You are on page 1of 5

Vijf eenvoudige stappen Veel marketeers, voorlichters en uitgevers zijn zich niet bewust van het belang van

zoekmachines voor het bereik van hun internetpublicaties. Wij zien in de statistieken van klanten dat websites met goede zoekmachineoptimalisatie 50% - 80% van hun bezoek krijgen aangeleverd via Google. Daarom vijf stappen die u zelf kunt volgen om de prestaties van de eigen site bij Google te beoordelen. Stap 1: Welke van uw pagina's zijn door Google geïndexeerd? Typ bij Google in het zoekvak 'http://www.mijnsite.nl' en bekijk de resultaten

Wat u nu ziet is een pagina van Google met relevante gegevens over uw website. Een optie is om alle webpagina's van de website weer te geven. Als u op deze link klikt staat bovenin het aantal gevonden pagina's (Resultaten 1 - 50 van circa 2.250).

Nu weet u hoeveel pagina's Google van uw website heeft kunnen bekijken en bewaren. Dat getal zegt natuurlijk meer als u hetzelfde commando nog eens intypt voor wat websites van 'concurrenten'. Beoordeel het aantal pagina's ten opzichte van het totaal aantal pagina's van uw website. Als Google maar een beperkt aantal van de pagina's van uw site kan bezoeken is er veel te verbeteren. Het gaat (zoals altijd) niet alleen om het aantal maar ook om welke pagina's u bij Google ziet. Staan de pagina's met informatie die u heel graag wilt communiceren in het rijtje? Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de weergegeven titels en omschrijvingen. Dit is ook wat een zoeker bij Google ziet, meestal staat uw pagina dan natuurlijk tussen andere resultaten. De zoeker moet op basis van deze tekst beoordelen of hij uw site wil gaan bezoeken of niet. Wat hij ziet moet in de eerste plaats duidelijk maken wat hij kan verwachten als hij de keuze maakt om te klikken. Alleen maar reclametekst werkt vaak onvoldoende. De teksten moeten ook echt betrekking hebben op de pagina, niet op de hele site.

Stap 2: Op welke zoekwoorden (keywords) bent u te vinden en op welke wilt u gevonden worden Idealiter beschikt u over statistieken die u vertellen op welke zoekwoorden uw webpagina's zijn gevonden. Of dat nu wel of niet het geval is, het is belangrijk om zelf een duidelijk idee te hebben van de woorden waarop u graag gevonden zou willen worden. Er zijn verschillende manieren om hiernaar wat desktopresearch te doen. De eerste ligt voor de hand. Typ woorden in bij Google waarvan u denkt dat ze mogelijk worden ingetypt door mensen die iets zoeken dat je zelf aanbiedt via de website en/of in de eigen

U kunt bijvoorbeeld Lynx nemen. Wat ook heel goed kan voorkomen is dat u met de Lynx browser bijna niets ziet. Het is mogelijk dat u heel veel tekst ziet die eigenlijk code is en dus geen inhoud van de site. Voer voor specialisten maar in ieder geval kunt het probleem relatief gemakkelijk zelf constateren. Weinig gebruikte keywords zijn goedkoop. Deze tool zegt met name iets over het gebruik van bepaalde keywords. Overture heeft ook een nuttige tool in de vorm van de Keyword selector tool. Uitleggen is ingewikkeld. Kijk wat de sites bieden en kijk ook naar de aantallen die u terugkrijgt. Stap 3: Bekijk uw site door de ogen van een zoekmachine Deze stap heeft wel een drempel maar het is nuttig er overheen te stappen. Als u de moeite neemt om een site met Lynx te bezoeken zult u vaak schrikken van wat u ziet. Als u enorme aantallen pagina's terugkrijgt gaat het vermoedelijk om een populair keyword. De oplossingen moet u wellicht bij meer gespecialiseerde mensen (zoals mijn collega Paul de Beer) zoeken. Dit zijn dus sites die Google bij het gekozen keyword relevant acht. Dat is bijvoorbeeld het geval als op de site javascript is gebruikt om de navigatie op een bepaalde manier te laten werken. Als hij eerst een berg code tegenkomt komt hij er vaak niet toe de relevante inhoud te analyseren. in Google termen). Een keyword is duur als het vaak gebruikt wordt en veel adverteerders het zouden willen claimen. Verder heeft Google een hulpprogramma waarmee u zoekwoorden kunt beoordelen. Stap 4: Bekijk de teksten op uw webpagina's kritisch Niet alle teksten op de site zijn even belangrijk. Flashpagina's zijn over het algemeen niet te lezen (indexeren) door Google. Die begint gewoon linksboven te lezen en gaat daar niet altijd tot het einde meer door. Dit zoekprogramma geeft een indruk van de populariteit en dus ook het belang van een zoekwoord. Als u wilt zien wat de 'bot' van Google ongeveer ziet kunt u het best een tekstbrowser downloaden.dienstverlening. dat is gratis (en open source) software. Dan heeft Google geen goed idee gekregen waar de site over gaat en is het dus ook onmogelijk om de webpagina's te koppelen aan keywords. er zelf mee experimenteren is makkelijk en leerzaam. Experimenteer vooral ook met combinaties van keywords (keyword phrases. U typt zoekwoorden of zoekzinnen in en Google verschaft je alternatieven. Een paar dingen moeten in orde zijn: . De meeste zoekmachines lezen vooral tekst en hebben problemen met een aantal technische belemmeringen die webpagina's kunnen opwerpen. Dergelijke code zit de Google bot erg in de weg. Bekijk dan de resultaten. En er zijn veel andere mogelijke belemmeringen mogelijk.

 De titel van uw pagina (wat u in het bovenste balkje van uw browser ziet) moet iets zeggen over de inhoud van de pagina. Een van de belangrijke factoren is feitelijk niets anders dan de economenlijst van het Economenblad ESB. Google kijkt naar hoeveel links er zijn naar een pagina. Google kijkt onder andere naar de 'keyword density'. Misbruik wordt overigens vaak doorzien door Google. Van de site.nl'.en andere vergelijkbare lijsten .naamvanuwsite. U krijgt een betere indruk als u het aantal links vergelijkt met dat van andere (vergelijkbare) websites. Die lijst .   De navigatie-elementen moeten zo duidelijk mogelijk weergeven waar het over gaat. U kunt bijvoorbeeld naar Alexa gaan (een websiteverzamelaar en -vergelijker van Amazon) en daar uw site met andere sites vergelijken.  De 'broodtekst' moet de meest relevant geachte keywords of keyword phrases bevatten en bij voorkeur ook synoniemen en verschillende termen die duidelijk de context weergeven waarin de keywords worden gebruikt. bevatten ze heel veel plaatjes dan kunt u erop rekenen dat Google daarvoor strafpunten toekent. Een link van een gezaghebbende bron is belangrijker dan een link vanaf een pagina die zelf niet erg belangrijk is (volgens Google). Is het aantal laag dan is het zaak meer mensen zo gek te krijgen een link naar u aan te brengen. U kunt uw site ook vergelijken op andere punten die gebruikers belangrijk vinden want Google probeert de belangen van de gebruikers te vertegenwoordigen. . Stap 5: Welke rapportcijfers krijgen uw webpagina's (waarschijnlijk)? Google probeert te bepalen of een webpagina enig gezag geniet.worden opgesteld door te tellen hoe vaak iemand wordt geciteerd. Dat is een analyse van de textuele inhoud van de site. Bij voorkeur krijgt u links van mensen met een belangrijke. U kunt zien hoeveel links Google kent naar uw site door bij Google in te typen: 'link:http://www. Links moeten ook liefst een duidelijke beschrijvende titel hebben. Daarbij is de ene link de andere niet.   Als u plaatjes gebruikt moeten die bij voorkeur een informatieve titel hebben. Op de pagina's moet bij voorkeur weer verwezen worden naar andere relevante informatie elders op de site. Er zijn verschillende gratis mogelijkheden om een keyword density analyse te doen. zijn de pagina's groot. Het komt er op neer dat Google kijkt hoe vaak bepaalde woorden op een pagina voorkomen maar tegelijkertijd kijkt naar de verhouding waarin die woorden voorkomen in relatie tot andere woorden. gezaghebbende site. Alleen maar keywords riekt naar misbruik. Google heeft geen humor maar maakt wel een taaltechnische en vergelijkende analyse van tekst. Is uw site langzaam. De koppen moeten informatief zijn. Kernachtige taal maar wel in volledige zinnen scoort het best.

Dit is de zogenaamde Google Pagerank (veelal afgekort tot PR). Een aantal zaken zult u zelf gemakkelijk kunnen verbeteren. waaronder de 'pagerank' van een site. Er zijn regelmatig updates van de uitgedeelde rapportcijfers.Ten slotte is er een openbaar rapportcijfer dat Google toekent. Als er technische belemmeringen zijn moet u waarschijnlijk aankloppen bij uw webbouwers. Niet al te veel. U kunt de pagerank van een webpagina bekijken in de Google Toolbar. Dat is een gratis hulpmiddel van Google. Dan komt natuurlijk een volgende stap: conversie van bezoek naar uw business doelen. Let op: de Pagerank van een webpagina is geen vast gegeven. SAMENVATTENDE CHECKLIST Stap 1     Stap 2  Welke zoekwoorden denkt u dat mensen gebruiken die uw pagina's zouden moeten vinden (volgens u)   Welke alternatieven of aanvullingen geeft Google (Adwords) voor deze keywords Zijn deze keywords populair volgens Overture en welke aanvullingen/alternatieven zijn er volgens Overture Stap 3 Hoeveel pagina's van mijn website zijn door Google geïndexeerd Zijn dit mijn belangrijkste pagina's Hoe verhoudt het aantal zich tot dat van concurrerende websites Wat krijgt een gebruiker te zien als hij mijn webpagina's via Google vindt . Als uw site goed is en de inhoud ervan werkelijk relevant voor een doelgroep moet u in uw statistieken kunnen zien dat Google en andere zoekmachines heel wat mensen aan uw voordeur afleveren. Resultaten U heeft nu in vijf stappen een indruk gekregen van de prestaties van uw website (in veel gevallen webpagina's). U downloadt een installer. het is niet altijd duidelijk hoe zwaar deze meetelt. Toch is een Google Pagerank wel een goed teken. zeggen veel deskundigen. Dit rapportcijfer is maar één factor die Google meeneemt. deze voegt bij uitvoering een werkbalk toe aan uw browser die veel informatie geeft.

ehio.naamvanuwwebsite.nl Google hulpprogramma waarmee u zoekwoorden kunt beoordelen Overture Keyword selector tool Lynx tekstbrowser Google commando link:http://www. niet te zwaar.nl Alexa Google Toolbar Bron: http://www. niet te veel plaatjes)?  Welke Google Pagerank hebben mijn webpagina's Hulpmiddelen genoemd in dit artikel        Google commando site:http://www. Wat zie ik als ik naar mijn webpagina's kijk met een tekstbrowser? Kan Google de meest relevante inhoud van mijn webpagina's gemakkelijk lezen Stap 4  Zijn de teksten op mijn site informatief en sluiten ze aan bij de zoekwoorden en zoekzinnen die ik relevant vind voor mijn webpagina's Stap 5    Zijn er veel links naar mijn webpagina's Zijn de pagina's die naar mijn pagina's linken zelf belangrijk Hoe scoort mijn website volgens (bijvoorbeeld) Alexa in vergelijking met anderen (snel te laden.nl/299/hoe-beoordeel-prestaties-mijn.htm .naamvanwebsite.