You are on page 1of 29

General Knowledge questions for Bank exams: 2013

Important questions about Reserve Bank of India: frequently asked questions in Bank
Clerk, Bank PO exams.

1. When did Reserve Bank of India (RBI) formed? Answer: 1935 april 1

2. When did Reserve Bank of India (RBI) Nationalised ? Answer: 1949

3. Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India (RBI) ? Answer: Kolkata

4. When did the Headquarters of Reserve Bank of India (RBI) moved to Mumbai ? Answer: 1937

5. Who was the First Reserve Bank of India (RBI) Governor ? Answer: Sir Osborne Smith

6. Who was the first Indian RBI Governor ? Answer: C.D.Deshmukh

* 7. Which Commission recommended the formation of Reserve Bank of India (RBI) ? Answer: Hilton Young Commission (Royal commission)

* 8. Which is the central bank in India ? Answer: RBI

* 9. Which bank is known as Banker's Bank ? Answer: Reserve Bank of India (RBI)

* 10. Who is the present Governor of RBI ? Answer: D. Subba Rao

* 11. Who introduced the Banking Ombudsman Scheme ? Answer: Reserve Bank of India

1. Which is the First Bank in India ? Answer: Bank of Hindustan

2. Which is the first Bank managed by Indians ? Answer: Oudh Commercial Bank

3. Which is the first bank started with Indian capital (Indian owned bank) ? Answer: Punjab National Bank

4. Which is the first foreign Bank in India ? Answer: Chartered Bank

5. Which is the first bank to get ISO certificate ? Answer: Canara Bank

6. Which is the first bank in India to start its branches outside India ? Answer: Bank of India

7. Which is the first bank in India to introduce ATM ? Answer: H.S.B.C bank

8. Which is the oldest public bank in India ? Answer: Allahabad Bank

9. Which is the paper used for making Indian currency ? Answer: Rag

10. The currency of IMF is known as ? Answer: SDR (Special Drawing Rights)

11. Which is known as Artificial currency or Paper Gold ? Answer: SDR

General knowledge questions 2012 about Sports

Important General knowledge Questions and Answers About Tennis Tournament


1. In which Country Tennis originated ? Answer: France

2. In which Country Modern Tennis originated ? Answer: England

3. What is the length of standard Tennis Court ? Answer: 78 feet

4. Where is the headquarters of International Tennis Federation ? Answer: Roehampton (south-west London)

5. Where did the Grand slam, French Open take place ? Answer: Roland Garro (in Paris)

6. Where did the Grand slam, Australian Open take place ? answer: Melbourne Park (in Melbourne)

7. Where did the Grand slam, US Open take place ? answer: Flushing Meadows

8. Which is the oldest oldest tennis tournament in the world ? Answer: Wimbledon

9. Which is the highest paying tennis tournament in the world ? Answer: US Open

* 2012 Grand Slam Winners


Who won 2012 Australian Open Men's ? Answer: Novak Djokovic (Serbia)

Who won 2012 Australian Open Women's ? Answer: Victoria Azarenka

Who won 2012 Australian Open Men's Doubles ? Answer: Leander Paes , Radek Stepanek

Who won 2012 Australian Open Women's Doubles ? Answer: Svetlana Kuznetsova , Vera Zvonareva ____________________________________________ Who won 2012 French Open Men's ? Answer: Rafel Nadal

Who won 2012 French Open Women's ? Answer: Maria Sharapova

Who won 2012 French Open Men's Doubles ? Answer: Daniel Nestor , Max Mirnyi

Who won 2012 French Open Women's Doubles ? Answer: Roberta Vinci, Sara Errani ___________________________________________ Who won 2012 Wimbledon Men's ? Answer: Rojer Federer

Who won 2012 Wimbledon Women's ? Answer: Serena Williams Who won 2012 Wimbledon Men's Doubles ? Answer: Frederik Nielsen, Jonathan Marray Who won 2012 Wimbledon Women's Doubles ? Answer: Venus Williams, Serena Williams ___________________________________________ Who won 2012 US Open Men's ? Answer: Andrew Murray

Who won 2012 US Open Women's ? Answer: Serena Williams Who won 2012 US Open Men's Doubles ? Answer: Bob and Mike Bryan Who won 2012 US Open Women's Doubles ? Answer: Roberta Vinci, Sara Errani

Tuesday, 27 August 2013

GENERAL AWARENESS MCQs FOR BANK EXAMS


1. Habiba Sarobi recently conferred with.... 1) Bharat Ratna 2) Noble Award for Peace 3) Ramon Magsaysay Award 4) Templeton Prize 5) None 2. First full pledged legislation to allow the formation of Co-operative Societies is ....... 1) Co-operative Credit Societies Act, 1904 2) Co-operative Credit Societies Act, 1912 3) Co-operative Credit Societies Act, 1911 4) Co-operative Credit Societies Act, 1971 5) None 3. The first Act to pass to pave the establishment of Co-operative banks 1) Co-operative Credit Societies Act, 1922 2) Co-operative Credit Societies Act, 1924 3) Co-operative Credit Societies Act, 1972 4) Co-operative Credit Societies Act, 1951 5) Co-operative Credit Societies Act, 1912 4. Which committee was appointed in 1944 to give recommendations to improve co-operative movement? 1) Hilton-young 2) Radhakrishnan 3) MacLagan 4) Rodgers 5) None 5. Which sector is the major beneficiary of Cooperative banking system till 1969? 1) Education 2) Service 3) Agriculture 4) Export 5) Industrial 6. Indian Co-operative Bank system is ........ 1) Unicameral 2) Semi Federal 3) Less Federal 4) Federal 5) Autocrat 7. On 13 April 2013, RBI decided to cancel the licenses of 26 loss-making co-operative banks as they got losses. Majority of them are in ..... 1) AP

2) MP 3) Karnataka 4) Rajasthan 5) UP 8. ......... is the apex of the three-tier co-operative structure in India. 1) District Central Co-operative banks 2) Union Co-operative banks 3) District Co-operative banks 4) State Co-operative banks 5) None 9. Which bank finance, coordinate and control the working of District Central Co-operative Banks in the states? 1) National Co-operative Bank 2) Primary Co-operative Bank 3) State Co-operative Bank 4) Lower Development Bank 5) None 10. State Co-operative Banks (SCB) usually lend ....... 1) District Central Co-operative Banks 2) Primary Co-operative banks 3) to individuals in exceptional cases 4) All of above 5) None 11. Capital of State Co-operative Banks (SCB) mobilized from ........ 1) Members of District Central Co-operative Banks 2) Members of Primary Cooperative banks 3) 1 & 2 4) Only (1) 5) None 12. The external lending agencies to State Cooperative Banks (SCB) are ...... 1) NABARD 2) Development Banks 3) State Government 4) Financial institutes 5) All of above 13. ........ is the intermediate rung in the threetier Co-operative Credit structure. 1) Primary Co-operative Banks 2) State Co-operative Banks 3) National Co-operative Banks 4) District Central Co-operative Banks 5) None 14. The funds of District Central Co-operative Banks arisen from ..........

1) NABARD lending 2) State government 3) Affiliated Co-operative societies 4) Funds from State Co-operative Banks 5) All of above 15. Gross level of arms of the short term cooperative credit structure is ........ 1) District Central Co-operative banks 2) Primary Agricultural Credit Society 3) State Co-operative Banks 4) National Co-operative Banks 5) None 16. The functions of Primary Agricultural Credit Society is ....... 1) lending 2) mortgage 3) pledge 4) accepting deposits 5) All of above 17. Primary Urban Co-operative banks established with the aim of giving delivering banking services in .... areas. 1) Urban 2) Rural 3) Metro 4) Villages 5) None 18. By which date, the Urban Co-operative banks must implement CBS facility in all its branches as per the order of RBI on 13 March 2013? 1) 31 October 2013 2) 31 December 2013 3) 31 January 2014 4) 31 August 2013 5) None 19. The recent actions/ orders of RBI to control Co-operative banks given. Pick the correct one. 1) Customers of Pune-based Rupee Cooperative Bank restricted by limiting the amount of money that depositors can withdraw up to Rs.1000 only. It is pune based bank. 2) On 5 March 2013, RBI asked Urban Cooperative Banks (UCBs) to take necessary steps to ensure smooth transition to new international accounting norms IFRS from April 2014. 3) Amanath Co-operative Bank can conduct a financial transaction of not more than Rs.1,000 per account a day as per the directions of RBI on 7 April 2013. It is Karnataka based bank. 4) On 8 January 2013, RBI notified that all co-operative banks should not issued cobranded ATM cards without approval of RBI. 5) All of above 20. Primary Urban Co-operative Banks norms reviewed on the recommendations of ....... committee. 1) K.Madhava Rao

2) N.Laxaman Sinha 3) Vedanarayana 4) Sacchindananda 5) None 21. Probe against the chairman and directors of Gurusiddheshwar Urban Co-operative Bank started on 19th July 2013. It is in ... 1) Hublli 2) Hyderabad 3) Pune 4) New Delhi 5) Lucknow 22. Which is India's largest co-operative bank in India looking to acquire the Pune-based Rupee Cooperative Bank? 1) Mahesh Co-operative bank 2) Mandavi Co-operative bank 3) Saraswat Co-operative bank 4) Lucknow Co-operative bank 5) None 23. In an effort to defend rupee, the Union government proposed to hike in the foreign investment limit in government debt by ..... 1) $ 6 billion 2) $ 8 billion 3) $ 9 billion 4) $ 5 billion 5) $10 billion 24. Who heads the inter-ministerial panel has suggested higher taxes for non-essential imports to curb the Current Account Deficit (CAD)? 1) Anil Goswamy 2) C.Ranga Rajan 3) Rajat Bhargava 4) Anand Sharma 5) None 25. On 20 July 2013, the Parliamentary Committee on Finance submitted finalized its Goods and Services Tax Report. It is headed by ...... 1) Murali Manohar Joshi 2) Venkaiah Naidu 3) Raghuram Govinda Rajan 4) Aravind Mayaram 5) Yashwant Sinha 26. To settle inter-state water disputes, prevent flood and pollution, on 24 June 2013, the Union government released a Draft River Basin Management bill which aims to set up how many river basin authorities? 1) 10

2) 24 3)5 4) 18 5) 12 27. For the transformation of barren land in to cultivating land which state launched Bhumi sena scheme on 8 August 2013? 1) UP 2) AP 3) MP 4) Goa 5) Jammu and Kashmir 28. Douglas Engelbart died recently. He invented ........ 1) QWERTY keyboard 2) Universal Serial Bus (USB) 3) Compact Disc 4) Computer Mouse 5) None 29. As per the 2013 Global Peace Index published by the Institute for Economics and Peace, the top most peaceful countries of the world are ...... ? 1) Iceland, Denmark and New Zealand 2) USA, UK and Australia 3) Japan, Switzerland and Finland 4) India, China and Mexico 5) None 30. Indian Junior Women Hockey team won its first ever Bronze medal on 4 August 2013 in Hockey Junior World Cup held in ......... 1) India 2) France 3) Japan 4) Germany 5) Australia 31. BCCI stands for ........ 1) Board of Cricket Control of India 2) Board of Control for Cricket in India 3) Board of Central Cricket in India 4) Board of Cricket Commission in India 5) None 32. Parupalli Kashyap is a........ 1) Badminton player 2) Chess player 3) Member of Rajyasabha 4) Mountaineer 5) None

33. From 5 September 2013, the G-20 heads of government summit to be held in ........ 1) Russia 2) USA 3) UK 4) India 5) Australia 34. 'An Uncertain Glory: India and its Contradictions' co-authored by Jean Dreze and ........ 1) Amartya Sen 2) Subba Rao 3) Manmohan Singh 4) Abdul Kalam 5) None 35. Kalinga prize will be given for the ...... 1) Popularization of Science 2) Cricket 3) Popularization of internet 4) Architecture models 5) None 36. Informal method of borrowing is familiar from ....... 1) Regional Rural Banks 2) Public Sector Banks 3) Private Sector Banks 4) Money lenders 5) NABARD 37. State Bank of Pakistan is the central bank of Pakistan. Its headquarters is in ....... 1) Islamabad 2) Hyderabad 3) Sind 4) Karachi 5) Abbotabad

ANSWERS:
1-3, 2-1, 3-5, 4-3, 5-3, 6-4, 7-5, 8-4, 9-3, 10-4 11-312-5, 13-4, 14-5, 15-2, 16-5, 17-1, 18-2, 19-5, 20-1 21-1, 22-3, 23-4, 24-3, 25-5, 26-5, 27-1, 28-4, 29-1, 30-4 31-2, 32-1, 33-1, 34-1, 35-1, 36-4, 37-4

Safefuards in New Banking Licence Norms


Reserve Bank of India (RBI) issued guidelines for setting up new banks in the private sector vide Press Release dated 22.02.2013. The last date for receipt of applications was 01.07.2013. In all, RBI has received 26 (twenty six) applications.

At the first stage, the applications will be screened by RBI to ensure prima facie eligibility of the applicants, including the assessment of fit and proper status of applicants. Therea fter, the applications will be referred to a High Level Advisory Committee to be set up by RBI. In view of the processes involved, it is expected to issue in-principle approvals for new banks by the first quarter of 2014. The safeguards and prudential regulations which have been put in place in the guidelines for the new bank, the parent Non-Operative Financial Holding Company (NOFHC) and the consolidated bank to serve as adequate safeguards to deal with conflict of interest situations, inter-alia, include fit and proper criteria; corporate structure of the Non-Operative Financial Holding Company (NOFHC); no exposure to the promoter group by bank, NOFHC and other financial sector entity under the NOFHC and; corporate governance of NOFHC and stipulation of majority of independent directors on the Board of the Bank.
Posted by BANKING AWARENESS at Tuesday, August 27, 2013 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Investment of Banks in Money Laundering


The contravention of any of the directions and instructions issued by Reserve Bank of India (RBI) under the Banking Regulation Act, 1949 is an offence punishable under sub-section (4) of Section 46 of the Banking Regulation Act. In terms of sub-section (1) of Section 47A of the Banking Regulation Act, 1949, if a contravention or default of the nature referred to in sub-section (4) of Section 46 is made by a bank, the Reserve Bank may, inter-alia, impose on such bank, a penalty not exceeding one crore rupees for each of such contravention and a further penalty which may extend to one lakh rupees for every day during which the contravention or default continues. The monetary penalties have been imposed on banks in exercise of powers vested in the RBI under the provisions of Section 47(A)(1)(c) read with Section 46(4)(i) of the Banking Regulation Act, 1949. The fines and monetary penalties under section 46 and 47A of the Banking Regulation Act, 1949 respectively were substantially increased through the Banking Laws (Amendment Act, 2012 which was brought into force in January, 2013. The objective of the amendments was to establish an effective and dissuasive penalty regime for violations of the provisions of the Banking Regulation Act, 1949. In view of the recent amendment to strengthen the regulatory and supervisory powers of RBI by rationalising the fine and penalty regime for violations under the Banking Regulation Act, 1949, there is no proposal to further rationalise the fine and penalty regime under the Banking Regulation Act, 1949.
Posted by BANKING AWARENESS at Tuesday, August 27, 2013 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Wednesday, 31 July 2013

Yes Bank became the First Lender in India to hike Deposit Rates
Yes Bank became the first lender to hike lending and deposit rates. Others may follow as the RBI move has tightened liquidity in the markets. Yes Bank said it would hike its deposit rates by 0.25 percent to 0.5 percent in select tenors effective from 1August 2013. Yes Bank took this step following the RBIs decision to keep key policy rates unchanged and cut growth forecast.

This provides an opportunity for retail depositors to lock in higher rates on term deposits. The bank has also decided to hike its base rate by a quarter percent to 10.75 percent effective from Thursday. This will make lending by the bank costlier. In the first quarter review of the monetary policy, the RBI had left all key policy rates unchanged to support the Rupee to stay stable. The repurchase, or the repo rate, the interest that commercial banks pay to the RBI on short-term borrowings, has been left unchanged at 7.25 percent, and so has the reverse repo rate at 6.25 percent. The cash reserve ratio (CRR), or the share of deposits banks must keep with the central bank, is also maintained at 4 percent. Earlier this month, the central bank had taken a number of measures to squeeze liquidity out of the banking system, in order to ensure stability in the currency markets. Yes bank is Indias fourth largest private sector lender.
Posted by BANKING AWARENESS at Wednesday, July 31, 2013 No comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Thursday, 25 July 2013

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs FOR IBPS PO EXAM


1. The Reserve Bank of India increased the Bank Rate on July 15, 2013. What is the present Bank Rate? 1) 8.25% 2) 9.25% 3) 10.25% 4) 9% 5) 10% 2. Which State/Union Territory has been ranked first amongst 35 States and Union Territories with regard to Financial Inclusion, according to a recent CRISIL report? 1) Puducherry 2) Chandigarh 3) Kerala 4) Tamil Nadu 5) Andhra Pradesh 3. The 2013 FIFA Under-20 World Cup was held in Turkey in June-July 2013. Which country won the tournament for the first time? 1) France 2) Uruguay 3) Ghana 4) Iraq 5) Turkey

4. Hemant Soren became the Chief Minister of which of the following states on July13, 2013? 1) Bihar 2) Chhattisgarh 3) Uttarakhand 4) Jharkhand 5) Madhya Pradesh 5. Who has been appointed as the Chairperson of the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)? 1) Girija Vyas 2) Sudha Sharma 3)Kushal Singh 4) Krishna Tirat 5) Aruna Roy 6. Who was honored with the National Lata Mangeshkar Award in May 2013? (This award is instituted by the Madhya Pradesh government) 1) A.R. Rehman 2) Hariharan 3) Shreya Ghoshal 4) Shaan 5) None of these 7. Books and Authors are given. Identify the mismatched pair? 1) In Custody ---Anita Desai 2) Sea of Poppies---Amitav Ghosh 3) The Argumentative Indian ---Amartya Sen 4) Unaccustomed Earth---Jhumpa Lahiri 5) River of Smoke---V.S. Naipaul 8. Ethanol as a viable bio-fuel can be obtained from? 1) Paddy 2) Potato 3) Sugarcane 4) Wheat 5) Tobacco 9. Who among the following Padma Shri winners is not a sportsperson? 1) Yogeshwar Dutt 2) Girish Nagarajegowda 3) Dingko Singh 4) Premlata Agrawal 5) Vandana Luthra 10. Other than Venezuela, which one among the following from South America is a member of OPEC? 1) Argentina 2) Brazil 3) Ecuador 4) Bolivia

5) Chile 11. KB Kookmin Bank is based in? 1) Japan 2) South Korea 3) China 4) Malaysia 5) Singapore 12. Crystal Award is given by? 1) APEC 2) IBRD 3) WHO 4) WEF 5) WTO 13. Which one of the following was the earliest event to take place? 1) Establishment of LIC 2) Nationalization of SBI 3) Enactment of Banking Regulation Act 4) Introduction of First Five Year Plan 5) Nationalization of SBI Associate Banks 14. Who is the Chairman of the National Water Resources Council? 1) Prime Minister 2) Minister of Water Resources 3) Minister of Environment and Forests 4) Minister of Science and Technology 5) None of these 15. Which of the following is not a pharmaceutical company? 1) Chevron 2) Piramal India 3) Pfizer 4) Zydus Cadila 5) Sanofi-Aventis 16. Who among the following is a football player? 1) Fernando Alonso 2) Kimi Raikkonen 3) Lewis Hamilton 4) Sebastian Vettel 5) Fernando Torres 17. Organizations and their Headquarters are given below. Which of the following pairs is not correctly matched? 1) ADB---Manila 2) World Bank -Washington 3) APEC---Singapore

4) ASEAN---Bangkok 5) WTO---Geneva 18. The founder of World Economic Forum? 1) Robert Zoellick 2) Paul Krugman 3) Pascal Lamy 4) John Galbraith 5) Klaus Schwab 19. The 10 non-permanent members of the United Nations Security Council (UNSC) are elected by the General Assembly for a term of? 1) 1 year 2) 2 years 3) 3 years 4) 4 years 5) 5 years 20. Which one of the following Car makers does not belong to Japan? 1) Toyota 2) Honda 3) Nissan 4) Suzuki 5) Hyundai 21. Identify the mismatched pair? 1) Bank Rate---10.25% 2) Repo Rate---7.25% 3) Reverse Repo Rate---6.25% 4) CRR---4.25% 5) SLR---23% 22. Who among the following was conferred with the Padma Vibhushan Award this year? 1) Late Rajesh Khanna 2) Vijay Kumar Saraswat 3) Gayatri Spivak 4) Raghunath Mohapatra 5) Abdul Rashid Khan 23. The General Anti Avoidance Rules (GAAR) will come into force from? 1) April 1, 2014 2) April 1, 2015 3) April 1, 2016 4) April 1, 2017 5) April 1, 2018 24. 'An Angel in the Cockpit' is written by? 1) Vijay Mallya 2) Vijaypat Singhania

3) Kiran Bedi 4) Ratan Tata 5) None of these 25. The small borrowers in rural areas still prefer to take informal route for their credit needs. Which of the following is the informal route of credit? 1) Credit cards 2) Debit cards 3) RRBs 4) Commercial banks 5) Money lenders

Answers
1) 3 2) 1 3) 1 4) 4 5) 3 6) 2 7) 5 8) 3 9) 5 10) 3 11) 2 12) 4 13) 3 14) 1 15) 1 16) 5 17) 4 18) 5 19) 2 20) 5 21) 4 22) 4 23) 3 24) 2 25) 5
Posted by BANKING AWARENESS at Thursday, July 25, 2013 3 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Monday, 1 July 2013

BANKING AWARENESS PRACTICE QUESTIONS


1. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of? a) Minors b) Married Women c) Senior citizens d) Government Employees e) Rural residents 2. When the rate of inflation increases? a) Purchasing power of money increases b) Purchasing power of money decreases c) Value of money increases d) Purchasing power of money remains unaffected e) Amount of money in circulation decreases 3. A centralized database with online connectivity to branches, internet as well as ATM-network which has been adopted by almost all major banks of our country is known as? a) Investment Banking b) Core Banking c) Mobile Banking d) National Banking e) Specialized Banking 4. Which of the following is NOT considered a money market instrument?

a) Treasury Bills b) Repurchase Agreement c) Commercial Paper d) Certificate of Deposit e) Shares and Bonds 5. Which of the following is necessary while opening deposit accounts in banks? a) Will b) Registration c) Nomination d) Indemnity e) Guarantee 6. Which of the following is not a banking term? a) Letter of credit b) MIBOR c) Factoring services d) Entry load e) None of these 7. Which of the following organizations issue the rules of global trade? a) IMF b) World Trade Organization c) Foreign trade d) G-20 e) None 8. One single statement that depicts the financial position of a Bank and / or Business enterprise at a given point of time is called: a) Statement of product details b) Foreign exchange c) Balance Sheet d) Balance of payment e) Trading and Manufacturing account 9. The Reverse Mortgage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of society? a) Persons below 60 yrs b) Senior Citizens c) Unemployed youth d) Orphans e) All 10. One of the major challenges banking industry is facing these days is curbing deliberate efforts of some people to bring money earned through illegal activities in circulation. Which of the following act is passed to prevent this activity? a) Payment & settlements Act b) Control money supply Act c) Narcotics and Psychotropic substance Act d) Prevention of Money laundering Act

e) None 11. Which of the following scheme is not meant for investment purposes? a) National saving certificate b) Infrastructure bonds c) Mutual funds d) Letter of credit e) None of these 12. Basel norms which are important regulatory stipulations are meant for which sector? a) Insurance b) Banking c) Micro finance d) Pension funds e) None 13. Systematic investment Plans relates to: a) Mutual Funds b) Life Insurance Companies c) Commercial Banks d) Post office savings schemes e) None 14. Euro money is the official currency of? a) NATO b) UN c) European d) Germany and England e) None of these 15. Which of the following is an example of cash less purchase? a) Debit card b) Credit card c) ATM withdrawal d) All of the above e) None 16. Whose signature appears on Indian Rs. 100 note? a) Finance Minister b) RBI Governor c) Finance Secretary d) Chairman, Planning Commission e) None 17. While discussing investments there is a mention of short term government security. What is this investment? a) Debenture b) Mutual funds c) Treasury bill

d) Share e) None of these 18. NBFCs are an important part of the Indian financial system. what is meant by this term? a) New Banking Financial Companies b) Non Banking Financial Companies c) Neo Banking Financial Confederation d) Non banking Fiscal Companies 19. Banking loan against property requires the asset to be free from encumbrances. What does it mean? a) The asset to be free from any liability b) The asset to be properly registered c) The property to be fully constructed d) The asset should not have multiple owners e) None 20. RBI stipulates a healthy mix of CASA in the business figures of banks. What is CASA? a) Customer Analysis and Savings Pattern b) Cost Appreciation and selling Analysis c) Current Account and saving Account d) Credit and savings Aggregate e) None of these 21. Which one of the following is not an electronic banking delivery channel? a) Mobile Vans d) Mobile Phone Banking c) Internet Banking d) Tele Banking e) ATM 22. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the ____ a) Exchange rate b) MIBOR c) Inter bank Call money rate d) Base rate e) LIBOR 23. Now-a-days Banks are selling third party products. Example of third party product is: a) Mutual funds b) Term deposits c) Credit cards d) All of these e) None 24. Electronic Clearing Service in banks can be availed only by: a) Individuals b) Corporates c) Senior Citizens

d) All of these e) None

Answers
1) c; 2) b; 3) b; 4) e; 5) c; 6) d; 7) b; 8) c; 9) b; 10) d; 11) d; 12) b; 13) a; 14) c; 15) d; 16) b; 17) c; 18) b; 19) a; 20) c; 21) a; 22) a; 23) a; 24) d;
Posted by BANKING AWARENESS at Monday, July 01, 2013 1 comment: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Thursday, 27 June 2013

GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs


1. Which Banks are established to help small and marginal farmers, agricultural labour, artisans and small entrepreneurs etc? 1) Foreign Banks 2) Industrial banks 3) Regional Rural Banks 4) Exim bank 5) None 2. In which year, the Banking commission submitted the report to establish rural banks? 1)1952 2)1957 3)1958 4)1972 5)1984 3. Which prime minister mentioned the concept of 'Rural Banks' in Twenty-Point Programme announced on 1 July 1975? 1) Morarji Desai 2) Jawahar Lal Nehru 3) Indira Gandhi 4) Lal Bahadur Shastri 5) Charan Singh 4. On 30 July 1975, the working group on Rural Banks submitted report to the government of India. It was headed by? 1) Vijay C Kelkar 2) C. Ranga Rajan 3) Manmohan Singh 4) Bimal Jalan 5) Narasimaham 5. In which year, the President of India issued the ordinance to establish Regional Rural Banks?

1) 1991 2) 1985 3) 1969 4) 1975 5) 2000 6. Regional Rural Banks Act passed in? 1) 1981 2) 1969 3) 1976 4) 1980 5) 1982 7. In Regional Rural Banks, Central government holds 50% capital and Sponsored bank holds 35% capital. Who holds the remaining 15% capital? 1) Reserve Bank of India 2) NABARD 3) National housing Bank 4) State government 5) Life Insurance Corporation of India 8. Financial regulation of RRBs seen after by? 1) Reserve Bank of India 2) Securities and Exchange Board of India 3) Department of Home Affairs 4) NABARD 5) All of above 9. Supervisory powers of RRBs have been vested with? 1) Competition Commission of India 2) Small industrial Bank of India 3) Reserve Bank of India 4) NABARD 5) National Housing Bank 10. The first Regional Rural Bank India started by Syndicate Bank on 2 October 1975. It is? 1) Kashmir Bank at Jammu in Jammu and Kashmir 2) Chikmagalur Gramin Bank in Chikmagalur in Karnataka 3) Pallavan Gramin Bank in Tamilnadu 4) Lucknow KGH Gramin Bank in Uttar Pradesh 5) Prathama Grammen bank at Moradabad in Uttar Pradesh 11. Regional Rural Banks are not found in the state of? 1) Maharashtra and Karnataka 2) Andhra Pradesh and Tamilnadu 3) Sikkim and Goa 4) Assam and Uttar Pradesh 5) Rajasthan and Haryana

12. Which committee recommended to permit RRBs to invest Non-SLR surplus funds in profitable areas? 1) Gundu Rao 2) Subba Rao 3) Bhandari 4) Diwakaran 5) Vaidyanath 13. Which committee recommended for the amalgamation of RRBs? 1) K.C. Chakravarthy 2) Usha Thorat 3) Vyas 4) C.V. Anand Bose 5) Ajay Kumar Seth 14. On 22 April 2013, the Regional Rural Banks (Amendment) Bill, 2013 introduced to increase the authorized capital of RRB from Rs. 5 crore to Rs... (in crores) ? 1) 100 2) 200 3) 1000 4) 50 5) 500 15. As per the statement given on 24 June 2013, Companies planning to apply for bank licenses will be allowed how much percent foreign direct investment (FDI) in their holding companies? 1) 100% 2) 49% 3) 51% 4) 24% 5) 71% 16. Which international monetary organization granted $110 million to help Urban services in Jammu and Srinagar on 17 May 2013? 1) World bank 2) IMF 3) Asian Development Bank 4) International Development Association 5) International Finance Corporation 17. Maturity of Inflation Indexed Bonds issued by RBI on 15th May 2013 is? 1) 5 years 2) 20 years 3) 10 Years 4) 14 years 5) 100 years 18. Clean Note Policy issued by RBI on 14 May 2013. As per RBI, on average what percentage of notes is disposed off after getting solid every year? 1) 50%

2) 2 % 3) 20% 4) 18% 5) 100% 19. Closed-end fund scheme means? 1) A scheme of an investment company in which a nonfixed number of shares are issued 2) Offer of a company to close the business at the end of year 3) A scheme of an investment company in which a fixed number of shares are issued 4) Company's offer to sell the assets at the lowest rate 5) None 20. Aam Admi Bima Yojana, a Social Security insurance Scheme for rural landless household introduced by union government on 2nd October 2007. The scheme administered by? 1) LIC 2) GIC 3) NIC 4) UIC 5) TATA AIG 21. Aim of Swavalamban is? 1) To encourage the people from the unorganised sector to voluntarily save for their retirement 2) To encourage the people to seek educational courses through distance education system 3) To ask the Non-organised sector people to boycott their work and join in the government service 4) To encourage the house hold sector to save money 5) None 22. Operation Ganga Prahar relates to? 1) central government initiative to plant trees on the banks of Ganga River 2) banning the use of motor boats by piligrims in Ganga river 3) central government initiative to clean ganga river with the aid of local people 4) operation of Army to demolish the unauthorized construction of Buildings on the banks of Ganga River 5) rescue operation of Army to rescue the stranded pilgrims in Uttarakhand 23. New chairman of LIC is...? 1) U.K. Sinha 2) T.S. Vijayan 3) Kalyan Singh 4) S.K. Roy 5) None 24. Union Railway minister is? 1) Mallikarjun Kharge 2) Ambika Soni 3) Kapil Sibal 4) C.P. Joshi 5) Raman Singh

25. IRNSS-1A is? 1) Russia's reusable satellite 2) USA's sub sonic missile 3) Ireland's new sea port 4) Indian Regional Navigation Satellite System 5) South Africa and India Joint venture of new solar car 26. Largest five emerging economies G-5 include Brazil, China, India, Mexico and? 1) USA 2) South Africa 3) Sri Lanka 4) Japan 5) Pakistan 27. Tianhe-2 is the super computer developed by? 1) Russia 2) India 3) Japan 4) Thailand 5) China 28. As per the report of 68th round of National Sample Survey Office (NSSO) released on 20 June 2013, What is the average monthly per capita expenditure (MCPE) of the poorest of the poor in the country? 1) Rs.700.50 in urban areas and Rs. 521.44 in rural areas 2) Rs.600.50 in urban areas and Rs. 421.44 in rural areas 3) Rs.700.00 in urban areas and Rs.121.44 in rural areas 4) Rs.1000 in urban areas and Rs. 500 in rural areas 5) Rs.850 in urban areas and Rs.400 in rural areas 29. By which year, India surpass China to become most populous country in the world as per the estimates of United Nations report? 1) 2050 2) 2028 3) 2040 4) 2065 5) 2100 30. Details of Uttarakhand state given. Locate the wrong option? 1) Uttarakhand is also referred as Dev Bhumi (Land of Gods) 2) On 9th November 2000, it was formed as 27th state of Republic of India 3) Vijay Bahuguna is the present Chief Minister of state 4) Nainital is the capital of state 5) Badrinath and Kedarnath, the Hindu's important pilgrim destinations are in this state 31. The rate at which Reserve Bank of India (RBI) borrows money from banks is? 1) SLR 2) Base Rate 3) Primary Lending Rate 4) Bank Rate

5) Reverse Repo Rate 32. Who declares Reverse Repo Rate? 1) Central Government 2) State Government 3) RBI 4 ) SEBI 5) IRDA 33. If the Reverse Repo Rate increases, then bank...? 1) funds increase as they never give funds to RBI 2) funds go to overseas 3) has to close business 4) funds decrease, as bank lend the funds to RBI due to rate hike 5) None 34. If the Reverse Repo Rate increases, then interest on loans offer by banks usually' 1) decrease 2) become Zero 3) lower than earlier rate of interest 4) increase 5) None 35. Present Reverse Repo rate is? 1) 6.25% 2) 7.25% 3) 8.25% 4) 23% 5) 4% 36. In the RBI's mid-quarter monetary policy review declared on 17th June 2013, RBI seriously concerned about? 1) opening of branches by foreign banks 2) customer's KYC details 3) State governments schemes 4) Rupee fall, external sector risks and elevated food inflation 5) Poverty in top 4 metros in the slum areas 37. As per the Annual monetary policy statement 2013-2014 announced on 3 May 2013, which of the following BRICS nations showed the accelerated growth during 2012? 1) South Africa and Brazil 2) India and China 3) South Africa and China 4) China and Russia 5) Russia and Brazil 38. As per the Annual monetary policy statement 2013-2014 announced on 3 May 2013, RBI projected the growth of GDP for 2013-14 is...? 1) 5.7%

2) 2.8% 3) 5.0% 4) 9.0% 5) 8.2% 39. On 16 March 2013, a Spice Park in Mawan area of Guna district opened in the state of...? 1) UP 2) Bihar 3) Goa 4) Tamilnadu 5) MP 40. Which operation launched by BCCI to restore the credibility of IPL? 1) Operation Ball 2) Operation Fixing 3) Operation Clean-up 4) Operation Umpire 5) Operation Wicket 41. Thailand Open Grand Prix Badminton tournament won by k.Srikanth on 9 June 2013. He belongs to....? 1) Karnataka 2) Tamilnadu 3) Haryana 4) Himachal Pradesh 5) AP
Posted by BANKING AWARENESS at Thursday, June 27, 2013 4 comments: Email ThisBlogThis!Share to TwitterShare to Facebook

Tuesday, 25 June 2013

BANKING AWARENESS PRACTICE MCQs


1.Interest payable on savings bank accounts is? a) De-regulated by RBI b) Regulated by State Governments c) Regulated by Central Govt d) Regulated by RBI e) Regulated by Finance Minister 2.The usual deposit accounts of banks are? a) Current accounts, electricity accounts and insurance premium accounts. b) Current accounts, post office savings, bank accounts and term deposit accounts. c) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts. d) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts. e) Current bill accounts and term deposit accounts. 3.Fixed deposits and recurring deposits are?

a) Repayable after an agreed period b) Repayable on demand c) Not repayable d) Repayable after death of depositors e) Repayable on demand or after an agreed period as per bank's choice 4.Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of? a) Both savings bank accounts and fixed deposit accounts. b) Savings bank accounts and current accounts. c) Both savings bank accounts and loan accounts. d) Both savings bank accounts and cash accounts only. e) Both current accounts and fixed deposit accounts. 5.Which of the following is correct statement?a)No interest is paid on current deposit accounts. b)Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts. c) The rate of interest on current accounts and savings accounts are the same. d) No interest is paid on any deposit by the bank. e) Savings deposits are the same as current deposits. 6.Banking services delivered to a customer by means of a computer control system that does not directly involve banks branch is called? a) Universal banking b) Virtual banking c) Narrow banking d) Brick & Mortal banking e) None 7.Financial inclusion means provision of ?a) Financial services namely payments, remittances, savings, loans and insurance at affordable cost to persons not yet given the bank b) Ration at affordable cost to persons not yet given the same c) House at affordable cost to persons not yet given the same d) Food at affordable cost to persons not yet given the same e) Education at affordable cost to persons not yet given the same 8. When a bank returns a cheque unpaid, it is called?a) Payment of the cheque b) Drawing of the cheque c) Canceling of the cheque d) Dishonour of the cheque e) Taking of the cheque 9.Who is the Chairman of the committee constituted by RBI to study issues and concerns in the Micro Finance Institutions (MFI) Sector? a) YH Malegam b) Dr. KC Chakraborty c) C. Rangrajan d) M. Damodaran e) Usha Thorat 10.Which of the following types of accounts are known as 'Demat Accounts'?

a) Accounts which are Zero Balance b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form d) Accounts which are operated through internet banking facility e) None of the above 11.NEFT means? a) National Electronic Funds Transfer b) Negotiated Efficient Fund Transfer system c) National Efficient Fund Transfer solution d) Non Effective Fund Transfer system e) Negotiated Electronic Foreign Transfer system. 12.Distribution of insurance products and insurance policies by banks as corporate agents is known as? a) General insurance b) Non life insurance c) Bancassurance d) Insurance Banking e) Deposit Insurance 13.In respect of partnership business, LLP stands for: a) Local Labour Promotion b) Low Labour Projects c) Limited Loan Partnership d) Longer Liability Partnership e) Limited Liability Partnership 14.What is a stale cheque? a) A cheque issued without drawer's signature. b) A cheque with only signature of the drawer. c) A cheque which has completed 3 months from the date of its issue. d) Any one of the above. e) None 15.Interest on savings bank account is now calculated by banks on? a) Minimum balance during the month b) Minimum balance from 7th to last day of the month c) Minimum balance from 10th to last day of the month d) Maximum balance during the month e) Daily product basis 16.Largest shareholder (in percentage shareholding) of a Nationalized bank is ? a) RBI b) NABARD c) LIC d) Govt of India e) IBA

Answers
1) a; 2) d; 3) a; 4) b; 5) a; 6) b; 7) a;8) d; 9) a; 10) c; 11) a; 12) c; 13) e; 14) c; 15) e; 16) d