You are on page 1of 8

Chem.

1AExam1PracticeProblems:Thisisnota"practicetest",thesearesamplequestionsthatwillverifyyourreadinesstotakethe
exam.Ifyoucancompletetheseproblemswithouthelpfromyourtextandnotes,thenyouarelikelyreadytotaketheexam.The
problemsinthesetareNOTtheexamquestions,howevertheareverysimilarincontextanddifficlty.
1) Aphysicalchange
A) occurswhenpropaneisburnedforheat.
B) occurswhenironrusts.
C) occurswhenglucoseisconvertedintoenergywithinyourcells.
D) occurswhensugarisheatedintocaramel.
E) occurswhenwaterisevaporated.
2) Howmanysignificantfiguresareinthemeasurement,0.0005890g?
A) 4
B) 8
C) 6

D) 7

E) 5

3) Whatanswershouldbereported,withthecorrectnumberofsignificantfigures,forthefollowingcalculation?
(433.621333.9)11.900
A) 1.18710 3
B) 1.1868103
C) 1.1868010 3
D) 1.19103
E) 1.186799103
4) Whatdoesitmeantobeanexactnumber?Giveanexampleofanexactnumber.
5) Whatisthevolume(incm 3)ofa63.4gpieceofmetalwithadensityof12.86g/cm3?
A) .425
B) 19.5
C) 6.65
D) 4.93
E) noneoftheabove
6) If1.4%ofthemassofahumanbodyiscalcium,howmanykilogramsofcalciumarethereina 185poundman?
A) 5.7kgCa
B) 1.2kgCa
C) 5.7102kg
D) 1.2102 kgCa
7) Afishingboataccidentallyspills3.0barrelsofdieseloilintotheocean.Eachbarrelcontains42gallons.Iftheoilfilmon
theoceanis2.5102 nmthick,howmanysquaremeterswilltheoilslickcover?
A) 1.9106m2
B) 1.9103 m2
C) 1.9107m2
D) noneofthese
8) Howmanyprotons(p)andneutrons(n)areinanatomof
A) 90p,38n

B) 38p,52 n

90
Sr?
38

C) 38 p,90 n

9) Whatdoes"X"representinthefollowingsymbol?
235
X
92
A) copper
B) niobium

C) tin

D) uranium

D) 52p,38 n

E) palladium

10) Whichofthefollowingrepresentisotopes?
A:

32
X
15

A) CandD

B:

32
X
16

C:

31
X
15

D:

B) AandD

34
X
17

C) AandC

D) AandB

11) Calculatetheatomicmassofsilverifsilverhas2naturallyoccurringisotopeswiththefollowingmassesandnatural
abundances:
Ag107
Ag109

106.90509amu
108.90476amu

A) 108.00amu

51.84%
48.46%

B) 107.79amu

C) 108.32amu

12) Howmanyelectronsareintheion,Cu2+?
A) 27
B) 64

D) 108.19amu

C) 31

13) Whatmass(inkg)does5.84molesoftitanium(Ti)have?
C) 0.280kg
A) 0.352kg
B) 0.632kg

E) 107.90amu

D) 29

D) 0.122kg

E) 0.820kg

14) Acovalentbondisbestdescribedas
A) abondbetweentwopolyatomicions.
B) thetransferofelectrons.
C) abondbetweenametalandapolyatomicion.
D) thesharingofelectronsbetweenatoms.
E) abondbetweenametalandanonmetal.
15) Identifythecompoundwithionicbonds.
A) H2O
B) Ne

C) KBr

D) CO

E) O2

16) Identifythecompoundwithcovalentbonds.
A) KBr
B) CH4

C) NaCl

D) Ne

E) Mg

17) WhatistheempiricalformulaforC 4 H10O 2?


A) CHO2
B) C2H5 O

C) CH2 O

D) CHO

E) C2 H4O

18) GivethenameforSnO.
A) tin(III)oxide

B) tin(II)oxide

19) Writetheformulaforstrontiumnitride.
A) Sr(NO 3)2
B) Sr 3N2

C) tin(IV)oxide

C) SrN

D) tin(I)oxide

D) Sr 2N3

E) Sr(NO 2)2

20) DeterminethenameforTiCO 3.Rememberthattitaniumformsseveralions.


A) titanium(II)carbonate
B) titanium(II)carbonite
C) titaniumcarbonite
D) titaniumcarbide
E) titanium(I)carbonate
21) DeterminethenameforCoCl26H2 O.RememberthatCoformsseveralions.
A) cobalt(II)chlorideheptahydrate
B) cobalt(I)chloride
C) cobalt(I)chlorideheptahydrate
D) cobalt(II)chloridehexahydrate
E) cobaltchloridehydrate
22) WhatisthechargeontheCrionsinCr 2O 3?
A) 1+
B) 2

C) 2+

D) 3+

23) WritethenameforFeS.
A) iron(I)sulfide

B) iron(I)sulfate

C) ironsulfide

24) Writetheformulaforcopper(II)sulfatepentahydrate.
A) Cu2SO 3H5
B) CuS5H2 O
C) Cu2SH2O

D) iron(II)sulfate

E) iron(II)sulfide

D) CuSO4 5H2O

E) (CuSO4)5

D) 21.38%

E) 28.12%

25) DeterminethenameforH 2 CO 3.
A) carbonousacid
B) hydrocarbonicacid
C) dihydrogencarbonate
D) hydrocarbideacid
E) carbonicacid
26) DeterminethenameforaqueousHBr.
A) hydrobromousacid
B) hydrogenbromate
C) hydrobromicacid
D) bromicacid
E) bromousacid
27) GivethenameforH 2SO 4.
A) persulfuricacid
B) sulfuricacid
C) sulfurousacid
D) hyposulfurousacid
E) persulfurousacid
28) DeterminethenameforN 2 O5 .
A) nitrogenoxide
B) dinitrogenpentoxide
C) nitrogen(IV)oxide
D) nitrogen(II)oxide
E) nitrogentetroxide
29) CalculatethemasspercentcompositionofsulfurinAl 2 (SO 4 )3.
A) 35.97%
B) 9.372%
C) 42.73%

30) Howmanyatomsofoxygenarecontainedin47.6gofAl 2(CO 3 )3?ThemolarmassofAl 2(CO 3 )3 is233.99g/mol.


A) 3.681023Oatoms
B) 1.231023Oatoms
C) 1.101024Oatoms
D) 2.871025Oatoms
E) 2.961024Oatoms
31) HowmanySO3 ionsarecontainedin99.6mgofNa 2 SO3 ?ThemolarmassofNa 2 SO3 is126.05g/mol.
A) 2.101021SO 3ions
B) 4.761020SO 3ions
C) 1.521027SO 3ions
D) 9.521020SO 3ions
E) 1.051021SO 3ions

32) Determinethemolecularformulaofacompoundthathasamolarmassof92.0g/molandanempiricalformulaofNO 2 .
A) NO2
B) N2 O3
C) N3O 6
D) N2 O4
E) N2O 5
33) Determinetheempiricalformulaforacompoundthatis36.86%Nand63.14%Obymass.
A) N2O 3
B) N2 O
C) NO
D) NO2

E) NO3

34) Writeabalancedequationtoshowthereactionofgaseousethanewithgaseousoxygentoformcarbonmonoxidegas
andwatervapor.
A) 2CH 3 (g)+5O (g)2CO(g)+3H2 O(g)
B) 2C 2 H6(g)+7O 2 (g)4CO2(g)+6H2O(g)
C) C2 H6(g)+7O (g)2CO2 (g)+3H2 O(g)
D) C2 H6(g)+5O (g)2CO(g)+3H2O(g)
E) 2C 2 H6(g)+5O 2 (g)4CO(g)+6H2 O(g)
35) Balancethefollowingequation.
_____C10H12+_____O2 _____H2 O+_____CO 2
36) Methaneandoxygenreacttoformcarbondioxideandwater.Whatmassofwaterisformedif 0.80gofmethanereacts
with3.2gofoxygentoproduce2.2gofcarbondioxide?
A) 4.0g
B) 1.8g
C) 3.7 g
D) 2.2g
37) Combustionanalysisof1.200gofanunknowncompoundcontainingcarbon,hydrogen,andoxygenproduced 2.086 gof
CO 2 and1.134gofH2O.Whatistheempiricalformulaofthecompound?
A) C3 H8O 2
B) C2H5 O2
C) C2 H5O
D) C2H10O3
38) Nitrogendioxidereactswithwatertoformnitricacidandnitrigenmonoxide.HowmanymolesofNOareformedfrom
8.44molesofNO 2 ifthereisexcessmolesofwaterpresent?
A) 1.83molesNO
B) 2.81molesNO
C) 25.3molesNO
D) 5.63molesNO
E) 8.44molesNO
39) Howmanymolesofnitrogenareformedwhen58.6gofpotassiumnitratedecomposestoformpotassiumoxide,
molecularnitrogenandmolecularoxygen?Themolarmassofpotassiumnitrateisis101.11g/mol.
A) 0.290molN2
B) 0.724molN2
C) 0.580molN2
D) 18.5molN 2
E) 1.73molN 2
40) Twosamplesofcalciumfluoridearedecomposedintotheirconstituentelements.Thefirstsampleproduced0.154gof
calciumand0.146goffluorine.Ifthesecondsampleproduced294mgoffluorine,howmanygofcalciumwereformed?
A) 2.80102 g
B) 3.0910 2g
C) 0.280g
D) 0.309g
E) 3.13g
41) Nitrogendioxidereactswithwatertoformnitricacidandnitrigenmonoxide.Howmanygramsofwaterarerequiredto
form75.9gofHNO 3?AssumethatthereisexcessNO 2present.
A) 21.7gH2 O
B) 26.5gH2O
C) 43.4gH2 O
D) 10.9gH2O
E) 38.0gH2 O
42) Carbonicacidcanformwaterandcarbondioxideuponheating.Howmuchcarbondioxideisformedfrom6.20gof
carbonicacid?
H2CO 3 H2O+CO 2
A) 4.40g

B) 8.80g

C) 6.20g

D) 2.20g

43) Givethepercentyieldwhen28.16gofCO 2 areformedfromthecombustionof4.000molesofC 8 H18with4.000moles


ofO2 .
A) 25.00%
B) 12.50%
C) 20.00%
D) 50.00%
44) Lithiumandnitrogenreactinacombinationreactiontoproducelithiumnitride:Inaparticularexperiment, 3.50g
samplesofeachreagentarereacted.Thetheoreticalyieldoflithiumnitrideis__________g.
A) 17.6
B) 8.7
C) 5.85
D) 2.93
E) 3.52
45) Whichofthefollowingsolutionswillhavethehighestconcentrationofchlorideions?
A) 0.10Msodiumchloride
B) 0.05Mcalciumchloride
C) 0.10Mmagnesiumchloride
D) 0.10Maluminiumchloride
E) Allofthesesolutionshavethesameconcentrationofchlorideions.
46) Howmanylitersofa0.0550MKClsolutioncontain0.163molesofKCl?
A) 2.96L
B) 1.48L
C) 3.37L

D) 1.12L

E) 8.97L

47) Determinethemolarityofasolutionformedbydissolving468mgofMgI 2 inenoughwatertoyield50.0mLofsolution.


A) 0.0107M
B) 0.0337M
C) 0.0297M
D) 0.0651M
E) 0.0936M
48) Howmanymillilitersofa0.266MLiNO 3solutionarerequiredtomake150.0mLof0.075MLiNO 3 solution?
A) 23.6mL
B) 18.8mL
C) 35.1mL
D) 42.3mL
E) 53.2mL
49) Asolutionispreparedbymixing50.0mLof0.100MHCland10.0 mLof0.200MNaCl.Whatisthemolarityofchloride
ioninthissolution?
A) 0.117
B) 3.50
C) 0.0500
D) 8.57
E) 0.183
50) Accordingtothefollowingreaction,whatmassofPbCl 2 canformfrom235mLof0.110MKClsolution?Assumethat
thereisexcessPb(NO 3)2 .
2KCl(aq)+Pb(NO3 )2(aq)PbCl2(s)+2KNO 3(aq)
A) 3.59g

B) 5.94g

C) 1.80g

D) 7.19g

E) 1.30g

51) Whatvolumeof0.305MAgNO 3 isrequiredtoreactexactlywith155.0mLof0.274MNa 2 SO4 solution?


A) 345mL
B) 139mL
C) 173mL
D) 278mL
E) 581mL
52) WhichofthefollowingisNOTastrongelectrolyte?
A) NaC 2H3 O2
B) LiOH
C) MgCO3
53) Identifysugar.
A) weakelectrolyte,weakacid
B) nonelectrolyte
C) weakelectrolyte,strongacid
D) strongelectrolyte,weakacid
E) strongelectrolyte,strongacid

D) Li2 SO4

E) CaCl2

54) Whichofthefollowingsolutionswillhavethehighestelectricalconductivity?
A) 0.10Msodiumiodide
B) 0.10Mlithiumbromide
C) 0.050Mammoniumchloride
D) 0.045Maluminumsulfate
E) 0.10Mpotassiumfluoride
55) Howmanyofthefollowingcompoundsareinsoluble inwater?
potassiumacetate
A) 3

calciumsulfate strontiumsulfide aluminumphosphate


B) 1

C) 4

D) 0

E) 2

56) Whichofthefollowingpairsofaqueoussolutionswillformaprecipitatewhenmixed?
A) Hg2(NO3)2 +LiI
B) NaCl+Li3 PO4
C) AgC2 H3O 2+Cu(NO3)2
D) NH 4 NO3 +Li2 CO 3
E) Noneoftheabovesolutionpairswillproduceaprecipitate.
57) Identifythespectatorionsinthefollowingmolecularequation.
KBr(aq)+AgNO 3(aq)AgBr(s)+KNO3(aq)
A) K+andNO3
B) K+andBr
C) Ag+andBr
D) Ag+andNO3
E) Therearenospectatorionsinthisreaction.
58) WhatreagentcouldnotbeusedtoseparateBr fromCO 3 2 whenaddedtoanaqueoussolutioncontainingboth?
A) Ca(NO3)2 (aq)
B) AgNO 3 (aq)
C) Fe(NO3 )2(aq)
D) Cu(NO3)2 (aq)
59) Givethecompleteionicequationforthereaction(ifany)thatoccurswhenaqueoussolutionsofMgSO 3 andHIare
mixed.
A) Mg2+(aq)+2I(aq)MgI2 (s)
B) 2H+(aq)+SO32 (aq)+Mg 2+(aq)+2I(aq)H2SO 3(s)+MgI2 (aq)
C) 2H+(aq)+SO32 (aq)H2 SO3 (s)
D) 2H+(aq)+SO32 (aq)H2 O(l)+SO2(g)
E) Noreactionoccurs.
60) Identifythepolyproticacid.
A) H2SO 4
B) HCl

C) Li(OH)2

61) Whichofthefollowingisanoxidationreductionreaction?
A) Pb(C2H3 O2 )2(aq)+2NaCl(aq)PbCl 2 (s)+2NaC 2 H3O 2(aq)
B) Mg(s)+2HCl(aq)MgCl2(aq)+H 2 (g)
C) NaI(aq)+AgNO3(aq)AgI(s)+NaNO 3(aq)
D) HCl(aq)+LiOH(aq)LiCl(aq)+H2 O(l)
E) Alloftheaboveareoxidationreductionreactions.

D) NaOH

E) NaCl

62) DeterminetheoxidationstateofSinMgSO 4 .
A) 2
B) +2

C) 4

D) +4

E) +6

Mg(s)+2HCl(aq)MgCl2(aq)+H 2 (g)
B) +1
C) 2

D) +2

E) 1

D) Li

E) Fe

63) IdentifytheoxidationstateofHinH 2(g).

A) 0

64) Whatelementisundergoingoxidation(ifany)inthefollowingreaction?
Zn(s)+2AgNO 3(aq)Zn(NO 3)2 (aq)+2Ag(s)
A) N
B) Zn
C) O
D) Ag
E) Thisisnotanoxidationreductionreaction.
65) Determinethereducingagentinthefollowingreaction.
2Li(s)+Fe(C 2H3 O2 )2(aq)2LiC 2H3 O2 (aq)+Fe(s)
A) H

B) O

C) C

66) WhatistheconcentrationofFeCl 3 inasolutionpreparedbydissolving20.0gofFeCl3 inenoughwatertomake275mL


ofsolution?
A) 2.23103M
B) 0.448 M
C) 4.48104M
D) 2.23 M
67) Whatistheconcentration(M)ofsodiumionsin4.57Lofa.398 MNa 3Psolution?
68) AFeCl3solutionis0.175M.HowmanymLofa0.175MFeCl 3 solutionareneededtomake450.mLofasolutionthatis
0.300MinCl ion?
A) 257mL
B) 771mL
C) 0.771mL
D) Itisnotpossibletomakeamoreconcentratedsolutionfromalessconcentratedsolution.
69) When31.2mLof0.500MAgNO3isaddedto25.0 mLof0.300MNH 4Cl,howmanygramsofAgClareformed?
A) 2.24g

B) 1.07g

C) 6.44 g

D) 3.31 g

70) Howmanymillilitersof0.550Mhydriodicacidareneededtoreactwith 15.00mLof0.217MCsOH?


A) 38.0mL

B) 0.169 mL

C) 0.0263 mL

D) 5.92 mL

71) Thetitrationof80.0mLofanunknownconcentrationH 3 PO4 solutionrequires126mLof0.218MKOHsolution.Whatis


theconcentrationoftheH 3PO4solution(inM)?
A) 0.138M
B) 0.0461M
C) 1.03M
D) 0.114M
E) 0.343M

AnswerKey
Testname:EX1PRACTICEPROBSS12

E
A
D
Anexactnumberhas
aninfinitenumberof
significantfigureseven
thoughwetypically
don'twritemanyof
themout.Ifthereare
26peopleina
classroom,thereare
exactly26.00000....
peopleinthatroom.
Thereisnopossibility
ofahalfperson,sothis
isanexactwhole
numberwithno
ambiguity.
5) D
6) B
7) A
8) B
9) D
10) C
11) D
12) A
13) C
14) D
15) C
16) B
17) B
18) B
19) B
20) A
21) D
22) D
23) E
24) D
25) E
26) C
27) B
28) B
29) E
30) C
31) B
32) D
33) A
34) E
35) C10H12+13O 2
6H2O+10
CO 2
36) B
37) A
38) B
39) A
40) D
1)
2)
3)
4)

41) D
42) A
43) A
44) C
45) D
46) A
47) B
48) D
49) A
50) A
51) D
52) C
53) B
54) D
55) E
56) A
57) A
58) B
59) D
60) A
61) B
62) E
63) A
64) B
65) D
66) B
67) 1.19
68) A
69) B
70) D
71) D