LCHF prehrana – što jesti i kako je provodit LCHF prehrana, poznata i pod nazivima izvorna prehrana, Paleo, Primal

i low carb; temelji se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masnoća. Koje su namirnice poželjne u takvoj prehrani, a koje treba izbjegavati objašnjava nutricionistkinja Anita Šupe.

Naziv LCHF nastao je u Švedskoj a dolazi od Low Carb High Fat što znači smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća. U praksi to podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i sl. LCHF prirodna prehrana za bolje zdravlje i regulaciju tjelesne težine Ovu prehranu sačinjava prava izvorna hrana: riba, meso, jaja, mnoštvo raznolikog povrća i prirodne masnoće. Sada nam je već poznato da je strah od zasićenih masti životinjskog podrijetla i kolesterola jedan neutemeljeni mit pa nema straha od prirodnih masnoća u prehrani. Koriste se i mliječni proizvodi, te orašasti plodovi i voće. Naglasak je stavljen na čiste prirodne namirnice u njihovom izvornom obliku, koliko je to moguće iz domaćeg ili organskog uzgoja. Osim šećera i škroba izbjegavaju se rafinirana i hidrogenizirana biljna ulja i druge industrijske preraĎevine koje su prepune umjetnih dodataka i štetnih kemikalija. LCHF je prirodan i zdrav način prehrane, najsličniji izvornoj prehrani naših predaka kojoj smo genetski prilagoĎeni i koja je optimalna za očuvanje dobrog zdravlja i normalne tjelesne težine. Ograničavanjem unosa ugljikohidrata održava se stabilan šećer u krvi čime se izbjegava pretjerano izlučivanje inzulina i svi oni zdravstveni problemi koje donosi kronično povišeni inzulin. Izbjegavanjem rafiniranih i hidrogeniziranih biljnih ulja i margarina smanjuje se unos višestruko nezasićenih masnoća iz obitelji omege 6, koja djeluju inflamatorno tj. izazivaju upalne procese u tijelu. Na taj način se smanjuje rizik od brojnih kroničnih bolesti povezanih s upalnim stanjima. Izbjegavajući žitarice ne unosi se ni gluten, jedan od najvećih alergena i uzročnika mnogih autoimunoloških bolesti.

Previše škroba i šećera uzrokuje brojne bolesti

Što se jede a što ne? 1. kelj. prokulica. ali se biraju namirnice – teško da može biti jednostavnije. Osnovne namirnice ili baza prehrane • Meso i perad. abdominalna debljina. masline. oslobaĎanje masnih zaliha iz stanica i njihovo trošenje. • Masti – maslac. a osoba je sita. poremećaj masnoća u krvi) i mnogih drugih zapadnjačkih bolesti. celer. • Jaja – najbolja su organska ili jaja slobodnih kokoši. Jedite češće plavu ribu zbog omege 3 (npr srdela. paprika. LCHF ne znači da se jede više mesa nego u standardnoj prehrani. gljive. inzulinska rezistencija ili dijabetes tipa 2. Drugi nazivi ovog sve popularnijeg pokreta u svijetu su npr. školjke. raštika. hladno prešano kokosovo ulje. laneno i sezamovo ulje.LCHF je samo jedan od mnogih naziva načina prehrane koji je najsličniji izvornoj ljudskoj prehrani. Pokazalo se da je izvorna prehrana relativno jednostavno rješenje za galopirajuću epidemiju debljine i ”metaboličkog sindroma” (povećani krvni tlak. tako da se zapravo količinski jede manje. artičoka. već se jede više raznog povrća i prirodnih masnoća koje daju hranjive tvari. koromač. LCHF nema sličnosti s drugim dijetama za mršavljenje zato što kod ovog načina prehrane nema gladi. • Hladno prešana ulja – maslinovo. Nedostatak energije i kronični umor nestaju jer se više ne ovisi o obrocima za nadopunu energije već je ona dostupna iz vlastitih masnih rezervi. tikvice. škampi. • Povrće koje raste iznad zemlje po mogućnosti iz organskog uzgoja – sve vrste kupusa. patlidžani. . brokola. Najbolje meso je pašnih životinja i slobodnih kokoši. špinat. šparoge. pileća. alge. zelene mahune. te prihvaćaju izvornu prehranu kao način življenja. LCHF nije samo još jedna nova dijeta za mršavljenje koja će se provoditi nekoliko t jedana i nakon toga se vratiti starom načinu prehrane bogatom šećerima i škrobovima. Stabilna razina šećera u krvi bez pretjeranog izlučivanja inzulina omogućuje djelovanje glukagona. pa se više ne osjeća tako česta glad ni želja za jelom. krastavci. LCHF je stil življenja za ljude koji su shvatili da im ”moderan” način prehrane narušava zdravlje i donosi višak kilograma. rajčica. Jede se do sitosti. skuša. Ulje jetre bakalara. Ne uklanjajte masnoću s mesa i kožu s piletine. cvjetača. Ovaj pokret nastajao je postepeno kako se dolazilo do spoznaje da je moderan način prehrane s previše šećera. tijelo sada troši masnoću za energiju. pačja. lokarda). blitva. • Riba i druga hrana iz mora. tj. sve vrste zelene salate. Paleo. Primal i low carb. Umjesto šećera. goveĎa i svinjska mast. u cilju poboljšanja i održavanja svog zdravlja i regulacije tjelesne težine. energiju i dugotrajniji osjećaj sitosti. škroba i industrijskih preraĎevina glavni uzročnik mnogih modernih bolesti. rakovi. Promjenom prehrane na LCHF može se znatno poboljšati zdravlje i izgubiti višak kilograma.

npr. sirevi. Namirnice koje se izbjegavaju • Šećer. domaćih jaja.. a neke se i potpuno izbacuju. kokice. svi proizvodi od brašna i žitarica. slatkiši. lješnjaci. kruh. maslaca. kiselo i slatko vrhnje. • Avokado. npr. Voćni jogurti. glutaminata i drugih opasnih kemikalija. čips i pommes frites. • Suho meso. • Slatko voće i sušeno voće. pršut. topla ili hladna limunada (od zaslaĎivača možemo koristiti steviju). kukuruz. lanene i sezamove sjemenke. • Domaća majoneza i umaci napravljeni od hladno prešanog maslinovog ulja. • Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrže kemijske dodatke. peciva. češnjak. borovnice.. Namirnice iz prve kategorije sadrže malo ili nimalo ugljikohidrata i sačinjavaju bazu prehrane.orasi. kupine) jer sadrži manje šećera. domaći jogurt i domaći kiseli kupus. couscous. krvavice i kobasice – ali samo domaće bez nitrita. • Margarin. čvarci. kokosovo mlijeko. • Orašasti plodovi i sjemenke . • Ulja bogata omega-6 masnoćama: kukuruzno. • Korjenasto povrće kao što su cikla. čičoka. bademi. • Pivo. začinskog bilja. slatki krumpir. jagode.• Luk. ribiz. keksi. Ovo su namirnice koje se slobodno jedu do sitosti. Najbolje je šumsko voće (maline. • Riža. na Zelenoj kuri ili anticandida dijeti. Namirnice iz druge kategorije sadrže nešto više ugljikohidrata i zato se više ili manje ograničavaju ako se želi smršaviti. konzervanse (nitrite) i šećere. juhe od kostiju. Sirovo – nepasterizirano mlijeko. kolači. • Lakto-fermentirane namirnice kao domaći kefir. • Voda je najbolje piće. • Kava. • Hladetina. bulgur. 3. špek. • Sve žitarice i sve mahunarke. Mljevene orašaste plodove i sjemenke možemo koristiti umjesto brašna za razna peciva i kruh. začinsko bilje. sojino. • Krumpir. nezaslaĎeni kakao prah. • Limun. • Tjestenina. suncokretove. Dodatne namirnice • Punomasni mliječni proizvodi. koraba. Namirnice koje se povremeno možete priuštiti . sokovi i svi zaslaĎeni napitci. Ďumbir. pahuljice i muesli za doručak i slični proizvodi. grejp i drugo manje slatko voće. pa se prema njima treba prilagoditi i jelovnik. koje je tekući kruh. Ciljevi s promjenom prehrane su različiti. sve vrste pod nazivom jestivo ulje. čajevi. bučine. mrkva (ali ne krumpir niti slatki krumpir). 2. glutamate (pojačivače okusa). • Kokosovo brašno. • Iznutrice. 4. suncokretovo.

birajte čiste prirodne namirnice u svom izvornom obliku. iz organskog ili domaćeg uzgoja. Ako trebate mršaviti koristite namirnice s maksimalno 5% UH (5 g UH na 100 g namirnice). Jedan od jednostavnijih načina za konzumiranje sirovih namirnica je npr smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća. većina lijepo mršavi uz LCHF prehranu bez vaganja hrane i računanja kalorija. masnoća i UH). uvijek s dosta masnoće jer je tako ukusnije. tako se s puno manjom količinom hrane postiže zadovoljavajući osjećaj sitosti. ali isto tako se ne bojte preskočiti obrok ako ne osjećate glad. sitije i hranjivije (da bismo iskoristili minerale iz povrća trebamo vitamine topive u mastima). a ne iz bjelančevina. • Čaša vina ili čašica rakije Praktični savjeti za provođenje LCHF prehrane Uvedite u prehranu sirovo povrće i druge sirove namirnice jer su bogate netaknutim vitaminima. Umjesto klasičnih priloga jelu kao što su krumpir. onda treba kontrolirati i ograničiti unos namirnica iz druge kategorije. Izbjegavajte sve industrijske preraĎevine prepune umjetnih dodataka i kemikalija.• Tamna čokolada s min 70% kakaa. orašasti plodovi i voće kod mnogih osoba mogu blokirati mršavljenje. dinstano. Nabavite tablicu prehrambenih vrijednosti kako biste mogli provjeriti koliko UH sadržavaju razne namirnice. Jedite kad ste gladni. Ali ako i uz ovakvu prehranu imate poteškoće s mršavljenjem. kuhano i sirovo. Kalorije iz ugljikohidrata nadoknađujemo kalorijama iz masnoće. Jedite konkretne obroke i ne grickajte izmeĎu obroka. Koliko mogućnosti dozvoljavaju. antioksidantima. LCHF ne znači da se jede više bjelančevina niti više mesa. probiotičkim bakterijama i enzimima. zahvaljujući većoj količini masnoće koja je hranjiva i zasitna te odsustvu šećera i škroba koji pobuĎuju apetit. Napomena: . tjestenina i riža. jedite povrće na razne načine: pečeno. mineralima. Nakon nekoliko tjedana naučit ćete slušati svoje tijelo i shvatit ćete da ste siti i s puno manjom porcijom hrane nego ranije na standardnoj prehrani. Mliječni proizvodi. prženo. LCHF zapravo znači da se jede manje. a lakše se postiže stanje sitosti. Osluškujući svoje tijelo i signale gladi i sitosti. jedite dok više niste gladni i nemojte se prejedati. Mnoge od ovih važnih supstanci gube se ili potpuno nestaju kuhanjem. Kako nutritivno bogate namirnice daju sve što tijelu treba. Jedite kad ste gladni. Čitajte deklaracije na proizvodima (udio bjelančevina.

Važno je znati da su ovo normalne i bezopasne pojave koje nastaju zbog promjene prehrane. grčeve u nogama ili dobiti zatvor. TakoĎer je važno unaprijed se upoznati s mogućim smetnjama vezanim za promjenu prehrane. dobro je da se upoznate s pojmovima ketoza i ketoacidoza kako vas ne bi preplašili neki komentari od strane stručnjaka i medija. Tada može pomoći uzimanje tableta magnezija i juhe od kostiju. Uobičajene smetnje se osjećaju kao glavobolja. trebate znati da prehrana s manje ugljikohidrata smanjuje potrebu za nekim lijekovima. Kod nekih opet doĎe do pojačanog znojenja ili osjete loš zadah ili metalni okus u ustima. Neke osobe znaju osjetiti ubrzani rad srca. S nepromijenjenim dozama lijekova riskirate da doživite pad šećera u krvi. kokosovo ulje je fantastično!) te uzimajte dovoljno vode i sirovog povrća . najviše do tjedan dana. pa vrijedi izdržati ovih prvih nekoliko dana. umor ili otežana koncentracija. Kada tijelo prolazi kroz promjenu s korištenja šećera (glukoze) kao primarnog izvora energije na korištenje masnoće za energiju. Grčevi u nogama mogu nastati iz razloga što se prve dane više mokri pa se gubi i jedan dio mineralnih tvari.Ako imate dijabetes i koristite inzulin ili druge lijekove. Do zatvora može doći ako se ne uzima dovoljno masnoće i dovoljno tekućine. do kojih dolazi zbog miješanja pojmova i nedovoljnog poznavanja ljudskog metabolizma. Tada povećajte unos masti (npr. Kada se odlučite na ovaj način prehrane. Zato se konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego započnete s ovom prehranom. moguće je osjetiti odreĎene smetnje prvih 3-4 dana. Nakon kratkog vremena tijelo se prilagoĎava sagorijevanju masnoće i vi ćete se osjećati puno bolje nego prije na prehrani koja se bazirala na ugljikohidratima.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful