You are on page 1of 0

www.sakshieducation.

com
www.sakshieducation.com
TIME AND WORK-II

Formulae:
The basic assumptions we have while solving the problems on time and work
are
(i) Total work is always taken as 1 unit.
(ii) The work done by a person is uniform throughout the working time.
For e.g. if a person does a work in “T” days then
(a) the person’s T - day work = 1
(b) The one day work of the person =
T
1

(iii) If two persons can alone finish a work in x-days and y-days respectively, then
together they can finish the work in








+
×
y x
y x
days.
(iv) If two persons together can do the work in x-days and one of them alone can do it
in y days then the other person alone can do it in









×
x y
y x
days.
(v) If three persons A, B and C can finish a work separately in
2 1
, t t and
3
t days
respectively and the work is finished after A works on it for
1
d -days, B for
2
d days
and C for
3
d days.
Then = + +
3
3
2
2
1
1
t
d
t
d
t
d
1

PROBLEMS

1. Sweta can complete a piece of work in 8 hours and Priyanka can complete the
same piece of work in 4 hours. How much time will both of them take together
(approximately) to complete the same piece of work?
1) 2 hours 2) 3 hours 3) 5 hours 4) 4 hours 5) 8 hours

ANSWER: 2
Shweta’s one hour work =
8
1

Priyanka’s one hour work =
4
1

Their combined one hour work =
8
3
8
2 1
4
1
8
1
=
+
= +
Together they can do the work in
3
2
2
3
8
= hours 3 hours

2. X and Y can make a machine in 12 days and Y alone can make it in 48 days. X
alone can make the machine in
1) 40 days 2) 32 days 3) 24 days 4) 16 days 5) None of
these

ANSWER: 4
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
(X + Y)’s one day work =
12
1

Y’s one day work =
48
1

X’s one day work =
16
1
48
3
48
1 4
48
1
12
1
= =

= −
X can do the work in 16 days.

3. B and C together can complete a work in 8 days, A and B together can complete
the same work in 12 days and A and C together can complete the same work in 16
days. In total, how many days can A, B and C together completes the same work?
1)
13
9
3 2)
13
5
7 3)
12
5
7 4)
12
5
3 5) None of these

ANSWER: 2
(B + C)’s one day work =
8
1

(A + B)’s one day work =
12
1

(A + C)’s one day work =
16
1

[(A + B) + (B + C) + (C + A)]’s one day work =
48
13
48
3 4 6
16
1
12
1
8
1
=
+ +
= + +
2(A + B + C)’s one day work =
48
13

(A + B + C)’s one day work =
96
13

(A +B + C) can do the work in
13
5
7
13
96
= hours

4. Abhishek can finish a work in 15 days, Karan in 18 days and Bhargava in 20 days.
Karan and Bhargava starts the work together and are forced to leave after 4 days.
Then what is the time taken to finish the remaining work?
1)
3
2
9 2)
3
2
8 3)
3
2
10 4)
3
2
7 5) None of these
ANSWER: 2
Work done by Karan and Bhargava in 4 days =
45
19
180
76
180
36 40
20
4
18
4
= =
+
= +
Remaining work = 1 –
45
26
45
19
=
Time taken by Abhishek to finish the remaining work =
3
2
8
3
26
15
45
26
= = × days

5. A can do a piece of work in 10 days and B in 20 days. They work together but 2
days before the completion of the work, A leaves. In how many days was the work
completed?
1) 6 2) 10 3) 9 4) 8 5) None of these
ANSWER: 4
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
Let the work be finished in T days. Then A will work for (T – 2) days and B for T
days
1
20 10
) 2 (
= +
− T T

1
20
4 2
=
+ − T T

3T – 4 = 20
T =
3
24
= 8

6. A and B can do a work in 40 and 25 days respectively. They began the work
together, but A left after some time and B finished the remaining work in 12 days.
After how many days did A leave?
1) 6 days 2) 8 days 3) 10 days 4) 12 days 5) 15 days

ANSWER: 2
Let A leaves after T days. Then A works for T days and B for (T + 12) days
1
25
) 12 (
40
=
+
+
T T

1
200
96 8 5
=
+ + T T

13T + 96 = 200
T =
13
104
= 8

7. A can do a piece of work in 36 days, B in 54 days and C in 72 days. All the three
began the work together but A left 8 days and B 12 days before the completion of the
work. How many days in all did C put in till the entire work was finished?
1) 24 days 2) 28 days 3) 20 days 4) 32 days 5) None of
these

ANSWER: 1
Let the total work be finished in T days. Then A worked for (T– 8) days, B for
(T–12)
days and C for T days
1
72 54
) 12 (
36
) 8 (
= +

+
− T T T

1
216
3 48 4 48 6
=
+ − + − T T T

13T – 96 = 216
13T = 312
T =
13
312
= 24

8. A can do a piece of work in 30 days, B and C together can do the same work in 20
days. A and B worked together and completed
3
2
of the work in 12 days. How many
days will be required by C to complete the remaining work?
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com
1) 13 days 2) 11 days 3) 12 days 4) 10 days 5) None of
these

ANSWER: 3
A and B can complete the work in 18
2
3
12
6
= × days
A can do it in 30 days, B can finish the work in
12
30 18
) 18 30 (
30 18 ×
=

×
= 45 days
C alone can finish the work in
) 20 45 (
45 20

×
= 36 days
C can do
3
1
rd of work in
3
1
(36) = 12 days

9. A can do a piece of work in 15 days and B in 20 days. How much time will they
take to complete the work on alternate days, starting with A?
1) 16 2) 18 3) 17 4) 19 5) None of these
ANSWER: 3
If A and B work on alternate days, the work done by them in 2 days
=
60
7
60
3 4
20
1
15
1
=
+
= +
Work done in 2 × 8 = 16 days =
15
14
8
60
7
= ×


Remaining
15
1
15
14
1 = − can be done by A on the next day i.e. 17
th
day
The work can be completed in 17 days

10. Seven girls can do a piece of work in 13 days, six boys can do the same piece of
work in 12 days, nine men can do the same piece of work in nine days and six women
can do the same piece of work in 14 days. Who are the most efficient?
1) Boys 2) Girls 3) Women 4) Men 5) Both men and
women
ANSWER: 1
7 girls can do the work in 13 days, so 1 girl can do the work in 7 × 13 = 91 days
Similarly A boy can do the work in 6 × 12 = 72 days,
A man can do the work in 9 × 9 = 81 days
A woman can do the work in 6 × 14 = 84 days
Since the boy is taking the least number of days, the boys group is most
efficient.

Directions (11-13): Study the given graph carefully to answer the questions that
follow:

Number of Days taken by three carpenters to finish making one piece
each of four different items of furniture
www.sakshieducation.com
www.sakshieducation.com

11. If carpenter X and carpenter Y were to make a chair together how many days
would they take?
1) 1 day 2) 4 days 3) 3 days 4) 2 days 5) None of
these
ANSWER: 5
Part of chair made by X in one day =
2
1

Part of chair made by Y in one day =
4
1

Combined one day work =
4
3
4
1
2
1
= +
Number of days required to do a chair =
3
4
days

12. If carpenters X, Y and Z were to make a table together how many days would they
take?
1) 4 days 2) 3 days 3) 1 day 4) 2 days 5) None of
these
ANSWER: 3
(X + Y + Z)’s one day work in finishing a table =
6
6
6
3 1 2
2
1
6
1
3
1
=
+ +
= + + = 1 day

13. What is the total number of days the carpenter Z will take to make one piece each
of all the four items together?
1) 32 days 2) 24 days 3)
59
1
1 days 4)
32
1
1 days 5) None of
these

ANSWER: 1
Number of days required to do one piece of each by Z = 3 + 2 + 12 + 15 = 32