You are on page 1of 9

Name: ___________________________ ID#:________________ Signature: ___________________________

Physics 130, Section EA02, Professor Moritz Heimpel Midterm Exam, October 21, 2011, 10:00 - 10:50 am.
PLEASE READ THESE INSTRUCTIONS:

Print your name and student ID, and sign at the top of this page. Return the booklet and answer sheet (scantron) at the end of the exam. You may write in this exam booklet. You may keep your formula sheet. A formula sheet is allowed, maximum one 8.5 x 11 sheet of paper both sides. Calculators are allowed, as long as they have no communication features. No other electronic devices are allowed. Please clear your desk area of all materials other than this exam, pencils/pens/ erasers, your formula sheet, and your calculator. All answers must be clearly marked on the machine readable answer sheet (scantron) in the appropriate pencil. You will be graded based on the scantron, not on anything written in your exam booklet. This exam has 12 questions and represents 20% of your total grade. Please read all questions throughly, and attempt all questions. Each question has ONE best answer. Each question is weighted equally, so it is wise to do the ones you find easiest at the beginning of the exam.

VI

1.
The displacement of an object oscillating on a spring is given by x(t) = xmcos(t + ). If the object is initially displaced in the negative x-direction and given a negative initial velocity, then the phase constant is between: A) 0 and /2 radians B) /2 and radians C) and 3/2 radians D) 3/2 and 2 radians E) none of the above ( is exactly 0, /2, or 3/2 radians)

2.
In simple harmonic motion, the restoring force must be proportional to the: A) amplitude B) frequency C) velocity D) displacement E) displacement squared

VI

3.
A 0.20-kg object mass attached to a spring whose spring constant is 500 N/m executes simple harmonic motion. If its maximum speed is 5.0 m/s, the amplitude of its oscillation is: A) 0.0020 m B) 0.10 m C) 0.20 m D) 25 m E) 250 m

4.
A 0.25-kg block oscillates on the end of the spring with a spring constant of 200 N/m. If the system has an energy of 6.0 J, then the amplitude of the oscillation is: A) 0.06 m B) 0.17 m C) 0.24 m D) 4.9 m E) 6.9 m

VI

5.
A simple pendulum of length L and mass M has frequency f. To increase its frequency to 2f: A) increase its length to 4L B) increase its length to 2L C) decrease its length to L/2 D) decrease its length to L/ 4 E) decrease its mass to < M/4

6.
Strings A and B have identical lengths and linear densities, but string B is under greater tension than string A. The figure below shows four situations, (a) through (d), in which standing wave patterns exist on the two strings. In which situations is there the possibility that strings A and B are oscillating at the same resonant frequency? A) Situation d B) Situation a C) Situation b D) Situation c

VI

7.
The displacement of a string carrying a traveling sinusoidal wave is given by y(x,t) = ym sin(kx t ). At time t = 0 the point at x = 0 has a displacement of 0 and is moving in the positive y direction. The phase constant is: A) 45 B) 90 C) 135 D) 180 E) 270

8.
The tension in a string with a linear density of 0.0010 kg/m is 0.40 N. A 100 Hz sinusoidal wave on this string has a wavelength of: A) 0.05 cm B) 2.0 cm C) 5.0 cm D) 20 cm E) 100 cm

VI

9.
The mathematical forms for the three sinusoidal traveling waves are given by wave 1: y(x,t) = (2 cm) sin (3x 6t) wave 2: y(x,t) = (3 cm) sin (4x 12t) wave 3: y(x,t) = (4 cm) sin (5x 11t) where x is in meters and t is in seconds. Of these waves: A) wave 2 has the greatest wave speed and wave 1 has the greatest maximum transverse string speed B) wave 1 has the greatest wave speed and the greatest maximum transverse string speed C) wave 2 has the greatest wave speed and wave 3 has the greatest maximum transverse string speed D) wave 3 has the greatest wave speed and the greatest maximum transverse string speed E) wave 3 has the greatest wave speed and wave 2 has the greatest maximum transverse string speed

10.
When a certain string is clamped at both ends, the lowest four resonant frequencies are 50, 100, 150, and 200 Hz. When the string is also clamped at its midpoint, the lowest four resonant frequencies are: A) 50, 150, 250, and 300 Hz B) 75, 150, 225, and 300 Hz C) 50, 100, 150, and 200 Hz D) 100, 200, 300, and 400 Hz E) 25, 50 75, and 100 Hz

VI

11.
In the figure below, pipe A (which is open at both ends) is made to oscillate in its third harmonic by a small internal sound source. Sound emitted at the right end happens to resonate four nearby pipes, each with only one open end (they are not drawn to scale). Pipe B oscillates in its lowest harmonic, pipe C in its second lowest harmonic, pipe D in its third lowest harmonic, and pipe E in its fourth lowest harmonic. Without computation, rank all five pipes according to their length, greatest first. (Hint: Draw the standing waves to scale and then draw the pipes to scale.) A) B > C > D = A > E B) E > A > D > C > B C) E > D > C > B > A D) E > D = A > C > B E) A > B > C > D > E

12.
The largest number of beats per second will be heard from which pair of tuning forks? A) 200 and 201 Hz B) 256 and 260 Hz C) 534 and 540 Hz D) 763 and 774 Hz E) 8420 and 8422 Hz

VI

VI

Sample midterm exam ANSWER KEY 1. B 2. D 3. B 4. C 5. D 6. A 7. D 8. D 9. C 10. D 11. B 12. D