You are on page 1of 1

zaterdag 28 september 2013

NL

in het nieuws

Obama belt met Teheran


President Obama en zijn Iraanse ambtgenoot Rohani hebben elkaar telefonisch gesproken over het Iraanse nucleaire programma. Het was de eerste keer dat een Amerikaanse en een Iraanse president elkaar rechtstreeks spraken sinds 1979. Obama liet weten dat hij gelooft in een akkoord. De Amerikaanse president sprak van een unieke mogelijkheid om er samen met de nieuwe regering van Iran uit te komen.

56%
van de piloten is wel eens achter de stuurknuppel in slaap gesukkeld. Dat meldt de Britse pilotenvakbond Balpa.

Crimineel blijktlate roeping


Zware criminelen, ze zijn erg vervelend, maar ze hebben nu eenmaal een slechte jeugd gehad. Dit clich blijkt niet helemaal waar te zijn, leert nieuw onderzoek. Veel criminelen begonnen pas halverwege hun 20ste. Ze beginnen meestal met gewone, legale banen. En ze gaan niet eerst voor kleine zaakjes, maar zetten direct groot in. P11

samenvoeging

Ibn Ghaldoun negeerde lerares die waarschuwde

Examendieven stalen al vaker schooltoetsen


ROTTERDAM | Twee examendieven van het Ibn

Ghaldoun hebben maanden voor de examenroof al eens eerder proefwerken gejat uit hun school. Het tweetal nam vorig jaar schoolonderzoeken weg. Een docente die aan de bel trok, moest de zaak laten rusten.
DAAN HAKKENBERG en TOBIAS DEN HARTOG

In totaal werden 1089 afbeeldingen van examenopgaven en antwoorden gevonden.

1089

Overstappers

Verlorenzoon krijgtlauwereactie
DEN HAAG | De provincie Zuid-Hol-

land onthaalt Woerden niet als de verloren zoon. ,,We wachten op een ofcile brief van de gemeente Woerden. Dat is de procedure, is de koele reactie van provinciewoordvoerster Koenders. Woerden was tot 1989 Hollands. Door een gemeentelijke herindeling met de Utrechtse gemeenten Kamerik en Zegveld kwam Woerden in Utrecht te liggen. De provincie Utrecht wil nog niet reageren op de wens van Woerden. Gemeenten in de drie provincies hebben tot 16 oktober de tijd om een zienswijze in te dienen op de provincieplannen. Met name grensgemeenten in Utrecht en Flevoland bekijken de mogelijkheid om zich bij de buren aan te sluiten.

Dat blijkt uit het politiedossier dat deze krant heeft ingezien. Vermoedelijk werden de proefwerken in oktober vorig jaar gestolen uit de laptop van de mentor van hun klas. Voor de jongens, nota bene zonen van docenten, smaakte die diefstal naar meer. Anass B. en Liays C. stemden via smsjes af hoe ze de volgende keer van tevoren zouden bespreken wie wat ging doen. Paar gaan de wacht houden dan. Is nog een paar maanden. Komt goed. En zoals bekend waagden ze het nog eens; met negen schoolgenoten stalen ze uiteindelijk 27 eindexamens. Uit het dossier blijkt dat het schoolbestuur al vr de grote examenroof is gewaarschuwd dat er proefwerken werden gestolen. Een lerares Nederlands sloeg al in het voorjaar bij rector Bart Renders alarm, omdat matige leerlingen ineens torenhoge cijfers haalden. In januari haalden leerlingen die een 1,1 en een 4 stonden, plots een 9,8 en een 8,8. De docente legde het verband tussen twee van haar collegas en hun zonen. Rector Renders oordeelde echter dat het niet bewezen kon worden en ze de zaak moest laten rusten. De lerares stapte hierop naar de Onderwijsinspectie. Die zei dat ze de waarschuwing mee wilde nemen in een onderzoek, maar toen dit werd opgestart, kwam de grote examenroof al aan het licht. Naast de lerares Nederlands

stapten nog zeker twee andere docenten met eveneens opvallende toetsresultaten naar de schoolleiding, maar ook hierop werd geen actie ondernomen. Uiteindelijk konden elf leerlingen ongestoord en meermaals door het dak van de school in de kluis om op hun gemak alle examens te stelen. Uit onderzoek bleek dat de dieven voor elk examen een aparte emailaccount aanmaakten, zoals engels2013@live.nl. of franss5@hotmail.com, waar de koper de examens kon downloaden. Uit het politieonderzoek rijst het trieste beeld dat leerlingen uit de vwo-examenklas, Leerlingen waarin de die een 1,1 meeste examenrovers zaten, afen een 4 stevenden op bar stonden, slechte cijfers. Ze haalden werden lui geplots een noemd, deden 9,8 en 8,8 hun opdrachten niet, verzuimden continu en dreigden te zakken voor hun eindexamens. ,,Het lijkt wel of leerlingen hun best doen om te spieken, vertelde een docente aan rechercheurs. Volgens de lerares Nederlands die de noodklok luidde, hoorden veel leerlingen niet op het vwo thuis. De school zou hen in het zadel hebben gehouden door bewust makkelijke toetsen af te nemen en hen te bevorderen terwijl ze eigenlijk moesten blijven zit-

4
De gestolen examens zijn op zeker vier Rotterdamse scholen terecht gekomen, blijkt uit het politiedossier. Verder kwamen de examens terecht in steden als Gouda, Utrecht, Amersfoort, Den Haag en Amsterdam.

3,8
miljoen digitale bestanden op usb-sticks, mobiele telefoons en de computers van de verdachten zijn door de politie doorzocht.

ten. Er werd volgens haar onderhandeld over cijfers. Bij de uiteindelijke examens kwam een van de examendieven zelfs 28 minuten te laat, maar mocht toch zijn eindtoets maken. ,,Ze waren niet gewend om huiswerk te maken, om te lezen, om te werken, zei een ander. Ook spreken leerkrachten van een hechte club die de rijen sloot. Tot in het extreme. Zo werd de gewraakte lerares Nederlands weggepest van de school, omdat de klas vond dat de vrouw anti-islamistisch was. Nadat zij een boekbespreking van Saskia Noorts De Verbouwing had aanbevolen, werd dat vulgair en pervers genoemd. De leerlingen schreven een brief naar het schoolbestuur waarin ze haar racistisch en anti-islamitisch noemden. De vrouw zou een dubieuze politieke agenda voeren. De lerares werd zelfs door een imam benaderd, terwijl de vader van n van de leerlingen haar zelfs in het gezicht spuugde. Uiteindelijk zag de vrouw af van aangifte, onder meer uit vrees voor escalatie. Dat de vrouw uiteindelijk moest vertrekken, zagen de leerlingen als een overwinning. Toen de examenroof aan het licht was gekomen, probeerden de leerlingen zichzelf en elkaar opnieuw uit de wind te houden, zo verklaarde rector Renders aan de politie. De leerlingen smeedden het plan om de docenten die bij de examens hadden gesurveilleerd, te beschuldigen van rommelen met de examenpakketten. Toen het spel uit leek, beloofden ze elkaar bij de politie te zwijgen. In de verhoorkamers hield dit geen stand. De daders braken n voor n en legden beurtelings belastende verklaringen af. Wat rest is de schaamte, verklaarde n van hen. ,,Dit is de grootste blunder uit mijn leven.

Provincie Flutland isverrevansuper


UTRECHT | ,,Wat nou superprovincie? De fusieprovincie telt 4,3 miljoen inwoners. Zuid-Holland telt 3,5 miljoen inwoners. Dus die grootte valt wel mee. Minister Ronald Plasterk probeerde die boodschap in het voorjaar in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland te verkopen, maar hij kreeg er niet veel handen op elkaar. Criticasters zijn er des te meer. Zij noemen de fusieprovincie weinig vleiend Flutland, een samentrekking van de drie provincienamen.

ADVOCATEN

Rector wist van fraude, maar greep niet in


De examenrovers, onder wie twee minderjarigen, moeten volgens justitie eind januari in het openbaar berecht worden. Guy Weski, advocaat van n van hen, noemt dit onterecht. ,,Minderjarige verdachten worden berecht achter gesloten deuren. Het gaat hier om diefstal, niet om moord. Hij wijst er bovendien op dat het voor zijn clinten al ondoenlijk is nu nog een school te vinden of alsnog examen te doen. Advocaat Ed Manders laakt de schoolleiding, in het bijzonder rector Bart Renders (foto). ,,Het lijkt erop dat leraren, maar zeker de rector, al eerder weet hadden van deze examenfraude, maar niet hebben ingrepen. Daarnaast vind ik het opzienbarend dat de Onderwijsinspectie niets heeft gedaan met de brandbrief die een van de docenten had verstuurd. De misstanden waren al veel langer bekend.