You are on page 1of 2

Totul despre evaluarea de la clasa a II-a, n 8 ntrebri i rspunsuri

1. Va fi evaluat copilul meu? Care este scopul organizrii unei astfel de evaluri?
Toi copiii de clasa a II-a din Romnia vor parcurge aceast evaluare. Aceast evaluare NU este un examen i NU este un concurs. Scopul evalurii este dublu: s tie, att prinii, ct i nvtoarea, n ce msur copilul i-a nsuit elementele de baz specifice vrstei: scris, citit, socotit; s se poat corecta eventualele dificulti ale copilului pe parcursul celor doi ani care mai rmn la dispoziia nvtoarei (clasa a III-a i a IV-a). n urma evalurii, nvtoarea va avea o imagine detaliat asupra copilului dumneavoastr i va putea mult mai uor s corecteze, individualizat, eventualele dificulti, vor putea fi identificate i ncurajate punctele tari ale fiecrui copil. Aceast evaluare va permite dasclilor s neleag progresul n timp al elevilor i capacitatea lor de a-i mbunti situaia colar.

2. Care sunt disciplinele la care va fi evaluat copilul meu?


Scris/citit i socotit.

3. Cine realizeaz subiectele?


Subiectele sunt elaborate de ctre experi din cadrul ministerului. Evaluarea elevilor este o tiin. Ea nu se limiteaz doar la not, ci i la alte caracteristici, care permit mult mai bine s nelegem specificul fiecrui copil, att n punctele sale tari, ct i eventualele dificulti.

4. Cum influeneaz aceast evaluare evoluia copilului meu?


n funcie de rezultatul la aceast evaluare, nvtoarea va avea o imagine mult mai clar asupra eventualelor dificulti specifice fiecrui copil. Astfel, mpreun cu prinii, nvtoarea va putea s amelioreze situaia propunnd soluii specifice fiecrui elev, ca el s reueasc mai bine.

5. Oare, la aceast vrst, un eventual eec nu conduce la demobilizarea copilului i, implicit, a prinilor?
Nu, pentru c rezultatul acestei evaluri nu este de tipul admis/respins. nvtoarea este un bun profesionist ce tie s evite descurajarea copiilor care

au i dificulti punctuale. nvtoarele sunt formate profesional i pentru a ti cum s gestioneze astfel de situaii. Comunicarea colii cu prinii este esenial. E important ca ei s neleag bine rolul acestor evaluri, astfel nct s poat ameliora situaia copiilor lor, fr tensiuni inutile. De exemplu, cu un copil care este creativ, dar are o mai mic putere de concentrare asupra unei sarcini, se vor desfura activiti specifice n vederea creterii capacitii sale de concentrare, pstrndu-se totodat firea sa creativ. Cldura printeasc este esenial.

6. Aceast evaluare nu este un factor de stres n plus pentru elevi i prini?


Ca orice evaluare, ea poate s fie un factor de stres dac prinii nu sunt corect informai. Evaluarea se va insera firesc n programul copiilor i este constructiv ca prinii s nu induc team copilului pe aceast tem. Milioane de copii din Uniunea European dau acest tip de testri de muli ani. Este bine ca la vrsta de 8-9 ani copiii s nceap s se simt responsabili i s contientizeze c este n puterea lor s-i amelioreze situaia. Pe lng cunotine, coala trebuie s le ofere copiilor i competene. Gestionarea responsabilitilor este un lucru pe care coala trebuie s le ofere, nc de la cea mai fraged vrst.

7. Se vor realiza ierarhii?


Exclus! La aceast vrst ierarhiile nu au nicio relevan. Obiectivul este s identificm ct mai devreme vulnerabiliti n dobndirea cunotinelor i competenelor i s le corectm pe parcursul clasei a III-a i a IV-a, ani n care elevii vor studia cu aceeai nvtoare.

8. Nu exist pericolul organizrii claselor n funcie de rezultate?


Nu. Segregarea copiilor n funcie de aceste rezultate ar fi o abatere extrem de grav din partea nvtoarei i a directorului i ar trebui sancionat exemplar. Cadrele didactice din Romnia au fost instruite n acest sens. Orice suspiciune c s-ar putea face aa ceva va fi temeinic verificat.

Material realizat de experii n educaie ai Fundaiei Micarea Popular

Fundaia Micarea Popular