MODULUL 1

:
“MANAGEMENT”

Obiective educaţionale
În urma studierii acestui Modul, vei dobândi următoarele competenţe şi aptitudini:
- să foloseşti terminologia de specialitate din domeniul managerial (manager,
management, organization), precum şi structurile gramaticale aplicate şi aplicabile
limbajului de specialitate;
- să te documentezi în limba engleză, în domeniul de specialitate şi să exersezi tehnicile
de lucru cu instrumentele auxiliare: dicţionar şi Internet;
- să explici şi să interpretezi diverşi termeni de specialitate în limba engleză.
Cuvinte cheie:
management, manager, organisation


Cuprinsul Modulului:
Modulul 1: “MANAGEMENT” ... Eroare! Marcaj în document nedefinit.9
Obiective educaţionale ................ Eroare! Marcaj în document nedefinit.9
Cuvinte cheie ............................... Eroare! Marcaj în document nedefinit.9
1
Timpul mediu necesar pentru studiu: 120 minute.
Cuprinsul Modulului ................... Eroare! Marcaj în document nedefinit.9
1.1 .................What is management? Eroare! Marcaj în document nedefinit.1
1.2 ............... What is entrepreneurship?Eroare! Marcaj în document nedefinit.3
1.3..............Some characteristics of managers......................................26.
1.4.......Grammar review: The Degrees of Comparison of Adjectives....28
Subiecte pentru autoevaluare: .................................................................. 29
Întrebări de autoevaluare...................................................................... 29
Teste grilă pentru autoevaluare . Eroare! Marcaj în document nedefinit.0
Subiecte pentru evaluare şi controlEroare! Marcaj în document nedefinit.2
Întrebări de evaluare .................. Eroare! Marcaj în document nedefinit.2
Teste grilă .................................... Eroare! Marcaj în document nedefinit.3
Referat ..................................... Eroare! Marcaj în document nedefinit.4
Exerciţii propuse spre rezolvare 3Eroare! Marcaj în document nedefinit.
Rezumatul acestui Modul ............... Eroare! Marcaj în document nedefinit.7
Bibliografie obligatorie ................... Eroare! Marcaj în document nedefinit.7
Bibliografie ................................................................................................. 38


UNITATEA DE ÎNVĂŢARE NR. 1
Acest capitol cuprinde noţiuni introductive din vocabularul specific domeniului
Management. Se oferă o definiţie a conceptului de “management”, precum şi
principalele caracteristici pe care trebuie să le aibă un bun manager.
1.1 WHAT IS MANAGEMENT?
You want me to explain what management is? Well, I guess I can manage that! Actually,
management as we understand it today is a fairly recent idea. Most economists in the eighteenth
and nineteenth centuries, for example, wrote about factors of production such as land, labour,
and capital, and about supply and demand, as if there were impersonal and objective economic
forces which left no room for human action.

Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să răspunzi la următoarea întrebare:
Can you name a few factors of production?
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................

Dacă consideri că ai răspuns corect, verifică-te mai jos. Dacă
nu, atunci te rog să revii asupra paragrafelor parcurse până
acum, pentru a le aprofunda.


Răspunsul corect la întrebarea anterioară este:
The factors of production are land, labour, and capital.

Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.


Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să rezolvi următorul test grilă:
Management as we understand it today is a
.........recent idea.
a. pretty;
b. late;
c. fairly;
d. enough.

Scrie aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................

şi apoi, verifică-te mai jos dacă ai dat răspunsul corect.

Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.


Răspunsul corect este:
c.


















1.2 WHAT IS ENTREPRENEURSHIP?
An exception was Jean-Baptiste Say, who invented the term “entrepreneur”, the person who
sees opportunities to use resources in more productive ways.
Entrepreneurs are people who are alert to so-far undiscovered profit opportunities. They perceive
opportunities to commercialise new technologies and products that will serve the market better
than it is currently being served by their competitors. They are happy to risk their own or other
people’s capital. They are frequently unconventional, innovative people. But entrepreneurship
isn’t the same as management, and most managers aren’t entrepreneurs.
So, what’s management? Well, it’s essentially a matter of organizing people. Managers,
especially senior managers, have to set objectives for their organisation, and then work out how
to achieve them. This is true of the managers of business enterprises, government departments,
educational institutions, and sports teams, although for government services, universities and so
on we usually talk about administrators and administration rather than managers and
management. Managers analyse the activities of the organisation and the relations among them.
They divide the work into distinct activities and then into individual jobs. They select people to
manage these activities and perform the job. And they often need to make the people responsible
for performing individual jobs form effective teams.

Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să răspunzi la următoarele întrebări:
Who invented the term “entrepreneur”?



Completează aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dacă ai terminat de răspuns, verifică-te mai jos.


Răspunsul corect este:
Jean Baptiste Say invented the term “entrepreneur”.


Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.


What do entrepreneurs do?



Completează aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dacă ai terminat de răspuns, verifică-te mai jos.


Răspunsul corect este:
Entrepreneurs perceive opportunities to commercialise
new technologies and products that will serve the
market better than it is currently being served by their
competitors.


Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.


What do managers do?



Completează aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dacă ai terminat de răspuns, verifică-te mai jos.


Răspunsul corect este:
Managers have to set objectives for their organisation,
and then work out how to achieve them.


Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.


Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să răspunzi la următoarele întrebări:



Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să completezi cuvintele lipsă în textul de mai jos:
........................ are people who are alert to so-far
undiscovered profit opportunities. They perceive
.................... to commercialise new technologies and
products that will serve the ................ better than it is
currently being served by their competitors.

Scrie aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................

şi apoi, verifică-te mai jos dacă ai dat răspunsul corect.



Răspunsul corect este:
“entrepreneurs”, “opportunities”, “market”.



Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.

1.3 SOME CHARACTERISTICS OF MANAGERS
Managers have to be good at communication and motivation. They need to
communicate the organisation’s objectives to the people responsible for attaining them. They
have to motivate their staff to work well, to be productive, and to contribute something to the
organisation. They make decisions about pay and promotion.
Managers also have to measure the performance of their staff, and to ensure that the objectives
and performance targets set for the whole organisation and for individual employees are reached.
Furthermore, they have to train and develop their staff, so that their performance continues to
improve. Some managers obviously perform these tasks better than others. Most achievements
and failures in business are the achievements or failures of individual managers.

Dacă ai înţeles paragrafele parcurse până aici, atunci te rog
să răsounzi la următoarele întrebări:
What do managers have to do?



Completează aici răspunsul considerat corect de către tine:
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................
...........................................................................................


Dacă ai terminat de răspuns, verifică-te mai jos.


Răspunsul corect este:
Managers need to communicate the organisation’s
objectives to the people responsible for attaining them.
They have to motivate their staff to work well, to be
productive, and to contribute something to the
organisation.


Dacă ai răspuns corect, te felicit!
Dacă nu, atunci trebuie să revii asupra paragrafelor parcurse
până acum, pentru a le aprofunda.
























1.4 GRAMMAR REVIEW: THE DEGREES OF COMPARISON
OF ADJECTIVES

Positive Comparative Superlative
Short adjectives adj. adj.+ er adj. + est
Long adjectives adj. more +adj. most +adj.

Short adjectives
e.g. tall - taller - the tallest
short - shorter - the shortest
• Adjectives that end with e just add r/st:
wide - wider-the widest
• If the word ends in one vowel + consonant, double the consonant
hot -hotter - the hottest
• If the adjective ends with vowel +y, y changes into i:
easy - easier - the easiest

Long adjectives
e.g. beautiful - more beautiful - the most beautiful
Irregular adjectives
good - better - the best
bad/ill - worse - the worst
much/ many - more - the most
little - less - the least
near - nearer - the nearest /the next
far - farther - the farthest
Subiecte pentru autoevaluare:
Întrebări de autoevaluare
1. Define management.
Scrie răspunsul tău aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Răspunsul corect la întrebarea de mai sus este:
Management is a matter of organizing people.

2. What is a manager?
Scrie răspunsul tău aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Răspunsul corect la întrebarea de mai sus este:
Managers are people who set objectives for their organisation, and then work out how to achieve
them, analyse the activities of the organisation and the relations among them, divide the work
into distinct activities and then into individual jobs, and select people to manage these activities
and perform the job.
3. Which are the most important characteristics of a manager?
Scrie răspunsul tău aici:
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
.............................................................................................................
Răspunsul corect la întrebarea de mai sus este:
Managers have to be good at communication and motivation.

Dacă aţi terminat de răspuns la întrebările de mai sus, verificaţi-vă răspunsurile date
confruntându-le cu materialul teoretic prezentat în acest Modul.

Nu aţi răspuns corect la toate întrebările? Nu fiţi dezamăgiţi,
căci vă recomandăm să reparcurgeţi materialul teoretic şi cu
siguranţă veţi putea răspunde acestor întrebări. E simplu! Puteţi
de asemenea, să vă notaţi eventualele nelămuriri, pentru a le
clarifica în cadrul Activităţii tutoriale (AT).

Aţi răspuns corect la toate întrebările? FELICITĂRI!!!
Continuaţi parcurgerea acestui Modul pentru a vă pregăti
corespunzător în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru
acest Modul.
Teste grilă pentru autoevaluare:
1. To “set __________________” means to set a system of who is responsible for what
and who answers to whom (in a project).
a) depends
b) a deep net
c) dependencies
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

2. We had some issues, but we __________________.
a) worked out
b) worked them out
c) fixed it
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

3. The difference between a “process” and a “project” is that a process is often
__________________, while a project is not.
a) repeat
b) repeated
c) redone
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

4. The traditional three constraints ( = limitations) of a project are its
__________________ ( = what must be done), time and cost.
a) scope
b) coping
c) escape
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

5. If something is done on a “__________________budget” it means that there’s not a lot
of money to spend.
a) greedy
b) narrow
c) tight
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

6. One of my responsibilities as a project manager was to
__________________ ( = to keep an eye on) and report progress.
a) track
b) trace
c) trick
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

7. Making a list of tasks with the most important ones on top is called
______________________.
a) prioritizing
b) priority writing
c) priority making
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

8. What are some of the ______________________ ( = goals) of the
project you’re working on?
a) objects
b) objectionable
c) objectives
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

9. Large-__________ projects are usually very complex, and require a lot of planning.
a) scalability
b) scale
c) scaled
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

10. An “event ______________________” is series of events, usually with one causing
another, and so on.
a) chain
b) collection
c) set
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

Dacă aţi terminat de răspuns la testele grilă de mai sus, verificaţi-vă răspunsurile date
confruntându-le cu cele din tabelul următor:

Nr. întrebării Răspunsul corect: Nr. întrebării Răspunsul corect:
1. b 6. a
2. b 7. b
3. b 8. c
4. a 9. b
5. c 10. a

Subiecte pentru evaluare şi control
Întrebări de evaluare
1. What is an entrepreneur?
2. What is the difference between a manager and an entrepreneur?
3. Which are the most important qualities that a manager should have in your opinion?
4. Give examples of senior managers.
Teste grilă pentru autoevaluare:
1. A person who does something in someone else’s name, does it
………..that person.
a) to acknowledge
b) on behalf of
c) to be entitled to
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

2. A graduate is someone who ……………
a. has won a prize
b. has applied for a job
c. has a degree
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ...........................

3. If you go to another place for your job, you go on a business
…………
a. travel
b. voyage
c. trip
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

4. ‘Income’ is a synonym for…………..
a. earnings
b. expenditure
c. pension fund
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

5. The Chief Executive Officer is ……………. for his decisions.
a. apologise
b. out-of-date
c. accountable
Răspunsul pe care îl consideri corect este: .........................

6. Her…………….is in human resource management.
a. background
b. wage claim
c. red tape
Răspunsul pe care îl consideri corect este: ............................

Referat

Referat. Write an essay emphasizing the differences beteen managers and entrepreneurs.

Termen pentru postare: sfârşitul săptămânii 1.

Exerciţii propuse spre rezolvare:
Rezolvă exerciţiile propuse mai jos. Rezolvarea lor o vei posta pe pagina web a disciplinei, la
butonul creat în acest scop în secţiunea specifică aferentă Săptămânii 1.

1. Use the following words to complete the sentences below:
a. thoroughly
b. be prevented
c. proven track record
d. in-house
e. incentives
f. sick leave
g. procedure
h. human resource management

1. He must…………….from leaving the company.
2. What…………..can we use to make them work harder?
3. When there are redundancies to be made, there is a correct ……………to follow.
4. We rarely send employees for training outside because we have an excellent
…………….program.
5. Before candidates are employed, their references are ………….checked.
6. She was given the Sales Manager’s job because of her …………..in selling.
7. Our company realizes the importance of people to a firm’s success and has therefore
invested a lot in ………………
8. I’m afraid MS Duvalier is on …………… at the moment. Can I take a message?
2. Translate into Romanian:
“NOAM SCHEIBER has surveyed the economic scene in America and determined that
it’s kind of bleak, so far as medium-term growth prospects go. Americans remain heavily
indebted, which suggests that consumption won't rebound to growth-driving levels for
years. The other traditional route to a rapid growth turnaround—an export boom—would
seem to be problematic as well, given the global nature of the recession. Some countries
can export their way out of recession, but not everyone can. Given America’s lingering
trade deficit, it seems an unlikely candidate to follow the export path to recovery. So
what does that leave?
One quick nitpick—it is not the case that the entire world is too indebted to consume.
China has a very low ratio of debt-to-GDP. It is currently sitting on in excess of $2
trillion in foreign exchange reserves, and it continues to suppress domestic demand by
pegging its currency to the dollar. As the global recession hammered Chinese exports, the
government did more to free domestic spending and investment. As The Economist
mentioned not long ago, investments in China’s social safety net could help reduce the
country’s extremely high household savings rate, encouraging still greater levels of
domestic consumption. China might not be able to drive global growth through
consumption as America did previously, but it could do enough to make the next decade
look a lot less daunting, at least where American growth is concerned.” Should America
try industrial policy?” (Aug 13th 2009, 18:17 by The Economist,
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2009/08/should_america_try_industrial).
3. Complete the empty spaces:
long -……………. - the longest
………. - nearer - the nearest /the next
efficient - more efficient - ……………
…………- more expensive - …………
cheap - cheaper - ……………………..
lovely - ………….. - …………………
fat - ………………- the fattest
intelligent - ………….. - the most intelligent

4. Fill in the missing words into the gaps:
Example: long - longer; big - ______
Answer: long - longer; big - bigger
1. strong - stronger; good - ____________________
2. coldest - colder; happiest - ___________________
3. nice - nicer; bad - _______________
4. angry - angrier; much - _______________
5. more boring - boring; sunnier - _______________
6. more interesting - most interesting; worse - ______________
7. hard - hardest; new - ________________
8. most expensive - more expensive; cleanest - ________________

Termen pentru postare: sfârşitul săptămânii 1.

Rezumatul acestui Modul
Management is essentially a matter of organizing people.
Managers analyse the activities of the organisation and the relations among them.
Managers have to be good at communication and motivation. They need to communicate the
organisation’s objectives to the people responsible for attaining them.
They have to motivate their staff to work well, to be productive, and to contribute something to
the organization.
Bibliografie obligatorie
1. Mirabela Pop, Monica Sim, Business English for Business Students, Editura Universităţii din
Oradea, Oradea, 2007, Capitolul 1.
2. Bill Mascull, Business Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2002, Capitolul 6.
Bibliografie disponibilă on-line
1. Managers vs. Entrepreneurs – link: http://worldshapers.net/entrepreneursvsmanagers.aspx
2. Irregular Adjectives – link: http://www.englishclub.com/vocabulary/irregular-adjectives.htm
3. http://www.lousywriter.com/adjectives_irregular.php



Bibliografie
1. Alexander Hollinger– Test Your Business English Vocabulary, Editura Teora, Bucureşti, 2000.
2. Bill Mascull, Business Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2002.
3. David Horner – 1000 cuvinte cheie în afaceri, Editura Compania, Bucureşti, 2002.
4. Ian MacKenzie – Management and Marketing with Mini-Dictionary, Thomson & Heinle,
Boston, 1997.
5. Mark Powell - Business Matters, Thomson & Heinle, 1996.
6. Michael Brookes, David Horner – Business English – Engleza pentru afaceri, Editura Teora,
Bucureşti, 2000.
7. Mirabela Pop, Monica Sim, Business English for Business Students, Editura Universităţii din
Oradea, Oradea, 2007.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.