You are on page 1of 7

SMK PUTERI WILAYAH HARI ANUGERAH CEMERLANG DRAF UCAPAN TUAN PENGETUA

Terima kasih saudari pengacara majlis Assalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh Selamat pagi, salam sejahtera Yang Dihormati ... Yang Dimuliakan Yang Dipertua dan barisan kepimpinan PIBG Penolong-penolong Kanan, Guru Kanan, Guru, Yang dira’ikan para penerima hadiah Ibu bapa Hadirin dan hadirat

Saya rasa bertuah dan bersyukur kerana pada pagi yang indah ini kita dapat berkumpul bersama-sama bagi memberi pengiktirafan kepada para pelajar yang mencapai tahap pencapaian yang cemerlang khususnya dalam bidang kurikulum sepanjang tahun 2012. bahkan lebih menjurus kepada proses persediaan menghadapi cabaran yang berbeza pada masa hadapan. Saya mengambil kesempatan ini untuk mengalu-alukan kehadiran tuan puan. Saya percaya bahawa sokongan seumpama ini akan meningkatkan lagi semangat warga sekolah untuk terus mencatat kejayaan yang lebih membanggakan. fungsi utama sekolah ialah bagi memupuk pembelajaran. Tuan puan dan penerima hadiah yang dira’ikan Dalam konteks pendidikan. proses pembelajaran tidak lagi tertumpu kepada akses pengetahuan semata-mata. Sesungguhnya majlis Hari Anugerah Cemerlang ini merupakan kesinambungan tradisi sekolah sejak sekian lama dan memiliki signifikan yang tersendiri kepada seluruh warga SMK Puteri Wilayah. Dengan perubahan persekitaran pendidikan yang penuh dengan ketidaktentuan. sukar diramalkan dan sentiasa terdedah kepada penambahbaikan. Sejajar dengan Misi Nasional dan perakuan Pelan Induk .

Maka. Buktinya.2025. enrolmen murid yang terkini ialah sebanyak 600 orang pelajar. saya akan sentiasa memastikan bahawa hala tuju sekolah ini jelas dan bahawa segala bentuk perancangan dan pelaksanaan program pendidikan yang ada sentiasa akur dengan keperluan yang disebutkan. Sebagai pengetua.Pembangunan Pendidikan 2013 . Hadirin dan hadirat Kemunculan sekolah sebagai pesaing dan juga rakan kecemerlangan pendidikan menuntut kita melipatgandakan usaha untuk terus relevan dan dihormati. Terdapat seramai 68 orang guru yang terlatih dalam pelbagai bidang opsyen. salah satu teras utamanya ialah menjana modal insan minda kelas pertama. Guru-guru juga diberi pendedahan yang berterusan untuk melaksanakan perubahan dan pendekatan baru dalam sistem penyampaian pengajaran dan pembelajaran untuk menggembleng . Begitu juga dengan norma perjawatan guru yang mencukupi. SMK Puteri Wilayah tidak boleh terkecuali daripada menyediakan peluang pembelajaran yang berkualiti dan bertaraf dunia supaya pada akhirnya pelajar yang menerima pendidikan di sekolah ini dapat menyumbang terhadap jati diri dan daya saing negara. Cerita-cerita kejayaan dari generasi demi generasi menjadikan sekolah ini terus menjadi pilihan ibu bapa.

ibu bapa. Sebagai contoh. Justeru saya merayu tuan puan tidak akan . bilik darjah yang selesa untuk proses pembelajaran dan sistem sanitari yang menepati piawaian kesihatan. Begitu juga saya menghargai sokongan material dan moral para ibu bapa. kemudahan kantin yang berimej medan selera moden. Pada hakikatnya apa-apa jua projek naik taraf kemudahan fizikal sekolah akan dipulangkan kepada para pelajar supaya dapat menikmati peluang pembelajaran yang terbaik. Semua pelajar di sekolah ini berhak mendapat peluang pembelajaran yang terbaik dan kami akan mencari jalan supaya perkara ini tercapai sepenuhnya. Pihak sekolah juga ingin merakamkan rasa penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak PIBG yang banyak membantu sekolah bagi meningkatkan kecemerlangan pembelajaran dan segala kegiatan sekolah yang lain. guru dan pelajar sekalian Dari segi kemudahan dan prasarana fizikal. sekolah ini telah mencapai penarafan lima bintang. masyarakat dan media. Saya memberi jaminan bahawa guru sekolah ini sentiasa komited terhadap usaha membantu dan membimbing pelajar ke arah kesejahteraan hidup masa kini dan masa akan datang. Def kehormat.bakat dan potensi pelajar secara optimum.

serta kecerdasan spiritual dan sosial (SQ) akan menjadi lebih dominan.berasa jemu untuk menghulurkan sokongan seumpama itu tanpa berbelah bahagi secara berterusan dan konsisten. pusat tuisyen tidak lagi dapat menyaingi peranan sekolah dalam menyediakan pakej . Aspek kecerdasan emosi (EQ). Kini. Kini sistem pentaksiran berasaskan sekolah telah diperluaskan. kita harus menerima hakikat bahawa ketaksuban atau fokus yang berlebihan terhadap pencapaian peperiksaan akan segera berakhir. ciri afektif seperti kepimpinan dan sahsiah mesti berjalan seiringan. Domain kognitif atau minds-on memang masih unggul. definisi kepandaian atau kepintaran telah diberi dimensi yang baru. Pada masa depan. tetapi lebih kepada kekuatan pasukan dan data dalam talian. Mahu tidak mahu. Namun kebolehan psikomotor atau hands-on. Akses kepada maklumat dan kemahiran tidak lagi bergantung kepada individu yang dianggap genius. sebagai contoh. Tuan-tuan dan puan-puan Seperti yang saya sebut pada awal ucapan saya bahawa pengiktirafan yang diberi kepada pelajar berpencapaian cemerlang tidak dibataskan kepada bidang kurikulum semata-mata.

kalian telah diberi pengiktirafan yang begitu bermakna dalam hidup kalian. usah lupakan rakan-rakan yang tidak menerima hadiah seperti kalian. sekalung tahniah untuk anda. Di SMK Puteri Wilayah. beri dorongan dan inspirasi. sepat dan kelah . Ikan sembilang. keluarga. Di samping mencongak kejayaan. Teruskan kecemerlangan anda. Bantu mereka. Bagi pihak sekolah. sekolah. Kepada tetamu dan hadirin. masyarakat. saya mendoakan agar kalian akan terus melakar kejayaan yang bakal membanggakan diri sendiri. Kepada penerima hadiah. Yang penting. kami telah bersedia ke arah itu. Kepada ahli jawatankuasa majlis hari ucapan dan penyampaian hadiah SMK Puteri Wilayah kali ini. bangsa dan negara. Nilai kebendaan hadiah dan sijil bukanlah menjadi ukuran.pendidikan yang lengkap. terima kasih daun keladi. sokongan tuan puan akan dikenang sampai bila-bila. Kelak kalian akan dikenang sebagai insan yang budiman dan berperibadi mulia.

. Wassalamu alaikum warahmatullahi wabaraktuh. Wabillahi taufiq wal hidayah.Guna bubu biasa di hujung Pencapaian cemerlang dapat hadiah Petanda ilmu sentiasa dijunjung Sekian sahaja ucapan saya.