DOMAĆA VIŠNJEVAČA, ORAHOVAČA I DRENJINOVAČA Ne postoji neki poseban recept, što bi se reklo, sve se to radi “od oka”.

Obično se pravi sa komovicom. Veoma je važno da plodovi voda budu zdravi. Kod orahovače stavljaju se baš mladi sitni oraščidi, veličine koliko da mogu da se provuku kroz grlid staklene flaše. Inače je kod svih isti postupak: vode se stavi u staklenu flašu otprilike za “tri prsta”, onda se preko sipa kristal šeder da prekrije vode i na kraju se nalije rakijom. Dobro se zatvori i ostavi da stoji na suncu 40-45 dana. Povremeno se flaša okrene i promudka, da bi se šeder rastopio. Može da se posle procedi, ali nije obavezno, vode može i da ostane u flaši. DALMATINSKA ORAHOVAČA ILI ORAHOVICA Važno je držati se par pravila, da bi pide bilo sjajno: 1. Nabaviti dobru, čistu lozovaču. Ukoliko to ne uspete, možete koristiti i dobru votku, nikako ne šljivovicu. 2. Orahe brati u periodu kraj maja/početak juna, jer posle ne valjaju. 3. Procediti na vreme, posle 40 dana stajanja na suncu Potrebno: 1 lit lozove rakije 10 zelenih orahčida, prečnika 1,5 – 2 cm 1 pomorandža 1 limun po prstohvat trava: - pelin - iva - kadulja ( žalfija ) prstohvat klinčida pola narendanog muškatnog orahčida šipka vanile drvce cimeta šeder Ukoliko ne možete nabaviti šipke vanile i cimeta, mogu poslužiti i kesice mlevenog ( ½ kesice cimeta i 5 kesica vanile ) samo, nije isto. Recept se odnosi na jednu meru, od vas zavisi koliko dete rakije spremiti tj. oraha nabrati. Priprema: Liker se odlaže u velike staklene tegle. Orahčide presedi na pola, pomorandžu i limun dobro oprati i sa sve korom presedi na četvrtine. Posuti travkama, dodati začine i šeder( za gorku varijantu je dovoljno 50 gr, za slatku 350 gr ). Usuti rakiju. Teglu povezati i ostaviti na suncu 40 dana. Nakon toga procediti i sipati u čiste staklene boce. ORAHOVAČA U vedu teglu stavi se 40 zelenih oraha (veličine višnje) i u to sipati šeder dok se ne popuni prostor između oraha i vrlo malo da ih prekrije. To treba da stoji 40 dana po mogudnosti na suncu. Sirup koji s e dobije sipa se u 2 litre rakije a ko voli mogu se u flašu sa rakjiom staviti i orašdidi. VIŠNJEVAČA U teglu od 1 kg staviti višnje i sipati šeder dok se ne popuni prostor između njih i samo malo da prekrije (da bude ravno sa višnjama). Kad odstoji mesec dana sirup sipati u 2 litre rakije. U flašu se mogu staviti i višnje.

• kajsije i semenke staviti u bocu sa širokim grlidem i posuti prah šederom. Upotrebljavati ga jednom dnevno. • češde protresti bocu. dobro zatvoriti i cuvati na tamnom i prohladnom mestu uz svakodnevno muckanje.Sitno ga iseckati. Ovaj napitak je dobar protiv vrtoglavice.MEDOVA RAKIJA Pet grama listova nane i deset grama listova ruzmarina pomesati sa deset grama propolisa. a dobra je i za jacanje organizma. tamnom mjestu da stoji četiri tjedana. • zaliti rakijom i alkoholom. sadrzaj se procedi. • koščice razbiti i izvaditi seme. Od ove količine višanja i rakije. • posle 30 dana profiltrirati i sipati u flaše. • dobro zatvoriti i staviti na hladno mesto. uz povremeno muckanje.8l fine vodne rakije 2 dl čistog alkohola • kajsije očistiti od koščca. Ova medovaca je dobra ako imate problema sa apetitom. DOMAĆI LIKER OD KAJSIJA 25 kom zrelih kajsija 1/2 kg prah šedera 0.Alkohol de sprečiti da dođe do vrenja vodne smeše.Višnje dobro oprati i očistiti ih od peteljki 2. Kada se med dobro rastvori. pomesati sa sto grama meda. pokriti posudu i ostaviti na hladnom. po jednu casicu VIŠNJEVAČA 75 dkg višanja 50 dkg šedera 35 dcl rakije 1 šipka vanilije (može i svježa koja se očisti) korica limuna Priprema 1. napitak moze da se koristi. ujutru pre dorucka. kada se u flasi budu videle bele kostice gloga. Dobijeni napitak koji je tamnocrvene boje.Procijediti liker i uliti ga u bocu.Preliti rakijom. Nakon izvesnog vremena. ČOKOLADNI LIKER S RAKIJOM 20 dkg čokolade u prahu 1 kg šedera 1 l mlijeka 4 dl rakije 1 dl ruma .U veliku staklenu posudu slagati red višanja i red šedera. dobit de se otprilike jedna litra likera. Sve to preliti sa pedeset grama meda i jednom litrom ljute sljivove ili lozove rakije. i staviti u praznu staklenu flasu u sloju od sedam-osam santimetara. Pri sredini redova staviti vaniliju i koricu limuna. GLOGOV LIKER Liker napraviti na sledeci nacin: zrele plodove gloga dobro oprati u nekoliko voda. Flasu zatim dopuniti ljutom komovom rakijom. Nakon dvadesetak dana rakiju procediti. 3. zujanja u usima a dobro deluje i na srce i krvne sudove. dobro promuckati i drzati na toplom i mracnom mestu. 4. i piti po jednu casicu pre jela.

crni ribiz. Za liker upotrijebimo prekuhano ili sterilizirano mlijeko. Dodamo vodku i vaniliju pa pretočimo u staklenku sa širokim otvorom. smokve. Prije upotrebe preporuča se dobro ohladiti. šljivovica. pustimo neka vrije 5 minuta. Kada je staklenka puna prelijemo s domadom rakijom. bilo bi idealno da je domade bez prskanja. Na isti način može se staviti bilo koje sezonsko vode . marelice. Dodamo kavu. Ogulimo pazedi da bude bez bijele kožice.breskve koje narežemo na komade. U ohlađeno dodamo rakiju i rum. Staklenku dobro zatvorimo. zatvorimo i ostavimo mjesec dana na suncu.Najprije pomiješamo čokoladu i šeder i zajedno umiješamo u mlijeko. Sve skupa kuhamo 35-40 minuta. Prije upotrebe pustimo da odstoji oko mjesec dana u tamnom prostoru. Procijedimo. Nakon toga procijedimo i nalijemo u čiste boce. CITRUS LIKER 1 l 90% alkohola 1 kg šedera 1 l vode 4 naranče 4 limuna 4 mandarine 2 klinčida Vode dobro operemo i očistimo. . Pustimo naka odstoji 7 dana. Po potrebi staklenke okredemo da se sav šeder rastopi. Šeder rastopimo u vodi i dodamo i alkoholnu mješavinu. tako da se čokolada i mlijeko dobro rastope. LIKER OD KAVE 20 dag šedera 7 dl vode 7 dl vodke 1 mahuna vanilije 8 dag instant kave Šeder i vodu promiješamo i zavrijemo. nalijemo alkohol i dodamo klinčide. Pustimo stajati 6 tjedana na tamnom mjestu. GROŽĐE U RAKIJI 1 kg grožđa 1 kg šedera 1 l domade rakije Oprano grožđe posložimo u staklenku tako da svaki red boba posipamo sa šederom. Počekamo da ponovo zavrije i pustimo neka se hladi 1 sat. a rakija može biti lozovača. vodna rakija ili pak neki drugi alkohol. U vedu staklenku sa širim grlom na dno stavimo kore citrusa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful