ideje essen egybe az els terts ktsnek megindulsval Bedolgozs eszkze: oldalkimls betonozkontner, 0,5-1 m3, esetleg motoros kivitelben (BETOMA~ Beton feljuttatsa: daruval vagy felvinval Betonszivatty: csak megfelel mennyisg esetn Betonigny szmolsa: a haladsi sebessg szerint Vibrls: tvibrtorral Vibrls menete: egy mozdulattal leengedni az elz tertsi rtegig, vasat nem rzhatja (az adalkanyagok szegregldhatnak) - majd lassan kihzni, a kivibrlt levegt "ksrve" - jbl beengedni, kb 3-4 vibrtorfej - tmrnyi tvolsgra Zsalu emelse: Els emels: legksbb az els tertsi rteg ktsnek megkezdsig Tovbbi emelsek: a betonbedolgozs temnek megfelelen, kb 10-15 percenknt Emelsi sebessg 1 mter magas zsaluzat esetn: Ha a beton szilrdulsi ideje (kizsaluzhat llapotra: ktsid + 1-2 ra) pl. 4 ra (nyri hmrskleti viszonyok Magyarorszgon, C16-os beton, adalkvegyszerek nlkl): 4 ra alatt 1 mter- 1 napra 6 mter 6 ra esetn: 4 mter/nap, 10 ra esetn ( 0-5 C hmrsklet) 2,4 mter/nap Betonacl szerelse: Fggleges vasals (llvasak): szakaszosan, ltalban 6 mter hosszban, a toldsok ltalban 3 klnbz magassgra elosztva (2-4-6 mteres magassgban) szlvas kialaktsnak, hajltsok kerlendk, esetleg kln legyrtott hajltott kengyelek pl. a nylsok krbefogsra Vasvezets: fll vezetltra (szamrltra), alul vastvtart csvek - 85 -

Vzszintes vasals (osztvasak): folyamatos szerels a keretfej alatti szakaszon Hajltott betonaclok: kengyelek, sarokvasak, tktsek, stb: a terven megadott pozci elrsekor Szerelvnyek elhelyezse: lakatos aclszerkezetek ttrsek, tvezetsek fldels s villmvdelem vdcsvek Nylszsaluzatok Keretkiosztsnl figyelembe venni Csatlakoz vasbetonszetrkezetek fogadszerkezetei: kizrsok: horony, fszek, ttrs kihajtand acltske betonacl tvezetse elemes szerkezetek (pl COMAX) Zsaluzat irnytsa, korrekcik Alaprajzi vzszintes mretek Magassgi mretek, magassgi mrs, visszamrsek Elhelyezendbk vzszintes s magassgi mreteinek kimrse A zsalu alaktartssgnak ellenbrzse A zsaluszerkezet egyttes mozgsnak vzszintes vetletnek mrsi mdjai Mrsi pontok kivlasztsa, besrtse klnbz szerkezeteknl Mrsek fggnnal Mrsek optikai vettvel: fellrl vagy alulrl Mrsek lzersugaras vettvel Oldallek optikai ellenrzse teodolirial Szintez hasznlata a munkaszinten Utlagos bemrs alpintechnolgikkal Az eredmnyek kirtkelse Dls Csavarods sszetett mozgs A korrekcis md meghatrozsa A "visszavezets" teme, - trsmentes alkot, Korrekcis mdok: alacsony magassgoknl: vezettmasz, feszt kiktsek szerkezet egyttes dntse keretek kiktse csavarods ellen emelsajtk billentse keretlbak lltsa tblk dntse, kelse merevtsek, sodronyok utnfesztse A zsalubl kikerlt fellet kezelse: Besimts, esetleges javtsok Kibontand szerkezetek kibontsa Beton utkezelse Beton vdelme Esetleg fellet festse Tliesltsi teendk Kiegszt segdszerkezetek ptse: Fggesztett lls felszerelse Feljr llvny folyamatos ptse Feljr kosrelhelyezse Felvon rbc folyamatos tovbbptse s kiktse Esetleges darukikts Zsaluzat tiszttsa, munkahelyi rend Zsaluzat bontsa: Lerakods, knnyts Emelhet egysgekre bonts (a darukapacits fggvnyben, kb 1,5-2 tonns darabokra) Zsaluszerkezet szerelse Keretegysgek sszeszerelse szerelllvnyon, vzszintes helyzetben Az els keret fellltsa, ideiglenes kitmasztsa A msodik keret helyre emelse, sszemerevtse az els elemmel Tovbbi keretegysgek beemelse s kimerevtse Estleg csillaggerenda vagy ms kiegszt segdszerkezet szerelse - 86 -

Zsalutblk (panelek) felszerelse (bels zsaluzat -indul vasszerels elksztse kls oldal zsaluzsa) Munkaszintek kialaktsa, lefedse (csmunkk Hidraulikus rendszerek szerelse Kiegszt munkk (munkavdelmi berendezsek, stb) Elfesztsek kzvetlenl a betonozs indolsa ellt A zsaluzat kezelse csszs kzben: A betonozs megkezdse s az els emelsek megtrtnte utn a mrsi pontok rgztse A szerkezet irnyts (lltsi lehetsgek keretenknt: falvastagsg, faldls, vessg, sugrirny mozgs) Zsalutbla panaelek kiszerelse a keresztmetszet szklsnek teme szerint (illetve beszerels bvlskor) Esetleges keretkiemelsek a kerlet nagymrtk cskkense esetn (illetve keretek beptse a kerlet nagymrtk bvlse esetn) Ellenrz mrsek, korrekcik Kisegt szerkezetek folyamatos ptse, illetve visszabontsa Betonszlltssal s elosztssal kapcsolatos teendk Mrsi pontok a kereteken Tbladls Falvastagsg Sugrvltozs Korrekci: beton trse - minl Erisebb betonon Krumpli, kOzellt ktir A zsaluszerkezet bontsa: Kis tmrj ltestmny esetn: ideiglenes belsoldali munkaszint (teljes leterts Nagy tmrj ltestmny esetn: keretek elemekre bontsa a helysznen - majd az elemek leszlltsa az ptsi felvonval Afelhasznlt anvagokkalkapcsolatostudnivalk: ptsi anyagok: Beton: a minsg meghatrozsa a statikus feladata (ltalnosan: C16, C20) szemnagysg: clszeren max 16 mm beptsi konzisztencia: KK, egyes esetekben spevcilis elrsokkal (tervez rhatja el ket) (helyszint ellenrizhetsg: terlsi prbval) receptra: transzportbeton esetn a kevertelep hatrozza meg, helyszint kevers esetn clszer betontechnolgust megbzni beptsi id: egy rn bell - ennek figyelembe vtelvel hatrozhat meg az egy szlltssal szlltand beton mennyisge. adalkanyagok: csak tervezi hozzjrulssal plasztifikl ktslasst: magas napi hmrskletek esetn (nyron, vagy meleg ghajlati vn) ktsgyorst: alacsony napi hmrsklet esetn (tlen, vagy hideg ghajlati vn) fagysgtl vzzrsgot biztost adalkok A betontakars krdse: egyes szerkezetek esetben gyakorlat, hogy a csszzsatuzatos technolgia alkalmazsa miatt nvelik 1 centimterrel az elrt betontakarst (a csszzsalu drzslt fellete miatt). Betonacl: minsgt a statikus hatrozza meg, nem fgg a zsaluzsi technolgitl alaki kialaktsnl trekedni kell a minl tbb egyenes szlvas tervezsre, tovbb a keretfejek al trtn befzhetsg biztostsra. Segdanyagok: festsek, felleti kialaktsok (formaad sztiropor betttblk, stb) "curing" prolgsgtl 1 Ideiglenes csszerkezetek a tmrd megfogsra

- 87 -

2 Ideiglenes csszerkezetek nagyobb nylsok fl (+"Bajai") 3 Ideiglenes csszerkezetek a zsalu kimerevtsre 4 Ideiglenes vasbeton pillrek a tmrudak befogsra 5 Ideiglenes vasbeton szerkezetek a zsalu merevsge s mrettartsga miatt 6 Ideiglenes vasbeton szerkezetek a csatlakoz munkk miatt Jellemzbb szervezsi teendk: Szerelsi helyigny: Az alaplemezen a kitskzs krl minimum 2 -3 mter Munkahelyi organizci Munkavgzs lehetleg a kiszolgl tornydaru hatsugarban Felvonuls: ltz -raktr s iroda Ltszmszksglet: Zsalu szerelsekor napi egy mszakra: cs villanyszerel vasszerel segdmunks mszakvezet Betonozskor, napi kt mszakra (folyamatos munkavgzs): betonozk (anyagfelad - bedolgoz, vibrtoros, segdmunks) vasszerelk (kb 35-40 kg/ra/f nylszsaluzat elhelyez hidraulikt kezel mszakvezet (a "csszs") simtk esetleg lland villanyszerel Bonts: csak gyakorlott ltszmmal s normlis kls krlmnyek kztt Munka-s mszakrend Munkavdelmi teendk Adminisztrcis ktelezettsgek A gazdasgossgi vizsglat fontosabb tnvezi: Fontosabb kltsgtnyezk: Kzvetlen munkahelyi kltsgek: Felvonulsi, munkahely berendezsi kltsg: nagyrszt a fvllalkoz ltal biztostott szolgltats, elszmolsa a szerzdsben rendezend krds. Brkl3ttsgek ltalban: Kzvetlen brek Jrulkos brkltsgek Szlls, utazs szma, stb Anyagok: Beptsre kerl anyagok kltsgei a jrulkos kltsgeikkel A zsaluszerkezet kiptsi kltsgei: Keretek, hidraulikus berendezs stb. amortizcis hnyada Faanyagok, egyb anyagok jrafelhasznlsi lehetsge Specilis kialaktsi ignyek Kersztmetszetvltozsok szerkezetei Nylszsaluzatok, dobozolsok Segdszerkezetek (feljr llvnyok, munkavdelmi berendezsek, stb Anyagkltsg fontosabbb tnyezi: Beszerzs, szllts egyb teendk (vmols, biztosts, engedlyezs, stb.) Meglv anyagok jrafelhasznlsas Anyagtakarkossg Lersok Elfordul hibk s javtsi lehetsgk: - 88 -

A csszzsaluzatos technolgival kszl szerkezetek kivitelezse sorn elfordul problmkat az albbi csoportokba sorolhatjuk: 1. Zsalutechnolgit rint, a mretpontossgra kihat esetek: 1.1 Alak- s mretpontossg indulskor 1.2 Alak. s mretpontossg csszs kzben 1.3 Fgglegessg, csavarods 1.4 Fellet 1.5 Elhelyezend szerkezetek mretpontossga: 1.5.1. Nylszsaluzatok, ttrsek 1.5.2. Csatlakoz szerkezetek fogadsnak kialaktsa 2. Az ptanyagok bedolgozst rint krdsek: 2.1 Beton bedolgozsa tekintettel a tli kvetelmnyekre 2.11 Beton receptura, konzisztencia 2.12 Bedolgozsi technolgia: szllts, emels, rts, vibrls 2.13 Utkezels 2.2 Betonacl bedolgozsa: betontakars, vasvezets, toldsi hosszak 2.21 Betontakars 2.22 Vasvezets 2.23 Toldsi hosszak 1.1 Alak- s mretpontossg a zsalu kiszerelsekor, a betonozs megkezdse eltt: Elfordul hibk: A zsalu nem a kitztt pontok szerinti helyre kerl, vagy szerelsi pontatlansg miatt, vagy az alaplemezbe esetlegesen nem kellen pontosan elhelyezett indul tskk szortsa" miatt Korrigls: - szerelsi pontatlansg esetn a betonozs megindtsa eltt a zsaluzatot a helyes geometria szerinti vonalra kell hozni. Ez kisebb eltrs esetn trtnhet a zsaluzat koordinlt fesztkes mozgatsval, nagyobb mret eltrs esetn a zsaluzat megbont - amennyiben a kiszerelskor zsaluzat (ltalban az als ln) olyan kzel kerl a tskkhez, hogy a tervezett betontakars nem biztosthat, akkor a statikussal trtn egyeztetsen kell meghatrozni a korrigls mdjt, mely lehet a tskk kismrtk b 1.2. Alak-s mretpontossg csszs kzben: Elfordul hibk: A zsalurendszer az egyenetlen terhelsek, a rendszertelen bedolgozs vagy a kiszerelsi pontatlansgok (egyenetlen konicits, egyes pontokon ellenknusz, stb) miatt elveszti formjt, szablytalan, amba" formt vesz fel Korrigls: - a fgglegessgi mrseket a ngy sarokpontban s nagyobb falhosszak esetn 8 - 10 mterenknt felvett srt pontokban vgezzk. Amennyiben deformldsra utal eredmnyeket kapunk, gy a mrsi pontok szmt s a mrsek srsgt azonnal nvelni kell 1.3 Fgglegessg, csavarods: Elfordul hibk: A csszott fal a fgglegestl valamely irnyba eltr Korrigls: - a mrsek eredmnye szerint az albbi korriglsi lehetsgek kzl vagy ezek kombincijbl vlasztunk: zsaluterhelsi egyenetlensgek kiegyenltse zsaluemels skjnak dntse (nvgyrk segtsgvel)

- 89 -

- tbladlsek ellenrzse s korriglsa a lbak rfesztsvel - tmrudak megfelel irny dntse, kiktse A korrigls sorn figyelni kell arra, hogy a megtett intzkeds hatsa csak bizonyos emelsi szm utn jelentkezik. A hatsossgot fokozza, ha a zsaluzatban minl mlyebben friss, alakthat" beton van. Ugyangy figyelni kell arra, hogy a javuls megindulsa utn a korrekcit a teljes visszalls eltt fokozatosan vissza kell venni, hiszen ennek hatsa is ugyangy csak bizonyos tovbbi emelsek (s tovbbi vltozsok) utn sznik meg. Csavarods: amennyiben a mrsi eredmnyek azt mutatjk, hogy a mrsi pontjainkban egyforma mrtk s az ramutat jrsa szerint azonos irny (egyez vagy ellenttes) eltrs tapasztalhat, akkor zsaluzatunk csavarodni kezdett. Korrigls: Betonozs irnynak megvltoztatsa tmrdak bizonyos mrtk megdntse s kiktse a csavarodssal ellenttes irnyban 1.4 Felleti hibk: 1.41 a betonozsi munkahzag kimutathat 1.42 a felleten a bedolgozskor a falba kerlt s a zsalutiszttsbl szrmaz betondarab vagy egyb szennyezds tallhat 1.43 a falat a zsaluzat feltpte 1.44 a fal egyes helyeken megfolyt 1.45 a talon a felsbb betonozasiterfteSekb01 szrmaz pikkelyes ratolyaSta181hat0, a zsaluzat kW yil5ara utal talVaStagOdS, u.n.szokny50da5 jelentkezik. Korrigls: 1.41 A betonbedolgozs temt a beton ktsidejnek ismeretben gy kell kialaktani, hogy a friss terts mg sszedolgozhat legyen az alatta lv rteggel. Utlagos javts csak a hzag teljes mlysgben trtn visszavssvel s megfelel anyaggal trtn bejavtsval trtnhet, a hiba szlelst kvet minl rvidebb idn bell. E clbl clszer a felhasznlhat anyagot elre kivlasztani s a helysznen tartani. 1.42 a zsalu tiszttst mindig a letiszttott anyagok eltvoltsa kell, hogy kvesse. Utlagosan a darabokat ki kell vsni, s az elz pontban megadottak szerint kell eljrni. 1.43 a betonbedolgozs egyenletes teme s a zsaluzat megfelel tisztasga mellett, tovbb ha az egyes emelsek kztti id rvidebb, mint amennyi alatt a beton a zsaluzathoz kt, nem fordulhat el a fal feltpdse. Ilyen szempontbl kifejezetten elnys az aclzsaluzat hasznlata. A feltpds utlagosan friss llapotban, a fggllsrl azonnal bejavtand 1.44 megfolys akkor fordulhat el, ha a zsaluzat emelse gyorsabb temben trtnik, mind ahogy a zsalubl kikerl betonrteg kt. Figyelni kell a munkaszintrl szrszondval a kttt rteg mlysgt, illetve a fggllsrl a kikerl betonfal puhasgt. Az emelsi sebessget ezek fggvnyben korriglni kell. 1.45 pikkelyes rfolys akkor tapasztalhat, ha hirtelen sokat emeltnk a zsaluzaton, s vastag rtegben kerlt friss, folykony llapot beton a zsaluzatba, amely nagy nyomsa a zsaluzatot helyenknt megnyomta, kis mrtkben megnyitotta, utat nyitva a fels folys beton felleti megfolysnak. (A zsaluzat megnylsa szrmazhat - 90 -

esetenknt ms okbl is: rossz kiszerelsbl, laza csavaroktl vagy a zsaluzatba kerl nylszsaluzat illetve lakatosszerkezet pontatlan elhelyezsbl). A betonozs temnek megfelel kivlasztsa illetve az elhelyezsek mretpontos kivitelezse a megelzs mdja. 1.46 a mtrgyon krbe egysges, gyrszer kidudorods, un. szoknysods keletkezhet akkor, ha a zsaluzat valami hatsra als vben idlegesen sztfeszl s kinylik, majd a feszter cskkenst kveten visszazr eredeti, mretpontos helyre. Ez ltalban akkor kvetkezik be, ha a teljes zsaluzat hosszban s nagy mlysgben friss beton tallhat, mely ebben az llapotban mg kzel hidrosztatikus nyomst gyakorol a zsalura teljes mlysgben. A beton ktsvel prhuzamosan a nyoms egyre inkbb fldnyoms kplet szerint mdosul, majd a helyes betonozsi rtegrend s tem helyrellst kveten a zsaluzatban is visszall az eredeti nyomsllapot. 2. Az ptanyagok bedolgozst rint krdk: 2.1 Beton bedolgozsa 2.11 Beton receptura, konzisztencia: a receptura meghatrozsa a betontechnolgus feladata. A bedolgozs sorn nem engedhet meg, hogy az sszetevk arnyn brki vltoztasson, - vz vagy egyb anyag hozzadsval. A konzisztencia mrtke krdses esetekben ellenrizhet a helysznen, bedolgozs ellt, kzi rzasztalos terlses vizsglattal. A tl hg vagy tl sr szlltmny anyaga nem dolgozhat be, vissza kell kldeni. A kiszlltott betonnak tekintettel a fki krlmnyekre elfttt llapotban kell lennie, kb. 20 C szlltsi hmrskleten. Fagysgtl adalkszer alkalmazand a gyrt elrsai szerint a +5 C hmrsklet alatti krlmnyek esetn. 2.12 Bedolgozsi technolgia: a beton bedolgozsakor arra kell gyelni, hogy az anyag a kiszlltott llapotnak megtartsa mellett kerljn a zsaluba. A homogenits szempontjbl hrom fontos tnyez: a tertsi rtegek sszedolgozsa, a bedolgozs sorn az adalkanyag szegregldsnak megakadlyozsa s a lgporusossg kialakulsnak megelzse. A rtegek sszedolgozsa a bedolgozsnak a betonkts idejt figyelembe vev kialaktsa a legfontosabb. A frissen zsaluba nttt betonnak olyan rtegre kell kerlnie, mellyel az sszedolgozs mg lehetsges. A bedolgozs sorn kerlni kell a beton tbbszri tntst, a keverputtonybl csak a kontnerbe rthet, melybl azonnal a bedolgozs helyn ki kell rteni. Az tntsek, tlaptolsok, illetve a hosszabb idej kontneres trols sorn egyre nagyobb az osztlyozds veszlye. A vibrlsnak olyannak kell lennie, hogy biztostsa a rtegek egyttdolgozst, hajtsa ki a levegt a betonbl, de a tlvibrls kerlsvel megakadlyozand az adalkanyag osztlyozdsa. A vibrtor verfejt egy hatrozott mozdulattal a lehet leggyorsabban le kell 2.2 Betonacl bedolgozsa 2.21 Betontakars krdse: a zsaluzat peremn a zsaluba hajltott, s a megadott betontakarsnak megfelel tmrj kraclok kerlnek elhelyezsre. Ezek feladata, hogy a csszs sorn az osztvasakat mintegy bevezessk, benyomjk a falba a tervezett betontakarsnak megfelel mrtkben. Ezekbl ltalban keretkznknt kett- kett kerl elhelyezsre kls - bels oldalon egyarnt, de ez a szm szksg esetn nvelhet. 2.22 Vasvezets: az llvasak terv szerinti helyzetnek biztostsra a munkaszint felett kb. 2,5 m-re vasvezet kszl. Ennek feladata az llvasak

- 91 -

elborulsnak megakadlyozsa is. Amennyiben ez a vasvezet a kivitelezs sorn elmozdulna a helyrl (pl. valami emelt trgy nekicsapdott vagy beleakadt) vagy megsrlt, akkor a terv szerinti helyzett azonnal helyre kell lltani. 2.23 Toldsi hosszak: a terven megadott toldsi hosszak betartsa a bedolgozst vgz munks feladata, melyet a mszakvezet ellenriz folyamatosan.

A csszzsalu mkdsi elve 1.

A csszzsalu mkdsi elve 2.

- 92 -

A csszzsalu mkdsi elve 3.

A csszzsalu mkdsi elve 4.

- 93 -

A csszzsalu mkdsi elve 5.

Folyamatos betonbedolgozs

Csszzsalu

Budapest, XI. Irinyi u.

Kszlt:: Bn Pter-Atlas Bau anyagnak felhasznlsval

- 94 -

XIV. JET Grouting technolgia


Alkalmazsi terletek, statikai elvek

Tartalom
1. Alkalmazsi terletek
1.1 plet feljts. 1.2 Munkatr hatrols. 1.3 Alapozs. 1.4 Vzzrs.

2. Statikai elvek
2.1 A tervezs alapadatai 2.2 Modellezs

1.1 plet feljts


76

Tbbletterhek felvtele.

30 munkaszint a.s.

82 70 55

80

munkaszint (ppv.)

Pince- illetve fldszinti padl szint sllyeszts.

a.s.
80

levsend rsz j ppv.


80

kiemels

80

- 95 -

1.2 Munkatr hatrols


Szomszdos pletek alapozsnak megerstse.
- Helytakarkos. - Korltos kiemels.
64 80

P 30 p.p.v. a.s.

munkaszint levsend rsz kiemels

E
80

f(P,E) Es1

Es2>Es1
80

Rzstalp stabilizlsa. Talajanyag tmfalak stabilizlsa.

kiemels

1.2 Munkatr hatrols


Alagt ftk stabilizlsa, ernyk kialaktsa
Nem kzetben vezetett alagutak esetn az egyszerre fejthet, megtmasztatlan szakasz biztostsa.
alagt als sk

Talajdbelezs
Csszlapot metsz oszlopok
kiemels

- 96 -

1,00

max. 3,50

1.3 Alapozs
j pletek alapozsa (mlytett skalapozs)
alaplemez fels sk munkaszint

- ltalban munkatr hatrolssal kombinlva (rukapcsols). - Korltozott belmagassg helyeken pl. csarnok.

alaplemez als sk mrtkad T.V.

a.s.

80

80

80

1.4 Vzzrs
Tmeg szigetels
(statikai szereppel kombinlva) - fal
80 64

30 p.p.v. a.s. talajvzszint

munkaszint

kiemels

80

statikai mkds szempontjbl szksges idom

vzzr rteg
80

csak vzzrs miatti szerkezet

ptsi T.V.

- paplan

- 97 -

1.4 Vzzrs
Tmeg szigetels
(statikai szereppel kombinlva) - fal
80 64

30 p.p.v. a.s. talajvzszint

munkaszint

kiemels

80

statikai mkds szempontjbl szksges idom

vzzr rteg
80

csak vzzrs miatti szerkezet

ptsi T.V.

- paplan

ptsi hibk javtsa


Vzzr szerkezetek hzagainak, folytonossgi hinyainak kezelse.
kiemels nzet metszet

ptsi T.V. bentonit zrvny kiemels felttelezett vzzr rteg

Vzzr talpak utlagos kialaktsa.

tnyleges vzzr rteg

- 98 -

2.1 A tervezs alapadatai


Talajmechanikai frsok, szondzs, felderts Talajvz szint Alapfeltrsok Padlszintek pletterhek, szerkezeti rendszer s llapot Tervezett geometria

2.2 Modellezs
Ideiglenes s vgleges
N N

Statikai vz Terhek s hatsok Keresztmetszeti erk Elmozdulsok

p.p.v.

Ea

Ea

tg

Es1 Es2>Es1

Kszlt: Radvnyi Lszl- Bohn Kft. anyagnak felhasznlsval

- 99 -