You are on page 1of 16

List of Interview Questions

1]
CAN YOU TELL US ABOUT A CHALLENGING SITUATION AT WORK YOU HAVE ENCOUNTERED SO FAR? HOW DID YOU TACKLE IT? Answer: Here the interviewer is looking at a number of factors- your problem solving skills, underlying attitudes, how you put across your ideas and how your previous experience may be useful to the present o

2]

WHAT IS YOUR WAY OF HANDLING CONFLICTS? Answer: Work related conflicts can be of several sub varieties. This could be conflicts between colleagues, conflicts between senior management and subordinates, conflicts with management rules, systems and p

3]

IN WHAT WAYS DO YOU THINK YOU ARE SUITED FOR THIS JOB? HOW CAN YOU CONTRIBUTE TO THIS ORGANIZATION? Answer: This again is a question that requires preparation. Before appearing for the interview, assess your own qualification and skills. You should also evaluate the needs of the job and the company. You are

4]

I WOULD LIKE TO HEAR ABOUT SOME EXPERIENCE FROM YOUR WORK LIFE SO FAR. Answer: This is in fact another version of the previous question, but a more open-ended one. The interviewer wants to leave it up to you what part of your personality and work experience you wish to bring for

5]

GIVE US AN INSTANCE WHEN YOU FAILED IN SPITE OF YOUR BEST EFFORTS? Answer: This is a very common situation for many people, but nevertheless a tricky question. You are likely to be embarrassed or worried that talking about a previous failure hampers your job prospects. This

6]

HOW WOULD YOU EVALUATE YOUR ANALYTICAL SKILLS? Answer: This is a fairly easy question if you have done your homework. It is important to be realistic about what skills you have and how you can substantiate your claims. You have to be prepared to talk abou

7]

TELL US ABOUT WHAT YOU CONSIDER AS YOUR WEAK AREA- THINGS YOU FIND DIFFICULT TO MANAGE. Answer: This is a multi-purpose question again. The interviewer wants to see how you react to tricky questions. They are also assessing your awareness of yourself and how you approach difficult situations and

8]

TELL US ABOUT YOUR GOALS- BOTH SHORT TERM AND LONG TERM. Answer: This is a very you-specific question. It all depends on you. In answering this question, you have to assess where you are at the moment in your career and where you want to go from there. Many people

9]

WHERE DO YOU SEE YOURSELF IN THE NEXT TWO/FIVE/TEN YEARS? Answer: This is another version of the previous question. The interviewer is here assessing how realistic and adept you are in making short term and long term plans. They also want to see if your aims are in

10]

IS THERE ANYTHING THAT WOULD MAKE US WANT TO HIRE YOU, APART FROM WHAT WE HAVE ALREADY ASKED YOU? Answer: This is your chance for you to present your key selling points. Remember that many qualified people would have interviewed for this job. What makes you stand out? What are your strengths that this org

11]

WHAT IN YOUR VIEW ARE THE KEY FACTORS IN GOOD CUSTOMER SERVICE? Answer: To answer this question, you need to step into the customers shoes. Keep aside the specific situation or problem. What do you expect as a customer? Now you are equipped to answer this question. You c

12]

TELL US WHAT YOU KNOW ABOUT THIS ORGANIZATION. Answer: This question is an excellent opportunity to show that you have an active interest in the organization. For this you need to do prior research about the company and also relate it to the field of expe

13]

FROM YOUR RESUME, WE SEE THAT YOU HAVE BEEN IN YOUR CURRENT JOB ONLY FOR SIX MONTHS. WHY DO YOU WANT TO LEAVE IT SO SOON AND JOIN US? Answer: This is a tricky question. Be well prepared with a safe answer if you are in this

position. The answer has to be closest to the truth while at the same time sounding a safe one. Your reasons could be

14]

WHAT ARE YOU LOOKING TO GAIN FROM THIS ORGANIZATION? Answer: This is another question where research makes all the difference. In other words the interviewer is asking what brings you job satisfaction. Find out some important things about the company, like the

15]

WHAT FOR YOU ARE THE MOST IMPORTANT FACTORS OF AN EMPLOYEES RESPONSIBILITY TOWARDS THE ORGANIZATION? Answer: These include constantly bringing your best abilities to do the work at hand, putting your time to productive use, being loyal to the company, being a good team player, valuing the work relationship,

16]

WHY DO YOU WANT TO LEAVE YOUR CURRENT JOB AND JOIN US? Answer: You may have to answer this question either in the companys application form or at the interview. Be ready with a good answer. You might say something like this: This company is known all over the c

17]

TELL US ABOUT WHAT MOTIVATES YOU. Answer: This is something only you can frame an answer to. It is helpful to look into your past. What were the times and occasions when you were highly charged? When was the time when you were not motivated?

18]

WHAT ARE THE ESSENTIAL QUALITIES THAT MAKE A GOOD TEAM PLAYER? Answer: It is better to answer this question taking the work context. What is the overall environment of the organization- what kind of work does it do? Is the organization framework very strong? Is the work

19]

WHY SHOULD WE HIRE YOU FOR THIS POSITION? Answer: The answer to this question must be ready in your mind even before you submit your resume and prepare the cover letter. Do your homework by researching into the organization and the job. What are the

20]

WHAT IS YOUR SALARY NOW? Answer: This is a tricky question. The good side is that you have come to a stage where the company is going to make an offer to you. This is a good opportunity to discuss salary. In case you are pressed to d

21]

WHAT DO YOU CONSIDER AS A REASONABLE STARTING SALARY WITH US? Answer: Ideally you should stay away from talking about compensation till the company makes an offer. However this does not happen in many situations and the company tries to figure out your price tag, so to

22]

IF YOU GOT A CHANCE TO GET INTO A MERRY-GO-ROUND, WHAT SONG WOULD YOU LIKE TO PLAY? WHAT ANIMAL WOULD YOU CHOOSE? Answer: This is one of those off-the-beaten-track questions. The first step towards answering this is not to feel embarrassed. This means just that the interviewer is creatively oriented. Moreover this questi

23]

TELL US ABOUT YOURSELF. Answer: This seemingly innocent question is the way 80% of interviewers open the interview. However many candidates come unprepared to handle this question and make a mess at the very start and consequently l

24]

WHAT ACCORDING TO YOU ARE YOUR GREATEST STRENGTHS? Answer: This looks like an easy question, but it is not so. You need to tread the fine line between sounding arrogant and being self-effacing. As we saw from the first question, the first important step is

25]

WHAT WOULD YOU RATE AS YOUR GREATEST WEAKNESSES? Answer: This is a tricky question. Be mindful of what you say. If you admit to a genuine weakness, you will be respected for your honesty, but your resume will end up in the dustbin after the interview! One

26]

IS THERE SOMETHING YOU DID- OR DIDNT DO- THAT YOU ARE NOW SOMEWHAT ASHAMED OF? TELL US ABOUT ONE SUCH INSTANCE. Answer: Well, this is a personal question, and the interviewer really has no right to ask you this. However you cannot blurt out something like That is none of your business and not have disastrous results.

27]

WHY DID YOU LEAVE/ ARE YOU LEAVING YOUR CURRENT POSITION? Answer: Be careful not to sound negative while answering this question. Badmouthing your previous/current industry, company, seniors or colleagues is absolutely not done. It will reflect poorly on you more th THE INTERVIEWER KEEPS SILENT AFTER YOU ANSWER A QUESTION. THIS IS ALSO CALLED THE SILENT TREATMENT. Answer: This is not a very common situation. Be prepared for it nevertheless. Unless you are prepared, chances are that you will undo all the good that has been done so far in the interview. The interviewer i WHY SHOULD WE HIRE YOU? Answer: This is a very obvious question, but presented as bluntly as that, it can sound very uncomfortable to many candidates. If you stammer or hesitate, be sure that you have blown the interview. We have a DONT YOU THINK YOU ARE OVERQUALIFIED FOR THIS JOB? Answer: Here the interviewer may be worried that you will leave the job once you find something that matches your qualification level. This may sound like an objection, but it doesnt mean that the employer TELL US WHERE YOU SEE YOURSELF FIVE YEARS FROM NOW. Answer: This is a multi-purpose question. The interviewer wants to see if you will stay with the current job or if you are viewing it as a stop-over. It is also possible that they want to see how ambitious yo WHAT WOULD BE YOUR IDEAL COMPANY, JOB AND LOCATION? Answer: Some interviewers ask this question when they think the candidate is overqualified for the job. Instead of posing their objection directly, they try to gauge the candidates intentions in applying for WHY DO YOU WANT TO WORK FOR THIS COMPANY? Answer: This is a question where homework makes all the difference. The interviewer is directly testing how much of homework you have done for the interview. The more depth your study about the company had, WHAT OPTIONS DO YOU HAVE IN YOUR CAREER NOW? Answer: The interviewer is trying to gauge how badly you want this job. You should show

28]

29]

30]

31]

32]

33]

34]

sufficient interest in the job, but avoid sounding desperate. Rather, you should position yourself as a desirable candid I FIND THAT YOUR LAST JOB WAS TERMINATED QUITE SOME TIME BACK. WHY IS IT THAT YOU HAVE BEEN WITHOUT A JOB ALL THIS TIME? Answer: This is an extremely tough question if you have been out of work for long. Needless to say, the situation has all kinds of negative connotations. Your strategy should be to emphasize on reasons that d HOW WOULD YOU HONESTLY EVALUATE THE STRENGTHS AND WEAKNESSES OF YOUR PREVIOUS/CURRENT COMPANY/BOSS/TEAM? Answer: This question is nothing but a trap. The interviewer is the least interested in the company/boss/team. They are simply checking how you deal with a situation like this. You might be really tempted to WHAT BOOKS HAVE YOU READ IN THE LAST FEW MONTHS? Answer: Do not make empty claims here- it is so easy to find out. However it doesnt make sense to appear like a scatter-brain who has never gone beyond Archies comics. Unless your work is in the academic DESCRIBE A SITUATION WHEN YOUR WORK DIDNT PRODUCE THE DESIRABLE RESULTS/ BACKFIRED/ GOT CRITICIZED. Answer: This is a subtle and clever way of unearthing your weaknesses. It also examines how you handle such situations. It does not make sense to pretend that you have never faced some such situation- everybo WHAT ARE YOUR HOBBIES/ EXTRA-CURRICULAR INTERESTS? Answer: Take care to present yourself as a well-rounded person, someone who is interesting and active. But at the same time you should not appear to be more interested in these activities than your profession SITUATION: THE INTERVIEWER ZEROES IN ON SOME SERIOUS DRAWBACK IN YOUR BACKGROUND AND HE BRINGS IT UP. THIS COULD BE THAT YOU HAVENT DONE YOUR POST-GRADUATION, YOUR PREVIOUS JOB WAS TERMINATED BY YOUR EMPLOYER AND YOU HAVE BEEN OUT OF JOB SINCE, OR SOME SUCH FACTOR. Answer: This is a very deadly question. But you can tackle this effectively if you learn not to react with too much of defensiveness. The key to answering this question is to view yourself as a salesperson. HOW COMFORTABLE ARE YOU ABOUT REPORTING TO A YOUNGER PERSON/ A

35]

36]

37]

38]

39]

40]

41]

PERSON FROM A MINORITY/ A WOMAN? Answer: This is not exactly a right question to ask in the first place- but prejudices are still a reality. Therefore the interviewer might feel that it is safer to get the candidates views clarified well in YOUR COMPETITOR PRESSES YOU TO REVEAL SOME CONFIDENTIAL INFORMATION ABOUT YOUR CURRENT OR PREVIOUS EMPLOYER. Answer: This looks like a no-win situation- traps both ways. You tell them all, and they judge you as untrustworthy. You refuse to reveal the information they are seeking, the interviewer might be displeased WOULD YOU BE PREPARED TO LIE FOR THE COMPANY? Answer: This is yet another tricky question. The interviewer is trying to get you choose between loyalty and integrity. Avoid making any such choice and form your answer in such a way that it covers all the b WHEN YOU LOOK BACK, WHAT ARE THE THINGS YOU THINK YOU SHOULD HAVE DONE DIFFERENTLY IN YOUR LIFE? Answer: The interviewer here is looking for traces of negativity, like mistakes that have had a major impact on your life, regrets, disappointments or other problems that may still have an effect on your pers DO YOU THINK YOU COULD HAVE DONE BETTER IN YOUR LAST JOB? Answer: Remember that this is not a time for a confession session. Avoid anything that smacks negativity. E.g. When one looks back, one always finds better ways things could have been done, but there is no HOW CONFIDENT ARE YOU OF WORKING UNDER PRESSURE? Answer: The answer is obvious, but you have to make it convincing. Support your answer with one or two good examples of targets achieved under severe pressure. The more vivid your account, the better. TELL ME WHAT MAKES YOU ANGRY. Answer: Your answer should project enough of a cool head combined with assertiveness. The answer should match both your personality and the work culture of the company you are interviewing. The research you h I THINK YOU SHOULD BE EARNING MORE MONEY AT THIS POINT OF YOUR CAREER. WHY ISNT IT HAPPENING?

42]

43]

44]

45]

46]

47]

48]

Answer: Beware of giving a defensive answer that suggests that money is not very important to you- the company might use it as a trap while negotiating your salary. However your answer should explain why you WHO HAS BEEN A MAJOR SOURCE OF INSPIRATION TO YOU AND WHY? Answer: This is a fairly straightforward question- two things that could mar the situation are being preparedness and being irrelevant. It should not take too much of time searching for an answer- it suggests WHAT HAS BEEN THE TOUGHEST DECISION YOU HAVE HAD TO MAKE SO FAR? Answer: This is yet another question you could spoil by being unprepared or irrelevant. Be ready with a sound story. Explain why it was a difficult decision and the thought process you followed in reaching th

49]

50]

51]

WHAT HAS BEEN THE MOST BORING JOB YOU HAVE EVER HELD? Answer: Many of us would jump at such an opportunity to pour out our woes in graphic details. But think of the result- it can have only one consequence. The interviewer associates you with this image of a bor HAVE YOU BEEN AWAY FROM WORK MORE THAN A FEW DAYS IN ANY OF YOUR PREVIOUS JOBS? Answer: If this has been the case, it doesnt make sense to try to hide it. It is easy to find out. But admitting to such a problem can raise issues. If you havent had any attendance problem, congratulatio IF YOU CAME ON BOARD WITH US, WHAT CHANGES WOULD YOU MAKE IN THE SYSTEM? Answer: This seemingly innocent question has many landmines hidden in it. You might be very close to being hired, but a wrong approach this one question can sabotage everything. You may be very bright, but no YOU DONT HAVE AS MUCH EXPERIENCE AS WE NEED IN . (SOME PARTICULAR AREA OF WORK). IM A LITTLE CONCERNED ABOUT THIS Answer: This is a crucial question that could make or mar your prospects. This most likely means that the interviewer has overall liked your background, but is concerned about some crucial area where you don HOW COMFORTABLE ARE YOU ABOUT WORKING IN THE NIGHT SHIFTS AND WEEKENDS?

52]

53]

54]

55]

Answer: Well, most of us have a family or near and dear ones- most of us want a life outside the office. But you sound this out and you are sure to lose the game. How can you get the job and a comfortable sch ARE YOU PREPARED TO TRAVEL FOR WORK OR RELOCATE? Answer: Like the previous question, a flat no can only have one consequence. However you may not really want to relocate or travel and what should you do here? First of all, find where the company wants y HOW COMFORTABLE ARE YOU WITH FIRING PEOPLE? HAVE YOU FIRED MANY PEOPLE IN YOUR CAREER? Answer: This question has an indirect motive behind the obvious one. The interviewer is not just evaluating how tough you can get. If you have fired many people, it also probably means that your judgment in h I FIND THAT YOU HAVE CHANGED JOBS MANY TIMES SO FAR. WHY IS IT SO? Answer: The concerns behind this question are quite obvious. The interviewer is worried that you may leave the job too soon, the way you have done with others. This might also indicate that you are a well qua HOW WOULD YOU DEFINE THE ROLE/ MISSION OF A GOOD (THE POSITION YOU ARE INTERVIEWING FOR/ A GOOD MANAGER/ AN EXECUTIVE IN RELATION TO THE LARGER PICTURE OF COMMUNITY OR SOCIETY/ A PIONEER COMPANY IN THIS INDUSTRY)? Answer: The purpose of this question is to check your understanding of where you stand in the larger scheme of things. The company wants to see if you are aware of the role these entities have in the big pict IMAGINE THAT YOUR BOSS IS VERY EXCITED ABOUT AN IDEA AND KEEN TO IMPLEMENT IT. BUT YOU THINK IT USELESS. WHAT WOULD YOU DO? Answer: This question juxtaposes two values- loyalty and honesty and wants to see which you choose. The right answer is always to choose integrity/honesty. But remember to frame your answer in the most constr HOW COULD YOU HAVE DONE BETTER IN YOUR CAREER? Answer: This is another version of the question What changes would you make if you were given the chance to live your life over? Do not fall for it. Any show of regret or a major failure only shows you in a IMAGINE THAT AN EXECUTIVE ON YOUR OWN LEVEL WASNT WORKING BELOW HIS

56]

57]

58]

59]

60]

61]

62]

POTENTIAL AND NOT TAKING RESPONSIBILITY AND THAT THIS WAS DOING HARM TO YOUR DEPARTMENT. WHAT WOULD YOU DO? Answer: This question intends to test your human relation values and how you handle office politics. An understanding of the political style of the organization in question would help. However base your ans YOU HAVE BEEN WORKING WITH THIS CURRENT FIRM FOR A LONG TIME. DONT YOU THINK IT WOULD BE DIFFICULT NOW TO SWITCH OVER TO A NEW COMPANY? Answer: The interviewer is worried that you would find it difficult to adapt to new ways of working. The best way to tackle this is to show how you have had many changing scenarios within your current firm an CAN I CONTACT YOUR CURRENT EMPLOYER FOR REFERENCES? Answer: In all probability you wish to keep your search for a new job to yourself. If this indeed is the case, you will not want the interviewing company to contact your present employer. However if you show TELL US AN INSTANCE OF YOUR CREATIVITY/ ANALYTICAL ABILITIES/ MANAGING SKILLS ETC. Answer: Being prepared with examples is the key to success here. If you fumble for an answer, it appears that you cant recall the last time you did anything worth mention. Like question 2, you should have a WHAT ARE THE AREAS WHERE YOU NEED SOME IMPROVEMENT? Answer: This is another way of getting you to confess a weakness. Handle this with care. Frame a positive answer. You can for instance mention a new, exciting branch of your profession that you would like to WHAT ARE THE AREAS OF YOUR WORRIES? Answer: You cannot afford to look like a worrier. A worrier sounds like a loser. However it doesnt sound credible to say that you seldom worry. Therefore you should give worry a new twist so that it appear HOW MANY HOURS A DAY/A WEEK DO YOU WORK? Answer: Avoid being too specific on this answer. If you give a low figure, the company will view it as inadequate. If you commit to too many hours, you will feel guilty for not being able to keep up. If you WHAT DO YOU THINK IS THE MOST DIFFICULT SIDE OF THIS JOB (THAT YOU ARE

63]

64]

65]

66]

67]

68]

69]

SEEKING)? Answer: Be very careful about the way you answer this question. If you havent framed it the right way, any difficult area you might mention comes across as your weak spot. First of all, you should give a p THE INTERVIEWER NARRATES A HYPOTHETICAL SITUATION THAT IS DIFFICULT AND ASKS YOU HOW YOU WOULD TACKLE THIS. Answer: This is a what if scenario where it is impossible to have all the facts before you. Do not try to offer a readymade solution to this problem from such a short description. It reflects poorly on your TELL US ABOUT THE MOST CHALLENGING SITUATION YOU HAVE FACED IN YOUR CAREER. Answer: Be ready with a recent and relevant instance. Avoid talking about experiences that took place very early in your career. Ideally, your example should demonstrate a quality/skill that is important for WOULD YOU CONSIDER STARTING YOUR OWN BUSINESS? Answer: Say yes and show enthusiasm, and it would that your mind is not fully with the work you are doing. It has all kinds of negative connotations. For instance, you can come across as somebody who has ha WE WOULD LIKE TO HEAR ABOUT YOUR GOALS. Answer: It reflects poorly on you not to have any goals or have only generalities. Remember that those people who are in a position to hire you have reached there most probably because of their goal setting h WHAT ARE THE THINGS YOU LOOK FOR WHEN YOU HAVE TO HIRE PEOPLE? Answer: This is an easy question if you are prepared for it. Present your own ideas developed from experience and centered around your profession. But there are three universal parameters you need to keep in TRY SELLING ME THIS PEN (THIS CLOCK/ THIS CARD HOLDER/ THIS MOBILE PHONE OR ANY OBJECT AROUND THE INTERVIEWER) Answer: There is a school of thought among some business people that good salesmanship (being persuasive) is essential for any position. Such people might ask you for a demonstration in this form. Be prepared

70]

71]

72]

73]

74]

75]

76]

WHAT ARE YOUR SALARY EXPECTATIONS- HOW MUCH DO YOU WANT TO BE PAID? (THE INTERVIEWER MIGHT ALSO ASK HOW MUCH YOU ARE EARNING AT THE

MOMENT) Answer: Needless to say, this is a crucial question. You need to handle it very carefully- one step in the wrong direction and you end up either losing your chance or being offered less than what you might ha THE INTERVIEWER ASKS YOU SOME QUESTION REGARDING YOUR PRIVATE LIFE, LIKE YOUR MARITAL STATUS, RELIGION, OCCUPATION OF SPOUSE ETC THAT THEY HAVE NO BUSINESS ASKING. Answer: Unless any of these have any direct bearing on your performance, the interviewer has no right to ask such questions. However some interviewer not used to interviewing too many people, might raise such YOU BELONG TO A CATEGORY (PHYSICALLY CHALLENGED, A SINGLE PARENT, ABOVE 50 AND SO ON) THAT MIGHT BE CONSIDERED NOT COMPETENT ENOUGH FOR THE POSITION. THE INTERVIEWER DOES NOT ARTICULATE HIS/HER CONCERN, BUT DOUBTS LURK IN HIS/HER MIND. Answer: This is more damaging than a concern vocally expressed. Because it is never expressed, you do not have a chance to respond. How do you defend your position in this case? The interviewer has not rais WHAT WAS THE MOST DIFFICULT PART OF THE JOB YOU HELD LAST? Answer: This question is somewhat different from the question what is the most difficult part of being (a position)? Here the question is what you personally found difficult with your last job. Needless to WHAT IS YOUR DEFINITION OF SUCCESS? HOW WOULD YOU RATE YOURSELF BY YOUR OWN DEFINITION? Answer: This is an obvious question. You can do well by being prepared for it. Go for a universally accepted definition of success- all you need to take care is that this also matches well with your own achie WHAT ARE YOUR VIEWS ON CAPITAL PUNISHMENT/ ABORTION? (OR SOME SUCH CONTROVERSIAL TOPIC)? Answer: These questions are not meant to be asked, but nevertheless come up especially when the setting of the interview is more relaxed. Most probably the interviewer has strong views of his/her own on these IMAGINE YOU WON A HUGE LOTTERY. WOULD YOU CONTINUE TO WORK? Answer: Think of what might be a real honest response and the consequences of blurting it out. If on the other hand you cannot say something as obvious as no I would continue to

77]

78]

79]

80]

81]

82]

work and love to be with your WHEN YOU LOOK BACK ON THE POSITION YOU HELD LAST, DO YOU THINK YOU HAVE DONE YOUR BEST IN IT? Answer: If you say that you did, it could mean that your best is already behind you. If you say no, the interviewer takes it to mean that you dont give your all to the work at hand. You should therefore in GIVE ME A REASON WHY I SHOULD HIRE YOU WHEN I HAVE THE POSSIBILITY OF PROMOTING SOMEONE FROM WITHIN THIS COMPANY? Answer: This question is pretty aggressively worded. However what it shows is the interviewers dilemma rather than any aggressive bend. In other words, the interviewer is probably inclined towards you, but n YOU MUST HAVE RESEARCHED THIS COMPANY BEFORE COMING FOR THE INTERVIEW. CAN YOU TELL ME SOME NEGATIVE ASPECTS YOU HAVE COME ACROSS? Answer: The interviewer is obviously fishing for what the industry talks about their companydont fall for the bait. You dont want to deliver any bad news and spoil any chances. Remember to be positive. In HOW WOULD YOU RATE ME AS AN INTERVIEWER ON A SCALE OF 1 TO 10? Answer: Giving a perfect 10 makes you sound too eager to please, for obvious reasons. If you give a mark less than 10, the interviewer will press for the defects you found in him, and this drags you into an u TELL ME ABOUT YOURSELF. Answer: This is the dreaded, classic, open-ended interview question and likely to be among the first. It's your chance to introduce your qualifications, good work habits, etc. Keep it mostly work and career r WHY DO YOU WANT TO LEAVE YOUR CURRENT JOB? (WHY DID YOU LEAVE YOUR LAST JOB?) Answer: Be careful with this. Avoid trashing other employers and making statements like, "I need more money." Instead, make generic statements such as, "It's a career move." WHAT ARE YOUR STRENGTHS? Answer: Point out your positive attributes related to the job.

83]

84]

85]

86]

87]

88]

89]

90]

WHAT ARE YOUR WEAKNESSES? Answer: Everybody has weaknesses, but don't spend too much time on this one and keep it work related. Along with a minor weakness or two, try to point out a couple of weaknesses that the interviewer might see WHICH ADJECTIVES WOULD YOU USE TO DESCRIBE YOURSELF? Answer: Answer with positive, work-oriented adjectives, such as conscientious, hardworking, honest and courteous, plus a brief description or example of why each fits you well. WHAT DO YOU KNOW ABOUT OUR COMPANY? Answer: To answer this one, research the company before you interview. WHY DO YOU WANT TO WORK FOR US? Answer: Same as above. Research the company before you interview. Avoid the predictable, such as, "Because it's a great company." Say why you think it's a great company. WHY SHOULD I HIRE YOU? Answer: Point out your positive attributes related to the job, and the good job you've done in the past. Include any compliments you've received from management. WHAT PAST ACCOMPLISHMENTS GAVE YOU SATISFACTION? Answer: Briefly describe one to three work projects that made you proud or earned you pats on the back, promotions, raises, etc. Focus more on achievement than reward. WHAT MAKES YOU WANT TO WORK HARD? Answer: Naturally, material rewards such as perks, salary and benefits come into play. But again, focus more on achievement and the satisfaction you derive from it. WHAT TYPE OF WORK ENVIRONMENT DO YOU LIKE BEST? Answer: Tailor your answer to the job. For example, if in doing your job you're required to lock the lab doors and work alone, then indicate that you enjoy being a team player when needed, but also enjoy work WHY DO YOU WANT THIS JOB? Answer: To help you answer this and related questions, study the job ad in advance. But a job ad alone may not be enough, so it's okay to ask questions about the job while you're

91]

92]

93]

94]

95]

96]

97]

98]

answering. Say what attracts HOW DO YOU HANDLE PRESSURE AND STRESS? Answer: This is sort of a double whammy, because you're likely already stressed from the interview and the interviewer can see if you're handling it well or not. Everybody feels stress, but the degree varies.

99]

100] EXPLAIN HOW YOU OVERCAME A MAJOR OBSTACLE .


Answer: The interviewer is likely looking for a particular example of your problem-solving skills and the pride you show for solving it.

101] WHERE DO YOU SEE YOURSELF FIVE (TEN OR FIFTEEN) YEARS FROM NOW?
Answer: Explain your career-advancement goals that are in line with the job for which you are interviewing. Your interviewer is likely more interested in how he, she or the company will benefit from you achie

102] WHAT QUALIFIES YOU FOR THIS JOB?


Answer: Tout your skills, experience, education and other qualifications, especially those that match the job description well. Avoid just regurgitating your resume. Explain why.

103] WHY DID YOU CHOOSE YOUR COLLEGE MAJOR?


Answer: The interviewer is likely fishing to see if you are interested in your field of work or just doing a job to get paid. Explain why you like it. Besides your personal interests, include some rock-solid

104] WHAT KIND OF SALARY DO YOU NEED? OR WHAT KIND OF SALARY ARE YOU
LOOKING FOR? Answer: A loaded question. A nasty little game that you will probably lose if you answer first. So, do not answer it. Instead, say something like, That's a tough question. Can you tell me the range for this p

105] ARE YOU A TEAM PLAYER?


Answer: You are, of course, a team player. Be sure to have examples ready. Specifics that show you often perform for the good of the team rather than for yourself are good evidence of your team attitude. Do n

106] HOW LONG WOULD YOU EXPECT TO WORK FOR US IF HIRED?


Answer: Specifics here are not good. Something like this should work: I'd like it to be a long

time. Or As long as we both feel I'm doing a good job.

107] HAVE YOU EVER HAD TO FIRE ANYONE? HOW DID YOU FEEL ABOUT THAT?
Answer: This is serious. Do not make light of it or in any way seem like you like to fire people. At the same time, you will do it when it is the right thing to do. When it comes to the organization versus th

108] WHAT IS YOUR PHILOSOPHY TOWARDS WORK?


Answer: The interviewer is not looking for a long or flowery dissertation here. Do you have strong feelings that the job gets done? Yes. That's the type of answer that works best here. Short and positive, sho

109] IF YOU HAD ENOUGH MONEY TO RETIRE RIGHT NOW, WOULD YOU?
Answer: Answer yes if you would. But since you need to work, this is the type of work you prefer. Do not say yes if you do not mean it.

110] HAVE YOU EVER BEEN ASKED TO LEAVE A POSITION?


Answer: If you have not, say no. If you have, be honest, brief and avoid saying negative things about the people or organization involved.

111] EXPLAIN HOW YOU WOULD BE AN ASSET TO THIS ORGANIZATION


Answer: You should be anxious for this question. It gives you a chance to highlight your best points as they relate to the position being discussed. Give a little advance thought to this relationship.

112] WHY SHOULD WE HIRE YOU?


Answer: Point out how your assets meet what the organization needs. Do not mention any other candidates to make a comparison.

113] TELL ME ABOUT A SUGGESTION YOU HAVE MADE


Answer: Have a good one ready. Be sure and use a suggestion that was accepted and was then considered successful. One related to the type of work applied for is a real plus.