Steaua fara...

Mihail Sebastian, de Dumitru Crudu

Notă: Textul acesta este inspirat din jurnalul lui Mihail Sebastian. În piesa mea am folosit mai multe situaţii, replici sau pasaje din jurnalul lui.Pe de altă parte însă, nu am respectat cronologia evenimentelor aşa cum era prezentă la Sebastian. Sunt şi o grămadă de lucruri inventate de mine care nu apar în jurnal. De aceea, piesa mea nu este o dramatizare a jurnalului, ci este un text independent. Personaje: Mihail Sebastian Leni Nicuşor Camil Petrescu Mircea Eliade Emil Cioran Victor Mincu George Călinescu Nae Ionescu Ion Barbu Eugen Lovinescu Militarul Lustragiul Şeful gării Prima scena Garsoniera lui Mihail Sebastian în care draperiile sunt trase. Afară fulgeră şi e întuneric. Sebastian umblă prin casă cu o lanternă aprinsă în mîini. Din stradă se aud strigătele disperate ale trecătorilor şi din ce în ce mai multe focuri de armă. Leni e îmbrăcată într-o fustă scurtă. Leni: Mihail, cei de la Revisat Fundaţiilor Regale m-au rugat să-ţi transmit că renunţă la rubrica ta despre cartea franceză. Şi cei de la tribunal m-au rugat să-ţi spun că nu mai au nevoie de serviciile tale de avocat. Şi cei de la… Mihail Sebastian: Ştiam că ai să-mi spui asta încă din clipa cînd ai deschis uşa. Leni: Dar eu nu am nici o legătură cu ceea ce ţi-am spus, Mihail. Mihail Sebastian: Cel mai trist e că te cred. Cel mai trist e că îţi dau dreptate. Cel mai trist e că nimeni nu are nici o legătură cu ceea ce se întîmplă acum în Bucureşti. Leni: Mi-e ruşine pentru ceea ce se întîmplă acum în Bucureşti, Mihail. Sebastian umblă agitat prin garsonieră. Leni: Aş prefera să fiu eu în locul tău, Mihail. Din stradă se aud strigătele disperate ale trecătorilor. Leni: Aş prefera să fiu româncă doar pentru a fi în locul tău. Din stradă se aud din ce în ce mai multe focuri de armă. Leni: Pînă şi redactorul şef de la Revista Fundaţiilor Regale m-a conjurat să-ţi spun că este alături de tine şi speră să te reangajeze cît mai curînd posibil. M-a implorat să-ţi spun asta.

Din stradă răzbat zgomotele geamurilor sparte. Leni: Şi directorul revistei Rampa este de partea ta. Şi cel de la Vremea şi cel de la Cuvîntul. Toţi mi-au spus că abia aşteaptă să reia colaborarea cu tine, Mihail. Mihail Sebastian: Da, sigur, bineînţeles, fără doar şi poate, mai încape îndoială. Mai întîi mă dau afară şi pe urmă speră să mă reangajeze. Dar cum te-au convins tocmai pe tine să-mi aduci aceste veşti. Leni: Se gîndeau, probabil, că dacă ai să auzi lucrurile astea neplăcute din gura mea nu o să sune chiar atît de dur. Mihail Sebastian: Mai bine mi le spuneau ei. Le-aş fi suportat mai uşor. Leni: Dar eu nu am nici o treabă cu ceea ce ţi-am transmis. Eu nu am nici un amestec în toată povestea asta, Mihail. Mihail Sebastian: Ceea ce se întîmplă acum nu ştiu de ce îmi aminteşte de visul pe care l-am avut astă-noapte. Vrei să ţi-l povestesc? Leni: Povesteşte-mi-l! Mihail Sebastian: Astă-noapte am visat doi bătrîni care spuneau rugăciuni stînd faţă în faţă, vlăjganul le spunea în română, iar piticul, în evreieşte. Dar privindu-i mai atent mi-am dat seama că aruncau replicile din rugăciuni unul în altul de parcă s-ar fi înjurat sau şi-ar fi turnat cu nemiluita pumni în gură. Cînd m-am trezit speriat şi asudat mi-am notat coşmarul ăsta în jurnal. Leni: Tu ai un jurnal? Mihail Sebastian: Am început să-l ţin ca să nu-mi ies din minţi. O clipă, să-mi notez în el şi discuţia pe care am avut-o, cînd tu mi-ai spus că nu ai nici un amestec cu ceea ce se petrece acum în Bucureşti, iar eu ţi-am replicat că, dacă nimeni nu are nici un amestec, cum de toată cacealmaua asta se întîmplă. Să-mi mai notez şi tonul grav cu care mi-ai spus că ai vrea să fii româncă doar ca să fii în locul meu. Cît de patetică şi neadevărată ai fost, Leni. Leni: Am să merg după un medic…pentru că… ai febră. Mihail Sebastian: Nu pleca nicăieri. Leni: Dar o fac pentru tine. Mihail Sebastian: Nu mă lăsa singur. Leni: Am să lipsesc doar cinci minute. Mihail Sebastian: Mi-e frică să rămîn singur. Mi-e frică. Leni: Ţi-e frică? Mihail Sebastian: Da, mi-e frică. Mi-e frică să nu-mi bată şi mie cineva în uşă şi să nu mă întrebe dacă, întîmplător, nu sunt cumva evreu. Îmi este atît de tare frică încît nu îndrăznesc nici măcar să mă apropii de balcon şi să mă uit la ceea ce se petrece pe Calea Victoriei. Îmi este teamă pînă şi la budă să merg ca atunci cînd mă voi întoarce să nu găsesc înăuntru pe vreun ins oarecare îmbrăcat în cămaşă verde sau albastră. Cred că nu m-am mai pişat de 24 de ore, iar din garsoniera mea nu am mai ieşit nicăieri de vreo două săptămîni. Leni: Du-te acum la budă cît sunt eu la tine. Mihail Sebastian: Mi-e frică să merg. Leni: Atunci te pot duce eu de mînă. Mihail Sebastian: Mi-e frică să mă clintesc de pe scaunul ăsta ca să mă duc în altă parte. Nu ştiu de ce, dar mă tem îngrozitor de tare să mă mişc de pe scaunul ăsta.

Leni: Mihail, dă-mi voie să chem un medic. Mihail Sebastian: Nici un medic n-o să vină cînd o să afle că sunt evreu. Leni: N-o să le spun că eşti evreu. Mihail Sebastian: Tu n-ai să le spui, dar o să le zică vecinul din faţă care stă acum cu urechea lipită de uşă ca să audă ce vorbim noi şi să transmită ce-a auzit acolo unde trebuie. Mihai Sebastian deschide, brusc, uşa. Un bărbat între două vîrste care stătuse cu urechea lipită de uşă fuge, speriat, pe scară. Mihail Sebastian: Ei, ai văzut? Leni: Dar trebuie să facem ceva, Mihail. Mihail Sebastian: Pur şi simplu mi-e frică, Leni. Nici măcar la baie să mă piş nu mă pot duce, aşa cum ţi-am mai spus, pentru că mi-e frică. Leni, nu ştiu ce să mai fac cu mine. Leni. Nu pot dormi noaptea, iar ziua nu-mi găsesc nicăieri locul. Leni: Apucă-te de scris. Mihail Sebastian: Tocmai tu îmi spui asta, Leni, care mi-ai adus noutatea aia nefastă. Leni: Da, tocmai eu îţi spun. Mihail Sebastian: Dar pentru cine, Leni? Leni: Va trece coşmarul ăsta odată şi odată. Mihail Sebastian: N-o să treacă, Leni. Leni: Şi totuşi, eu sper. Mihail Sebastian: Am început Accidentul, dar nu mai am nici un chef să-l duc la capăt. Leni: Atunci scrie altceva. Mihail Sebastian: În starea asta? Leni: Da, în starea asta. Mihail Sebastian: Dar nimeni n-o să mă publice. Cine o să mă publice în aceste zile cînd indivizi mătăhăloşi îmbrăcaţi în cămăşi verzi sau albastre s-au împrăştiat prin tot Bucureştiul vînînd tot ceea ce e evreiesc? Leni: Nu ştiu cine. Mihail Sebastian: Lui Cioran care s-a dat cu legionarii îi este mai uşor: îl publică toţi, dar eu nu mă pot da cu legionarii, Leni. Leni: Îmi dau seama. Mihail Sebastian: Mi-e frică să nu mă smintesc. Nu ştiu ce să fac ca să scap de sentimentul ăsta penibil de teamă că, într-o bună zi, îmi voi pierde minţile, voi vorbi şi voi rîde singur pe stradă şi am să mă arunc la trecători cu un cuţit în mînă sau o să sar pe fereastră ori o să-mi scot pantalonii în mijlocul străzii şi o să încep să urlu de spaimă. Leni: Trebuie să faci ceva, Mihail. Mihail Sebastian: Ce aş putea întreprinde?

Leni: Trebuie să faci ceva, Mihail, ca să scapi de sentimentul ăsta jalnic de aprehensiune. Trebuie neapărat să faci ceva! Mihail Sebastian: Dar ce? Leni: Scrie teatru. Mihail Sebastian: Tu glumeşti? Leni: Eu vorbesc foarte serios. Mihail Sebastian: Dar pentru cine şi la ce bun, Leni? Leni: Scrie pentru mine. Mihail Sebastian: Dar eu am nevoie de bani. Ca să-mi cumpăr, de exemplu, ceva de mîncare sau medicamente. Ca să-ţi cumpăr ţie ciocolată sau ţigări. Leni: Eu nu-ţi pot împrumuta bani, Mihail, chiar şi dacă îţi trebuie pentru a mă servi pe mine cu ciocolată şi ţigări. Mihail Sebastian: Nici nu mă gîndeam să-ţi cer ţie bani. Leni: Şi totuşi încearcă să scrii. Mihail Sebastian: Dar un text de teatru dacă nu e montat e un text mort. Cine o să monteze astăzi un scriitor evreu? Nicuşor intrînd pe uşă. Nicuşor: Eu am să te montez, bătrîne. Mihail Sebastian: Tu? Nicuşor: Da, eu. Mihail Sebastian: Ai auzit toată discuţia? Nicuşor: Fără să vreau. Mihail Sebastian: Nu te învinuiesc. Dar asta înseamnă că ştii în ce stare mă aflu. Nicuşor: Ştiu. Toată Capşa ştie. Mihail Sebastian: E uimitor pentru că atunci cînd am fost la Capşa Ion Barbu, Constantin Noica şi Panait Istrati nu mi-au răspuns la bonjur, iar Victor Eftimiu, Nichifor Crainic şi Octavian Goga şi-au întors capul în altă parte, oarecum demonstrativ, la fel cum îţi fereşti brusc ochii atunci cînd vezi un cîine defecînd pe stradă. Nicuşor: Nu de la ei am aflat cum o duci. Mihail Sebastian: Dar de la cine? Nicuşor: De la Mircea Eliade care tocmai se întorcea de la premiera piesei sale Iphigenia şi s-a oprit să bea o cafea peste drum de teatru. Mihail Sebastian: Ciudat mai este şi Eliade. El este şi cu legionarii, dar şi cu cei contra cărora luptă antisemiţii. Dar nu-l judec. Eliade tot timpul a ştiut să se descurce mai bine în viaţa asta decît am putut-o face eu. Nicuşor: Dacă scrii un text pentru teatrul nostru, ţi-l montez. Mihail Sebastian: Aceasta e o propunere?

ţi-l pun în scenă. Nicuşor: Îţi aştept piesa. putem spune şi aşa. apoi unii cu bustul gol. Nicuşor: În această epocă nasoală merg numai chestiile uşurele. m-am ascuns la spălătoreasa mea şi…. Sau că evreilor în unele oraşe nu li se mai permite să se plimbe prin parcuri. dar nu m-au găsit acasă.Nicuşor: Da. Nicuşor: Altfel nu va trece. Nicuşor. Mihail Sebastian: Sau de faptul că studenţilor evrei. fără nici o explicaţie. Sau de atentatele care au avut loc la unele sinagogi şi în timpul unor spectacole evreieşti. Mihail Sebastian: Am nevoie de bani. nu li se dă voie să mănînce în aceleaşi cantine cu studenţii români. Sau de unii evrei care sunt bătuţi direct pe stradă. Mihail Sebastian: Curios. am scăpat. Mihail Sebastian: Zi mai departe. iar unor prorpietari evrei li se confiscă averea sau li se incendiază casele. Mihail Sebastian: Din păcate. Mihail Sebastian se uită pe fereastră. de ororile din jur. măcar pentru o clipă. Nicuşor: Exact. Mihail Sebastian: Îţi mulţumesc. Pînă la urmă însă vor da ei şi de mine. am venit să te ajut. Nicuşor: Cînd am auzit că ai ajuns la ananghie. Nicuşor: Inventează şi tu ceva. care să nu te oblige la nimic şi care să nu-ţi amintească de asasinarea lui Duca sau a lui Mihai Stelescu. romantic. Îmi trebuie cît mai mulţi bani şi cît mai urgent. Nicuşor: Nu am vrut să te ofensez. în unele universităţi. Nicuşor: Dar Jocul de-a vacanţa? Mihail Sebastian: Jocul de-a vacanţa nu-i o comedie subţirică. apoi unii în cămăşi albastre. Mihail Sebastian: Dar nu-mi trece nimic prin minte. Numai alea care nu au nici o legătură cu vremurile în care trăim. Nicuşor: Exact. Mihail Sebastian: M-au căutat şi pe mine zilele astea nişte tipi îmbrăcaţi în cămăşi verzi . uşor. . Mihail Sebastian: Sau că avocaţii evrei sunt daţi afară de la lucru. deocamdată. comedii uşurele nu am scris niciodată. Teatrul nostru are nevoie de o comedie…care să-i ajute pe spectatori să fugă din realitate şi să uite. Mihail. Nicuşor: Îndată ce-l scrii. ce mai aştepţi? Mihail Sebastian: Dar nu ştiu despre ce să scriu. Nicuşor: Atunci apucă-te de muncă. Nicuşor: Teatrul nostru are nevoie de ceva vesel.

Dar e musai să fie o comedie.Mihail Sebastian: Voi încerca. Mihail Sebastian ascultă încordat. e cineva la uşă. nu ştiu pentru ce ai venit. Mihail Sebastian: Tu nu ai. În cazul ăsta. orice ţi-ar ieşi. Mi se pare că bate cineva în uşă. dar nu am bani pentru asta. dar eu vreau să te rog să-mi împrumuţi nişte bani ca să mă pot retrage pe vreo două luni la Buşteni. alegerea îţi aparţine. Nicuşor: Eu n-am. Ai putea să-mi dai vreo douăzeci de mii de lei? Camil Petrescu: Eu bani nu am. Mihail Sebastian: Camil. brusc. Mihai Sebastian deschide. Mihail Sebastian: Da. Mihail Sebastian: Ce anume? . îţi dai seama de ce. nu ştiu dacă voi mai putea scrie comedii frivole. Un bărbat între două vîrste care stătuse cu urechea lipită de uşă fuge. Mihail. Mihail Sebastian: Te ascult! Camil Petrescu: Fă şi tu ceva. Nu am de unde să-ţi dau. care să nu te solicite să gîndeşti şi pe care s-o poţi uita imediat ce-ai ieşit din teatru. Mihail Sebastian: Ei. să fie cît mai simpluţă posibil. Mihail Sebastian: Bine. Nicuşor: Scrie o melodramă facilă. ai să-mi spui mai tîrziu. Intră Camil Petrescu. Probabil. sau cel puţin o melodramă şi. pe scară. Mihail. caută-mă. Nicuşor: Am tuşit eu din nou. Cînd e gata. Mihail Sebastian: Şi totuşi îmi pare că bate cineva în uşă. Dar tot eu îţi aştept piesa. Nicuşor pleacă. Nicuşor: Împrumută de la cineva. Se aud bătăi repetate în uşă. uşa. Nicuşor: Eu am tuşit. Mihail Sebastian: Mi-e frică să nu mă trezesc cu legionarii ori cu oamenii lui Goga sau ai lui Cuza în faţa mesei de scris. am să încerc. Nicuşor: Pleacă undeva să scrii! Mihail Sebastian: Dar unde? Nicuşor: La Buşteni. aţi văzut? Aici nu pot scrie nici măcar un rînd. speriat. îţi pot da pe gratis o idee. în schimb. Nicuşor: Te înţeleg. Nicuşor: În definitiv. Mihail Sebastian: Ba nu. Mihail Sebastian: Aici însă nu pot scrie nimic.

Birjarul care m-a adus încoace. Nu vrei să-l vezi? Victor Eftimiu. Mihail Sebastian: Camil Petrescu devine invizibil cînd îi cere cineva bani. Toată lumea se tăvăleşte pe jos cînd îl vede. Toţi se ţin de burtă cînd intră în crîşmă. o afacere. Pretinde că are patru găuri mari în cap. Exact de asemenea fotolii am nevoie ca să mă relaxez după orele pe care le petrec zilnic în faţa mesei de scris. din cauza asta. Bineînţeles că. Dar pentru ce a venit şi ce-a vrut să-mi comunice? Camil. în crîşma de peste drum. Mihail Sebastian: Scuze că am îndrăznit să-ţi cer bani. sigur mai scăzînd din preţ. Este inclus în meniu. Doar pentru două luni. Am venit să te iau ca să mîncăm în crîşma de peste drum. Ca să ajung la Buşteni. Mihail Sebastian: O afacere? În asemenea timpuri? Camil Petrescu: Da. Davidescu. Camil Petrescu: Am venit la tine cu o birjă. Şi mai vreau să-ţi spun ceva.Camil Petrescu: Porneşte. Comarnescu sau Marieta Sadova sunt deja acolo. Ion Marin Sadoveanu. . te-ai îmbogăţi peste noapte şi nu ai mai cere bani de la mine. îmi vei da mie pe datorie nişte parale. mobila. Mihail Sebastian: Cred că glumeşti. Camil Petrescu pleacă. Mihail Sebastian: Şi ce afacere mă sfătuieşti să iniţiez? Camil Petrescu: Deschide o berărie. Camil Petrescu: Ba nu glumesc deloc pentru că tocmai în cartierul tău nu există o berărie şi toată lumea e nevoită să se care pe urlaţi. El mi-a spus că pe călătorii evrei îi duce direct la abator. Camil Petrescu pleacă. încît să te împrumut eu pe tine. Teatrul Naţional mi-a comandat o melodramă care mă va umple de bani. E foarte haios individul. aici? Nae Ionescu: Da. E foarte distractiv. Numai 20000 de lei. ba poate chiar. Mie îmi trebuie 20000 de lei. Sunt cel mai vîndut romancier contemporan. Mihail. A înnebunit cînd s-a trezit la Băneasa sub un morman de cadavre. Mihail Sebastian: Tu. în asemenea timpuri. Mihail Sebastian: Dar eu fotoliile nu vreau să le vînd şi nici covorul şi nici mobila. ce-ai vrut să-mi spui? Cami Petrescu deschide uşa. ca să-ţi spun că tot tirajul ultimei mele cărţi care e în jur de 50 000 de exemplare s-a epuizat în mai puţin de patru luni. sub palton. divanul. Tu nu vrei să-l vezi? Te pot împrumuta eu cu bani dacă n-ai. eu. fotoliile astea şi eu ţi le-aş putea cumpăra. Băuse prea mult în ajun şi nu ţine minte cum a ajuns acolo. purta o cămaşă verde. Orice. Mihail Sebastian: Da de ce anume în crîşma de peste drum? Nae Ionescu: Pentru că numai acolo putem vedea un evreu care a înnebunit. Intră Nae Ionescu. E tare caraghios individul. dar dacă ai deschide aici o berărie. dar merită efortul. mîncarea e mai scumpă decît înainte sau decît în alte părţi. Este inclus în meniu. de exemplu. Împrumută-mă cu 20000 de lei pe care am să ţi-i întorc peste două luni cînd am să-mi iau onorariul meu barosan de la Teatrul Naţional. De altfel. Mihail. aş putea fi atît de bogat. cînd. de fapt. Mihail Sebastian: În crîşma de peste drum? Nae Ionescu: Da. Camil Petrescu: Dacă nu-ţi convine această afacere atunci vinde ceva din casă: covorul ăsta de pe perete.

atunci cînd legionarii mergeau din poartă în poartă căutînd evrei. fiecare dintre ei. Nu ştiu despre ce va fi piesa mea. Vreo cîteva nopţi am dormit în acelaşi pat cu bărbatul ei umflat de băutură care sforăia fără întrerupere. deşi. Mihail Sebastian: Mulţumesc. dar nu ştiu de unde aş putea face rost de bani. Mihail. Mihail Sebastian rămîne să asculte muzică. Un Vivaldi. Cred că ideea lui Camil e bună. draga mea Leni. Draga mea Leni. Mihail Sebastian. Camil Petrescu. băcănii sau farmacii. aşa cum fac cu toţi evreii din Bucureşti pe care i-au deposedat de magazine. numai să vrei să-i faci. iar cei care au rămas cu testiculele întregi au fost aruncaţi în puşcării. Dar soţul tău ştie că eşti la mine? Leni: Chiar el m-a convins să te caut. făcîndu-şi bagajele. Mihail Sebastian: Mai multor evrei le-au extirpat coaiele. plec. Gata. draga mea. Iată banii. Bani poţi face din orice. Eugen Ionescu . El a chemat toată lumea care scria sau citea Cuvîntul. Peste cîtva timp se întoarce Leni.Mihail Sebastian: Ce nu fac comercianţii români pentru a-şi atrage clienţii. Am venit să te chem să ne uităm la acest evreu care a înnebunit. dar mi-a fost frică şi am hotărît să nu dorm noaptea în garsoniera mea de pe Calea Victoriei. Să-mi scriu treaba asta în jurnal. făcîndu-şi bagajele. Mihail Sebastian: Adică şi-a conjurat soţia să-şi caute amantul. dar acum cînd plec spre Buşteni să scriu această melodramă îmi amintesc cum prieteneii mei cei mai buni -Eliade. Lasă că am să-mi amanetez cerceii şi inelele mele. Leni: Exact. Nae Ionescu.n-au vrut să-mi deschidă uşa şi să mă primească înăuntru. cu o bombă! Eu merg la Buşteni. Nu vrei să vii să-l vedem? Nae Ionescu pleacă. Mihail Sebastian. Mihail Sebastian. La un moment dat. Mihail Sebastian: În una din nopţile alea în apropierea Teatrului Naţional a fost ridicat un orologiu uriaş care trebuia să indice ora exactă a României. Leni: Condiţiile sunt însă dure. iar Nae Ionescu s-a apucat să-l repare. eu mă retrag la Buşteni să scriu. draga mea Leni. astăzi plec la Buşteni. Nu ştiu dacă m-ar fi ridicat şi pe mine. includ în program chiar şi evrei nebuni. adio. făcîndu-şi bagajele. Îmi trebuie doar douăzeci de mii de lei ca să pot scrie. voi pierde inelele şi cerceii mei. mă asigura că sunt solidari cu mine. Îmi trebuie doar douăzeci de mii de lei ca să pot evada din Bucureşti. Dacă nu vom întoarce banii într-o lună. eu sunt evreu şi nu ştiu dacă o să vrea să mi le amaneteze cineva cînd mi le pot lua şi pe degeaba. Cît mai repede. orologiul s-a defectat. după care să mă car cît mai repede posibil din oraşul ăsta. Leni: De mobila asta mai avem nevoie. Mihail Sebastian: Oamenii plătesc dublu o ciorbă de burtă doar ca să rîdă de un evreu care a luat-o razna. am să-mi pun în gaj tot ce am în casă. Draga mea Leni. sunt foarte inventivi. să scriu o melodramă uşoară şi vaporoasă. Mă voi întoarce cu o bombă în Bucureşti. la despărţire. Cioran. o melodramă care te va face să rîzi pînă la lacrimi şi să uiţi de vremurile nasoale în care trăim. Din păcate însă. M-am ascuns la spălătoreasa mea. Cred că nici măcar nu bănuia că nu dormea alături de nevastă-sa. şi mi-a mai spus să mă întorc abia după se va termina coşmarul ăsta. Decalajul . A încercat după ceasurile celor din piaţă să fixeze noua oră a României. Mihail Sebastian: Sunt sigur că voi putea întoarce banii. Mihail Sebastian: Ai reuşit? Leni: Da. Mihail Sebastian: Nu ştiu de ce. Nae Ionescu: Da. pleci? Mihail Sebastian: Da. dar eu mă car la Buşteni să o scriu.

Mă paralizează. am noutăţi proaspete. printre ei fuseseră şi cîţiva colegi de-ai mei de şcoală şi puteam să fiu şi eu printre ei. îl văd cum venea la Gambrinus şi pretindea că are patru găuri mari în cap şi Marieta Sadova sau Nicolae Davidescu se prăpădeau de rîs cînd îl zăreau. Leningradul se va preda în două ore. Militarul: Dragul meu. văd chipul vecinei mele trimisă.dintre ceasurile lui Cioran. hainele lor fiind rechiziţionate de către statul român. Militarul: Dragul meu. Mihail Sebastian se plimbă nervos prin cameră. Trebuie să uiţi că trăieşti în România. apar coloane de evrei care traversează pe jos cîmpiile din Transnistria şi se uită rugător la mine. iar Sima şi Antonescu au format un guvern naţional-legionar. nemţii au ocupat Parisul. Între timp. goi. Dindărătul foii apar nişte figuri jalnice. mă urmăresc ochii celor de pe Struma care s-a cufundat în Marea Neagră. trebuie să uiţi cum unor evrei în Văcăreşti le-au dezbătut dinţii de aur din gură. Apare un militar. Interiorul unei camere de pensiune. Mihail Sebastian: Atunci nu am putut scrie nimic şi am pierdut inelele şi cerceii lui Leni. am venit să te informez că Leningradul se va preda în cinci ore. trebuie să uiţi că în jur e război. a fost asasinat Armand Călinescu şi a fost castrat Nicolae Iorga . acelaşi lucru. Mă sfredelesc. apoi a început răzbelul dintre ei. aceeaşi poveste. Eugen Ionescu sau Camil Petrescu era însă atît de mare. Trebuie să uiţi că eşti evreu. Mă ard. Militarul pleacă. Nimic. trebuie să poţi uita realitatea. Sebastian rămîne singur. încovoiate. Dar e destul să mă ridic de la masă ca toate chipurile astea necăjite să dispară. Apare militarul. Trebuie să uiţi că eşti om. Dar cînd mă aşez iarăşi. dar nu pot scrie nimic. de data aceasta. Nu ştiu de ce. Între timp. Trebuie să uiţi toate astea. a murit Nae Ionescu. astfel încît ceasul ăla arată şi acum o oră aiurea. Militarul pleacă. Sebastian rămîne singur. Între timp. trebuie să uiţi că aerul pe care-l respiri miroase tot mai greu. Mă tem că am luat-o razna. Mă tem că m-am ţicnit. Văd sute de avocaţi şi medici evrei puşi să rînească zăpada din Bucureşti. în cel mai scurt timp Leningradul va fi izolat de Moscova. desculţă. Ochii lor mă ţintesc dindărătul foii de hîrtie. Mihail Sebastian: Acum sunt din nou la Buşteni unde am ajuns după ce mi-am pus în gaj. în Transnistria doar pentru că s-a întors acasă după ora 9 seara. din nou mă sfredelesc din spatele foii ochii băcanului evreu de la colţ care a înnebunit şi pe seama căruia se distra Nae Ionescu împreună cu Constantin Noica. Mircea Eliade. fără nici un fel de îmbrăcăminte. Mihail Sebastian: Ca să scrii. dar eu nu pot uita nimic. Apare militarul. trebuie să uiţi cum anticarului evreu de pe Dîmboviţei i-au tăiat degetele ca să-i ia inelele. Toate subiectele pe care le am se spulberă în faţa foii de hîrtie din spatele căreia apare avocatul evreu care a fost dat jos din tramvai din cauza originii sale etnice. În ziua aceea cînd s-a defectat orologiul m-au dat afară de la tribunal. Rup foaia şi iau alta. Nu ştiu de ce îmi amintesc de lucrurile astea tocmai acum cînd mă îndrept spre Buşteni ca să-mi scriu comedioara mea veselă care trebuie să mă scoată din mizerie şi să mă ajute să nu-mi ies din minţi. Îndată ce mă aşez la masa de scris văd faţa evreului care a înnebunit trezindu-se în pădurea de la Băneasa în mijlocul unui morman de cadavre. SCENA 2 Buşteni. Mai am doar o săptămînă ca să scriu melodrama. trebuie să uiţi că soldaţii nemţi înaintează. Din ziua aceea am rămas pe drumuri. încît Nae Ionescu s-a dat bătut. Leningradul deja a fost izolat de Moscova. Sunt nişte priviri galbene care pur şi simplu mă dezarmează. iar eu am vrut să mă sinucid. dar nu-mi iese absolut nimic. Din ziua aceea nimeni nu a mai vrut să mă publice şi să mai audă de mine. trebuie să uiţi că în încăperile astea unde stai e foarte frig şi nu e lumină. Nu vă bucuraţi? Mihail Sebastian: Sigur că mă bucur. Ion Barbu. toată mobila din casă şi iarăşi vreau să scriu o comedioară veselă. Mihail Sebastian umblă nervos prin cameră. Militarul: Am venit să vă anunţ că. Mihail Sebastian: Nu pot scrie nimic. . trebuie să poţi uita toate aceste lucruri hidoase. văd ochii lui Iorga ieşiţi din orbite atunci cînd l-au prins nişte tipi îmbrăcaţi în cămăşi verzi.

Mi-am pierdut puterea şi cheful de-a scrie. . Militarul pleacă. Cum să mă întorc însă în Bucureşti cu mîinile goale. Militarul: Leningradului o să cadă peste o oră şi jumătate. Chiar şi dacă legionarii au fost zdrobiţi de oamenii lui Antonescu . cu toate că altă ieşire nu am decît să scriu. am datorii la Eliade. peste tot. altă ieşire nu am decît să scriu. Kievul s-a predat acum o oră. dar degeaba. Apare militarul. chiar şi cu toată Garda de Fier de faţă.Militarul pleacă. din fotografiile din album. cînd n-o să am din ce trăi mai departe? Am datorii pînă şi la cei care astăzi sunt de cealaltă parte a baricadei. am incercat zeci de variante. nu-mi iese nimic. SCENA 6 Pe peronul gării din Buşteni. văd ochii lor deznădăjduiţi care mă sfredelesc din ferestre. pur şi simplu sunt condamnat să scriu această melodramă lacrimogenă ca să ies din mizerie şi să fac rost de nişte bani cu care să-mi pot plăti întreţinerea şi să-mi cumpăr ceva de mîncare. M-a ajuns din urmă ceea de ce mă temeam cel mai tare. Aceleaşi imagini îmi apar în faţa ochilor şi atunci cînd vreau să fac curat în cameră şi atunci cînd vreau să mă bărbieresc. Militarul: Hersonul este al nostru de trei săptămîni. pentru că oraşul nostru este atît de frumos. Nici pe Camil Petrescu care mă sfătuia să-mi deschid o afacere ca să se poată împrumuta de la mine nu-l împiedică să scrie ceea ce se întîmplă. domnule? Mihail Sebastian: Da. mă trezeam urlînd de spaimă în puterea nopţii. şi chiar şi la unii oameni de-ai lui Antonescu. Sebastian rămîne singur. Numai mie. nu pot scrie. Mihail Sebastian: Nimic nu-mi iese. dar nu pot. Printre ei sunt şi unii prieteni de-ai mei. Nici pe Cioran. Dar nici să rămîn mai departe aici nu mai pot fiindcă imediat cum iau pixul în mînă văd chipurile desfigurate ale evreilor torturaţi în lagăre. ceea ce am visat se va petrece şi în realitate şi. Mihail Sebastian umblă nervos prin cameră. într-o bună zi. Şeful gării: Dar nu e nici un tren care merge la ora asta spre Bucureşti. vreau să plec. dar eu. Deja de cîţiva ani nu mai sunt în stare să produc nimic. iar eu voi veni cu buzele umflate. Numai pe mine mă încurcă. să mă spăl pe picioare. dar nu pot scrie. să-mi calc hainele. nu m-a mai părăsit niciodată un sentiment de teamă că. Mihail Sebastian: Nu ştiu ce să mai fac ca să le uit şi să scap de ele. După aia. să miă spăl pe dinţii. Pentru că ei ar putea scrie chiar şi atunci cînd ar fi bătuţi oameni în faţa lor. Dar nu pot şi nici măcar nu mai am putere să văd cum foile de hîrtie au devenit un fel de ecran pe care se derulează imagini cu mii de evrei trimişi în ghetouri. Şeful gării: Vreţi să părăsiţi oraşul nostru. în Poltava am intrat în urmă cu zece minute şi. mi se întîmplă. străbătînd desculţi cîmpiile vaste din apropierea Bugului. speriat că mi-am pierdut capacitatea de-a scrie. Mihail Sebastian: Nu mai ştiu ce să mai fac. din oglinda în care mă uit. Pentru că ei pot scrie în orice condiţii. din florile proaspete de pe masă. tot Cioran sau Eliade sunt pe val. Numai mie mi se putea întîmpla una ca asta. Dumnezeule. lumea ne-a întîmpinat cu pîine şi sare. Cum am să-mi mai recuperez acum lucrurile amanetate. Nu mai pot scrie nici măcar un rînd. Eliade putea scrie în orice condiţii. prăbuşindu-se pe drumurile pline de praf şi de sînge ale Transnistriei. cînd am de dat înapoi o grămadă de datorii. Sebastian rămîne singur. discurile mele. Nu însă şi eu. din pereţi. sunt nevoit să mă întorc înapoi cu mîinile goale doar ca să scap de aceste imagini care mă urmăresc peste tot. Mihail Sebastian: Sunt de acord că e pitoresc orăşelul dumneavoastră. Dumnezeule. pe cînd eu. Şeful gării: Păcat. picup-ul meu. Dar ei vor ajunge mai departe decît mine şi vor realiza mai multe în viaţa asta. şi Cioran. Mihail Sebastian: Dacă aş scrie măcar un singur rînd aş fi salvat. mă îndoiesc. oricum. Mai bine m-aş duce de bună voie la poliţie şi i-aş ruga să mă trimită şi pe mine în vreun ghetou din Transnistria. Cu mulţi ani în urmă am avut un coşmar. din lampa pe care o aprind pe masă. văd evrei dezbrăcaţi în mijlocul străzii şi bătuţi măr. muzica mea de Bach sau de Mozart? Cum să mă întorc în oraşul ăla duşmănos fără să am ce oferi? Cum să trăiesc de acum încolo? La ce bun? În ce fel? Toată lumea mă aşteaptă să vin cu o bombă. vreau să plec din orăşelul dumneavoastră. iată. Iau pixul în mînă.

Mihail Sebastian: Luaţi. vă rog. Şeful gării: Da voi ce căutaţi aici? Am să mă plîng domnişoarei Cucu că iar aţi venit să vedeţi trenul. mai pot fi şi excepţii. Aşa ceva nu a mai avut loc niciodată în oraşul nostru. urcaţi! Ce mai aşteptaţi? SCENA 7 Garsoniera lui Sebastian. Sebastian aprinde o lumînare cu care traversează camera. . Dar ce se petrece? Mihail Sebastian: Ce se întîmplă? Şeful gării: Acceleratul de Sinaia îşi încetineşte viteza. dar ce se petrece? Din tren e coborîtă o doamnă fără bilet. Leni: Vrei o ceaşcă de ceai? Mihail Sebastian: Da. Am să am ce povesti mîine la tractir.Mihail Sebastian: Nu mă voi clinti de aici pînă nu va veni unul. nici dumneavoastră n-aveţi voie să staţi pe peron cînd nu e nici un tren în gară. aici. vreau. Staţi. Domnişoară Cucu! Domnişoara Cucu le alungă pe fete de pe peron. Militarul: Stingeţi lumina! Mihail Sebastian stinge lumînarea. Şeful gării: Conform regulamentului. Draperiile sunt trase. Şeful gării: Domnule. Şeful gării: Ştiu eu. Şeful gării: Aici? Mihail Sebastian: Da. Mihail Sebastian: Dar chiar nimic nu trece la ora asta? Şeful gării: La ora asta prin gara noastră trece doar acceleratul de Sinaia. Dumneavoastră încălcaţi regulamentul. Şeful gării: Regulamentul nu vă permite să staţi pe peron cînd nu e nici un tren în gară. Din spatele gării apar nişte fete îmbrăcate în uniforme şcolare. banii ăştia. frînează şi se opreşte în gara noastră. Ce elegantă e! Nici o femeie din oraşul nostru nu are o asemenea rochie… decoltată. urcaţi mai repede în tren în locul doamnei fără bilet. Şi ce picioare lungi mai are. Mihail Sebastian: Dar nimeni nu ştie că-l încalc. Aşa ceva nu s-a mai întîmplat niciodată de cînd sunt eu şeful gării. aşa scrie în regulament. cinci ore. Mihail Sebastian: Am să-l aştept. Cineva bate în uşă. Şeful gării: Primul tren care se va opri în Buşteni şi va merge după aceea la Bucureşti va veni abia peste cinci ore. frate! Domnule. în anumite cazuri excepţionale. Şeful gării: Tocmai cinci ore? Mihail Sebastian: Da. Apare militarul. Urcaţi. dar el niciodată nu se opreşte la noi.

Leni: Dar de ce s-a oprit? Mihail Sebastian: Pentru a fi dată jos o doamnă foarte elegantă care nu avea bilet. dar mai bine să aşteptăm pînă o să ne dea voie să aprindem lumînarea. nimic. la ora asta? Mihail Sebastian: Dintr-o întîmplare. . Leni: Dar tu cum ai ajuns la Bucureşti. Leni: Aceasta e piesa. ce ai mai văzut altceva? Mihail Sebastian: Erau şi nişte fete îmbrăcate în uniforme şcolare care veniseră să vadă trenul şi pe care le-a alungat de acolo o profesoară de-a lor. Leni: Groaznic. Leni: Nimic? Mihail Sebastian: Da. vreau să vă anunţ că pîinea şi cîrnaţul vă sunt confiscate de către statul român. Leni: Adică? Mihail Sebastian: Pentru prima dată de cînd există Buşteniul în gară s-a oprit acceleratul Sinaia-Bucureşti care. Leni: Iată piesa. Totodată. De undeva din spate apare militarul. pînă atunci. o oarecare domnişoara Cucu.Mihail Sebastian: Mersi pentru ceai. Leni: Ai scris ceva? Mihail Sebastian: Nimic. Leni: Îţi aduc imediat nişte cîrnaţi şi pîine. Mihail Sebastian: Eu am să beau ceaiul pe întuneric şi tot pe întuneric pot şi să mănînc. Leni: Deşi nu ştiu cum ai să-l bei în întuneric. Mihail Sebastian: Cum? Leni: Iată piesa. Şi altceva. trecea vîjîind pe acolo. Leni: Şi chiar nu a avut loc nimic deosebit în Buşteni care să te provoace să scrii? Mihail Sebastian: Nu s-a întîmplat nimic. Militarul: Evreii marţia nu au voie să mănînce pîine şi cîrnaţi. Voiam să-ţi ofer şi ceva de mîncare. Armata română care asediază Odesa are nevoie de pîinea şi cîrnaţul dumneavoastră! Militarul dispare. Afară se aud strigăte şi împuşcături. Mihail Sebastian: Crezi? Leni: Sunt sigură de asta.

Leni: În ce era îmbrăcată? Mihail Sebastian: Într-o rochie de seară. Leni: Eşti pe drumul cel bun. Mihail Sebastian: În acel orăşel uitat de toată lumea întîlneşte un profesor de astronomie de care se îndrăgosteşte vorbind o . hai. fă un efort! Mihail Sebastian: Îmi imaginez. Mihail Sebastian: O femeie foarte frumoasă a nimerit într-un orăşel prăfuit de provincie în care niciodată nu ar fi crezut că va ajunge. zi mai departe. fără nici un ban în buzunar. Leni: Şi ce mai avea la ea? Mihail Sebastian: Nimic. l-a părăsit. Mihail Sebastian: S-au certat din cauză că… Leni: Nu contează de ce s-au certat. cu toate că afară era foarte firg. la cazinou. La el o să revenim mai tîrziu. numai că poşeta nu trebuie să fie goală. Mihail Sebastian: Avea nişte fise de la… Leni: Aşa. după ce ai plecat! Hai.Mihail Sebastian: Vorbeşte mai clar. Leni: Hai. te rog. Leni: Nu e bine să nu aibă nimic la ea. Mihail Sebastian: Da. Leni: Minunat. Leni: Imaginează-ţi ce s-a petrecut în continuare. Leni: Excelent. Mihail Sebastian: Avea o poşetă goală. aşa. Mihail Sebastian: Doamna aia a fost lăsată într-un orăşel provincial unde nu ştie pe nimeni. Mihail Sebastian: Şeful gării era foarte gras. Leni: Da. Leni: Pînă aici e foarte bine. Mihail Sebastian: Dar ce putea avea în geantă? Leni: Nu ştiu ce. Mai fă. un efort. da. important e că l-a părăsit. Mihail Sebastian: Avea nişte fise de la cazinou. Mihail Sebastian: Îmi imaginez că s-o fi certat cu iubitul ei. Leni: Lasă-l acum pe şeful gării. da. Încearcă să-ţi imaginezi ce s-a petrecut mai departe cu doamna aia foarte elegantă. dar ceva trebuia să aibă.

Mihail Sebastian: Dimineaţa însă acea lume mirifică abia înfiripată se prăbuşeşte cînd apare iubitul ei pe care l-a abandonat la cazinou. Asta vor toţi. Leni: Şi cît mai repede. Mihail Sebastian: Du-te! Dacă nu aş avea nevoie de bani. asta vrea soţul meu. asta vrea Sică. am fi ocupat demult Odesa fără nici un fel de jertfe. asta vreau eu. Leni: Piesa e aproape gata. Mihail Sebastian: Crezi că merită să scriu despre asta? Leni: Sigur că merită.noapte întreagă despre steaua descoperită de acesta. Mihail Sebastian: Sigur că e. eu am să mă duc să-i fac ceva de mîncare soţului meu. Camil Petrescu: Dragă Mihail. Crede-mă! Apare de undeva din spate militarul. Mihail Sebastian: Luaţi-le. Mihail Sebastian: Şi ce sfat i-ai fi dat? . Niciodată. asta vrea Nicuşor. Militarul: Dar aveţi numai rufe de pat vechi. Leni: Dragul meu. Iată aşa. zîmbind. dacă Antonescu mi-ar fi cerut mie sfatul. Mihail Sebastian: Altele nu am. Acum e altceva. Militarul: Am venit să vă luăm rufele de pat! Mihail Sebastian: Ce? Militarul: Am venit să vă luăm rufele de pat! Mihail Sebastian: Care rufe de pat? Militarul: Cele pe care le aveţi în casă. Mihail Sebastian: Altele nu am. Militarul: Dar de ce ni le daţi fără entuziasm? Daţi-ni-le cu bucurie. Militarul: Noi avem nevoie de rufe de pat noi. asta vrea Teatrul Naţional. Leni: Dar asta vrea publicul. Mihail Sebastian: Dar nu e prea banal şi lacrimogen. Intră Camil Petrescu. asta vrea Marieta Sadova. Între timp. Militarul pleacă. Leni: E. niciodată nu m-aş fi apucat să scriu o porcărie ca asta. Mihail Sebastian: Atunci mă aşez să scriu. în cele din urmă. asta vrea Lucia Demetriade. Asta vrea critica. piesa ta e gata.

dacă mareşalul ar fi coordonat cu Camil Petrescu toate acţiunile militare.Camil Petrescu: Să-i pună pe evrei să asedieze Odesa. Sper că nu transcrii discuţia noastră? Mihail Sebastian: Nu. În felul acesta. contrar voinţei mele. ca să mă răzbun. Eu însă am rămas. Cioran. Şi Eugen Ionescu care. înainte. Astăzi am curăţat zăpada din faţa casei. Prietenii mei au plecat. Şi a plecat. Eliade. iar acum e la Lisabona ca reprezentant al acestui guvern fascist. indiferent că la putere sunt legionarii sau Antonescu. Mihail Sebastian: Ce? Leni: Cartofi prăjiţi cu jumere. dar a tăiat-o din gară imediat ce i s-a ivit prima posibilitate. a fost la Londra. În ultimul timp curăţ tot mai des această colivie din care nu voi putea ieşi niciodată pentru că am rămas singurul evreu din bloc. Ionescu. uitînd măcar să-mi spună au revoir la despărţire. Leni: Ca să te răzbuni? Mihail Sebastian: Da. nu discuţia noastră. Sebastian singur. cu toate că tocmai eu nu mi-am dorit niciodată aceste guvernări. dar astăzi nu a vrut să pună nimic în gură. Mihail Sebastian: Şi i-au plăcut? Leni: Nu ştiu de ce. am fi împuşcat doi iepuri deodată: am fi scăpat şi de evrei. . Eu însă am rămas în acest căcat general. deşi tocmai el a salutat ascensiunea legionarilor şi politica antisemită din România. voi rămîne veşnic aici. Leni ia maldărul de foi şi începe s-o citească. trecea des pe la mine se gîndea doar cum să spele mai repede putina. Leni: Dar de ce îţi ţii acest jurnal? Mihail Sebastian: Scriu în jurnal tot ce mi se întîmplă ca după război să mă răzbun pentru tot ceea ce se petrece acum cu mine. Leni: Piesa e foarte bună. Dacă Odesa ar fi fost asediată de evrei. Mihail Sebastian: I-ai făcut de mîncare soţului tău? Leni: I-am făcut. Leni: Dar de ce nu lucrezi la melodrama pentru Nicuşor? Mihail Sebastian: Pentru că am terminat-o demult. România ar fi cîştigat demult războiul. Tu vrei să îmbuci ceva? Mihail Sebastian: Nici eu nu vreau să mănînc nimic. Mihail Sebastian: Să-mi notez în jurnal ceea ce-mi spui. armata română ar fi luat-o cu mîinile goale. A fost rîndul meu. Păcat că-s aşa de proşti militarii români. Mai întîi. Tocmai eu care nu mi-am dorit niciodată ca în România să se înfăptuiască ceea ce are loc astăzi. Leni: Iarăşi scrii în jurnal. apoi sare în sus şi aleargă prin odaie strigînd de bucurie. „Văzîndu-l pe şeful gării care nu mă lăsase pe peron din respect pentru regulament mi-am amintit de Cioran care a plecat din România cu prima ocazie care i se ivise. numai eu voi rămîne veşnic aici. şi Odesa am fi luat-o fără nici un fel de jertfe. Şi i s-a ivit.” Asta am scris în jurnal. Leni: Şi atunci ce scrii? Mihail Sebastian: Îţi citesc. Şi Eliade a plecat. Camil Petrescu pleacă.

. Mihail Sebastian: Parcă ţi-am spus… Nicuşor: Emilia nu vrea să joace în piesa ta. E aeriană. Mihail Sebastian: Convinge-o să joace. Mă bucur că le-ai băgat în piesă şi pe elevele care nu erau lăsate să vadă acceleratul Sinaia-Bucureşti. Nicuşor: Directorul teatrului crede că mareşalul s-ar putea supăra că domnişoara Cucu seamănă cu domnişoara Marieta şi ne-ar putea face scandal. Mihail Sebastian: Înlocuieşte-o cu altcineva. fiindcă are şanse mai mari să fie jucată şi…să-ţi primeşti banii pe care-i meriţi. Nicuşor: Miroiu e aşa de credul şi de ingenuu că i-ai putea fura pălăria şi el nici măcar nu ar observa asta. Iar Udrea. după care e înnebunit mareşalul. Sebastian merge la Nicuşor. iar şeful gării e trăsnit rău. Nicuşor: Dar ea e cea mai bună şi rolul Monei i se potriveşte ca o mănuşă. parcă-i Marieta Sadova în carne şi oase. Du-i mai repede piesa lui Nicuşor. Şi domnişoara Cucu. vaporoasă. Un Mozart la Buşteni. Mihail Sebastian: Parcă ţi-am spus. aşa cum şi ţi-a cerut Nicuşor. Mihail Sebastian: O montaţi? Nicuşor: Piesa e foarte bună. ce pitoresc e şeful gării şi cît de tare seamănă cu cel pe care l-ai întîlnit în realitate. Udrea e la fel de zănatic ca tine. Dumnezeule. pentru că prea seamănă cu…Marieta. Mihail Sebastian: Cît îmi puteţi da pe Ursa Mare? Nicuşor: Directorului teatrului nu i-a plăcut domnişoara Cucu. Lui îi este teamă ca oamenii lui Antonescu să nu declanşeze represalii contra teatrului nostru. Mihail Sebastian: Te bucuri că am făcut o melodramă cam tîmpiţică? Leni: Sigur.Îl îmbrăţişează pe Mihail Sebastian. Ea ar putea fi cea mai bună Monă din lume. renunţ la domnişoara Cucu. Mihail Sebastian: Renunţ la domnişoara Cucu. simpluţă şi facilă. Mihail Sebastian: Pe bune? Leni: E o comedie uşoară. Nicuşor: Am încercat. la teatru. Bravo. dar fără corn englezesc. Leni: Piesa e excelentă. Leni: Miroiu e zemos şi Mona e vaporoasă. Mihail Sebastian: La asta mă gîndeam şi eu cînd am scris melodrama. erotică. Nicuşor: Lui îi este teamă că aceştia ar putea da foc teatrului cînd s-ar juca spectacolul. dar nu vrea. Mihail Sebastian: Crezi că o vor lua? Leni: Sunt sigură.

Mihail Sebastian: Înţeleg. Mihail Sebastian: Dar de ce? Nicuşor: Ea este. Mihail Sebastian: Înţeleg. Nicuşor: Directorul m-a rugat să-ţi mai spun că te va monta atunci cînd vei mai slăbi şi tu un pic. Mihail Sebastian: Înţeleg. Mihail Sebastian: De ce? Nicuşor: Pentru că nu vrea Emilia. e foarte bună. . Nicuşor: Şi nici Mimi. la o adică. Mihail Sebastian: Dar Mimei Ursa Mare i-a plăcut? Nicuşor: I-a plăcut. Mihail Sebastian: Şi ea ar putea fi o Monă destul de aeriană. de ce te montăm anume pe tine şi nu pe ei.Mihail Sebastian: Dă-i un onorar mai gras. adică peste Victor Eftimiu. Mihail Sebastian: Dar mi-ai spus că e excelentă? Nicuşor: Da. Mihail Sebastian: Înţeleg că mi-aţi respins piesa. mai nou. iar după el şi ceilalţi dramaturgi. Nimeni nu vrea să se certe cu ea şi nimeni nu vrea să se bage peste ea. că. Sică mi-a spus că nu-i va pune niciodată în scenă pe dramaturgii graşi. Nicuşor: Nimeni nu vrea să meargă contra Emiliei. Mihail Sebastian: Înţeleg. nu ştiu cum să-ţi spun. Mihail Sebastian: Atunci luaţi-o! Nicuşor: Nici un actor nu vrea să joace în ea. Nicuşor: Sică se mai teme că. Mihail Sebastian: Pricep. Nicuşor: Nici ea nu vrea să şi-o pună în cap pe Emilia. Mihail Sebastian: Şi? Nicuşor: N-a acceptat. Nicuşor: I-am ridicat şi onorarul. amanta lui Victor Eftimiu. Mihail. Am respins-o. şi Camil Petrescu să nu ne facă scandal. Nicuşor: Da. adică contra lui Victor Eftimiu. Nicuşor: Mie îmi pare sincer rău.

la un moment dat. nu am nici un ban la mine. sunt unii dramaturgi care au pile la poliţie sau la siguranţa statului. Leni: Nu cred că asta e adevărata pricină. sunt lefter. Leni: Păcat. Directorului teatrului îi este frică de reacţia lor furioasă. Mihail. sunt unii dramaturgi care sunt de partea militarilor lui Antonescu. striga cu voce tare prin tot teatru că nu va juca niciodată în vreun spectacol după vreo piesă de-a mea. Sebastian se întoarce în garsoniera sa. Militarul: Nu are importanţă unde sînteţi. Leni: Pe dracu. Mihail Sebastian: Măcar de o cafea. Mihail Sebastian: Mi-au respins Ursa Mare pentru că nu le-a plăcut că Domnişoara Cucu prea mult seamănă cu Marieta care. Ei ar face scandal dacă ar afla că va fi pus în scenă un spectacol după un text evreiesc. Intră militarul fără să bată la uşă. Leni: În primul rînd. de asta. pe bune. Leni: De asta nu vrea să te monteze? Mihail Sebastian: Da. Mihail Sebastian: Dar măcar nişte bani îmi poţi împrumuta. La mijloc trebuie să fie altceva. Nicuşor mi-a spus că Emilia a procedat aşa pentru că este amanta lui Victor Eftimiu. Mihail Sebastian: Şi cu directorul şi-o pune? Leni: Toată lumea ştie asta în afară de tine. ştiam asta. Nicuşor: Din păcate. ci şi a lui Camil. Trebuie s-o purtaţi. Nu mi-a putut ierta aceasta. Mihail Sebastian: Emilia mă urăşte încă din perioada cînd se repeta Jocul de-a vacanţa şi tu căpătasei rolul la care jinduise ea. . Mihail Sebastian: Ea e şi amanta lui Camil? Leni: Doar despre ea a scris Camil un roman. Nicuşor: Dar. Mihail Sebastian: Se teme să nu protesteze ceilalţi dramaturgi dacă o să mă monteze pe mine. striga prin tot teatru că vrea să-i sugă pula mareşalului. dar şi a directorului. de aceea. Chiar şi atunci cînd mergeţi la baie să vă pişaţi trebuie s-o purtaţi! Militarul pleacă. sunt unii care merg la pescuit şi la vînătoare cu Antonescu. Leni: Ştiam că n-o să-ţi ia piesa. Mihail Sebastian: Sunt unii dramaturgi care au amante în teatru. Nu cred că directorul teatrului pe care-l cunosc eu foarte bine căci am fost şi eu cîndva actriţă în teatrul ăla ţi-a citit piesa. directorul teatrului e un căcăcios care se pişă pe el de frică. iar Emilia e foarte mîndră de acest lucru. Militarul: De ce nu purtaţi steaua în şase colţuri? Mihail Sebastian: Pentru că sînt acasă.Nicuşor: Mie îmi pare sincer rău. Şi lista poate continua. Emilia nu este doar amanta lui Victor Eftimiu.

dar foarte mulţi. Mihail Sebastian: Stai. Adevărul e altul. Au venit muncitori. Leni: Ba nu explică nimic. Mihail Sebastian: Asta noi o ştim. Toate Ofeliile moarte le vei găsi la Capşa. Cu toate că anume partenerului îi este adresat bonjurul. Şi vreau să-ţi mai spun ceva dacă tot m-am dezlănţuit de ce dramaturgilor nu le plac actorii pentru că orice actor care iese pe scenă şi trebuie să spună buna ziua. dar de ce Nicuşor mi-a zis că teatrul nu are nevoie de o asemenea piesă. iar actorii niciodată nu citesc toată piesa. de data asta. Emilia nu vrea să joace în Ursa Mare şi atunci nici un actor nu mai vrea să joace în Ursa Mare. Nici un actor nu comunică cu celălalt pe scenă. un artilerist român a doborît un avion sovietic. de fapt. Mihail Sebastian: Sigur că mi-au respins textul fiindcă sunt evreu şi nu fiindcă ar fi slab pentru că nu există vreun director de teatru în Bucureşti care să citească piese de teatru. Adevărul e că nici unul dintre ei nu ţi-au citit textul şi ţi l-au respins doar de aceea că eşti evreu. este respingător şi are burtă. în centrul Odesei are loc prima slujbă religioasă după douăzeci de ani. Militarul: Am venit să vă anunţ că.Mihail Sebastian: Asta explică tot. Dar. Locuitorimea s-a strîns în piaţă să asculte slujba. nimeni nu a plecat. Deşi plouă. Dar adevărata cauză a refuzului este alta. Mihail Sebastian: Dar care-i? Leni: Ei ţi-au respins piesa. nu cred că-i vorba despre frăţietate aici. Leni: Nu. Mihail Sebastian: Tu nu faci. adică a unui jidan asudat. tot aşa cum nici mie nu-mi mai dau nici un rol în acest teatru fiindcă sunt amanta ta. ţărani. deoarece directorul teatrului a fost categoric împotriva Ursei Mari şi Nicuşor tot e contra montării ei. Mihail Sebastian: Nu toţi. Camil. care miroase urît. uitînd că şi el se culcă cu ea sau oaspeţii mai importanţi de care depinde soarta acestui teatru. comercianţi. ci doar rolul pe care-l au de interpretat. fără măcar s-o citească. iar altul e cu Antonescu. şi. cu toate că spectacolul mai are mult pînă se va sfîrşi. Mihail Sebastian: Dar ceea ce zice Emilia aia se întîmplă în teatrul ăla. Mareşalul Antonescu a vuzitat un sat din Buzău care a suferit în urma inundaţiilor. Ei pur şi simplu urcă pe scîndură ca să-şi spună lecţia învăţată din timp. La Bug. culmea. Leni: Dar nu e nici o diferenţă între legionari şi Antonescu. Apare militarul. Nici măcar Mimi. Leni: Eu nu fac aşa. că Emilia ar fi amanta lui Victor Eftimiu. iar între ei e o duşmănie de moarte pentru că unul fusese cu legionarii. stai. Nici o actriţă care o joacă pe Ofelia nu va şti cum se va încheia textul fiindcă rolul ei se sfîrşeşte cu mult înainte de-a se termina piesa. După fiecare ieşire pe scenă şi pînă la următoarea sa apariţie orice Polonius care se respectă coboară la o sută de vodcă şi la un banc cu cumetrii. Leni: Nu chiar toţi fac aşa. Emilia şi Mimi nu au ochi să se vadă. Emilia nu joacă niciodată în spectacolele în care joacă Mimi şi invers. el nu se va adresa partenerului. Urmaţi-i exemplu! Un muncitor român şi altul german au capturat un . rupîndu-i-se de celălalt. fiindcă tu eşti evreu. Leni: Ce-i cu Mimi? Mihail Sebastian: Mimi e amanta directorului adjunct. nimănui. ci va vorbi întregii lumi. dar ceilalţi fac. în barul teatrului. Mimi a fost solidară cu Emilia. adică. El vrea să-şi spună replica mai repede ca să meargă la o bere. iar Nicuşor a încercat să găsească nişte scuze cît de cît mai civilizate că directorului nu i-a plăcut domnişoara Cucu. O femeie are 20 de nepoţi şi toţi au plecat pe front. Dar nu ei sau ele. nu ar suporta să vadă în scenă o altă piesă decît a lui. ei iau cunoştinţă de ele abia la premieră. dacă tocmai el mi-a sugerat să scriu această melodramă? Leni: Fiindcă e slab de înger şi repetă mereu ceea ce zic şefii. Tu care eşti actriţă ştii mai bine acest lucru. Nu cred că cel mai mare scriitor în viaţă.

eram foarte buni prieteni şi tu şti foarte bine asta. Mi-e frică să nu mă trezesc în plină stradă şi să uit unde e casa mea. Mihail Sebastian: Crezi? Leni: Da. Leni: Dar aşa ai procedat şi cu Eliade. Leni: Dar de la cine altcineva? Mihail Sebastian: Nu ştiu de la cine. Leni: Nu mai avem de unde împrumuta bani. Aceste şi alte ştiri le puteţi găsi în almanahul Basarabiei eliberată de sub jugul roşu. cu toate că acum împărtăşim idei atît de diferite. că poporul roman are vocaţie religioasă şi că are şi el sfinţii săi.regiment bolşevic. nici eu nu înţeleg nimic. Leni: Avem datorii pînă şi la Camil Petrescu. iarăşi va trebui să împrumutăm bani de undeva pentru că nu ne-a mai rămas nici măcar o linguriţă de zahăr în toată casa. după care Nae se ducea la adunările lui legionare. Cioran sau Eugen Ionescu pînă să plece din ţară. dar nu se putea face treaba asta în detrimentul altor popoare. Mihail Sebastian: Am impresia că dorinţa lor uriaşă de-a schimba din temelii România le-a jucat o festă foarte urîtă. Mihail Sebastian: Pur şi simplu nu-i înţelegeam. dar căruia tot tu îi trimiţi scrisori afectuoase în care îi spui cît de tare îl preţuieşti. chiar antagonice. Noi am ajuns pe baricade opuse fiind prieteni foarte apropiaţi şi încercăm să fim prieteni foarte buni şi în continuare. Nae Ionescu mă căuta ca să mergem să bem un vin împreună. Leni: Acum după ce nu ai putut vinde piesa. Şi vorbeam despre vrute şi nevrute. Şi mergeam. Poate soţul meu o să ne dea ceva. cît şi el ne simţeam minunat. Mi-e frică să no iau razna atunci cînd mă gîndesc la prietenii mei care vorbeau la modul serios că Zelea s-a jertfit pentru învierea neamului românesc. măcar nu-mi aminti de asta. Mihail Sebastian: Ştiu asta. Urmaţi-le exemplu! Proprietăţile a zece evrei din Buzău au fost repartizate românilor. căci avem datorii pînă şi la oamenii care nu au ochi să ne vadă. iar eu mă retrăgeam acasă şi tremuram de frică la orice zgomot pe care-l auzeam în stradă. Am păstrat ciornele unor scrisori către ele. Şi aşa ani de zile. Făceţi la fel! Evreii sapă un canal în Bacău. Vrei să ţi le arăt? Mihail Sebastian: Nu trebuie. Mihail Sebastian: Te rog. Atît eu. Şi ne era foarte bine împreună. Militarul dispare. Cum oare puteam fi prieten cu nişte oameni care aveau nişte idei atît de diferite de-ale mele? Pur şi simplu nu înţelegeam. Mihail Sebastian: Nu vreau să iau nimic de la Scarlat Froda. şi să uit . zici una şi faci complet altceva. Şi apoi din nou venea Nae Ionescu la mine sau Cioran şi Eliade şi mă luau în oraş unde ne băteam prieteneşte pe burtă vorbind despre literatură. Leni şi Sebastian rămîn singuri. demonstrînd. O făceai doar pentru a împrumuta bani de la ei? Mihail Sebastian: Nu e vroba despre asta. Leni: În sensul ăsta. Mihail. Leni: Avem datorii pînă şi la cei care erau cu legionarii şi acum îl susţin pe Antonescu. Apoi profesorul se ducea din nou la adunări legionare unde ţinea discursuri antisemite înflăcărate. pe care tu nu-l suferi. Leni: Dar despre ce-i vorba? Cînd te întîlneai cu ei te purtai aşa de parcă ţi-ar fi cei mai mari prieteni dar cînd rămîneai singur ziceai complet altceva. iar Eliade şi Cioran mergeau să mediteze asupra faptului că legionarii erau singurii care luau în serios creştinismul şi biserica . Şi îl beam. După şedinţele legionare la care participa. prin moartea sa. Pînă să înceapă toată nebunia asta cu cine e român şi cine e evreu. Îmi dau seama că ei voiau binele poporului român. Mă tem să nu înnebunesc cînd mă gîndesc la asta. iar eu mă strecuram ca o umbră pe străzi şi mă baricadam în casă tremurînd de frică la orice zgomot pe care-l făceau în stradă cei îmbrăcaţi în cămăşi verzi. Nu te înţeleg.

Mihail Sebastian: Dar oare nu ştiu că în jurul nostru mor mii de oameni nevinovaţi? Oare nu mai eu mă simt atît de terfelit de parcă aş avea bube în cap şi în cur? Numai eu? Leni: Scrie în jurnal ceea ce te întrebi acum. Vor vedea ei după ce se va sfîrşi războiul. aşa cum i s-o întîmplat unui pianist englez. Printre ei sunt şi Comarnescu. chiuind de bucurie pe stradă. Singura mea alinare este acest jurnal în care scriu zilnic şi unde povestesc totul. zilnic. Ion Barbu. Am scris şi despre cum Sică mi-a spus că mă va monta abia după ce voi slăbi. cred că de mult eram la casa de nebuni. Leni: Dar dacă nu-l vom deschide. Am scris în jurnal şi despre cum mi-au respins piesa de parcă ar fi respins un iaurt cu termenul expirat de mult. ei nu se vor mai duce la chefuri. în jurnalul meu.” Iată ce am scris azi în jurnal. Mihail Sebastian: Şi? Leni: Face şi el ce poate ca să te ajute. dacă războiul ăsta se va mai termina vreodată. să uit cine eşti tu sau cine sunt eu. cineva dintre noi era băgat într-un subsol plin de sînge. Nu o să le iert nimic. Mihail Sebastian: Dezgustul e mai tare decît cinismul. Mă tem că nu. Mihail Sebastian: Îţi citesc. toate aceste lucruri care mi se întîmplă mie. cine ştie. Nicolae Davidescu. ce. De parcă nu ar fi nici un fel de război în jur. Şi peste o lună sau două. Cam acelaşi lucru îl voi scrie şi mîine. Amănuntele acestea nu trebuie să le uit. Leni: Vorbeşte mai pe înţelesul meu. Dacă nu aş putea povesti. Mihail Sebastian: Nu-l deschide! Leni: De ce? Mihail Sebastian: Dacă-l vei deschide vom vedea lumea plecînd la petreceri. Leni: Dar mîine vor face la fel. Nu deschide geamul! Leni: Dar e atît de cald aici. Leni ia piesa în mîini şi o trînteşte de podea. că. Leni: Şi astăzi ce-ai mai scris în jurnal? Mihail Sebastian: Chiar vrei să ştii? Leni: Sigur că vreau. Pot să-mi facă orice rău şi să mă umilească oricît de tare ar vrea. Şi poimîine. Mihail Sebastian: Am scris. mă doare în cot. Marieta Sadova sau Victor Eftimiu. de muci şi de salivă. . Leni: Încearcă şi la alte teatre. scrisesem în jurnalul meu după ce am colindat toate teatrele din Bucureşti. Cît timp am jurnalul acesta nici răul cel mai mare din lume nu mă sperie. poate după război vei afla vreun răspuns. Soţul tău ştie că eşti şi astăzi la mine? Leni: Bineînţeles că ştie.drumul înapoi. cu toată că eu şi aşa sunt destul de jigărit. cîntînd şi înjurînd toată noaptea? Mihail Sebastian: Măcar nu vom şti ce fac. „ Atunci cînd coşmarul ăsta se va risipi în aer ca o bulă de săpun oare noi vom mai fi în viaţă? Şi pe cine o să mai intereseze atunci ceea ce îndurăm noi acum cînd ne întrebăm zilnic de cît timp mai au nevoie ca să ne omoare pe toţi?De cît timp? O să-i pese oare cuiva atunci că.

Apare militarul. Toată mobila pe care am pus-o gaj sunt pe cale s-o pierd. nu-i va însoţi la saună. Leni: Şi pentru mine. dacă ar fi fost jidani. Soldaţilor români care au intrat în Crimeea lumea le dă flori şi-i roagă să-i înveţe să joace hore româneşti şi să vorbească limba română.Mihail Sebastian: Nimeni n-a vrut să stea de vorbă cu mine. Fiţi foarte atenţi! Români. sperînd că-i voi da înapoi din onorarul de pe spectacol. Mi-au refuzat cu toţii piesa înainte de a o citi. Militarul pleacă. vrînd să-i linşeze pe români. mai ales. Leni: Nici măcar un regizor. Nu am fost aşa de distrus nici măcar atunci cînd a căzut Parisul. Militarul: Oamenii din Nicolaev ne roagă. Nici un regizor de teatru care se respectă nu citeşte astăzi piese de teatru şi. Mihail Sebastian dă drumul la radio. bande de jidani s-au risipit în tot Bucureştiul. piese de teatru ale scriitorilor evrei. Mihail Sebastian: Sunt încă prea blînd. acum nu ştiu cine o să-mi mai dea cu împrumut. Sebastian umblă nervos prin cameră. Mihail Sebastian: Fusese ultima mea carte. Apare Camil Petrescu. Leni: Şi eu. Leni: Ce porci! Mihail Sebastian: Mie îmi spui?! Leni: Dar dacă ar fi citit-o? Mihail Sebastian: Ar fi procedat la fel. acum mi-am pierdut toată credibilitatea. Acum nu-i mai pot da înapoi. Mihail Sebastian: Faptul că o piesă poate fi bună sau chiar foarte bună nu-i va determina să o ia în repertoriu dacă autorul ei nu va pili împreună cu ei. acum cînd am o nevoie mai mare ca niciodată de bani. Leni: Cred că eşti prea supărat şi exagerezi. Mihail Sebastian: Am împrumutat o groază de bani. în scrisorile pe care le-au stropit cu lacrimi. fiţi atenţi. Chiar şi cu Shakespeare sau Moliere ar fi făcut aşişderea. Leni: Bănuiam că nimeni n-o să-ţi ia piesa. Sunt terminat. nici unul măcar? Mihail Sebastian: Nici unul. Mihail Sebastian: Am mizat atît de tare pe montarea asta. nu le va face masaj şi nu va rîde în hohote de toate poantele lor neghioabe pe seama porcilor de jidani. bănuiam asta. Nici cei care susţin că sunt cel mai bun dramatrug de astăzi. Crainicul de la radio: Cetăţeni. puneţi-i la punct! Camil Petrescu: Cum poţi asculta tocmai tu radioul ăsta? . să le ocupăm cît mai repede oraşul. Leni: Dă drumul la radio că iar a apărut o patrulă beată pe stradă. Leni: Fireşte.

să o ceară el ca un bun român ce este. Leni: Măcar va ajunge pe mîinile unui prieten de-al tău. tu nu ai putea să-mi împumuţi vreo 200 000 de lei. Mihail Sebastian: Ţie? Camil Petrescu: Da. studentul evreu care a fost bătut. Mihail. Deci. Mihail. eu sunt vinovat dacă nu ştiu ce militar român mă va împuşca mîine în cap. Mihail Sebastian: Probabil se gîndea că dacă autorităţile o să-mi-o ia. Mihail Sebastian: Dar tu ai atîtea fotolii acasă. Camil Petrescu: Ingenios. Camil Petrescu: Mihail. Asta am vrut să-ţi spun. Deci. Camil Petrescu: Înţelegi. cînd radioul tace. astăzi. Leni: Îţi examina prea curios garsoniera. Mihail Sebastian: Dar eu nu am nici un sfanţ. Am plecat. bestial în stradă e vinovat că a fost maltratat? Camil Petrescu( îl ia la o parte şi-i şopteşte la ureche): Stai un pic. iar dacă aş mai avea 200 000. soldaţii mă vizitează în fiecare zi şi îmi mai rechiziţionează cîte ceva: haine.Mihai Sebastian: Pur şi simplu pot. Revine Camil Petrescu. dar cînd ascult buletinele antisemite. eu am ajuns la concluzia că evreii sunt mai vinovaţi că sunt omorîţi decît cei care-i ucid. Eu vreau să-ţi spun ceva mai important. Camil Petrescu: Unul în plus nu strică niciodată. toţi trec pe alături. Mihai. Mihail Sebastian: Înţelegi. scaune. eu sunt vinovat că Revista Fundaţiilor Regale m-a dat afară. Leni: Şi ce-a vrut? Mihail Sebastian: Habar nu am. Vasăzică. eu nu pot pricepe cum lumea mai poate vorbi serios despre Proust sau despre Gide cînd şi eu scriu literatură. Salutare şi ţine-te tare! Mihail Sebastian: Să-mi notez în jurnal ce mi-ai spus ca să nu uit. schiuri. Camil Petrescu: Am revenit ca să-ţi spun o idee care mi-a venit pe drum după ce am plecat de la tine. Mihail Sebastian: Nici eu nu pot pricepe. Leni: A plecat? Mihail Sebastian: Da. Cami Petrescu pleacă. mie. Intră Leni. a plecat. iar Teatrul Naţional mi-a respins piesa pe care tot Teatrul Naţional mi-a comandat-o. Aproape că ţi-o adulmeca. Camil Petrescu: Ceva nu pricep. iar cu aceşti bani mi-aş mai putea cumpăra un fotoliu. Dă-i naibii pe jidani. eu am patru sute de mii de lei. şi mai ales cu sonorul la maximum. Mihail Sebastian: Nu am altă soluţie. . în total aş avea 600 000 de lei.

. Mihail Sebastian: Ideea e bună. un român care s-o prezinte la teatre ca fiind a lui. Mihail Sebastian: Şi dacă autorul nu o să vrea să-mi dea onorarul? Leni: O să vrea. dar onorarul cine o să-l ia? Leni: Sigur că tu. Leni: S-o semneaze. dovadă că de o lună îţi lustruieşte pantofii pe datorie. şi la băcanul din centru. Leni: Dar dacă piesa ta ar fi semnată de altcineva? Mihail Sebastian: Crezi că mi-au refuzat piesa doar din cauza originii mele etnice? Leni: Sunt sigură de asta. Mihail Sebastian: Să-mi notez şi această idee atît de complexă în jurnal. Leni: Atunci o bere Azuga. Mihail Sebastian: Exact această explicaţie mi-am dat-o şi eu în jurnalul meu.Camil Petrescu pleacă. Mihail Sebastian: Atunci să găsim mai repede un autor al piesei mele! Leni: M-am gîndit la trei candidaturi. Mihail Sebastian: Dar coniacul e atît de scump astăzi. parcă ţi-am mai spus. iar despre asta nimeni să nu ştie. S-a scumpit foarte tare de cînd românii au luat Odesa. Mihail Sebastian: La cine? Leni: La Nicuşor de la Teatrul Naţional. unde? Leni: Bine. Leni: Autorului însă ar fi bine să-i faci cinste cel puţin cu un coniac. Mihail Sebastian: Dar unde ai să găseşti o bere Azuga în Bucureştiul ăsta plin de soldaţi nemţi beţi. Mihail Sebastian: Autorităţile însă nu vor mirosi ceva? Leni: Nu o să miroase nimeni nimic. să zicem. te poţi scoate şi cu o cafea. Dar dacă după război autorul nu o să vrea să recunoască faptul că piesa nu e a lui? Leni: O să recunoască. Mihail Sebastian: Dar ce? Leni: Un Cotnari. Mihail Sebastian: Atunci eu sunt de acord. Mihail Sebastian: Aşa mai merge. pînă la urmă. la lustragiul de la colţ cu care tu te împaci destul de bine. Mihail Sebastian: Şi Cotnariul e scump. Leni: Merge şi ceva mai ieftin.

Să vezi mîine ce titluri vor apărea pe prima pagină: directorul teatrului naţional a descoperit un geniu dramatic românesc în popor – e lustragiul de la colţ – care. Mircea Eliade: Mihail. Nae Ionescu: Ca să scapi de tot rahatul ăsta trebuie să devii gardist. chiar crezi că pe noi ne lasă rece că sute de evrei sunt expropriaţi. Nae Ionescu: M-am gîndit foarte mult cum am putea să te ajutăm şi concluzia la care am ajuns şi cu care sunt de acord şi ceilalţi prieteni ai tăi. Mihail. Mihail Sebastian: Dar…atîţia evrei au fost bătuţi sau au fost omorîţi pe nedrept pînă acum. pe lîngă care dramaturgii evrei nu fac nici doi bani. va accepta lustragiul de la colţ. Dictatura autorilor evrei a luat sfîrşit. Mihail Sebastian: Poate că ai dreptate. Mihail. e singura ta soluţie. . Mihail. Cel puţin unul dintre ei o să vrea să devină autor dramatic. Leni: E în spiritul vremii. băgaţi în puşcării sau omorîţi? Emil Cioran: Şi pe noi ne doare asta. e singura. maltrataţi. Intră Naie Ionescu. bineînţeles. Dacă Nicuşor nu va fi de acord. Mihail. Emil Cioran: Noi am venit ca să te ajutăm. trebuie să devii şi tu gardist. Dacă Patria îi cere piese de teatru. Mircea Eliade: Da. Leni: Românul nostru e în stare de orice pentru Patrie. Emil Cioran: Într-adevăr. el va scrie piese de teatru.Mihail Sebastian: Nicuşor nu o să accepte. Dictatura autorilor evrei a luat sfîrşit. Mihail Sebastian: Şi ce să fac eu cu o vacă? Nae Ionescu: Asta e deja problema ta. Cioran şi Mircea Eliade. Mihail Sebastian: Dar eu iubesc România. se pare. Nae Ionescu: Iar dacă vei intra în legiune vei primi pentru asta o vacă. şi dacă nici el nu o să vrea vom sta de vorbă cu băcanul din centru. este cel mai tare autor în viaţă. Lustragii români au prins să scrie piese de teatru cu mult mai bune decît Mihail Sebastian. Geniul dramatic începe să se trezească în sufletul poporului român şi aceasta se întîmplă doar mulţumită politicii înţelepte a Mareşalului Ion Antonescu. Mihail Sebastian: Eu. Mihail. Nae Ionescu: Bineînţeles. Mircea Eliade: Toţi cei care nu sînt cu căpitanul sunt contra României. gardist? Emil Cioran: Da. Mihail Sebastian: Nici un director de teatru nu o să creadă că lustragiul la care-şi lustruieşte cizmele sau băcanul de la care cumpără uneori produse alimentare ori cizmarul la care-şi repară pantofii s-au apucat de scris teatru şi încă şi pe vreme de război. Mihail Sebastian: Dar … Nae Ionescu: Sîntem îngrijoraţi şi de ceea ce se întîmplă cu tine. deşi nu sunt cu căpitanul. Leni: O să aflăm în curînd.

Eliade şi Cioran. Nae Ionescu: Cîţiva evrei au pus visul tuturor românilor deasupra visului lor particular şi au intrat în legiune. Mihail. Mihail Sebastian merge la teatru. Militarul: România a declarat război Statelor Unite pe care o va zdrobi în doi timpi şi trei mişcări. iar Zelea încă mai era în viaţă şi Sima încă nu fugise în Germania. Mihail. Militarul: Simferopolul este al nostru. Leni: Lasă acum jurnalul ăla şi încearcă să-ţi vinzi piesa. Nae Ionescu: Numai intrînd în legiune vesi scăpa de toate problemele şi nimeni nu va avea nimic cu tine şi vei demonstra tuturor că iubeşti România. Gîndeşte-te bine la ceea ce ţi-am propus. Militarul pleacă. Militarul pleacă. Leni: Ce faci? Revine militarul. Pînă şi patul pe care dormim îl vei pierde sau masa la care mîncăm. Nae Ionescu şi Eliade pleacă. Oare ce sfat mi-ar da acum ? Apare militarul. Cioran şi Eliade cînd au început să fie maltrataţi evreii în România. Leni: Acum? Mihail Sebastian: Nu. . Mihail Sebastian: Nu cred. Nae Ionescu: Atunci cînd toţi evreii vor deveni legionari problema antisemită din România va dispărea de la sine. Mihail Sebastian: Nu cred. Mîine vei rămîne cu casa absolut goală dacă Nicuşor te va refuza şi de data aceasta. Bate în uşa unei cabine. Mihail Sebastian: Îmi notez în jurnal discuţia pe care am avut-o cu Nae Ionescu.Emil Cioran: România se va şterge la cur cu toţi cei care nu vor trece de partea legiunii. numai Garda de Fier le-ar putea oferi posibilitatea evreilor de-a se mîntui. E o clădire pe care scrie teatru. Nae Ionescu: Numai cei care vor rău României nu sunt în legiune. Lumea care ne-a întîmpinat cu pîine şi sare ne cere să-i învăţăm cum se prepară mămăliga. vei pierde toată mobila amanetată din casă. Încearcă să-l găseşti mai repede pe Nicuşor şi încearcă să-l convingi să se declare autorul acestei piese şi s-o vîndă mai iute. Nae Ionescu: Numai Garda de Fier ar mai putea salva România de antisemitism. Ciroan. Am discutat despre asta cu Nae Ionescu. Încă un pic şi toată Rusia va mînca mămăligă cu brînză. Şi e bine ca România să scape de această problemă care nu-i face deloc cinste. Dacă nu ai să ţi-o vinzi azi. Mihail. Emil Cioran: Aceasta este singura ta posibilitate ca să te salvezi. Emil Cioran: Asta e singura soluţie ca să nu mai existe antisemitism şi bolşevism în România. eu sunt evreu. Îi deschide Nicuşor. acum cîţivia ani. Leni: Dar chiar ai avut-o? Mihail Sebastian: Sigur. Şi apoi.

Nicuşor: M-ai luat pe nepregătite. Mihail Sebastian: Dar ce eşti? Nicuşor: Sunt grec. Mihail Sebastian: De ce credeţi? . ci celui care o să plătească mai mult. acceptă să fii tu autorul ei. căci e o piesă bună. Nu degeaba te credeam un băiat deştept. dar atunci nu i-o mai da primului ieşit în cale. Sebastian coboară în stradă. Nicuşor: Ideea ta e excelentă. Apare militarul. Mihail Sebastian: Nicuşor. atunci va fi luată fără probleme de toţi directorii de teatru. Mihail Sebastian: Te i mplor să accepţi ca Ursa mare să fie piesa ta. dar vreau să-ţi spun că nici eu nu sunt român. adică un fanariot cu ceafa groasă. Scuză-mă. Mihail Sebastian: Bineînţeles. Mihail Sebastian: Ca să fie jucată autorul ei ar trebui să fie un român. dar eu ar cam trebui să plec pe scenă unde am treabă pînă peste cap. dar am venit la tine ca să-ţi spun ce idee mi-a venit ca să-mi accepte teatrul vostru piesa. Nicuşor: Şi onorarul? Mihail Sebastian: Onorarul e al meu. Mihail Sebastian: Şi ştie cineva asta? Nicuşor: Nu ştie nimeni. Mihail Sebastian: Te conjur. Mihail. Militarul: Ar trebui să purtaţi un palton. scuză-mă de deranj. Mihail Sebastian: Şi atunci? Nicuşor: Dar dacă se află ? Mihail Sebastian: Înseamnă că nu vrei să ajungi cel mai mare autor dramatic român în viaţă? Nicuşor: Eu vreau să ajung. Nicuşor: Ar cam trebui să mă gîndesc. Militarul: Paltonul! Unde e paltonul dumneavoastră? Mihail Sebastian: Eu nu am palton. Nicuşor: Planul tău e bun. căci pregătim o nouă premieră după Ionel Teodoreanu la care se pare că va veni şi mareşalul Antonescu. Nicuşor pleacă pe scenă.Mihail Sebastian: Dragul meu. nu-i aşa? Nicuşor: Sigur că e bună şi merită să fie jucată. însă…vremurile sunt cam… tulburi. Nicuşor: Da. vreau să te rog să fii tu autorul ei.

Militarul: Asta deja e problema dumneavoastră. toată lumea vorbeşte ca la crîşmă. Vă voi căuta peste o jumătate de oră ca să vă confisc paltonul. Lustragiul: Şi vorbeşte mai repede că mă aşteaptă clienţii să le văcsuiesc pantofii. Lustragiul: Dar ce-i aia o piesă de teatru? Mihail Sebastian: O piesă de teatru este un text după care se fac spectacole. Armata română care înaintează spre Stalingrad are nevoie de paltoane. Bate în uşă. Armata română care asediază Stalingradul întroienit are o nevoie mai mare decît dumneavoastră anume de acest pulovăr . Mihail Sebastian: Vreau să te rog ceva… Lustragiul: Să-ţi mai lustruiesc pantofii pe veresie? Toţi mă roagă să le văcsuiesc pantofii pe datorie. Cum puteţi umbla fără palton pe gerul ăsta cumplit? Mihail Sebastian: Mă mir şi eu. Militarul: Nu vă e teamă că o să răciţi? Mihail Sebastian: Mi-e frică. Dar ca să-ţi dau datoria vreau să te rog să-ţi pui numele tău pe această piesă de teatru ca şi cum ar fi a ta şi ai fi scris-o tu. Mihail Sebastian: După asemenea texte ca acesta se fac spectacole. Lustragiul: Adică? Mihail Sebastian: Cum să-ţi spun… Lustragiul: Spune-o pe şleau. unde pe scenă. Militarul: Cumpăraţi-vă un palton! Mihail Sebastian: Dar acum nu am nici un chef să-mi cumpăr un palton. aşa cum este. Apoi pleacă şi Sebastian. Militarul: Vă ordon să vă cumpăraţi imediat un palton. iar pentru piesa aceasta voi încasa o grămadă de bani din care îţi voi da şi datoriile. Mihail Sebastian: Am să îngheţ de frig fără pulovărul ăsta. Lustragiul: Înseamnă că ai venit să-mi dai datoria? Mihail Sebastian: Da. Îi deschide lustragiul. dar. Militarul: Împrumutaţi-vă de undeva! Cumpăraţi-vă mai repede un palton…ca să vi-l pot confisca.Militarul: Pentru că e iarnă şi e un frig serios. am să vă confisc pulovărul. bunăoară. deocamdată. Mihail Sebastian: Asta vreau şi eu. Militarul pleacă. E o clădire pe care scrie Lustruim pantofii. Lustragiul: Şi? . Merge la lustragiu. anume pentru asta am venit la tine. Mihail Sebastian: Nu am bani la mine pentru paltoane. dar nimeni nu se gîndeşte că s-ar putea să mă ruinez în curînd. Mihail Sebastian: Eu mă gîndesc.

Lustragiul: În văzul lumii? Mihail Sebastian: Da. Şi nu uita. Mai bine să mă predau de bună voie autorităţilor şi să-i rog să mă trimită direct în ghetou. nici nu are bani la el. Cum mai poţi vorbi astăzi. Eu n-am să-mi pun numele pe un text despre tîmpeniile astea…evreieşti. dacă era despre mareşalul Antonescu. iar eu aşa şi nu voi mai avea cum şi de unde face rost de bani ca să-mi recuperez mobila amanetată şi să nu mor de foame în zilele care vin. Mihail Sebastian: Nu mai are nici un rost să merg şi la băcanul din centru ca să-l rog să devină autor de teatru pentru că nu o să vrea. aşa însă nici vorbă nu poate fi. întoarce-mi mai repede datoria. că nici măcar asta nu o să vrea fiind vorba de un cumpărător evreu. ca să putem răsufla şi noi mai uşuraţi. O voce: Domnule. în plus.Mihail Sebastian: Şi… se mai bea. Mai sunt şi unii care nu ştiu cum să-şi omoare timpul sau vor să scape de nevastă pe vreo cîteva ore. Nimeni nu vrea să semneze o piesă de teatru rămasă fără autor care l-ar putea face celebru. îmi lustruiţi sau nu pantofii? Cît pot să mai aştept? Lustragiul: Imediat! Imediat! Scuzaţi-mă. ar fi fost o altă mîncare de peşte. Dar piesa ta despre ce este? Mihail Sebastian: Este despre… un profesor sărac din Buşteni şi despre o tipă foarte frumoasă şi foarte bogată din Bucureşti care… Lustragiul: Prostii. Apare cineva fugind. căci încă nu mi-am pierdut minţile. de exemplu. să zicem despre măreţia şi eroismul cu care Antonescu îi stîrpeşte pe evrei. Lustragiul: Se mănîncă şi castraveţi muraţi? Mihail Sebastian: Uneori. Vocea celui care fuge: Îl omoară pe Bogza. dar. La revedere. Poate. Mihail Sebastian: Vrei să prezinţi această piesă ca fiind a ta? Lustragiul: Nu vreau pentru că nu-mi place tema. Lustragiul: Probabil. despre dragoste? Tîmpenii…jidoveşti. vodcă. domnilor! . şi data viitoare să nu-mi mai vii cu asemenea tîmpenii evreieşti că te dau afară. iar alţii ca să găsească pe cineva de la care să împrumute nişte bani sau să obţină o invitaţie la cină. Lustragiul: Dar vine măcar cineva ca să se uite la spectacol? Mihail Sebastian: Nu prea. Lustragiul: Dar pentru ce încă? Mihail Sebastian: Unii vin ca să-şi etaleze garderoba. care. cum ar fi. altfel falimentez. Atunci însă cînd vei scrie şi dumneata o piesă despre lucruri mai serioase. E demodată. în văzul lumii. la modul serios. dar aşa mă voi face de rîs în tot Berceniul. Dar sunt unii care vin ca să-i jefuiască pe cei mai înstăriţi. dar eu nu vreau să-mi pierd clienţii din cauza nu ştiu cărei piese de teatru. Lustragiul: Şi pentru asta lumea vine la teatru? Mihail Sebastian: Nu numai pentru asta. Eu am lucruri mai importante de făcut. alţii ca să agaţe vreo damă mai acătării. cel mult aş putea să-l rog să-mi vîndă pe datorie un kilogram de cîrnaţ ca să am ce mînca pe drumurile nesfîrşite ale Transnistriei. cu siguranţă. Sebastian iese în stradă. da. pentru că nu au la ce se uita. cu dragă inimă o voi semna.

în aceeaşi cafenea? Cine eşti dumneata şi cine e soţul meu? Să-ţi fie ruşine! Mihail Sebastian: Dar acum nu e vorba de mine. Mircea Eliade: Bogza nu are nici o legătură cu literatura. Mihail Sebastian: Dar nu despre asta-i vorba acum. Mircea Eliade: El nu are nici în clin nici în mînecă cu ceea ce se cheamă literatura română contemporană. . am înţeles că sunt cel mai mare regizor în viaţă. haideţi să facem ceva pentru Bogza. Nae Ionescu: Ce. Ar trebui să-ţi închizi gura. eu am ajuns la concluzia că sînt cel mai mare filosof român în viaţă. Emil Cioran: Nici eu. Mircea Eliade: Ba. Camil Petrescu: Mihail. ci despre Bogza. Bogza. Mihail Sebastian: Interesantă idee. E scriitor. Dumneata. Asta am vrut să-ţi spun. Dă-te la o parte ca să nu ne audă toţi. Domnilor. Domnilor! Doamna Rebreanu: Eu sunt supărată pe dumneata pentru că eşti în aceeaşi cafenea în care este şi soţul meu. Domnilor! Dacă o să cerem toţi împreună eliberarea lui. Am s-o bag în jurnal. Mircea Eliade: Nu am auzit de un asemenea nume. cîţi scriitori avem în România? Camil Petrescu: Nu ne mai plictisi atîta cu Bogza ăsta.Emil Cioran: Pe cine? Mihail Sebastian: Pe Bogza. dumneata. ne vorbeşti nouă despre Bogza? Tocmai dumneata. în cazul ăsta. Am s-o bag şi pe ea în jurnal. cu toate că staţi la mese diferite. scriitor? Cred că nu am auzit eu bine. Bogza nu are nici o treabă cu scrisul. haideţi să facem ceva pentru Bogza. Domnilor. Nae Ionescu: Cîţi oameni în acest moment sînt bătuţi în România? Cioran: O mulţime. despre asta. Mihail Sebastian: Interesantă idee. Emil Cioran: Sigur că nu are. cînd suntem şi noi alături. Doamna Rebreanu: Cine. alături de soţul meu. Nae Ionescu: Cine oare o fi? Mircea Eliade: Nu-i cumva cizmarul din colţ? Mihail Sebastian: Nu. dacă scrii despre pulă trebuie să fii considerat neapărat scriitor? Cioran: Dumnezeule. Stanislavski e un mic copil bun de dus în cărucior pe lîngă mine. o să-i dea drumul. Nae Ionescu: Oare ar trebui să ne facem griji pentru toţi? Mihail Sebastian: Dar Bogza e colegul nostru. Mai bine să-ţi spun ce am înţeles eu. Camil Petrescu: Ce-ai spus. Mihail. e colegul nostru care acuma e omorît în bătaie. tinere.

Dar asta se petrecuse cu foarte mulţi ani în urmă. Doar că la Dumitru Solomon Eliade va zice Mai întîi şi-ntîi. Mihail. Ei vor încerca să profite de pe urma ta. Mihail. Noi atunci nu vom mai fi în viaţă. Chiar şi cearta ta cu Eliade în legătură cu Bogza va fi valorificată de ei. l-au bătut nişte soldaţi români. războiul ăsta se va sfîrşi. Mihail! Mihail Sebastian: Nici lustragiul nu a vrut să devină autorul piesei. Mihail. o să-l convingem noi pe cineva să-ţi semneze piesa şi o să ne cumpărăm un alt pat şi o altă masă. Vom dormi la podea. ca să-şi facă un nume şi să devină mai cunoscuţi. un tip chelios şi cu burtă din Chişinău. Ei vor încerca să provoace scandal şi să devină celebri pe seama ta. foarte mulţi ani. mergeai pe stradă şi strigai haideţi să-l salvăm pe Bogza ca să nu moară ca un cîine aşa cum a murit Blecher. Înseamnă că astăzi ne vor lua patul. foarte mulţi ani. iar la Dumitru Crudu Camil Petrescu va zice că evreii sunt mai vinovaţi că sunt omorîţi decît cei care-i ucid. ni le vor lua. Unuia îi spune Dumitru Solomon. iar la Dumitru Crudu Eliade va spune că Bogza nu are nici o treabă cu literatura. Vor fi şi alte asemănări pentru că la baza pieselor lor va sta jurnalul tău. Doar că la Dumitru Solomon Camil Petrescu va zice că evreii poartă răspunderea pentru ceea ce li se întîmplă. Şi am mai visat că peste foarte. cînd legionarii stăteau bine pe picioare. Te compătimesc. Mihail. eu vorbeam singur? Leni: Da. sunt minime.Apare Leni. Mai ales că Blecher a murit cu mult mai tîrziu. cînd din războiul ăsta nu va mai rămîne decît o amintire urîtă. Cred că am ajuns la capătul puterilor. Ei vor fructifica şi pasajul ăla în care tu povesteşti că Camil Petrescu ţi-a spus că evreii sunt vinovaţi de nenorocirea care s-a abătut asupra lor. vor apărea cîţiva indivizi foarte ciudaţi. Bogza nu e scriitor. după cum vezi. peste mulţi. Şi am mai visat că atunci cînd se va sfîrşi războuil ăsta la putere vor veni comuniştii pe care şi tu-i simpatizezi un pic. Leni: Calmează-te. Mihail Sebastian: Noi. pe care noi nu-i cunoaştem acum. amîndoi? Leni: Da. Pînă la urmă. Leni: Vorbesc serios. Unul dintre ei va fi un dramaturg american. Mihail! Mihail Sebastian: Nu ştiam că am început să vorbesc singur. iar altuia Dumitru Crudu. Am visat că. ce-i cu tine că ai început să vorbeşti singur? Ce se întîmplă cu tine? Mihail Sebastian: Cum. care îţi vor dramatiza jurnalul ăsta al tău pe care tu îl porţi peste tot. Ei vor face nişte piese de scandal doar ca să se audă de ei. noi amîndoi. Mihail Sebastian: Cred că aiurezi. Foarte multe replici din jurnalul tău vor apărea în piesele lor. pentru a-şi atinge scopurile lor. Am visat şi cum îi cheamă. Mihail Sebastian: Crezi? Leni: Sunt sigură de asta. Îţi vor mai dramatiza jurnalul o tînără şi un evreu bătrîn din Bucureşti. iar Eliade şi Nae Ionescu încă nu fuseseră băgaţi în puşcării de unde au ieşit storşi ca nişte lămîi. dar a rămas în viaţă. Bogza a scăpat…doar cu o bătaie bună. am avut un vis foarte ciudat în noaptea asta. însă. Mihail Sebastian: Ce-ai visat? Leni: Eu am visat că. Mihail Sebastian: Şi unde o să dormim atunci? Leni: Nu ştiu unde. Mihail Sebastian: Foarte ciudat. Mihail. masa şi scaunele? Leni: Da. altul. noi vom fi nişte personaje de teatru. Şi pe mine mă compătimesc fiindcă am visat că se va face un spectacol în care eu voi fi prezentată ca . Leni: Linişteşte-te. Dar asemănările sunt foarte mari. Diferenţele. dar care se vor purta la fel de urît cu românii cum o făcuseră legionarii sau Antonescu cu evreii. Am avut un vis aproape ca în Cehov. degrabă. Leni: Mihail. Ei se vor folosi de tine. Mihail.

poate voi da de cineva care să vrea să devină autorul piesei mele. o să recunoaştem adevărul. Cine? Mihail Sebastian: Într-adevăr. Sună frumos: Victor Mincu. ştii despre ce-i vorba? Victor Mincu: Da. Mihail Sebastian îşi scoate din geantă jurnalul. Acum să mergem la mine ca să dactilografiez încă o dată prima pagină. Da despre ce vorbeam. Victor Mincu: Cum. Zile rele ai ajuns. Mihail Sebastian: Scriu. fac chestia asta numai pentru bani. Leni: Iar eu am să te aştept acasă. amice. numai că nu văd unde-i anume. iar după război o să recunoaştem adevărul. ziceai. ştiu. dacă ai început să vorbeşti singur speriind trecătorii. ai dreptate. Mihail Sebastian: Ziceam eu aşa ceva? Victor Mincu: Da. Mihail Sebastian: Îmi notez chiar acum ceea ce mi–ai spus: sunt de acord. Mihail Sebastian: Mi le notez. cel puţin cînd eram colegi la şcoală aşa ceva nu făceai. Sună frumos. Acum eu am să merg în oraş. Dar eu nu sunt o curvă. autor al piesei Ursa mare. amice.fiind o curvă şi nimic mai mult. şi tu ştii foarte bine asta. Mihail Sebastian: Victor. Mihail Sebastian: Deci. unde numele lui Mihail Sebastian îl vom înlocui cu cel al lui Victor Mincu. căci o să se termine odată şi odată şi porcăria asta. ai ajuns să vorbeşti singur pe stradă ? Mihail Sebastian: Iarăşi am început să vorbesc singur. aşa hai-hui. Singurul lucru pe care i-l cer Ursei mari este să-mi aducă 500 000 de lei. Victor Mincu: Scrie. profesor de română care ar vrea să-şi păstreze anonimatul. Mihail Sebastian: Ştiu că e alături de mine. care… Victor Mincu: Nu e bine. Apare Victor Mincu. . Victor Mincu: Dar notează-ţi şi lucrurile astea în jurnal. iar eu sunt foarte bucuros că am găsit pe cineva care o să se declare autorul Ursei mari. Mihail. Nu mă interesează ce va fi după război. de data aceasta? Victor Mincu: Spunea-i că eşti în căutarea unui om care să să vrea să declare că ultima piesă de teatru pe care ai scris-o tu este a lui. profesor de română la o şcoală generală din Bucureşti. dar cine va mai sta atunci să afle adevărul. Dar tu poţi face treaba asta pentru mine? Victor Mincu: Pot. Sper însă să nu se împlinească niciodată. Mihail Sebastian: Da. Propoziţia aceasta cu profesorul care tinde să-şi păstreze anonimatul mai bine ţine-o doar pentru jurnalul tău. M-am întîlnit pe drum şi cu Nicuşor care mi-a povestit în ce căcat ai ajuns şi mi-a spus să-ţi transmit că este alături de tine. ai avut un vis foarte ciudat. Victor Mincu: Scrie şi asta în jurnal. iar după război. Mihail Sebastian: Nu-ţi place că am scris că autorul e un profesor de română care vrea să-şi păstreze anonimatul? Victor Mincu: Nici un director de teatru nu o să creadă că există vreun autor pe lumea asta care visează să rămînă necunoscut. astăzi nu ai să prea găseşti autori care să vrea să rămînă necunoscuţi.

să aibă succes la public şi să se joace cu casele închise. Victor Mincu: Dar piesa mea despre ce e? Mihail Sebastian: Tot despre asta e. Mihail Sebastian: Ăsta e titlu. Nici unul dintre ei nu a mers vreodată cu lectura mai departe de denumire. Victor Mincu: Care? Mihail Sebastian: Cel pe care l-ai spus tu. stimulativ pentru profesorii de română de la şcolile generale. Îmi place denumirea piesei mele. domnule autor de teatru va trebui să-mi puneţi o bere că v-am găsit titlul piesei dumneavoastră. Victor Mincu: Steaua fără nume – sună bine de tot. melodramatic. cînd aţi scris Steaua fără nume? Victor Mincu: Am început să mă gîndesc la ea cînd a căzut Odesa. dar a piesei mele nu. Victor Mincu: Înţeleg. Mihail Sebastian: E bun şi războiul ăsta la ceva.Victor Mincu: Nici denumirea nu e bună. toţi vor crede că e o altă piesă. titlul e hotărîtor în ce priveşte achiziţionarea sau respingerea unei piese de teatru. Victor Mincu: Merg să prezint Steaua fără nume exact la teatrele care ţie ţi-au respins Ursa Mare. . înţeleg. aţi scris o piesă excelentă. Dictatura autorilor evrei a luat sfîrşit în teatru românesc. iar critica să o laude fără rezerve. Victor Mincu: Da ce-am spus eu? Mihail Sebastian: Steaua fără nume. Victor Mincu: Dar despre ce-i piesa ta? Mihail Sebastian: Piesa mea e despre un profesor de cosmografie şi astronomie din Buşteni care susţine că a găsit o stea nouă. Directorii de teatru iau cunoştinţă de piesa cumpărată de la care aşteaptă foarte mult. Mihail Sebastian: Nu e bună denumirea piesei mele? Cum îndrăzneşti să spui una ca asta? Victor Mincu: Denumirea piesei tale e bună. tonifiant. E prielnic. o piesă nouă pe care nu o cunosc şi pe care nu au citit-o. Mihail Sebastian: Cred că ai dreptate. domnule Mincu. Mihail Sebastian: Aşadar. Mihail Sebastian: Cum ţi se pare? Victor Mincu: Sună foarte bine. Vă fac cinste cu o bere. Victor Mincu: Eu l-am uitat imediat cum l-am spus. Mihail Sebastian: Nu e deloc uşor să găseşti un asemenea titlu. Mihail Sebastian: Domnule autor. care să le facă pe nevestele legionarilor din puşcării sau din exil sau ale soldaţilor români care luptă sub Stalingrad să lăcrimeze. iau cunoştinţa de ea abia la premieră. E despre un profesor care a descoperit o stea fără nume. ci doar titlurile lor. care încep să scrie piese de teatru. Felicitări. Mihail Sebastian e un copil de mingi de tenis pe lîngă dumneavoastră. Mai bine să-i spun… Victor Mincu: Găseşte un titlu comercial. dar am terminat-o cînd a fost eliberată. Asta-i spus tu. iar dacă am găsi un alt titlu. De aceea. Ursa Mare ne-ar putea da de gol pe amîndoi că e vorba despre aceeaşi piesă pe care ai dat-o şi tu la teatre. Nici un director de teatru care se respectă nu citeşte piese de teatru. o stea care încă n-are nume.

nemţii trebuie să cîştige acest război. Mihail Sebastian: Şi nici măcar un rol nu ţi-au dat? Leni: Nici unul măcar. Mihail Sebastian merge la Capşa şi caută o masă ca să se aşeze. Leni: Nu te bucuri? Mihail Sebastian: Ba. Camil Petrescu: Notează-ţi! Ba chiar te sfătui să vii peste tot din urma mea şi să-ţi notezi tot ce voi spune eu. Dumnezeule. cît şi Steaua fără nume. pe mine nu au vrut să mă ia pentru rolul Monei. Eu nu înţeleg. Apare Eugen Lovinescu şi Ion Barbu. Ion Barbu: Dragul meu Mihail. . Mihail Sebastian: Dar eşti şi soţia lui Scarlat Froda. Mihail. Apare Leni. Eu sînt cel mai mare poet metafizic din această ţară. Felicitări. Ideea aceasta trebuie neapărat să mi-o notez în jurnal pentru că mi se pare foarte preţioasă. Pentru că sunt amanta ta. cum poate să se vorbească despre Eminescu ca despre un poet metafizic cînd în această ţară sunt şi eu. vreau să-ţi spun ceva. dar nici pentru al Domnişoarei Cucu sau al elevei Zamfirescu. Mihail. felicitări! Din păcate. în sfîrşit. Leni: Acest lucru pentru ei nu contează deloc. îmi daţi voie să vorbesc cu domnul Sebastian.Mihail Sebastian: Eu am să te aştept la Capşa. Înţelegi. Leni: Domnule Lovinescu şi domnule Barbu. Dă-mi voie să-mi notez în jurnal că mi-ai spus că Eminescu e un băiat de prăvălie pe lîngă tine. Leni: Au luat-o cu mult entuziasm. Mihail Sebastian: Ce? Leni: Piesa lui Victor Mincu a fost acceptată. Mihail Sebastian: Nu mai pricep nimic. Soare. Mihail. Apare în spatele său Camil Petrescu. Camil Petrescu: Toată lumea în ţara asta vorbeşte despre Eminescu. aşezat la o masă. voi primi şi eu nişte bani şi nu o să mai dormim la podea. Eugen Lovinescu şi Ion Barbu beau suc. Heidegger o să pălească pe lîngă mine. Mihail? Mihail Sebastian: Înţeleg. iar în rolul lui Miroiu va juca Radu Beligan căruia iau plăcut foarte mult atît Ursa Mare. Mihail Sebastian: Tocmai ei care mi-au respins cu atîta înverşunare Ursa Mare au luat Steaua fără nume. mă bucur…pentru că. Mihail Sebastian: De către cine? Leni: De către cei de la teatrul Algambre. Îmi va prinde bine după război. Mihail Sebastian: Eugen Lovinescu vrea să mă convingă că va spre binele meu dacă nemţii care omoară evrei pe un capăt vor cîştiga acest război. Leni: Piesa lui Victor Mincu o să fie montată de către Soare Z. Sper să te întorci cu veşti bune. Mihail Sebastian îşi scrie jurnalul. Mihail. Eugen Lovinescu: Dacă nemţii vor ieşi învingători în acest război va fi şi spre binele tău.

El scria chiar şi pe genunchi. Mai bine citeşte-mi ce ai mai scris astăzi în jurnal! Mihail Sebastian: Vrei să-ţi citesc ? Leni: Sigur că vreau. sunt mult prea blînd cu ei. Mihail Sebastian: Poftim. astfel încît nu voi putea ţine pasul cu el nici măcar după ce tot coşmarul ăsta se va sfîrşi. intraţi. mai tîrziu o să renege totul. Eliade acum e la Lisabona. Lucian Blaga sau Eugen Ionescu. mai tîrziu. Nu-i va mai spune nimic nici România sau limba româna pe care o s-o refuze s-o vorbească de parcă nu în această limbă îi proslăvea ideile lui Zelea. Cum va explica că îl cîntase pe Salazar şi că reprezentase la Lisabona un guvern fascist? Cum? Pentru a se distanţa de legiune şi de ceea ce-a făcut aceasta. Mai întîi. O va dispreţui. Cioran sau Camil. Şi Ionescu la fel a procedat. La fel va face şi Cioran. Şi Cioran a fugit ca să scape cu viaţă şi să se rupă de legionari şi de ceea ce-au făcut ăştia. dă-te la o parte ca să poată trece autorul. Numele lui Codreanu despre care Hitler spunea că este părintele naţionalismului european nu-i va mai spune nimic. Nici nu-mi pot imagina spectacolul fără tine. cu toate că a pus umărul la ascensiunea legionară şi a sentimentelor antisemite în România. În felul acesta. pe alocuri. Vremea trece şi distanţa dintre mine şi Eliade e tot mai mare. îmi spunea în fiecare zi că nu mai există nici o speranţă. eu nu pot scrie. fără ca nimeni să ştie ce face. Dar Eliade oare ce va face? El se află acum într-o ascensiune. Iar mai tîrziu îşi va aranja biografia cum o să poftească. Ei ajuseseră să simpatizeze mişcarea doar pentru că-l admirau pe Nae Ionescu. Noica. poftim. îl vedeam în fiecare zi pămîntiu la faţă de spaimă. Leni. Autografe o să vă dea după spectacol. autorul. Mihail Sebastian: Eu sunt încă prea blînd. Leni: Mihail. în sufragerie. Ba mai mult chiar. Cioran. O să-şi modifice trecutul. Domnule. trăind în siguranţă şi confort. Şi-o va cosmetiza cum o să vrea încît nimeni nu o să mai ştie despre cum a trăit în vremurile astea scîrboase. eşti cam nedrept cu Eliade sau cu Cioran.Mihail Sebastian: Îmi pare foarte rău. În amîndouă cazurile. Eliade se va aranja şi mai bine ca acum de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. Mi se pare că exagerezi un pic şi eşti prea dur. dar Sima e rău. pentru a nu fi suspectat de simpatii fasciste. România nu va mai exista niciodată de parcă s-ar fi scufundat sub apă ca Atlantida. treceţi. Despre legionarii de pînă la Sima Eliade îşi va aminti mai ales cum citeau Biblia şi nu cum îi jefuiau sau îi maltratatu pe evrei. Iar Camil Petrescu a fost tot timpul neutru şi nu s-a amestecat în toată cacealmaua asta. A fost băgat în aceeaşi celulă cu cei care a doua zi urmau să fie împuşcaţi. După război totul se va schimba sau nu se va schimba nimic. Directorul teatrului: Lăsaţi-l pe autor să intre. Spre deosebire de Eliade. Pentru că Eliade a scris tot timpul. Îi împuşcau pe rînd ca tensiunea să crească. Oare. în timp ce eu duc mai departe o existenţă mizerabilă. ci să se termine mai repede războiul ăsta. Eliade îl va scoate basma curată pe căpitan şi va arunca toată responsabilitatea în cîrca lui Sima. O să-şi amintească numai ceea ce-i convine. ei totuşi nu au fost fascişti. cînd va ajunge un scriitor notoriu. Să treacă autorul! Domnule Victor Mincu. La fel va face şi Cioran care. Eugen Ionescu. Eu însă nu sînt ca Eliade. ce va spune despre acest episod din biografia sa? Şi-l va ascunde mereu cum unii îşi camuflează bubele de pe corp sau îşi ascund sub masă picioarele care le put. SCENA 5 În faţa teatrului Algambre. Pentru el. francezii îl vor admira la nesfîrşit. uneori. „Mircea Eliade se află deja de cîţiva ani la legaţia din Lisabona. am impresia că. . Şi-o va scoate din memorie cu un cleşte înroşit. Mihail Sebastian: Îţi citesc. Cu toate că au avut simpatii legionare. pentru asta. O va renega mereu. Deşi. Cioran o să uite ceea ce nu-i place. Dar ceea ce mă interesează acum nu sunt Eliade. Legiunea e bună. Eliade a fugit din România ca să nu fie împuşcat. În lumea asta contează numai performanţa intelectuală şi nimic mai mult. va renunţa chiar şi la limba română. domnule autor. Iar Eliade a suferit şi el destul după ce fusese înăbuşită mişcarea legionară şi a fost aruncat în puşcărie. am impresia că războiul ăsta nu se va mai termina absolut niciodată. Leni: Nici eu. iar mie pur şi simplu îmi vine să ies în mijlocul pieţei şi să urlu de disperare. Plasatoarea: Lăsaţi-l pe autor să treacă. Ca şi Eliade. Sper să nu mă mai întîlnesc cu el niciodată şi nicăieri ca să nu fiu nevoit să-mi amintesc de aceste zile nenorocite. pînă să meargă la Vichi ca reprezentant al acestui guvern fascist.” Asta am scris azi în jurnal. Dar. căci sunt sigur că va cunoaşte celebritatea. va da interviuri unde va spune că mişcarea lui Zelea a fost o sectă smintită uitînd ce spunea cînd acesta încă mai era în viaţă. nu pot lucra deloc. a trecut prin război ca o gîscă prin apă şi a fost cruţat să ia atitudine. Calităţile morale nu mai contează deloc atunci cînd există performanţă intelectuală. cu toată Garda de Fier de faţă. O va repudia. după război.

. Mai ales La Medeleni. Plasatoarea: Nu e bună fără semnătura directorului. luaţi-o pe aici. Plasatoarea: Acum să intre cei care au bilete. dar aceste texte ale dumneavoastră sunt minore şi. Daţi-mi un autograf pe … ( îşi dezgoleşte piciorul)… scrieţi-mi ceva deasupra genunchiului. aveţi un loc în lojă. de aceea. Mihail Sebastian: Dar la case nu mai sunt bilete. Joaca de-a vacanţa. Bună seara. Mihail Sebastian: Domnule Călinescu. cîtă lume a venit la Steaua fără nume! Plasatoarea: Nu vă aglomeraţi în faţa uşii şi lăsaţi-i în faţă pe cei cu bilete. Mihail Sebastian: Acum îmi permiteţi şi mie? Plasatoarea: Da dumneavoastră cine sunteţi? Mihail Sebastian: Sunt invitatul autorului piesei Steaua fără nume care se joacă în această seară la teatrul dumneavoastră. Mihail Sebastian: Eu am o invitaţie din partea autorului. Victor Mincu intră în teatrul Algambre aplaudat de mulţime.Plasatoarea: Domnule autor. domnule Ionel Teodoreanu. intraţi! Eliberaţi drumul pentru domnul Ion Barbu. Arătaţi-mi invitaţia! Mihail Sebastian i-o întinde. Vreau să profit de ocazie şi să vă spun că îmi plac foarte mult romanele dumneavoastră. Plasatoarea: Făceţi-i loc domnului Călinescu. cel care a scris… Accidentul. Oraşul cu salcîmi. Bună seara. Mihail Sebastian: Şi ce mă sfătuiţi să fac? Plasatoarea: Cumpăraţi-vă bilet. nu am nici o motivaţie să o conving pe plasatoare să vă dea voie să treceţi… Mihail Sebastian: Domnule Călinescu… George Călinescu: Păcat că nu veţi vedea acest spectacol al lui Victor Mincu de la care aţi avea atîtea de învăţat. Intraţi. domnule prefect. George Călinescu: Îmi pare rău că trebuie să v-o spun. Mihail Sebastian: Eu sunt Mihail Sebastian. domnule Victor Mincu. domnule Camil Petrescu. treceţi. domnule căpitan. Mihail Sebastian: Acum mă lăsaţi şi pe mine să trec? Plasatoarea: Acum după ce au intrat toate personalităţile pot trece şi anonimii. rugaţi-o pe plasatoare să mă lase şi pe mine la spectacol. Întîi să intre celebrităţile. George Călinescu: Dar eu nu vă cunosc. Mihail Sebastian: Dumnezeule. lîngă domnul director. Bună seara. Vă mulţumesc. Mihail Sebastian: Domnule Călinescu… George Călinescu: Eu cu autorii obscuri nu stau de vorbă. vă rugăm să intraţi. domnule doctor. Da. Plasatoarea: Aveţi un pic de răbdare. Plasatoarea: Poftim.

iar mie îmi este straniu să văd nişte oameni bucuroşi cînd în jur e război şi arde petrolul din jurul Ploieştiului. Dar oamenii care îmi privesc spectacolul nici măcar nu vor să ştie ce-i afară. nu am bani la mine. Am emoţii. Domnul Călinescu mă ştie! . în faţa teatrului Algambre. singur. artileria grea a ruşilor. Mi-e scîrbă de mine însumi. mă enervez că m-au lăsat în stradă unde se aud strigăte milităreşti. ofiţeri germani. Mihail Sebastian: Din nefericire. Afară nu ajunge însă nici un zgomot de parcă înăuntru nu s-ar petrece nimic. Dar toate astea nu pătrund în sala de spectacole unde se joacă Steaua fără nume pentru care urmează să primesc o grămadă de bani. Ies zîmbind. pe ofiţierii germani. încît nu ai unde să arunci un ac. Dumnezeule. Numai pe mine nu m-au lăsat să trec la propriul meu spectacol. nu te pot ajuta cu nimic. Mihail Sebastian: Mi-e ruşine să-i văd la spectacolul meu pe oamenii lui Antonescu. iar Bucureştiul va fi asediat în curînd. pe care l-am văzut la teatru. pe foştii legionari sau cuzişti care acum îl susţin pe mareşal. Dă-mi voie să încui uşa. singur. Mi-e greaţă de mine însumi. domnule vatman. în faţa teatrului Algambre. domnilor! Scriu în limba română. vuietul avioanelor americane. Mihail Sebastian. Cu nimic. singur. Mihail Sebastian. bombele englezeşti care cad la Ploieşti. în faţa teatrului Algambre. pur şi simplu zîmbind. Oare Miroiu e convingător? Mă enervez că nu ştiu ce se întîmplă pe scenă. Spectatorii se îmbrăţişează între ei. încuindu-mi uşa în nas. Sunt distrus şi e cam frig în faţa teatrului. vrînd să intre la Steaua fără nume – adică la o piesă scrisă de un român . în faţa teatrului Algambre. se privesc zîmbind. Înăuntru e tot Bucureştiul. Unele cucoane îşi şterg ochii cu batista. dar fără să-şi spună un cuvînt. sala e arhiplină. Plasatoarea: Stimabile. în faţa teatrului Algambre. mă enervez că nu ştiu ce e în incintă. oare ce zic cucoanele despre domnişoara Cucu? Am emoţii. Mihail Sebastian. singur. Mihail Sebastian: Eu sînt scriitor. Sebastian urcă în tramvai ca să meargă acasă. iar aceasta în Bucureşti înseamnă că spectacolul a avut succes. militari de-ai lui Antonescu: toţi sînt veseli. Un bărbat: În tramvaiul ăsta e un evreu. singur. Cei care trec prin faţa teatrului probabil cred că am înnebunit văzîndu-mă cum vorbesc singur cu mine însumi. Mă simt chiar un pic vinovat faţă de soldaţii americani sau ruşi care mor acum pe front ca războiul acesta să se termine mai repede. oare cum reacţionează publicul. unii stau şi pe trepte. Oare eu am scris această piesă ca să-i înveselesc pe soldaţii germani şi români? Femeile cochetează non-stop şi rîd cu gura plină de parcă nu ar fi nici un război în jur. Mihail Sebastian. mă simt vinovat că am scris această piesă care i-a făcut pe oameni să uite adevărata realitate. alţii au umplut holurile dintre rîndurile de fotolii. altfel chem poliţia. Plasatoarea: Tot oraşul aşa zice. Acum ar trebui Miroiu să vină la gară după carte. pentru cine oare am scris această piesă? Mi-e scîrbă de mine însumi. Mihail Sebastian: Sunt singurul om care nu a nimerit în sală. Afară se aud sirenele de alarmă. Sunt singurul autor din lume care nu a fost lăsat să-şi vadă propriul său spectacol. faţă de deţinuţii evrei sau ţigani torturaţi în lagărele româneşti sau în cele germane. Mihail Sebastian: Dar iată că spectacolul meu s-a sfîrşit şi spectatorii care ies se întorc cu faţa spre teatru şi aplaudă ceea ce înseamnă că le-a plăcut foarte mult. Voci: Daţi-l jos. căci mii de evrei sunt torturaţi acum în lagăre tocmai de nişte ofiţeri germani ca aceştia care ies de la spectacolul meu. ce e în sală.Plasatoarea: Vă vînd eu un bilet. Mihail Sebastian: Au trecut deja zece minute. domnilor. Mihail Sebastian: Dar eu trebuie să văd neapărat premiera din seara aceasta. Mihail Sebastian: Mă uit în jur la cei care ies de la spectacolul meu şi printre care sunt şi foşti legionari. Mihail Sebastian. Lumea se împrăştie. pleacă.

umblă prin teatru şi strigă sus şi tare că bănuise din prima clipă cînd a luat piesa în mînă că va fi un succes de public. acum am ca să mănînc o ciorbă de peşte pe săturate. Vatmanul: Domnule Călinescu. . spre deosebire de autorul care a fost jucat în seara aceasta. Voci: Vi se confiscă pantalonii. îl cunosc. Mihail Sebastian: De cînd a început războiul tot visez să mănînc o ciorbă de peşte. Mihail Sebastian: Atît de mulţi. Mihail Sebastian: Dar eu mai am de mers cîteva staţii. Militarul: Statul român are nevoie de hainele dumneavoastră.Călinescu: Iarăşi dumneata? Unde nu merg peste tot dau de dumneata. dar eu trebuie să plec. Vatmanul: Coboară. aţi avea foarte multe de învăţat de la Victor Mincu. Vatmanul: Coboară acum. acum însă am. Vreau să mă duc la primul restaurant unde voi putea mînca o ciorbă de peşte. Directorul teatrului care ţie ţi-a respins piesa iar mie mi-a acceptat-o este pur şi simplu fericit. Sfatul meu este să vedeţi acest spectacol ca să vedeţi şi dumneavoastră cum ar trebui să scrieţi teatru. Domnilor. Noi nu vom tolera să călătorim în acelaşi tramvai cu un scriitor mediocru. Un sfert e al tău. dar niciodată nu am avut bani destui pentru asta. haideţi să-l dăm jos din tramvai pe acest evreu lipsit completamente de har. Mihail Sebastian pleacă. Voci: Vi se confiscă cămaşa! Voci: Vi se confiscă papionul! Voci: Armata română care apără Iaşiul are nevoie de hainele dumneavoastră. Nu-mi trebuie nici măcar un ban. Victor Mincu: Nu-mi trebuie nici un sfanţ. Da să vezi că pînă şi celor care te-au dat afară de la tribunal sau de la Revista Fundaţiilor Regale le-a plăcut piesa…Ei s-au apropiat de mine şi mi-au spus că… Mihail Sebastian: Scuză-mă. Victor Mincu: Ţi-am adus onorarul pentru Steaua fără nume care s-a jucat în seara asta cu casa închisă. În stradă. Numără-i. Vatmanul:( Mihail Sebastian citea un ziar) Ziarul poţi să mi-l laşi mie. Dar Mihail Sebastian nu are nici un fel de har. îl cunoaşteţi pe acest jidan? Călinescu: Da. SCENA 6 În garsoniera lui Sebastian. Victor Mincu: Le-a plăcut foarte mult. Toată lumea îl împinge din tramvai pe Mihail Sebastian. Militarul: Şi acum rîniţi zăpada din faţa teatrului ca lumea să poată trece nestingherită spre teatru unde se joacă Steaua fără nume. Domnule Sebastian. Mihail Sebastian îi numără. Ţine banii.

vreau să-ţi spun că eu mereu am considerat că armata română trebuia să lupte contra nemţilor. Să plec mai repede din teatru. Tot teatrul este cuprins de beznă. trec atît de indiferenţi şi atît de placizi. mă simt apucat de mîini nevăzute care vor să mă stranguleze. Scena aceasta este atît de străină şi de pustie. de la bun început. Bătrîna a deschis uşa şi eu m-am strecurat afară. exceptînd o singură sală unde lumea benchetuieşte. Dar nu găsesc ieşirea din sală. fără să ştiu exact unde sunt şi unde s-o iau. nici măcar directorul teatrului. Tot timpul. pe lîngă mine trec actorii care jucaseră în spectacol. după cîteva ore de la premieră. Oare în această sală. Apare Camil Petrescu. Dacă i-aş întreba unde e ieşirea oare mi-ar auzi întrebarea? Mă iau pe urmele femeii de serviciu care părăseşte teatrul cuprins de întuneric. O mulţime de uşi pe care le deschid cu disperare. deşi nimeni nu ştie că piesa care s-a jucat în această seară este a mea. altfel voi începe să urlu de spaimă. acum. Vreau să văd scena unde s-a jucat piesa mea. pe aceste fotolii au stat spectatorii care mi-au urmărit spectacolul? Mi-e frică să mai rămîn în această sală cuprinsă de întuneric care nu-mi mai spune nimic şi unde. Cred că ar înnebuni dacă ar afla că s-a jucat tocmai piesa pe care el a aruncat-o. eu vreau să merg la teatru. Mihail. Mihail! Ion Barbu: Superb. mergînd în genunchi. Notează-ţi asta în jurnal. Oare pe această scenă s-a jucat piesa mea? Parcă nu-mi vine să cred. vrînd să uite mai repede de spectacol şi grăbindu-se să ajungă mai iute în sala unde are loc banchetul. Militarul ( vorbind la megafon): Vrem să vă anunţăm că regele Mihai a preluat conducerea armatei şi că armata română s-a alăturat ruşilor şi americanilor. împreună cu americanii şi ruşii. Nimeni nu mă mai împiedică să intru în teatrul Algambre. supărat. Dar nimeni nu a vrut să mă asculte. într-un oraş luminat de flăcările exploziilor. Am impresia că ei nu mă ignoră. fără să ştie că a regizat un spectacol după un text de-al meu. brusc.Mihail Sebastian: L-am minţit că vreau să mănînc o ciorbă de peşte. Vreau să calc pe ea. la coşul de gunoi. nu a mai rămas nici un semn care să-mi amintească despre aceea că aici s-a jucat Steaua fără nume. de fapt. Mihail! Mihail Sebastian: Despre ce anume vorbiţi? . Vreau să-i miros scîndurile pe care a călcat Radu Beligan care l-a interpretat pe Miroiu. dar în spatele lor sunt alte uşi. şi unde nu sunt doar eu. desculţ. trebuia să luptăm împotriva nemţilor. Mihail. Vreau să ies mai repede afară. ci pur şi simplu nu mă văd de parcă nici nu aş fi aici. iniţial. parcă. Nimic nu-mi aminteşte de Mona. adevăratul autor al piesei şi femeia de serviciu. De parcă nici nu s-ar fi jucat aici vreun spectacol după piesa mea. tot încolo se grăbesc şi personalul tehnic. armata română continuă să lupte alături de aliaţii săi germani. care respinsese Ursa Mare şi a luat Steaua fără nume. dar nimeni nu mă observă şi nici eu nu îndrăznesc să mă apropii ca să nu creadă că mă cer la un banchet care nu este al meu. Apar Eugen Lovinescu şi Ion Barbu. dar decorul deja a fost strîns. Camil Petrescu: Eu tot timpul am susţinut că ar fi o prostie ca soldaţii români să întoarcă armele contra nemţilor. Militarul ( vorbind la megafon): Armata română a întors armele contra armatei germane. S-a făcut că nu mă vede. Dacă mă ascultau pe mine. pe cînd. Camil Petrescu: Mihail. Simt o stare de nesiguranţă dublată de teamă ca cineva care e conştient că se îneacă. cu toate că aş vrea să-i întreb unde e ieşirea din teatrul unde s-a jucat o piesă de-a mea. pe lîngă mine trece regizorul spectacolului meu. Vreau să privesc scena goală unde acum cîteva ore se jucase piesa mea. Militarul ( vorbind la megafon): Ba nu. în faţă. şi contabilul-şef. Ies din sală. cu mîinile pipăind ficare fotoliu care-mi iese. Camil Petrescu: Domnilor. Eugen Lovinescu: Minunat. Sunt o mulţime de coridoare. Rătăcesc printre rîndurile de fotolii. nimic nu-mi aminteşte de domnişoara Cucu sau de Udrea care nu-şi poate cînta simfonia fiindcă nu are un corn englezesc. războiul ăsta nu ar fi avut loc niciodată. Mă simt ca într-un roman de Kafka. Pe lîngă mine trece directorul teatrului. cred că voi putea pătrunde nestingherit înăuntru. Tu poţi depune mărturie. Notează-ţi în jurnal asta. Însă lumina e stinsă în sală şi eu pe dibuite ajung pe scenă. şi în spatele acelor uşi alte coridoare şi alte uşi şi tot aşa la nesfîrşit. Pe stradă. Eu tot timpul l-am urît Antonescu. eu mereu am spus că noi. l-a respins furios. La poartă nu e nimeni. pe care. dar m-am rătăcit pe coridoarele nesfîrşite care se multiplică în toate părţile. Pe unul dintre aceste coridoare am întîlnit-o pe femeia de serviciu care mătură impasibilă afişele de la spectacolul meu Steaua fără nume. fără să-şi mai amintească de pretextul care i-a adunat împreună. Nimic nu-mi mai aminteşte de elevele cărora nu li se dă voie să vadă acceleratul de Sinaia. Merg de mai bine de-o oră orbeşte.

acum sînt în structurile noii puteri. Şi el a venit. Dumnezeule. Mi-am notat toate astea în jurnal. dar ei mi-au replicat că ziceau asta şi înainte. doar că nu-mi spuneau mie pentru că nu aveau încredere în mine. drept urmare. eu sînt reprezentantul noului guvern şi am venit să vă transmit că am fi extrem de onoraţi şi de bucuroşi dacă aţi accepta propunerea noastră de-a face parte din redacţia Revistei Fundaţiilor Regale. De parcă Germania nu s-ar fi prăbuşit. vreau cît mai repede să mă car din ţara asta fiindcă îmi este greaţă. Victor Eftimiu care se lăfăise sub fascişti acum e Preşedintele Uniunii Scriitorilor. Mihail Sebastian: Le-am spus şi eu asta. Leni: Exact aşa ar fi procedat dacă ar fi cîştigat războiul ăsta nemţii. Mihail Sebastian: Acum cînd nemţii au fost izgoniţi din Bucureşti… Victor Mincu: Ştiu că ar trebui să… Mihail Sebastian: Şi ce te opreşte? Victor Mincu: Nu ştiu cum să-ţi spun… Mihail Sebastian: Ţi-a plăcut să fii autor dramatic? . Nimic nu s-a schimbat. Mihail? SCENA 10 În garosnieră. exact asta îmi notasem dimineaţa în jurnalul meu că tocmai militarul care ne-a persecutat zi de zi în aceşti ani mă va căuta ca împuternicit al noului guvern ca să-mi propună ceva de lucru. complet altceva. Cei care ieri au profitat de pe urma nemţilor. De parcă nemţii nu ar fi pierdut acest război”. ei se grăbea spre Uniunea Scriitorilor ca să-i vadă noua conducere şi să-i audă ce strigă şi să se pună bine cu ei. Mihail.Eugen Lovinescu: Nemţii sunt înfrînţi. Militarul: Domnule Sebastian. tipul ăla din America. Poate. brusc. Draga mea Leni. Ei se duceau spre Uniune ca să susţină că au luptat mereu contra lui Antonescu şi că au fost victimele acestora şi. Mihail Sebastian: Dumnezeule. am să păstrez totul pentru că aceasta este realitatea. să ceară vreo funcţie ceva în noile structuri. o realitate de la care îmi vine să vomit fără întrerupere. Scena 7 La Capşa. Leni: Cum poţi fi atît de deprimat cînd nemţii au fost izgoniţi din Bucureşti? Mihail Sebastian: Pentru că i-am întîlnit în stradă pe Camil Petrescu. pe Victor Eftimiu. Nu te bucuri? Ion Barbu: Nu te bucuri. după care m-am dus la baie şi miam vărsat maţele. „Oamenii care cochetaseră ieri cu fasciştii. e mai bine să-l ştergi ca să ne le faci mai tîrziu probleme. Apare militarul. acum profită de pe urma libertăţii. Leni: În visul ăla pe care l-am avut. Mihail Sebastian: Bineînţeles că la fel. Acum ar fi strigat peste tot: Trăiască nemţii! Vreau să plec mai repede din România ca să nu vomit cînd mă uit la ceea ce se întîmplă acum în Bucureşti. o greaţă fără margini faţă de tot ce se întîmplă. şi mi-am notat şi în jurnal ce le-am spus. Ion Barbu şi Eugen Lovinescu care strigau ca să-i audă toată lumea care trecea pe stradă: Trăiască angloamericanii şi ruşii! Moarte nemţilor şi lui Antonescu! Leni: Dar înainte de-a fi dat jos Antonescu ziceau altceva. Dumitru Solomon şi Dumitru Crudu vor insista foarte mult asupra acestui fragment din jurnalul tău unde tu povesteşti cum Camil Petrescu sau Victor Eftimiu au schimbat. lăudînd noua putere. Mihail Sebastian: Ba nu. macazul.

nu am timp acum. Mihail Sebastian: Ţi-e frică să-ţi pierzi gloria care te-a înconjurat şi te-a protejat în această perioadă? Ţi-e teamă că nimeni nu se va mai apropia de tine pe stradă şi nu-ţi va mai cere autografe? Ţi-e teamă că lumea te va scuipa în faţă şi toţi îţi vor întoarce spatele? Vrei să fii şi în continuare autor dramatic? Victor Mincu: Nici vorbă de aşa ceva. Mihail Sebastian: Dar de ce atunci nu vrei să mărturiseşti că nu tu eşti autorul piesei Steaua fără nume? Victor Mincu: Nu e vorba că nu vreau. Victor Mincu: Da. Mihail Sebastian: Dar toată lumea aşteaptă să mai apari la rampă cu o piesă sau vrei să fii autorul unui singur text. O admiratoare: Domnule Victor Mincu. domnule autor? Victor Mincu: Cred că niciodată. Mihail Sebastian: Şi pe cînd vei veni cu a doua piesă. aşa ca Lampedusa. daţi-mi. Vă rog. mi-a plăcut şi asta. Mihail Sebastian: Dar de ce nu acum? Victor Mincu: Acum nu am timp. Mihail Sebastian: Vrei să rămîi şi mai departe autorul piesei şi să ieşi pe scenă în fiecare seară. Victor Mincu: Domnişoară. Mihail. Mihail Sebastian: Şi să dai autografe cucoanelor nemăritate şi interviuri fetelor cu fustă scurtă? Victor Mincu: Da. mai tîrziu. vă rog. mi-e frică. aş vrea să vă rog să-mi acordaţi un interviu despre cum aţi scris Steaua fără nume în plin război? Victor Mincu: Un pic mai tîrziu. Mihail Sebastian: Ai dat multe autografe în aceşti ani? Victor Mincu: Destule. Hai să vorbim serios! Mihail Sebastian: Te ascult. un autograf pe caietul program de la Steaua fără nume. Victor Mincu: Mi-e frică să recunosc că nu sunt eu autorul piesei Steaua fără nume. mi-a plăcut. doamnă. la aplauze? . Mihail Sebastian: Stai să-mi notez în jurnal acest gînd al tău.Victor Mincu: Da. O ziaristă: Domnule Victor Mincu. un pic mai tîrziu. Victor Mincu: Notează-l! Mihail Sebastian: Mi l-am notat. mi-e frică. Mihail Sebastian: Ţi-e frică? Victor Mincu: Da.

Vreau să uit ceea ce-a făcut Cioran. Nu vreau să mă răzbun pe nimeni. dar acum cînd coşmarul ăsta a luat sfîrşit. soţul meu mă aşteaptă în stradă. adică la soţul meu. Victor Mincu: Mă tem să nu se întoarcă nemţii… împreună cu Horia Sima care a format un guvern în exil. Mihail Sebastian: Nu mai am nevoie de jurnalul ăsta după ce acest coşmar s-a sfîrşit. Adio. dar nemţii. Mihail Sebastian: Jurnalul ăsta pe care l-am ţinut în toţi aceşti ani ia-l tu. Eu însă vreau să plec mai repede din România şi nu mai am cînd să aştept. Vreau să uit mai repede ceea ce-a fost pentru a putea trăi în continuare. Apare Leni. chiar şi dacă voi ajunge fără cea mai bună piesă a mea. Mihail Sebastian: Într-adevăr. Nu mai vreau să scriu nici un fel de piesă despre Victor Mincu şi Steaua fără nume. acum cînd s-a sfîrşit războiul vreau să-ţi spun că mă întorc la Scarlat Froda. Deci. împreună cu Horia Sima. ar putea reveni în forţă… din Timişoara…în orice clipă şi să mă execute. Mihail Sebastian: Dar eu speram că mă vei însoţi în America. cît mai repede. Prefer să ajung cît mai repede în America. în sfîrşit. Mihail Sebastian: Nu cred că nemţii sau Horia Sima mai pot schimba soarta războiului. Acum. împreună cu Horia Sima. M-a sprijinit atunci să nu-mi ies din minţi. Leni: Eu? Îmi ziceai că ai să-l publici ca să te răzbuni. Nu mai am nevoie de el. Mihail Sebastian: Mărturisirea ta mi-o notez chiar acum în jurnal că nu vrei să recunoşti că adevăratul autor nu eşti tu. Leni: Dragă Mihail. nu vrei să recunoşti? Victor Mincu: Nu. Adio. Pur şi simplu vreau să uit totul. iar temerile tale mă fac să cred că pur şi simplu nu vrei să recunoşti adevărul. Mihail Sebastian: Ce alte raţiuni mai pot fi odată ce nemţii au fost izgoniţi din Bucureşti. Leni: Am crezut că trebuie să fiu lîngă tine doar atunci cînd ţi-e greu şi aşa a crezut şi soţul meu. îmi spuneai că ai să scrii o piesă de teatru pornind de la el ca să te răzbuni. Vreau să uit mai repede ceea ce-a fost pentru a putea trăi mai departe. Mihail Sebastian: Nu cred. vreau să uit ceea ce-a făcut Eliade.Vreau să încep o nouă viaţă şi să scriu o nouă literatură. Nici măcar pentru o singură secundă nu m-am gîndit să-mi însuşesc piesa ta mai ales că m-am declarat autorul ei doar la rugămintea ta şi doar pentru ca tu să-ţi poţi lua drepturile de autor nestingherit într-o vreme cînd nu primeai de nicăieri nici un ban. fiindcă ţi-e teamă că nemţii. vreau să uit ceea ce-a . iar eu. ci eu.Victor Mincu: Nici nu mă gîndesc la aşa ceva. te rog. Şi pentru soţul meu s-a terminat războiul. Îmi spuneai că vrei să scrii o piesă de teatru despre istoria cu Victor Mincu şi despre cum Steaua fără nume te-a ajutat să supravieţuieşti războiul. Acum cînd acest lucru este posibil jurnalul aruncă-l în foc. Sunt sigur că o să mi-o cumpere. Mihail. vreau să plec în America şi aş vrea să iau şi această piesă cu mine ca s-o propun teatrelor şi studiourilor de film americane. Dar dacă nu vrei să recunoşti. ai fost mai mult decît corect cu mine din punct de vedere financiar. Dar să mărturiseşti nu vrei că… Victor Mincu: Dar din cu totul alte raţiuni. iar acum dacă nu ar mai fi m-ar ajuta şi mai mult să n-o iau razna. care ma aşteptat cu atîta răbdare în toţi aceşti ani dificili pentru tine. nu văd ce rost aş mai avea eu lîngă tine. nu vreau să pierd ani întregi prin tribunale demonstrînd un lucru pe care numai eu îl ştiu şi numai mie îmi trebuie. Victor Mincu pleacă. Scarlat abia aşteaptă să vin la el. pentru că mi-e frică. Victor Mincu: Dar dacă o schimbă? Mihail Sebastian: Nu vezi însă că ruşii sunt în Bucureşti? Victor Mincu: Văd. pot pleca pentru totdeauna din România. ar putea reveni în Bucureşti şi ar putea să te execute. nu am să te dau în judecată. pleacă şi lasă-mă singur.

făcut Camil Petrescu Eugen Ionescu sau Noica. l-a călcat un camion. dar. Leni: Chiar în acea zi cînd mi-a dat jurnalul ca să-l arunc în foc. CORTINA (textul este o varianta din 2006 si difera de textul aparut in print) . eu l-am păstrat. Vreau să uit totul. Voia să scrie sute de piese de teatru pe care mi le povestea cînd îi spălam hainele pe care voia să le ia în America. SCENA 8 În stradă. Jurnalul pe care m-a rugat să-l arunc în foc. Sebastian şi-a făcut bagajele pentru America unde mergea să uite totul şi să înceapă o viaţă nouă. Mihail Sebastian nu mai era în viaţă. vreau să uit cum am trăit eu în aceşti ani. în timp ce se îndrepta spre aeroport să ia avionul spre New York. vreau să uit că am scris eu Ursa Mare şi Steaua fără nume Victor Mincu. El plecase spre America în care nu va mai ajunge niciodată şi părăsise România din care nu va pleca nicicînd. Victor Mincu a mărturisit aceasta după ce s-a convins că nemţii. pur şi simplu nu mai au cum să revină în Bucureşti. Acum cînd s-a sfîrşit totul vreau să încep o viaţă nouă. Mi-a spus că cea mai frumoasă zi din viaţa sa este ziua aceasta în care pleacă din România. Nici măcar nu a mai aflat că Victor Mincu a recunoscut că adevăratul autor al piesei Steaua fără nume este Mihail Sebastian. împreună cu Horia Sima. Pentru a putea începe o viaţă nouă. Dar deja era prea tîrziu. Acum este şi rîndul meu să trăiesc. Despre Steaua fără nume nu pomenea nimic de parcă nu ar fi scris niciodată această piesă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful