You are on page 1of 0

MCQs on Indian freedom movement prepared by drabhilashs@gmail.

com
For more questions https://www.facebook.com/groups/Noninutilisvixi/
Homoeopathy competitive exams discussion forum

1 Landholders Society was founded by
a. William Adams
b. Devendranath Tagore
c. Dwarkanath Tagore
d. Anandmohan Bose
2. British India society was founded by
a. Devendranath Tagore
b. Dadabhai Naoroji
c. William Adams
d. A O Hume
3 J Shanker shet was associated with
a. Madras Mahajan Sabha
b. Bombay Presidency Association
c. Poona Sarvajanik Sabha-
d. Bombay Association-
4 Bengal British India society was formed in
a. 1852
b. 1843
c. 1839
d. 1837
5. Which among the following was formed in London?
a. British India society
b. East India Association
c. Indian Association
d. British India society
6. Indian Association was founded by Anandmohan Bose and S N Banerji in Calcutta
in the year
a. 1876
b. 1867
c. 1866
d. 1852
7. The first session of the Indian National Congress was held in
a. Bombay
b. Calcutta
c. Delhi
d. Ahmedabad
8 Who is not considered as a moderate?
a. Pheroze Shah Mehta
b. Khudiram Bose
c. Dadabahi Naoroji
d. Badruddin Tyabji
9. In 1899, the Savarkar brothers founded
a. Mitra Mela
b. Abhinava Bharat
c. Anushilan Samiti
d. The Ghadar Party
10. Indian Sociologist was published by
a. Bramhabandhav Upadhyay
b. Aurobindo Ghosh
c. S. Sanyal
d. Shyamji Krishn varma
11. The partition of Bengal took effect from
a. 19th July 1905
b. 14
th
may 1905
c. 16th October, 1905.
d. 13
th
September 1905
12. The growing differences between the moderates and extremists regarding the
pace of the movement and the techniques of struggle led to the Surat Split in the
year
a. 1907
b. 1908
c. 1909
d. 1910
13. In 1917, Gandhi organized Satyagraha in Champaran (Bihar) on the invitation of
a. Rajendra Prasad
b. Raj Kumar Shukla
c. J V Kriplani
d. All of the above
14. Sardar Patel joined Gandhi during
a. Satyagraha in Champaran
b. Kheda campaign.
c. Struggle against Tinkathia system
d. All of the above
15. Gandhi started Satyagraha against the Rowlatt Act which sought to curtail civil
liberties of Indians in the name of curbing terrorist violence,in the year
a. 1916
b. 1917
c. 1918
d. 1919
16. Tagore returned his knighthood in protest related to
a. The Rowlatt Act:
b. Jallianwala Bagh Event:
c. Khilafat Issue
d. Chauri Chaura incident
17. The violent incident at Chauri Chaura happened in the year
a. 1920
b. 1921
c. 1922
d. 1923
18. Gains of the Non-Cooperation Movement include all except
a. Strengthening of nationalist sentiments
b. Movement reached the remotest corners of the country Participation of
women in a big way
c. Adoption of Satyagraha by the nationalists
d. None of the above
19. C R Das., Moti Lal Nehru and Vitthal Patel were known as
a. No Changers
b. Pro-Changers
c. Responsivists
d. None of the above
20. In November 1927, the government appointed the Indian Statutory Commission
chaired by
a. Irwin
b. Simon
c. Dyer
d. Gaidilieu
21. Which of the following is not true about Simon Commission (1928)
a. the government appointed it to go into the question of further
constitutional reforms.
b. All its members were Englishmen.
c. Congress decided to boycott it.
d. None of the above
22. Which is false regarding Nehru Report.?
a. The report recommended dominion status for India.
b. It rejected separate electorates for the Muslims but recommended
reservation of seats for the Muslims in Muslim minority areas.
c. The congress accepted the Nehru Report but the Muslim league rejected it.
d. None of these
23. R P Bismil, Jogesh Chatterjee and Sachindranath Sanyal are associated with
a. Hindustan Republican Association
b. AITUC
c. ITUF
d. INA
24. Free Hindustan was published by
a. Aurobindo Ghosh
b. Tarak Nath Das
c. B K Ghosh
d. Bhupendra Nath Dutta
25. Bhagat Singh, Azad and Rajguru killed Saunders in the year
a. 1908
b. 1818
c. 1928
d. 1938

Answers
1.c
2.c
3.d
4.b
5.b
6.a
7.a
8.b
9.a
10.d
11.c
12.a
13.b
14.b
15.d
16.b
17.c
18.d
19.b
20.b
21.d
22.d
23.a
24.b
25.c