You are on page 1of 0

SAMPLE

PAPER
3
2
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
MENTALABILITY
1. Sonia watched television for 2hours. Howmanyminutesdid shespend in it ?
(A) 30minutes (B) 60minutes (C) 120minutes (D) 180minutes
2. Which two solids make up this given figure ?
(A) Pyramid,Cylinder
(B) Cone,Cylinder
(C) Cone,Cube
(D) Pyramid,Cone
3. What are the number of squares in the given figure ?
(A) 1
(B) 3
(C) 6
(D) 7
4. Look at the given schedule :
Artteacher'sschedule
Class Start Finish
Photography 07:45 09:25A.M.
AdvancedArt 09:40 10:40A.M.
Sketching 10:50
A.M.
A.M.
A.M. 11:50A.M.
ComputerGraphics 12:10P.M. 12:55P.M.
ArtHistory 01:00P.M. 02:40P.M.
Whendoescomputergraphicsclassbegin?
(A) 12:10P.M. (B) 07:45A.M. (C) 09:40A.M. (D) 10:50A.M.
5. Look at this diagram.
Pink
Both
Rectangle
Howmanyarebothpinkandrectangles?
(A) 4
(B) 6
(C) 12
(D) 5
6. Vinitaused five ` 10 coins tobuy the puzzlebook whichcosts ` 45.
P
uzzle

B
oo
k

Howmuchchangeshouldshereceive?
(A) ` 10
(B) ` 5
(C) ` 6
(D) ` 7
7. What is the greatest whole number you can make using the digits 1, 5, 0, 6?
(A) 5,601 (B) 6,501 (C) 6,051 (D) 6,510
3
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
8. Which of the following is equal to 3,206 ?
(A) 300+20+6 (B) 3,000+20+6 (C) 3,000+200+6 (D) 3,000+200+60
9. Arrange the number of students from greatest to least.
SchoolEnrolment
Grade NumberofStudents
Kindergarten 576
Grade1 432
Grade2 496
Grade3 553
(A) Kindergarten,Grade3,Grade2,Grade1 (B) Grade1,Grade2,Grade3,Kindergarten
(C) Kindergarten,Grade2,Grade3,Grade1 (D) Grade1,Grade3,Grade2,Kindergarten
10. If the pattern continues, how many dots will likely be in Row 5 ?
Row1
(A) 18 (B) 20 (C) 22 (D) 24
11. Harishworked inatoystore. Between9:00A.M. and10:00A.M., thestoresold125 toys.Between
10:00A.M.and11:00A.M.,thestoresold79toys.Howmanytoysweresoldbetween9:00A.M.and
11:00A.M. ?
(A) 204 (B) 194 (C) 46 (D) 240
12. What is the temperature shown by the thermometer ?
0
10
20
30
50
60
70
80
90
100
40
F
(A) 35F
(B) 25F
(C) 40F
(D) 15F
13. There are 3 children standing in line for movie tickets.
(i) Javedisfirstinline. (ii) ChintooisbehindLipika.
Whatistheorderofthechildrenfromfirsttolast?
(A) Javed,Lipika,Chintoo (B) Javed,Chintoo,Lipika
(C) Chintoo,Javed,Lipika (D) Lipika,Javed,Chintoo
14. Which of the following figures shows
5
7
of the jelly beans in the jar shaded ?
(A) (B) (C) (D) Noneofthese
4
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
15. Aparna made the triangular number cards shown below.
6 10 21 4
Which of the following statements aboutAparna's number cards is true ?
(A) Eachcardcontainsatwodigitnumber.
(B) Threecardscontainanevennumber,andonecardcontainsanoddnumber.
(C) Eachcardcontainsanumbergreaterthan5. (D) Eachcardshowsanumberdivisibleby3.
SCIENCE
16. Group the insects according to the number of wings they have and select the correct option.
Mosquito Housefly Workerant Cockroach Moth
Insectswith Insectswith Insectswith
nowings 1pairofwings 2pairsofwings
(A) Workerant Housefly Moth
(B) Cockroach Mosquito Housefly
(C) Moth Housefly Mosquito
(D) Cockroach Workerant Moth
17. Which of the following animals reproducesby laying eggs?
(A) (B) (C) (D)
18. WhichofthefollowingcorrectlyshowstheorderofplanetswithincreasingdistancefromtheSun?
(A) Mercury Mars Earth Saturn Uranus Jupiter Venus Neptune
(B) Mercury Venus Earth Mars Jupiter Saturn Uranus Neptune
(C) Jupiter Saturn Uranus Neptune Earth Venus Mars Mercury
(D) Mars Mercury Venus Earth Neptune Uranus Saturn Jupiter
19. The organ shown in the figure is located _____.
(A) Inthehead (B) Ontheleftsideofthebody
(C) Ontherightsideofthebody (D) Belowthewaist
20. Which of the following is NOT a good habit?
(A) Washingourhandsbeforeeatingfood. (B) Eatingregularlyatthesametimeinaday.
(C) Swallowingthefoodwithoutchewingit. (D) Eatingfreshandwarmfood.
21. Which of the following telephone services is used within a country ?
(A) STD (B) Local (C) ISD (D) Noneofthese
5
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
22. If you send a photographthrough email from India to your friend in Japan, how long will it take
to reach?
(A) Afewseconds (B) Afewminutestoanhour
(C) Afewdaystoaweek (D) Afewweekstoamonth
23. Which of the following best shows water conservation in action?
(A) Drinking less water (B) Brushing teeth using a mug of water
(C) Watering plants with hose (D) A leaking tap
24. Which of the following is NOT used in the kitchen?
(A) (B) (C) (D)
25. The tool shown in the figure is used by which of the following persons ?
(A) Painter
(B) Mason
(C) Plumber
(D) Farmer
26. Namethekindofmaterialsusedtomakethepartsofthecarlabelled
X, Y and Z.
X Y Z
(A) Glass Plastic Metal
Z
X
Y
(B) Ceramic Rubber Wood
(C) Glass Rubber Metal
(D) Plastic Metal Rubber
27. Which of the following animals eats both plants and animals?
(A) (B) (C) (D)
28. The man shown in the figure is obese because of the excess intake of ____.
(A) Minerals
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Vitamins
29. In which of the following containers rate of evaporation will be fastest?
(A) (B) (C) (D)
6
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
30. Rahulandhisfriendwerewalkingdownastreettoreachthetemple.Suddenlyhisfriendmetwith
an accident. Which of the following symbols will help Rahul locate the hospital for his friend?
(A) (B) (C) (D)
31. Which of the following is the fourth planet from the Sun?
(A) Redplanet (B) Blueplanet (C) Morningstar (D) Eveningstar
32. Dineshmadea3Dmodelofoneofthehumanbodysystemsasshownin
the figure. Which human body system did he make?
(A) Digestivesystem
(B) Skeletalsystem
(C) Muscularsystem
(D) Respiratorysystem
33. Cow is the source of which of the following food items ?
(i) Cream (ii) Curd (iii) Butter (iv) Honey
(A) (i)&(ii) (B) (ii)&(iii) (C) (i),(ii)&(iii) (D) (i),(ii),(iii)&(iv)
34. Om classified some objects under four different groups: Q, R, S and T as shown in the table.
GroupQ
GroupR
GroupS
GroupT
Hockeystick
Handkerchief
Cartyre
Staplerpins
Cricketbat
Blouse
Balloon
Safetypins
The objects have been classified according to their _______.
(A) Flexibility (B) Weight (C) Material (D) Use
35. Which of the following food items is prepared from rice?
(A) (B) (C) (D)
36.
IlooklikeZeerathoughgreenamI,
TomakeyourstomachhealthyIalwaystry,
Eatmealwaysafteryourmeal,
Irefreshyourmouth,yousurelyfeel.
Who am I?
(A) Cardamom (B) Saunf (C) Cinnamon (D)Cumin
37. Which of the following is NOT correct regarding the given figures ?
(A) Bothofthemcannotpreparefoodontheirown.
(B) Bothofthemfeedondeadmatter.
(C) Bothofthemareanimals.
(D) Bothofthemtakeinair.
7
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
38. On the same night, Suja and Vijay were looking at the Moon from
FullMoon
different parts of New Delhi. Suja correctly drew the shape of the
Moon as shown in the given figure.
Which of the following shapes would Vijay see?
(A) (B) (C) (D)
39. To model the Earth's rotation, you will _________.
(A) Spininoneplace (B) Jumpupanddown (C) Movebackandforth (D) Walkaroundafriend
40. According to the given pie chart, which activity makes
maximum use of water ?
(A) Flushingtoilet
Flushing
toilet
Drinking
People
bathing
Washing
clothes
Washingdishes
(B) Washingclothes
(C) Washingdishes
(D) Peoplebathing
41. Which one of the following match is NOT correct ?
(A) Roots Absorbwaterandmineralsalts
(B) Stem Transportswaterandmineralsaltstoallpartsoftheplant
(C) Leaves Absorbwaterfromair
(D) Seeds Growintonewplants
42. The script in which the Punjabi language is written is known as _____.
(A) Devnagri (B) Gurmukhi (C) Wright (D) Braille
43. Which of the following vehicles is used by hawkers?
(A) (B) (C) (D)
44. The house shown in the figure is generally seen in _____.
(A) Cities (B) Villages
(C) Lakes (D) Polarregions
45. Select the odd one out from the following with respect to mode of transport.
(A) (B) (C) (D)
46. Which of the following has been matched INCORRECTLY ?
Bones Organ(s) it protect(s)
(A) Skull Brain
(B) Ribcage Lungs
(C) Ribcage Heart
(D) Backbone Liver
8
13
th
NSO
|
LevelI
|
Class3 SetB
47. The Earth completes one revolution in ____.
(A) Onehour (B) Oneyear (C) Oneday (D) Onemonth
48. Raju's doctor checked him using the instrument shown in the figure.
Whatdid shecheck?
(A) Histemperature (B) Hisheartbeat
(C) Hisweight (D) Hisheight
49. Agroupofstudentscompletedafloatorsinkexperiment. Theyput
six objects into a bucket of water. The objects were made of three
differentmaterials:clay,plasticandsteel.Thegivenfigureshowsthe
results of the experiment.
Which material always sank in this experiment ?
Bucket
Plastic
cup
Water
Steelspoon Steelnail
Clay
ball
Clay
boat
Plasticduck
(A) Clay (B) Plastic
(C) Steel (D) Allofthese
50. Which of the following is only an audio means of communication ?
(A) (B) (C) (D)
SPACEFORROUGHWORK
1. (C) 2. (B) 3. (D) 4. (A) 5. (A) 6. (B) 7. (D)
8. (C) 9. (A) 10. (B) 11. (A) 12. (B) 13. (A) 14. (A)
15. (B) 16. (A) 17. (A) 18. (B) 19. (B) 20. (C) 21. (A)
22. (A) 23. (B) 24. (C) 25. (B) 26. (C) 27. (B) 28. (B)
29. (A) 30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (C) 34. (C) 35. (D)
36. (B) 37. (C) 38. (A) 39. (A) 40. (D) 41. (C) 42. (B)
43. (A) 44. (D) 45. (A) 46. (D) 47. (B) 48. (B) 49. (C)
50. (A)
ANSWER KEYS