KERTAS KERJA PROGRAM KELAS KLINIKAL LINUS SEKOLAH KEBANGSAAN SERI PANTAI 2013

1.0

NAMA PROGRAM Program Kelas Klinikal Linus

1.

PENDAHULUAN LINUS merupakan program yang mengkhusus kepada usaha menyeluruh dan bersepadu di bawah sub-NKRA Pendidikan yang berhasrat memperluas akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan.Dari aspek istilah, LINUS merupakan akronim kepada Saringan Literasi dan Numerasi (Literacy and Numeracy Screening). Manakala dari aspek kandungan, LINUS ialah satu program pemulihan yang direka bentuk untuk memastikan murid menguasai kemahiran asas literasi (Bahasa Malaysia) dan numerasi (Matematik) pada akhir 3 tahun persekolahan pada peringkat pendidikan rendah.LINUS disasarkan kepada murid yang mempunyai masalah dalam 3M iaitu Membaca, Menulis dan Mengira.

2.

RASIONAL Setiap murid, sama ada dalam kategori Linus Konstruk K3-K12 atau Linus Konstruk K1-K2 memiliki potensi tersendiri untuk mengusai kemahiran konstruk-konstruk literasi dan numerasi. Usaha bersungguh-sungguh dan berterusan tanpa jemu mampu meningkatkan keupayaan murid-murid Linus untuk mentransformasi kemahiran mereka sehingga boleh berpindah ke kelas perdana. Bimbingan dan tunjuk ajar daripada guru secara individu mampu meningkatkan kemahiran murid Linus dalam menguasai 3M. Justeru, program Kelas Klinikal merupakan medan paling sesuai bagi merangsang minat murid-murid Linus Konstruk K3-K12 dan Linus Konstruk K1-K2 untuk membolehkan murid-murid mendapat bimbingan secara lebih fokus dan berkesan.

bagi tahun 2013 dan guru-guru LINUS dan guru pemulihan. d. b. Menyediakan peluang kepada murid-murid Linus untuk mendapat bimbingan dan tunjuk ajar secara individu daripada guru masing-masing.3. 5. 2 . MATLAMAT Mensifarkan murid-murid LINUS Konstruk K1-K2 dan LINUS Konstruk K3-K12 dalam saringan 2 yang akan datang.Menggalakkan kerjasama antara guru dalam memastikan pencapaian Linus di sekolah. KUMPULAN SASARAN Murid-murid Linus Konstruk K1-K2 dan Linus Konstruk K3. Program ini dapat mengesan kelemahan murid secara individu dan seterusnya membantu mereka untuk memantapkan kemahiran mereka untuk menguasai kemahiran 3M dengan teknik yang betul. 4.Menyemai dan memupuk sifat kesungguhan dan keazaman dalam diri murid-murid Linus serta mengekang sifat mudah putus asa.2 dan 3 selepas Saringan 1. 6. OBJEKTIF a. c. Merapatkan hubungan antara guru dan murid. PENERAJU Penyelaras Linus.K12 Tahun 1 . semua guru tahap satu Literasi dan Numerasi.

Aziz(Guru Literasi Tahun 1 ) Pn Rosima Ahmad (Guru Literasi Tahun 1) Pn Rosliza Jaafar (Guru Numerasi Tahun 1) Pn.Samsuddin Bin Abdullah (Guru Penolong Kanan Kurikulum) Setiausaha Literasi Puan Rosima Bt.Samsuddin bin Abdullah (PK Kurikulum ) En.7. Zabidi (Guru Numerasi Tahun 3) Encik Zabidi bin Idris (Guru Lierasi Tahun 3) Encik Arif Nazri bin Ismail (Guru tahun 3) Puan Norliza binti Ahmad(Guru Tahun 3) En.Hashim (Guru Besar) PENGERUSI En. Jaafar (Guru Numerasi) Mentor En. Bahasa Malaysia Tahun 3) Pn Yuana Diah bt.Yusuf bin Hashim (Guru Kaunseling ) 3 .Rohani Bt Salleh(Guru Matematik.Ahmad Shahbudin bin Ramli (PK KoKu) Puan Rohaya Binti Abdul Rahman (PK Hem) Pn Nor aini Binti Husain (Guru Numerasi Tahun 2) Pn Nasibah Abd.Abdul Manab Bin Hashim (Guru Besar ) En. JAWATANKUASA INDUK & PELAKSANA PROGRAM JAWATANKUASA INDUK DAN PELAKSANA PROGRAM KELAS KLINIKAL LINUS PENASIHAT En Abdul Manab bin Hj.Ahmad (Guru Literasi) Setiausaha Numerasi Puan Rosliza bt.

d. c.Khamis ) Latih tubi membaca Latih tubi asas Numerasi Latih tubi penulisan 9.8. 4 . TEMPAT PERLAKSANAAN Mentor akan memilih sendiri tempat mengikut kesesuaian mentor dan murid. 11. Pre test dan post test – boleh guna Instrumen saringan yang terdahulu dan BBB dari guru PRA 10. 12. b. TARIKH CADANGAN PERLAKSANAAN Program akan berkuatkuasa selepas Saringan 1 2013. Selain itu juga diharapkan dapat mengeratkan hubungan antara murid dan guru dan juga semua guru tahap satu bagi Literasi dan Numerasi serta dapat bersama menggembleng tenaga demi memantapkan pencapaian Linus di sekolah. Perjumpaan 3 kali seminggu (Ahad. PENGISIAN PROGRAM a.Selasa. ANGGARAN KOS BIL 1 PERKARA Bahan untuk ABM/BBM Jumlah ANGGARAN KOS RM50 RM50 13. PENUTUP Semoga dengan adanya Program Kelas Klinikal Linus ini akan dapat mensifarkan bilangan murid Linus Tegar dan Linus di sekolah ini dan mentor/guru dapat mengesan kelemahan murid secara individu dan seterusnya membantu mereka untuk memantapkan kemahiran mereka untuk menguasai kemahiran 3M dengan teknik yang betul dan berkesan. KAEDAH PENILAIAN i.

SK Seri pantai. (PN ROSIMA AHMAD) Setiausaha Linus.Kuala Kedah 5 .Disediakan oleh. Kuala Kedah. ………………………………. (EN ABDUL MANAB BIN HAJI HASHIM) Guru Besar SK Seri Pantai.. Disahkan oleh. ……………………………….

6 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful