You are on page 1of 5

DPMT - 2007 (Memory Based)

CHEMISTRY

COOH

1. Number of σ and π-bonds in acid

(1) 15 (2) 10 (3) 12 (4) 13


Sol: Ans [1]

2. Number of isomers for molecular formula C6 H5 Cl3 will be


(1) 3 (2) 2 (3) 1 (4) 5
Sol: Ans [1]

P2 O 5 / ∆
3. CH3 CH2 COONH4   → ?
(1) CH3 CH2 CN (2) CH3 CH2 CONH2 (3) CH3 CH2 NH2 (4) CH3 CH2 CH2 CN
Sol: Ans [1]

CH 3 CH3 CH 3
NaNO 2 X
4. HCl . ‘X’ is
Br Br Br
+ –
NH 2 N2 Cl

(1) H3 PO2 (2) H3 PO3 (3) H3 PO4 (4) (HPO3 )3


Sol: Ans [1]

5. Which of the following gives HCHO on ozonolysis?


(1) CH3 CH=CHCH3 (2) CH3 CH2 CH=CH2 (3) both (1) & (2) (4) none of these
Sol: Ans [2]

6. Which one is the binary compound?


(1) H2 SO4 (2) HNO3 (3) H2 O (4) H2 CO3
Sol: Ans [3]

7. [Co(NH3 )3 Cl]Cl2 in aqueous solution will give how many numbers of ion
(1) 2 (2) 3 (3) 4 (4) 7
Sol: Ans [2]

Amity Institute for Competitive Examinations : Phones: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 95120-2431839/42


-1-
Chemistry DPMT-2007 (Memory Based)

8. Which one is the correct formula of superoxide of K?


(1) K2 O (2) K2 O2 (3) KO2 (4) none of these
Sol: Ans [3]

9. Among the following which one is optically inactive amino acid?


(1) (2) (3) Glycine (4)
Sol: Ans [3]

10. Which one represents addition polymer of propene

C C
(1) –(CH3 CH–CH2 )n – (2) C C C C (3) both (1) & (2) (4) none of these
n

Sol: Ans [2]

11. For n = 4, how many will be the number of orbitals


(1) 4 (2) 8 (3) 16 (4) 32
Sol: Ans [3]

12. Which of the following is state function?


(1) ∆H (2) P∆V (3) CV (4) W
Sol: Ans [1]

13. | ψ2 | = 0 represents
(1) probability of finding electron minimum
(2) probability of finding electron maximum
(3) probability of finding electron maximum along x-axis
(4) nodal point
Sol: Ans [4]

14. For a particular reaction unit of rate constant k = l2 mol–2 sec–1 , overall order of this reaction will be
(1) 1 (2) 2 (3) 3 (4) 4
Sol: Ans [3]

15. Which is essential condition for Heterogence catalysis?


(1) Absorption (2) Adsorption (3) Diffusion (4) Solution
Sol: Ans [2]

16. Isopyknic stands for


(1) substances having equal density (2) solutions having equal concentration
(3) solutions having equal osmotic pressure (4) solutions having equal mole fraction of solute
Sol: Ans [1]

Amity Institute for Competitive Examinations : Phones: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 95120-2431839/42


-2-
DPMT-2007 (Memory Based) Chemistry

17. If SiO 2 is treated with X it gives Y as product, then X and Y are


(1) X = HF, Y = H2 SiF6 (2) X = HF, Y = SiF4
(3) X = HF, Y = SiF2 (4) X = HF, Y = SiF6
Sol: Ans [1]

18. 0.5 g mixture of NaHCO3 and Na2 CO3 titrated with HCl. The change of colour of indicator appears
at pH 9 and at pH 5, the reaction corresponding pH 9 will be as
(1) CO3 2– + HCO3 – → 2CO2 + H2 O + 3e
(2) HCO3 – + H+ → H2 O + CO2
(3) CO3 2– + 2H+ → H2 CO3
(4) CO3 2– + H+ → HCO3 –
Sol: Ans [4]

19. What is the correct formula of Ammonium Magnate


(1) (NH4 )2 MnO4 (2) NH4 MnO4 (3) (NH4 )3 MnO2 (4) NH4 MnO2
Sol: Ans [2]

20. NaH in water gives


(1) H+ (2) NaO– (3) Na– (4) H2
Sol: Ans [4]

21. ∆H = 30 kJ and ∆S = +3 J, then beyond which temperature reaction will be spontaneous


(1) 10000 K (2) 100 K (3) 1000 K (4) 273 K
Sol: Ans [1]

22. IO3 – + SO 2 + 4H2 O → I2 + SO 4 2– + 8H+


What is the stoichiometric coefficient of SO 2 in balance chemical equation.
(1) 4 (2) 8 (3) 5 (4) 2
Sol: Ans [3]

23. How many covalent bonds are in NaH


(1) 0 (2) 1 (3) 2 (4) 3
Sol: Ans [1]

24. Radius of Ag is 144 pm it crystalises in f.c.c. (c.c.p.). What is the density of Ag in g/cc?
(1) 11 (2) 16 (3) 6 (4) 21
Sol: Ans [1]

25. SX and S8 are


(1) isotropes (2) allotropes (3) isotones (4) isobars
Sol: Ans [2]

Amity Institute for Competitive Examinations : Phones: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 95120-2431839/42


-3-
Chemistry DPMT-2007 (Memory Based)

26. 238
U captures neutron and emit 2 successive β-particles, the product is
239 239 238 239
(1) Pu (2) U (3) Th (4) Np
Sol: Ans [1]

27. Which is the polar species among the following?


(1) XeF4 (2) PF3 (3) I3 – (4) BF3
Sol: Ans [2]

28. Which does not have sp2 hybridized C?


(1) Aldehyde (2) Ketone (3) Alcohol (4) Carboxylic acid
Sol: Ans [3]

29. The correct increasing bond order of CO-bond is as


(1) HCHO < CH3 OH < HCO2 – (2) CH3 OH < HCHO < HCO2 –
(3) CH3 OH < HCO2 – < HCHO (4) HCHO < HCO2 – < CH3 OH
Sol: Ans [3]

30. NaClO turns blue litmus paper under dehydrated conditions


(1) red (2) yellow (3) orange (4) no change
Sol: Ans [4]

31. N2 O5 → 2NO2 + (1/2)O2 , differential rate expression for this equation is


d d d d 1 d d
(1) [N 2 O5 ] = [NO 2 ] = 2 [O 2 ] (2) − [N 2 O5 ] = [NO 2 ] = 2 [O 2 ]
dt dt dt dt 2 dt dt

d d d d d d
(3) − [N 2O 5 ] = [NO 2 ] = 2 [O 2 ] (4) [N 2 O5 ] = [NO 2 ] = [O2 ]
dt dt dt dt dt dt
Sol: Ans [2]

32. A + B → AB(fast),
AB + B → C + D(Slow)
Rate law expression for this reaction will be as
(1) rate = k[A][B]2 (2) rate = k[A]2 [B] (3) rate = k[A][B] (4) rate = k[A]3 [B]
Sol: Ans [1]

33. Absolute vapour pressure of dichloroethane and dichloropropane are 183 mm of Hg and 123 mm of
Hg respectively. When they are mixed in the molar ratio of 2 : 1. Vapour pressure of the solution
made will be
(1) 163 mm of Hg (2) 162.5 mm of Hg (3) 164 mm of Hg (4) 165 mm of Hg
Sol: Ans [1]

Amity Institute for Competitive Examinations : Phones: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 95120-2431839/42


-4-
DPMT-2007 (Memory Based) Chemistry

Me
34. IUPAC name of C C C C C C is
eth OH

(1) 3-ethyl-4-methylhex-5-en-2-ol (2) 3-ethyl-4-methylhex-1-en-2-ol


(3) 4-ethyl-3-methylhex-2-ol-5-en (4) 4-ethyl-3-methylhex-5-en-2-ol
Sol: Ans [4]

35. Which one has different type of linkage between the two monosaccharides?
(1) Sucrose (2) Lactose (3) Maltose (4) Amylose
Sol: Ans [3]

36. Number of geometrical isomers for the following structure


H H H
CH3 will be
CH3 CH 2 C C CH 2 C C
CH3
(1) 2 (2) 3 (3) 4 (4) 5
Sol: Ans [1]

37. 1 g CaCO3 decomposes by 11% as the given chemical reaction in a 5 litre vessel at 27ºC
CaCO3 → CaO + CO2 ,
what will be its Kp
(1) 0.054 atm (2) 0.54 atm (3) 5.4 atm (4) None of these
Sol: Ans [1]

38. 25 g sample of a compound MCl4 liberates 0.5 mole of Cl2 . Molecular weight will be
(1) 10 (2) 100 (3) 1000 (4) 110
Sol: Ans [2]

39. Solubility of BaSO 4 in water is X g/ltr, if solubility product constant for BaSO 4 is Ksp then relation
between X and Ksp will be (At. wt. of Ba = 137, S = 32, O = 16)

(1) X = K sp (2) X/233 = K sp (3) X/233 = Ksp (4) X = Ksp

Sol: Ans [2]

40. For the reaction N2 + 3H2 2NH3 + energy, increase of temperature will result into
(1) increase of NH3 (2) increase of N2 (3) decrease of N2 (4) decrease of H2
Sol: Ans [2]

bacd

Amity Institute for Competitive Examinations : Phones: 24336143/44, 25573111/2/3/4, 95120-2431839/42


-5-