You are on page 1of 34

1. Which of the following can be said about the King’s subjects ?

1. They were all prosperous and could afford fine clothes.


2. They had lost confidence in the King’s ability to rule because he had grown old.
3. They often requested the King to marry and start a family.
(A) Only 1
(B) Both 1 & 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Ans : (E)

2. When the seed did not germinate after weeks’ efforts why did the farmer’s son change the soil ?
(A) He was persevering by nature
(B) He spent his spare time gardening instead of playing
(C) He loved gardening but was no good at it
(D) He wasted his opportunity to be King
(E) He was the King’s favourite subject
Ans : (A)

3. Why did the King choose the farmer’s son as Gandhara’s future King ?
(A) The King realised that he had a good character and would make a worthy ruler
(B) He knew that he could easily manipulate the farmer’s son
(C) He felt sorry for the farmer’s son and wanted to give him an opportunity
(D) To reward his honesty in not asking his parents for help to grow the plant
(E) He was the one who pointed out the King’s mistake of distributing roasted seeds
Ans : (A)

4. Why did the King distribute seeds to the children of his Kingdom ?
(A) To share his love of gardening with them
(B) To make sure that the future ruler had respect for all living things
(C) It was a test to select the child most suited to be the next ruler
(D) To see if they were ambitious and competed fairly
(E) None of these
Ans : (C)

5. Why did the children bring beautiful plants to the palace ?


(A) They wanted to gift them to the King for his garden
(B) It was a sign of affection for the King who was retiring
(C) Their parents had forced them to present flowers to the King
(D) To show the King they were more suited than the farmer’s son to rule
(E) None of these
Ans : (D)

6. What excuse did the farmer’s son give for not being able to grow a plant successfully ?
(A) His father had refused to help him
(B) The soil and fertilizer he had used were not suitable
(C) He had shifted the seed while it was growing
(D) There was something wrong with the seed
(E) None of these
Ans : (D)

7. What was worrying the King’s subjects ?


(A) The King was too old to bear the burden of running a kingdom
(B) The King devoted too much time to gardening
(C) The King was sick and could die at any time

1
(D) The King had no heir to the throne
(E) The King had selected a farmer’s son to be their King
Ans : (D)

8. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?


(A) The King deliberately roasted the seeds as he did not want to give up his throne
(B) The King regarded honesty as an important trait for a ruler
(C) Only boys were given the opportunity to prove they were worthy to rule
(D) The King was angry that the farmer’s son had come empty handed
(E) The farmer knew why the seed given to his son would not grow
Ans : (B)

9. What made the King unhappy with the children ?


1. They had not realised that the seeds he had given them were roasted.
2. They had cheated by allowing their parents to grow their plants.
3. Since they had successfully grown plants he was forced to choose one of them as King.
(A) Only 2
(B) Both 1 & 2
(C) Only 3
(D) Only 1
(E) None of these
Ans : (E)

10. How did the farmer deal with the fact that his son had not been able to grow anything ?
(A) Being a farmer he was ashamed that his son could not cultivate a healthy plant
(B) He was understanding, as it was impossible to grow a plant in three months
(C) He was disappointed because his son would not get the chance to be King
(D) He was sympathetic because his son had worked very hard
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed
in bold as used in the passage.

11. Ignoring
(A) Unaware
(B) Delaying
(C) Disregarding
(D) Humiliating
(E) Lacking
Ans : (C)

12. Enveloped
(A) Surrounded
(B) Included
(C) Wrapped
(D) Closed
(E) Hid
Ans : (C)

13. Piled
(A) Handled
(B) Poured
(C) Utilised
(D) Provided
(E) Drowned
2
Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold
as used in the passage.

14. Content
(A) Pitying
(B) Miserable
(C) Sorrow
(D) Unlucky
(E) Unfortunate
Ans : (B)

15. Avid
(A) Unenthusiastic
(B) Efficient
(C) Boring
(D) Impartial
(E) Incompetent
Ans : (A)

Directions—(Q. 16–20) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper
sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) When this boy was twelve years old he attended a party given by his parents.
(2) A boy was considered a dunce and his usual place in class was standing in a corner as punishment.
(3) The boy timidly quoted the rest of the poem and named the author.
(4) The guest, a famous writer, was delighted and said “You are a bright boy who will achieve a lot one day”.
(5) This one word of encouragement changed the boy’s life—he went on to become a famous poet.
(6) One of the guests saw two lines of poetry underneath a painting and wanted to know who the poet was,
but no one knew.

16. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (C)

17. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

18. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

19. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
3
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

20. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6
Ans : (E)

Directions—(Q. 21–25) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given.
These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly
spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or
inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt
and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. It is impossible (A) to complete (B) the entire (C) project within the specified (D) time frame. All
correct (E)
Ans : (E)

22. The Government is certain (A) to amend (B) the law to prevail (C) the crisis. (D) All correct (E)
Ans : (C)

23. Except (A) for a few, the majority (B) of our staff has been recruited (C) locally. (D) All correct (E)
Ans : (E)

24. They patiently (A) explained (B) the procedure (C) for appling (D) for a loan to the villagers. All correct
(E)
Ans : (D)

25. One can succeed (A) in business unless (B) one is prepared (C) to take risks. (D) All correct (E)
Ans : (A)

Directions—(Q. 26–30) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should
replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is
correct as it is given and ‘No correction is required, mark (E) as the answer.

26. Inspite of trying his best, Karthik delivered whatever he had promised.
(A) was unable to deliver what
(B) delivered none of
(C) could not deliver
(D) cannot deliver however
(E) No correction required
Ans : (A)

27. It was very hot last year that the roads used to be empty in the afternoon.
(A) being so hot
(B) was so hot
(C) had been very hot
(D) was much hotter
(E) No correction required
4
Ans : (B)

28. The salaries we pay our employees are equal the ones that commercial banks pay theirs.
(A) are equally like
(B) were a like
(C) is similar to
(D) are equivalent to
(E) No correction required
Ans : (E)

29. To develop their problem solving skills trainees are encouraged to analyse situations and came to its
own solutions.
(A) come up with their
(B) came forward with their
(C) come down with its
(D) come with its
(E) No correction required
Ans : (A)

30. Overcoming obstacles in the course of her job giving her a lot of self-confidence.
(A) is given her
(B) she has been given
(C) will give her
(D) by giving her
(E) No correction required
Ans : (C)

Directions—(Q. 31– 40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic
error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is
no error, the answer is (E) (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. Rajiv is the best person (A) / to advise you since (B) / he faced plenty of difficulty (C) / while setting up
his business. (D) No error (E)
Ans : (C)

32. The University that (A) / I taught was (B) / located on the (C) / outskirts of the city. (D) No error (E)
Ans : (A)

33. Most of my (A) / co-workers have been (B) / transferred to various (C) / neighbourly districts. (D) No error
(E)
Ans : (D)

34. Though my father spent (A) / a lot of money on (B) / our education he refused to (C) / give us no pocket
money. (D) No error (E)
Ans : (D)

35. Often ideas and concepts (A) / are passed on from (B) / one generation to the next (C) / without being
questioned. (D) No error (E)
Ans : (E)

36. Funds that are collected (A) / in the morning has (B) / to be disbursed as (C) / new loans by afternoon.
(D) No error (E)
Ans : (B)

37. Your promotion depends (A) / on the number of (B) / projects your handling (C) / during the year. (D) No
error (E)
5
Ans : (C)

38. Our team has spent (A) / the night entirely (B) / awake trying to decide (C) / what strategy to adopt. (D)
No error (E)
Ans : (C)

39. I have finally managed (A) / to convince my parents (B) / to allow myself (C) / to study abroad. (D) No
error (E)
Ans : (C)

40. When he took a loan (A) / for the first time (B) / he was so nervous that (C) / he repay it early. (D) No
error (E)
Ans : (D)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits
the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One day my son called me after his exams. I could make out from his voice that he was …41… “The exam
did not go so well. It was not that I did not know but I made a careless mistake.” I tried to …42… him saying,
“Don’t worry, you will do better next time”. He was not pleased to hear my words. “You don’t realize how
competitive it is here and how difficult it is to …43… anything.”

A few days later I got another call from him. “A …44… thing happened”, he said. “When I got my paper I saw
that I had …45… marks for the question I had answered incorrectly. My friends …46… me to keep quiet as
the Professor must have made a mistake. But you taught me the value of honesty so I emailed him saying I
did not …47… the marks.” His reply was more surprising. “It was …48,” he said. “My interaction with you
throughout the year …49… me that you knew how to solve the problem. That is the reason I gave you those
marks.” I was happier about my son’s …50… than his marks.

41. (A) Bother


(B) Sad
(C) Unwell
(D) Distress
(E) Confused
Ans : (B)

42. (A) Pity


(B) Forgive
(C) Console
(D) Cheer
(E) Sympathise
Ans : (C)

43. (A) Strive


(B) Triumph
(C) Succeed
(D) Want
(E) Achieve
Ans : (E)

44. (A) Thrilled


(B) Routine
(C) Disastrous
(D) Funny
(E) Different
6
Ans : (D)

45. (A) Assigned


(B) Awarded
(C) Obtain
(D) Received
(E) Given
Ans : (E)

46. (A) Suggested


(B) Advised
(C) Warn
(D) Made
(E) Recommended
Ans : (B)

47. (A) Deserve


(B) Qualify
(C) Need
(D) Receive
(E) Justify
Ans : (A)

48. (A) Knowing


(B) Mistaken
(C) Oversight
(D) Deliberate
(E) Intend
Ans : (D)

49. (A) Persuade


(B) Merited
(C) Convinced
(D) Proved
(E) Informed
Ans : (C)

50. (A) Value


(B) Moral
(C) Truth
(D) Honesty
(E) Potential
Ans : (D)
2. 1. Why are oil importing countries relieved ?
(A) Price of crude reached $ 147 not $ 200 as was predicted
(B) Discovery of oil reserves within their own territories
(C) Demand for crude has fallen sharply
(D) There is no need for them to invest huge amounts of money in alternative sources of energy
(E) None of these
Ans : (E)

2. Which of the following factors is responsible for rise in speculation in crude oil markets ?
1. OPEC has not been able to restrict the oil output and control prices
2. The supply of oil has been rising to match demand
3. Existence of large number of oil futures and oil contracts
(A) Only 1
(B) Both 1 & 2

7
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Ans : (C)

3. What does the phrase “the price elasticity of demand for crude oil is very low” imply ?
(A) When the price rises the demand for crude oil falls immediately
(B) A small change in demand will result in a sharp change in the price of crude
(C) Within a short span of time the price of crude oil has fluctuated sharply
(D) Speculation in oil does not have much of an impact on its price
(E) None of these
Ans : (E)

4. Which of the following is/are TRUE in the context of the passage ?


1. The decline in oil prices has benefited all countries
2. Renewable energy sources are costlier than non-renewable ones
3. Lack of availability of alternative renewable energy resulted in rise in demand for crude
(A) Only 2
(B) Both 1 & 2
(C) Both 2 & 3
(D) Only 3
(E) None of these
Ans : (D)

5. What has been the impact of the drop in oil prices ?


(A) Exploration for natural gas resources has risen
(B) The dollar has fallen sharply
(C) OPEC has decided to restrict its production of oil
(D) Economic depression in oil importing countries
(E) Drastic fall in demand for crude oil
Ans : (C)

6. What led to alternative energy sources being considered economically feasible ?


(A) The price of oil rose by 70 per cent while renewable energy sources are cheap
(B) Exorbitant crude oil prices made alternative energy sources an attractive option
(C) Expert predictions that the price of oil would alternately escalate and plunge sharply
(D) Evidence that no new sources of oil and gas are available
(E) None of these
Ans : (B)

7. What does the author want to convey by citing the statistic of 2005-2007 ?
(A) The prices of crude were rising gradually so people were not alarmed
(B) The dollar was a strong currency during that period
(C) Many people turned to alternative renewable energy sources because of high oil prices
(D) If the price of oil is high for a short time it does not necessarily result in a drop in consumption
(E) People did not control their demand for fuel then which created the current economic slowdown
Ans : (D)

8. Which of the following factors is not responsible for the current drop in oil prices ?
(A) Economic crisis in America, European and Asian nations
(B) Speculation in oil markets
(C) Weakening of the dollar
(D) Political stability in oil exporting countries
(E) All the above are not responsible for the current drop in oil prices
Ans : (E)

9. Which of the following is NOT TRUE in the context of the passage ?


1. OPEC was established in 1970 to protect the interests of oil importing countries
2. When demand for oil exceeds supply there is a sharp rise in price
3. Today futures trading markets set the oil prices to a large extent
(A) Only 1
(B) Only 3
(C) Both 1 & 3
(D) Only 2
8
(E) None of these
Ans : (D)

10. Which of the following is the function of OPEC ?


(A) Controlling speculation in oil
(B) Ensuring profits are equally distributed to all its members
(C) Monitoring inflation in oil prices and taking necessary steps to lower it
(D) Guaranteeing political instability in oil exporting countries does not impact output
(E) Determining prices of crude oil
Ans : (E)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as
used in the passage.

11. INCULCATE
(A) Modify
(B) Construct
(C) Initiate
(D) Fix
(E) Instill
Ans : (D)

12. FUELLING
(A) Incentive
(B) Supplying
(C) Stimulating
(D) Irritating
(E) Restoring
Ans : (C)

13. DENT
(A) Reduction
(B) Break
(C) Tear
(D) Breach
(E) Split
Ans : (A)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in bold as
used in the passage.

14. CONVERSELY
(A) Compatibly
(B) Similarly
(C) Likely
(D) Aligning
(E) Resembling
Ans : (B)

15. WEAKEN
(A) Powerful
(B) Nourish
(C) Intense
(D) Boost
(E) Energise
Ans : (D)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should
replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is
correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.

16. We have hired an advertising agency to prepare a campaign to encourage people votes.
(A) People from voting
(B) Voting for people
9
(C) People to vote
(D) Votes by people
(E) No correction required
Ans : (C)

17. During the training programme the new recruits will be briefed about how their role in the new
organisation.
(A) What their roles
(B) About their role
(C) For its roles
(D) Which are their role
(E) No correction required
Ans : (B)

18. The equipment is in such poor condition that we have no alternative to buy new ones.
(A) Many alternative like
(B) Any alternative except
(C) No other alternative
(D) No alternative but
(E) No correction required
Ans : (D)

19. Since the deadline has been changed from next week to this Thursday you should give this work
priority.
(A) Be given this work priority
(B) Not give priority this work
(C) Prioritised this work
(D) Priority this work
(E) No correction required
Ans : (E)

20. After the success of our project we have been receiving more requests than we do not have the
resources to handle them.
(A) Many requests but
(B) Most of the requests
(C) More requests that
(D) Too many requests
(E) No correction required
Ans : (A)

Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given.
These are lettered as (A), (B), (C) and (D).One of these four words printed in bold may be either wrongly
spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or
inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt
and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

21. The document (A) he gave me was long and complicated (B) and I struggled (C) to understand (D)
it. All correct (E)
Ans : (E)

22. We shall have to await (A) and see if these measures (B) are sufficient (C) to address (D) the
problem. All correct (E)
Ans : (A)

23. They are negotiating (A) to try and reach (B) an agreement which will beneficial (C) everyone
concerned. (D) All correct (E)
Ans : (C)

24. The company has decided (A) to allott (B) a substantial (C) portion (D) of its profits to research and
development. All correct (E)
Ans : (B)

25. It remains (A) to be seen whether (B) these reforms (C) will be acceptable (D) by the Board. All
correct (E)
10
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following five sentences (1), (2), (3), (4) and (5) in the proper
sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.
(1) For instance, if we measure the room temperature continuously and plot its graph with time on X-axis
and temperature on the Y-axis,we get a continuous waveform, which is an analog signal. Analog is always
continuous.
(2) The absence or presence of something can be used to plot a digital signal.
(3) An analog signal is a continuously varying signal, similar to a sinusoidal waveform.
(4) Any signal can be classified into one of the two types : analog and digital.
(5) In contrast, a digital signal takes the form of pulses,where we have something or nothing.

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (D)

27. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (B)

28. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (E)

29. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

30. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (C)

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic
error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is
no error, the answer is (E) (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. He has taken care to (A) / compliance with the norms (B) / so he expects the proposal (C) / to be
approved without delay. (D) No error (E)
Ans : (B)

32. Under the terms of the new deal (A) / the channel can broadcast (B) / the next cricket tournament to be
(C) / played among India and Australia. (D) No error (E)
Ans : (D)

11
33. Our equipment gets damage (A) / very often in summer (B) / because there are (C) / frequent power
cuts. (D) No error (E)
Ans : (A)

34. We have received many (A) / of the letters from customers (B) / asking us to extend (C) / the deadline to
repay their loans. (D) No error (E)
Ans : (B)

35. Since I had lived there (A) / for many years the villagers (B) / were very comfortable talked (C) / to me
about their problems. (D) No error (E)
Ans : (C)

36. We have been under (A) / a lot of pressure to (B) / open fifty new stores (C) / by the ending of the year.
(D) No error (E)
Ans : (D)

37. The government has (A) / launched many creative schemes (B) / to make banking services (C) /
available to everyone. (D) No error (E)
Ans : (E)

38. The company is in debt (A) / and has been unable (B) / to pay their employees’ salaries (C) / for the past
six months. (D) No error (E)
Ans : (C)

39. This is turned out to be (A) / one of our most successful projects (B) / and we have made quite (C) / a
large profit from it. (D) No error (E)
Ans : (A)

40. A non banking financial company is a (A) / financial institution similarly to a bank (B) / but it cannot issue
(C) / cheque books to customers. (D) No error (E)
Ans : (B)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits
the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

On October 2, 1983 the Grameen Bank Project …(41)… the Grameen Bank. We invited the Finance
Minister to be the Chief Guest at our …(42)… ceremony. But when the Ministry came to …(43)… that the
ceremony would take place in a remote district, they said it would not be an …(44)… place to launch a Bank
and that the ceremony should be …(45)… in Dhaka so that all the top Government Officials could …(46)…
We stood firm and …(47)… to them that we did not work in urban areas so it made no …(48)… to have the
ceremony in a city …(49)… we had no borrowers. We had the ceremony in a big open field with the Finance
Minister present as Chief Guest. For all of us who had worked so hard to …(50)… this it was a dream come
true.

41. (A) reorganised


(B) merged
(C) named
(D) converted
(E) became
Ans : (E)

42. (A) opening


(B) closing
(C) dedicated
(D) inaugurate
(E) induction
Ans : (A)

43. (A) reveal


(B) know
(C) aware
(D) inform
(E) acquaint
12
Ans : (B)

44. (A) excellent


(B) available
(C) inauspicious
(D) appropriate
(E) obvious
Ans : (D)

45. (A) invited


(B) assembled
(C) done
(D) shifted
(E) held
Ans : (E)

46. (A) present


(B) accompany
(C) attend
(D) involve
(E) entertain
Ans : (C)

47. (A) apologised


(B) told
(C) explained
(D) denied
(E) refused
Ans : (C)

48. (A) difference


(B) sense
(C) difficulty
(D) meaning
(E) point
Ans : (B)

49. (A) where


(B) while
(C) that
(D) however
(E) which
Ans : (A)

50. (A) obey


(B) achieve
(C) discover
(D) built
(E) perform
Ans : (B)
1. How many mango trees will be accommodated with a spacing of 5•0 m x 5•0 m in an area one Hectare ?
(A) 400 tree/ha
(B) 750 tree/ha
(C) 800 tree/ha
(D) 850 tree/ha
(E) 900 tree/ha

2. Of the Total Net Bank Credit (NBC) of the Public Sector Banks at the end of March 2007, what is the
share of Agricultural Lending (Direct and Indirect) ?
(A) 13•6 per cent
(B) 14•6 per cent
(C) 15•6 per cent
13
(D) 16•6 per cent
(E) 17•6 per cent

3. What is the average yield per lactation in buffalo in India ?


(A) 1200 kg
(B) 1250 kg
(C) 1300 kg
(D) 1350 kg
(E) 1400 kg

4. Which one of the following Districts of Andhra Pradesh is considered as the ‘Hub of Fresh Fish Farming’ ?
(A) Nellore
(B) Guntur
(C) Krishna
(D) Godavari
(E) Anantpur

5. At present, per capita availability of milk in India is about—


(A) 200 gram per day
(B) 210 gram per day
(C) 215 gram per day
(D) 220 gram per day
(E) 225 gram per day

6. Under the cold storage, this crop requires 0-1 degree Celsius temperature and 98–100 per cent humidity
……… .
(A) Brinjal
(B) Bhindi
(C) Peas
(D) Grape
(E) Banana

7. This Hybrid variety of Sorghum (Jowar) is high yielding, tolerant to shoot fly, stemborer, with good roti
making qualities suitable for Maharashtra state under Kharif and Rabi Seasons—
(A) AKSV 13 R
(B) SPV 1155 (Variety)
(C) SHD 9690 (Hybrid)
(D) DSV 5 (Variety)
(E) DSV 4 (Variety)

8. Which one of the following Agrofood sector in India has ‘Highest Level of Processing’ (percentage of total
production) ?
(A) Fruits and Vegetables
(B) Milk and Milk Products
(C) Buffalo Meat
(D) Poultry Product
(E) Marine Products

9. This Micro Finance Institution (MFI) in India, is one of the fastest growing MFI in the world with annual
growth rate of 200 per cent—
(A) PRADHAN
(B) BASIX
(C) SKS
(D) MYRADA
(E) Sadaguru Seva Trust

14
10. This Sunflower Hybrid Variety is tall (150 cm–180 cm), early in maturity (95 days), yields 1•7 tonnes to
2•0 tonnes per hectare, is recommended for cultivation at all India level—
(A) KBSH 44 (Hybrid)
(B) KBSH 41 (Hybrid)
(C) KBSH 42 (Hybrid)
(D) LSFH 35 (Maruti-Hybrid)
(E) PSFH 118 (Hybrid)

11. As on March 2007, of the total Kisan Credit Cards (KCC) issued to farmers by Formal Financial
Institutions in India, the share of commercial banks is about—
(A) 37 per cent
(B) 45 per cent
(C) 47 per cent
(D) 49 per cent
(E) 51 per cent

12. During the last four decades, there had ‘Not been any meaningful gain in production’ of this group of
crops in India ……… .
(A) Oilseed crops
(B) Plantation crops
(C) Aromatic and Medicinal plants
(D) Horticultural crops
(E) Pulse crops

13. Which one of the following countries, ranked first in the Inland Fisheries production in 2004-05 ?
(A) Japan
(B) United States
(C) China
(D) India
(E) Thailand

14. What percentages of total cultivable area in India, is presently under ‘Fodder’ production ?
(A) 3•60 per cent
(B) 4•60 per cent
(C) 5•60 per cent
(D) 6•60 per cent
(E) 7•60 per cent

15. This country ranked first in production of ‘Mushrooms’ in the world—


(A) China
(B) Nepal
(C) Bangladesh
(D) Indonesia
(E) Brazil

16. In which one of the following states, more than 2,000 ‘Vermicomposting units’ started by individuals
and/or organization in rural and urban centres ?
(A) Maharashtra
(B) Andhra Pradesh
(C) Punjab
(D) Himachal Pradesh
(E) Karnataka

17. Nearly 35 per cent of the total ‘Fish Processing Facilities’ in India is concentrated in this state—
(A) Goa
(B) Kerala
15
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra
(E) Karnataka

18. This is a premier Institute/Board/Authority set up by Government of India for providing technical and
financial support for creation of postharvest infrastructure for Horticultural crops in India—
(A) APEDA
(B) NCDC
(C) NHB
(D) MPEDA
(E) None of these

19. Which one of the following crops you will suggest to a Big Farmer for getting higher yields and good
income under the ‘Protected cultivation’ or under ‘Green-House condition’ ?
(A) Coloured Capsicum
(B) Vegetable Nursery
(C) Brinjal
(D) Sweet Corn
(E) Lettuce

20. Which one of the following Private Corporate Companies in India is a leader in organized sector
producing ‘Potato chips’ in India ?
(A) ITC
(B) HLL
(C) Clean Food
(D) Pepsi Co.
(E) GD Foods

21. In which one of the following Indian states, percentage of total cultivable area under Horticultural crops is
only 2•75 per cent ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Jharkhand
(D) Chhattisgarh
(E) Uttar Pradesh

22. What percentage of ‘All Economically Productive women population’ in India are engaged in Agriculture
including animal husbandry and fisheries ?
(A) 38 per cent
(B) 48 per cent
(C) 58 per cent
(D) 68 per cent
(E) 78 per cent

23. In which year, the ‘Varsha Bima Yojana’ (Insurance against the adverse incidence of rainfall) was started
in India ?
(A) 2004
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2007
(E) 2008

24. Which one of the following states, the extent of financial exclusion is between 50 to 75 per cent ?
(A) Bihar
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
16
(D) Jharkhand
(E) West Bengal

25. A field of work in which people aim to improve the access of rural communities to efficient, sustainable
financial services is known as or categorized as—
(A) Agricultural Finance
(B) Rural Finance
(C) Micro Finance
(D) Financial Institution
(E) Financial Intermediary

26. The Science of cultivation and harvesting of fruits is called ‘Pomology’, however, of the following fruits,
this fruit crop presently is not covered under the ‘Pomology’—
(A) Water-melon
(B) Banana
(C) Strawberry
(D) Sapota
(E) Custard Apple

27. The ‘Productivity of Banana’ (yield per hectare) is highest in this state—
(A) Tamil Nadu
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Maharashtra
(E) Gujarat

28. Pepsi Co. started Contract farming in Guntur district of Andhra Pradesh for preparation of—
(A) Tomato purees
(B) Basmati Rice
(C) Groundnut Butter
(D) Sunflower Oil
(E) Chilli Paste for Export

29. At present, how many National Research Institutes are working on Development of Products/crops under
‘Agricultural Biotechnologies’ in India ?
(A) 20
(B) 25
(C) 30
(D) 35
(E) 40

30. ‘Shifting Cultivation’ is practiced in India covering about 14•66 lakh hectare area, where in this state
ranked first with 3•75 lakh hectare—
(A) Assam
(B) Arunachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Meghalaya
(E) Tripura

31. Which one of the following flower crops is native of India ?


(A) Gladious
(B) Bougainvillea
(C) Tuberose
(D) Orchids
(E) All these

17
32. What is the Total Plan allocation (Rs. crores) for development of Rainfed/Dryland Agriculture in the XIth
Five Year Plan Period (2007-08 to 2011-2012) ?
(A) Rs. 65,000 crore
(B) Rs. 70,000 crore
(C) Rs. 75,000 crore
(D) Rs. 80,000 crore
(E) Rs. 85,000 crore

33. As on March 31, 2007, how many of the Public Sector Banks had achieved Direct Agricultural Lending
Target (13•5 per cent of Net Bank Credit) stipulated by the RBI ?
(A) Eight
(B) Nine
(C) Ten
(D) Eleven
(E) Twelve

34. This ‘Mango Hybrid Variety’ is early maturity, dwarf and having attractive colour, suitable for
‘Chotanagpur Region’ for the India—
(A) Amrapali
(B) Safed Maldah
(C) Malika
(D) Gulab Khas
(E) Ratna

35. Production period in case of tea after gestation period is to the extant of …… .
(A) 100 years
(B) 50 years
(C) 25 years
(D) 10 years
(E) 5 years

36. Recently, this Public Sector Bank, had launched an innovation called ‘Village Knowledge Centre’ wherein
technology is used to help the farmers improve his productivity—
(A) Punjab National Bank
(B) Central Bank of India
(C) United Bank of India
(D) United Commercial Bank
(E) Union Bank of India

37. As on 31 March, 2008, which one of the following Microfinance Programmes have covered the largest
number of BPL/poor families in India ?
(A) SHG-Bank Linkage Programme
(B) SIDBI Foundation for Micro Credit (SFMC)
(C) Rashtriya Mahila Kosh (RMK)
(D) Friends of Women’s World Banking (FWWB)
(E) Rashtriya Grameen Vikas Nidhi (RGVN)

38. Which one of the following is the name of a fungicide which can move mainly upwards within the plant
and kill the pathogen away from the point of application ?
(A) Semesan
(B) Demosan
(C) Cuprosan
(D) Tulisan
(E) Ceresan

39. As on March 2008, how many ‘No Frill Accounts’ were opened by Banks under Financial Inclusion ?
18
(A) 12 million
(B) 13 million
(C) 14 million
(D) 15 million
(E) 16 million

40. This state is the Leading Producer of Vegetables in India contributing around 19 per cent of country’s
production from 17 per cent of the total area under vegetable—
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) West Bengal
(D) Andhra Pradesh
(E) Karnataka

41. According to the RBI Report (2001-02), this Banking Region of the country has ‘Highest Flow of
Institutional Credit for Agriculture’ in terms of amount of credit extended in Rs. per hectare of Gross Cropped
Area—
(A) Northern Region
(B) North-Eastern Region
(C) Eastern Region
(D) Western Region
(E) Southern Region

42. Based on the Report on Trend and Progress of Banking in India (RBI, 2007), the number of rural
branches of scheduled Commercial Banks in India as on 30th June, 2007, were—
(A) 32,303
(B) 32,121
(C) 30,775
(D) 30,500
(E) 30,633

43. At present (2006), the estimated population of Tractors (Number of Tractors) in India is about—
(A) 28 lakhs
(B) 29 lakhs
(C) 30 lakhs
(D) 31 lakhs
(E) 32 lakhs

44. This being the only country in the world producing all four known commercial varieties of silk viz.,
Mulberry, Tasar, Eri and Muga—
(A) China
(B) Brazil
(C) Japan
(D) India
(E) Korean Republic

45. Which one of the following Pearl Millet (Bajra) variety is early maturity, with high yield and suitable for
Haryana State under irrigated and rainfed situation ?
(A) GHB-757
(B) HHB-146
(C) GHB-538
(D) HHB-94
(E) RHB-121

46. Of the 31 Districts identified in four states as having higher incidence of farmers suicides due to
economic distress. How many of the 31 economically distress districts belonged to Andhra Pradesh ?
19
(A) 10 Districts
(B) 12 Districts
(C) 14 Districts
(D) 16 Districts
(E) 18 Districts

47. Approximately, what percentage of Total Grape produced in India every year dried for Raising Purpose ?
(A) 10 per cent
(B) 12 per cent
(C) 14 per cent
(D) 16 per cent
(E) 18 per cent

48. The Head Quarter of ‘National Fisheries Development Board (NFDB) which was established on 10th
July, 2006 for realizing full potential of Indian Fisheries sector is located at—
(A) Rajendranagar (Hyderabad) A.P.
(B) Cochi (Kerala)
(C) Mangalore (Karnataka)
(D) Mumbai (Maharashtra)
(E) Bhubaneshwar (Orissa)

49. This Central Cattle Breeding Farm is producing ‘HFx Tharparkar Crossbred Bulls’ for breeding purpose
in India—
(A) Andeshnagar (U.P.)
(B) Dhamrod (Gujarat)
(C) Hassergatha (Karnataka)
(D) Suratgarh (Rajasthan)
(E) Alamdhi (Tamil Nadu)

50. Which one of the following countries, ‘Annual Per Capita Consumption’ of Wine is highest (50 litres) ?
(A) China
(B) Australia
(C) USA
(D) France
(E) Germany

Answers :
1. (A) 2. (A) 3. (D) 4. (A) 5. (E) 6. (C) 7. (B) 8. (B) 9. (C) 10. (A)
11. (A) 12. (E) 13. (C) 14. (A) 15. (A) 16. (B) 17. (B) 18. (A) 19. (A) 20. (A)
21. (B) 22. (B) 23. (A) 24. (D) 25. (C) 26. (A) 27. (D) 28. (B) 29. (C) 30. (E)
31. (D) 32. (D) 33. (D) 34. (A) 35. (D) 36. (E) 37. (A) 38. (B) 39. (E) 40. (B)
41. (E) 42. (E) 43. (C) 44. (C) 45. (A) 46. (D) 47. (C) 48. (A) 49. (A) 50. (C)
1. Why did the butcher slaughter Rajendra’s goat ?
(A) Rajendra’s uncles had sold it to him
(B) He had stolen it as he did not have sufficient goats
(C) It was the healthiest of all the goats he had
(D) Rajendra agreed to let him if he was given a share of the profit
(E) None of these

2. Which of the following can be said about Rajendra’s uncles ?


(A) They treated Rajendra badly because they had not been on good terms with his parents
(B) They were cunning thieves and had made a lot of money
(C) They were rich but were jealous of Rajendra’s wealth
(D) They were creative and found indirect ways of helping Rajendra to make money
(E) They tried to drive Rajendra away from the village because they were ashamed of him

20
3. Why did Rajendra leave his village one day ?
(A) He was so upset over the death of his goat that he could not bear to live there any longer
(B) He left in order to sell ash at a nearby village
(C) He had lost his house in a fire set by his uncles
(D) He was in search of a wife since he had no family of his own
(E) His uncles refused him shelter and he had nowhere to stay after his hut burnt down

4. Why did the villagers donate money to Rajendra ?


(1) They saw his bag of ashes and felt sorry for him.
(2) They felt that it was their duty to help him in his time of trobule.
(3) He misled them into thinking he had travelled all the way to the Himalayas.
(A) None
(B) Both (1) & (2)
(C) Only (2)
(D) Only (3)
(E) None of these

5. How did Rajendra get his uncles to stop harassing him ?


(A) He offered them all his wife’s wealth
(B) He told them about his good luck so they decided to treat him well
(C) He pushed them into the river
(D) They realised they could not harm him and gave up
(E) None of these

6. What made the villagers angry with Rajendra’s uncles ?


(A) The ash the uncles had sold them was useless
(B) They were asking an unreasonable price for the ash
(C) They thought the uncles wanted to cheat them just as Rajendra had
(D) His uncles had treated Rajendra very badly
(E) None of these

7. Why did the girl go into the river ?


(A) She had to enter the river to wash her clothes
(B) She wanted to show off her swimming skills
(C) Seeing what Rajendra’s uncles had done she wanted to save him
(D) She lived at the bottom of the river
(E) None of these

8. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?


(1) Rajendra plotted with the villagers to teach his uncle a lesson.
(2) Rajendra married the girl who saved him from drowning.
(3) Rajendra’s uncles were very greedy.
(A) None
(B) Both (1) & (2)
(C) Only (2)
(D) Only (3)
(E) None of these

Directions—(Q. 9–10) Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning to the word printed in bold as
used in the passage.
9. Stayed
(A) delayed
(B) remained
(C) lived
(D) postponed
21
(E) stopped

10. Rest
(A) balance
(B) relax
(C) calm
(D) quiet
(E) others

Directions—(Q. 11–12) Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning to the word printed in
bold as used in the passage.
11. Sacred
(A) devil
(B) unfaithful
(C) sinless
(D) unholy
(E) religious

12. Good
(A) dishonest
(B) incapable
(C) unhealthy
(D) unsuitable
(E) disobedient

Directions—(Q. 13–17) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should
replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is
correct as it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

13. Our country is one of the most densely populated in the world and need increased food production.
(A) needy of increasing
(B) needed an increases
(C) need increasingly the
(D) needs to increase
(E) No correction required

14. This is an organisation which helps the poor by providing loans at mostly less rates of interest—
(A) at much smaller
(B) at very low
(C) with such lower
(D) for so little
(E) No correction required

15. I cannot say if I definitely get into the college of my choice but my teachers are confident that I will—
(A) that I shall definitely
(B) whether I was definitely
(C) why I was definite
(D) unless I definitely was to
(E) No correction required

16. Since this is a crucial project you should choose those who are experienced, for it—
(A) will be experiencing
(B) are experienced
(C) have experience of
(D) experiences from
(E) No correction required
22
17. Learnt that he wanted to be posted in the city, I requested the manager to transfer him—
(A) Once I learn
(B) I have learnt since
(C) One learning that
(D) While learning because
(E) No correction required

Directions—(Q. 18–22) In each question below a sentence with four words printed in bold type is given.
These are lettered as (A), (B), (C) and (D) One of these four words printed in bold may be either wrongly
spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or
inappropriate if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt
and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

18. It is true (A) that credit card companies cannot import (B) such (C) high charges (D) on customers. All
correct (E)

19. In our opinion these norms (A) are not applicant (B) in this kind (C) of situation. (D) All correct (E)

20. The government is trying (A) to control (B) the price raise (C) but this is not the method it should
adopt. (D) All correct (E)

21. To ensure (A) there has been no fraud (B) the accounts of the previous (C) year need to be carelessly
(D) examined. All correct (E)

22. In this time of recession you should consider (A) the possibility (B) of reducing (C) your expenditure.
(D) All correct (E)

Directions—(Q. 23–27) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper
sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
(1) I, therefore, contacted him, found out his fees and that he wanted to study at a Teacher’s Training
College.
(2) He sent me a letter of thanks but I was surprised to also find some currency notes in the envelope.
(3) While reading the newspaper I saw an interview with a boy who had ranked eighth in the SSC exams.
(4) He knew I did not expect any account of the money yet he had returned the balance of the amount I had
sent, as his expenditure was less.
(5) He was unable to study further because his father earned only forty rupees a day.
(6) I accordingly sent Rs. 1,800 to cover his expenses for six months.

23. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

24. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
(A) (2)
(B) (3)
(C) (4)
(D) (5)
(E) (6)

25. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
23
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

26. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearangement ?
(A) (2)
(B) (3)
(C) (4)
(D) (5)
(E) (6)

27. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement ?
(A) (1)
(B) (2)
(C) (3)
(D) (4)
(E) (5)

Directions—(Q. 28–32) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic
error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is
no error, the answer is ‘E’. (Ignor errors of punctuation, if any.)

28. Base on the research (A) / we have conducted in (B) / different parts of the country (C) / this scheme will
be successful. (D) No error (E)

29. I want to share (A) / my experience with you (B) / though you will (C) / benefit from it. (D) No error (E)

30. He used to advise (A) / his students to do (B) / their work serious if they (C) / wanted to achieve their
goals. (D) No error (E)

31. Any of these branches do (A) / not require more than (B) / two employees since they (C) / have been
recently established. (D) No error (E)

32. He encouraged us to (A) / think but none of the (B) / suggestions we made was (C) / discussed at the
meeting. (D) No error (E)

Directions—(Q. 33– 40) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits
the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

From the beginning, we …(33)… that we would trust our clients and never …(34)… the judiciary in seeking
repayment of our loans. We feel that our relationship is with people …(35)… than with papers. We succeed
or fail depending on how …(36)… our personal relationship is with our borrowers. Today, the …(37)… in
other banks is that every borrower is going to run away with their money so they tie him or her up in legal
documents to make …(38)… that the borrower cannot escape the reach of the bank. In …(39)… cases the
borrower does end up defaulting but this is less than one per cent. To us this represents a …(40)…
remainder of what we need to improve to succeed.

33. (A) clear


(B) decided
(C) determine
(D) firm
(E) emphatic

34. (A) used


(B) obey
24
(C) involve
(D) brief
(E) apply

35. (A) instead


(B) preferable
(C) prior
(D) rather
(E) less

36. (A) better


(B) valuable
(C) endured
(D) benefited
(E) strong

37. (A) assumption


(B) guess
(C) undertaking
(D) responsibility
(E) guarantee

38. (A) safe


(B) confirm
(C) certain
(D) surely
(E) believe

39. (A) open


(B) hardly
(C) often
(D) seldom
(E) rare

40. (A) past


(B) eager
(C) compulsorily
(D) constant
(E) persisted

Answers with Explanations


1. (E) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (E) 6. (C) 7. (E) 8. (D) 9. (C) 10. (B) 11. (D) 12. (B)
13. (D) Change ‘need increased’ to ‘needs to increase’ Here the subject is Signular and it requires Singular
Verb.
14. (B) Change ‘at mostly less’ to ‘at very low’.
15. (A) Change ‘if I definitely’ to that ‘I shall definitely’.
16. (C) Change ‘are experienced, for’ to ‘have experience of’.
17. (E)
18. (B) Change ‘import’ to ‘impose’.
19. (B) Change ‘applicant’ to ‘applicable’.
20. (C) Change ‘raise’ to ‘rise’.
21. (D) Change ‘carelessly’ to ‘carefully’.
22. (E) No error.
23. (C) 24. (D) 25. (A 26. (E) 27. (D)
28. (A) Change ‘Base’ to ‘Based’.

25
29. (C) Change ‘though’ to ‘and’.
30. (C) Change ‘serious’ to ‘seriously’.
31. (A) Change ‘do’ to ‘does’.
32. (E) 33. (B) 34. (C) 35. (D) 36. (E) 37. (A) 38. (C) 39. (E) 40. (D)

Allahabad Bank Agriculture Officers Exam., 2009

1. According to the World Economic Forum which of the following groups of countries have the most developed
financial system in the world ?
(A) USA–France
(B) France–Britain
(C) India–USA
(D) Britain–Australia
(E) USA–Britain
Ans : (E)

2. Which of the following sectors of US economy were passing through a phase of slow down recently and
wanted US Govt. to provide bail out packages to them ?
1. Agricultural sector
2. Auto sector
3. Banking and Financial Services Sector
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 2 and 3 only
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (C)

3. Which of the following statement(s) is/are true about the buy back of the Foreign Convertible Bonds
(FCBs), which were in news recently ?
1. Govt. has put a ban on the buy back of the Foreign convertible Bonds.
2. Govt. has now allowed the buy back of the Foreign convertible Bonds.
3. Companies can now pre pay the foreign convertible bonds from their Indian rupee resources and/or
through their foreign currency accruals.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 2 and 3 only
(E) None of these
Ans : (D)

4. Which of the following countries has decided to issue a currency note equivalent to that of US$ 200
million as it is struggling with the world's highest inflation rate of 231 million per cent ?
(A) Somalia
(B) Ethiopea
(C) Sudan
(D) Uganda
(E) Zimbabwe
Ans : (E)

5. The Reserve Bank of India in its mid term review of the monetary policy in October 2008 had said that the
inflation would be around 7% by the year-end.
Which of the following is/are indications on the basis of which RBI gave this statement ?
1. Headline inflation as measured by the wholesale price index has started declining
2. Commodity prices are coming down
3. Domestic Demand is also slowing down

26
4. Fuel prices are lowered down recently
(A) 1 and 2 only
(B) 1 and 4 only
(C) All 1, 2, 3 and 4
(D) Only 4
(E) None of these
Ans : (B)

6. As we all noticed in the recent past almost all major banks were offering loans at cheaper rates. Which
was/were the major event(s) that took place in the financial sector, which prompted banks to do so ?
1. RBI frequently announced a cut in various rates and ratios
2. Govt. provided Rs. 7000 crore refinance to SIDBI to help SSIs
3. Housing loans upto Rs. 20 lakhs will now be treated as loan to priority sector
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these
Ans : (D)

7. Which of the following statements is/are TRUE about the Lehman Brothers Holdings Inc.
which was in news sometimes back ?
1. The US Govt. provided a US $ 7000 million bail out package to the company
2. The company filed for bankruptcy in a court in New York
3. The company is now out of financial crisis and is busy in its restructuring so that it can start afresh.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)

8. Which of the following States became the first State in India to reserve a Govt. job for HIV + candidates ?
(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Delhi
(E) None of these
Ans : (B)

9. The Govt. of India recently decided to allow Currency Futures in India. In addition to Ministry of Finance
which is/are the other organization(s) whose permission/approval is needed for such operations in India ?
1. International Monetary Fund (IMF)
2. Reserve Bank of India (RBI)
3. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) Only 2 and 3
Ans : (E)

10. The Reserve Bank of India has decided to help banks, as a temporary measure, by providing additional
liquidity support under LAF. What is the full form of LAF ?
(A) Loan Adjustment Fund
(B) Liquidity Adjustment Facility
(C) Long Awaited Funds
27
(D) Loan Against Funds
(E) None of these
Ans : (B)

11. As per the report being published in media now the economy of Asia is fast approaching at the saturation
point while the growth prospects for Europe and US appear to be bleak. Hence Chinese, Americans and
others are now looking towards—
(A) Africa
(B) South East Asia
(C) Latin America
(D) Gulf countries
(E) None of these
Ans : (B)

12. The formal or institutional credit delivery system in rural India comprises of which of the following ?
1. Cooperative Credit Institutions
2. Commercial Banks
3. Regional Rural Banks
4. Self Help Groups
(A) Only 1 and 2
(B) Only 3 and 4
(C) Only 1, 2 and 3
(D) All 1, 2, 3 and 4
(E) None of these
Ans : (C)

13. As per the reports published recently in the newspapers/magazines the Current Account Deficit of India's
Balance of Payment during 2007-08 was at a very high level. When compared to the Gross Domestic
Product (GDP) the percentage of the Current Account Deficit of 2007-08 was about what per cent of the
GDP at that time ?
(A) 0•5%
(B) 0•75%
(C) 1%
(D) 1•25%
(E) 1•5%
Ans : (E)

14. The FDIC a USA based financial sector organization's name was in news recently. What is the full form
of FDIC ?
(A) Federal Insurance Deposit Corporation
(B) Financial Insurance and Deposits Company
(C) Federal Income and Deposits Corporation
(D) Financial Instruments and Development Company
(E) None of these
Ans : (A)

15. The Reserve Bank of India has recently issued guidelines to banks on Pillar 2 of Basel II framework.
Pillar 2 deals with which of the following ?
1. Better human resource management
2. Adequate capital to support risks
3. Better profitability with minimum number of employees
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (B)
28
16. Which of the following countries recently signed the Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) and
became the 179th country to do the same ?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Sudan
(D) Iraq
(E) None of these
Ans : (E)

17. A State Mission on Urban Poverty is formed by which of the following States in India ?
(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Kerala
(E) Tamil Nadu
Ans : (D)

18. The Govt. of India these days is trying to implement new projects/schemes for the development of North
Eastern Region (NER) of our country. Which of the following statement (s) is/are True about the North
Eastern Region of our country ?
1. The NE Region comprising eight States has a high literacy level and is rich in ethnic cultural heritage with
linguistic diversity.
2. The region has very good educational institutions and facilities as each and every district has a very good
school/college and one or two institutes for higher learning.
3. The Govt. of India is trying to open few model central schools in the Region so that children of the Region
can compete with the children of other zones/regions as entire education in the NE Region is given in local
languages at present.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (E)

19. India has recently signed an agreement with which of the following to form a Free Trade Area from
January, 2009 ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) EU
(D) Latin America
(E) None of these
Ans : (A)

20. Which of the following States has decided to modernize Godavari Delta by investing a huge sum of Rs.
3,361 crores ?
(A) Tamil Nadu
(B) Maharashtra
(C) Kerala
(D) Andhra Pradesh
(E) None of these
Ans : (D)

21. Which of the following State Govts. has decided to request the Govt. of India to provide 33.3%
reservation for the backward classes in State Assemblies and in the Lok Sabha ?
(A) Gujarat
(B) Uttar Pradesh
29
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
(E) Andhra Pradesh
Ans : (D)

22. Which of the following is not a department of the Ministry of Finance, Govt. of India ?
(A) Department of Economic Affairs
(B) Department of Expenditure
(C) Department of Revenue
(D) Department of Foreign Investments
(E) Department of Disinvestments
Ans : (D)

23. Which of the following countries recently signed a security cooperation agreement with India when our
Prime Minister visited that country recently ?
(A) North Korea
(B) South Korea
(C) China
(D) Japan
(E) Nepal
Ans : (D)

24. Which of the following two countries decided to approach International Monetary Fund (IMF) to support
them in their efforts to avoid financial turmoil which engulfed some big nations ?
(A) Hungary and Ukrain
(B) Croatia and Russia
(C) Russia and China
(D) USA and Russia
(E) Australia and China
Ans : (A)

25. As we all know a B. K. Chaturvedi Committee was set up by the Govt. of India to give recommendations
on oil and natural gas sector. Which of the following is/are not amongst its recommendations ?
1. Special taxes to be imposed on all oil products in the country
2. Excise duties on petrol to be reduced to Rs. 10 per litre till March 2009
3. Subsidy on LPG should be increased from present 25% to 40%
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) Only 1 and 2
Ans : (D)

26. Which of the following is not a social sector programme being run by the Govt. of India ?
(A) Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission
(B) National Rural Health Mission
(C) National Agricultural Insurance Scheme
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) Mid Day Meal Scheme
Ans : (C)

27. Under the Agricultural Debt Waiver and Debt Relief Scheme, the Govt. of India recently gave the first
instalment of credit to the banks. What was the amount of the1st instalment ?
(A) Rs. 10,000 crore
(B) Rs. 15,000 crore
(C) Rs. 20,000 crore
(D) Rs. 25,000 crore
30
(E) None of these
Ans : (D)

28. As per the newspaper reports how many bank branches India has at present ? (all the banks put
together) About—
(A) 25,000
(B) 30,000
(C) 50,000
(D) 60,000
(E) 70,000
Ans : (C)

29. As per the reports published in various newspapers/magazines in several nations of Asia, Africa and
Latin America more people have mobile phones than bank accounts. What is the position in India in regard
to these two facilities ? [Pick up the correct statement(s)]
1. In India about 260 million people have mobile phones.
2. At present about 34% of Indian population is enjoying the formal banking facilities.
3. RBI has recently approved mobile Banking (m–Banking) and favours SMS based small ticket payments
upto Rs. 15,000.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

30. The World Investment Report 2008 was released in September 2008. This report is published every year
by—
(A) Govt. of India
(B) World Trade Organization (WTO)
(C) Asian Development Bank (ADB)
(D) World Bank
(E) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
Ans : (E)

31. The National Illness Assistance Fund (NIAF) which was set up in 1997 is now known with a new name
as—
(A) Rastriya Arogya Nidhi (RAN)
(B) National Health Mission (NHM)
(C) Pulse Polio Abhiyan (PPA)
(D) Integrated Disease Surveillance Project (IDSP)
(E) None of these
Ans : (A)

32. Bhimsen Joshi who was chosen for India's highest civilian award ‘Bharat Ratna’ is a famous—
(A) Sitarist
(B) Tabla Player
(C) Classical Singer
(D) Classical Dancer
(E) Cine Actor
Ans : (C)

33. As we all know the UN Security Council and IAEA want Iran to stop enrichment of Uranium as they fear
that Iran may produce nuclear armaments. What is Irans’ view on the issue ?
1. Iran says it is doing enrichment for civilian purposes only
2. Iran is of the view that in the present scenario of the building tension in gulf region it needs a nuclear
bomb to protect its interests.
31
3. Iran has signed Nuclear Proliferation Treaty (NPT) and it is doing whatever is allowed to do under NPT's
terms and conditions
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)

34. As we all know some new initiatives were introduced in the area of Fiscal Management by the Govt. of
India. Which of the following acts was passed a few years back to keep a check on the fiscal indiscipline on
macro economic parameters ?
(A) FERA
(B) FRBMA
(C) FEMA
(D) Public Debt Act
(E) None of these
Ans : (B)

35. As we all know the Govt. of India has launched a massive infrastructure development programme known
as Bharat Nirman. What is/are the goal(s) of this programme ?
1. To bring at least one crore hectares additional land under assured irrigation
2. To provide internet connections to all 1,25,000 villages by 2012.
3. To provide road connectivity to all villages with a population of 1000 in plains and 500 in hilly areas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) 1 and 3 only
(D) 2 and 3 only
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (C)

36. Some members of the World Trade Organization (WTO) have raised objections on India's decision to
give export subsidies on which of the following commodities ?
(A) Wheat
(B) Sugar
(C) Rice
(D) Steel
(E) Cement
Ans : (C)

37. Who among the following is the author of the book entitled, “To a Hunger-free World” ?
(A) A.P.J. Abdul Kalam
(B) M. S. Swaminathan
(C) Jaswant Singh
(D) Nelson Mandela
(E) None of these
Ans : (B)

38. National Games and Sports 2011 will be organised in which of the following states ?
(A) Goa
(B) Maharashtra
(C) Delhi
(D) Rajasthan
(E) None of these
Ans : (A)

39. ‘Jakumi’ is the mascot of which of the following events ?


32
(A) Commonwealth Games 2009
(B) SAARC Games 2010
(C) National Games 2009
(D) European Union Games 2012
(E) FIFA World Cup 2010
Ans : (E)

40. Nobel Laureate (2008) Jean-Marie Gustave le Clezio writes in which of the following languages ?
(A) French
(B) Spanish
(C) Japanese
(D) German
(E) None of these
Ans : (A)

41. Shiva Narayan Chandrapol, who was honoured with “Cricketer of the Year, 2008” by ICC, belongs to—
(A) India
(B) South Africa
(C) West Indies
(D) Sri Lanka
(E) None of these
Ans : (C)

42. ……… was the only Indian to win a gold medal in Olympic 2008.
(A) Saina Nehwal
(B) Sudesh Kumar
(C) Pankaj Advani
(D) Mahesh Bhupati
(E) Abhinav Bindra
Ans : (E)

43. The name of Jigme Khesar N. Wangchuk was in news, since he was enthroned as the…… of the
following country.
(A) President of Bhutan
(B) King of Bhutan
(C) Prime Minister of Thailand
(D) King of Cambodia
(E) Prime Minister of Cambodia
Ans : (B)

44. Irani Cup is associated with which of the following games ?


(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Golf
(E) Lawn Tennis
Ans : (B)

45. Recently Govt. of India has decided to increase the direct foreign investment, from present 26 per cent
to—
(A) 40%
(B) 45%
(C) 49%
(D) 74%
(E) 100%
Ans : (C)

33
46. Third summit of IBSA was organised in October 2008 in—
(A) New Delhi
(B) Salvador
(C) Durban
(D) Mumbai
(E) None of these
Ans : (A)

47. Recently, who of the following was awarded National Amity Prize 2008 ?
(A) Shekhar Gupta
(B) Kiran Desai
(C) Vikram Seth
(D) Anita Desai
(E) Khushwant Singh
Ans : (E)

48. As per news in the newspapers, the President of country is Mr. Mugabo who has signed an agreement
with the opposition leader Morgan Swanariroy to share to rule the country. What is the name of the country ?
(A) Zimbabwe
(B) Croatia
(C) Sudan
(D) Ethiopia
(E) Egypt
Ans : (A)

49. Dronacharya Prize is awarded in the field of…… for excellence in coaching.
(A) Literature
(B) Games and Sports
(C) Cinema
(D) Classical Dance
(E) None of these
Ans : (B)

50. Which of the following rate/ratio is not fixed by Reserve Bank of India ?
(A) Rapo rate
(B) SLR
(C) CRR
(D) Inflation
(E) RBI fixes all the above
Ans : (D)

34