You are on page 1of 6

LAPORAN MINGGU SAINS PERINGKAT SEKOLAH 2011

1.0 PENGENALAN:

Program ini dilaksanakan untuk memenuhi takwim sekolah di samping menyediakan pelbagai aktiviti kepada murid-murid supaya dapat meningkatkan prestasi dalam mata pelajaran sains.

2.0

MATLAMAT:

Memberi pendedahan dan ruang kepada semua murid untuk mengambil bahagian dalam program Minggu Sains.

3.0

OBJEKTIF:    Memupuk minat terhadap mata pelajaran sains Menggalakkan murid-murid menyertai pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh pihak Panitia Sains. Meningkatkan pestasi mata pelajaran Sains secara umumnya.

4.0

SASARAN/TARIKH/TEMPAT: : Semua murid SK All Saints’. : 18 hingga 23 April 2011. : Sekolah Kebangsaan All Saints’, 34600 Kamunting, Perak.

Sasaran Tarikh Tempat

Hasfalyla binti Amat Hamiman ( Sesi Petang ) Penyeliaan Aktiviti/Pertandingan : Pn. Falthiyah binti Hj. Normala binti Mohd Johari ( Sesi Pagi ) Pn. Mulyati binti Adnan ( Sesi Petang ) Buku Program : Cik Rozita binti Yusoff Persiapan Pentas : Pn. Safiah binti Harun : Cik Rozita binti Yusoff Pengurusan Hadiah : Pn. Hamimah binti Hashim ( Guru Besar ) : En. Aslina binti Awang ( Ketua Panitia Sains ) : Pn. Ali ( PK Petang ) Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari : Pn. Safiah binti Harun ( Sesi Petang ) Penyediaan PA Sistem: En. Hjh. Aslina binti Awang ( Sesi Pagi ) Pn.0 AHLI JAWATANKUASA PERLAKSANA MINGGU SAINS Penasihat Pengerusi : Pn. Muhamad Yunos bin Koming ( PK Pentadbiran ) Pn. Safiah binti Harun ( Sesi Petang ) Juruacara : Cik Nurmala binti Othman ( Guru bertugas sesi pagi ) Pn.5. Mulyati binti Adnan ( Guru bertugas sesi petang ) . Nor Afdira Suriyani binti Mohamed Ali ( Sesi Pagi ) Pn. Mohd Arizam bin Tajing ( Sesi Pagi ) Pn.

3. -Murid-murid mewarna dan menghantarnya pada guru mata pelajaran masing-masing. Crossword Puzzle ( Teka Silang Kata ) Tahun 1 hingga 6 3 pemenang setiap kelas. . Info Sains ( Fakta ) Tahun 4 hingga 6 3 pemenang setiap kelas. -Gambar diedarkan oleh guru mata pelajaran kepada murid-murid. -Guru mata pelajaran mengedarkan kertas vocabulary kepada murid-murid. -Semua murid menghantarnya pada guru mata pelajaran masing-masing. 4. Dijalankan sewaktu perhimpunan. B. -Kertas teka silang kata diedarkan oleh guru mata pelajaran kepada murid-murid. Kuiz Tahun 3 hingga 6 3 pemenang setiap kelas.0 STRATEGI PERLAKSANAAN BIL AKTIVITI 1. Hebahan kepada murid-murid mengenai minggu sains dan aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan. Majlis perlancaran Minggu Sains PERLAKSANAAN A. 5. -Soalan diedarkan oleh guru mata pelajaran kepada murid-murid. 6. -Murid-murid dikehendaki melengkapkan teka silang kata dan menghantarnya kepada guru mata pelajaran masing-masing.6. Vocabulary Tahun 3 hingga 6 3 pemenang setiap kelas. -Semua murid dikehendaki mencari satu info sains dan membuatnya serta menghias pada satu kertas putih A4. -Murid-murid memberi maksud perkataan-perkatan yang diberikan dan menyerahkan pada guru mata pelajaran masing-masing. -Murid-murid dikehendaki menjawab soalan kuiz yang diberikan dan menghantarnya kepada guru mata pelajaran masing-masing. CATATAN Semua murid sesi pagi dan petang 2. Mewarna Tahun 1 dan 2 3 pemenang setiap kelas.

Kuiz Sains (Tahun 3 hingga 6). Pertandingan . Kamunting.00 8.0 ANGGARAN PERBELANJAAN PENDAPATAN JUMLAH RM500.30 pagi hingga jam 6. Pertandingan Teka Silang Kata (Tahun 1 hingga 6). Kesemua aktiviti ini diadakan di sekitar kawasan SK All Saints. Dari segi penglibatan peserta pula. terutamanya kuiz sains dan pertandingan teka silang kata yang mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada semua pelajar tahap 2. Kamunting.20 petang bertempat di sekitar kawasan SK All Saints’. Sebanyak 5 aktiviti utama yang telah dirancang seperti Kuiz Sains (Tahun 3 hingga 6).00 Jumlah RM500. Perak dan telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya hasil bantuan dan kerjasama daripada semua guru sesi pagi dan petang. Vocabulary (Tahun 3 hingga 6) dan Info Sains (Tahun 4 hingga 6) serta Majlis Penutup Minggu Sains Peringkat Sekolah. Aktiviti Yang Telah Dilaksanakan Antara aktiviti utama yang telah dilaksanakan bagi Minggu Sains Peringkat Sekolah adalah perasmian minggu sains. Vocabulary (Tahun 3 hingga 6) dan Info Sains (Tahun 4 hingga 6).00 PERBELANJAAN Fotostat buku program dan bahan-bahan yang diedarkan kepada murid-murid Hadiah Jumlah JUMLAH RM 68.0 REFLEKSI Minggu Sains Peringkat Sekolah 2011 Minggu Sains Peringkat Sekolah telah diadakan bermula pada 18 April 2011 sehingga 23 April 2011. Ini dapat dilihat dari segi sambutan pelajar terhadap terhadap pertandinganpertandingan yang diadakan. Hamimah binti Hashim dengan jayanya. Majlis Pelancaran serta Majlis Penutup Minggu Sains Peringkat Sekolah telah dilaksanakan oleh Guru Besar SK All Saints’ Pn.00 Sumbangan Panitia Sains RM432.7. Pertandingan Mewarna ( Tahun 1 dan 2). didapati kesemua peserta yang terdiri dari semua pelajar SK All Saints’ memberi sambutan yang baik dan menggalakkan terhadap aktiviti dan pertandingan yang diadakan. Pertandingan Teka Silang Kata (Tahun 1 hingga 6). Perak. Aktiviti-aktiviti ini bermula dari 18 April 2011 sehingga 23 April 2011. Program dan aktiviti dilaksanakan pada sesi persekolahan sesi pagi dan sesi petang antara jam 7. Pertandingan Mewarna ( Tahun 1 dan 2).00 RM500.

Perak. Guru-guru dan murid-murid telah memberi kerjasama yang baik. objektif yang telah dirangka bagi Minggu Sains Peringkat Sekolah telah mencapai matlamat yang telah disasarkan.0 PENUTUP Minggu Sains Peringkat Sekolah. Aktiviti-aktiviti yang dirancang telah berjaya dijalankan dalam tempoh masa yang ditetapkan. . 34600 Kamunting. ini seterusnya memudahkan lagi perjalanan aktiviti yang telah dirancang. Sekolah Kebangsaan All Saints’. (HAMIMAH BINTI HASHIM) Guru Besar. Turut diharapkan agar Minggu Sains Peringkat Sekolah ini dapat memupuk minat murid-murid terhadap mata pelajaran sains yang dianggap susah oleh murid-murid. Sekolah Kebangsaan All Saints’. Kesimpulan Secara keseluruhan. Disebabkan aktiviti yang dirancang lebih memfokuskan kepada penglibatan peserta.pertandingan Info Sains dan Vocabulary juga turut mendapat sambutan yang menggalakkan. namun kesungguhan peserta dapat dilihat dari segi hasil pertandingan yang telah diserahkan kepada hakim. 34600 Kamunting. secara tidak langsung Minggu Sains Peringkat Sekolah dapat memupuk kerjasama serta mengeratkan lagi hubungan antara warga sekolah.Mewarna Tahun 1 dan 2. Ini secara tidak langsung dapat meningkatkan pengetahuan murid terhadap mata pelajaran sains. Perak. SK All Saints’ bagi tahun 2011 ini banyak memfokuskan kepada penglibatan murid-murid dalam menyertai pertandingan yang dianjurkan. Walaupun pertandingan ini diwajibkan kepada semua murid Tahap 1 dan 2. Disediakan oleh : Disahkan Oleh : (ASLINA BINTI AWANG) Pengerusi Panitia Sains . 9.