You are on page 1of 10

PAPER

A

e c i t c Pra stions Que

Inter national Competitions
and Assessments for Schools

DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL INSTRUCTED.

STUDENT’S NAME:

Read the instructions on the ANSWER SHEET and fill in your NAME, SCHOOL and OTHER INFORMATION. Use a 2B or B pencil. Do NOT use a pen. Rub out any mistakes completely. You MUST record your answers on the ANSWER SHEET.

ENGLISH

Mark only ONE answer for each question. Your score will be the number of correct answers. Marks are NOT deducted for incorrect answers. Use the information provided to choose the BEST answer from the four possible options. On your ANSWER SHEET fill in the oval that matches your answer. Questions may sometimes be placed next to each other. Make sure you read ACROSS the page and answer the questions in the correct order. You are NOT allowed to use a dictionary or an electronic translator.

This is Bubble s. otherwise I’ll be to er tt le is th st po better Lots of love from Old Ginger Nut. Grandad da an Gr at me ft le u When yo and let’s see if Aunty s ar te e os th y Dr .’ I don’t want rt hu r ve ne as fle w said. t rat when I get home nuisance!’ I’d like a pe Thursday ternoon but ng in the creek this af hi fis me ok to d da an e’ll have Gr andad kept saying. id sa d da an Gr buzzing. fleas. ene says I’d ing around!’ Aunty Ir zz bu u yo t ou th wi ek we at it home. ‘W Gr h. Grandad cuddle him as he had to t no me ld to e to get en Ir anybody. ad re a te r ou t go s Irene ha come home. day. Old Ginger Nut’s Holiday Here I am at the farm . ut lled ‘Old on. ‘Come Monday d’s I cried.S. All we could hear we da to ic cn pi a d ha e ter next W going to be a lot quie s ’ It ‘ .’ Aunty Ir ale wh a as g bi as h fis a had a creek at home. One Tree Farm Kangaroo Valley Dear Mum said. tle longer.Read Old Ginger Nut’s Holiday and answer questions 1 to 8. we sh wi I a. I wish I was at und a Wednesday ene collect eggs I fo Ir y nt Au g in lp he s wa When I ’re a rotten id. I don’t wa nt ay here a lit P. st ne s ’ t ra . ‘A fe home. Au an ss fu a ch su de ma Bubbles fleas. they sa d da an Gr . fis y an h tc ca t ’ we didn ene cooked in a minute. te r fo rs fish finge Friday re bees y. Old Ginger N ’ I don’t like being ca y. ‘Rotten pests. Ginger Nut’! I want to nty Tuesday d licked me all over. PLEASE let me st to come home yet. ICAS English Practice Questions Paper A © EAA 2 .

’ ‘You’re so noisy I can’t wait for you to go home. They are subheadings in the letter. When Grandad says.1. 4. Old Ginger Nut is angry with his mother. ‘It’s going to be a lot quieter here next week without you buzzing around!’. Why are the words ‘Monday’ to ‘Friday’ written in CAPITAL LETTERS? (A) (B) (C) (D) They are days of the week. 3 ICAS English Practice Questions Paper A © EAA . he means (A) (B) (C) (D) ‘Your constant noise keeps me as busy as a bee. I had. dirty.’ 5.  n which day does the reader first notice a change in Old Ginger Nut’s feelings about O staying with his grandfather? (A) (B) (C) (D) Monday Tuesday Wednesday Friday 6.’ ‘I’ll be able to work harder on the farm when you go.’ ‘I’ll miss you when you’re not here next week. The word ‘pests’ is used to describe things which are (A) (B) (C) (D) ugly. Who wrote this letter? (A) (B) (C) (D) Grandad Aunty Irene Old Ginger Nut Old Ginger Nut’s mum 2. 3. I could. troublesome. the contraction ‘I’d’ is made up of the words (A) (B) (C) (D) I did. dangerous. When Old Ginger Nut says ‘I’d like a pet rat’. I would. The writer wants to highlight important information.

She always thinks about other people. 1 8. Helping Aunty Irene. 3 2. The shaggy brown dog chased Michaels’ cat up into the tree. dog chased Michaels’ cat up into the tree. the best title would be (A) (B) (C) (D) Holidays with Mum. 3. Put these pictures into the correct order to show what Old Ginger Nut did during the week. 2. (A) (B) (C) (D) The shaggy brown dog chased Michael’s cat up into the tree. 4. Choose the sentence which is PUNCTUATED CORRECTLY. 4. For questions 9 and 10 choose the best option. 2. Lynette is very caring. 1. 1 3. If Old Ginger Nut wrote a story about his holiday.7. The shaggy. Which of the following words describes Lynette? (A) (B) (C) (D) patient reliable considerate independent ICAS English Practice Questions Paper A © EAA 4 . 1. 9. 3. 4 2. My Time at Grandad’s. dog chased Michael’s cat up into the tree. 10. Fishing with Grandad. brown. The correct order for the pictures is (A) (B) (C) (D) 4. The shaggy brown.

this page is meant to be blank. 5 ICAS English Practice Questions Paper A © EAA .

Sources “Old Ginger Nut’s Holiday” text. images and graphics © EAA 2006.au © 2010 Educational Assessment Australia. training and consulting services and a wholly owned enterprise of the University of New South Wales. UNSW Global Pty Limited. Every effort has been made to trace and acknowledge copyright. The following year levels should sit THIS Paper: Australia Brunei Hong Kong Indonesia Malaysia New Zealand Pacific Singapore South Africa Year 3 Primary 3 Primary 3 Year 4 Standard 3 Year 4 Year 3 Primary 2 Grade 3 PAPER A THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES Educational Assessment Australia eaa. Educational Assessment Australia apologises for any accidental infringement and welcomes information to redress the situation.Acknowledgment Copyright in this booklet is owned by Educational Assessment Australia. unless otherwise indicated. EAA is an education group of UNSW Global Pty Limited.unsw. a not-for-profit provider of education. ABN 62 086 418 582 .edu.

a Paper E EXAMPLE 1: Debbie Bach FIRST NAME LAST NAME Inter national Competitions and Assessments for Schools THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES HOW TO FILL OUT THIS SHEET: EXAMPLE 2: Chan Ai Beng FIRST NAME LAST NAME EXAMPLE 3: Jamal bin Abas FIRST NAME LAST NAME • Rub out all mistakes completely. • Print your details clearly in the boxes provided. A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D FIRST NAME to appear on certificate LAST NAME to appear on certificate A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L A B C D E F G H I J K L A B C D E F G H I J K L A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B C D E F A B A B A B A B A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z U V W X ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / P Y Z Y Z C A R U V U V U V U V U V W X W X W X W X W X Y Z Y Z Y Z Y Z Y Z Z U V I T U V U V W X Y Z W X Y Z E C Q R S T Q R S T Q R S T Q R S T U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z U Q M N M N M N O P O P O P Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z O I T S E G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I J J J J J J J J J K L K L K L K L K L K L K L K L K L M N O P Q R S T U V M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z S N C D E F C D E F C D E F C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z W X Y W X Y Z ’ / ’ / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / ’ – / – – DATE OF BIRTH Are you male or female? Male Female Day Month Year 0 1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 (optional) CLASS *046003* 0 1 0 1 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T Does anyone in your home usually speak a language other than English? Yes No School name: Town / suburb: Today’s date: Postcode: 2 3 5 6 7 8 9 . • Make sure you fill in only one oval in each column.

a E Paper Inter national Competitions and Assessments for Schools . as shown.eaa. Visit www.TO ANSWER THE QUESTIONS Example: Choose the word that is closest in meaning to the underlined word.edu. (A) (B) (C) (D) quiet careful immediate deliberate Immediate is the word closest in meaning to prompt in this C sentence. I want you to give this important matter prompt attention. A B C D START 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D Your privacy is assured as EAA fully complies with appropriate Australian privacy legislation. so you would fill in the oval .unsw.au for more details.

pun) and text conventions (e. main clause) questions about the meaning of words or phrases TD Textual devices SYN Syntax VOC Vocabulary ICAS English Practice Questions Paper A © EAA .g.QUESTION 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 KEY C D D B C B B D A C DESCRIPTION OF SKILL Interpret information in a personal recount to identify the writer Infer the meaning of a word: pests Identify the parts of contraction in a personal recount Interpret the meaning of an idiomatic expression in a personal recount Identify the change in the writer’s tone in a personal recount Identify the use of capital letters for subheadings Synthesise a personal recount to sequence a set of illustrations Identify the theme of a personal recount Identify the correct use of list commas and the possessive apostrophe Synthesise a description to identify a character trait AREA RL VOC SYN VOC RL TD RL RL SYN VOC LEVEL OF DIFFICULTY Easy Medium Easy Medium Medium/Hard Easy Medium/Hard Medium Medium Medium LEGEND Area refers to the particular curriculum area or strand assessed by the question. noun. metaphor. extracts from novels. RL Reading – Literary RF Reading – Factual questions which require students to comprehend and interpret texts such as stories. editorials. tense) and the recognition of grammatical terms (e. pronoun reference. poems. reports. captions) questions about accuracy and clarity within sentences or texts (e.g.g. advertisements. tables and images from a range of curriculum areas.g. including texts which incorporate diagrams. e. use of different font sizes and types. reviews. plays questions which require students to understand and interpret information and argument texts. rhetorical question. explanations questions which require students to recognise and to interpret textual devices which include figurative and rhetorical language (e.g.

Level of difficulty refers to the expected level of difficulty for the question. Easy Medium Medium/Hard Hard more than 70% of candidates will choose the correct option about 50–70% of candidates will choose the correct option about 30–50% of candidates will choose the correct option less than 30% of candidates will choose the correct option ICAS English Practice Questions Paper A © EAA .