You are on page 1of 17

PERANCANGAN STRATEGIK PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN, BERZANJI & TARANUM

SEK.MEN AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN I) ANALISIS SWOT PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 KEKUATAN S1 Pelajar berbakat dan komited menjalani latihan. S2 Guru penasihat yang berwibawa dan kreatif. S3 Ramai murid yang telah mencipta nama pada peringkat negeri dan kebangsaan. S4 Sokongan dan dorongan yang kuat dari pentadbir S5 Semangat juang yang tinggi. KELEMAHAN W1 Penglibatan murid terhad W2 Guru kurang berkemahiran. W3 Kemudahan dan peralatan masih belum mencukupi dan tidak lengkap. W4 Kekurangan murid yang berbakat yang biasanya dimonopoli oleh pelajar lelaki. W5 Masa yang terhad untuk latihan W6 Kurang mendapat pelapis yang baik daripada sekolah rendah. CABARAN T1 Ibu bapa dan para murid terlalu mementingkan pencapaian dalam akademik. T2 Sukar untuk mendapat kebenaran penjaga. T3 Persaingan yang hebat daripada sekolah yang mempunyai pelajar lelaki. T4 Terdapat banyak aktiviti lain yang lebih menarik di luar.

PELUANG O1 Sokongan yang kuat daripada PIBG. O2 Masyarakat sekeliling yang prihatin. O3 Sokongan daripada agensi NGO dan GO, Kerajaan, JPN dan agensi luar. O4 Hubungan baik dengan badan kesenian luar. O5 Murid sering dipelawa untuk menyertai pertandingan anjuran swasta. O6 Murid sering dipelawa untuk bermain kompang pada majlis keramaian seperti Majlis Perkahwinan.

1

S4+S5+O1+O2 Melahirkan murid yang seimbang dari segi tuntutan dunia dan akhirat. O4 Hubungan baik dengan badan kesenian luar. S7+O2 Melahirkan sekolah berwatak dan murid yang berketerampilan. S6+O6+O7+O8+O9 Membina permuafakatan antara pelbagai pihak. Dalaman Luaran PELUANG (O) O1 Sokongan yang kuat daripada PIBG. W3+W5+O2 Menjana minda murid agar selari dengan pencapaian kurikulum. W4 Kekurangan murid yang berbakat yang biasanya dimonopoli oleh pelajar lelaki. O6 Murid sering dipelawa untuk bermain kompang pada majlis keramaian seperti Majlis Perkahwinan. S5 Semangat juang yang tinggi. Kerajaan. W5 Masa yang terhad untuk latihan W6 Kurang mendapat pelapis yang baik daripada sekolah rendah. 2 . KELEMAHAN (W) W1 Penglibatan murid terhad W2 Guru kurang berkemahiran. dan kondusif S1+S2+S3+O3+O4+O5 Memantapkan pencapaian murid dalam bidang kokurikulum yang diceburi. S3 Ramai murid yang telah mencipta nama pada peringkat negeri dan kebangsaan.dinamik. S2 Guru penasihat yang berwibawa dan kreatif. WO W2+O4 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dengan bimbingan daripada coordinator negeri W1+O5 Meningkatkan penyertaan murid secara aktif. O2 Masyarakat sekeliling yang prihatin. O5 Murid sering dipelawa untuk menyertai pertandingan anjuran swasta. W6+O5+O6+O8+09 Mempelbagaikan aktiviti luaran. O3 Sokongan daripada agensi NGO dan GO. W4+O9 Mewujudkan satu jadual yang kondusif. SO S1+S2+O3+O4 Mewujudkan suasana kokurikulum yang lebih berdaya saing . W3 Kemudahan dan peralatan masih belum mencukupi dan tidak lengkap. JPN dan agensi luar.III) PENJANAAN STRATEGI MENGGUNAKAN TOWS MATRIKS KEKUATAN (S) S1 Pelajar berbakat dan komited menjalani latihan. S4 Pengiktirafan sekolah sebagai Sekolah Kluster Kecemerlangan. W7+ +O1+O3 Meningkatkan kesedaran akan kepentingan kokurikulum.

Melaksanakan penyertaan semua murid dalam aktiviti kokurikulum. SENARAI STRATEGI YANG TELAH DI JANA MELALUI TOWS Bil 1 3 7 2 4 6 5 Penyusunan Semula TOWS Mengikut Kumpulan Latihan secara berterusan. Strategi 1.Gabungan kepakaran luar dan dalam untuk meningkatkan kopentensi guru. Program meningkatkan kemahiran mengurus bagi guru. Mengunakan jurulatih luar untuk aktiviti kokurikulum secara berfokus. T4 Terdapat banyak aktiviti lain yang lebih menarik di luar. India dan Punjabi tidak berminat menyertai kerana merasakan ia hanya kesenian orang Melayu. T2 Sukar untuk mendapat kebenaran penjaga. 2. T5 Pelajar bangsa lain seperti Cina. Program penerangan kepada ibu bapa dan komuniti kepentingan kokurikulum. 3 . Penyertaan pelajar dalam pertandingan adalah menggalakkan. Pemilihan bakat secara berterusan.Penerangan kepada penjaga kepentingan dan pengiktirafan aktiviti didalam dan diluar sekolah. ST S1+S4+S6+T1+T2 Meningkatkan kerjasama PIBG dan komuniti setempat. Bantuan luar untuk menambah kompang. T3 Persaingan yang hebat daripada sekolah yang mempunyai pelajar lelaki. IV). WT W3+T1 Anjakan paradigma semua pihak yang terlibat. 3.ANCAMAN (T) T1 Ibu bapa dan para murid terlalu mementingkan pencapaian dalam akademik.

negeri/ kebangsaan boleh ditingkatkan. Memberi pendedahan kemahiran asas kepada semua murid. 3. KPI % murid yang mencapai kejayaan di peringkat: a) daerah b) negeri c) kebangsaan TOV 2013 Sasaran 2014 2015 70% 45% 15% 75% 50% 20% 80% 55% 25% 85% 60% 30% % murid yang mendapat kemahiran asas % penyertaan murid dalam pertandingan kokurikulum peringkat sekolah 50% 55% 60% 65% 50% 55% 60% 65% 4 . BERZANJI & TARANUM Bidang KOKURIKULUM Kompang Isu Strategik Tahap pencapaian kokurikulum di peringkat daerah.PELAN STRATEGIK PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN. Matlamat Meningkatkan penglibatan dan tahap pencapaian kecemerlangan kokurikulum di peringkat negeri / kebangsaan Objektif 1. Meningkatkan kejayaan dalam penyertaan di peringkat: a) daerah b) negeri c) kebangsaan 2. Memupuk budaya bertanding secara sihat antara ahli.

Memastikan pelajar tahu teknik yang betul dan memantapkan vokal pelajar. 1. BERZANJI & TARANUM Sasaran Isu Matlamat Objektif KPI Strategik TOV 2013 2014 2015 Pelajar mempunyai bakat namun tidak mempunyai teknik yang betul dalam melontarkan suara dan vokal yang betul.Bidang KOKURIKULUM Projek Pemantapan Vokal PELAN STRATEGIK PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN. Meningkatkan kemahiran menggunakan suara /vokal dalam kalangan ahli Peratus Kehadiran 70% 75% 80% 85% 15% 40% Mempunyai fail yang lengkap Mempunyai fail yang lengkap 70% 18% 45% 75% 20% 50% 80% 25% 55% 85% 5 .

negeri/ kebangsaan boleh ditingkatkan. 70% 75% 80% 85% 6 . BERZANJI & TARANUM Bidang KOKURIKULUM Isu Strategik Matlamat Meningkatkan penglibatan dan tahap pencapaian kecemerlangan kokurikulum di peringkat negeri / kebangsaan . KPI % murid yang mencapai kejayaan di peringkat: a) daerah b) negeri c) kebangsaan Peratus Kehadiran TOV 97% 2013 98% Sasaran 2014 2015 99% 100% Tahap pencapaian Projek Kemahiran kokurikulum Menggunakan alat di peringkat muzik daerah.Meningkatkan kemahiran menggunakan alat muzik dalam kalangan murid-murid menengah rendah 2.PELAN STRATEGIK PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN. .Memupuk budaya mencintai kesenian islam. Objektif 1.

Meningkatkan kemahiran menggunakan alat muzik dalam kalangan muridmurid menengah rendah 60% 3. Pengetahuan dan kecekapan ahli meningkat 2. BERZANJI & TARANUM Bil 1. Pelajar berkemahiran dan berpengetahuan tentang kompang dan boleh memainkannya 2. Guru Penasihat FebSept RM1000 70% % murid yang mencapai kejayaan di peringkat: a) daerah b) negeri c) kebangsaan 7 . Bengkel mengenali Peralatan Kompang 2. 2.PELAN TAKTIKAL PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN. Meningkatkan kemahiran menggunakan suara /vokal dalam kalangan ahli 1. Projek Pemantapan Vokal Penolong Kanan Kokurikulum.Pengetahuan dan kecekapan ahli baru meningkat.00 1. Guru Penasihat FebSept RM1000.00 1. % ahli dapat menubuhkan satu pasukan yang terlatih dan membuat formasi % murid yang mencapai kejayaan di peringkat: a) daerah b) negeri c) kebangsaan % kehadiran ahli Sasaran 60% 2. Projek Kemahiran Menggunakan alat muzik Penolong Kanan Kokurikulum. Guru Penasihat Feb-Mei Kos/Sumber Output/ETR RM800. Latihan Lagu dan Formasi Pergerakan Tanggungjawab Tempoh Penolong Kanan Kokurikulum. Pelan Taktikal (Kompang) 1. Kemahiran asas ahli meningkat serta dapat membuat persembahan KPI 1. Rentak dan alunan kompang 3.

Setiausaha projek Bilangan hari 1 hari TANGGUNGJAWAB Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penasihat KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari LANGKAH 1 - 2 Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Projek. Pelantikan Ahli Jawatankuasa. 8 . Latihan Lagu dan Formasi Pergerakan PROSES KERJA Mesyuarat pengurusan dan pentadbiran sekolah. BERZANJI & TARANUM NAMA PROJEK (Kompang) 1.PELAN OPERASI PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2015 NASYID/ KOMPANG/ QASIDAH/ KALAM JAMAIE/ MARHABAN. Perbincangan perjalanan projek. Pengagihan tugas dan deskripsi tugas. Merekodkan cadangan-cadangan penambahbaikan untuk penyediaan kertas kerja projek. Bengkel mengenali Peralatan Kompang 2. masa dan tempat. Rentak dan alunan kompang 3. Penetapan tarikh. Mengemukakan cadangan pelaksanaan projek untuk pertimbangan dan persetujuan AJK Pengurusan dan Pentadbiran sekolah. Penetapan kumpulan sasaran Hal-hal lain.

LANGKAH 3 PROSES KERJA Pelantikan guru kompang Menghubungi pihak perunding Makluman berkaitan projek (masa.00 8 hari 4 Surat menyurat. kumpulan sasaran) Surat lantikan sebagai perunding bengkel kompang TANGGUNGJAWAB Setiausaha Projek KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari Bayaran guru kompang Bilangan jam 1 jam= RM 100. Makluman dan sebaran projek kepada murid dalam kumpulan sasaran Jemputan kepada pengetua untuk perasmian penutupan Setiausaha Projek Bilangan hari 3 hari 9 . tempat tarikh.

.Mengumpulkan soal selidik berkaitan keberkesanan projek dari para peserta Mengadakan mesyuarat pos mortem projek Setiausaha Projek Bilangan hari 1 hari 10 Penyerahan laporan projek kepada pengetua Jawatankuasa laporan dan dokumentasi Bilangan hari 7 hari selepas projek dilaksanakan 10 .LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB KPI SASARAN PRESTASI 1 hari 6 Mesyuarat Jawatankuasa Projek Kali Ke-2.Perutusan Pengetua Pelaporan daripada setiap jawatankuasa Perancangan untuk penambahbaikan Setiausaha Projek Bilangan hari 7 Menyediakan Atur Cara Pentadbiran Setiausaha Projek Bilangan hari 2 hari 8 Pelaksanaan Projek Pemantapan Vokal Guru Penasihat 9 Penilaian dan Pos Mortem Projek .

MEN AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN NASYID & KOMPANG/QASIDAH/KALAM JAMAIE/MARHABAN. Setiausaha projek Bilangan hari 1 hari PROJEK PEMANTAPAN VOKAL TANGGUNGJAWAB Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penasihat KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari - 2 Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Projek. Pelantikan Ahli Jawatankuasa. Perbincangan perjalanan projek.BERZANJI & TARANUM NAMA PROJEK LANGKAH 1 PROSES KERJA Mesyuarat pengurusan dan pentadbiran sekolah. Mengemukakan cadangan pelaksanaan projek untuk pertimbangan dan persetujuan AJK Pengurusan dan Pentadbiran sekolah. Penetapan kumpulan sasaran Hal-hal lain. masa dan tempat. 11 . Penetapan tarikh. Pengagihan tugas dan deskripsi tugas. Merekodkan cadangan-cadangan penambahbaikan untuk penyediaan kertas kerja projek.PELAN OPERASI PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2016 SEK.

kumpulan sasaran) Surat lantikan sebagai perunding pemantapan vocal TANGGUNGJAWAB Setiausaha Projek KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari 4 Tempahan tempat projek.LANGKAH 3 PROSES KERJA Pelantikan guru vokal Menghubungi pihak perunding Makluman berkaitan projek (masa. tempat tarikh. Makluman dan sebaran projek kepada murid dalam kumpulan sasaran Jemputan kepada pengetua untuk perasmian penutupan Setiausaha Projek Bilangan hari 3 hari 12 . Mengenal pasti tempat yang sesuai (selesa dan mudah untuk dikunjungi) Menyediakan surat lantikan sewaan tempat Berunding mengenai kemudahan yang ada dan kos sewaan tempat Jawatankuasa persiapan tempat 1 hari Bilangan hari 5 Surat menyurat.

.LANGKAH PROSES KERJA TANGGUNGJAWAB KPI SASARAN PRESTASI 1 hari 6 Mesyuarat Jawatankuasa Projek Kali Ke-2.Mengumpulkan soal selidik berkaitan keberkesanan projek dari para peserta Mengadakan mesyuarat pos mortem projek Setiausaha Projek Bilangan hari 1 hari 10 Penyerahan laporan projek kepada pengetua Jawatankuasa laporan dan dokumentasi Bilangan hari 7 hari selepas projek dilaksanakan 13 .Perutusan Pengetua Pelaporan daripada setiap jawatankuasa Perancangan untuk penambahbaikan Setiausaha Projek Bilangan hari 7 Menyediakan Atur Cara Pentadbiran Setiausaha Projek Bilangan hari 2 hari 8 Pelaksanaan Projek Pemantapan Vokal Guru Penasihat 9 Penilaian dan Pos Mortem Projek .

BERZANJI & TARANUM NAMA PROJEK LANGKAH 1 PROJEK KEMAHIRAN MENGGUNAKAN ALAT MUZIK PROSES KERJA Mesyuarat pengurusan dan pentadbiran sekolah.Perbincangan perjalanan projek. masa dan tempat. . . . Mengemukakan cadangan pelaksanaan projek untuk pertimbangan dan persetujuan AJK Pengurusan dan Pentadbiran sekolah. Merekodkan cadangan-cadangan penambahbaikan untuk penyediaan kertas kerja Projek.PELAN OPERASI PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2016 SEK.MEN AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN NASYID & KOMPANG/QASIDAH/KALAM JAMAIE/MARHABAN.Pelantikan Ahli Jawatankuasa. .Penetapan kumpulan sasaran . Setiausaha projek Bilangan hari 1 hari 14 .Hal-hal lain. TANGGUNGJAWAB Penolong Kanan Kokurikulum Guru Penasihat KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari 2 Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Projek. .Penetapan tarikh.Pengagihan tugas dan deskripsi tugas.

Mengenal pasti tempat yang sesuai (selesa dan mudah untuk dikunjungi) . . kumpulan sasaran) .Makluman dan sebaran projek kepada murid dalam kumpulan sasaran Jemputan kepada pengetua untuk perasmian penutupan Jemputan kepada pengetua dan pentadbir kanan Jemputan kepada AJK dan guru-guru Setiausaha Projek Bilangan hari 3 hari - 15 .Menyediakan surat lantikan sewaan tempat Berunding mengenai kemudahan yang ada dan kos sewaan tempat Latihan menggunakan alatan muzik Jawatankuasa persiapan tempat - Bilangan hari 1 hari 5 Guru penasihat 1 hari Bilangan hari 6 Surat menyurat.LANGKAH 3 PROSES KERJA Pelantikan pengajar alat muzik .Makluman berkaitan projek (masa.Surat lantikan sebagai pengajar alat muzik TANGGUNGJAWAB Setiausaha Projek KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari 4 Tempahan tempat projek. tempat tarikh.Menghubung pihak pengajar . .

Mengumpulkan soal selidik berkaitan keberkesanan projek dari para peserta .LANGKAH 7 PROSES KERJA Mesyuarat Jawatankuasa Projek Kali Ke-2. Perutusan Pengetua Pelaporan daripada setiap jawatankuasa Perancangan untuk penambahbaikan TANGGUNGJAWAB Setiausaha Projek KPI Bilangan hari SASARAN PRESTASI 1 hari 8 Menyediakan Atur Cara Pentadbiran Setiausaha Projek Bilangan hari 2 hari 9 Pelaksanaan Projek Kemahiran menggunakan Alat Muzik Guru penasihat Bilangan hari 1 hari 1 hari 10 Penilaian dan Pos Mortem Projek .Mengadakan Mesyuarat Pos Mortem projek Penyerahan laporan projek kepada pengetua Setiausaha Projek Bilangan hari 11 Jawatankuasa laporan dan dokumentasi Bilangan hari 7 hari selepas dilaksanakan 16 .

Pergerakan Projek Pemantapan Vokal Feb-Sept RN1000. Projek Kemahiran Menggunakan alat muzik Feb-Sept RM1000. AKTIVITI/INSENTIF PELAJAR DAN GURU (Kompang) 1.BERZANJI & TARANUM BIL PROGRAM TARIKH ANGGARAN PERBELANJAAN & PERUNTUKAN PKA/PIBG/JAWI A.MEN AGAMA MAJLIS AGAMA ISLAM WILAYAH PERSEKUTUAN NASYID & KOMPANG/QASIDAH/KALAM JAMAIE/MARHABAN. Latihan Lagu dan Formasi Feb-Mei RM 800. Bengkel mengenali Peralatan Kompang 2.00 17 .00 2. 1.00 JUMLAH RM 2800. Rentak dan alunan kompang 3.00 3.ANGGARAN BELAJAWAN PERSEMBAHAN KEBUDAYAAN SEKOLAH 2013-2016 SEK.