Toplo cinkovanje ili bojenje?

Prednosti toplog cinkovanja nad bojenjem Dalje po strani Poređenje troškova Koje su najčešće zaštite od korozije?

Budući da poznajemo uzroke nastajanja korozije, možemo brzo pronaći adekvatno rešenje. Kiseoniku, različitim gasovima, kiselinama ili bazama, solima i vlazi potrebno je sprečiti pristup površini metala. Čelik moramo prevući tankom metalnom ili nemetalnom prevlakom, koja ga štiti od dalje korozije. Najvažnije kod svake zaštite je da površina metala mora biti dobro očišćena i odmašćena, jer se u suprotnom zaštitni sloj neće uhvatiti za podlogu. Metalne prevlake To su najkvalitetnije prevlake. Moramo odabrati metale koji su elektropozitivniji od gvožđa (cink, aluminijum). Ove prevlake su zaštićene oksidnim slojem i na taj način štite sebe i gvožđe od dalje oksidacije. Prevlake koje su manje elektropozitivne od gvožđa (olovo, kalaj, nikl, bakar) doduše štite površinu gvožđa od korozije, međutim ako su na površini ogrebotine, korozija je verovatnija, nego kod nezaštićenog komada gvožđa. Načini zaštite gvozdenih elemenata metalnim prevlakama: 1. Potapanje: Predmet potapamo u rastopljeni metal (cink – toplo cinkovanje, kalaj). Toplo cinkovanje – antikorozivna zaštita čelika cinkom – potapanje elemenata u rastopljeni cink. Za sve konstrukcije i elemente koji su izloženi spoljnoj atmosferi. Centrifugalno cinkovanje – to je isto tako toplo cinkovanje, samo što se neposredno nakon potapanja mali elementi centrifugiraju u posudi za centrifugu. Namenjeno je malim elementima sa navojima i drugim malim delovima – potapanje u rastop cinka u perforiranoj posudi koja se nakon  potapanja centrifugira čime se uklanja suvišni cink i oblikuje čista površina prevlake. Kontinuirano toplo cinkovanje – kontinuirani postupak toplog cinkovanja gde se u rastopu cinka vrši kontinuirano cinkovanje lima ili žice. Proizvodnja pocinkovanog lima i žice u kolutima namenjena je daljoj upotrebi i oblikovanju završnih proizvoda. 2. Raspršivanje rastopljenog metala: Šerardizacija – antikorozivna zaštita čelika cinkom – obrtanje elemenata i cinkovog praha u bubnjevima na visokoj temperaturi. U posebnom sudu istovremeno se topi metalna žica (olovo, cink-šerardizacija, aluminijum, kalaj) koja se pod pritiskom vazduha raspršuje po predmetu. Predmet ravnomerno okrećemo da bi se kapljice rastopljenog metala uhvatile na celu površinu. Metalizacija cinkom – antikorozivna zaštita čelika cinkom – brizganje rastopljene žice od cinka pištoljem. 3. Galvanizacija: Galvansko cinkovanje – antikorozivna zaštita čelika cinkom – na bazi elektrolita, cinkove anode i katode. Cinkovanje galvanizacijom – galvansko toplo cinkovanje, srebrom, mesingom i niklom. Pre cinkovanja, proizvod se hemijski odmašćuje i ispira, a zatim dolazi na red ecovanje. Ecovanje je menjanje površine predmeta hemijskim sredstvima u

1/4

posrebrivanja i mesingovanja. 4. a potreba za obnavljanjem premaza se pokazuje 2/4 . pa zatim dekapiranje. Kada gvozdene predmete prevučemo cinkom. Dekapiranje je odstranjivanje oksidne pene sa metala luženjem i plamenom. 3. Posle cinkovanja proizvod ispiramo. proizvod isperemo. Bojenje čelika bez prethodno očišćene površine nije dobro obavljen posao.Toplo cinkovanje ili bojenje? tečnom ili gasnom obliku. Postupak: čeličan predmet očistimo. To su na primer kiseline. Plastificirani predmeti su veoma otporni na habanje. 5. Kod bojenja se uzimaju u obzir troškovi peskarenja Sa2 ½. Plastificiranje Na predmet brizgamo veštačku masu. Postupak ponovimo više puta. brizganjem ili potapanjem. početno ulaganje u bojenje čelika debljine 20 mm i toplog cinkovanja je jednako. Vruć predmet premazujemo voskom da bismo zatvorili pore. Nemetalne prevlake 1. lima (ulja i masti ubrzavaju koroziju ako sadrže nezasićene masne kiseline). a zatim ponovo ispiranje. osnovni premaz. Postupak je sličan kod niklovanja. Bojenje i lakiranje Boje i lakovi ne samo što štite. hloridi. Brunirana površina odbija veoma malo svetlosti. Boja predmeta se kreće od metalno sive do crne boje. jednostavno i prilično jeftino. Sledi anodno ili katodno hemijsko odmašćivanje. a zatim cinkujemo. Emajliranje se najviše afirmisalo u proizvodnji kuhinjskog posuđa. Proizvod ponovo ispiramo. već doprinose estetskom izgledu predmeta. Po izvršenom ecovanju. 2. a zatim ga pasiviramo ili hromatizujemo (samo cink može da se pasivira). kao i dva pokrivna premaza. Toplo cinkovanje povoljnije od bojenja Što se troškova tiče. Mineralne masti ili ulja Koristimo za kratkotrajnu zaštitu mašina. Nanosimo ih četkicom. zagrejemo na 600oC i potopimo u laneno ulje. Bojenje i lakiranje su najčešće zastupljeni postupci. Alate i delove mašina koji nisu posebno zaštićeni premazujemo mašću i uljem. Nanošenje je brzo. Na metal nanosimo emajliranu masu i proizvod stavljamo na temperaturu od 750oC do 850oC. Veoma su otporne. iznosi otprilike 15 EUR/m2 površine čelika. zato se ovaj postupak koristi u optičkoj industriji. Bruniranje Čelik prevlačimo gvozdenim oksidom i pore premazujemo voskom. Proizvod isperemo i osušimo. ali krhke. Emajliranje Emajli su staklene prevlake. štitimo ih od korozije.

dok je kvalitetnim premazima bojom po pravilu potrebna popravka već nakon 10 godina. Prednost toplog cinkovanja jeste što ne dopušta nikakve sumnje u kvalitet budući da cinkane prevlake nisu moguće na slabo očišćenoj površini čelika. U tom slučaju koristimo boje za cink (dupleks zaštita).6-8 280 30-40 10 325 5-6. Komparativna tabela troškova toplog cinkovanja i bojenja Vrsta proizvoda Debljina zidova (mm) Specifična površina (m2/t) Troškovi cinkovanja (EUR T 17-25 13-15 205 Teške konstrukcije Srednje konstrukcije 13-17 15-20 230 Lake konstrukcije 10-13 20-25 245 8-10 Veoma lake konstrukcije 25-30 6. to je jednostavno. Toplo cinkovanje je otpornije na mehanička opterećenja Prevlaku dobijenu toplim cinkovanjem odlikuje mnogo bolja otpornost na mehanička opterećenja. to je toplo cinkovanje jeftinije u poređenju sa bojenjem. nije potrebno više nikakvo održavanje.5 EUR/ m2.5 4-5 40-50 50-65 420 500 9 8 3/4 . Dodatni dekorativni premaz bojom Ako želite dodatni dekorativni premaz bojom. što je kod bojenja izvodljivo. za vreme postojanja. Za 9-milimetarski lim troškovi toplog cinkovanja iznose jedva 9 EUR/m2 . a troškovi bojenja narastu i do 19. Poznato je da za prevlaku dobijenu toplim cinkovanjem. a kasnije i češće. Ova prevlaka je 8 puta bolja od epoksidnih premaza. cinkovanje je jeftinije i postojanije Toplo Što je lim tanji.Toplo cinkovanje ili bojenje? za nepune tri godine. a čak 20 puta bolja od PVC premaza i nanosa epoksidnog praha.

2005. Diseldorf 4/4 .Toplo cinkovanje ili bojenje? 4 Serijski artikli 65 3 750 cca. 100 7.5 250 Izvor: Časopisi Feuerverzinken. Izdavačka kućaa: Institut Feuerverzinken GmbH. l.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful