You are on page 1of 27

Perkahwinan Melayu Brunei

Pengenalan

Seperti adat istiadat melayu, etnik Melayu Brunei juga mempunyai istiadat yang unik dalam pengendalian majlis perkahwinan. Pada zaman dahulu, majlis perkahwinan melayu Brunei dijalankan dalam masa 2 minggu. Akan tetapi dengan kekangan masa pada zaman ini menyebabkan masa untuk majlis ini semakin singkat.

Bedudun / berjarum-jarum Lawatan berkali-kali dilakukan oleh kedua keluarga pihak pengantin lelaki akan memulakan lawatan untuk melamar Jawapan tidak akan diperoleh dalam hari yang sama Setelah mengetahui jawapan. pihak pengantin lelaki akan pergi sekali lagi ke rumah pengantin perempuan Rombongan untuk bertanyakan tentang ͚tanda pertunangan͛ .

$150) Mas Kawin / Berian Dalam bentuk wang. barangan sebagai tanda penghargaan kepada perempuan yang ingin dikahwini. Wajib dalam Islam .Pertunangan Pembuka Mulut Simbol ikatan perhubungan antara lelaki dan perempuan yang akan menjadi suami isteri Menandakan permulaan pertunangan (bayaran antara $100 .

‡ Kadang-kadang.Pertunangan 'Sepengadak Kain Terunaµ ‡ ‡ ‡ Disertakan dalam (hantaran berian) yang terdiri daripada baju cara melayu dan songkok dikembalikan semasa upacara 'akad nikah'. lelaki teresbut hendaklah memberikan 'belanja hangus' kepada tunangnya untuk perbelanjaannya. Sepengadak kain teruna tidak diperlukan seandainya bakal pengantin lelaki hadir semasa menghantar tanda pertunangan. . ‡ Dalam tempoh bertunang. ‡ Pihak lelaki akan membawa tanda pertunangan ke kediaman bakal tunangnya dan menyerahkannya kepada wakil pihak perempuan. ‡ Bakal pengantin lelaki juga dibolehkan untuk memberi cenderamata yang lain kepada bakal pengantin perempuan. keluarga pihak perempuan akan membalas dengan memberikan kek atau baju cara melayu.

lelaki tersebut dikehendaki untuk membuat bayaran yang ditetapkan oleh keluarga pihak perempuan. ‡ Langkah Dulang berlaku seandainya perempuan yang hendak di kahwini ini mempunyai kakak yang belum berkahwin lagi sementara Langkah Sungai ialah seandainya lelaki itu bukan dari Puak Tutong manakala perempuan tersebuat adalah dari Puak Tutong.Pertunangan ‡ Seandainya berlaku Langkah Dulang atau Langkah Sungai. .

Majlis Pertunangan .

istiadat bersanding .adat berbedak dan berinai .adat penghantaran berian .Perkahwinan .istiadat akad nikah .

Istiadat ͚badak badak mandi ͚ Hanya terdiri daripada keluarga pengantin Pengantin perempuan memulakan malam berbedak Pengantin ditepung tawar dengan bedak (tepung beras .bunga melor) Pengantin dilulur dengan bedak tradisional dari muka hingga ke hujung kaki Pengantin disiram dengan air (langgir dan limau nipis) dikelilingi 7 orang kanak-kanak memakai selendang berlainan warna dan memegang lilin. .

Istiadat badak. pengantin akan berkurung dan bedak tidak akan ditanggalkan dari badan pengantin dan makan minum akan dihidangkan oleh pengangun di bilik beangun .badak mandi Pengantin akan mematikan lilin yang dipegang dengan menyembur dengan air melalui mulut sebanyak 3 kali Setelah selesai bersiram.

Malam Bebadak Pengantin perempuan digendong ke pelamin Pengantin duduk di tikar khas( baldu yang bersulam emas berbentuk segiempat) Di setiap penjuru tempat duduk diletakkan ͚dian͛ atau lilin bewarna kuning Para tetamu akan ͚menculiki͛ dan bakal pengantin lelaki akan diiringi ke pelamin Bedak tradisional diwarnakan dengan 7 warna dan diletakkan tempat khas .

.

Selepas itu pengantin tersebut akan disuruh duduk dikatil untuk sementara waktu sambil pengangun menunjukkan tapak tangannya dengan berhajat. Majlis Masuk Adat Berinai pengantin akan berdiri diatas katil dengan didahului pengangun. .Adat berinai / berpacar Upacara ini kebiasaannya mengambil tempat tengah malam sebelum hari perkahwinan dan di langsungkan berasingan pada kediaman masing-masing.

. Pengantin itu kemudiannya akan diarahkan untuk berdiri dan akan di bawa mengelilingi katil sebanyak 3 kali dan seterusnya duduk tempat yang telah dikhususkan di katil yang mana disediakan lapik. Selepas itu.Adat Berinai / berpacar Tindakan ini seterusnya akan diikuti oleh pengantin dimana seterusnya pengangun akan memegang tangan pengantin teresbut sambil membacakan doa. orang-orang tua keluarga akan mengambil giliran untuk menampal pengantin dengan inai.

Istiadat Akad Nikah ‡ Akad Nikah ialah upacara agama Islam dimana Ijab dan Kabul akan dilaksanakan bagi mengisytiharkan bahawa pasangan tersebut adalah sudah menjadi pasangan suami dan isteri yang sah. pengantin lelaki akan bersalam dengan jurunikah (tok Kadi). Semasa melangsungkan Ijab dan Kabul. ‡ Pengantin lelaki akan memakai baju cara Melayu berwarna putih dengan bertopikan songkok/ destar dan sinjang. ‡ Empat lilin akan dinyalakan di empat penjuru lapik yang didudukinya. .

Istiadat Akad Nikah .

. dan memberikan penghargaan diatas kehadiran mereka. Istiadat Bersanding dilangsungkan di kediaman pengantin perempuan. ‡ Di sebelah pagi. ‡ Pengantin lelaki akan makan terlebih dahulu daripada semua dan selepas itu baru ia di bawa untuk bertemu dan berjarah (bersalaman) dengan jemputan-jemputan lelaki. pengantin lelaki dan pengantin pengantin perempuan akan dimandikan dengan campuran air wangi.Istiadat Bersanding ‡ Bersanding adalah tradisi dimana kedua-dua pengantin akan duduk bersebelahan di atas pelamin.

tapi sekarang. . kontainer dan sebagainya. buah tangan telah digantikan dengan pelbagai barangan seperti roti. cawan. pengantin lelaki akan bertukar memakai pakaian perkahwinannya bagi acara bersanding. para tetamu akan diberi bunga telur. ibu pengantin lelaki dan saudara mara perempuan pula akan ͚berjarah͛ di khemah jemputan perempuan. ‡ Di masa dahulu. ‡ Selepas berjumpa dengan tetamu.Istiadat bersanding ‡ Manakala.

Pengantin perempuan akan meniup padam api kecil itu yang di lakukan sebanyak 3 kali. ‡ Serentak di tempat pengantin perempuan. ‡ Setelah siap berpakaian. pengantin lelaki tersebut pun akan berangkat untuk ke rumah pengantin perempuan. pengangun untuk pengantin perempuan akan memulakan adat pengarusan di mana pengangun akan memasang lilin dan membakar benang dari tujuh warna yang dipakai oleh pengantin perempuan di lehernya. .Istiadat bersanding ‡ Pengantin lelaki dan pengantin perempuan akan memedankan warna dan corak yang sama.

Istiadat bersanding ‡ Apabila tibanya pengantin lelaki di kediaman pengantin perempuan. pengantin lelaki akan di payungi dan ianya akan disuruh berjalan dalam pusingan kecil sebanyak 3 kali yang dikenali sebagai Pusing Naga yang masih lagi diamalkan. dia akan ditemani oleh seorang lelaki tua yang berperanan sebagai penjaganya. . ‡ Di kediaman pengantin perempuan. ‡ Orang tua tersebut kebiasaannya seorang yang dihormati dan mempunyai ilmu agama yang teguh bagi melindungi pengantin lelaki dari ancaman sihir dan sebagainya.

Keluarga terdekat pengantin perempuan akan menarik keluar keris tersebut dan apabila ianya dimasukkan kembali kedalam sarungnya. . barulah istiadat bersanding dilaksanakan. adat 'mencabut keris' akan di lakukan. pengantin lelaki akan di bantu oleh penjaganya untuk menaruh tangannya di ubun-ubun pengantin perempuan. ‡ Sebelum duduk. kadang-kadang ini dilakukan oleh pengantin lelaki itu sendiri. Sebelum pengantin lelaki dibenarkan duduk di sebelahnya di pelamin tersebut.Istiadat bersanding ‡ Seterunya. ‡ Pengantin perempuan sedia menanti keadiran pengantin lelaki di pelamin. pengantin lelaki mesti memacahkan buluh yang diletakkan di pintu depan rumah sebelum masuk rumah. ‡ Buluh ini akan dipecahkan oleh penjaga pengantin lelaki tersebut dangan memijak-mijaknya. di bahu kiri dan bahu kanan seterusnya.

pasangan akan keluar ke verandah untuk di perlihatkan kepada para hadirin atau diikuti dengan acara adat basuh kaki bagi adat Tutong. penjaga pengantin lelaki akan membaca 'selawat' sebanyak 3 kali untuk kedamaian dan kebahagiaan rumah tangga pasangan tersebut yang akan disahut oleh para hadirin. ‡ Yang berikutnya.Istiadat bersanding ‡ Apabila kedua pasangan pengantin sudah duduk di atas pelamin. diikuti dengan bacaan 'doa selamat' untuk keselamatan dan memohon rahmat. .

Istiadat Bersanding .

\ ‡ Keluarga pengantin lelaki akan memulakan upacara tersebut dengan membasahi kaki pengantin perempuan diikuti dengan pemberian duit atau barang kemas kepada orang yang telah dilantik sebagai hadiah. parang dan batu pengasah. di mulakan oleh pengantin perempuan dengan meletakkan kakinya di atas batu pengasah diikuti dengan pengantin lelaki meletakkan kakinya di atas kaki pengantin perempuan.Adat Basuh Kaki ‡ Basuh kaki or Buri Pu'o dalam bahasa Tutong ialah adat resam dimana kaki pengantin perempuan akan di tuangkan air. . ‡ Di masa silam. kebiasaan para jemputan akan memberikan ternakan seperti kerbau dan pokok buah-buahan. ‡ Kedua-dua pengantin hendaklah membuka kasut di kaki kanan masing-masing. Barang yang diperlukan bagi acara ini ialah air. dimana pada hari tersebut hanya akan membawa tanda seperti buah dari pokok tersebut.

Adat Basuh kaki .

.Adat makan bersuap ‡ Ini ialah adat resam di mana pengantin perempuan akan menyuap pengantin lelaki dengan tangannya sendiri. Ini dijalankan selepas adat basuh kaki dan di niatkan untuk menambahkan kemesraan diantara pengantin baru itu. garam dan asam untuk adat makan bersuap. air. Ia adalah kemestian untuk menyediakan nasi kuning.

Adat mulih 3/7 hari ‡ Adat mulih 3 atau 7 hari ialah tradisi di mana si pengantin lelaki akan pulang ke rumahnya asal dengan isterinya selepas tinggal selama 3 atau 7 hari di kediaman isterinya. Inin menandakan penamatnya upacara perkahwinan orang Brunei. . Kebiasaannya keluarga pihak lelaki akan memberikan hadiah seperti barang rumah dan barangan dapur kapada pasangan ini.