Demolarea constructiilor folosind explozivi

In procesul de dezvoltare si modernizare a asezamintelor urbane si rurale apare, necesitetea daramarii unor immobile isolate, grupari de immobile sau chiar cartiere intregi. Cel mai adesea, daramarile sunt necesare pentru inlocuirea cladirilor vechi, lipsite de confort si ocupnad suprafete intinse, cu blocuri inalte, care, pe langa confort superior, permit o utilizare mai buna a terenului si dau posibilitatea crearii unui peisaj urbanistic adecvat epocii contemporane. In anumite situatii izolaten trebuie daramate chiar cladiri in stare buna si relativ mari, atunci cand cerintele majore de sistematizare o impun (de exemplu, crearea unui mare bulevard sau amenajarea unei intersectii mari.) Modul de daramare a cladirilor depinde atat de tipul structurii de rezistenta cat si de numarul cladirilor ce se darama. Cand numarul este mare se organizeaza adevarate santiere de demolare, in cadrul carora se pot folosi metode de lucru bazate pe aspectul de masa al operatiilor. Cand se demoleaza imobile izolate, in imediata vecinatate a altora care sunt la momentul respectiv locuite, metodele folosite vor trebui sa tina seama de elementele specifice ale fiecarui caz in parte. Majoritatea cladirilor ce se darama sunt din categoria celor cu confort necorespunzator si in stare avansata de degradare. Din aceasta categorie fac parte, in special, cladirile cu un singur nivel sau cu doua si mai rar cele cu trei sau mai multe niveluri sau constructii industriale. Exista in principal cinci tipuri de demolari : - demolarea manuala(de sus in jos); - demolarea mecanica(de sus in jos); - demolarea hidraulica( cu concasoare cu brate lungi); - demolarea cu macara cu bila de otel; - demolarea cu ajutorul explozivilor. Orice situatie si obiect supus demolarii este unic si astfel fiecare modalitate de demolare are conditiile si trasaturile sale specifice de la caz la caz. Fiecare metoda include detalierea tuturor procedurilor si un proiect alcatuit si proiectat dupa specificul cerintelor. In general, demolarea ar trebui sa fie efectuata in ordinea inverse de constructie, in masura posibilitatii.

Metoda demolarii cu ajutorul explozivilor
Principiul de baza al imploziei este ca elementele structurale care preiau incarcarile proprii ale cladirii sunt demolate si astfel cladirea la randul sau, slabeste pentru a se prabusi in interiorul sau si nu influenteaza la structurile adiacente. Principalele etape ale acestei metode de demolare sunt: 1. Obtinerea de catre beneficiar a avizelor pentru demolare sintetizate in “ Autorizatia de desfiintare a constructiei” 2. Elaborarea proiectului general de dezafectare a constructiei care se refera inclusiv la evacuarea materialului dezmembrat precum si la toate masurile organizatorice si de conducere de ordin general.

. 6. 7. Este vorba de cladiri sau parti ale acestora la care efectele secundare ale exploziilor si efectele provocate de impactul cu solul a cladirii ce se prabuseste depasesc limitele admisibile mentionate in proiectul de demolare. . Pregatirea constructiei in vederea demolarii . .perforarea gaurilor de mina in care vor fi introduse incarcaturile de explziv conform proiectului tehnic de demolare. In aceasta etapa se face o eventuala maruntire secundara a elementelor constrctive rezlutate din demolari. Executia propriu-zisa a lucrarilor de demolare.deconectarea totala a cladirii de la retelele de diverse utilitati ( instalatii) si dezechiparea ei de toate elementele care pot fi recuperate. realizarea retelei de initiere e exploziei . 4. in aceasta faza se executa obligatoriu: .Demolarea peretilor neportanti de la parterul constructiei ( numai in cazul cladirilor care au structura de rezistenta pe stapi sau cadre si numai atunci cand prin expertiza tehnica a cladirii afecteaza securitatea lucrarilor care pregatesc demolarea). 5. Lucrarile se desfasoara in conditiile in care toate masurile de siguranta.3. Evacuarea materialelor dislocate din amplasamentul constructiei care a fost demolata. actiune care de cele mai multe ori se face tot prin lucrari de perforare-impuscare. activitatile de pregatire difera in functie de procedeul de demolare preconizat a fii adoptat (demolare secventiala cu dezmembrarea structurii in ordine de sus in jos ori demolare prin prabusirea constructiei). In unele situatii. Aceasta faza presupune incarcarea gaurilor de mina cu explozivi si burarea lor. Pregatirea constructiilor (instalatiilor) invecinate care trebuie protejate in raport cu cladirea supusa demolarii. declansarea exploziei. paza si dirijare a circulatiei au fost luate.

Realizarea unui numar mare de lucrari de demolare cu ajutorul explozivilor. trebuie acordata o atentie deosebita prevenirii accidentelor din randurile populatiei civile. Datorita faptului ca in majoritatea cazurilor se lucreaza in zone locuite. in functie de necesitati. Datorita consumului redus de timp si forta de munca precum si cheltuielilor reduse. care pe langa solutia propriu-zisa va cuprinde si masurile de siguranta si in special de protejare a mediului inconjurator. Fiecare constructie creeaza un caz special aparte. a celor mai putin poluante si totodata interesante din punct de vedere profesional. In principiu. asigurand in acelasi timp si un grad ridicat de securitate. sunt doar cateva exemple de probleme si situatii ce se pun in domeniul impuscarilor de demolare. calculul paramatrilor de impuscare adaptandu-se fiecarei situatii. se intocmeste un proiect tehnic de impuscare. trebuie demolate partial sau in intregime constructii civile sau industriale. mentinerea deschisa a circulatiei imediat dupa impuscare. caracterizate printr-un grad ridicat de dificultate. . Desimea constructiilor.Avantaje si dezavantaje Demolarea prin lucrari de impuscare a cladirilor si a partilor de cladire . Introducerea tehnicii impuscarii in acest domeniu a devenit in ultimul timp tot mai des aplicata si in acelasi timp mai complicata. beton sau beton armat. protejarea seisimica a zonei invecinate. demolarea prin lucrari de impuscare a devenit cea mai competitiva. Pentru efectuarea fiecarei impuscari . mentinerea in functiune a procesului de productie. iar in unele cazuri trebuie distruse numai anumite elemente constructive din zidarie. au aratat ca folosirea tehnicii de impuscare constituie o alternativa sigura si de cele mai multe ori cea mai adecvata din punct de vedere al eficientei si securitatii. se inscrie in randul activitatilor avantajoase din punct de vedere economic.

2. 6. in special acolo unde cladirile se afla intr-o faza avansata de deteriorare. blocarea pe o perioada scurta de timp a unor portiuni invecinate si zone de circulatie – perioade de timp limitate doar la durata executarii effective a lucrarilor de impuscare – comparativ cu restrictiile de obicei indelungate de folosire a acestor spatii si zone.Comparativ cu procedeele clasice de demolare. mentinerea in functie a procesului de productie pe timpul de demolarii. la demolarile prin mijloace clasice. trepidatii. 5. evitarea producerii pe o perioada indelungata de praf. Protejarea seismica a cladirilor invecinate. consum redus de forta de munca. a undei de soc si a aruncarii de bucati de beton sub efectul exploziei.dirijarea directiei caderii pentru a proteja constructiile aflate in apropiere. . Altele cum ar fii afectarea factorilor de mediu si a biodiversitatii. valorificarea mai buna a materialelor rezultate din demolare.distrugerea integritatii constuctiei in asa fel ca elementele dezmembrate sa poate fii transportabile. Dezavantajele folosirii explozivilor Unele dintre acestea pot fi rezolvate prin : 1. indepartarea rapida a starii de pericol. protectiei mediului si muncii. Alegerea solutiei de demolare este conditionata de starea fizica a constructiei. continuarea traficului imediat dupa impuscare. de eventualele efecte ale demolarii asupra acestor obiective. evitarea lucrului la inaltime pe perioade mari de timp. 7. 4. de existenta unor obiective aflate in vecinatatea constructiei de demolat. Procedeul de demolare ales trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: . Dimensionarea parametrilor de impuscare si stabilirea conceptiei de demolare a fiecarui obiectiv in parte se face tinand cont de cerintele tehnice si de securitate mai sus mentionate precum si de experienta si practica dobandita la realizarea a zeci de astfel de activitatii finalizate cu succes. cheltuieli reduse .asigurarea protectiei constuctiilor din apropierea obiectivului demolat. daune aduse ecosistemelor sunt de cele mai multe ori ireversibile. 3. urmatoarele avantaje: 1. . 3. zgomot. respective incarcate cu mijloace mecanice. contra actiunii seismice. utilizarea lucrarilor de impuscare ofera din punct de vedere al pericolelor. . 2.

cu respectarea prevederilor legii 126/1995 cu modificarile si completarile ulterioare si a actelor normative care reglementeaza dezafectarea constructiilor si protectia mediului. Lucrarile de demolare cu exploziv se executa pe baza unor proiecte avizate. Aceasta metoda reduce timpul de executie si implica. Demolarea prin explozii controlate a cladirilor industriale sau civile cu grad mare de dificultate. trebuie sa tina cont de structura de rezistenta puternica. Demolarea cladirilor prin explozii controlate are ca si componenta esentiala. costuri mai reduse de executie. initializarea prabusirii intregului ansamblului sau a unei parti bine definite. Incarcaturile de exploziv vor provoca doar efectul mecanic de rupere a materialului constructiei si dirijarea prabusirii cladirii pe directia stabilita. de cele mai multe ori. acesta fiind monitorizat de societati specializate. ce are stalpi si grinzi cu sectiune mare si plansee puternice pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor. Pentru realizarea lucrarilor de demolare prin explozii controlate societatile care efectueaza acest tip de lucrari trebuie sa aiba autorizatie de la ITM Bucuresti si D.G. Pe timpul activitatilor de demolare cu exploziv a cladirilor industriale sau civile efectul seismic este sub limitele maxime admise.P. Tehnica demolarii prin explozii controlate se poate aplica si in cazul podurilor rutiere sau CF a caror structura de rezistenta a fost grav afectata de calamitati naturale. dispuse in apropierea unor instalatii in functiune sau cladiri administrative cu activitate intensa. prin instalarea de statii seismice si inregistrarea valorilor vibratiilor la sol. . liber de sarcini. metoda de demolare propusa este de „demolare prin explozii controlate”. pe un perimetru restrans.M.Pentru obiectivele cu un regim de inaltime mai mare de 30 m si pentru cele cu o anvergura foarte mare.P.