You are on page 1of 15

MASTER EDUCATORVOLUME I COURSE MANAGEMENT GUIDE CLASS SIGN-IN SHEET NO.

11

SUBJECT: BASIC TEACHING SKILLS FOR CAREER EDUCATION INSTRUCTORS TOPIC: CAREER AND EMPLOYMENT PREPARATION LESSON OBJECTIVES:
Upon completion of the lesson, the student will: 1. Explain the importance of preparing for employment. 2. Complete an action-oriented resume and prepare an employment portfolio. 3. Complete a typical employment application and be prepared to complete an effective employment interview. 4. Explain strategies to maintain employment once it is obtained. 5. Explain the importance of the reception area to a schools success. 6. Demonstrate good school telephone techniques.

IMPLEMENTS, EQUIPMENT, SUPPLIES REQUIRED:


Student x x x Instructor x x Items Master Educator Lesson Plan Student Notebook Pens, Pencils

TEACHING AIDS (Audio/visual equipment, handouts, etc. used by Instructor):


1. Board 2. LCD projector and Instructor Support Slides 3. TV and DVD player

FACILITY:

Theory Classroom 1 to 2 hours (adjust based on school schedule and student activities/participation)

TIME ALLOTMENT:

PRIOR STUDENT ASSIGNMENT:


1. Read Volume I, Chapter 11, Master Educator

EDUCATOR REFERENCES:
1. Master Educator interactive text/workbook Student Signatures Student Signatures

(If more space is needed, use reverse side of form.)


168 2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

169

COURSE MANAGEMENT GUIDE

LESSON PLAN 11

SUBJECT: BASIC TEACHING SKILLS FOR CAREER EDUCATION INSTRUCTORS TOPIC: CAREER AND EMPLOYMENT PREPARATION LESSON OBJECTIVES:
Upon completion of the lesson, the student will: 1. Explain the importance of preparing for employment. 2. Complete an action-oriented resume and prepare an employment portfolio. 3. Complete a typical employment application and be prepared to complete an effective employment interview. 4. Explain strategies to maintain employment once it is obtained. 5. Explain the importance of the reception area to a schools success. 6. Demonstrate good school telephone techniques.

IMPLEMENTS, EQUIPMENT, SUPPLIES REQUIRED:


Student x x x Instructor x x Items Master Educator Lesson Plan Student Notebook Pens, Pencils

TEACHING AIDS (Audio/visual equipment, handouts, etc. used by Instructor):


1. Board 2. LCD projector and Instructor Support Slides 3. TV and DVD player

FACILITY:

Theory Classroom 1 to 2 hours (adjust based on school schedule and student activities/participation)

TIME ALLOTMENT:

PRIOR STUDENT ASSIGNMENT:


1. Read Volume I, Chapter 11, Master Educator

EDUCATOR REFERENCES:
1. Master Educator interactive text/workbook _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT _______________________________________________ INSTRUCTOR NAME DATE TAUGHT

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

170

Miladys Master Educator Course Management Guide

NOTES TO EDUCATOR:
1. Review chapter and entire lesson plan prior to lesson. 2. Review Learning Reinforcement Ideas/Activities for this lesson and predetermine which activities will be used and at what point during the lesson you will incorporate them based on your time allotment. 3. Check projector to ensure it is working properly, if applicable to this class. 4. Gather all materials and supplies needed for demonstrations prior to starting class. 5. Take attendance or have students sign in for class based on your schools procedure. 6. During instructor preparation time and while student instructors are entering and getting settled for the class, have the slide containing the motivational thought for the day projected on the screen. If no projection is available, write the inspirational thought on the board. This will help to get both instructors and student instructors into the appropriate mind-set for learning and for the day. 7. Instructors should plan a dynamic, powerful opening for the class that will grab student attention from the beginning. Learners remember what you do first, best!

LESSON PLAN 11
LEARNING MOTIVATION (WHY?):
We live in an age of accountability. We all have to be accountInspirational thought for the day: able to someoneour families, our bosses, our bankers, even state licensing agencies. In most states, a state licensing Being open and being attentive is exam is required for licensure as an educator. In all states, more effective than being judgmental. some type of examination is required for state licensure. John Heider Therefore, educators must learn not only how to prepare for their own state licensing examination, but also how to teach learners to prepare for their practitioner licensing examination. After all, once you obtain a state license, it serves little purpose if you are unable to obtain employment as an educator in your chosen field. That is what todays lesson is all aboutpreparing for licensure and employment.

SUBJECT OUTLINE
I. PREPARING FOR EMPLOYMENT A. PERSONAL INVENTORY OF SKILLS

(Information to share during presentation)

IN-DEPTH NOTES

Your primary goal is to obtain gainful employment as a teacher. Activity: Have students complete the Personal Inventory of Characteristics and Skills found in Figure 11-1 in the Master Educator text. Keep the resume to one page if possible.

B. RESUME BASICS 1. Keep It Simple 2. Print on Quality Paper 3. Include Name, Address, Phone Number, and Email Address 4. Present Recent, Relevant Work Experience 5. Present Abilities and Accomplishments 6. Focus on Relevant Information 7. Include Required Personal Information C. ACCOMPLISHMENT STATEMENTS

The average employer will take 20 seconds to scan the resume. Make those seconds count.
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

171

1. Quantify Information 2. Use Numbers and Percentages D. RESUME DEVELOPMENT 1. Make It Easy to Read 2. Know Your Audience 3. Keep It Short 4. Stress Accomplishments 5. Center on Career Goals 6. Emphasize Transferable Skills 7. Use Action Verbs 8. Make It Neat 9. Avoid Salary References 10. No Photos 11. Dont Stretch the Truth 12. Dont Include Personal References 13. Avoid the Personal 14. Dont Expect Too Much ACTIVITY: Have students discuss the kinds of activities they can complete while in school to make their resume more achievement oriented. NOTE: Discuss questions found in Volume I, Chapter 11 the Master Educator text.

E. EMPLOYMENT PORTFOLIO CONTENTS 1. Diploma 2. Awards and Achievements 3. Current Resume 4. Letters of Reference 5. Synopsis of Continuing Education 6. Statement of Professional Affiliations 7. Statement of Civic Affiliations 8. Before-and-After Photos of Work 9. Performance Evaluations 10. Personal Teaching Philosophy 11. Other Relevant Information II. TARGETING THE SCHOOL A. THINGS TO CONSIDER NOTE TO ED: THE ITEMS LISTED BELOW SHOULD APPEAR IN LEFT COLUMN ONLY. 1. Accept that you may not begin where you want to ultimately be. 2. Dont wait until graduation to begin the search. 3. Locate a school that serves the type of students and clients you wish to serve.
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

172

Miladys Master Educator Course Management Guide

4. Obtain a list of area schools. 5. Watch advertisements for various schools. 6. Watch for consistency; evaluate ad quality; consider what market ads are targeting. B. OBSERVE THE TARGET

C. THE SCHOOL VISIT

D. ARRANGING THE EMPLOYMENT INTERVIEW E. INTERVIEW PREPARATION 1. Make list of items needed for employment application. 2. Select your interview wardrobe. 3. Gather needed items for the interview. 4. Prepare answers to anticipated questions.

ACTIVITY: Have students break into small groups and discuss the guidelines that should be used when contacting the school by phone. Have them make any additional recommendations they deem appropriate. ACTIVITY: Have students develop a school visit checklist similar to that recommended for salon field trips. ACTIVITY: Have students discuss the strategies obtained in the text for arranging an interview. ACTIVITY: Conduct a discussion about what items are needed to efficiently complete an employment application. ACTIVITY: Conduct a discussion about items to consider when selecting an interview outfit. ACTIVITY: Conduct a discussion about items that should be taken to the interview. ACTIVITY: Have students break into small groups and discuss questions they were asked on former interviews. Have them prepare a list of anticipated questions and possible answers by using those in the text as a guide. ACTIVITY: Conduct a role-play activity where one student plays the applicant and one plays the hiring supervisor. Consider role-playing a good interview and one that is not so successful. SHOW APPLICABLE MASTER EDUCATOR DVD CLIP. ACTIVITY: Have students complete the sample employment application found in the Master Educator text. Once you get the job, its up to you to keep it!

F. THE INTERVIEW

G. THE EMPLOYMENT APPLICATION

III. EMPLOYMENT A. THE INSTITUTION 1. Published Policies 2. Regulatory Oversight 3. Compensation Packages 4. Payroll Deductions

Federal withholdings, state income tax, FICA, FUTA, SUTA, workers compensation, miscellaneous deductions.

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

173

B. THE CURRICULUM

Become extremely familiar with the schools curriculum and the policies affecting students, such as grading policies and satisfactory academic progress policies. Remain healthy and energetic if you are to serve the institution well. Exercise, eat well, get plenty of rest, and balance work with relaxation.

C. STAY IN BALANCE

IV. FUNDAMENTALS OF BUSINESS MANAGEMENT A. OPENING A SCHOOL Be prepared to research the idea of opening your own school extensively before making any final decisions. We cant possibly cover all the aspects of school ownership in one chapterentire books have been written on similar subjects. The consultant should have expertise and sound experience in school ownership, administration, and oversight compliance. Factors include visibility, accessibility, target market, parking, and direct competition. A business plan is a written description of your business as you see it today and five years into the future. A business plan is necessary to obtain financing and to provide a blueprint for future growth. Average income in area; average costs of services; number of salons within a 5-mile radius, and so on.

1. Hire a Consultant

2. Location 3. Written Agreements/Business Plan

a. General Description b. Area Demographics c. Salaries and Benefits d. Operations Plan/Pricing Structure e. Projected Income and Expenses 4. Business Regulations and Laws a. Local Regulations b. Federal Laws c. State Laws d. Income Tax Laws 5. Insurance 6. School Operation a. OSHA Guidelines 7. Record Keeping 8. School Policies Must have Material Safety Data Sheets to comply with OSHA. Building renovations (local business codes). Social Security, unemployment compensation, cosmetics and luxury tax, OSHA. Sales tax, licenses, employee compensation. Both federal and state government. Malpractice, property liability, fire, burglary and theft, and business interruption. For up to five years.

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

174

Miladys Master Educator Course Management Guide

B. TYPES OF OWNERSHIP 1. Individual Ownership a. Proprietor Is Owner and Manager b. Proprietor Determines Policy c. Proprietor Receives Profits and Bears All Losses 2. Partnership a. More Capital Is Available b. Combined Ability and Experience c. Profits Are Shared d. Partners Assume Each Others Unlimited Liability for Debt 3. Corporation a. Raise Capital by Issuing Stock b. Stockholders Own Interest c. Corporate Formalities Required d. Income Tax Limited to Salary e. Unemployment Insurance C. BUSINESS MANAGEMENT FACTORS 1. Sufficient Investment Capital 2. Efficiency of Management 3. Good Business Procedures 4. Cooperation between Management and Staff 5. Trained and Experienced Personnel 6. Excellent Customer Service 7. Proper Pricing of Services D. RECORD KEEPING RECORDS MUST BE CORRECT, CONCISE, AND COMPLETE 1. Income and Expenses 2. Purchase and Inventory 3. Service Records E. SCHOOL OPERATIONS 1. Schools Layout 2. Personnel a. Skill Level b. Personal Grooming c. Image Excellent client and student care is required for success. You can be a sole stockholder or have many stockholders. Must have officers, director, and meetings and keep minutes. Saves money in taxes. Makes it easier and possibly more successful. Not always equally. Privately owned by two or more parties. Privately owned business or sole proprietor.

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

175

d. Overall Attitude e. Communication Skills 3. Payroll and Employee Benefits a. Meet Payroll Obligations b. Offer Benefits c. Perform Evaluations d. Put Compensation Plan in Writing e. Create Incentives 4. Managing Personnel F. THE FRONT DESK 1. The Reception Area 2. The Receptionist a. Attractive Appearance b. Knowledge of Services Offered c. Knowledge of Admissions Referral Procedures d. Unlimited Patience 3. Booking Appointments 4. Use of Telephone Must be done to make the most efficient use of time. Good telephone habits increase business and improve relationships with clients and suppliers. Business calls to clients and suppliers should be made at a quiet time of day. The nerve center of the school. Schools quarterback. Must be efficient, friendly, and confident.

G. GOOD PLANNING 1. Use Pleasant Voice 2. Speak Clearly 3. Use Correct Grammar 4. Put a Smile in Your Voice 5. Show Interest and Concern 6. Be Polite, Respectful, and Courteous 7. Be Tactful H. INCOMING PHONE CALLS 1. Proper Greeting 2. Answer Promptly 3. Use Hold Button Effectively 4. Focus on Call Only I. BOOKING APPOINTMENTS BY PHONE 1. Get Requisite Information 2. Be Familiar with Services and Products
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Incoming calls are the lifeline of the school. Good morning. Thank you for calling Milady Beauty Academy. How may I help you? Answer within three rings; take calls in order received.

Name, phone number, and service booked.

176

Miladys Master Educator Course Management Guide

3. Be Fair When Making Assignments 4. Accommodate Client Requests if Possible Suggest another time if practitioner is not available or suggest another practitioner. Offer to call client in the event of a cancellation or new opening.

J. HANDLING COMPLAINTS BY PHONE 1. Use Self-Control, Tact, and Courtesy 2. Be Sympathetic and Reassuring 3. Do Not Interrupt Caller 4. Try to Resolve Quickly and Effectively K. SELLING IN THE SCHOOL 1. Additional Services 2. Take-Home or Maintenance Products

SUMMARY AND REVIEW:


You were not born an educatoryou must learn to become a dynamic educator! Completing this course of study is your first step in achieving that accomplishment. Develop a resume that sizzles with excitement, achievement, and interest. Conduct a dynamic interview that portrays your passion for cosmetology and your compassion for students, and you will very likely obtain the educator position you desire. In addition, the more you learn about school operations and management, the more valuable you will become as a potential employee.

LEARNING REINFORCEMENT IDEAS/ACTIVITIES:


1. Have students complete the Enabling Exercises found at the end of Volume I, Chapter 11, of the Master Educator textbook. 2. Others (the instructor writes in activities or ideas that have been used effectively to supplement this lesson and aid other instructors who may use this lesson plan): ______________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

177

CHAPTER 11CAREER AND EMPLOYMENT PREPARATION


1. One of the first steps in the process of securing employment as an educator is to complete a personal inventory of: a) characteristics and skills. b) skills and attitudes. c) characteristics and emotions. d) skills and abilities. 2. A ___________ is used to summarize your education and work experience and to tell potential employers, at a glance, what your achievements and accomplishments are. a) portfolio b) resume c) personal history d) biography 3. When preparing your professional resume, remember to keep it simple and, if at all possible: a) to one page. b) to two pages. c) on yellow paper. d) include all work experience. 4. Have your resume printed on good-quality bond paper that is either white, buff, or: a) yellow. b) grey. c) blue. d) light green. 5. In your resume, ____________________ statements should go beyond your basic duties and responsibilities. a) theoretical b) judgment c) accomplishment d) informational 6. In writing your resume, attempt to quantify your accomplishments by adding numbers or ___________ whenever possible. a) testimonials b) anecdotes c) percentages d) analogies 7. There is no better time than while you are in school to achieve significant ____________ that will impress a potential employer. a) interests b) dreams c) friends d) accomplishments 8. Your employment ___________ is your opportunity to brag about yourself and your career accomplishments. a) history b) portfolio c) performance d) biography 9. Diplomas, awards, achievements, your resume, a synopsis of your continuing education, and ______________ should all be included in your portfolio. a) a personal portrait b) family photos c) letters of reference d) personal hobbies
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

178

Miladys Master Educator Course Management Guide

10. When looking for a school where you might want to teach, a key tip is to locate a school that serves the type of _______________ you want to serve. a) students and clients b) clients and friends c) salespeople and clients d) students and families 11. ________________ is an indirect method of job hunting. a) Contacting b) Compartmentalizing c) Networking d) Locating 12. Whenever possible, you should visit and _____________ a school prior to an employment interview. a) photograph b) observe c) attend d) call 13. When you visit an institution prior to actually seeking employment there, you may wish to use a _____________ to ensure that you observe all the key areas that might ultimately affect an employment decision. a) checklist b) visit form c) notepad d) target form 14. After targeting and observing the school(s) where you might want to work, the next step is to contact the institutions by sending them a resume, ___________, and requesting an interview. a) gift certificate b) cover letter c) photograph d) checklist 15. A resume should be followed up with: a) a thank-you note. b) another letter. c) a phone call. d) a personal visit. 16. When preparing for an interview, make a list of items typically asked for on an employment application, including: your Social Security number; names, addresses, and phone numbers of former employers; name and phone number of nearest relative not living with you; and: a) personal dietary habits. b) personal hobbies. c) drivers license number. d) clothing size. 17. It is recommended that you obtain ___________ interview outfit(s). a) one b) two c) three d) four 18. When selecting an interview outfit, make sure it is comfortable, ______________, and in a style and color that flatter your shape and personality. a) in good shape b) dry cleaned c) in perfect condition d) well worn
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

179

19. Items to take to the employment interview include your resume, facts and figures regarding your personal information and work history, and your: a) employment portfolio. b) briefcase. c) personal photograph. d) pay stub. 20. An important behavior for a successful employment interview is to: a) be abrasive. b) be prompt. c) be nervous. d) be uncooperative. 21. Important behaviors to remember during the employment interview are: think questions and answers through carefully and do not speak for more than _________ minute(s) at a time. a) one b) two c) five d) seven 22. After employment, it is important to access a copy of the schools ______________ at the earliest opportunity. a) clinic price list b) student body roster c) inventory sheets d) operating procedures 23. As an educator, various taxes may be withheld from your paycheck. These include federal income tax, possibly state income tax, workers compensation, and: a) FICA. b) FUTA. c) SUTA. d) PITA. 24. One of the initial steps you should take upon employment as an educator is to become familiar with the schools: a) operating hours. b) tuition and fees. c) break policy. d) curriculum. 25. The more familiar you become with class schedules, course outlines, course requirements, standards for satisfactory progress, grading procedures, and so forth, the less likely you will ___________________ early in your employment. a) get a promotion b) get a pay raise c) make needless mistakes d) score bonus points 26. As an educator, you must remain healthy and _____________ if you are to serve your institution well. a) overworked b) exhausted c) energetic d) lethargic 27. If you should find, as a new educator, that you are a member of a school team rife with petty disagreements, infighting, or jealousy, keep: a) a constant vigil. b) a positive attitude. c) a notebook of events. d) on the winning side.
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

180

Miladys Master Educator Course Management Guide

28. When planning to open a school, one of the most important considerations is: a) expected depreciation. b) location. c) competitors pricing. d) carpeting. 29. An important first step in seeking financing to open a school is developing a: a) business plan. b) color scheme. c) brochure. d) charter. 30. Prior to opening a business, contact local authorities regarding: a) Social Security. b) sales tax. c) federal withholdings. d) business licenses. 31. Insurance policies help protect school owners against: a) malpractice lawsuits. b) overcharging. c) fraudulent licensure. d) unsanitary conditions. 32. The primary concern in school design should be: a) convenient location. b) sufficient parking. c) walking traffic. d) maximum efficiency. 33. Malpractice insurance is purchased by the: a) landlord. b) school owner. c) employee. d) client. 34. The type of ownership in which stockholders share the profits is called: a) proprietorship. b) partnership. c) corporation. d) conglomerate. 35. Supplies used in daily business operations are known as: a) consumption supplies. b) retail supplies. c) office supplies. d) cleaning supplies. 36. Supplies that are to be sold to the clients are known as: a) consumption supplies. b) retail supplies. c) office supplies. d) cleaning supplies. 37. When interviewing potential employees, you should consider their level of skill, personal grooming, communication skills, and: a) age. b) attitude. c) sex. d) lifestyle.
2009 Milady, a part of Cengage Learning.

Section 3

Lesson Plan 11

181

38. When booking appointments, school services should be sold in terms of: a) stylist preference. b) client preference. c) time on the book. d) the size of the school. 39. Successful school owners will share their success with their employees by making payroll obligations a top priority and offering: a) counseling. b) free advice. c) attitude adjustments. d) incentives. 40. When opening a new school, your business plan should include projected income and expenses for up to: a) 5 years. b) 6 years. c) 7 years. d) 10 years.

2009 Milady, a part of Cengage Learning.

182

Miladys Master Educator Course Management Guide

ANSWER KEYCHAPTER 11 TEST


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. A B A B C C D B C A C B A B 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. C C B C A B B D A D C C B B 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. A D A D B C A B B C D A

2009 Milady, a part of Cengage Learning.