RANCANGAN PELAJARAN HARIAN RENANG (JEJAK AIR

)

Mata pelajaran Tunjang Tajuk Sub-tajuk

: Pendidikan Jasmani : No.2: Kemahiran : jejak air : lakuan jejak air

Tarikh: 23 September 2008 Masa : 8.00-9.00 pagi Tahun: pj 2c Bil. Murid:15 orang(lelaki)

Hasil pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dijangkakan dapat: Psikomotor : jejak air di kedalaman air 1.6 meter sekurang-kurangnya selama 10 saat. Kognitif Afektif : menjelaskan sebab utama mengapa badan dicondongkan ketika membuat jejak air. : menunjukkan kegembiraan dan keselesaan ketika membuat jejak air.

Kemahiran berfikir (KB) : membandingbezakan kesan apabila badan dicondongkan/diluruskan dengan masa yang dicatat. Pengalaman lepas Penerapan nilai Penggabungjalinan : pelajar pernah melihat demonstrasi lakuan jejak air oleh pensyarah : kesabaran dan ketenangan diri : Sains / Matematik

Bahan bantu mengajar (BBM): tiada

jika dapat. Regangan leher Fokus pembelajaran/ Butiran mengajar (Isi pelajaran) 1. Rengangan kaki S. 1. Menolak kedua-dua tapak tangan ke atas 2. Tangan menyentuh jari kaki. meluruskan tangan ke depan.A M M BBM Tiada 2. Hayunkan tangga di bahagian sisi badan dan buat bulatan kecil seterusnya besar.D. 1. Bongkok badan S. Lunjurkan kaki kedepan dan kepala tunduk ke arah kaki 2. Regangan bahu S.A Tiada 4. 2. Kepala dan muka mengadap ke bawah.Bahagian Permulaan (memanaskan badan) Masa (minit) 5 Aktiviti 1. Dongak ke atas.D. Regangan tangan Tiada 3.D. Merapatkan kedua belah tapak kaki dan rapatkan di dada. Muka pandang ke kiri. Tangan kanan meyokong siku kiri dan sebaliknya. 2.D.A Tiada . 1.A Tiada 5. tunduk ke bawah. 2. ke sisi kemudiannya ke belakang 1. tangan menyokong pipi kanan dan sebaliknya. Organisasi kelas G M M M M M S.

2m) .BAHAGIAN MASA (MIN) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR (ISI PELAJARAN) ORGANISASI KELAS ALATAN 2. murid berpaut bahu rakan. Kolam 1. 3. badan diangkat agar kaki tidak jejak ke lantai 4. dengan bantuan dua orang rakan di kiri dan kanan. kaki depan dan belakang ditutup sehingga TIADA G M M M M M Langkah 2 8 Pergerakan/lak uan jejak air di kawasan kolam renang yang cetek 1. kedua-dua tangan memegang di besi 2. . kaki dibuka luas dengan sebelah kaki dihadap 3. kaki depan dan belakang ditutup sehingga bertemu di tengah seperti gerakan TIADA .perkembangan Langkah 1 3 Lakuan tangan jejak air di darat 1. kaki tidak jejak di lantai kolam. 2. MMMMM .

TIADA SDA TIADA SDA Langkah 5 10 Kolam(1. gerakkan kaki seperti membuat gaya bebas atau flutter kick 1.gunting. 1. menyokong tangan di tepi kolam. badan di condongkan ke hadapan sambil punggung di naikkan. ulang langkah di atas. gerakan kaki diteruskan sehingga licin Langkah 3 4 Lakuan gaya seperti membuat gaya bebas-flutter kick Langkah 4 10 Menggabungka n pergerakan tangan dan kaki Lakuan jejak air di kawasan yang lebih dalam. 3. SDA tetapi pada kedalaman air yang lebih dalam iaitu 1. 1. 4.6m) . murid akan cuba mencapai masa yang paling lama . 2. Lakuan jejak air dalam kiraan kejayaan 1. Gabungkan langkah 2 dan langkah 3 2. TIADA MMMMM Langkah 6 5 TIADA .6 meter ddidalam kolam renang.

3. Kolam(1. tangan kanan menyokong Organisasi kelas G .6m) BBM . jika kaki sudah terjatuh mencapai lantai kolam renang. Penutup Menyejukkan 5 Regangan bahu G . 2.pelajar tidak dibenarkan menyambung permainan. pemain tidak dibenarkan menganggu perhatian permainan yang lain. Siapa yang membuat jejak air dengan masa yang paling lama dikira pemenang. MMMMM .Pemain harus terus naik ke atas darat.yang dapat dicapainya. SDA Bahagian Kemuncak (Permainan kecil) Masa (minit) 5 Aktiviti Pertandingan jejak air Fokus pembelajaran / Butiran mengajar (Isi pelajaran) Syarat pertandingan: 1. 1.

mengapakah badan dicondongkan semasa melakukan jejak air? 2. Tangan dihayun sebanyak 4 kali ke belakang dan ke depan berselang seli 1. 1. 2. 2. 3. muka pandang ke kiri. pusing tangan dari bulatan kecil ke bulatan besar. dongak keatas dan tunduk ke bawah.untuk mendapatkan keseimbangan badan ketika M M M M M SDA SDA SDA SDA . lutut dibengkokkan. 2. cantumkan jari-jari dan dan regang ke atas. 4.kemudian ke belakang. (1. lutut sebelah kaki dirapatkan ke dada. Ulang dengan kaki sebelah kiri. Kedua-dua belah tapak tangan dirapatkan dan didekatkan pada dada. Meniarap.badan Regangan leher Rengangan tangan Regangan peha Rumusan 5 Soal jawab siku kiri dan sebaliknya. 2. tangan kiri pusing secara bersilang iaitu tangan kiri pusing ke hadapan dan tangan kanan pusing ke belakang. Baring. 1.tangan menyokong pipi kanan dan sebaliknya.peha diangkat Soalan: 1.

.untuk mengurangkan tekanan air semasa mengapungkan badan.membuat jejak air. 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.