HBLS 1103

(A) i. PELAN LANTAI BENGKEL KEMAHIRAN HIDUP

LALAUAN KECEMASAN

LALAUAN KECEMASAN

1

HBLS 1103

ii. Petunjuk

SOFT BOARD WHITE BOARD MEJA PELAJAR MEJA GURU SINKI TANDAS RAK TERBUKA ALMARI MEJA BULAT

SOKET TINGKAP LUBANG TANDAS

2

bilik guru.HBLS 1103 STOR ALAT & BAHAN KIMIA STOR ALAT & BAHAN BUKAN KIMIA BENGKEL ELEKTRONIK BENGKEL PERTUKANGAN Bilik Guru Ruang Tunjuk Cara TANDAS RUANG HASIL KERJA PELAJAR TANDAS iii. Rajah : Ruang P & P. ruang tunjuk cara dan stor. 3 .

Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru. Ciri-ciri Keselamatan dan Pencegahan Kemalangan Bengkel. Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 1. segera beritahu guru yang berkenaan. 4. 1. Jika berlaku kemalangan atau kecederaan . 7. 3. Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel. 8. 6. Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan. 5. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru.HBLS 1103 (A)ii. Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah. 2.1 CIRI-CIRI KESELAMATAN Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah 4 . 1.

Kebakaran 4. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel. 6. 9. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. 2. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel.HBLS 1103 1. 10. Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan.Kejutan elektrik . Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999. gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik.2 Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . 5. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. 3. 8. 5 . Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat.Kecederaan dan kemalangan . Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. 7. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku: .

Organisasi dan sumber yang diperlukan untuk menjalankan program dan rancangan keselamatan perlu ada. Pihak pengurusan dan pekerja hendaklah bekerjasama dengan ikhlas dan sepenuh hati di dalam usaha pencegahan kemalangan. Pencegahan kemalangan adalah merupakan elemen yang perlu ada di dalam sistem pengurusan yang baik. Pengetahuan dan teknologi yang terkini hendaklah digunakan untuk mencegah kemalangan di dalam bengkel.HBLS 1103 2. bencana atau gangguan. Keselamatan ditakrifkan sebagai suatu keadaan terpelihara atau terhindar daripada bahaya. 6 . MENCEGAH KEMALANGAN DI BENGKEL Pencegahan bermaksud mengelak atau mencegah daripada sebarang kemalangan dari berulang dan mengurangkan kemalangan. Satu polisi keselamatan yang jelas hendaklah diadakan di setiap tempat kerja. la merupakan perkara untuk mencegah daripada berlakunya kemalangan. Pihak pengurusan tertinggi menerajui segala usaha untuk meningkatkan keselamatan di tempat kerja.

Ini dapat memudahkan barang tersebut dicari semula oleh orang lain apabila hendak menggunakannya. Serpihan logam yang tidak digunakan pula perlulah dibuang ke tempat yang dikhaskan. Selain itu ruang berjalan kaki juga mestilah bersih daripada segala lebihan projek dan alatan yang digunakan. 7 . Seperti mana yang kita tahu serpihan logam amat berbahaya kepada diri kita dan orang lain kerana permukaannya tajam dan boleh membawa kepada luka yang dalam.HBLS 1103 2. Kawasan kerja juga mestilah mempunyai susun atur yang baik. Hal ini kerana keadaan di dalam bengkel semasa bekerja sangat sesak. Hal ini kerana lantai yang kotor dan licin boleh mengganggu tumpuan kerja seseorang dan boleh mengakibatkan kemalangan.1 Keadaan Bengkel Para pelajar mestilah memastikan lantai berada dalam keadaan kering dan dibersihkan sebaik sahaja selesai bekerja. Oleh itu. Oleh itu serpihan logam tersebut perlulah diasingkan dengan betul. Oleh itu pencahayaan dan pengudaraan yang baik membantu menstabilkan semula keadaan di dalam bengkel agar sejuk dan selesa. bising dan panas.1. Disamping itu sistem pengalihudaraan dan pencahayaan perlu berfungsi dengan baik di dalam bengkel. penjagaan lantai perlulah dititikberatkan untuk menjamin keselamatan di dalam bengkel. Hal ini dapat memudahkan seseorang itu mencari alatan yang diperlukan dengan cepat tanpa perlu mengambil masa yang lama untuk menjumpainya kerana adanya susun atur yang baik. Selain itu peralatan yang tidak digunakan perlulah disusun ditempatnya semula. Terdapat 5 langkah untuk mencegah kemalangan seperti: 2.1 LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN Kemalangan berlaku kerana pekerja atau pelajar telah melakukan pekerjaan yang tidak selamat dan bekerja dalam persekitaran yang tidak selamat. Hal ini dapat mengelakkan pelajar daripada tersepak atau terjatuh di atas lebihan projek atau alatan yang digunakan sehingga boleh mengundang kepada kecederaan.

HBLS 1103 Keadaan bengkel yang kemas Susun atur peralatan Keadaan bengkel yang sesak 8 .

Elakkan daripada menggunakan peralatan atau mesin sekiranya tidak tahu kaedah penggunaannya. berlakunya kemalangan akibat penyerpihan Rajah 2.HBLS 1103 2. seperti yang ditunjukkan dalam Rajah di bawah. Rajah 2. b. Pastikan bahagian mesin yang berputar mempunyai pelindung keselamatan. c. Jika salah menggunakannya atau mengendalikannya mungkin boleh menyebabkan kemalangan.1. Penggunaan peralatan yang telah rosak seperti pahat yang berkepala cendawan boleh menyebabkan logam pahat semasa memahat.2 Menggunakan alat-alat yang selamat Peraturan penggunaan alat dan kelengkapan juga perlu dipatuhi bagi menjamin keselamatan pengguna di tempat kerja.1 : Pemampat udara yang mempunyai pelindung. Contohnya. (b) pahat yang tidak selamat digunakan 9 . Antara peraturannya adalah seperti yang berikut: a. Pastikan peralatan dalam keadaan baik sebelum digunakan seperti dalam Rajah di bawah.2:(a) pahat yang selamat digunakan.

3 bagi mengelakkan bahaya elektrik semasa digunakan.Semasa sedang memeriksa sesuatu alatan Kelengkapan dan peralatan .3 Melatih pekerja Latihan keselamatan adalah menjurus kepada latihan dan orientasi pekerja ke arah tingkah laku bekerja secara selamat. 10 . la merupakan suatu amalan untuk mencegah kemalangan yang boleh menyebabkan kecederaan atau keadaan yang membahayakan kepada: (a) (b) (c) Pekerja atau pelajar . 2. Kakitangan .3 : Pemasangan soket tiga pin yang betul e. Rajah 2. Gunakan peralatan dan mesin dengan betul. Pastikan setiap alat dan mesin mempunyai pembumian sempurna seperti dalam Rajah 2.Semasa menggunakan alatan tersebut. f. Pastikan peralatan yang rosak perlu segera dibaiki bagi mengelakkan kemalangan. Contohnya. kikir berfungsi hanya untuk mengikir dan bukannya mengetuk.Mengelakkan alatan daripada cepat rosak dan membahayakan apabila digunakan.1.HBLS 1103 d.

HBLS 1103 2. Bagi pekerja lelaki. Barang-barang tersebut hendaklah disimpan kerana ianya boleh menyebabkan berlakunya kemalangan akibat tersangkut atau menjadi pengalir elektrik semasa litar pintas berlaku. Barang perhiasan seperti jam tangan. cincin dan rantai hendaklah ditanggalkan sebelum kerja dimulakan. terutamanya pada mesin yang sedang bergerak.4 Memakai peralatan dan pakaian perlindungan. Peralatan perlindungan a. rambut mestilah pendek dan kemas. Pekerja yang memakai tudung hendaklah menyisipkan tudung ke dalam baju. Pakaian am b. Pakaian yang terlalu longgar boleh menyebabkan kemalangan kerana mudah tersangkut pada peralatan dan mesin. Cara berpakaian juga perlu dititikberatkan bagi menjamin keselamatan pengguna ketika melaksanakan kerja. Pakaian yang terlalu ketat pula menyukarkan pergerakan dan menyebabkan pemakai berasa kurang selesa untuk bekerja. iaitu: a. Pakaian di tempat kerja boleh dikelaskan kepada tiga. rambut hendaklah diikat supaya tidak tersangkut pada mesin yang sedang berputar. iaitu tidak terlalu longgar atau terlalu ketat.bagi pekerja perempuan yang berambut panjang pula.1. 11 . Pakaian perlindungan c. Pakaian Am Pakaian yang dipakai semasa bekerja hendaklah sesuai.

Kasut ini dapat melindungi kaki daripada terkena serpihan atau sekiranya ditimpa benda berat. Sarung tangan yang sesuai perlu digunakan ketika memegang bahan kerja atau peralatan bagi mengelakkan kecederaan semasa kerja mengimpal. Peralatan Perlindungan Alat pelindung keselamatan yang sesuai seperti gogal (semasa mencanai dan menggerudi) serta pelindung muka (semasa mengimpal arka) perlu digunakan. Hal ini kerana semasa proses penggerudian serpihan logam yang kecil akan beterbangan dalam bengkel. b. c. Sekiranya alatan tersebut tidak digunakan dikhuatiri akan menyebabkan kecederaan yang serius kepada tubuh badan. Pakaian Perlindungan Kasut yang dipakai hendaklah mempunyai pelindung keselamatan.HBLS 1103 Rajah : Contoh pakaian yang sesuai di dalam bengkel. Apron atau pakaian keselamatan yang diperbuat daripada kulit perlu dipakai bagi mengelakkan kecederaan pada tubuh ketika melakukan kerja mengimpal. Tapaknya yang tebal juga dapat melindungi kaki daripada benda tajam dan tergelincir kerana tapaknya tidak mudah haus. Sekiranya pelajar tidak memakai gogal tersebut serpihan logam tersebut akan mengenai mata 12 . memotong dan merivet.

HBLS 1103 dan menyebakan kecederaan. Penggunaan gogal Penggunaan pelindung muka 13 . Oleh itu penggunaan alat pelindung keselamatan sangat berguna semasa projek sedang dilakukan.

(b) Stor Utama Stor yang menyedia. SISTEM PENGURUSAN STOR BENGKEL 1. daerah. daerah. Jabatan Bomba dan Penyelamat. dispensari. Antara contoh Stor Utama ialah Stor Jabatan Kerja Raya. domestik. sekolah dan unit-unit kecil lain seumpamanya. penyelenggaraan. perekodan. (Pekeliling Perbendaharaan Bil. bahagian.HBLS 1103 (A) iii. mengurus dan membekal barang-barang untuk keperluan pelanggan-pelanggan peringkat negeri. penyimpanan. Definisi Stor Stor boleh didefinisikan sebagai tempat bagi melaksanakan penerimaan. Jabatan Pengairan dan Saliran. (c) Stor Unit Stor yang menyimpan dan membekal barang-barang untuk keperluan jangka pendek atau guna terus bagi tujuan operasi dan penyelenggaraan kepada pelanggan akhir. selain daripada ada juga barang14 . wad. Antara contoh Stor Unit ialah stor pejabat. cawangan dan agensi. cawangan. bahagian.bahagian. Antara contoh Stor Pusat ialah Stor Material Spesifik (SMS) PDRM dan Depoh Bekalan Pusat Kementerian Pertahanan. pengendalian dan pengeluaran stok. makmal. Hospital dan Stor Utama Bekalan Pejabat bagi Kementerian/Jabatan. dapur. 5 Tahun 2009) Di sekolah stor yang ada boleh dikategorikan sebagai stor unit yang mana barangbarang digunakan dalam jangka masa pendek atau barang luak. Stor dibahagikan kepada tiga kategori iaitu:- (a) Stor Pusat Stor yang menyedia. cawangan dan unit. bengkel. Jabatan Pertanian. mengurus dan membekal barang-barang kepada pelanggan melalui rangkaian stor peringkat negeri.

mengangkut barang-barang dan lain-lain.2 Bahagian Legar/Lejar Bahagian Legar/Lejar bertanggungjawab untuk mencatit kad-kad lejar dan mencatit harga ke atas Baucer Pemesanan-Pengeluaran Barang-barang. makmal sains. dimana terdapat almari atau kabinet bagi menyimpannya. Bahagian Legar/Lejar.HBLS 1103 barang atau peralatan yang digunakan terus contohnya seperti alat-alat bantuan mengajar.3 Bahagian Penstoran Bahagian Penstoran pula bertanggungjawab untuk menerima. 2. Organisasi Stor Organisasi stor terdiri dari tiga bahagian: Bahagian Kawalan Stok. menyediakan dan mengemaskini catalog dan menguruskan pembelian barang. mengeluar. 2. bengkel atau bilik-bilik khas. Bahagian Penstoran. Peralatan pejabat biasanya disimpan dalam ruang atau bilik yang dikhaskan.1 Bahagian Kawalan Stor Bahagian Kawalan Stor bertanggungjawab ke atas perancangan dan organisasi stor seperti menentukan barang dikeluarkan secara teratur dan betul. 2. menyimpan. Alat bantuan mengajar pula biasanya disimpan di pusat sumber. menentukan kod barang. 2. menentukan kuantiti barang yang akan dikeluarkan. 15 .

Semua barang berat hendaklah diletakkan di tempat yang paling bawah sekali untuk keselamatan.PA disediakan pada lampiran 3. Ruang digunakan perlu digunakan secara maksima. Jika rak-rak. Jika keadaan membenarkan rak-rak bolehlah dilapis atau ditingkatkan untuk penggunaan ruang sepenuhnya. Borang-borang Kew. ianya hendaklah dilaporkan dengan segera kepada Ketua Jabatan untuk diperbaiki.1 16 . Jika peraturan ini tidak dapat dipatuhi disebabkan oleh ukuruan. Faktor berikut hendaklah dipertimbangkan semasa menindan barang adalah senang dikendali dan memudahkan pengeluaran stok mengikut sistem masuk-dahulu-keluar-dahulu (FIFO). Ruangan stor yang dibahagikan mengikut seksyen atau kumpulan hendaklah diberi tanda pengenalan dengan menggunakan sistem rujukan samada menggunkan susunan abjad atau nombor atau kedua-duanya sekali. alat jahitan. Barang-barang bagi setiap seksyen hendaklah disimpan dalam susunan abjad. kekemasan stor.HBLS 1103 3. Ruang stor hendaklah dibahagikan kepada beberapa seksyen atau kumpulan seperti seksyen alat tulis. Sistem Penyimpanan Stok Lokasi stok bagi semua barang-barang hendaklah direkodkan di dalam lejar atau kad kawalan stok dan kad petak. Barang-barang berharga dan menarik yang senang dicuri hendaklah disimpan di dalam almari atau tempat yang berkunci. berat atau ruang rak tidak mengizinkan. jenis. almari dan laci-laci didapati herut. verifikasi. lokasi stok hendaklah dicatat diatas kad lejar atau kad kawalan stok. Penggunaan rak yang boleh diubah digunakan untuk membolehkan penyimpanan berbagai jenis barang dengan lebih baik dan cekap. Seberapa boleh tindanan barang janganlah terlalu tinggi. kemudahan pengeluaran. tidak lurus atau tidak tegap. alatan elektrik dan lain-lain. Penggunaan ruang tertakluk kepada faktor-faktor: keselamatan.

HBLS 1103 3.1 Lampiran 17 .

18 . Langkah-langkah Pembinaan JSU Ia menghuraikan aspek-aspek pencapaian yang hendak diukur serta memberikan panduan untuk mendapatkan satu sampel item-item soalan. c. Membolehkan ujian yang sama dibina oleh orang lain. JSU yang dirancang dengan baik akan menolong dalam penentuan kesahan dan kebolehpercayaan ujian itu. d. 1.2 Penyedian JSU JSU mengandungi maklumat tentang: a. 1. h. b. Perbandingan dapat dibuat di antara satu ujian dengan ujian yang lain. Pembahagian soalan untuk tiap-tiap unit kandungan mesti sama dengan penegasan yang diberi dalam pengajaran. Akan menjamin kesahan dan kebolehpercayaan ujian.1 Kepentingan JSU a. bilangan soalan bagi sesuatu tajuk diberi berdasarkan pentingnya tajuk atau objektif pelajaran. Dalam JSU. c. Penggubal soalan mesti menentukan jumlah soalan untuk ujian itu. g. Aras kesukaran dan juga aras kemahiran yang diuji. e. Kepentingan aras mesti bersesuaian dengan kebolehan murid-murid yang akan diuji. Bentuk dan panjangnya ujian. d. b. Dapat mengelakkan ujian yang dibina secara sembarangan dan dapat dilakukan secara terancang dan rapi. f. e.HBLS 1103 (B) JADUAL SPESIFIKASI UJIAN 1. Masa mestilah cukup supaya 80% daripada murid-murid dapat menjawab soalan. Terdapat dua jenis soalan yang boleh digunakan iaitu soalan objektif dan soalan subjektif. Dapat menstabilkan taraf dan aras kesukaran ujian dari setahun ke setahun. f.

3. Huraikan d. Tukarkan 19 . memberi contoh atau illutrasi dalam bahasanya sendiri. Sintesis f.HBLS 1103 1. Kefahaman d. Contoh Kata Kerja a. Jawapan calon menggunakan bahasa asal. Aplikasi c. Analisis e.3 Penentuan Aras a.2 ARAS KEFAHAMAN Ciri soalan ialah memerlukan calon memahami fakta dan menghuraikannya. Labelkan b. Contoh Kata Kerja a.3.1 ARAS PENGETAHUAN Ciri soalan ialah memerlukan calon mengingat semula. Pengetahuan b. Penilaian 1. Jelaskan c. Manakah d. Terangkan b. Senaraikan c. Apakah 1.

Demonstrasikan 20 . Selesaikan b. Carikan d. pengalaman dan pelbagai kaedah penyelesaian masalah yang mempunyai unsur persamaan. Binakan c.3 ARAS APLIKASI Ciri soalan ialah memerlukan calon menyelesaikan masalah. Contoh Kata Kerja a. Kirakan f.3. Masalah diselesaikan dengan cara tersendiri menggunakan gabungan teori. Tunjukkan e.HBLS 1103 1.

8. Barang Jualan b. 19 1. 16. 6. / / / / 3. Penyelenggaraan Alat Tangan 3. Kajian Reka Bentuk dan Kefungsian Produk 7. Pengenalan b. Penjagaan 9. Pemilihan Biji Benih c. Penanaman d. Pengenalan Kreativiti ii.4 BIL JSU Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Tahun 4. 20. 11. 4. Mempromosi Jualan d. REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI a. 14. PERNIAGAAN DAN KEUSAHAWANAN a. 15. / / / / / / / 2. TANAMAN HIASAN a. TOPIK / ARAS SOALAN OBJEKTIF ARAS TAKSONOMI JUMLAH ITEM 1 2 3 4 5 6 1. 18. 13.HBLS 1103 1. Kreativiti dan Reka Cipta i. 5. / 21 . Merancang dan menyediakan Jualan c. Keselamatan dan Organisasi Bengkel b. BAIK PULIH DAN PENYELENGGARAAN a. 10. 2. Mengurus Jualan Jumlah 20 4 4 4 4 2 2 12. 17. / / / 4.

Apakah yang perlu dilakukon oleh murid sebelum memasuki bengkel? A B C D Beratur dan bersedia untuk berebut masuk Masuk tanpa mendapat kebenaran Berbuat bising untuk mendapat perhatian Beratur di luar bengkel dengan senyap 2. 1. Sila pilih satu sahaja jawapan yang tepat dan hitamkan pada kertas objektif. 20 ITEM UJIAN OBJEKTIF Arahan Am: Setiap soalan diikuti 4 pilihan jawapan.HBLS 1103 3. Alatan yang digunakan perlu dibersihkan dan disimpan supaya A B C D selamat dan tidak mudah hilang sentiasa bersih dan mudah digunakan berkilat dan menarik tidak berbau busuk 22 . Apakah tindakan awal yang perlu dilakukan oleh murid jika rakannya cedera ketika menggergaji kayu? A B C D Laporkan kepada guru dengan segera Memanggil ibu bapa mereka datang Menelefon pihak ambulans Memaklumkan kecederaan di pejabat sekolah 3.

Alat pemadam api digunakan apabila A B C D berlaku kecurian berlaku kebakaran berlaku kerosakan berlaku kemalangan 6. 23 . Pilih pernyataan yang benar. Kesemua pernyataan berikut adalah benar. I II III IV Tingkap dan pintu hendaklah ditutup ketika di bengkel Bersihkan bengkel sebelum meninggalkannya Simpan alatan di tempat yang disediakan Alatan bengkel dibawa pulang ke rumah A B I dan II sahaja I dan III sahaja C D II dan III sahaja III dan IV sahaja 5. kecuali A B C D memakai apron ketika melakukan aktiviti praktikal bekerjasama dalam kumpulan di bengkel berbuat bising dan bergurau senda di bengkel menggunakan bahan dan alatan dengan cermat.HBLS 1103 4.

Alatan tangan yang ditunjukkan di bawah ialah A B C D playar gabung pena ujian playar kacip pemutar skru 8. Soalan 9 dan 10 berdasarkan gambar rajah di bawah. Semua alat di bawah digunakan untuk mengukur dan menanda. kecuali A B C D pisau penanda pembaris keluli tukul kuku kambing sesiku L 9. Bahan X digunakan untuk A B C D mengelakkan akar daripada terkeluar menyuburkan tanaman menahan serangga daripada memakan daun mengelakkan medium daripada terkeluar 24 .HBLS 1103 7.

HBLS 1103 10. Bahan X boleh digantikan dengan A B C D anak pokok daun batu kayu 11. Yang manakah bukan pembekal barang kepada peniaga? A B C D Pengilang Pemborong Pengeluar Pengguna 25 . Alatan di sebelah sepatutnya disimpan A B C D di dalam stor di tempat yang mudah diambil di dalam almari yang berkunci di atas siling bangunan 12.

terdapat sehelai brosur.HBLS 1103 x 13. Di dalam kotak set kereta mainan yang baru dibeli oleh Hamid. Apakah nama bahagian yang bertanda X? A B C D Spring Bateri Suis Pelaras 14. kita perlulah A B C D mengumpulkan alatan itu di atas meja guru menyimpan alatan itu di tempatnya semula membawa alatan itu balik ke rumah menyimpan alatan itu di dalam kelas masing-masing 26 . Kandungan brosur itu mungkin sekali A B C D resit pembayaran jadual perlumbaan butir-butir peribadi penjual manual pemasangan 15. Gambar di atas merupakan salah satu daripada bahagian yang terdapat pada lampu suluh. Selepas menggunakan alatan di dalam bengkel.

Perkakas rumah yang berikut menggunakan kuasa elektrik. A B C D semburan helaian cecair kepingan 19. kecuali A B C D keembung matahari butang orkid 17. ……………. kecuali A B C D cerek komputer radio televisyen 18. A B C D Pisau penanda Paku Gerudi tangan Gergaji 27 . sesuai digunakan untuk melubangkan papan lapis. Pokok-pokok bunga di bawah merupakan pokok bunga semusim.HBLS 1103 16. Syelek merupakan bahan kemasan bentuk .

HBLS 1103 20. setiap barang yang dijual mestilah mempunyai A B C D tanda tangan tanda cap jari tanda harga tanda halal (3843 Patah Perkataan) 28 . Mengikut peruntukan undang-undang.

Ng Wee Choo. Dewan Bahasa dan Pustaka. Petaling Jaya. Kemahiran Hidup Bersepadu: Teras dan Pilihan 2. http://www. Vital Star Sdn.org.dbs.idaho.science-projects.C.HBLS 1103 C. 29 . (2005). Salmiah Jaba & Koay W. Pengajian Kejuruteraan Awam Tingkatan 4. Kuala Lumpur. (1999). BIBLIOGRAFI Kementerian Pendidikan Malaysia. Bhd.gov http://www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful