Sinuzita acuta

Etiologie Sinuzita acuta apare frecvent secundar unei infectii virale de cai respiratorii superioare. febra. poate permite intrarea bacteriilor care exista in mod normal la acest nivel. in interiorul sinusurilor. Sinuzita poate fi acuta (debut brusc) sau cronica (tipul cel mai comun. cu debut insidios). Infectia sinusurilor poate determina cefalee (durere de cap) sau presiune la nivelul ochilor. Sinuzita acuta dureaza in general 8 saptamani sau apare de cel mult 3 ori pe an. Sinusurile sunt acoperite de un strat de mucus si de celule ce prezinta pe suprafata lor mici prelungiri numite cili. Acestea intervin in captarea si indepartarea bacteriilor si a poluantilor externi. fiecare episod durand maxim 10 zile. nasului.Generalitati Infectia sinusala sau sinuzita. In cazul aparitiei unui dezechilibru ce afecteaza mecanismele normale de aparare de la nivelul sinusurilor. consta dintr-o reactie inflamatorie a sinusurilor si meaturilor nazale (orificii la nivelul vestibulului nazal ce comunica cu sinusurile). regiunea obrajilor sau la nivelul unei parti a regiunii cefalice. Tratamentele sunt in general eficiente impotriva sinuzitei acute. Ele sunt conectate cu spatiul dintre nari si meaturile nazale. De asemenea. pot. pacientii cu sinuzita pot prezenta tuse. Cavitatile sinusale izoleaza craniul. Tratamentul este considerat eficient in cazul in care contracareaza afectarea mucoasei de la nivelul sinusurilor si a structurilor osoase de la acest nivel. ele pot agresa celulele inconjuratoare si produc infectie sinusala. insa alergenii (substante ce determina aparitia reactiilor alergice la persoane atopice) sau substantele poluante. Sinuzita cronica dureaza mai mult de 8 saptamani sau apare de cel putin 4 ori pe an cu simptome ce dureaza mai mult de 20 zile. respiratie urat mirositoare si congestie nazala cu secretii nazale dense si abundente. de asemenea. declansa inflamatia cavitatilor . Odata patrunse la acest nivel. Anatomia Sinusurile (denumite si sinusurile paranazale) sunt 4 cavitati pline cu aer la nivelul craniului uman. Sinusurile contin mecanisme de aparare impotriva florei patogene (virusuri si bacterii considerate straine organismului). Complexul osteomeatal (COM) conecteaza meaturile nazale cu sinusurile paranazale. ii reduc greutatea si asigura rezonanta in momentul vorbirii.

Obstructia la acest nivel determina afectarea proceselor ce indeparteaza bacteriile prezente in mod normal la nivelul meaturilor. determinand aparitia simptomelor de sinuzita.sinusale. stranut. Acestea impreuna cu Staphylococcus aureus si germenii anaerobi sunt implicate in aparitia sinuzitei cronice. Bacteriile incep sa se inmulteasca si invadeaza mucoasa ce tapeteaza cavitatea sinusala. fiind ameliorate de pozitia cu capul ridicat. Alergenii si substantele poluante produc un efect similar. Simptome Semnele si simptomele infectiei cavitatilor sinusale depind de tipul sinusurilor afectate si de forma sinuzitei: acuta sau cronica. O infectie virala determina afectarea celulelor de la acel nivel. Sinuzita maxilara (la nivelul oaselor obrajilor) . determinand obstructia meaturilor nazale. Fungii au devenit in ultimii ani una dintre cauzele frecvente de sinuzita cronica.durere sau presiune uni sau bilaterala . Sinuzita acuta Sinuzita etmoidala (in spatele ochilor) . leucemia sau diabetul zaharat.durere la nivelul oaselor obrajilor. Bacteriile implicate in aparitia sinuzitei acute sunt Streptococcus pneumoniae.simptomele de durere sau presiune se agraveaza la tuse.presiune sau durere la nivelul unghiului intern al ochiului sau la nivelul regiunii nazale superioara . Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis. in special la persoanele cu afectiuni ce determina scaderea sistemului imunitar ca de exemplu SIDA.congestie nazala cu eliminarea secretiilor prin partea posterioara a cavitatii nazale (la nivelul faringelui) . in jurul sau infraorbital sau la nivelul dentitiei superioare . in pozitia culcat.cefalee la nivelul regiunii temporale sau in jurul ochilor . Aceste meaturi au conexiune cu sinusurile. Acest lucru determina aparitia unei reactii inflamatorii cu cresterea cantitatii si densitatii secretiilor locale.

secretie nazala posterioara sau respiratie urat mirositoare persistenta.simptomele de durere sau presiune sunt agravate in pozitie cu capul ridicat si sunt ameliorate la inclinarea capului . roseata sau senzatie de tensiune la nivelul regiunii geniene (a obrajilor) . Cefalea (durere de cap) sau durerea faciala este alta simptomatologie frecvent intalnita in infectia sinusala.cefalee profunda cu durere la nivelul regiunii superioare si posterioare cefalice.febra ..cefalee severa la nivelul regiunii frontale .diplopie (vedere dubla) sau dificultati de vedere in cazul in care apare presiune asupra substantei cerebrale . de-a lungul regiunii frontale si la nivelul regiunii posterioare oculare . Sinuzita sfenoidala (la nivelul regiunii posterioare oculare) . Febra poate fi considerat simptom de infectie sinusala sau de alta infectie intercurenta. .hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara.tumefactie.hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara . Consult de specialitate Se recomanda consult de specialitate in cazul in care apare durere sau presiune in partea superioara cefalica.durerea se agraveaza in pozitia culcat sau prin aplecarea in fata . nefiind legata de afectiuni dentare.febra Sinuzita frontala (la nivelul regiunii frontale uni sau bilaterala) .hipersecretie nazala sau secretie nazala posterioara.durere agravata de inclinarea capului si ameliorata in pozitia cu capul ridicat . insotita de congestie nazala sau hipersecretie. Pacientii ce prezinta numai congestie nazala usoara si febra moderata au de obicei infectie virala (raceala banala) si nu necesita tratament cu antibiotic sau alta medicatie speciala.febra .

forma obisnuita.infectia orbitei poate fi secundara sinuzitei etmoidale: pleoapa se poate tumefia. aceasta complicatie este intalnita numai la copii . Ulterior poate apare coma si existus (moarte). Diagnostic Diagnosticul sinuzitei se bazeaza pe o evaluare amanuntita a istoricului bolii si pe examenul fizic. Este foarte importanta diferentierea intre o simpla infectie de cai respiratorii superioare si infectia sinusala. dificultati de vedere sau crize convulsive. poate fi tratata eficient de orice medic. putand fi fatala. cu orbire secundara . Infectiile de cai respiratorii superioare si raceala sunt de cauza virala. de obicei aceasta este bilaterala . cu aparitia ptozei (caderea) pleoapei superioare.in cazul extinderii infectiei la nivel cerebral. In cazul in care nu este diagnosticata si tratata la timp. de obicei. la care se mai pot asocia pupila dilatata sau fixa. sechelele ce pot aparea sunt pierderea mobilitatii ochiului. cefalee atroce. cu consecinte severe. denumita si tumora Pott sau osteomielita. . Infectia sinusala este de obicei de cauza bacteriana si necesita terapie antibiotica. Supratratarea infectiilor virale poate fi un lucru periculos. pot aparea complicatii. pot aparea modificari de personalitate.sinuzita etmoidala sau frontala poate determina aparitia unui cheag sanguin la nivelul regiunii din vecinatatea sinusurilor. Diagnosticarea adecvata a acestor entitati este foarte importanta pentru orientarea tipului de tratament. simptomele sunt similare cu cele intalnite in infectia orbitala. modificari ale starii de constienta. Exista si situatii cand agentul etiologic al sinuzitei este un virus (terapia antibiotica fiind in acest caz inutila). Urmatoarele complicatii sunt urgente medicale si necesita tratament prompt intr-o unitate de primiri urgente: .Sinuzita . febra si starea generala alterata sunt adesea prezente.febra. cefalee si tumefierea tesuturilor moi din regiunea frontala pot indica infectia osului frontal.

Diagnosticul de infectie sinusala este pozitiv in cazul in care scanarea tomografica evidentiaza una din urmatoarele: . pentru stabilirea diagnosticului de sinuzita. de catre asociatiile medicale. ce evidentiaza cu exactitate arhitectura sinusurilor paranazale.nivel de lichid in unul sau mai multe sinusuri . Cu toate acestea.ingrosarea conturului normal al sinusurilor. In cazurile nesigure. radiografiile sinusale nu sunt specifice si depind in mare parte de o buna tehnica de executare. mai ales in . intrucat simptomele sinuzitei acute sunt similare cu cele ale unei infectii de cai respiratorii superioare. ultrasonografia nu ofera aceeasi acuratete ca in cazul tomografiei. Ultrasonografia Ecografia este alta dintre metodele de diagnostic non-invaziv. Ultrasonografia nu a fost acceptata in totalitate pentru diagnosticul infectiei sinusale. diagnosticul sinuzitei acute nu necesita investigatii complexe. in 55% din cazuri. meaturilor nazale si a structurilor invecinate. sigura si mai putin costisitoare comparativ cu scanarea tomografica. Radiografia Diagnosticul sinuzitei acute era stabilit in trecut prin efectuarea unei radiografii sinusale. In concluzie. Potrivit unui studiu. Ingrosarea conturului sinusal poate aparea si la persoane care nu acuza simptome de sinuzita.Tomografia computerizata In majoritatea cazurilor. Aceasta metoda este rapida. se poate efectua scanare tomografica. sinuzita nu este vizibila pe radiografia sinusala. Diagnosticul de sinuzita poate fi probabil in cazul in care simptomatologia persista peste 7-10 zile.opacifierea totala a unuia sau mai multor sinusuri . este necesara corelarea rezultatelor scanarii tomografice cu examenul fizic si simtomatologia pacientului. Cu toate acestea. De fapt. infectia virala predispune la aparitia sinuzitei.

scanarea tomografica ofera rezultate foarte detaliate. intrucat este foarte invaziva.randul medicilor specialisti otorinolaringologi (O.R. medicul va introduce un ac in sinus de-a lungul pielii si osului. Cu toate acestea. Consult ORL In cazul in care simptomele persista. cu ajutorul unui instrument numit nasofaringoscop. Tratament Scopul principal al tratamentului sinuzitei il constituie diminuarea tumefactiei sau inflamatiei de la nivelul meaturilor nazale si sinusurilor. incercand sa extraga lichid. eliminarea infectiei. Scanarea tomografica ofera o imagine mult detaliata a structurilor anatomice. de obicei in mai putin de 2 zile. iar antibioticele standard folosite in infectia sinusala sunt de obicei eficiente.L pot vizualiza direct meaturile nazale si orificiile de la nivelul sinusurilor. Acesta este un tub flexibil.L). din fibra optica.-ist poate drena sinusurile afectate pentru a efectua examen bacteriologic de la nivel sinusal. procedura aceasta se foloseste foarte rar.L. In timpul ei. chiar daca nu se cunoaste tipul exact de microorganism.R. se recomanda consultul medicului specialist (O. Medicul O.L-ist). Aceasta procedura este mult mai invaziva decat cele mentionate mai sus. vegetatii adenoide sau procese amigdaliene marite.R. putand fi de ajutor pentru planificarea unei posibile interventii chirurgicale. . in ciuda unei terapii adecvante. Urmeaza administrarea de antibiotice adecvate in functie de rezultatul antibiogramei. Se poate diagnostica orice tip de bacterie.R. polipii nazali. Medicii specialisti O. care se insera prin orificiul nazal. ce urmeaza a fi trimis la laborator pentru examen bacteriologic. De asemenea pot fi diagnosticate diverse cauze ale respiratiei dificile ca: deviatia de sept. promovarea drenajului sinusal si mentinerea sinusurilor libere. permitand medicului specialist vizualizarea meaturilor nazale si observarea daca orificiile sinusale sunt libere si daca dreneaza adecvat.

Promovarea drenajului sinusal presupune: .Tratament ambulator Tratamentul ambulator ajuta la deschiderea sinusurilor si ameliorarea senzatiei de uscaciune. Aceste medicamente ajuta la eliberarea cailor respiratorii prin indepartarea edemului local.consumul de apa si lichide hidratante. pentru pastrarea aburului se poate folosi un prosop. Cea mai comuna substanta folosita este oximetazolina. facilitand drenajul sinusal. aspirina sau acetaminofen pot reduce durerea si inflamatia. Tratament medicamentos Reducerea congestiei Celulele sanguine si cele care tapeteaza cavitatile sinusale pot lupta in mod normal impotriva microorganismelor. se mai recomanda dusuri fierbinti. Cu toate acestea. Aceasta procedura ar trebui efectuata cel putin 10 minute. asociat cu scaderea sistemului imunitar si cu o reactie exagerata la anumiti alergeni. cand numarul bacteriilor sau virusurilor este foarte mare. Pentru reducerea simptomelor si a necesarului de medicamente. cu aburi. Metode utile in drenarea mucusului: utilizarea expectorantelor . Preparatele mentolate pot fi adaugate in apa de inhalatie pentru a ajuta la deschiderea sinusurilor obstruate.bai de abur efectuate de 2-4 ori pe zi prin aplecarea si inhalarea deasupra unui castron cu apa fiarta (a nu se efectua in timp ce apa fierbe pe aragaz). decongestionante nazale si expectorante. Deoarece agentii externi pot declansa o gama variata de reactii. Acestea ajuta la subtierea secretiilor mucoase. se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau adresarea farmacistului. se mai pot folosi asociatii de siropuri pentru tuse sau tablete antitusive. Diminuarea durerii: medicamentele antialgice ca ibuprofen.substante care faciliteaza eliminarea mucusului de la nivel pulmonar si de la nivelul cailor respiratorii. ceaiul cald este frecvent recomandat . De asemenea. . exista numeroase tratamente eficiente impotriva inflamatiei. toate acestea vor determina aparitia unei reactii inflamatorii. Pentru a utiliza medicamentul adecvat. O infectie sinusala usoara poate fi usor tratata cu un tratament adecvat.

de aceea pretul este singurul criteriu de alegere a lor. pentru a obtine acelasi efect. intrucat devin ineficiente si vor fi necesare aplicatii din ce in ce mai frecvente. Medicamentele generice sunt mai accesibile ca pret si se administreaza la 4-6 ore sau de cate ori este nevoie. ar trebui sa consulte medicul inainte de inceperea administrarii acestora. pot determina aparitia unor complicatii periculoase. devenind dependenti. Indepartarea dependentei este un proces dificil. Medicamentele de referinta sunt mai scumpe. Este contraindicata folosirea acestor produse mai mult de 3 zile. cuprinzand administrarea de spray-uri nazale cu antiinflamatorii steroidiene. decongestionante orale. substante saline sau o combinatie a acestora. de aceea pot si administrate mai rar. Contraindicatii si efecte adverse: ambele-decongestionantele orale si nazale-prezinta o serie de reactii adverse. folosesc in exces aceste preparate. De asemenea produc dificultati de urinare. pentru a respira mai usor. fenilpropanolamina (ATENTIE: fenilpropanolamina a fost recent retrasa de pe piata farmaceutica. . Ele actioneaza mult mai lent decat spray-urile nazale. efectul aparand in circa 1-3 minute. insomnie. Nu folositi produse ce contin aceasta substanta). Spray-urile nazale (decongestionante) actioneaza cel mai rapid. La fel ca si in cazul preparatelor nazale. vedere incetosata si cefalee. combinarea decongestionantelor orale cu alte medicamente din aceeasi clasa sau cu medicamentele de fond ale pacientului. De asemenea. a tensiunii arteriale. hipertensiune arteriala. decongestionantele orale pot deveni ineficiente in cazul utilizarii indelungate. fenilefrina. nervozitate. Decongestionantele orale (tablete sau in forma lichida) contin ca substanta activa pseudo-efedrina. anxietate. dar elibereaza substanta activa mai lent. tremor. incluzand stimulare generala cu cresterea frecventei cardiace. Toate insa prezinta rezultate similare. dificultati la urinare. decongestionantele orale incep sa actioneze dupa 15-30 minute de la administrare. De obicei. De aceea. persoanele cu istoric de boala cardiaca. Fenomenul de rebound este mai putin sever decat in cazul preparatelor cu administrare nazala. uscaciunea gurii. Acest fenomen de rebound poate fi evitat aplicand alternativ in cele doua nari si evitand folosirea frecventa a medicamentului.Decongestionantele nazale ajuta la reducerea obstructiei cailor aeriene si sunt importante in prima faza a tratamentului pentru ameliorarea simptomelor. Foarte multi pacienti. In farmacii exista o gama variata de medicamente decongestionante orale. anxietate.

Principalele reactii adverse includ aparitia reactiilor alergice (edem faringian. se poate administra un antibiotic pe baza de sulf: trimetoprim/sulfametoxazol sau TMP/SMX. care sunt active pe majoritatea microorganismelor rezistente ce pot cauza sinuzita. poate determina aparitia de microorganisme rezistente la cele mai potente antibiotice existente pe piata. Aceasta determina extravazarea de lichid de la nivelul vaselor sanguine la nivelul tesuturilor meaturilor nazale. chiar daca simptomatologia a disparut/s-a ameliorat). De aceea.L. continuand apoi administrarea pentru inca 7 zile. Folosirea in exces a acestor antibiotice. vor consulta medicul specialist O. In cazul persoanelor alergice la penicilina. Este contraindicata administrarea lor pacientilor alergici la sulf. Pacientii a caror simptomatologie de infectie sinusala nu dispare. se recomanda administrarea de antihistaminice. urticarie) si disconfort gastric. Promovarea drenajului In cazul in care factorul declansator al episodului de sinuzita este un alergen din mediu inconjurator. In sinuzita acuta. care reduc edemul de la nivelul membranelor mucoase. pe o perioada de 1421 zile (a se respecta perioada. se recomada administrarea de antibiotice simple. in prima faza. cu aparitia simptomelor de congestie nazala.R. Acest antibiotic este eficient impotriva microorganismelor obisnuite. Pacientii care prezinta forme mai severe de sinuzita acuta. ca amoxicilina. se administreaza penicilina sintetica: cel mai frecvent amoxicilina. Alergenii stimuleaza leucocitele de la nivelul tesuturilor si vaselor de sange. fiind de asemenea accesibil ca pret. Acest lucru ajuta la prevenirea complicatiilor. Principiul de baza consta in administrarea antibioticului pana la disparitia simptomatologiei. . determinand eliberarea de histamina la nivelul circulatiei. reducerea simptomelor si scaderea riscului de aparitie a sinuzitei cronice. Cefuroxim sau Loracarbef. precum Augmentin. In cazul lor se pot administra peniciline sintetice de generatie noua. pot deveni rezistenti la amoxicilina sau TMP/SMX. forma necomplicata. cei cu insuficient tratati sau cei cu forme cronice de sinuzita. in ciuda terapiei antibiotice.Combaterea infectiei Principiul de baza il constituie eliminarea infectiei bacteriene de la nivelul sinusurilor cu ajutorul tratamentului antibiotic.

Antihistaminele de generatie veche nu mai sunt recomandate deoarece determina uscaciunea mucoaselor. In cazul in care congestia nazala este severa. Reducerea inflamatiei Pentru tratamentul sinuzitei acute este suficienta administrarea unuia sau mai multor agenti decongestionanti. se recomanda administrarea precoce de steroizi inhalatori. in ciuda tratamentului antibiotic si cu alte preparate pentru ameliorarea simptomatologiei. Interventia chirurgicala se realizeaza cu acelasi nasofaringoscop cu fibra optica folosit . in cazul in care se administreaza in dozele prescrise. Antihistaminele de generatie noua ca fexofenadina. fluticasone propionat. deci medicul va decide ce tip de preparat va folosi pacientul. flunisolide si beclomethasone. Unele prezinta un grad mai mare de tolerabilitate decat altele. insa odata cu atingerea nivelelor sanguine terapeutice. Ele se elibereaza numai cu prescriptie medicala. Cu toate acestea. Acesti agenti nu au actiune la fel de rapida ca in cazul decongestionantelor orale si nazale. pentru reducerea simptomelor. nemaifiind necesare administrarea de preparate decongestionante. Steroizii intranazali (spray-urile nazale) actioneaza direct numai asupra meaturilor nazale si cavitatilor sinusale. cu putine efecte directe sistemice. exista o gama variata de agenti steroidieni inhalatori. pacientii cu forme recurente de sinuzita acuta sau cronica. Cei mai utilizati steroizi inhalatori sunt beclometasone dipropionat. pot beneficia de interventie chirurgicala. cu ingrosarea secretiilor nazale. In cazul persoanelor cu antecedente de sinuzita la alergeni de mediu. Ca si in cazul celorlalte clase de medicamente amintite mai sus. triamcinolon. precum si cei cu forme complicate de sinuzita. simptomele se imbunatatesc spectaculos. se poate asocia un agent decongestionant. Steroizii sunt agenti antiinflamatori potenti. Pacientii cu imagine tomografica indicand infectie sinusala. pentru prevenirea episoadelor de sinuzita si pentru mentinerea sinusurilor libere. Tratament chirurgical Unii pacienti prezinta forme cronice de sinuzita. pot necesita administrarea de steroizi cu administrare nazala. facand drenajul mult mai dificil. loratadina sau desloratadina nu determina uscarea mucoaselor. in perioadele cu cantitati crescute de alergeni in mediu.

indepartarea polipilor nazali. e nevoie de investigatii suplimentare. deschiderea meaturilor si orificiilor sinusale obstruate si facilitarea drenajului sinusal. De asemenea. in cazul persoanelor cu antecedente de sinuzita la acesti alergeni. . in cazul in care acest lucru nu este posibil. necesitant un spectru diferit de antibiotice.pentru stabilirea diagnosticului. pot preveni infectia gripala.evitarea stresului si dieta bogata in substante antioxidante. .este foarte importanta evitarea alergenilor de mediu. Managementul episoadelor sezoniere de sinuzita: .igiena riguroasa a mainilor si evitarea contactului cu persoane ce prezinta simptome de infectie respiratorie superioara. agentii umidifianti pot fi utili. . Scopul interventiei chirurgicale consta in indepartarea excesului de mucoasa cu efect obstruant.preparatele pe baza de carbonat de zinc (Cold-Eeze si altele) s-au dovedit eficiente in reducerea duratei simptomelor de raceala.vaccinarea precoce impotriva virusului influenzae. in timpul interventiei chirurgicale se pot corecta o serie de anomalii anatomice ca: deviatia de sept. ce poate evidentia fie infectie cu germeni anaerobi. mai ales fructe si legume proaspete. imbunatatind astfel respiratia.pacientii cu episoade sezoniere de alergii pot beneficia de perioade de tratament cu medicamente antihistaminice nesedative. in cazul in care sunt administrate chiar la inceputul aparitiei simptomatologiei. . inchiderea ferestrelor si folosirea de aer conditionat ce filtreaza alergenii. Se poate efectua cultura bacteriana in timpul unui consult de rutina sau in timpul interventiei chirurgicale. . . Profilaxie Evitarea infectiilor de cai respiratorii superioare: . pentru a evita infectia gripala si in consecinta evitarea infectiei de cai respiratorii superioare. In cazul in care infectia sinusala persista. alte medicamente antigripale ca Relenza sau Tamiflu. ajuta la intarirea sistemului imunitar. fie infectie fungica. in cazul unui episod acut se pot folosi antihistaminice sau spray-uri nazale decongestionante. necesitand administrarea de medicamente antifungice.se recomanda evitarea plimbarilor indelungate in aceste perioade cu eliberare crescuta de alergeni in mediu. intens colorate. Administrarea de steroizi inhalatori sau cure de antibiotice periodic mai pot fi necesare. se recomanda folosirea de preparate decongestionante si altele asemanatoare prescrise de medic.

.mentinerea unei igiene sinusale adecvata prin consumul de lichide. Prognostic Sinuzita sau infectia sinusala se vindeca daca este tratata precoce si adecvat. inainte de decolare. . ce mentin umiditatea cailor nazale. pentru mentinerea libera a sinusurilor. Evitarea contactului cu alergenii de mediu: . Cu exceptia pacientilor care dezvolta complicatii.folosirea de spray-uri nazale saline.persoanele cu sinuzita cronica trebuie sa evite regiunile sau activitatile ce le pot agrava afectiunea. ce mentine o secretie sinusala eficienta.Mentinerea unei hidratari adecvate: . prognosticul pacientilor cu sinuzita acuta este foarte bun. . efectuarea de bai de aburi periodice poate fi utila. ajutand astfel la indepartarea eficienta a agentilor infectiosi. Pacientii a caror sinuzita este declansata de catre alergenii de mediu sau prin anomalii anatomice pot dezvolta forme recurente de sinuzita acuta sau sinuzita cronica.evitarea zborului cu avionul: daca acest lucru nu este posibil. precum fumatul activ sau pasiv de tigarete sau inotul in piscine cu apa clorinata. se recomanda utilizarea de spray-uri nazale decongestionante.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful