Rancangan Mengajar Asas Tahap 3 a Tajuk : Cara-Cara Menyelamat Kecemasan – 1 Orang Penyelamat Jumlah Ahli Dalam Kelas

: 40 orang Bahan Ruukan : Modul dan Power Point Alat-Al;at Bantuan Mengajar : Kain Selimut,Kain Anduh dan alat ganti menyelamat Tempat : Masa Latihan : 2 jam Masa 1.Pengenalan Jurulatih meminta semua pelajar supaya membayangkan satu keadaan atau suasana yang cemas,contohnya semasa kejadian bencana alam,kemalangan atau peperangan. Jurulatih mengajukan soalan berikut: 1.Bagaimana suasana pada ketika itu? 2..Apakah kesannya? 3.Apa tindakan anda sekiranya anda menghadapi keadaan ini? 4 Apakah kecemasan yang pernah pelajar hadapi? 2. Ulangkaji: Tiada 3.Pendahuluan Pepatah Melayu mengatakan ‚`Sediakan payung sebelum hujan`.Pada hari ini pembelajaran kita adalah berkaitan dengan Cara-cara Menyelamat Kecemasan .Menyelamat kecemasan bermaksud kaedah menyelamat yang hanya digunakan apabila masa tidak mengizinkan untuk menggunakan caracara biasa yang lain. Pelajar haruslah mengambil perhatian supaya dapat memahami dan mengaplikasikan apa yang akan di sampaikan. Isi Catatan

10 minit

Tujuan Pembelajaran ini mendedahkan kepada pelajar tentang teknik-teknik menyelamat kecemasan bagi seorang anggota penyelamat Sebab Sebagai penyelamat,ia mesti berusaha untuk menyelamatkan mangsa sebelum mendapat rawatan yang.sempurna.Tindakan awal penyelamat boleh menyelamatkan nyawa mangsa Perangsang Pelajar harus menguasai kemahiran kerana ianya berguna untuk diiri sendiri,keluarga dan masyarakat.

Masa 40 minit

Peringkat 1.Jurulatih menyampaikan pengajarannya cara-cara menyelamat kecemasan mangsa bagi seorang anggota penyelamat Teknik-teknik tersebut adalah: 1. Memikul Uncang (Pick a Back) 2. Gaya Memapah (Human Crutch) 3. Dukung Penyelamat (Rescue Lift) 4. Menggunakan selimut 5. Merangkak Penyelamat (Rescue Crawl)

Catatan Jurulatih menerangkan dan menjelaskan setiap teknik kepada para pelajar

Kenyataan dan bantuan mengajar Modul Power point

60 minit

Pelajar diminta Modul mencari pasagan Power point masing-masing dan membuat setiap teknik menyelamat kecemasan.Jurulatih mengawasi aktiviti yang dilakukan oleh pelajar.

10 minit

Soalan kepada kelas ; 1 Apakah maksud menyelamat kecemasan 2 Sebutkan cara-cara menyelamat kecemasan 3 Apakah larangan / kesalahan semasa melakukan menyelamat kecemasan

Soalan dari kelas 1 2 3 5 minit Ringkasan Memahami dan tahu cara /teknik yang betul semasa menyelamat kecemasan akan dapat menolong mangsa daripada mengalami kcederaan yang lebih teruk hingga membawa maut.Pelajar perlu bijak bertindak semasa kecemasan. Elakkan diri pelajar daripada perasaan gemuruh dan panik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful