You are on page 1of 2

Studiu de caz AQUA Carpatica: Nitratii din apa potabila – motiv de reala ingrijorare Nitratii din apa potabila

sunt un motiv de reala ingrijorare, se arata intr-un document intocmit de Aqua Carpatica. Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane. Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului. Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Atunci cand vine vorba de hrana pentru copii, apa este cel putin la fel de importanta precum laptele formula pe care il alegeti. Asta pentru ca ea poate contine, pe langa sodiu, calciu, magneziu si alte saruri, o componenta care nu apare pe eticheta: nitratii.

Nou-nascutii sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste contaminarea cu nitrati, deoarece flora lor microbacteriana nu este inca dezvoltata pentru a lupta cu acestia. Astfel, nitratii se transforma in nitriti – care sunt cu mult mai toxici, iar efectele pot varia de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii si iritatii – pana la methemoglobinemie.

Methemoglobinemia este cea mai periculoasa afectiune pe care contaminarea cu nitrati la sugari o poate genera – afectiune cunoscuta si drept “blue baby syndrome” (“sindromul albastru al nounascutului”). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, la moartea bebelusului. De aceea este atat de important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

“Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta de oxigenare a tuturor tesuturilor din organism – in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungand acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare – evident, pentru neutralizarea nitritilor din sange”, spune Prof. Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Din pacate, in Romania legea este extrem de permisiva si nu protejeaza deloc bebelusii. Ea permite un maxim admis de 50mg/l continut de nitrati in apele minerale imbuteliate, in timp ce medicii pediatri din intreaga lume considera valoarea mult prea ridicata, fiind un risc in special pentru sugari si copii mici. Acestia sustin ca o apa care poate fi utilizata pentru prepararea hranei sugarilor trebuie sa aiba maximum 10 mg/l nitrati.

Mai mult, conform normativului AFSSA (Agentia Franceza pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor) “o mentiune pe eticheta de tipul ”apă ce poate fi utilizată în alimentatia sugarilor” nu ar trebui utilizată pentru apele minerale naturale şi pentru apele de izvor decât daca “in ceea ce priveşte protejarea resursei respectă un continut de nitrati (exprimat în NO3) inferior sau egal cu 10 mg/L”.

Nitratii nu dispar prin fierbere, dimpotriva! Apa plata nu se fierbe!

Nitratii, factor implicat in toate afectiunile enumerate mai sus, sunt cel mai adesea ingerati de sugari si copii prin intermediul apei potabile cu un continut crescut de nitrati. Este necesar sa precizam ca fierberea apei pentru prepararea formulei pentru bebelus nu numai ca nu constituie o solutie, ci chiar dimpotriva – are drept rezultat amplificarea concentratiei de nitrati si, implicit, a toxicitatii.

Potrivit Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, nitratii si nitritii nu reprezinta un mare pericol numai pentru sugari, ci si pentru copiii de pana la 10 ani si chiar adulti. Riscul este unul mare, putand aparea nu numai fenomene de intoxicare cronica, ci si alte fenomente mult mai rapide, precum urticarii declansate de nitrati si nitriti. Mai grav, acestia perturba activitatea tiroidei, care este directorul care dirijeaza toate metabolismele (metabolismul proteinelor, al glucidelor sau al lipidelor).

In anul 2011, în judetul Vaslui s-au inregistrat 6 cazuri de methemoglobinemie acuta la sugar (forma de boala: 3 uşoara, 1 medie, 1 grava si un deces) iar in anul 2012, 7 cazuri de methemoglobinemie acuta la sugar (forma de boala: 0 uşoara, 4 medie, 2 grava si un deces). Toate cazurile de boala s-au inregistrat in mediul rural. Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, mai bine de jumatate din probele prelevate in ultimul an din diverse surse de apa din judet, inclusiv din sistemele centralizate din mediul rural, sunt nepotabile, fiind infestate în general cu nitriti.