Syed Ahmad Jamal

Syed Ahmad Jamal dilahirkan pada 19 September 1929 di bandar Maharani Johor. Bapanya Syed Jamal pernah menjadi wartawan dan bekerja sebagai penolong pengarang di Lembaga Malaya, Johor Bahru, bersama-sama Dato‟ Onn Jaafar, Syed Jaadar Albar dan Syed Alwi Alhady. Datuknya Syed Sahih peniaga yang terkenal di Johor Bahru dan menjadi majlis bandar Johor Bahru. Syed Ahmad Jamal mendapat pendidikan awal di Sekolah Tambatan Rendah dari tahun 1936 hingga 1938. Kemudian beliau melanjutkan persekolahannya di Sekolah Tambatan Tinggi pada tahun 1939; Ngee Heng English School, 1940; Bukit Zahra English School dan English College, Johor Bahru hingga tahun 1949. Beliau mendapat biasiswa Sultan Ibrahim dan dengan biasiswa tersebut beliau telah melanjutkan pelajaran di Chelsea School of Architecture pada tahun 1950. Pada tahun 1951 hingga 1955, beliau melanjutkan pelajaran di Chelsea School of Art, London. Setahun kemudian beliau belajar pula di Institute of Education, London University. Semasa di Chelsea School of Art, beliau memenangi beberapa hadiah dalam pertandingan dalam seni lukis.

Beliau mempunyai ketokohan dalam bidang berikut seperti pelukis moden. Beberapa faktor yang menyebabkan Syed Ahmad Jamal dipilih dalam kajian ini. Kuala Lumpur pada tahun 1960. United Kingdom dan pulang semula ke Maktab Perguruan Harian. Pada tahun 1951 hingga 1963. Johor dari tahun 1956 hingga 1957. pelajar dan pengiat seni lukis di Malaysia. menjadikan beliau sumber rujukan di kalangan pendidik. Batu Pahat. pereka. Kirby. pengarca. Syed Ahmad Jamal telah dianggap . Kuala Lumpur. Sesudah sekian lama menceburi lapangan ini. Penglibatan yang tidak mengenal jemu selama empat puluh tahun bergelut dengan seni ini telah memberi peluang kepada beliau untuk menyumbangkan ke arah pembinaan dan perkembangan seni lukis moden negara. Lancs. Diantara tahun 1958 hingga 1959. Syed Ahmad Jamal mempunyai pandangan yang kukuh terhadap seni lukis. Ilmu kesarjanaan dalam seni lukis serta falsafah dan aliran seni ekspressionisme yang dianuti. Pada tahun 1957.Setelah pulang dari England. beliau menjadi pensyarah di Maktab Perguruan Harian. Malah pandangan ini banyak dikongsi bersama oleh kebanyakan pelukis. penulis dan pemimpin organisasiorganisasi. beliau bertugas sebagai Ketua Jabatan Pendidikan Seni di Maktab Perguruan Ilmu Khas. Pertama Syed Ahmad Jamal merupakan pelopor aliran ekspresionisme abstrak di negara ini. Syed Ahmad Jamal merupakan nama yang tidak asing lagi dalam sejarah seni lukis negara. Syed Ahmad Jamal merupakan seorang tokoh di dalam seni tampak yang paling unggul di negara ini. beliau menjadi guru di High School. Di kalangan pelukis tanahair. Cheras. pendidikan. beliau menjadi pensyarah di Malayan Teacher‟ College. pengiat dan pentadbir seni menjadi beliau sebagai sumber inspirasi dan daya penggerak dalam perkembangan seni lukis tanahair. Kedudukan beliau sebagai pendidik. Berdasarkan sumbangan penting beliau itulah kerajaan menganugerahkan Anugerah Seni Negara kepada beliau. pensyarah.

Kepimpinan dan kewibawaan Syed Ahmad Jamal di dalam bidang seni lukis tidak dapat dinafikan lagi. Beliau juga mempelopori Wednesday Art Group dan Art Council Malaysia pada awal tahun 1960 an. terutamanya yang berukuran melebihi 500 cm.sebagai pelopor lukisan abstrak pada tahun-tahun 1960 an dan 1970 an. Berliau telah di beri kepercayaan dan penghormatan untuk menjadi Ahli Lembaga Pengarah. . Kewibawaan dan kepimpinan beliau amat terserlah dimana beliau merupakan pengasas kepada penubuhan Muzium Seni Asia di Universiti Malaya dan Pengarah Balai Seni Lukis Negara. Ahli Lembaga Penasihat dan Pengurusi kepada pertubuhan dan agensi-agensi kerajaan yang berkaitan dengan bidang kesenian.

Bahagian kedua terdiri daripada tumbuh-tumbuhan dan bukit bukau. Syed ahamd jamal mengukuhkan struktur karya Langit dan Bumi 1 dengan kombinasi unsur-unsur seni seperti garisan. Karya ini dihasilkan pada tahun 1998 di atas kanvas yang berukuran 203cm x 274. bentuk dan jalinan. Bumi dan Langit I Karya seni “Langit dan Bumi 1” yang dihasilkan oleh Syed Ahmad Jamal dikira sarat dengan subjek rujukan. Sementara .Karya catan Syed Ahmad Jamal Tajuk : Bumi Dan Langit I Tahun :1998 Ukuran : 203cm x 274. Bahagian pertama terdiri daripada lapisan bumi. Hasil karya Syed Ahmad Jamal ini jika dilihat pada format kanvas ke atas boleh dibahagikan kepada empat bahagian. Syed Ahmad Jamal menggunakan subjek alam tabii atau alam semulajadi sebagai teras pengkaryaannya.5cm Media : akrilik atas kanvas Antara hasil karya catan Syed Ahmad Jamal yang terkenal ialah. rupa.5 cm. bnetuk dan isinya. Seterusnya pada bahagian ketiga terdiri daripada langit dan bintang-bintang.

Format kanvas empat segi tepat digunakan dengan memberi penekanan kepada kesinambungan tidak sama ukur. Ini boleh dilihat terutamanya pada bentuk awan dan juga bintang-bintang. ditegangkan dan diharmonikan. ruang dan warna. garisan cembung “curve line” dikontraskan terutamanya di bahagian antara langit dengan bumi iaitu bahagian berwarna ungu gelap.komposisi karyanya diseimbangkan . Dalam pada itu. Karya Langit dan BUmi 1 memperlihatkan pelbagai unsur-unsur seni seperti garisan. Dalam pada itu. Garisan melintang juga agak jelas pada bahagian kiri permukaan langit dan bumi dalam karya tersebut. Namun begitu. diulang-ulangkan. beliaun menggabungkan keseimbangan grafik ataupun pandangan saujana dalam istilah kesenian Islam di . Walau bagaimanapun. ruang mendatar pula dapat dilihat sedikit sahaja terutamanya pada bahagian bawah karya iaitu lapisan tanah yang berwarna merah. tumbuhan seperti lalang ataupun di kawasan padang dihasilkan secara sapuan pantas dengan dominasi garisan condong. Gabungan daripada pelbagai jenis garisan tersebut telah membentuk beberapa jenis jalinan “texture” yang sekaligus memperkayakan lagi karya beliau. Pada karya tersebut terdapat berbagai jenis karektor garisan. garisan cembung juga amat ketara digunakan pada bahagian awan. Secara keseluruhannya. beliau menggunakan „ ruang mendatar ‟ dan „ruang cetek‟. beliau mengulang-ulangkan warna panas pada bahagian warna sejuk. Secara keseluruhannya karya beliau mendominasikan ruang cetek. Dalam usaha membentuk keharmonian dari segi warna. pantas dan tegas. Manakala warna sejuk seperti biru muda diadaptasikan pada bahagian ketiga iaitu kawasan awan dan biru tua digunakan pada bahagian langit dan bintang-bintang. Garisan condong yang diulang secara ketaara dapat dilihat pada sebelah kiri karya. Garisan melintang “horizontal line” pula dibentuk melalui tanah yang berlapis -lapis di bahagian pertama ataupun bahagian bawah karya. ada garisan perlahan. Warna panar seperti merah dan kuning memenuhi sebahagian kawasan bumi. Jika diamati. rupa. Sapuan garisan yang pantas amat ketara sekali pada bahagian kedua karya iaitu penghasilan imej tumbuh-tumbuhan. dikontrakan . sederhana. Beliau dilihat menggunakan warna panas ke warna sejuk dalam pengolahan karyanya.

menandakan rakaman alam dalaman yang menyanjungi ciptaan Tuhan. petang dan senja. . Keseluruhan format karya ini menggunakan rentak tidak senada kecuali pada bahagian tepi sebelah kiri antara langit dan bumi. sejuk. hujan. Langit dan Bumi. Dalam pengolahan karya ini. gunung. Kesatuan dan keanekaan di dalam kepelbagaian itu telah membentuk karya beliau sebagai karya kaya. awan dan bintang-bintang pula membentuk struktur karya ini kepada titik fokus mencapah (keseimbangan kristal grafik) ataupun tidak memusat. tanah. dingin. Sebaliknya imej dan bentuk seakan-akan lalang. didapati penggunaan tanah dengan cadangan berlapisan dapat menegaskan sifat geografik bumi yang berlapis-lapis. Penyatuan elemen-elemen dengan komposisi serta pandangan saujana antaranya menimbulkan kanekaan di dalam kepelbagaian. Malah warna merah yang sedikit kontras dengan warna biru yang dominan juga menimbulkan implikasi keseimbangan tidak sama ukur. Gabungan elemen dan prinsip rekaan seni lukis di dalam karya ini membentuk satu kesatuan yang cukup mantap. Terdapat situasi malam. beliau menghimpunkan pelbagai situasi. minda dan cetusan hati tentang segala bentuk peristiwa dan kejadian di antara kedua-dua ruang. dipersembahkan secara abstrak mengingatkan kita tentang tanda-tanda kebesaran ALLAH melalui penciptaan alam tabii. siang. Di bahagian tepi sebelah kiri ini digunakan rentak tersusun. sarat bahkan berisi nilai-nilai falsafah dan budaya akan menjadi satu khazanah peradaban yang tidak ternilai harganya. padang dan bukit diambil secara saripati. Bentuk seakan-akan awan yang dihasilkan dengan penuh tenaga bagaikan jantung alam semesta ataupun seperti guruh berdentum dengan memancarkan seperti jaluran kilat lalu membentuk kesan hujan yang berlapis-lapis. Situasi yang berlainan ini disatukan lalu membentuk satu luahan idea.dalam karyanya. Titik fokus mencapah tersebut selari dengan pandangan saujana dalam kesenian Islam. Melihat karya Langit dan Bumi dari aspek format bawah ke atas. Tumbuh-tumbuhan. Keseimbangan tidak sama ukur dapat dilihat dengan perletakan imej yang tidak sekata. panas.

seterusnya hijau (siang) mewakili waktu zohor dan kuning (petang) mewakili waktu asar. gabungan berurutan dan meditative dan seumpamanya. pandangan saujana. Beliau berjaya format membina fragmen masa baru yang islam menunjukkan termasuklah penggabungan kesenian Islam. Akhir sekali. komposisi dan isinya. karya-karya yang digarapkan adalah segar dan tulen. Beliau melalui karya nya itu. . Oleh yang demikian.Islam sebagai struktur karyanya. kerumitan. juga memcerminkan pergerakan masa mengikut kosmologi atau sunatullah.Melihat dari sudut warna pula. Kekuatan ilmu dan saripati badaya melayu. Karya Bumi dan Langit dilihat amat berjaya sama ada dari segi bentuk. malah merentasi masa. Kecekapan beliau mencernakan tunjang kesenian Islam dengan gabungan prinsip Barat seperti ulangan harmoni. penggunaan warna panas ke sejuk mengajar pemerhati memikirkan sekenak tentang kehebatan alam tabii ciptaan Tuhan. Kelima-lina masa dan waktu yang berperingkat-peringkat ini selain menjadi nadi penting kehidupan orang Islam.bahkan mana-mana ilmu yang baik dan bersesuaian daripada tamadun Barat mahupun Timur digarapnya menjadi wadah pemikirannya. Sebelum menghasilakn sesuatu karya. Warna merah seperti fenomena senja.kuning seperti malam menverminkan ketelitian dan kehalusan beliau membentuk format Langit dan Bumi 1. Syed Ahmad Jamal bukan sahaja menggunakan tunjang budaya Melayu. keseimbangan dan kontras umpamanya membentuk struktur baru dan teguh. beliau mengkaji dan membuat penyelidikan budaya terlebih dahulu. Format kesenian pengulangan.Islam yang menjadi teras cara hidupnya amat terserlah sehingga berjaya memantulkan keindahan dalaman melalui tanda visual karyanya. warna merah ( senja) mewakili waaktu maghrib. Penggabungan pelbagai budaya keilmuan berstrukturkan format kesenian Melayu-Islam meletakkan karya beliau kehadapan. Beliau bukan seorang pengkarya yang menghasilkan karya secara membuta tuli seperti sesetengah pelukis muda. dinamik. telah melompat dari unsur-unsur konversi kesenian Islam lampau. Menghubungkan elemen warna melalui komposisi catas dari atas ke bawah pula di dapatu warna gelap (malam) mewakili warna pada waktu isyak dan warna biru muda (fajar) mewakili waktu subuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful