MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE ŞCOALA POSTLICEALĂ „HENRI COANDA” CONSTANŢA

PROIECT

EXAMEN DE CERTIFICARE A COMPETENŢELOR PROFESIONALE NIVEL 3 AVANSAT Calificarea: Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare Medicalǎ

COORDONATOR: DR. MIHAI ROXANA MIHAELA ABSOLVENT: CHIRALET-DRAGOMIR ALEXANDRA

CONSTANŢA 2013

MINISTERUL EDUCAŢIEI NATIONALE

ŞCOALA POSTLICEALĂ „HENRI COANDA” CONSTANŢA

PROIECT
TRATAMENTUL DE RECUPERARE IN SPONDILITA ANCHILOZANTĂ

COORDONATOR: DR. MIHAI ROXANA-MIHAELA

ABSOLVENT: CHIRALE Ţ-DRAGOMIR ALEXANDRA

CONSTANŢA 2013

CUPRINS
Motivarea lucrării Introducere CAPITOLUL I ..............................................................................pag 1 Anatomia şi biomecanica coloanei vertebrale CAPITOLUL II ............................................................................pag 11 Spondilita anchilozantǎ CAPITOLUL III ...........................................................................pag 23 Tratament balneofiziokinetoterapie in spondilita anchilozantǎ CAPITOLUL IV.......................................................................... pag 40 Material si metoda BIBLIOGRAFIE ........................................................................ pag 48

INTRODUCERE ÎN RECUPERAREA MEDICALĂ

Recuperarea este un domeniu de activitate complexǎ, medicalǎ, educaţionalǎ şi profesionalǎ prin care se urmǎreşte restabilirea, cât mai deplinǎ a capacitǎţii funcţionale pierdute de cǎtre un individ (adult sau copil) în urma unei boli sau traumatism, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii, care sǎ-i asigure în viitor posibilitatea de muncǎ sau autoservire, respectiv o viaţǎ independentǎ economic şi/sau social. Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie cronică ce afectează coloana vertebrală, procesul inflamator debutând la nivelul articulațiilor sacroiliace, progresând ascendent. Spectrul clinic se întinde de la o simplă boală pelvină (sacroiletită) până la o suferin ță multisistemică gravă și progresivă. Afecțiunea este mai frecventă la bărbați decât la femei și este produsă de factori etiologici variați. Spondilita anchilozantă poate duce la complicații severe cum ar fi : insuficiență cardiacă, fracturi de coloană, tuberculoză pulmonară, importanță aplicării programelor kinetice de recuperare este deosebită, având în vedere faptul că leziunile din spondilita anchilozantă sunt dificil de corectat prin metode ortopedico-chirurgicale.

Vertebrele cervicale rǎspund gâtului. se mai numesc vertebre false. Vertebrele lombare rǎspund regiunii lombare (peretele posterior al abdomenului). De aici merge descrescând atât în jos cât şi în sus. Vertebrele poartǎ diferite numiri împrumutate de la regiunile respective: 1. formând împreunǎ coloana cervicalǎ. respectând astfel aproximativ 40% din lungimea totalǎ a corpului. 1 . Dimensiuni. unde atinge 7 cm. vertebrale. Diametrul sagital maxim este la nivelul ultimelor lombare. formând împreunǎ coloana toracalǎ. ele se mai numesc din aceastǎ cauzǎ vertebre adevǎrate. ele sunt în numǎr de 12 şi se noteazǎ de la T1 la T12. 3. unde mǎsoarǎ 11 cm. numitǎ şi rachis. respectiv coccigele. ele sunt în numǎr de 5 şi se noteazǎ de la L1 la L5. formând împreunǎ coloana lombarǎ. regiunii lombare şi pelvisului. Urmǎrite de sus în jos. apoi descreşte atât în sus cât şi în jos. Vertebrele coloanei cervicale. În medie. 4. fiind oase sudate între ele. formatǎ din suprapunerea celor 33-34 de piese osoase. toracale şi lombare sunt oase mobile şi independente. Vertebrele sacrale în numǎr de 5 şi vertebrele coccigiene în numǎr de 4-5 rǎspund pelvisului. Lǎţimea maximǎ a coloanei vertebrale este la baza sacrului. toracelui. vertebrele rǎspund gâtului. Ele se sudeazǎ dând naştere la douǎ oase: sacrul. lungimea coloanei vertebrale este de 73 cm la bǎrbaţi şi de 63 cm la femei. Vertebrele toracale rǎspund toracelui. 2.CAPITOLUL I ANATOMIA ŞI BIOMECANICA COLOANEI VERTEBRALE Coloana vertebralǎ este o lungǎ coloanǎ medianǎ si posterioarǎ. ele sunt în numǎr de 7 şi se noteazǎ de la C1 la C7.

1. când se numesc lordoze. fie cu convexitatea înapoi. coloana vertebralǎ prezintǎ o singurǎ curburǎ cu convexitatea înapoi. Curburile în plan sagital sunt orientate fie cu convexitatea înainte. Prezintǎ douǎ feluri de curburi: în plan sagital şi în plan frontal. când se numesc cifoze. 2 . La coloana vertebralǎ aceste curburi sunt în numǎr de patru: a) b) c) d) curbura cervicalǎ cu convexitatea înainte curbura toracalǎ cu convexitatea înapoi curbura lombarǎ cu convexitatea înainte curbura sacro-coccigianǎ cu convexitatea înapoi În timpul vieţii intrauterine.Curburile coloanei vertebrale Coloana vertebralǎ nu este rectilinie.

fiind determinatǎ de tracţiunea muşchilor mai dezvoltaţi la membrul superior drept. Lordoza lombarǎ apare în jurul vârstei de 2 ani şi se datoreazǎ staţiunii verticale şi locomoţiei. a) b) c) Curburile în plan frontal sunt mai puţin pronunţate ca cele în plan sagital. având scopul de a restabili echilibrul corporal. coloana vertebralǎ prezintǎ un unghi lombosacral ce separǎ cifoza cervicotoracalǎ de cea sacrococcigianǎ. celelalte douǎ curburi sunt compensatorii. curburile frontale sunt îndreptate în sens invers.La nou-nǎscut. curburile sagitale sunt dobândite în cursul vieţii postnatale. Conformaţia exterioarǎ 3 . La “stângaci”. este rezultatul ridicǎrii capului de cǎtre sugar. Dupǎ cum se observǎ. curbura cervicalǎ cu convexitatea la stânga curbura toracalǎ cu convexitatea la dreapta curbura lombarǎ cu convexitatea la stânga În mod obişnuit întâlnim: Curbura toracalǎ este primarǎ. Lordoza cervicalǎ apare în lunile 3-5. 2.

Canalul vertebral este format din suprapunerea gǎurilor vertebrale. diametrele canalului vertebral sunt mai mici. Rolul de protecţie. Marea dezvoltare a vertebrelor lombare se explicǎ astfel prin greutatea pe care trebuie sǎ o susţinem. iar posterior de arcurile vertebrale suprapuse. La limita dintre coloana cervicalǎ şi toracalǎ se vizualizeazǎ foarte net procesul spinos a vertebrei C7 (vertebra proeminentǎ) . unde mobilitatea coloanei vertebrale este mai redusǎ. Curburile sagitale alea coloanei vertebrale au ca rezultat mǎrirea rezistenţei. Coloana vertebralǎ poate prezenta şi curburi patologice. În continuarea proceselor spinoase se exploreazǎ creasta sacralǎ medianǎ. Procesele spinoase se pot explora cu multǎ uşurinţǎ. De fiecare parte a crestei spinale se gǎsesc şanţuri profunde.Coloana vertebralǎ consideratǎ în totalitatea ei prezintǎ o faţǎ anterioarǎ. În unele cazuri. 4 . care formeazǎ împreunǎ creasta spinalǎ. Cifoza patologicǎ se caracterizeazǎ prin accentuarea convexitǎţii posterioare. Faţa posterioarǎ prezintǎ linia medianǎ procesele spinoase. pornind de la acest proces spinos. iar în jos se deschide prin hiatul sacral. în raport cu mobilitatea mai mare a coloanei vertebrale în aceste regiuni. În staţiunea verticalǎ (ortostatism) coloana vertebralǎ reprezintǎ un ax solid ce susţine capul. coarnele coccigelui şi hiatul sacral. El urmǎreşte toate inflexiunile coloanei vertebrale. În regiunea toracalǎ. numite şanţuri vertebrale. Rolul static. Vârful procesului transversar al atlasului poate fi palpat imediat sub procesul mastoidian. ea transmite apoi greutatea la pelvis şi la membrele inferioare. pediculiivertebrali. Este evident rolul protector al coloanei vertebrale. o faţǎ posterioarǎ şi douǎ feţe laterale. Ele se continuǎ în sus cu cavitatea neurocraniului. Lordoza patologicǎ se caracterizeazǎ prin accentuarea convexitǎţii anterioare. Scolioza este exagerarea curburilor în plan frontal. rezultatǎ din suprapunerea corpurilor vertebrelor. ca urmare a exagerǎrii curburilor normale. ele adǎpostesc muşchi ce acţioneazǎ asupra coloanei vertebrale. ele sunt mai mari în regiunea cervicalǎ şi lombarǎ. se poate numerota fiecare vertebrǎ. fracturile coloanei vertebrale pot interesa mǎduva sau (şi) meningele. iar în plica interfesierǎ se pot palpa coarnele sacrale. gǎurile intervertebrale şi porţiunile laterale ale corpilor vertebrali. Feţele laterale prezintǎ: vârful proceselor transversare. Faţa anterioarǎ este formatǎ de o coloanǎ cilindricǎ. trunchiul şi membrele superioare. Diametrele canalului vertebral variazǎ. formatǎ anterior de cǎtre puternicele corpuri vertebrale. În canalul vertebral se gǎseşte mǎduva spinǎrii învelitǎ în meninge. mai ales în timpul flectǎrii trunchiului.

fixându-se numai discurile intervertebrale. care limiteazǎ mişcǎrile. asigurǎ controlul mişcǎrilor pe care le gradeazǎ. Ligamentele se întind în mişcǎrile de flexie a coloanei vertebrale. menţin coloana vertebralǎ în poziţie verticalǎ ortostaticǎ. Unirea arcurilor vertebrale se realizeazǎ prin ligamente “galbene” ce se întind transversal de la apofizele articulare la baza apofizei spinoase. formatǎ dintr-o suprafaţǎ moale şi elasticǎ. cu lamele fibroase dispuse concentric alcǎtuite din fibre orientate în sensul tracţiunilor la care sunt supuse lamelele. Inelul fibros joacǎ rolul unui ligament. de la porţiune bazialǎ a osului occipital pânǎ la vertebra S2. Articulaţiile coloanei vertebrale a) Articulaţiile corpurilor vertebrale sunt articulaţii cu mişcǎri limitate în care suprafeţele articulare sunt reprezentate de feţele superioarǎ şi inferioarǎ a corpurilor vertebrale.Curburile patologice ale coloanei vertebrale pot fi ereditare sau dobândite. c) Articulaţia sacrovertebralǎ şi sacrococcigianǎ 5 . Rolul biomecanic. Capsula articularǎ se îngroaşǎ şi devine din ce în ce mai rezistentǎ în regiunea toracalǎ inferioarǎ şi mai ales în porţiunea lombarǎ a coloanei vertebrale. corpul are o mare mobilitate. iar la cele lombare în plan sagital. Dezvoltarea şi funcţiunea unor viscere pot fi influenţate în sens negativ de cǎtre curburile patologice ale coloanei vertebrale. în jurul cǎruia se produc mişcǎrile celor douǎ vertebrate învecinate. graţie acestora. La vertebrele cervicale cavitatea articularǎ este situatǎ în plan aproape orizontal. Uşor excavate şi puse în contact. rǎmǎşiţǎ a coadei dorsale. . Coloana vertebralǎ este antrenatǎ în mişcǎri numeroase şi ample. ocupat de discurile intervertebrale formate din 2 pǎrţi: . b) Articulaţiile intervertebrale sunt diartroze planiforme intercalate între apofizele articulare a douǎ vertebre învecinate. Ligamentul longitudinal comun anterior este situat pe faţa anterioarǎ a coloanei vertebrale. de culoare albicioasǎ. determinǎ între ele un spaţiu lenticular. Coboarǎ de la porţiunea bazialǎ a occipitalului pânǎ la prima vertebrǎ coccigianǎ.o parte perifericǎ de forma unui inel.o parte centralǎ. iar nucleul pulpos funcţioneazǎ ca un rulment. Ligamentul longitudinal comun posterior este situat în interiorul canalului vertebral. la cele toracale în plan frontal. unde fiecare ligament galben se uneşte cu cel din partea opusǎ.

Ligamentele de unire sunt capsule articulare şi membrane atlantoaxoidiene şi sunt în numǎr de trei: douǎ laterale între suprafeţele articulare superioarǎ şi inferioarǎ adiacente de pe axis şi una medianǎ între apofiza odontoidǎ şi arcul anterior al atlasului. Articulaţiile atlantooccipitale sunt între condilii occipitali şi feţele articulare superioare ale atlasului. 6 . ligamentul sacrococcigian dorsal profund şi ligamentul sacrococcigian lateral. d) Articulaţiile atlantoaxoidianǎ şi atlantooccipitalǎ Articulaţiile coloanei cu craniul se fac prin cele douǎ articulaţii atlanto-occipitale şi de ligamentele situate între axis şi osul occipital. cu deosebirea cǎ discul intervertebral este mai înalt înainte ca înapoi.Prima este constituitǎ dupǎ tipul articulaţiilor intervertebrale neobişnuite. A doua este formatǎ din ariile elipsoide situate pe vârful osului sacral şi baza coccisului. având ca ligamente: ligamentul sacrococcigian dorsal superficial.

Din cele 3040° amplitudine. Numai în şezut se poate considera cǎ bazinul este mai mult sau mai puţin fixat. ligamentul vertebral longitudinal anterior este întins. micul oblic. fapt deosebit de dificil datoritǎ mişcǎrilor în articulaţiile coxofemurale. drepţi-anteriori. de-a lungul spinelor vertebrale. toracalǎ. marginea externǎ a piciorului. lungul gâtului. Ligamentul vertebral longitudinal anterior este relaxat. ”mobilitatea coloanei variazǎ foarte mult în funcţie de vârstǎ. în rectitudine. Aprecierea mişcǎrilor coloanei se face pornind de la poziţia zero şi fixând bazinul. celelalte. . pielosul gâtului) la care se adaugǎ muşchii abdominali (marele drept. Discurile intervertebrale sunt turtite posterior şi se înalţǎ anterior. care sunt orizontale şi paralele. Coloana vertebralǎ executǎ mişcǎri de flexie. menţinând poziţia normalǎ a corpului.Biomecanica coloanei vertebrale Coloana vertebralǎ prezintǎ în plan sagital (anteroposterior) patru curburi fiziologice: cervicalǎ. prin faţa anterioarǎ a umǎrului. bǎrbia ia în mod normal contact cu sternul. sacralǎ. La nivelul coloanei cervicale. sunt întinse. transversul) . fesele şi talonetele. -linia dintre vârfurile scapulelor şi linia bicretǎ. Flexia este produsǎ de urmǎtorii muşchi: sternocleidomastoidian. zona dorsalǎ medie. 7 . extensie. Extensia Are drept urmare aplicarea coloanei înapoi. care sunt tangente în plan vertical (perete) . Poziţia “zero” adicǎ poziţia de plecare din care se pot efectua diferitele mişcǎri vertebrale în ortostatism. având ca repere: -verticala firului de plumb. la nivelul liniei Chopart. Pe de altǎ parte. Tehnica şi instrumentele de mǎsurat sunt şi ele variabile. în spaţiul interfesier şi între cele douǎ maleole interne. La nivelul coloanei toraco-lombare se include şi flexia în coxofemurale. lombarǎ.verticala care trece prin tragus. În aceastǎ mişcare. Aceste curburi cresc rezistenţa şi elasticitatea coloanei vertebrale. marele oblic. lateralitate şi rotaţie. normalitǎţile amplitudinilor de mişcare nefiind standardizate în corelaţie cu acest important parametru. În practicǎ se mǎsoarǎ distanţa între vârful degetelor şi sol. 20° au sediul în articulaţiile suboccipitale. marginea anterioarǎ a marelui trohanter. care cade de la protuberanţa occipitalǎ. Flexia Este mişcarea de înclinare înainte. -occiput. iar celelalte. Discurile intervertebrale suferǎ o mai mare apǎsare în partea lor anterioarǎ în timp ce ele se înalţǎ posterior. iar ca accesori (scaleni. relaxate. dimpotrivǎ.

intersinoşii. înclinaţie lateralǎ) coloana vertebralǎ îndeplineşte rolul unei pârghii de gradul III. La nivelul coloanei dorso-lombare este de 20-30°. Mişcarea este produsǎ de extensorii gâtului. unghiul de rotaţie este delimitat între planul frontal şi linia umerilor este de 30-45° care scade cǎtre coloana lombarǎ la 20-10°. transversul spinos. Rotaţia Se executǎ spre dreapta sau spre stânga în jurul unui ax vertical care trece prin centrul discurilor. iar pe de altǎ parte. extensorii rahisului (iliocostalul şi marele dorsal) . unghiul de flexiune. Rezistenţa se aflǎ la extremitatea ei superioarǎ. posteriorii. de asemenea. În executarea acestor mişcǎri (flexie. intertransverşii) . musculatura abdominalǎ (marele drept. Musculatura este reprezentatǎ de grupul de extensori ai gâtului (drepţii. La nivelul coloanei dorso-lombare. în raport cu regiunea consideratǎ. lungul dorsal. La nivelul coloanei dorso-lombare. trapezul superior) . grupul de extensori ai coloanei dorso-lombare (iliocostal.La nivelul coloanei vertebrale cervicale este de 30-45° (dintre care 20-30° în articulaţii suboccipitale) . ea este maximǎ în regiunea cervicalǎ. Se admite cǎ în aceastǎ ultimǎ regiune. spinosul capului şi gâtului. pǎtratul lombar. trasat între orizontala biclavicularǎ şi linia biocuiarǎ este normal de 40-45° (dintre care 20° în articulaţiile suboccipitale) . extensie. Mişcarea este produsǎ de sternocleidomastoidian şi de muşchii abdominali: marele drept. mişcǎrile sunt puţin întinse. transversul) . marele şi micul oblic şi transversul. unghiul de flexiune trasat între verticala medianǎ a corpului şi linia S2-C7 este de 30-40°. Mobilitatea coloanei vertebrale diferǎ în raport cu regiunea consideratǎ. pe de o parte. suprapunerii atât de accentuate a lamelor vertebrale şi proceselor articulare. supraspinosul. marele şi micul oblic. mǎsoarǎ 60-80° (30° în articulaţiile suboccipitale) . La nivelul coloanei cervicale menţinând bazinul fix şi privirea lateral spre stânga şi spre dreapta. sprijinul la nivelul articulaţiei sacrovertebrale. Înclinaţia lateralǎ În partea dreaptǎ sau stângǎ. mai micǎ în regiunea lombarǎ şi mult mai redusǎ în cea toracalǎ. iar forţa este reprezentatǎ de muşchii coloanei vertebrale. se face prin turtirea discului de aceeaşi parte şi înǎlţarea sa în partea opusǎ. din cauza dimensiunilor reduse ale discurilor intervertebrale. La nivelul coloanei cervicale. 8 . Felul mişcǎrilor este.

9 .

10 .

care intereseazǎ în mod esenţial articulaţiile sacroiliace. . fǎrǎ a fi dovedit rolul lor exact. Cele mai importante alterǎri apar la nivelul articulaţiilor sacroiliace. Vârsta de debut. Etiopatogenie Cauza S. gonococice. Prevalenţa masculinǎ este evidentǎ. sunt foarte limitate. A. fapt sugerat de frecvenţa crescutǎ cu care boala se întâlneşte la rudele bolnavilor cu S. Boala pare legatǎ de o genǎ dominantǎ cu penetranţǎ diferitǎ pentru sexul masculin şi feminin. este încǎ necunoscutǎ. datǎ fiind accesibilitatea redusǎ a mijloacelor de investigaţie. articulaţiilor posterioare intervertebrale (interapofizare) şi costovertebrale. Anatomie patologicǎ Studiile anatomopatologice asupra stadiilor incipiente ale S. Observaţiile necroptice complete privesc în general stadiile avansate ale bolii. A. articulaţiile sinoviale ale coloanei vertebrale şi pǎrţilor moi adiacente. Infecţia gonococicǎ a fost infirmatǎ de discordanţa semnalatǎ în era antibioticelor în evoluţia curbelor de îmbolnǎvire (descreşte în gonococie: constantǎ sau în creştere în S. A. Incriminate au fost rând pe rând infecţiile streptococice. un rol deosebit îl au factorii diverşi ai mediului extern. raportul bǎrbaţi-femei de la 4/1 la 10/1. enterice etc. frecvenţǎ. dupǎ care boala s-ar datora unor factori metabolici. Se mai discutǎ şi astǎzi pe marginea ipotezei genetice şi infecţioase.CAPITOLUL II SPONDILITA ANCHILOZANTĂ Definiţie. Tuberculoza sau infecţiile streptococice sunt apreciate astǎzi ca manifestǎri coincidente sau complicaţii. A. 11 .) . pentru intrarea în joc a factorilor ereditari. în mod obişnuit între 16 şi 40 de ani. alergici sau endocrini sunt lipsite de argumente convingǎtoare. Ipotezele etiologice mai vechi. Modificǎrile iniţiale sunt de tip inflamator.) este. realizând clinic aspectul anchilozei vertebrale. Desigur. Predispoziţia pentru boalǎ pare sǎ fie influenţatǎ genetic. predispoziţie Este o boalǎ sistemicǎ cronicǎ şi progresivǎ Spondilita anchilozantǎ (S. dar mai ales între 16 şi 25 de ani. tuberculoase. A.

mai accentuate dimineaţa. În sincondroze. Bolnavii se trezesc în jurul orei 3 sau 4 cu dureri lombare nu cedeazǎ decât la ridicarea din pat. Spaţiul articular este umplut de ţesut de granulaţie. care suferǎ în timp o organizare fibroasǎ. Leziunile inflamatorii cardiace (insuficienţa aorticǎ) produse în S. interspinos. Inactivitatea şi schimbǎrile meteorologice accentueazǎ simptomatologia dureroasǎ. Într-un studiu relativ precoce se produce o proliferare a membranei (sinovitǎ viloasǎ) şi un grad oarecare de revǎrsat articular. ca şi rezultat al infiltraţiei celulare şi al hiperemiei. A. Dupǎ unii ar fi vorba despre un proces reparativ menit sǎ corecteze pierderea suportului articular normal al coloanei. analoage celor care se produc în articulaţii. aparţin în realitate hiperostozei vertebrale anchilozante. A. apoi osoasǎ.Membrana sinovialǎ în stadiile iniţiale ale S. cu acest aspect anatomo-radiologic insolit. Treptat apare proliferarea granulomatoasǎ. porţiuni din cartilajul articular şi ţesutul osos adiacent. sunt înlocuite cu un ţesut de granulaţie în care apar rǎspândite focare formate din celule inflamatoare de tip cronic. au tendinţa sǎ se localizeze la baza valvulelor. supraspinos capsular şi ligamentul galben) realizând în timp aspectul clasic de “bǎţ de bambus” al coloanei vertebrale. apar focare sau zone extinse de osteoporozǎ subcondralǎ. A. Natura exactǎ a acestei osificǎri neobişnuite nu este cunoscutǎ. sunt caracterizate printr-un proces de calcifiere şi osificare ligamentarǎ. ca şi o lǎrgire concomitentǎ a inelului fibros cu relaxarea inserţiei la nivelul peretelui aortei şi tendinţa valvulei de a se lǎsa antrenatǎ înapoi. producând o erodare şi apoi distrugerea lui. ca de exemplu articulaţiile sacroiliace. Stadiile tardive ale S. primele simptome ale bolii sunt reprezentate de episoade pasagere de dureri la nivelul coloanei lombare. dar mai probabil cǎ este vorba despre modificǎri inflamatoare. Ca şi eventualitǎţi mai rare se citeazǎ osificarea perifericǎ a discului intervertebral şi chiar extinderea spongioasei corpilor vertebrali în partea centralǎ a discurilor. uneori cu iradiere pe traiectul nervului sciatic. dar şi la tineri. Foarte probabil cǎ multe din cazurile mai vechi descrise ca şi S. A. apare infiltratǎ cu limfocite şi plasmocite dispuse în “cuiburi” în jurul micilor vase ale ţesutului subsinovial. conceputǎ astǎzi ca şi o diatezǎ osifiantǎ care apare la persoane mai în vârstǎ. Joncţiunea condroosoasǎ şi stratul subcondral sunt sediul unui proces agresiv de metaplazie condroidǎ proliferativǎ. debutul este insidios. A. o scurtǎ plimbare sau o baie caldǎ. realizând îngroşarea şi scurtarea lor. Tablou clinic În 80% din cazurile S. Concomitent. Sunt interesate toate ligamentele spinale (anterior. Aorta este caracterizatǎ histologic prin semne de necrozǎ în focare localizate în tunica medie şi dezvoltarea unui ţesut de granulaţie şi a fibrozei subintimale. cu anchilozǎ şi dispariţia oricǎrei urme de articulaţie. Aproape invariabil. care invadeazǎ cartilajul articular. Ca şi 12 .

participarea articulaţiilor sacroiliace poate fi evidenţiatǎ cu ajutorul “manevrei centurii”. Examinatorul. De regulǎ este prezent un grad moderat de contracturǎ muscularǎ. Bolnavul este invitat sǎ flecteze capul încercând sǎ atingǎ solul cu mâinile. slǎbirea în greutate. începe cu dureri la nivelul articulaţiilor periferice.eventualitǎţi mai rare de debut se citeazǎ prezenţa simptomelor la niveluri superioare ale coloanei vertebrale. examinatorul exercitǎ simultan o presiune asupra spinelor iliace anterosuperioare încercând apoi sǎ apropie coxalele între ele. care poate rezuma pentru o bunǎ perioadǎ de timp simptomatologia S. pot fi prezente încǎ din stadiul iniţial al bolii. examinatorul aplicǎ o presiune puternicǎ asupra 13 . Simptomele generale ca astenia. Clinicianul poate fi confruntat la un moment dat al evoluţiei cu sacroileite izolate sau interesǎri segmentare ale coloanei vertebrale. fǎrǎ limitarea mişcǎrilor coloanei lombare. coapsa aflatǎ în contact cu patul este puternic flectatǎ (bolnavul ajutǎ flexia trǎgând cu mâinile genunchiul) . Cu toate cǎ S. Pentru o descriere comprehensivǎ a simptomelor şi semnelor S. este responsabilǎ de apariţia precoce a durerilor lombare. A. A. A. În 10% din cazuri. anorexia. apariţia simptomelor şi semnelor bolii nu urmeazǎ întotdeauna aceastǎ succesiune. în perioada de stare. Pacientul în decubit ventral. Palparea profundǎ sau percuţia la acest nivel este dureroasǎ la 50% din bolnavi. care pot face dificilǎ recunoaşterea bolii. În practicǎ sunt utile urmǎtoarele procedee: • • sacrului. am adoptat prezentarea pe regiuni dupǎ BOLAND: Articulaţiile sacroiliace Sacroileita. debutul brusc prin lombago acut şi talalgiile. examinatorul. în spatele bolnavului executǎ extensia forţatǎ a coapsei dispre zenit (manevra lui Menell) . În prezenţa unei dureri sacrolombare. A. Manevrele de mobilizare a articulaţiilor sacroiliace produc durere localǎ. • Pacientul în decubit lateral. . plasat în spatele sǎu. cu sau fǎrǎ iradiere sciaticǎ. S. Suprimarea durerii în cursul acestei manevre exclude originea ei sacroiliacǎ. susţine bazinul cu ajutorul unei centuri trecute prin dreptul spinelor iliace anterosuperioare. începe de obicei ca şi o sacroileitǎ şi spondilitǎ inferioarǎ cu tendinţǎ de expansiune spre regiunile superioare ale coloanei vertebrale. Pacientul în decubit dorsal. febra. manifestându-se ca şi o poliartritǎ febrilǎ interesând predominant membrele inferioare.

când articulaţiile sunt anchilozate. Radiculalgiile sciatice sunt frecvente şi se manifestǎ. durere la flexie şi extensia trunchiului. sensibilitate la percuţie sau palpare profundǎ. la segmentul lombar nu se curbeazǎ. la care se asociazǎ. cu o distanţǎ de 10 cm între ele. bolnavul efectuând flexia din articulaţiile coxofemurale. A. ea însoţeşte simptomele şi semnele de sacroileitǎ sau mai degrabǎ urmeazǎ acestora. • Dacǎ se marcheazǎ cu creionul dermatograf pe apofizele spinoase. descrisǎ de Coloana dorsalǎ şi toracele Afectarea segmentului dorsal al coloanei vertebrale. simptomele şi semnele locale lipsesc cu desǎvârşire. când de alta (sciatica “în basculǎ”) . când de o parte. condrosternale şi sternoclaviculare. spre deosebire de omul sǎnǎtos la care se înregistreazǎ o creştere pânǎ la 15 cm (testul Schober) . 14 . Trebuie sǎ se ştie cǎ în formele avansate de sacroileitǎ izolatǎ. nu apare aproape niciodatǎ izolatǎ. de intensitate moderatǎ sau mare. în cursul evoluţiei. • Forestier) . costocondrale. La examenul obiectiv se constatǎ semne revelatoare alea acestei localizǎri: ştergerea sau dispariţia lordozei fiziologice. şi bolnavul este invitat sǎ execute o flexie a trunchiului. încǎ din stadiile relativ precoce ale evoluţiei. realizeazǎ un tablou clinic de suferinţǎ în care nota dominantǎ este datǎ de împiedicarea dinamicii respiratorii a cutiei toracice. iar manevrele de mobilizare nu evidenţiazǎ durerea. manifestǎri din partea micilor articulaţii costovertebrale. Înclinarea lateralǎ a coloanei lombare este limitatǎ şi concomitent cu mişcarea apare o contracturǎ muscularǎ neobişnuitǎ homolateralǎ (semnul “coardei de arc”. distanţa rǎmâne nemodificatǎ. Coloana lombarǎ Afectarea coloanei lombare în cursul S. însoţite de o senzaţie particularǎ de înţepenire care însǎ de regulǎ nu-l determinǎ sǎ-şi limiteze activitatea motoare. Bolnavul se plânge de dureri lombare. douǎ puncte.• Pacientul în decubit dorsal. contractura musculaturii paravertebrale şi rigiditatea segmentului lombar. Rigiditatea coloanei lombare poate fi evidenţiatǎ prin câteva manevre speciale: • Solicitarea de aplecare a trunchiului se soldeazǎ cu o mişcare limitatǎ în care genunchii îndoiţi. examinatorul executǎ concomitent flexia coapsei de o parte pe bazin şi extensia coapsei opuse sub planul patului (manevra lui Gaenslen) . cu fesele la marginea patului de consultative.

Cifoza toracolombarǎ. dureri la inspiraţie profundǎ accentuate pânǎ la limita tolerabilitǎţii în caz de tuse sau strǎnut. beneficiazǎ de aportul metodei mǎsurǎrii perimetrului la nivelul mameloanelor. respiraţia de tip abdominal şi durerile la apǎsarea sternului completeazǎ manifestǎrile S. înainte şi dupǎ inspiraţie forţatǎ. Toracele apare turtit în sens antero-posterior (torace “în expiraţie”) lipsit de elasticitate. Stadiile precoce ale afectǎrii toracelui în S.Bolnavii acuzǎ senzaţia de o presiune toracicǎ. la acest nivel. A. cu expansiunea inspiratoare uneori sever limitatǎ. A. dureri bazale “în centurǎ”. 15 .

se grefeazǎ pe atitudinile vicioase altalgice fixând coloana vertebralǎ în cele mai variate poziţii. 16 .Coloana cervicalǎ Suferinţa coloanei cervicale în cadrul S. A. De cele mai multe ori. uneori cu uşoarǎ înclinaţie lateralǎ. Procesul patologic la nivelul coloanei vertebrale în cadrul S. bolnavii au tendinţa de a adopta o poziţie de flexie permanentǎ a trunchiului care sǎ degajeze articulaţiile interapofizare. capul este de obicei fixat în flexie şi protracţie anterioarǎ. se caracterizeazǎ prin dureri locale iradiate spre umǎr sau regiunea occipitalǎ. De altfel. De mare utilitate în aprecierea mobilitǎţii coloanei cervicale se dovedesc mǎsurǎtorile simple: distanţa menton-stern. contracturǎ muscularǎ. limitarea dureroasǎ a mişcǎrilor capului. are un caracter progresiv. rigiditatea se datoreazǎ contracturii musculare reflexe legatǎ de suferinţa articulaţiilor vertebrale posterioare. A. dupǎ mai mulţi ani de suferinţǎ. iar pentru urmǎrirea obiectelor laterale este obligat sǎ se întoarcǎ cu tot corpul. Bolnavul are dificultǎţi în încercarea de a privi obiectele aflate în faţǎ. în care activitatea motoare a bolnavilor este serios compromisǎ. bolnavii prezintǎ o atitudine posturalǎ caracteristicǎ prin cifozǎ toracolombarǎ. Evoluţia spre anchilozǎ. care se face resimţitǎ în stadiile tartive. protracţia capului şi semiflexia compensatoare a articulaţiilor coxofemurale şi a genunchilor (“poziţie de schior”) . distanţa occiput-perete. îndeosebi cele de înclinare lateralǎ. În stadiile iniţiale. În formele mai avansate.

17 .

greveazǎ capacitatea funcţionalǎ a spondiliticilor. Accelerarea VSH este consideratǎ ca şi un indicator de activitate al S. Aproximativ 13% din bolnavi cu S. Date de laborator Singura examinare de laborator cu adevǎrat valoroasǎ în S. Acest procent creşte la 20% în cazul bolnavilor supraveghiaţi activ timp de 10-20 de ani. este VSH. monoarticulare ale determinǎrilor periferice din cadrul S. aproape întotdeauna bilateralǎ (91%) şi adesea simetricǎ. poate fi consideratǎ ca şi un criteriu de suspiciune în direcţia unei S. Au fost citate cazuri de S. Sunt descrise şi forme izolate. Zgomotul II în zona aorticǎ devine accentuat. Leziunile miocardice concomitente pot fi responsabile de tulburǎrile de ritm. prezintǎ semne oculare de iridociclitǎ actualǎ sau sechelarǎ. la primul examen clinic. evident dacǎ existǎ şi un alt motiv (VSH acceleratǎ şi/sau minime manifestǎri lombare) . . intereseazǎ în aproximativ 20-30% din cazuri şi alte articulaţii decât cele ale scheletului axial. . 18 . urmat de o rapidǎ rǎspândire a procesului anchilopoietic. A. Manifestǎri viscerale Insuficienţa aorticǎ izolatǎ apare în 1-4% din cazurile de S. constatarea unei iridociclite. În stadiul de insuficienţǎ cardiacǎ congestivǎ poate apǎrea un suflu de tip Augustin-Flint. Cazurile severe şi vechi de boalǎ pot evolua cu fibrozǎ pulmonarǎ cavitarǎ şi amiloidozǎ. cu tendinţa de a realiza artrite permanente şi invalidante mai ales pe articulaţiile centurilor (coxofemurale. a fost semnalat în formele juvenile generalizate. care sunt astfel practic lipsiţi de ultimul mijloc de compensare relativǎ a infirmitǎţii datǎ de anchiloza în poziţie vicioasǎ a coloanei vertebrale. Dezvoltarea defectului valvular poate fi precedatǎ de crize de anginǎ pectoralǎ şi tulburǎri de conducere pe ECG. A. cu toate cǎ fluctuaţiile sale în cursul evoluţiei nu sunt atât de fidele. mai ales la un bǎrbat tânǎr. Restul articulaţiilor mobile ale membrelor sunt afectate de obicei în procese inflamatoare tranzitorii şi complet reversibile. care este acceleratǎ la aproximativ 80% din bolnavi. A. atingând valori între 20 şi 60 mm la o orǎ. apoi este înlocuit cu suflul caracteristic de regurgitare sigmoidianǎ. A. A. A. cu valvulopatie mitralǎ sau pericarditǎ. scapuloumerale) . Artrita coxofemuralǎ (38% din cazuri) . A. Întrucât manifestarea ocularǎ poate preceda simptomatologia articularǎ. A.Articulaţiile periferice S. Debutul pe articulaţiile coxofemurale.

Din acest motiv. A. A. scleroza osoasǎ tinde sǎ regreseze devenind neomogenǎ. îngustarea lui şi formarea unor mici punţi osoase transversale. Sindesmofitele apar ca nişte calicifieri fine. anemie moderatǎ şi modificǎri electroforetice în proporţie variabilǎ (hipoalbuminemie. A. boala poate evolua luni şi chiar ani de zile. În stadiul final linia articularǎ este complet dispǎrutǎ din cauza anchilozei osoase. care iniţial se manifestǎ prin neregularitatea spaţiului articular (aspect de “timbru poştal”) . cu tendinţǎ la extensiune verticalǎ şi confluentǎ. îndeosebi în treimea lui inferioarǎ şi medie. cu condiţia sǎ fie suficient de extinsǎ. 19 . . Modificǎri similare şi uneori precoce. devenind neregulǎ printr-un proces de osteoporozǎ marginalǎ. Uneori umbra radiopacǎ semilunarǎ apare “suspendatǎ” în spaţiul intersomatic. Sinovita purǎ fǎrǎ alterarea cartilajului. semnul radiologic cel mai caracteristic al S. în care se pot observa. fǎrǎ semne radiologice revelatoare. A. A. apar aproape invariabil bilateral. Uneori ariile izolate de rarefiere osoasǎ suprapuse conferǎ aspectul caracteristic de “şirag de mǎrgele”. KASS semnaleazǎ teste pozitive pentru depistarea factorilor reumatoizi la 3 bolnavi. trasee care continuǎ liniile de forţǎ ale scheletului axial. într-o zonǎ care corespunde pǎrţi periferice a inelului fibros al discului. sunt caracteristice. Sindesmofitoza (sindesmos=unire. În acelaşi timp. ligamentelor paraspinale şi articulaţiilor interapofizate în stadiile avansate. De remarcat cǎ dupǎ unii autori proporţia testelor pozitive pentru factorii reumatoizi creşte în formele de S. hiper-alfa-2 şi hipergamaglobulinemie) . cu interesarea articulaţiilor periferice pânǎ la 19%. fitos=vegetaţie) este alǎturi de sacroileitǎ. adiacente marginii corpilor vertebrali şi discurilor intervertebrale. Discurile şi corpii vertebrali nu suferǎ modificǎri atât de importante ca cele din cadrul spondilozei. ceea ce realizeazǎ aspectul “tigrat” al treimii superioare a articulaţiei. În al doilea stadiu predominǎ procesele de remaniere. Cu toate cǎ sunt întotdeauna de acelaşi grad de intensitate.Pe o serie de 100 bolnavi cu S. Zona subcondralǎ a sacrului şi ilionului îşi perde netitatea. liniare. Ele produc modificǎri care apar la nivelul articulaţiilor sacroiliace. Semnele sacroileitei sunt de regulǎ primele care apar în evoluţia S. nu poate fi evidenţiatǎ radiologic. Primul stadiu este caracterizat printr-o falsǎ lǎrgire a spaţiului articular. pot fi evidenţiate şi la nivelul altor articulaţii semimobile: simfiza pubianǎ şi articulaţia manubriosternalǎ (semnul lui Androic) . semnele radiologice ale sacroileitei din S. A. în stadiile mai avansate. Se pare cǎ existǎ o relaţie între severitatea alterǎrilor radiologice ale articulaţiilor sacroiliace şi intensitatea manifestǎrilor clinice vertebrale ale bolii. Semne radiologice Manifestǎrile radiologice ale S.

cu periferia evidentǎ. Astfel. Sindesmofitele şi calcifierea ligamentelor laterale. vizibile pe radiografia din faţǎ (semnul “şinelor de tranvai”) la care se poate adǎuga banda opacǎ datǎ de calcifierea ligamentelor mediene (longitudinal. Un semn radiologic relativ precoce este osteoporoza difuzǎ şi hipertransparenţa corpilor vertebrali (aspect “sticlos”) . în alternanţǎ cu osteoporoza corpilor vertebrali. anchiloza osoasǎ a articulaţiilor interapofizate suprapuse realizeazǎ douǎ benzi opace paralele. realizeazǎ aspectul clasic în “bǎţ de bambus” al coloanei vertebrale. 20 . realizeazǎ aspecte foarte caracteristice în stadiile avansate ale bolii. În ansamblu complexitatea modificǎrilor radiologice ale scheletului axial în S. Evident fixarea coloanei în poziţie vicioasǎ prin anchilozǎ este uşor de observat pe filmele radiologice. Pe clişeele din profil se observǎ o aliniere caracteristicǎ a corpilor vertebrali şi aplatizarea marginii lor anterioare (corp rectangular sau “vertebrǎ pǎtratǎ”a lui Louyot) . în special a ligamentelor laterale şi a celui longitudinal anterior este întâlnitǎ în stadiile mai avansate ale S.Calcifierea ligamentelor spinale. A. A. anterior şi/sau interspinoase) (semnul “firului electric”) . parcǎ trasatǎ cu creionul.

alegerea unui anumit preparat fǎcându-se în funcţie de toleranţǎ şi toxicitate. Majoritatea A. . N. I. Doza zilnicǎ de A. Introducerea administrǎrii antiinflamatorului trebuie fǎcutǎ gradat. 21 . N.Tratamentul medicamentos A. N. A. S. crescând astfel mobilitatea şi permiţând efectuarea exerciţiilor care previn instalarea contracturilor. I. trebuie sǎ fie cât mai micǎ posibil. S. I. sunt eficiente în S. dar în timpul bolii active poate fi necesarǎ administrarea unor doze maxime. dupǎ o remisie de câteva luni a simptomelor sistemice şi articulare care indicǎ activitatea bolii. S. ameliorezǎ durerea şi reduc inflamaţia articularǎ şi contractura muscularǎ.

imunosupresoarele ca şi majoritatea antireumaticelor care modificǎ evoluţia bolii nu s-au dovedit utile şi nu ar trebui folosite. capsulotomii. adalimumabul) în lombalgia inflamatorie. Pentru uveitǎ acutǎ sunt de obicei eficiente mediatricele şi corticosteroizii cu administrare topicǎ. Corticoizii administraţi intraarticular pot fi utili şi în situaţia în care medicaţia sistemicǎ nu este eficace. care se pot spera însǎ prin proteza totalǎ de şold. 5 g bid. Corticosteroizii înjectaţi la nivelul articulaţiei sacroiliace pot uneori ameliora sacroileita severǎ. Se începe cu o dozǎ de 500 mg/zi şi se creşte cu 500 mg/zi la intervale de o sǎptǎmânǎ. Corticosteroizii sistemici.Sulfasalazina poate fi utilǎ pentru ameliorarea simptomelor articulare. 22 . Simptomele articulare periferice se pot ameliora şi cu ajutorul methotrexatului. osteotomia posterioarǎ poate aduce beneficiu. artoplastiile în anchilozele coxofemurale nu au dat rezultatele aşteptate. rezecţii artroplastice se pot folosi pentru corectarea unor deformaţii la nivelul articulaţiilor periferice. tenotomii. periferice şi a markerilor de inflamaţie. Tratamentul ortopedico-chirurgical Mǎsurile ortopedice se referǎ mai ales la posturile preventive şi corectoare: în marile cifoze. mai ales în cazurile în care sunt inflamate mai puternic una sau douǎ articulaţii periferice. ceea ce poate compromite efectuarea exerciţiilor şi reabilitatea. pânǎ la o dozǎ de întreţinere de 1 pânǎ la 1. infliximabul. Apar din ce în ce mai multe dovezi cu privire la eficienţa agenţilor biologici (cum sunt etanerceptul. Corticosteroizii depot administraţi intraarticular pot fi utili.

BAIA DE NĂMOL: poate fi generalǎ sau parţialǎ şi constǎ în introducerea în apǎ a unei cantitǎţi mari de nǎmol. amidon. DUSUL SUBACVAL: constǎ în aplicarea unui duş cu presiune mare 1-8 atm. Temperatura apei poate fi de 37 ° C. baia de plante poate fi de: malţ. Se introduce în apǎ întregul corp sau o parte din corp. un manometru circular ce ne indicǎ presiunea jetului şi un termometru care indicǎ temperatura apei în vanǎ. Baia de plante are un efect relaxant pentru organismul uman. apoi conectǎm aparatul la reţea. Durata unei proceduri este de 20 minute. tei. Temperatura apei este de 38 ° C. 3. Verificǎm comutatoarele sǎ fie la “0”. Tabloul este prevǎzut cu un comutator. Nǎmolurile sunt substanţe naturale formate din particule fine insolubile în apǎ. Pentru ca procedura sǎ decurgǎ normal trebuie sǎ fie respectate toate regulile şi prescrierile date de medic. Timpul de executare a procedurii este în funcţie de prescripţia medicului 15-20 minute de obicei. muşeţel. BAIA DE PLANTE GENERALĂ: constǎ în introducerea în apǎ a corpului. care formeazǎ cu apa o masǎ cu caracter glastic. de 3538 ° şi este compus din: motor electric cuplat cu o pompǎ aspirorespingǎtoare. 2. iar la nivelul articulaţiilor perpendicular şi la distanţa de 15-20 cm de tegument. Se umple vana sau bazinul cu apǎ şi se aplicǎ duşul pe regiunea de tratat cu o înclinaţie de 35 °. 1. 23 . tǎrâţe.CAPITOLUL III TRATAMENT BFT TRATAMENT BALNEAR HIDROTERMOTERAPIA Prin hidrotermoterapie se înţelege aplicarea metodicǎ a apei sub diferite forme în scop terapeutic şi profilactic.

2. 5 cm.TERMOTERAPIA USCATĂ 1. se aplicǎ o compresǎ rece pe frunte. temperatura de aplicare este de 50-55 °C în strat de 0. timpul de aplicare este de 20-60 minute. baie de parafinǎ pentru mâini şi picioare. ÎMPACHETAREA USCATĂ cu parafinǎ care se poate aplica prin pensulare. 5-1. Parafina se topeşte la 65-70 °C. 24 . durata 20-40 min. ÎMPACHETAREA CU NĂMOL: nǎmolul la temperatura de 38-44 ° C se aplicǎ pe o anumitǎ zonǎ sau general. . la sfârşit se face duş cald. adicǎ înmagazineazǎ cantitate mare de cǎldurǎ pe care o cedeazǎ lent organismului prin solidificare. feşe parafinate sau plǎci de parafinǎ. Parafina are proprietǎţi termopexice.

în vederea prevenirii recidivelor şi complicaţilor. -aplicaţie nǎmol rece pe zone limitate sau pe toatǎ suprafaţa şi menţinerea acestuia pânǎ la uscare. iar celǎlalt pol având suprafaţa mai micǎ (densitatea mai mare la sarcini electrice pe unitatea de suprafaţǎ) este polul activ. elementele de variabilitate sunt intensitatea curentului şi durata aplicaţiei. ELECTROTERAPIA 1. membrele stângi la semnul contrar. al XIX-lea. expunere la Soare 20-30 min. dar şi subiectiv (intensitatea la “senzaţia de furnicǎturǎ plǎcutǎ”) . aplicare de tip transversal (latero-lateral) sau longitudinal (aplicaţie proximo-distalǎ) . iar numǎrul aplicaţiilor zilnice. reducem la maximum cantitatea de apǎ din vana membrului asupra cǎruia vrem sǎ acţionǎm. Apa rece accentueazǎ senzaţia neplǎcutǎ datǎ de trecerea curentului. mai bine tolerate. putem sǎ aplicǎm intensitǎţi mai mari. Putem aplica combinaţii diferite variante. Din punct de vedere metodologic. iar în al doilea caz se foloseşte un electrod de suprafaţǎ mai mare (densitatea de sarcini electrice scade) denumit pol “indiferent”. BAIA GALVANICĂ 4 CELULARE: a fost introdusǎ în terapie la sfârşitul sec.3. -duş cu apǎ dulce-expunere la Soare. creşterea rezistenţei organismului. baie în lac 10-15 min. el se dozeazǎ obiectiv. Referitor la intensitatea curentului galvanic. Ea se poate realiza folosind electrozi de suprafaţǎ egalǎ sau inegalǎ. 10-20 de şedinţe. prin cantitatea de apǎ din vase. Durata şedinţei este de 20-30 minute. în acest caz aplicaţia este denumitǎ unipolarǎ. în funcţie de efectele urmǎrite şi recordurile stabilite: . iar în apa caldǎ 37-38 °C. . în funcţie de tipul de evoluţie. Dacǎ dorim sǎ avem un pol mai activ. izolat electric de postamentul pe care se afla instalatǎ baia galvanicǎ 4 celulare.membrele de parte dreaptǎ la acelaşi semn. GALVANIZARE SIMPLĂ: frecvent se utilizeazǎ un singur circuit cuprinzând doi electroizi prin aplicare localǎ (pe tegument) a polilor. Mǎrimea suprafeţelor de contact a tegumentului cu apa poate fi variatǎ. Este indicatǎ pentru profilaxia primarǎ. 2. În primul caz se numeşte aplicaţie bipolarǎ (densitatea de sarcini electronice este egalǎ sub ambii electrozi) . Apa introdusǎ în cele 4 vase trebuie sǎ fie la temperatura corpului 34 ° C sau mai ridicatǎ pânǎ la 38 °C. HELIOTERAPIE: este o procedurǎ alternantǎ solicitantǎ astfel: expunere la Soare 10-15 min. Bolnavul stǎ pe un scaun de lemn sau metalic. curentul galvanic fiind un curent electric continuu. prevenirea îmbolnǎvirilor şi pentru tratamentul curativ al unor afecţiuni incipiente sau compensate.membrele superioare la acelaşi semn de polaritate şi membrele inferioare la semnul contrar. de efectul urmǎrit şi de tipul de suferinţǎ. 25 . Intensitatea curentului este aplicatǎ în funcţie de pragul de sensibilitate.

alt membru la cel negativ. Înainte ca bolnavul sǎ introducǎ membrele în vane.. intactǎ spre polul opus şi ajunge în interiorul organismului. Prin reţeaua celulelor Malpighi. manevrǎm lent comutatorul pentru intensitate. Se indicǎ ca pacientul sǎ stea liniştit. ajungând la doza prescrisǎ de medic. . nu ne vom ghida dupǎ senzaţia perceputǎ de bolnavi şi nu vom introduce o intensitate prea mare. 3. Introducerea electricǎ în organism prin tegument cu ajutorul curentului galvanic a substanţelor chimice.2 membre la acelaşi semn şi un membru la semnul contrar. Dupǎ aşezarea pe scaun. de aici migreazǎ. va introduce mai întâi membrele inferioare.un membru la polul pozitiv. cel negativ-cranian) sau descendent. Durata şedinţelor se stabileşte între 10-30 minute. Ritmul şedinţelor zilnic sau la 2 zile. care le transportǎ prin tegument şi mucoasǎ. prin pielea activǎ. Cu soluţia conţinând ionul medicamentos pe care dorim sǎ-l aplicǎm se îmbibǎ stratul hidrofil. în funcţie de scopul terapeutic urmǎrit. apa ajungând la jumǎtatea braţului. sub electrodul activ. apoi membrele superioare. pentru a evita arsurile cutanate. personalul are obligaţia sǎ introducǎ mâinile în toate vanele pentru a controla senzaţia la fiecare pol în parte cu aparatul pus în funcţiune. medicamentele sunt preluate de reţeaua limfaticǎ şi sanguinǎ şi sunt astfel transportate în circulaţia generalǎ. . 26 . Apoi oprim curentul de la aparat şi solicitǎm bolnavul sǎ intre în baie. apa fiind sub genunchi. La cazurile cu tulburǎri de sensibilitate cutanatǎ şi la cele cu angiospasm. Direcţia curentului poate fi ascendentǎ (polul pozitiv-caudal. IONOGALVANIZĂRILE: sunt procedeuri prin care se introduc în organism substanţe medicamentoase cu ajutorul curentului electric. Punem aparatul în funcţiune prin manevrarea comutatorului general.3 membre la acelaşi semn şi al 4-lea la semnul contrar. farmaceutice se bazeazǎ pe fenomenele electrolitice.

4. cu acţiune rapidǎ în sufuziunile şi hematoamele periferice. subiectiv. acţionând ca un masaj profund.monofazat modulat (MM) . Acestea sunt determinate de nivelul intensitǎţii. forma curentului diadinamic şi modalitatea de aplicare a electrozilor. Formele întâlnite la curentul diadinamic sunt: . Este preferat în stǎrile dureroase. hiperemiante şi dinamogenice.difazat modulat (DM) . PS – are efect excitator. realizând o adevǎratǎ gimnasticǎ muscularǎ. ajungându-se la senzaţia de vibraţii bine tolerate. ridicând pragul sensibilitǎţii la durere. PL – reprezintǎ un efect analgetic şi miorelaxant evident şi persistent. mai mǎrim puţin intensitatea sub pragul dureros. fiind cel mai indicat în atoniile musculare. nedureroase.perioadǎ scurtǎ (PS) . I se atribuie un efect de îmbunǎtǎţire a circulaţiei arteriale prin inhibarea simpaticului. componenta vasoconstrictoare. tonicizeazǎ pereţii arteriali prin acţiunea vasoconstrictoare.ritm sincopat (RS) MF – are efect excitator. 27 . DF – este considerat ca cel mai analgetic. produs variat ce acţioneazǎ ca un masaj electric profund. CURENTUL DIADINAMIC: efectele curentului diadinamic sunt: analgetice. mai intens.perioadǎ lungǎ (PL) . MF îi conferǎ un efect resorbtiv. RS – are cel mai pronunţat efect excitomotor. Deoarece acomodarea se instaleazǎ repede. Intensitatea curenţilor se regleazǎ progresiv. crescând tonusul muscular. totodatǎ evidenţiind zonele dureroase din cadrul neuromialgiilor reflexe. de asemenea anticongestiv.monofazat fix (MF) .difazat fix (DF) . pronunţate şi persistente. tonicizant.

Spectru o altǎ modalitate de aplicaţie. efect. este frecvenţa optimǎ pentru electrostimularea structurilor vegetative şi a muşchilor. Durata şedinţelor este diferitǎ. se pot aplica şedinţe cu o duratǎ de 20-30 minute. atunci când se folosesc frecvenţe variabile ritmic. fǎrǎ a atinge pragul sensibilitǎţii dureroase. 000 Hz. CURENŢII DE MEDIE FRECVENŢĂ (MF): sunt curenţi alternativi sinusoidali. Curentul de medie frecvenţǎ este apolar şi pentru menţinerea acestei propietǎţi este necesar ca impulsurile sǎ fie simetrice şi curentul de medie frecvenţǎ trebuie sǎ fie modulat în amplitudine. MODALITĂŢI PRINCIPALE DE APLICAŢIE: Manual – adicǎ cu frecvenţe constante.spectru 0-10 Hz: aici frecvenţa curentului interferenţial. decontracturant. adicǎ sǎ creascǎ şi sǎ scadǎ. se cautǎ alegerea unei frecvenţe între 0-100 Hz. singura contraindicaţie este litiaza vezicalǎ. 28 . bine umezite şi fixate cu ajutorul benzilor elastice sau a sǎculeţilor de nisip. efect excitomotor. confecţionate din diferite structuri textile sau material spongios elastic. . inhibǎ hipertonia simpaticului. cu frecvenţa de 1.TEHNICA DE APLICARE: pacienţii se aşeazǎ în funcţie de regiunea tratatǎ. vasculotrop. Poate fi de 4-8 minute sau în aplicaţiile cu scop hiperemiant. În tratamentul cu scop analgetic este inutil a se depǎşi 6-10 şedinţe. variazǎ liniar. planşeul pelvin) .între 10-50 Hz. Intensitatea curentului se regleazǎ prin creşterea progresivǎ la o dozǎ corespunzǎtoare efectului urmǎrit. cu indicaţie pe hipotoniile de inactivitate. efect excitomotor pe fibrele musculare striate.între 80-100 HZ. . pe toate fibrele musculare striate (peretele abdominal. vasculotrofic. efect analgetic. Electrozii se aplicǎ în straturi hidrofile. .între 10-35 Hz. şi care acţioneazǎ pe muşchii striaţi astfel: . Aparatele la început au fixate toate comutatoarele la zero. . în timp de 15 secunde. în aplicaţiile cu scop dinamogen sau hiperemiant pot fi efectuate peste 10 şedinţe în funcţie de caz. în raport cu scopul terapeutic urmǎrit. detrusorul (vezica neurogena) . 000 şi 100. . . 5. de la 0 la 10 Hz. crescǎtor şi apoi descrescǎtor. În cursul şedinţelor mǎrim intensitatea progresiv pentru menţinerea senzaţiilor de vibraţie nedureroasǎ. . constipaţii atone. pe paturi sau scaune confecţionate din lemn. redoare articularǎ. acţiunea este excitomotorie.frecvenţa sub 10 HZ. .

REGULI PENTRU TRATAMENTUL CU MAGNETOFLUX (MDF): . aici alterneazǎ efectele excitomotorii cu inhibitorii. 29 . Formele de aplicare sunt: continuǎ.nu se aplicǎ MDF la bolnavii cu piese ortopedice. timp de 2-4 minute frecvenţa constantǎ 100 Hz.bobinele (BL şi BC) se poziţioneazǎ în zona lombarǎ şi cervicalǎ cu sǎgeata îndreptatǎ spre extremitatea cefalicǎ a pacientului.patul pe care se efectueazǎ tratamentul trebuie sǎ fie din lemn şi la distanţǎ de cel puţin 3 m între ele. . de la 0100 Hz. aici predominǎ efecte analgetice. pentru efect analgezic şi simpatologic. 7-10 minute.spectru 0-100 Hz: frecvenţe crescǎtoare şi descrescǎtoare liniar în 15 secunde. . micromasaj activ de profunzime. . întrerupt ritmic. efect analgetic predominent. întrerupt aritmic. apoi spectru 0-100 Hz (spectru larg de frecvenţe) . efect decontracturant muscular. Acestea pot fi modulate în variantele: 50 Hz.în spectru 90-100 Hz: aici frecvenţa variazǎ liniar. 100 Hz. în final manual (frecvenţa constantǎ) 50 Hz. timp de 5 minute. 50-100 Hz. MAGNETODIAFLUX: acţioneazǎ asupra componentelor SNV şi pe diferite organe şi ţesuturi în funcţie de intensitate şi frecvenţǎ. crescǎtor şi apoi descrescǎtor. .pacienţii se aşeazǎ în DD cu extremitatea cefalicǎ spre polul nord. 6. O formulǎ recomandatǎ este prescrierea a 3 moduri succesive: introducere.dupǎ terminarea tratamentului bobinele se aşeazǎ pe pat. . metalice şi cu pace-maker.. .aparatele se amplaseazǎ şi se utilizeazǎ în cabinete separate de alte proceduri de electroterapie. efect asupra circulaţiei (pe fibrele musculare netede din pereţii vasculari) .

Fixarea electrozilor trebuie fǎcutǎ paralel cu suprafaţa totalǎ pentru a se realiza un câmp uniform de transmisie şi încǎlzire. distanţa electroizilor faţǎ de suprafaţa regiunii de tratat este la cei rigizi reglabilǎ cam 2-3 cm. patul sau scaunul pe care stǎ pacientul sǎ fie confecţionat din lemn. 000 oscilaţii/Sl vibraţiile mecanice pendulare reprezentând sunetul ce depǎşeşte aceastǎ limitǎ reprezentând ultrasunetul. aparatul trebuie sǎ aibǎ legǎturǎ cu pǎmântul pentru a putea lucra cu el. Frecvenţa undelor ultrasonore este foarte mare cuprinsǎ între 800-1000 Hz. UNDE SCURTE: fac parte din terapia cu înaltǎ frecvenţǎ. în sensul cǎ temperatura corpului rǎmâne ridicatǎ timp de 4872 de ore dupǎ procedurǎ. Electroizii pot fi rigici sau flexibili. Aplicarea UUS pe un corp produce un transfer de energie considerabil care se mǎsoarǎ în “W/cm” care defineşte intensitatea ultrasonorǎ constituind un parametru important în cadrul terapiei cu ultrasunete.7. raportul caloric al celorlalte procedee este adus prin intermediul învelişului corporal constituit de tegument. iar prin aceastǎ terapie se înţelege aplicarea terapeuticǎ a câmpului electric şi magnetic de înaltǎ frecvenţǎ şi a undelor electromagnetice cu frecvenţe peste 300 KHz. 8. 30 . pacientul trebuie sǎ fie relaxat. Diferenţa este urmǎtoarea: în timp ce curenţii de IF produc o încǎlzire tisularǎ profundǎ nemijlocitǎ. Aplicaţiile terapeutice cu înaltǎ frecvenţǎ au un efect permanent spre deosebire de celelalte metode fizioterapeutice. MODUL DE APLICARE A UNDELOR SCURTE: este cea mai veche procedurǎ. din domeniul terapiei cu curenţi de înaltǎ frecvenţǎ şi totodatǎ şi cea mai rǎspânditǎ. Propagarea UUS se face în linie dreaptǎ şi depinde de forma sursei de producere de cuplare în mediul în care se propagǎ şi de frecvenţǎ. TERAPIA CU ULTRASUNETE (UUS): Limita superioarǎ de percepere a sunetelor de cǎtre ureche este de 20. Se verificǎ ca toate cumutatoarele sǎ fie la 0. TEHNICA DE APLICARE: încǎperea trebuie sǎ prezinte un confort termic adecvat. La aceastǎ formǎ de terapie se produce o endotermie (cǎldura se formeazǎ în interiorul ţesuturilor organismului) spre deosebire de alte metode şi proceduri la care cǎldura este adusǎ corpului din mediul extern.

Se apasǎ comutatorul de pornire al aparatului. 9. Durata unei şedinţe este de 2-5 minute. circulare. Ochelarii protectori sunt obligatorii pentru asistent şi pacient. MASOTERAPIA Prin masaj se înţelege o succesiune de manipulǎri efectuate manual sau mecanic aplicate simptomatic pe suprafaţa corpului în scop terapeutic sau igienic. potrivim ceasul de semnalizare la timpul prescris de medic. Aparatele au programe alcǎtuite pe afecţiuni. Numǎrul şedinţelor 6-15 dupǎ caz. manuale la suprafaţa corpului în anumite regiuni ale corpului în funcţie de scopul urmǎrit şi starea organismului bolnavului. Masajul manual: se compune dintr-o succesiune de manipulǎri mecanice. ce utilizeazǎ radiaţia electromagneticǎ –înseamnǎ AMPLIFICAREA LUMINII PRIN EMISIE STIMULATĂ DE ROTAŢIE. lente. 31 . se unge zona de tratat cu soluţie de ulei de parafinǎ. laserul se aplicǎ pe punct. se lucreazǎ cu mişcǎri liniare. Pe mai multe tegumente nu poate depǎşi 15 minute. numǎrul şedinţelor nu trebuie sǎ depǎşeascǎ 20. Ritmul şedinţelor: ritmic sau la 2 zile. LASER-TERAPIA: este o metodǎ terapeuticǎ neinvazivǎ. Dupǎ terminarea tratamentului se aduc la 0 comutoarele şi se şterge tegumentul cu vatǎ şi alcool. Seria şedinţelor se poate repeta la 4 sau 6 sǎptǎmâni. efectul este comulativ. iar când iradierea se face pe suprafeţe mari se folosesc sonde speciale plasate la distanţǎ de cca 5-20 cm. se aplicǎ traducǎtorul pe zonǎ şi apoi se fixeazǎ intensitatea prescrisǎ de medic.

executând o compresiune în acelaşi timp.Masajul poate fi aplicat de medic. de preferat este ca aceastǎ banchetǎ sǎ fie rabatabilǎ. au fost imaginate diferite dispozitive automate pentru a executa: dispozitive de masaj vibrator. Aceastǎ mobilizare nu trebuie sǎ fie niciodatǎ dureroasǎ. Aceastǎ procedurǎ se aplicǎ bolnavului în mai multe feluri: cu palma întinsǎ puţin în serii de lovituri mici. Poate fi fǎcutǎ sub forma unei compresiuni ca o stoarcere. Fricţiunea: este o manevrǎ care se deosebeşte de netezire. fie în cadrul celorlalte manevre de masaj şi constǎ într-o serie de tremurǎturi rapide transmise tegumentului bolnavului printr-o succesiune de presiuni şi relaxǎri fǎrǎ ca mâna maseorului sǎ se desprindǎ de pe tegument. Se exercitǎ cu toatǎ palma sau cu pulpa degetelor sau cu trei degete. circulare sau spirale pentru suprafeţe mai mari. 2. Fricţiunea se face în general cu vârful degetelor executând concomitent cu presiunea respectivǎ mişcǎri longitudinale în cazul tegumentelor mai mici. un scaun cu 32 . însǎ mai puternicǎ. inele în degete. Netezirea sau efleurajul: este manevra cu care se începe şi se terminǎ întotdeauna un masaj şi este practic o atingere apǎsatǎ pe piele. 5. Manevra este asemǎnǎtoare cu efleurajul. 70 cm lǎţime. pe suprafeţele mai mari se aplicǎ palma în întregime. Tot în cadrul petrisajului intrǎ şi ciupirea efectuatǎ cu indexul şi policele. Mişcǎrile vibraţiei ale maseorului se fac din articulaţiile pumnului sau cotului mai rar din umǎr şi se executǎ cu policele. cu pumnul întredeschis fǎrǎ ca loviturile sǎ fie prea puternice. iar în cazul redorilor articulare trebuie aplicatǎ cu extremǎ prudenţǎ. Orice masaj trebuie sǎ fie urmat în mod obligatoriu de mobilizarea articulaţiei sau regiunii din vecinǎtatea zonelor masate. Baterea sau percuţia: constǎ în ciocǎnirea ţesuturilor cu ajutorul mâinilor a cǎror poziţie variazǎ de la caz la caz. Manevrele masajului: 1. Maseorul trebuie sǎ aibǎ o forţǎ muscularǎ puternicǎ. Masajul se executǎ într-o cabinǎ special amenajatǎ. mâna luând diferite forme în funcţie de regiunea care trebuie masatǎ. Se executǎ în sensul de întoarcere a sângelui. 4. bine încǎlzitǎ. unghii tǎiate scurt. masa vibratoare şi chiar acele vibratoare care se gǎsesc în comerţ. maseor sau cadru pregǎtit pentru aceasta. Petrisajul se face cu ajutorul pulpei degetelor. acoperitǎ cu o muşama. înainte şi dupǎ masaj mâinile spǎlate. mâini curate. Vibraţia presupune efort mare din partea maseorului. Frǎmântarea diferǎ în funcţie de regiunea unde este aplicatǎ. Vibraţia: poate fi executatǎ fie ca manevrǎ. cu dosul mâinii. deoarece mâna se deplaseazǎ relativ odatǎ cu tegumentul în limitele permise de elasticitatea tegumentarǎ. cu vârful degetelor. sǎ nu poarte în timpul efectuǎrii masajului ceas la mânǎ. cu partea cubitalǎ a mâini. Pentru efectuarea masajului avem nevoie de pat sau banchetǎ de cca 2 m lungime. 3. cu 2-3 degete sau chiar cu toatǎ palma. brǎţǎri.

relaxatǎ. nu trebuie sǎ depǎşeascǎ 60 min.speteazǎ scurtǎ pe care se efectueazǎ masajele cervicale şi ale coloanei dorsal superioare. Poziţia în timpul şedinţei a pacientului sǎ fie cât mai corectǎ. tamburel pentru maseor. Talcul se foloseşte pentru a aluneca mâna maseorului mai uşor. 33 . durata la masajul local poate fi 15-30 min. . pentru a nu deveni obositor atât pentru maseor cât şi pentru pacient. iar în situaţii speciale anumite creme sau loţiuni. pudrǎ de talc. iar cel general 50-60 min. .

2. B. Menţinerea şi corectarea posturilor şi aliniamentului corpului. cu şoldurile şi genunchii. Menţinerea supleţei articulare.Masa de lucru trebuie să fie la nivelul pieptului. Menţinerea unui bun tonus muscular al erectorilor paravertebrali ai trunchiului.Şedere pe scaun cu spătar înalt. Posturi corectoare: 34 . Deci. Se vor urmări prevenirea şi combaterea acestor deposturi prin: A. . 4. Obiectivele programului kinetic în spondilită sunt următoarele: 1. Menţinerea unei posturi şi a unui aliniament corect al corpului. . Adoptarea anumitor posturi în activităţile cotidiene: . realizând un contact permanent al spatelui cu spătarul până la spinele scapulare.Decubit dorsal pe pat tare. cele două concepte –“ menţinere” şi “corectare” – se asociază în diferite grade la acelaşi bolnav.În ortostatism se menţine o distanţă maximă între pube şi xifoid. perfect întinşi. În cazul în care deja s-au instalat deficitele morfofuncţionale caracteristice bolii la conceptul “menţinere” din cadrul obiectivelor menţionate mai sus se va adăuga şi acela de “corectare” a respectivelor deficite. cifoză dorsală. delordozare lombară. din momentul în care boala a depăşit stadiul de pelvisspondilită.KINETOTERAPIA Fiind o boală cu caracter evolutiv şi cu un înalt grad de invaliditate. bolnavul neîntrerupându-l. Odată acestea apărute. cu bascularea înainte a bazinului şi flexia şoldurilor. momentul începerii kinetoterapiei trebuie să fie cât mai precoce. Tendinţa bolii este de a determina flexie cervicală. cu sau fără înclinare laterală. fără pernă. Este deci evident că la spondilitic va predomina programul de kinetoprofilaxie primară şi secundară şi în mai mică măsură cel kinetoterapeutic sau de recuperare. Menţinerea volumelor respiratorii mobilizabile în limite cât mai normale. antebraţele pe masă –atitudine ce forţează menţinerea corectă a trunchiului. 1. programul kinetologic al spondiliticului se alcătuieşte pornind de la aceste obiective şi considerente. îmbinându-se astfel kinetoprofilaxia cu kinetologia de recuperare. De obicei. . indiferent de evoluţia bolii.Evitarea unei şederi îndelungate pe fotoliu sau pe scaun. Principiul de bază este să se încerce prevenirea sau limitarea anchilozelor şi devierilor coloanei şi/sau articulaţiilor rădăcinilor. . Un al doilea principiu este continuitatea absolută pe parcursul anilor a programului kinetic. 3. kinetoterapia este paliativă.

35 . pentru conştientizarea poziţiei coloanei. ”derulând” coloana de-a lungul zidului. se execută aplicări laterale ale trunchiului. mâna în axilă. . se caută realizarea contactului prin trei puncte. cu o perniţă sub coloana dorsală cu mâinile sub ceafă – coatele să atingă patul. Exerciţiul 2 – în şezând. mâinile la ceafă.Şezând călare pe banca de gimnastică. în acest fel se întind pectoralii şi se mobilizează şi articulaţiile sternocostale. şi revine cu expiraţie. bazinul fixat la masă printr-o chingă: se ridică braţele pe lângă cap cu inspir. . pe o durată de 15-20 minute. cu spatele la zid. nasul la sol. ca mai sus. ..Decubit ventral cu pernă sub piept. se lordozează. fiind întrerupte dacă durerea devine prea intensă. Exerciţiul 3 – din poziţia “patrupedă”. .Şezând călare pe o banchetă. . cu braţele flectrate. cu genunchii flectaţi la 90°.Din genunchi. după care se reface. Exerciţii corectoare şi de conştientizare poziţională: Exerciţiul 1 – în ortostatism.Din poziţia “patrupedă” se ridică întins câte un membru inferior executând o extensie în şold şi lombă. saci de nisip pe coloana dorsală şi pe bazin. rotind trunchiul şi după mână. perniţă sub frunte. 2. cu călcâiele la 15 cm de zid: se ia contact cu sacrul pe zid. .Din aceeaşi poziţie “patrupedă” se duce un braţ spre zenit.În decubit dorsal. cu mâinile la ceafă trase înapoi: se inspiră.Decubit dorsal cu o perniţă sub coloana toracală. Menţinerea şi corectarea supleţei articulare Se urmăreşte creşterea amplitudinii mişcărilor cervico-dorso-lombare şi ale articulaţiilor rădăcinilor prin executarea acestor exerciţii: . se “rupe” poziţia. braţul ridicat pe lângă cap: se fac aplecări laterale ale trunchiului.Într-un genunchi. C. celălalt întins în lateral. .Decubit dorsal fără pernă sub cap. se fac rotaţii de trunchi stâng-drept cu braţele la orizontală. apoi cu omoplaţii. Posturile se execută de 2-4 ori pe zi. . . apoi se cifozează coloana.Decubit ventral în sprijin pe antebraţe (poziţia “sfinxului”) . doi saci de nisip de 2 kg pe faţa anterioară a umerilor şi pe genunchi. apoi cu occiputul.

concomitent cu membrul inferior opus. o bară la perete –puţin peste nivelul apei –flutoare pentru mâini şi picioare. Exerciţiile sunt selectate dintre cele aplicate şi în sala de gimnastică. 3.În decubit ventral. se execută o serie de mişcări din coloana cervicală: flexie-extensie. cu coatele extinse. braţele “în cruce”.În decubit ventral. Numai în cazurile în care procesele anchilozice toracice sunt terminate. circumducţii.Idem. când prinderea coloanei dorsale şi a articulaţiilor costovertebrale nu este un fapt împlinit. membrele superioare. gimnastica respiratorie toracică nu. decubitul dorsal sau ventral pe brancardă înclinată. baschet (trasul la coş) . ”fluture”. Menţinerea şi corectarea tonusului muscular Obiectivul principal al acestor exerciţii este tonifierea în primul rând a musculaturii erectoare a trunchiului şi a musculaturii abdominale.Din poziţia şezând. . Posturile de start vor fi: plutirea ventrală. ”delfin”) . se indică polo. Pe măsură ce funcţia toracelui şi mecanica ventilatorie scade. craul. flexiiextensii pe diagonalele de 45°. se va pune accentul pe gimnastica respiratorie corectivă şi pe reeducarea respiraţiei toracice. fără să se abandoneze. Hidrokinetoterapia este deosebit de utilă în spondilită. se duc înspre duşumea şi oblic în sus pe lângă cap. putând fi aplicată chiar în puseul acut inflamator şi. 4. Pentru executarea exerciţiilor. se balansează stânga-dreapta. în final. Menţinerea şi creşterea volumelor respiratorii mobilizabile În stadiile preanchilozice. înotul în plutire ventrală va încheia programul.În decubit ventral. în afară de înot (bras. continuată tot mai intensiv odată cu diminuarea acestuia. . însă exerciţiile destinate respiraţiei toracice. .În decubit ventral. 36 . badminton. . apoi mâinile cu gantere se aduc la piept. Sporturile sunt permise şi indicate în spondilită.. rotaţii stângă-dreaptă. forfecarea membrelor inferioare şi/sau ridicări ale membrelor inferioare cu genunchii întinşi.şi mai are rostul. ortostatismul lângă peretele bazinului. handbal. tenis de câmp. cu bazinul pe marginea mesei. bineînţeles. se ridică un braţ la orizontală. se începe reeducarea respiraţiei abdominale. Durata programului este de 20-40 minute. lateralitate stângă-dreaptă. . Pentru asuplizarea coloanei se indică de asemenea exerciţiile în apă-hidrokinetoterapia. în apă sunt necesare: o brancardă imersată şi înclinată. ca şi din cea “patrupedă”. dar adaptate mediului acvatic. membrele inferioare atârnând: se fac extensii de şold cu genunchii întinşi. volei.

brusc. se contractă abdominalii. genunchii flectaţi la 90°. Exerciţiul 5-Decubit dorsal. Exerciţiul 3-Ca la exerciţiul 2. cu genunchii mult îndepărtaţi: se apleacă cu mâinile înainte. cu mâinile sub cap: se trage un genunchi la piept cât mai mult. Se realizează programe care asociază ventilaţia mecanică asistată cu sisteme dirijate şi de aspiraţie. apoi ambii genunchi concomitent. încercând atingerea lui cu fruntea. se revine. 37 . PROGRAMUL WILLIAMS Cuprinde următoarele exerciţii: Exerciţiul 1-Decubit dorsal: se flectează şi se extind genunchii. apoi celălalt. Exerciţiul 4-Decubit dorsal. programele se pot desfăşura în sală sau folosind o asociere de lucru la sală şi de hidrokinetoterapie pentru reechilibrarea musculaturii respiratorii. exerciţii de vorbire. Exerciţiul 2-Decubit dorsal: se trage cu mâinile un genunchi la piept. cu braţele ridicate pe lângă cap în sus. şi în unele cazuri aerosoloterapia. se procedează apoi la fel cu celălalt genunchi. intermitentă. exerciţii de antrenare a tusei.În programele de kinetoterapie se urmăreşte ritmul şi cadenţa. naso-bucal lent. oxigenoterapia şi respiraţia în presiune pozitivă. Pacienţii pot beneficia şi de cura balneară în staţiuni cu profil. apoi se repetă. Exerciţiul 6-În şezând pe un scaun. apoi se repetă. rapid. tălpile pe pat: se împinge lomba spre pat. se menţine această aplecare 4-5 secunde. în inspir şi expir. dar concomitent cu ambii genunchi. astfel încât să atingă solul de sub scaun. în diverse situaţii respiratorii. se saltă uşor sacrul de pe pat. se revine.

cu genunchiul perfect întins. apoi se inversează. în partea a II-a a stadiului subacut. apoi spre stânga. Exerciţiul 9-Decubit dorsal: se ridică alternativ câte un membru inferior cât mai sus. Primele 6 exerciţii se execută în faza I de 3-5 ori. până ating patul. până se atinge cu genunchiul drept patul. tălpile pe pat: se apleacă ambii genunchi spre dreapta. programul repetându-se de 2-3 ori /zi. Exerciţiul 8-Decubit dorsal: călcâiul drept se aşează pe genunchiul stâng: se execută o abducţie cât mai internă a şoldului drept. După circa 2 săptămâni.Exerciţiul 7-Decubit dorsal. 38 . cu genunchii flectaţi. adăugânduli-se cele din faza I. exerciţiile devin mai complexe.

39 .

(2009) şi şold dr..SSZ 2 cp. C. A.nesemnificative Antecedente personale patologice: ..corespunzǎtoare .gonalgii stg ...fumǎtor ~18 ani-10 ţig. 2010) 3. în Spitalul Judetean de Urgentă Constanta toti având diagnosticul de Spondilită ankilozantă PREZENTARE DE CAZ NUME ŞI PRENUME: M. VARSTA: 52 ani SEX: M PROFESIE: brutar LOCALITATE: CRAIOVA DIAGNOSTIC LA INTERNARE: 1... P. FORMĂ MIXTĂ.brutar (stat mult în picioare) • Tratament anterior internǎri: .coxalgii bilaterale ANAMNEZĂ: • • Antecedente heredocolaterale: . diagnostic la 25 de ani (urmeazǎ tratament de fond cu SSZ) şi PTC şold stg.N. ŞOLD BILATERAL MOTIVUL INTERNĂRII: . A. COXITĂ BILATERALĂ OPERATĂ (2009. T... FUNCŢIONAL IV 2.S. STD. însoţite de redoare matinalǎ (>1h) .CAPITOLUL IV MATERIAL SI METODĂ Am luat în studiu 30 de pacienti internati în perioada . (2010) • Condiţii de viaţǎ şi muncǎ: .consumǎ cafea 2/zi .. S. /zi . /zi+AINS ISTORICUL BOLII: 40 ..rahialgii la nivelul coloanei CDL iradiate pe fese..

examen clinic pe aparate şi sisteme în limite normale EXAMEN DE SPECIALITATE: . MGT) simptomatologia se amelioreazǎ uşor EVOLUTIA PARAMETRILOR LA NIVELUL COLOANEI CERVICALE SI LA NIVELUL SOLDULUI Segment investigat Flexia Coloana cervicala la Menton stern 8 cm internare Cooana cervicală la Menton stern 7 cm externare 41 Extensia 5° 7° Rotatia 40° 40° Laser paravertebral C-D bilateral program 0729/0730+genunchi stg. 20` REZULTATE: În urma tratamentului fizical (HOI. ext. RE=5-10° A°. 0853.Pacient cu S. sensibilitate la palpare faţa internǎ şi externǎ genunchi . se interneazǎ pentru rahialgii la nivelul coloanei CDL iradiate pe fese însoţite de redoare matinalǎ (>1h) . =F dr. menton stern=8 cm. respiraţie de tip abdominal . colaborant . . diagnosticat la 25 ani (urmeazǎ tratament de fond cu SSZ) şi PTC şold stg. (2009) şi şold dr.pacient conştient.mobilitatea coloanei C = gât fixat în anteflexie. rot. cu tendinţǎ la cifozǎ L . masaj.paravertebral L bilateral MGT cu program 0055 aplicǎ S 60 zona lombarǎ şi S 30 genunchi bilateral. laser. RI=5-10°. =5°.articulaţia genunchiului stg F=100°. F stg=70°. A. 0703/0704 5. =40° . OTT=30/30 cm. aplicaţie tetrapolarǎ program . =80°. şoc rutulian prezent. UUS. RI=0° . genunchi mǎrit de volum. semne inflamatorii locale prezente.MI=flexum de şold bilateral în ortostatism artic. program Helioterapie marinǎ Masaj decontracturant+tonifierea coapsei coloanei CDL. (2010) . 2. CI. EXAMEN CLINIC GENERAL: . 6.IDS=rotulian . I cirtometric=1 cm. CF bilat. gonalgii stg şi coxalgii bilaterale. 20` 4. 3.ROT=simetrice MIJLOACELE TRATAMENTULUI: 1. RE=5-10°. 15` Curent interferenţial paravertebral D-L transversal.I Schober= 10/11 cm. UUS-paravertebral CD bilateral . IL= 5°.cifozǎ D accentuatǎ.

aport hidric corespunzǎtor (minim 2 l de lichide/zi) scǎdere în greutate. . chiar sub greutatea idealǎ.Articulatia coxofemurală internare Articulatia coxofemurală externare la Dreapta 80° la Stânga 70° Rotatia dreapta 5° externă Rotatia externă stânga 5° Dreapta 85° Stânga 75° Rotatia dreapta 10 ° Rotatia externă stânga 10° externă RECOMANDĂRI LA EXTERNARE: -Regim igieno-dietetic. cu control periodic al probelor inflamatorii. efortul fizic.Va evita curenţi de aer reci. 42 . bogat în fibre vegetale. reumatolog. urcatul şi coborâtul scǎrilor. . mersul pe teren accidentat. în special în flexie. ridicarea şi purtarea de greutǎţi. .Control periodic prin medicul de familie. poziţiile vertebrale monotone prelungite. internist. ortostatismul prelungit.Va continua la domiciliu programul de kinetoterapie şi va respecta regulile de igienǎ ale coloanei vertebrale iniţiate şi învǎţate pe parcursul internǎrii. stresul psihic. expuneri la frig. . umezealǎ.Va repeta peste 6 luni sau cel puţin anual tratament recuperator.

Am luat astfel în calcul distributia pe sexe a suferintei Stiind că durerea este cel mai frecvent simptom al acestei suferinte am evaluat durerea prin intermediul indicelui VAS.Din cei 30 de pacienti luati în studiu 18 au fost din mediu urban si 12 din mediul rural Distributiain functie de m ediul de provenienta 12 rural urban 18 Din datele de specialitate reiese că cei mai afectati sunt bărbatii. 43 .

Evolutia VAS înainte si după tratament Din cele 30 de cazuri luate în studiu 20 au prezentat afectare la nivelul coloanei cervicale Evolutia mobilitătii la nivelul coloanei cervicale înainte si după tratament la cele 19 de cazuri care au prezentat afectare cervicală Situatia mobilitătii articulare înainte de tratament 44 .

45 .Situatia mobilitătii articulare după tratament Din cele 30 de cazuri luate în studiu 14 au prezentat afectare la nivelul coloanei lombare astfel că am luat în studiu indicele schober înainte si după tratament.

Din cele 30 de cazuri care au prezentat suferinta 9 au avut afectare si la nivelul soldurilor 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 F H CF 30 15 10 30 15 10 65 60 65 60 80 75 80 75 80 75 60 50 60 50 65 60 80 75 30 25 15 10 25 10 5 30 30 30 15 10 35 10 5 10 5 10 5 15 10 extens ias old la interna re extens ias old la externa re a bduc tia s old la interna re a bduc tia s old la externa re AE S T F T G U LP C T VU 46 .

CONCLUZII Pentru a monitoriza eficienţa tratamentului de recuperare fizical-kinetic la pacienţii cu S.Eficienţa terapiei recuperǎrii a fost evoluatǎ prin prisma ameliorǎrii mobilitǎţii articulare la nivelul coloanei vertebrale cervicodorso-lombare şi al articulaţiilor. În urma tratamentului de recuperare am concluzionat: 1. Limitarea redorii4.A. Ameliorarea durerilor – 2. Menţinerea unei bune ventilaţii toracice 47 . Scăderea procesului inflamator – 3. este necesarǎ o evaluare iniţialǎ complexǎ sub aspect clinico-funcţional şi biologic.realizatǎ cu ajutorul unor parametrii cu impact asupra calitǎţii vieţii.ameliorarea statusului funcţional şi reducerea durerii.prin scǎderea activitǎţii bolii.

1982 48 . AL. Editura Ştiinţifică. Editura Medicală. STOIA I. . DUŢU. 1987 7. BOLOŞIU H. T. Balneo şi Recuperare Medicalǎ nr.“Medicina pentru familie”. PAPILIAN V. Rev.Napoca 1978 4. medical de balneo-climatologie”. ADRIANA SARAH NICA-“Recuperare medicalǎ”. Editura Medicalǎ.“Kinetologia profilacticǎ. ŞUŢEANU. Editura Dacia Cluj. Bucureşti. SBENGHE – “Recuperare medicală a scheletelor post traumatice ale membrelor”. T. Bucureşti 1982 3. MARIAN MOANGĂ-“Clinica şi tratamentul boliilor reumatice”. – “Dicţionar enciclopedic. Editura Medicalǎ. MARIN VOICULESCU.“Concepţii etiopatogenice în durerile reumasismale”. 2-1996 6. BERLESCU E. MIOARA BANCIU. Editura Medicalǎ. Bucureşti 2004 2. Bucureşti 1975 5. . terapeuticǎ şi de recuperare”. 1. STOICESCU M. Editura Universitarǎ Carol Davila. Editura Medicalǎ.BIBLIOGRAFIE 1. Bucureşti 1986 9. . Bucureşti.“Reumatologie clinicǎ”. SBENGHE. VICTORIA IONESCU-BLAJA. Editura Didacticǎ şi Pedagogicǎ. 1981 10. Aparatul locomotor”.“Ghid practic de reumatologie”. ŞT.“Anatomia omului. Bucureşti 1977 8. . D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful