SINOPSIS NOVEL TINGKATAN 2 (2011) Tajuk: Erti Sebuah Pengorbanan Penulis: Zaihanim bt.

Zainal Abidin Penerbit: KZ Berjaya Enterprise Bab 1: Kisah Seorang Kawan Iman Zulaikha, gadis berusia 13 tahun, bersahabat baik dengan Pei Wen. Mereka tinggal berdekatan dan belajar bersama-sama. Ibu bapa Iman telah bercerai ketika Iman berusia 12 tahun. Iman tinggal bersama dengan datuk dan neneknya, setelah ibunya melanjutkan pelajaran ijazah kedoktoran di New Zealand selama dua tahun. Linda dan Iman bermusuh ketat di sekolah. Linda tidak mahu menganggotai kumpulan kerja kursus Sejarah Iman. Akhirnya, Iman bertindak menyertai kumpulan Zulkarnain dan Mohana. Iman turut bersimpati akan nasib Pei Wen. Saban hari, Pei Wen perlu berhadapan dengan ibu tirinya yang garang. Ketika merenung gambar keluarga, Iman terkenang akan perpisahan ibu dan bapanya. Walaupun mereka sudah berpisah, ibu dan bapanya masih bersahabat dan berharap agar Iman belajar berdikari dan menerima kenyataan. Selepas waktu zuhur, Pei Wen mengunjungi rumah Iman. Pei Wen meluahkan perasaannya tentang ibu tirinya (mak cik, gelar Pei Wen) dan kehadiran lelaki asing kepada Iman. Sikap ibu tirinya (mak cik) berubah sejak dia keguguran apatah lagi bapa Pei Wen senantiasa sibuk di gerai ikan. Ibu tirinya pula sibuk menyiapkan tempahan kain baju pelanggan. Datuk dan nenek Iman telah menasihati Pei Wen. Sebelum tidur, Iman akan membaca dan membalas e-mel ibunya di New Zealand. Melalui e-mel, ibu memberitahu Iman tentang kesibukan kuliah dan tugasannya. Turut disebut, Albert pemuda Inggeris yang berkaca mata, kenalan baharu ibu. Menurut Iman, ayahnya baru balik dari Manila. Iman bertekad untuk menyatukan ibu dan ayahnya semula. Dia mempunyai rancangan pada 15 haribulan kerana hari tersebut ialah hari jadi ibunya. Kosa Kata / Makna: 1. Terik - amat sangat (panas matahari) 2. Berjemaah – beramai-ramai, bersama-sama 3. Menjenguk – melihat (menengok) dengan menghulurkan kepala 4. Membelek-belek – memerhati dengan teliti, mengincar, memeriksa 5. Janggal – tidak sedap dilihat atau didengar, canggung 6. Muktamad – kepercayaan, tidak boleh dipinda-pinda lagi, pasti, tegas 7. Kecoh – tipu, heboh, bising, riuh 8. Berkenan – bersetuju di hati, berasa gembira 9. Tersengih – tersenyum dengan mulut terbuka sedikit 10. Keakraban – perhubungan atau pertalian yang sangat erat 11. Luntur – turun atau berubah warnanya, berubah, bertukar 12. Visi – tanggapan dan pandangan yang jauh dan mendalam 13. Zuhur – waktu tergelincir matahari ke arah barat hingga bayang-bayang kayu dsb. sama panjang dengan kayu dsb. yang menjadi pengukurnya.
1

maruah sekolah di bahu Iman. Pei Wen mengekorinya ke tandas. bergelora dengan amat Bab 2: Pemilihan Cikgu Julia memperkenalkan Adif Danial kepada murid-murid Tingkatan Satu Dinamik. menyorongkan (ke muka). Selepas menjamu selera di kantin. termasuklah Adif Danial. Sejak hari itu. Adif Danial dan Pei Wen. Iman dan Pei Wen berbual-bual tentang ibu tiri Pei Wen. semangat baharu menular ke dalam diri Iman. Adif Danial bertukar dari SMK Damansara. Zulkarnain dan Adif Danial menghampiri mereka. Iman terpaksa menenangkan Zulkarnain. maju 2. Maka berlakulah pertikaman lidah. Cikgu Julia telah menyerahkan tiga buah tajuk pidato untuk dipilih oleh Iman. Pagi itu. Kosa Kata / Makna: 1. Akhirnya. Cadangan Ai Ling disokong oleh Pei Wen. Pei Wen tidak berpuas hati sambil bertindak memberikan dorongan kepada Iman.14. Cikgu Julia turut mengumumkan pertandingan pidato peringkat daerah. Iman bersemuka dengan Linda. Linda ingin bertanding dengan Iman. muncul 2 . Menonjolkan – menjorokkan. guru Perbama tentang tarikh pertandingan bersertakan tajuknya. Iman membuat rujukan di perpustakaan bersama-sama Pei Wen. sebaik sahaja tiba di sekolah. melambat-lambatkan 15. Berkobar-kobar – bernyala-nyala dengan hebatnya atau bergolak. Linda pula mengambil kesempatan untuk berkenalan dengan Adif. Hubungan Iman dengan Linda semakin renggang. Iman menangis di dalam tandas. melalaikan. melantingkan. Jika bertembung. guru bahasa Malaysia di sekolah itu. akhirnya Iman bersetuju untuk berentap dengan Linda. Cikgu Julia akan berbincang dengan Cikgu Osman. Ai Ling mencadangkan nama Iman Zulaikha. Menurut Pei Wen. Melemparkan – membalingkan. Linda menuduh Iman bertindak mempengaruhi kawankawannya. Mara – bergerak ke muka. Menurut Pei Wen. Berkat dorongan dan sokongan rakan-rakan. melontarkan 3. Dia ingin menarik diri daripada pertandingan. Mujur muncul Zulkarnain. Pertandingan pidato antara Iman dan Julia akan bermula 9 pagi. Adif Danial dan Zulkarnain. Linda tidak bersetuju. Malangnya. Zulkarnain meluahkan perasaan bengangnya terhadap sikap Linda. hari Sabtu minggu berikutnya. Seorang pemidato dari Tingkatan Satu Dinamik akan dipilih. Melengah-lengahkan – mengabaikan. menampakkan. tampil ke hadapan. ibu tirinya meminta maaf dan berpesan agar hal yang berlaku tidak sampai ke pengetahuan bapanya. Linda pasti akan mengelak atau memalingkan wajah. Iman turut mendapat bimbingan Cikgu Julia. Iman segera meninggalkan kelas. Sebenarnya.

Bersaing – atas-mengatasi. Jika mengizinkan. Strategi – ilmu tentang cara-cara merancang dan melaksanakan tindak-tanduk peperangan 13. Yang penting niat ikhlas. kekuatan dengan hebatnya untuk mencapai kemenangan 5. Kedua. Menjeling – memandang dengan ekor mata. ibu menasihati Iman agar bersabar terhadap kerenah Linda. Yusri tidak pernah mengabaikan tanggungjawabnya terhadap Iman Zulaikha. Bertembung – berjumpa (dengan tidak sengaja). mencemuh. Iman tidak ke sekolah. Sejak meletakkan jawatan pensyarah. Iman memperoleh kata-kata semangat daripada ibu melalui e-mel. sependirian. Menurut ibu. bertemu. Iman mendesak agar ayahnya mengirimkan kad ucapan sempena ulang tahun kelahiran ibu yang ke-38 tahun. Berentap – beradu pengaruh. Mereka bersalaman dengan nenek Iman. menghina 6. ibu mahu Iman menjadi johan dan mewakili sekolah ke pertandingan daerah. Iman sempat mengingatkan hari jadi ibu pada 15 haribulan. Zulkarnain dan Adif Danial. Iman mohon izin untuk mengirimkan kad bagi pihak ayahnya. Getus – getis. Sepakat – setuju. dugaan akan mencabar kehidupan. Sekolah sibuk dengan 3 . Ayah bertanyakan khabar. Mengekori – mengikuti atau menyertai dari belakang 18. Pei Wei sempat menghulurkan bungkusan berisi beberapa ekor ikan sungai kepada nenek. Namun. Mengejek – mempersendakan orang. Iman muncul dan memohon kebenaran nenek untuk berlatih pidato di sekolah pada pukul 10. Bersemuka – berhadapan muka (dengan) 16. Gelagat – tingkah laku.4. dahulu-mendahului 10.15 pagi. kebolehan. Pertama. Menggenggam – memegang dalam genggam. gentis 12. 9 pagi. merebak ke merata-rata tempat 21. Menyiku – menyinggung dengan siku 8. Maruah – kehormatan. bersua. Iman dikejutkan oleh kehadiran Pei Wen. Menular – membiak atau menjangkit. terjerempak 15. ayah akan berjumpa dengan Iman. Mengesat – menyapu-nyapu atau menggosok supaya kering 19. menguasai 20. mengerling 7. gerak-geri 14. seia sekata 9. Ayah turut menyampaikan salam kepada datuk dan nenek Iman. Iman menerima panggilan telefon daripada ayahnya. Yusri (ayah Iman) sibuk akan dunia perniagaan perhotelan. harga diri Bab 3: Ibu dan Ayah Sabtu. Menoleh – berpaling atau berpusing muka ke kiri (ke kanan atau ke belakang) untuk melihat 11. Hipokrit – (orang yang) berpura-pura berperangai baik 17.

maka akan sunyilah mereka berdua di kampung. Linda kurang senang melihat Iman bergaul rapat dengan Adif Danial. Ruparupanya nenek berasa cemburu akan Yusri. Berselerak – bersebar. mereka makan ikan bakar di sebuah restoran. Linda menyindir Iman lagi. kumpulan Linda sedang berlatih di dalamnya. ayahnya perlu berangkat ke Langkawi pada petang Jumaat sedangkan pertandingan Iman pada 9 pagi.akitiviti kokurikulum. Kemudian. Menurut Iman. Setiba di rumah. Rupa-rupanya. ayah. Selepas berdarmawisata. datuk dan nenek bersiar-siar di pantai Port Dickson. Datuk dan nenek Iman dikejutkan oleh pertanyaan dan hasrat Yusri untuk membawa Iman tinggal bersama dengannya di bandar. Iman menjelaskan bahawa skrip pidato sudah ditunjukkan dan mendapat persetujuan Cikgu Julia. Corong – saluran yang berbentuk kelongsong dan bermuncung di hujungnya untuk menuang air 3. muka) kerana marah. Tercegat – tertegak. Kata-kata Linda diterima baik oleh Iman. Pertemuan Linda dengan Iman menghairankan temanteman Iman. Adif Danial bertanyakan skrip pidato. Nenek bimbang kalau-kalau Yusri membawa Iman tinggal di bandar bersama dengannya. Jenguk – lihat. Maka. Sejak pulang dari Port Dickson. Mereka berbual panjang termasuklah hal pertandingan pidato. Hadir sebuah Proton Perdana di hadapan rumah. tercancang 9. Petang itu. Iman terkejut. berdiri tegak. Menurut nenek. dia perlu mendapat keizinan ibu dan mahu ibunya tinggal bersama-sama. membenarkan 5. Kosa Kata / Makna 1. mengenai 2. terkedik 8. bersepah. Menimpa – menghempap. jengah 7. dia hanya akan tinggal bersama dengan ayah sekiranya ibunya turut bersama semula. Mencuka – menjadi masam seperti cuka (berkenaan wajah. Yusri berbincang dengan nenek dan datuk Iman. berlakulah usik-mengusik dan sindir-menyindir. Iman. Berkesempatan – ada kesempatan (peluang) untuk 4. mengakui. Iman keriangan menyambut kedatangan ayahnya. Mengiakan – mengatakan ia. Linda amat yakin bahawa Iman akan kalah dalam pertandingan pidato itu nanti. Perbualan Iman dengan datuk disedari oleh nenek. hari Sabtu. Sempat juga Iman bercerita tentang pelajaran dan aktivitinya di sekolah. jatuh menindih (ke atas) sesuatu. menyetujui. jika Iman tinggal bersama dengan ayahnya. Iman sedar akan perubahan diri nenek. 4 . Menurut Iman. Terkedu – lentik ke belakang tubuhnya. berserak 6. Malangnya. Mereka ke kelas Tingkatan Satu Dinamik. ayah Iman.

Tersinggung – terkena. Selepas ucapan Guru Penasihat Bahasa Malaysia. Iman duduk di sebelah Pei Wen dan Zulkarnain. boyak 12. Dia memalingkan wajahnya dan meminta diri dengan tiba-tiba. Cikgu Julia mengucapkan tahniah kepada Iman sambil mengingatkan bahawa pertandingan pada bulan yang berikutnya lebih bermakna. menggelikan hati. jemu. Sebaik pulang dari rumah. Akhirnya. Iman kekeliruan tentang Adif. dibungkusi. jenaka 17. permintaan Linda dan tajuk perbualan dengan ayahnya pada malam hari. Ayahnya muncul untuk memberikan dorongan semangat. Tersentuh – tertarik dengan kuat. mengemukakan. Peserta pertama. menggelemburkan 11. Mengutarakan – melahirkan apa yang tersemat di hati. Penasihat Linda. Kejayaan Iman disambut oleh rakan-rakan dan ayahnya. Iman memperkenalkan ayahnya kepada rakan-rakan. Iman kehairanan. Iman perlu berusaha dengan sungguh-sungguh. Iman mendekati Linda dan cuba memujuk Linda. Linda sedang berbincang dengan rakan-rakan. mereka boleh bersahabat dengan syarat Iman menarik diri sebagai wakil sekolah dalam pertandingan pidato daerah. E-mel ibu 5 . Kononnya. Norazlinda Borhan. Iman terpandang akan ayahnya. Arial Danial kelihatan serius dan mendiamkan diri. Adif Danial suka akan Iman. Linda kelihatan sedih dan cuba mengelakkan diri daripada Iman. Lucu – membuat orang ketawa. bernas dan bersemangat. tiba giliran Linda. ibu atau bapa kepada isteri atau suami 15. Iman dan Pei Wen tiba di sekolah. Iman muncul juara pidato dan mewakili sekolah di peringkat daerah. terjamah. Bagi Iman. Menurut Linda. Iman menghadap komputernya. tampil Cikgu Julia membaca syarat pertandingan. tersentuh 14.geram 10. diselimuti 13. Adif Danial tidak kelihatan. Banyak murid hadir untuk memberikan sokongan. Kemudian. mengatakan. giliran Iman pula. Bosan – sudah tidak suka lagi. Linda berbakat. Mentua – ibu bapa. Mengerutkan – mengedutkan. Menantu – isteri atau suami kepada anak sendiri 19. menyatakan Bab 4: Pertandingan Sejak awal pagi lagi. Linda dapat menyampaikan pidatonya dengan lancar. tersedar 18. Diselubungi – ditutup litup dengan selubung. Iman mengurungkan diri di dalam bilik. Cikgu Azwaliza turut kelihatan. Keresahan Iman dapat ditangani dengan kehadiran Adif Danial. salam tangan tidak disambut oleh Arial Danial. Tempoh tiga hari diberikan kepada Iman. Iman ingin tahu akan sebab Linda begitu marah akan dirinya. Termenung – dalam keadaan bermenung (berfikir panjang) 16. Sepuluh minit kemudian. terpiuh. Anehnya.

Keliru – salah (menganggap atau membuat kesimpulan). Iman mendengar penjelasan daripada ayahnya tentang takdir perpisahan dan mengumumkan pengganti ibunya. Iman mengalihkan pandangannya ke tengah tasik seolaholah dia kini keseorangan. Dia bakal menerima seorang ibu tiri seperti Pei Wen. Malam. mereka perlu membina hidup baharu. kalah (dlm permainan. masa 7. Alangkah kecil dunia ini. kelakuan 13. molek 9. Dibalasnya e-mel ibu sambil bertanyakan sama ada ibu merindui ayah. hairan. pertandingan dll) 5. Hasrat untuk menyatukan ibu dan ayahnya tidak kesampaian. Mereka sekeluarga sedondon memakai pakaian berwarna ungu. Cuba dikisahkan oleh Iman kenangan sambutan Hari Raya Adilfitri dua tahun yang lalu. Sedondon – sama warna atau corak 12. Hujah – pendapat berserta alasan yang diberikan sebagai menyokong atau menentang sesuatu pendirian 2.dibaca olehnya.) 4. Yusri bertolak pulang ke Kuala Lumpur. Wanita yang kematian suami itu bernama Sofia. Selepas menghantar Iman ke rumah mentuanya. ketat. Kata ayah. kuat-kuat. Restoran di tepi sebuah tasik. ikatan dll. Indah ketika itu. Telatah – gerak-geri. Tewas – menderita kekalahan. Rancak – bagus. khilaf. Hasrat – keinginan yang kuat untuk memiliki (melakukan) sesuatu 14. Erat – kemas. Iman bertanyakan hasrat ayah untuk membina keluarga yang runtuh semula. membiarkan atau menyuruh tinggal di rumah sahaja 10. Bersandar – meletakkan belakang (bahu. tingkah laku. Yang penting. sesat (tanggapan) 11. Sinis – cenderung untuk mempersoalkan kebaikan (kejujuran dll) orang 6. Yusri tahu benar akan hasrat dan niat hati anak gadisnya setiap kali mereka berjumpa. Nenek dan datuk menunggu cucu kesayangan mereka di muka pintu. Iman makan malam bersama ayahnya. Tempoh – waktu. Iman memandang tepat ke wajah nenek. Menguntum – sebagai kuntum. Iman meluahkan kasih sayang kepada ibu dan ayahnya. Kagum – berasa amat sangat tertarik (melihat dsb sesuatu yang luar biasa). menjadi kuntum 8. Mengurung – menahan atau memasukkan ke dalam penjara dll. baik. mulai berkembang (menjelma). Dirinya terkejut dan terpaku seketika. Ayah memberitahu Iman bahawa kenangan itu sudah berlalu. Ceria kembali Iman. takjub 3. dll) pada sesuatu supaya teguh atau selesa 6 . Arial Danial ialah anak tunggal Sofia. tidak longgar (genggaman. Iman memeluk neneknya erat-erat. Iman dilanda kekecewaan. kenalan lama ayah Iman. cantik. elok. dada. Kosa Kata / Makna: 1. Hati Iman bergetar. Air mata menanti masa untuk gugur.

Datuk dan nenek gembira. Muncul Adif Danial dari tingkat atas. Zulkarnain bersalaman dengan lelaki itu sambil mendapat kepastian sama ada rumah itu rumah Adif Danial. Iman tidak pergi ke kantin. tibanya. Iman ditegur oleh Zulkarnain. Tiada sesiapa yang mengerti perasaan yang bersarang di jiwanya. Adif menyuruh mereka balik. Mencecah – kena (sedikit) pada. sampainya Redup – berawan (langit). Mereka bercadang ke rumah Adif pada petang itu. Zulkarnain bertanyakan khabar Adif. Zulkarnain ingin mendengar masalah yang dihadapi oleh Iman. Adif masih belum tiba di sekolah lagi. 19. Sempat Iman meminta izin nenek untuk ke rumah Adif. Rehat. Murid-murid lain sudah mengisi tempat duduk masing-masing. dll) 16. Datuk dan nenek Iman sedang membaca surat Razlan. Iman ingin tahu sama ada Adif masih memarahinya. Alasan malas diberikan oleh Iman lebih-lebih lagi ketidakhadiran Adif dan Pei Wen. Cikgu David. Yang jelas.30 pagi. 20. Dia masih belum bersedia untuk membicarakan hal antara Iman dengan dirinya. guru Matematik di sisinya. Zulkarnain kegelisahan. Iman ditegur oleh Cikgu David kerana mengelamun di dalam kelas. Ruparupanya lelaki tua itu datuk Adif Danial. ibu kepada Adif Danial. Sikap Adif ditegur oleh datuknya. anak bongsu datuk. ada tapaknya. Tengah hari. Pak Su Razlan akan pulang tidak lama lagi. Pak Su Razlan baru sahaja menamatkan pengajian universitinya di New Zealand. Nenek berasa kesal kerana merahsiakan hal ayah Iman. Giliran Iman pula berbual dengan Adif. Adif Isnin. Muncul Iman memberikan salam. Selepas salam dibalas. Menurut 7 . muncul seorang lelaki sebaya usia datuk Iman. Adif masih tidak boleh menerima bahawa ayah Iman akan berkahwin dengan ibunya. mendung. Adif terus beredar ke tingkat atas tanpa mempedulikan Iman dan Zulkarnain. 7.15. tidak panas terik Bertapak – mempunyai tapak. menyentuh sedikit. Datuk menasihati Iman agar menerima keputusan ayahnya. berjejak. mencolek (sambal. Adif tidak memberikan peluang kepada Iman untuk memberikan penjelasan. Kolam mata Iman digenangi air. kicap Menyeka – menyapu supaya bersih atau kering Kesampaian – ketibaan. Iman pun menceritakan hal perkahwinan ayahnya dengan Sofia. Mereka dijemput masuk. Iman didenda berdiri di luar kelas. Zulkarnain menegur Iman. Iman dan Zulkarnain tercegat di hadapan sebuah banglo. melangkah Bendung – haling Bab 5: Kawanku. Nenek memberitahu Iman bahawa ayahnya menelefon dan memohon maaf daripada Iman. Iman serba salah. Adif Danial anak Sofia. 17. Nenek memahami kedudukan Iman. 18. berpijak. tidak terang (cuaca).

Terpinga-pinga – tercengang-cengang kehairanan 14. Bertengkar – berbantah. Akhirnya. Ziarah – lawatan. dia ingin balik dan bersekolah di kampung. tengking 7. meneliti. kunjungan 13. Tengking – bunyi yang nyaring dan keras (bunyi ringkik kuda). Iman dan Pei Wen pergi ke sebuah kedai buku berdekatan dengan sekolah. menghebat. Iman berjanji akan ke rumah Pei Wen petang nanti. kacau-bilau 4. Dulu Adif tinggal bersama dengan ibunya. Petang itu. hilir mudik 9. Sejak ditengking oleh Adif Danial. menjadi kacau atau tidak tenteram (fikiran. menjeling 8. Pei Wen memuji semangat Iman ketika mengharungi masalah. Mengerling – memandang ke kanan atau ke kiri (dgn tidak menggerakkan kepala). Bekas suaminya kerap datang untuk meminta wang daripada ibu tirinya. Tidak semena-mena. kaitannya. Kena-mengena – ada sangkut pautnya (hubungannya. Ternganga – terbuka lebar-lebar (mulut dll). Iman menceritakan peristiwa itu kepada Pei Wen sekembalinya dia daripada cuti dua hari. terbuka luas 8 . sibuk benar. perjuangan dll). Iman tidak berani berbual dengan Adif lagi. Pei Wen mengajak Iman makan ais kacang di sebuah restoran yang berdekatan. timbul pula perasaan cemburu di hati Iman. perasaan dll). Menantunya memberitahukan hal perselisihan Adif dengan Sofia. Tiada sapaan dan senyuman lagi. Bentak – herdik.datuk Adif. Setelah memesan dua mangkuk ais kacang. Melamun – memikirkan sesuatu. meramalkan (nasib dll) 2. bertaki. lelaki itu telah diberkas oleh polis kerana terbabit dalam penyalahgunaan dadah. bercekcok. Adif marah benar apabila Sofia ingin berkahwin lagi. Membeliak – terbuka besar-besar (mata). Lelaki misteri yang sering datang berjumpa dengan ibu tirinya ialah bekas suaminya. berbalah. Kosa Kata / Makna: 1. Menoleh – berpaling atau berpusing muka ke kiri (ke kanan atau ke belakang) untuk melihat 3. Bersimpang-siur – bergerak ke sana ke mari. Barangkali. Menggelabah – berada dalam keadaan tidak tentu arah. Jodoh – pasangan hidup (laki-laki atau perempuan) 12. dll) 11. Berkecamuk – menjadi hebat (peperangan. suara yang tinggi dan keras (suara orang marah) 15. berasa resah gelisah 6. Sofia (menantu datuk Adif) di Kuala Lumpur. Tiba-tiba mereka ternampak akan Linda dan Adif di kedai buku yang berhampiran dengan restoran tersebut. sikap cucunya berubah sejak dua tiga hari. Selepas Iman membeli tiga buah buku Matematik dan Bahasa Inggeris. terbelalak 10. Menelaah – mengkaji semula (mengulang) pelajaran. berkhayal 5. bertikai 16. Pei Wen memberitahu Iman bahawa ibu tirinya (mak cik) sudah banyak berubah dan bersalah selepas bertengkar dengan ayahnya. berangan-angan.

Menuding – menunjuk ke sesuatu arah (dgn jari telunjuk. lulusan jurusan Pentadbiran Perniagaan dari universiti di New Zealand. Perbuatan itu terlihat oleh Mohana dan Adif Danial. Menurut Cikgu Julia. Iman menjelaskan pendiriannya bahawa dia tetap akan bertanding. Ketika bertembung dengan Linda. Pertandingan pidato daerah akan bermula selepas Peperiksaan Pertengahan Tahun. Senyuman Iman tidak berbalas juga. Iman bertekad untuk mengetepikan semua masalah yang berlaku. Iman telah berpakat dengan Pei Wen untuk merahsiakan hal tersebut. Linda segera beredar dari situ. Kaki Iman terpelecok. Menurut Pak Su Razlan. hasrat Iman untuk menyatukan ayah dan ibunya semula musnah kini. Iman terdiam. tersungkur di anak tangga yang terakhir dan terguling-guling sebelum jatuh terduduk. Iman pandai membahagikan masa. Iman ke bilik guru. Akhirnya. Keesokan hari. Yang jelas. Iman bermohon agar hal itu juga tidak diberitahukan kepada Zulkarnain dan Adif Danial. Iman menceritakan hal ibu dan bapanya satu persatu. Iman meminta pandangan Cikgu Julia tentang ibunya. Iman terserempak dengan Adif Danial dan Linda. tongkat dll) menuduh Bab 6: Kenapakah. Iman meluahkan keresahan kerana e-melnya tidak berbalas. rumah datuk dan nenek dikunjungi Pak Su Razlan. Pak Su Razlan ditegur oleh nenek sebelum dicelah oleh datuk. senario kehidupan ayah dan ibunya sudah ditentukan oleh takdir waima ayahnya akan berkahwin dengan ibu Adif Danial. Iman dapat berjumpa dengan Cikgu Julia. Ibu? Iman berasa bimbang kerana sudah beberapa hari e-mel ibu tidak kesampaian. Pak Su Razlan tersenyum sinis lalu memberitahu Iman bahawa ibunya berhubungan mesra dengan seorang lelaki Inggeris. Mujur Mohana memapah Iman ke biik guru.17. dia sempat berjumpa dengan ibu Iman sebanyak tiga kali dan bersembang beberapa minit sahaja dek kesibukan. tengah hari. yakni antara pelajaran dan pertandingan. Perubahan ini menimbulkan ketidaksenangan Pak Su Razlan. Mak Cik Sofia dan 9 . Petang itu. Nenek Iman terkejut benar tanpa mengetahui perkara yang sebenar. menyusup 18. Iman ingin berjumpa dengan Cikgu Julia biarpun diajak oleh Pei Wen untuk pulang bersama. Ibu Iman juga belajar di universiti yang sama. Kemudian. Iman tidak mempedulikan permintaan Linda. Selepas berkemas. menyorok. Wajahnya berubah. Yang penting. Keputusan itu menaikkan kemarahan Linda. Emel Iman pula tidak berbalas. Biarlah ayahnya sendiri memberitahukan hal Mak Cik Sofia kepada ibu. dia perlu menghadapi peperiksaan seminggu lagi dan pertandingan pidato minggu yang berikutnya. Menyelinap – bergerak dgn pantas (utk menyembunyikan diri). selepas mata pelajaran Matematik. Linda menolak Iman. Pei Wen cukup marah akan perbuatan Linda dan berasa bimbang akan tindakan Linda seterusnya.

terjerempak 5. Mengkhianati – berbaut khianat kepada. Adif Danial merindui saat-saat bersama dengan Pei Wen. berapi-api 6. berturut-turut 15. Hati Iman bertambah lega sekarang. dapat dilihat. Ibu Adif Danial memahami kehendaknya anak lelakinya. Kata nenek kawan lelaki Iman sedang mencarinya. bertemu. Mengerling – memandang ke kanan atau ke kiri (dgn tidak menggerakkan kepala) 13. Zulkarnain dan Iman. Album gambar dibelek satu persatu. menghina 10. Tiba-tiba. berkobar-kobar. membelot terhadap 14. enggan bekerjasama. Iman perlu bersabar. Fikiran Iman tenang dan positif kembali selepas berbual-bual dengan Cikgu Julia. Ketinggalan – yang tinggal baki. Berkecamuk – menjadi hebat. Amanah – sesuatu yang dipercayakan kepada orang. Papah – berpegang atau berpaut pd bahu orang dll. lereng bukit dll). turun untuk mengambil sesuatu 4. Fikirannya bertambah lapang. menurut Cikgu Julia. Bebel – mengomel. Terguling-guling – berguling-guling (dgn tidak sengaja). berleter 9. mencelakakan. Pagi itu datuk dan nenek Iman menjamu Adif Danial dan Zulkarnain makan buah rambutan dan cempedak. berterus terang dan berkorban. tertinggal (dgn tidak sengaja). Merajuk – menunjukkan rasa tidak suka (enggan bercakap. Tampak – tidak terlindung. terbelakang 2. Zulkarnain dan Adif Danial! Adif Danial ingin memohon maaf daripada Iman. Yang penting. ibu Adif tidak akan berkahwin dengan ayah Iman. terkejut bercampur pelik sehingga mata terbuka luas dan mulut ternganga 11. kelebihan. kelihatan 16. Sebenarnya. Iman dikejutkan oleh panggilan nenek. Malah. 10 . Menuruni – turun melalui (tangga. benci dsb). Meluap-luap – bergelora dgn amat sangat (bkn perasaan. Gambar keluarga Iman tetap akan menjadi kenangan sampai bila-bila. Bertembung – berjumpa (dgn tidak sengaja). berpusing berbalik-balik 7. termasuk tindakan kasar Linda terhadap Iman. enggan bergaul) 12. Yang jelas. Beriringan – berjalan dll bersama-sama. sisa. Adif Danial cukup kagum akan ketabahan Iman menghadapi masalah tersebut lebih-lebih lagi Pei Wen dan Zulkarnain telah menceritakan segala-galanya.kesahihan hubungan ibunya dengan lelaki Inggeris yang barangkali merupakan teman sekolej. Kosa Kata / Makna: 1. Ibunya sanggup membatalkan perkahwinan sekiranya hasrat tersebut diingini Adif. Iman dan Adif Danial sama-sama mengaku kesalahan tentang kisah ibu dan ayah masingmasing. Mencebikkan – menyorongkan bibir bawah ke depan (kerana marah. memperdaya. semangat dsb). kepercayaan yang diletakkan kepada seseorang 3. Tercengang – berasa kehairan-hairanan. menjadi kacau atau tidak tenteram (fikiran. 8. bersua.

Rupa-rupanya. warna kegemaran keluarga Iman. Teks disediakan oleh Iman dan disemak oleh Cikgu Julia. Iman berlatih di hadapan datuk dan nenek. Iman tertunduk. semangat. Air mata mengalir dari kolam matanya. Hakikat – sesuatu yang tidak dapat ditiadakan atau dinafikan kebenaran. Dapatlah nenek mendengar dan berkongsi luahan rasa Iman. Zulkarnain dan Adif Danial selepas sekolah. Esok.perasaan dll) 17. Kini. memisahkan. ibu Iman terlantar di hospital selama sepuluh hari kerana kemalangan jalan raya. Barangkali. Almarhum 20. diari itu tiada di dalam kelas. Sudah genap sepuluh hari Iman tidak berutus e-mel dengan ibunya. Arwah – roh atau jiwa orang yang telah meninggal dunia. Iman berasa terlalu berdosa. mencari pengganti suami bukan mudah dan menasihati Iman agar tidak berprasangka terhadap ibu Iman sendiri. pertandingan pidato akan dijalankan. Peperiksaan Pertengahan Tahun telah pun berlalu. Iman juga mahu menyerahkan teks itu untuk disimpan oleh Cikgu Julia agar lebih selamat. Di rumah. nenek dan Iman dikejutkan dengan panggilan Ruhaida. Kemudian. Iman dan Pei Wen ingin bertemu dan berbincang dengan Cikgu Julia. Iman mahir dalam pelajaran Matematik. Solehah – taat dan patuh kpd perintah Allah (perempuan) 18. ibunya telah menemui pengganti ayah. Tiba-tiba datuk. Teks itu disisipkan di dalam diari yang berwarna ungu. Malangnya. Iman telah membuat persediaan yang rapi. Ungu. 20 Mei 2006. Panik. Iman akan berlatih bersama-sama Pei Wen. memencilkan Bab 7: Usaha dan Cabaran Peperiksaan menjelang tiba. Iman menangis teresak-esak kerana bersalah menuduh ibunya. Mereka bantu-membantu. diari ungu tidak kelihatan. Iman mengadakan perbincangan berkumpulan bersama-sama Pei Wen. Nenek tahu benar akan perangai ibu Iman. Iman bagaikan mahu menangis. Iman ke kelas untuk mencari diarinya. 11 . ibu Iman dari New Zealand. Allahyarham. Hampa. Zulkarnain dan Adif Danial. Menyisihkan – mengasingkan. Petang itu. Para peserta juga diminta menyediakan satu teks salinan asal berkaitan tajuk yang dipersembahkan. Diari itu ditinggalkan oleh Iman di dalam beg sebelum memasuki perpustakaan. Iman mahu mengungguli pencapaian akademik Tingkatan Satu Dinamik. Iman meluahkan perasaannya melalui e-mel. Malangnya. kenyataan 19. Nenek menepuk-nepuk bahu cucunya. Sempat Iman berbual-bual dengan nenek. menceraikan. Gagal juga Pei Wen mencari diari tersebut di perpustakaan. Iman memberikan tumpuan pada pertandingan pidato daerah. Kata nenek. Pei Wen pula ke perpustakaan untuk tujuan yang sama.

menggigil (kerana ketakutan. Menghirup – menyedut dan menelan benda cair. Berenggang – berantara. Yang penting. Zulkarnain dan Adif Danial turut memberikan kata-kata semangat. Ramai murid hadir di majlis itu. stabil Bab 8: Pengorbanan Kejayaan Iman muncul johan pidato daerah menjadi buah mulut murid-murid dan guru-guru. Zulkarnain. deman dll) 14. membahayakan. Iman tidur awal. menghisap. Terlantar – terletak di. Esok. menyedut 3. ibu Iman turut mendoakan kejayaan Iman. Iman menerima ucapan tahniah daripada datuk. Teks pidato dihafal. Gementar – gentar. berjauh. 8. tetap. Hubungan Iman dan ayahnya kembali bertaut. Malam itu. Sesungguhnya. Pei Wen menjadi peneman dan pendorong utama Iman.15 pagi. berayun-ayun. Setiap sekolah menghantar enam orang wakil. Cikgu Julia. merugikan 5. Iman meneruskan latihan. berpisah 11. Sebuah teks baharu perlu disediakan oleh Iman. Solat hajat ditunaikan. terbiar 9. bergoncang-goncang 8. tetap hati (fikiran). Terhinggut-hinggut – bergoyang-goyang. menayang 4. tetap setia. Disisipkan – diselitkan 12. Iman tidak mengaku kalah. meneguk. Memudaratkan – mendatangkan mudarat. datuk dan nenek akan pergi bersama-sama. Maka bertambah semangatlah Iman. Yang lebih berbangga. Teresak-esak – tersedu-sedu (menangis) 10. Dalam e-mel. Ayah Iman turut hadir. Perkongsian – syarikat perniagaan yg dijalankan secara berkongsi oleh dua orang atau lebih sbg rakan niaga 2. menating. 12 . Menatang – membawa sesuatu di atas tapak tangan. nenek dan rakan-rakan. Iman memberikan tumpuan kepada persembahannya nanti. terabai. Kosa Kata / Makna: 1. tidak berubah-ubah. Adif Danial dan Ai Ling turut hadir memberikan perangsang. Mantap – tabah hati. Berprasangka – sangka (anggapan) buruk terhadap sesuatu (seseorang) sebelum mengetahui (menyelidiki) yang sebenarnya 7. Asyik – menaruh berahi atau perasaan cinta yang amat sangat (terhadap seseorang) 13. Enam buah sekolah menyertai pertandingan tersebut. Terlopong – ternganga (mulut) 6. Iman peserta kedua terakhir.Iman dan Pei Wen terpaksa berjumpa dengan Cikgu Julia semula.

Akhirnya. Tetamu wanita pula berada di ruang dapur. Pada hari itu. Dia menangis sambil menutup wajahnya dengan tapak tangan. Terkejut Iman. Datuk dan nenek Iman mengadakan kenduri kesyukuran atas kejayaan Iman dalam pertandingan pidato peringkat daerah dan Peperiksaan Pertengahan Tahun barubaru ini. Datuk mengetuai bacaan tahlil dan zikir dalam majlis tersebut. Kelas Tingkatan Satu Dinamik riuh-rendah. Rumah datuk dan nenek kembali sunyi. Linda mengaku. datuk dan nenek dikurniai lima orang anak. Iman duduk di anjung rumah sambil menghirup udara malam. Yang penting. Iman tertunduk malu.Jumaat. Keputusan telah diumumkan. Zulkarnain. Bahu Linda terhinggut-hinggut. Baju itu pernah dipakai semasa menyambut Hari Raya Adilfitri bersama-sama dengan ayah dan ibunya dua tahun yang lalu. Linda dan Iman Zulaikha dipanggil ke depan kelas. Cikgu Julia amat berpuas hati dengan prestasi murid-muridnya. Adif Danial. ibu Adif Danial. Pei Wen dan keluarganya. Ibu Iman Zulaikha. muncul Cikgu Shaharudin. Dalam kesibukan murid-murid menyemak keputusan. Selesai berdoa. Iman Zulaikha dan Haris Fadzillah menduduki tempat pertama. Kedengaran tepukan dan ucapan tahniah. Para tetamu lelaki mengambil tempat di ruang tamu rumah datuk. Linda mendakap Iman dengan erat. anak yang kedua. Linda tidak berani bertentang mata dengan Cikgu Shaharudin. Iman sedia memaafkan Linda seandaInya dia sedia berubah. Adif Danial dan ibunya. Pada keseluruhannya. kedua dan ketiga di dalam kelas. Zulkarnain menaruh hati pada Pei Wen. Zulkarnain sempat berlawak jenaka melibatkan Pei Wen. Ayah Iman ingin bercuti bersama dengan Iman ke New Zealand. Malam itu. Cikgu Julia serta beberapa rakan sekelasnya turut hadir. Tiba-tiba muncul ayah Iman mengemukakan cadangan kepada Iman. Hari terakhir sebelum sekolah mula bercuti selama dua minggu. guru disiplin sekolah itu. Rupa-rupanya. Diari ungu dikeluarkan daripada sampul surat. Sebenarnya. Iman memakai baju kurung berwarna ungu. Pei Wen mencebikkan bibir. Anak-anak dan cucu-cucu dijemput hadir. anak murid kesayangan Cikgu Julia. Dia beristighfar sambil merenung wajah Linda. Cikgu Julia tidak lupa mengingatkan murid-muridnya agar mengulang kaji pelajaran pada musim cuti. Walaupun 13 . Iman amat memerlukan ayah dan ibu di sisi Iman. Zulkarnain dan Pei Wen mendapat tempat keenam dan kelapan. Keadaan ini dijadikan modal untuk Zulkarnain untuk mengusik Adif Danial dan Iman. Sempat juga Iman berbual-bual dengan Mak Cik Sofia. Adif Danial pula akan bertukar ke Kuala Lumpur. Cikgu Julia akan mengumumkan keputusan Peperiksaan Pertengahan Tahun. Iman tersentak. Cikgu Shaharudin terpana melihat sikap terpuji yang ditunjukkan oleh Iman. hidangan pun diangkat ke ruang tamu. Salah seorang murid dari kelas Tingkatan Satu Anggerik telah membuat pengakuan bahawa dia telah mengambil diari Iman seperti yang telah dirancang oleh Linda.

Memakbulkan – menerima (permintaan. Tersipu-sipu – malu sekali. dll). diziarahi 7. membubuh. mengabulkan. (dgn) pantas. Menaruh – meletakkan. menanggung penderitaan untuk keselamatan (kebahagiaan. mengunjungi. menambah 5. Ayah Iman Zulaikha. bertemu. Prestasi – hasil yang telah diperoleh. menempatkan. Menjenguk – melihat. pencapaian 6. berkatup rapat-rapat.malam gelap pekat. memperkatakan. sekolah dsb) 4. 13. dilawati. membentuk (senyuman). menengok 10. Kaget – terkejut. Bertaut – menjadi rapat. Didatangi – dikunjungi. Semester – satu daripada dua sesi pengajian dlm. Kepekatan – perihal atau keadaan pekat 14 . berhubungan (dgn). Air mata kesyukuran membasahi pipi Iman Zulaikha. biarlah kasih sayang ibu dan ayah kukuh selama-lamanya. pergi (ke tempat lain) 8. memperkenankan 15. Doa Iman. Mengerling – memandang ke kanan atau ke kiri (dgn. Sesuatu tahun akademik di pusat pengajian (universiti. membincangkan. bertalian (dgn) 3. menoreh dll). menampakkan (senyum) 14. memperlihatkan. doa. kolej. Yusri ingin membina ikatan kekeluargaan yang runtuh selama ini semula. Membicarakan – mempercakapkan. Iman mengangguk dan mendakap ayahnya erat-erat. Tidak menggerakkan kepala) 11. Beralih – bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. memandang dgn sungguh-sungguh 16. Iman dapat melihat ada sinar yang terang menantinya di hujung sana. terperanjat 9. kepentingan) orang dll. Menatap – memerhatikan dgn teliti. Bersyukur Iman kepada Tuhan kerana memakbulkan doanya selama ini. Kosa Kata / Makna: 1. mengadili 2. lekas. segera 12. bercantum. Berkorban – (sedang) menawarkan sesuatu sbg korban (kpd yang disembah). Mengukir – membuat lukisan dll dgn cara memahat (menggores. menyampaikan (maksud). berpaut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful