You are on page 1of 57

Figyelemfejleszt program

rta: Juhszn Gspr Dorottya

Htrnykompenzl, felzrkztat kpessgfejleszt program figyelmi problmkkal kzd 1-4. osztlyos gyermekeknek

Programszint:

Diagnosztikus fejlesztprogram az informcifelvtel szervezettsgnek s hatkonysgnak mrsre s a tanulsi teljestmny nvelsre.

A tants/tanuls eredmnyessgt alapveten meghatrozza a figyelmi mkds sznvonala. A gyermekek klnbz jelleg figyelmi problminak meghatrozsa utn a kpessgfejleszt program alkalmazsval clzottan kompenzlhatjuk a zavart mkdst.

vfolyamszint:

A program az ltalnos iskola als szakaszban I-IV. osztlyos, vegyes letkor tanulk kiscsoportos fejlesztsre hasznlhat.

Tmakrszint:

1 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

A figyelmi mkds mrse s fejlesztse.

Magban foglalja a diagnosztikus mrs s a tnyleges teljestmnyre pl fejleszts mozzanatait. A feladatok hasznlatval jl megllapthatk a gyermek figyelmi mkdsnek gyenge s ers pontjai, amit az egynre szabott, differencilt feladatkijellsben clszer felhasznlni. A program arra is alkalmas, hogy megllaptsokat tegynk a gyermek kognitv stlusra, tanulsi tpusra vonatkozan.

Altmaszint:

Az auditv s vizulis informci sorozatok kvetse s feldolgozsa.

A pszichikus funkcik teljestmnynek nvelse az letkorhoz igazod jtkos kpessgfejleszt gyakorlatokkal.

Idigny :

A program hsz nll feladatot tartalmaz, amelyek egyenknt tovbbi hrom-ngy szempont szerint varilhatk. gy hozzvetleg tven feladatot kapunk, melyek kzl -tapasztalataink szerint- rnknt hrom jtkfeladat teljesthet. A programcsomag heti 1x45 perces csoportfoglalkozst felttelezve hathnapos fejleszt ciklus foglalkozsi anyaga. A ciklus kezdetn s vgn a szintfelmrs s a teljestmnynvekeds/vltozs mrse is elvgzend .

2 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Ajnls

A figyelem krdse a pedaggia kzponti problmja. Minden pedaggus kzd azrt, hogy a tanulk figyelmt megragadja s a trgyra irnyulan minl hosszabb ideig megtartsa. A figyelmi mkds erssgnek s megbzhatsgnak vannak olyan korltai, amelyek a tanul letkorval vagy ms bels felttelekkel fggnek ssze. Egyes adatok szerint az intenzv figyelem idtartama 7-10 ves korban maximum 20 perc, ami 11-12 ves korra 25 percre nvekedhet /Eisert, M-Eisert, H, 1991/. A klnbz helyzetekben mrt figyelmi teljestmnygrbk azt mutatjk, hogy a figyelmi mkdst sokfajta ms tnyez is befolysolja, tbbek kztt, hogy a nap, a ht vagy az v mely szakaszban tartunk. Milyen a gyermek testi s pszichs llapota, letmdjnak rendszeressge, tpllkozsa, alvsignynek kielgtettsge, fradkonysga. Tanulsi helyzetben mennyire rdekes s jszer a kzlt informci, milyen a tanra teme, a pedaggus mennyire kpes a gyermek a figyelmt felkelteni s fenntartani. Rgi tapasztalata a pedagginak, hogy kora reggel, a ht els felben, esetleg hosszabb pihens utn jobb a gyermekek figyelmnek teljestmnye. Az iskolai rarendek is ehhez alkalmazkodnak, amikor a korai rkban a matematika vagy idegen nyelv trgyakat szerepeltetik, nem kis bosszsgra azoknak a pedaggusoknak, akik mindig dlben, a fradt gyermekekkel knytelenek dolgozni.

Vannak olyan tanulk, akiknl a pszichikus fejlettsg jelents mrtk elmaradsa vagy korai letkorban lezajlott rtalmak kvetkeztben klnsen gyenge a figyelmi mkds. A figyelmi problmk oka tbbnyire a mkdst megalapoz pszichikus funkcik gyengesge, zavara vagy kiesse. Ezek kvetkeztben a figyelem elgtelensge mr korai letkortl tapasztalhat, s tartsan fennmarad. Ezektl megklnbztetendk azok az tmeneti llapotok, amelyek szintn figyelmi problmkban is megnyilvnulnak meg, de htterkben inkbb aktulis krnyezeti- pszichs rtalmak felttelezhetk.

A figyelemzavar vagy gyenge figyelmi mkds miatt a gyermeknl tanulsi sikertelensg jhet

3 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

ltre. Ez gyakran meglepetst okoz a gyermek krnyezetben, ugyanis korbban nem minstettk figyelmnek mkdst. A szl megszokta figyelemzavarral kzd gyermekt, s hosszabb id utn mr ezt tekinti optimlis mkdsnek. Valban, ma az iskola az els olyan teljestmnyhelyzet, melyben tarts s megfelel intenzits figyelmet vrnak el a gyermektl. Gyakori tapasztalat, hogy a gyermek figyelmt elmarasztallag minst pedaggiai vlemnyt a szl rtetlenl fogadja. Vlaszban azt hangslyozza, hogy otthon soha nincsenek ilyen gondok, vagyis ezeket az iskolai krnyezet hvja letre. Ilyenkor azonban tbbnyire arrl van sz, hogy a szlk mr elfogadtk gyermekk figyelmn ek msfajta mkdst s nem nagyon rtik, hogy ezzel msok mirt elgedetlenek.

Termszetesen a figyelmetlen gyermekek problmi sem azonosak

- Egyik csoportjukra fknt az jellemz, hogy nem tudjk elrni a figyelem sszpontostsnak azt a szintjt, amely a tanuls alapvet felttele lenne. Ennek leggyakoribb tnete, hogy a gyermek figyelme knnyen megzavarhat. A vltozatos krnyezeti ingerek lland csbtsnak nem tud ellenllni, ezrt kptelen huzamosabb ideig ugyanazt a tevkenysget figyelme fkuszban megtartani. Brmely j inger j alkalom a gyermeknek arra, hogy ne a tanrra, ne a kapott feladatra figyeljen. Az ilyen gyermekek llandan keresik s rmmel fedezik fel az jabb s jabb ingereket pl. mi trtnik az iskolai folyosn, milyen rendellenessgeket vesznek szre az osztlyban, milyen zajok szrdnek be az utcrl. Ezeket aztn nemcsak felfedezik, hanem gyakran felhvjk erre a tbbi gyermek figyelmt is. Vgs soron teht msok figyelemsszpontostst is zavarjk.

- A figyelmi nehzsggel kzdk msik csoportja, br kpes az letkora alapjn elvrhat intenzv figyelemre, de ezt a mkdst nem tudja az eredmnyes tanulshoz szksges ideig fenntartani. Az ilyen gyermekek nagy lendlettel ltnak hozz a feladatvgzshez, de lthatan egyre lassulnak, majd kifradva abbahagyjk a feladat befejezst. Valjban nem egyszeren lassabbak vagy fradkonyabbak mint a tbbiek, hanem a figyelmi koncentrci szintjt nem tudjk hosszan megtartani.

4 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

- A figyelmi problmk harmadik tpusnak tekinthetjk, ha a gyermek a figyelem megosztsra kptelen, vagyis nem tud gyorsan s megbzhatan "kapcsolgatni" a klnbz figyelmi helyzetek kztt. Az iskolai tants-tanuls helyzetben erre nagyon gyakran lenne szksg. Gyors vltsokkal kell kvetni a pedaggus informciit az nll feladat tennivalit. A figyelem megosztsnak j pldja a tollbamonds. Ltszlag egyidejleg kvetjk az auditiv informcikat, feldolgozzuk s raktrozzuk azokat, mikzben elhvjuk az elhangzott anyag rshoz szksges optikus, motoros informcikat s elvgezzk a szksges mveleteket, tevkenysgeket.

- S vgl a figyelmi problmk negyedik csoportjt alkotja a figyelem terjedelmnek zavara . Ez valjban a figyelem s a rvid idej emlkezet mkdsnek egyttes problmja. Az egynre jellemz figyelmi terjedelem azt mutatja meg, hogy egyidejleg /valjban egyms utn/ hny dologra tudunk figyelni. Ide vonatkoz vizsglatok szerint a felnttek figyelmnek terjedelme 4-6, 12 ves gyermekek 3-4, 6 v krliek pedig 2-3 trgy, szemly vagy jelensg. Az adatok arra az alaphelyzetre rvnyesek, amikor a trgyak, jelensgek krt egyetlen figyelmi rirnyulssal prbljuk megragadni. Ezrt van jelentsge az oktatsban annak, hogy milyen a tanknyv illusztrcija. Ha az bra sok, apr s kevsb fontos rszletet tartalmaz, akkor inkbb fennll annak veszlye, hogy a gyermek nem kpes figyelme segtsgvel a valban lnyeges informcikat kiemelni.

A gyermekek legalbb 5-7 %-a /ms forrsok szerint 3-5 %-a/ kzd figyelmi problmkkal, amelyek okai lehetnek a tanulsi eredmnytelensgnek, az iskolai kudarcoknak. Mindenki ltal ismert, hogy a tanulsi sikertelensg kvetkeztben gyakorta jelentkezik a viselkeds s a beilleszkeds elgtelensge is. Ezzel csak azt kvnjuk hangslyozni, hogy sok gyermeknl a figyelmi mkds mrse s szksg esetn javtsa a tanulssegtsnek egyik legkzenfekvbb mdja s a msodlagos tnetek megjelensnek megelzse.

A figyelemzavar jellegzetessgei sok esetben mr korai letkorban megmutatkoznak. A

5 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

jellemz tnetek sokig fennmaradnak s knny azokat felismerni az vods- s kisiskolskor gyermekeknl. Kln emltend, hogy a gyenge vagy zavart figyelmi mkds a jtktevkenysget is akadlyozza. Ter mszetesen a segtsgnyjts ott kezddik, amikor a krnyezet felismeri s megrti a gyermek llapott, s a klnfle tneteket kpes egymssal sszefggsben s klcsnhatsban rtelmezni.

A figyelem tartssgnak elgtelensgbl addan gyakori, hogy gyermekek nehezen tudjk kvetni a szban vagy rsban kapott utastsokat. Jellemz rjuk, hogy a megkezdett feladat befejezse helyett tugranak egy jabb feladat kezdpontjra. Nem tudjk kvetni s betartani a feladatok, tevkenysgek sorrendjt. Gyakran kell ket biztatni a feladatban val elrehaladsra, ugyanakkor lthatan nem figyelnek a nekik szl utastsokra. Figyelmk gyakran elkalandozik, akr feladathelyzetrl, akr ms tevkenysgrl van sz. brndozak s figyelmetlenek. Amikor a pedaggusnak az a benyomsa, hogy a gyermek nem kpes figyelni, akkor megprbl errl meggyzdni. Pldul gyakran felszltja a gyermeket, hogy foglalja ssze, ismtelje el, mirl volt sz az elmlt percekben. Azok a gyermekek, akik nem kpesek megfelel intenzits figyelmi koncentrcira, ilyen helyzetben az elhangzottakbl szinte semmit nem tudnak felidzni. Ez annl is inkbb meglep, mert a gyermek ltszlag egyttmkden vett rszt a tanrn, magatartsa is megfelel volt. Figyelmetlensge azonban olyan bels llapot kvetkezmnye, amely tartsan akadlyozza t a kls krnyezet ingereinek kvetsben. Vannak teht olyan figyelmetlen gyermekek, akik nem rosszak, nem nyugtalanok csak ppen nem kpesek figyelni. Mivel magatartsuk nem tr el feltnen a tbbi tanultl, ezrt nehz szrevenni, hogy mkdsi nehzsgeik vannak. Meglehetsen gyakori, hogy a pedaggus s a szl egyarnt elgedetlen a gyermek teljestmnyvel, de ennek valdi okt csak nehezen ismeri fel.

Kln csoportot alkotnak azok, akikre az jellemz, hogy figyelmket csak rvid ideig tudjk fenntartani. Gyakori tapasztalat, hogy ezek a gyermekek csdt mondanak a kapott feladat vgigvezetsben, mert nem tudjk figyelmesen kvetni a teljes utastssorozatot, hanem annak csak elemeit ragadjk meg. Ellenrzsnl, jellemz rjuk, hogy "bejutott" hzagos vagy mozaikos informcikbl rossz kombincikat hoznak ltre, amelyekkel meglepik krnyezetket.

6 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Mit jelent ez iskolai feladathelyzetben? Msodik-harmadik osztlyban mr gyakori az ilyen tartalm feladatok kijellse: "Mindenki nyissa ki az olvasknyvt a 26. oldalon, s keresse meg a kp alatt tallhat rvid olvasmnyt. Olvasstok el, majd a szvegben hzztok al az igket piros ceruzval." A figyelmetlen gyermek feladatmegoldst elssorban az akadlyozza, hogy az egymst kvet utastselemeket nem kvette, vagy azok sorrendjt nem tudja betartani. Feladat helynek megadsa: olvasknyv, 26. oldal, kp alatti szveg, a feladat tevkenysgeinek megadsa: elolvasni, megkeresni, alhzni, a feladat trgya: igk keresse, kiegszt felttel: hasznlj piros ceruzt. Egy-egy tanrai hospitls alkalmval tani lehetnk a kvetkezeknek: a pedaggus mikzben az osztly tanuli szmra kijelli a fenti feladatot, egy gyermeknek kln is segtsgre van. Segt elvenni az olvasknyvt, fellapozza a megfelel oldalt, rmutat a kijellt szvegre, kezbe adja a piros ceruzt, majd megismtli a feladatot: hzd al az igket. Mindezt azrt teszi, mert korbbi tapasztalatai alapjn tudja: a gyermeknl a sikeres feladatmegoldsnak nem az akadlya, hogy ne ismern fel az igket, hanem az, hogy kptelen eligazodni a az egymst kvet lpsek sorozatban, s mire kikeresi az olvasknyvt, fellapozza a kijellt oldalt, mr nem igazn tudja, mg mit vrnak tle.

A figyelem megosztsa az iskolai tanuls elengedhetetlen kvetelmnye. A gyermekek egyidejleg figyelnek a tanrra, nll munkjukra, az osztly kzs munkjra, esetleg bels lmnyeikre, melyek a tanuls helyzett ksrik. A sokfajta, de egyidejleg zajl tevkenysgek kvetse s irnytsa, gyors kapcsolsokat kvn, ami egyltaln nem knny feladat.

A fenti figyelmi problmkat viszonylag nehz felismerni, hiszen a gyermek nkntelen igyekezetvel ezeket rszben kompenzlja. Mivel a gyermekek viselkedse, beilleszkedse ne m feltn vagy eltr, gy a pedaggus nem felttelezi, hogy az apr tnetek egy tanulsi

7 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

teljestmnyt akadlyoz llapot a "figyelemzavar" megnyilvnulsai.

Ms a helyzet akkor, ha a figyelem zavarhoz nyugtalan, hiperaktv viselkeds trsul. Azonnal felismerhetk azok, akiknl a figyelmetlensg magatartsi, beilleszkedsi problmkkal jr, de rluk tbbnyire az a vlemny, hogy rosszasguk miatt nem kpesek figyelni. Az ilyen gyermek kitnik a tbbiek kzl, br gyakran a viselkeds rendezst tartjk fontosnak, s a velk val foglalkozs kevsb irnyul a figyelmi teljestmny javtsra.

Nagyon fontos annak kidertse, hogy a fenti jellemzk mr hosszabb ideje fennllnak-e, s nem aktulisan hat kls tnyez vltotta ki azokat. A valban figyelemzavarral kzd gyermek minden lethelyzetben, teht a jtkban, brmilyen szabadids tevkenysgben hasonl mdon, azaz gyenge figyelemmel vesz rszt.

A slyos figyelemzavar diagnzist csakis orvosi, pszicholgiai, gygypedaggiavizsglatok alapjn llapthatjuk meg. A vizsglat hosszabb idt s klnbz szakemberek konzultcijt ignyli. A slyos figyelemzavar olyan llapot, amely a gyermek tantsban klnleges bnsmdot, kedvezmnyeket tesz szksgess. A figyelemzavar indokolhatja a gyermek besorolst a "ms fogyatkosok" csoportjba. Ez csak abban az esetben sszer, ha ennek nyomn rvnyesthetk a gyermeket megillet jogok s kedvezmnyek, melyeket a Kzoktatsi Trvny tartalmaz. A "ms fogyatkossg" megllaptsa a megyei, fvrosi Tanulsi Kpessget Vizsgl Szakrti s Rehabilitcis Bizottsg faladata. A gyermek klnleges gondozshoz val jognak biztostsa a lakhelye szerinti nkormnyzat jegyzjnek, a tanulsban val kedvezmnyeinek biztostsa pedig a kzoktatsi intzmny igazgatjnak feladata /1999. vi LXVIII.trvny/.

8 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

A gyermek ltalnos tanulsi nehzsgnek oka lehet a figyelmi mkds gyengesge is. A figyelemzavar s a figyelemgyengesg diagnosztikus elklntse nem knny feladat. Ez utbbit inkbb akkor valsznstjk, ha a figyelemgyengesg nem minden tevkenysghez trsul, hanem kifejezettebben a tanulsi helyzethez kapcsoldik, inkbb tmeneti, mint tarts, kialakulsban inkbb kls tnyezk a felelsek, mint bels, biolgiai okok. A figyelemgyengesgbl add tanulsi nehzsg megll aptsa s diagnosztikus igazolsa a Nevelsi Tancsad feladata. A tanulsi nehzsghez szintn kapcsoldnak olyan kedvezmnyek s jogok, melyek a gyermek rdekt szolgljk. Ezek biztostsa a Nevelsi Tancsad s a kzoktatsi intzmny igazgatjnak feladata.

Cl

A program alkalmazsval a figyelmi mkds mrse, valamint javtsa. A gyermekek egyre inkbb kpess vljanak -letkoruknak megfelel szinten- a krnyezetbl rkez informcik sorrendjnek megtartsra, a figyelem terjedelmnek, intenzitsnak s megosztottsgnak elgsges mkdtetsre. A program alkalmazsval a pedaggus ismerje fel a gyermek figyelmi mkdsnek jellemzit.

Vrhat eredmnyek

A jtkos helyzetbe gyazott fejleszts nveli a gyermek biztonsgt, sajt sikeressgnek s eredmnyessgnek hitt. Felttlenl javtja a feladatvgzsre val ltalnos kszltsgt, motivltsgnak szintjt. A program sorn a gyermek egyre inkbb kpess vlik egyazon feladat megoldsrt huzamos ideig dolgozni, nvekszik monotniatrse, ami a teljestmny nvels egyik felttele. Vrhatan javtja az iskolai tanulsi helyzetben mkd figyelmi

9 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

folyamatok minsgt, a gyermek tarts figyelmt, a kapott feladatok folyamatos vgzsnek biztonsgt. A csoporthelyzet az alkalmazkodkszsget, a trsakkal val egyttmkdst, az nszablyozst, teht a szocilis kpessgeket fejleszti. A figyelmi mkds javulsa ms pszichikus funkcik, pl. az szlels, emlkezet, gondolkods szervezettsgt s hatkonysgt is befolysolja. Az egyidejleg tbb terletre kiterjed kpessgfejleszts ltalnosan javtja a gyermek tanulsi teljestmnyt.

Tartalom

A gyakorlanyag feladatainak tbbsge szban hangzik el /bemenet: auditv/ vagy bemutatssal /vizulis/ s a megolds is szban /kimenet: verblis/ illetleg mozgssal /kimenet: motoros/ vagy a lts segtsgvel trtnik /kimenet: vizulis/. Az anyag vgn kzlt sszefoglal tbla tartalmazza a gyakorlatok megadsnl s vgrehajtsnl kiemelten hasznlt szenzoros csatornkat.

A gyakorlanyag viszonylag kevs s knnyen beszerezhet eszkz hasznlatt ignyli. A vizulis szimbolumkrtykat mindenki maga is elksztheti, olyan kpek ezek, amelyeken geometriai brk vannak, mint pldul hromszg, ngyzet alapvonaln brzolva s cscsra lltva, harangforma, ferde prhuzamos egyenesek, nyitott hromszg egyszval olyanok, melyek nem hasonltanak egyik bet vagy szm rott alakjhoz sem.

A kzreadott gyakorlatok sorrendjt a pedaggus vlasztja meg, elssorban a csoport ignyei szerint.

Elvizsglatra hasznljuk a 7.szm feladatot, amit lehetleg a csoport tagjaival egyenknt vgeztessnk el.

10 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Egyszer figyelmi feladat

Egyszer utasts figyelemmel kisrse:

egy koppints=lehet lpni a jtkmezn,

kt koppints=nem lehet lpni a jtkmezn.

Bvtett figyelmi feladat

Bvtett utasts figyelemmel kisrse:

egy koppints+egy bet elhangzsa=elre lehet lpni a jtkmezn,

egy koppints+egy szm elhangzsa=htra lehet lpni a jtkmezn,

kt koppints=nem lehet lpni a jtkmezn.

Tbbszrsen bvtett figyelmi feladat

Tbbszrsen bvtett utasts figyelemmel kisrse:

11 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

egy koppints+egy bet elhangzsa=elre lehet lpni a jtkmezn,

egy koppints+egy szm elhangzsa=htra lehet lpni a jtkmezn,

kt koppints+egy bet elhangzsa=nem lehet lpni a jtkmezn,

kt koppints+egy szm elhangzsa=nem lehet lpni a jtkmezn.

Ez j alkalom arra, hogy a gyermek figyelmi mkdst jtkos helyzetben vizsgljuk. A jtk megkezdse eltt meg kell gyzdni arrl, hogy a gyermek megrtette-e a kapott feladatot. Esetleg ismteltessk meg, hogy mit is kell csinlnia, vagy legyen a tanr s magyarzza el neknk, hogy mi a jtkszably. Amennyiben rti e feladatot, figyeljk meg, hogy melyik szint teljestse jelent nehzsget. A szintek csak hrom valdi szempont kvetst kvnjk, de az utols szint felesleges elemeket is tartalmaz, ppen azrt, hogy prbra tegyk a gyermek figyelmt olyan helyzetben, amikor a zavar httrinformcikbl a lnyeges elemeket kell kiemelnie s kvetnie. A tlzottan ingergazdag krnyezet sok gyermeket akadlyoz a megfelel ingerek kivlasztsban.

Amennyiben a gyermek mindhrom szintet elsre s hibtlanul megoldotta, prbljuk meg feltrkpezni figyelmi mkdst ms helyzetekben. A 11.szm feladat betk s nem betk sorozatt hasznlja, szokatlan mdon, rintssel bemutatva. Ez a feladat egyttal annak is pldja, hogy miknt lehet a feladatokat jabb szempontok beemelsvel egyre nehezteni.

12 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Egyszer figyelmi helyzet

Rajzoljunk a gyermek htra nyomtatott nagybetket pl. V, C, M, S stb.

Neheztett figyelmi helyzet

Neheztsk a feladatot kis betk alkalmazsval, kezdetben olyanokkal melyek egyszerek pldul: b, l, t stb. majd ksbb kezetes magnhangzk is kvetkezhetnek, mint , , /az kezet elhagysa msik magnhangzt eredmnyez/.

Fokozottan neheztett figyelmi helyzet

Most a rajzolt sorozat tagjai legyenek betk s nem betk, teht geometriai formk.

Amennyiben a gyermek a diagnosztikus feladatok valemennyi lpst elsre s hibtlanul megoldotta, akkor figyelemzavara- vagy gyengesge javtshoz ez a program nem eleg nehz.

Abban az esetben, azonban ha a pedaggus ltalban szeretn javtani a gyermek feladattudatt, motivltsgt, tanulsra figyel magatartst s annak fenntartst, akkor vlogasson a gyakorlatokbl s vgezze el azokat pros helyzetben, kiscsoportban vagy az osztly valamennyi tanuljval kzs gyakorlsknt.

13 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Bevezet gyakorlat

a figyelem rtelmezsre

Bemenet: Auditv

Kimenet: Verblis

Cl:

A tanulk tudjk rtelmezni a figyelem jelentst, s mondjanak pldkat.

Eljrs:

Ma meg fogjuk tanulni, mit jelent a figyelem. Figyelmet szentelnk valaminek, amikor gondosan meghallgatjuk, vagy megnzzk azt, ersen koncentrlunk r, a krltte lv egyb dolgokat szre sem vve. Figyelni nha nagyon nehz dolog. Vannak dolgok, amelyekre inkbb gondolunk, mint arra, amire ppen figyelnnk kellene. Figyelnk, amikor az iskolban runk, vagy olvasunk, akkor is figyelnk, amikor a labdt visszatjk, tugorjuk a ktelet, vagy Ki nevet a vgn?-t jtszunk. Amikor ezeket csinljuk, ersen gondolunk arra, amit meg kell oldanunk, s nem hagyjuk, hogy lnyegtelen dolgok elvonjk gondolatainkat. Amikor az utcn

14 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

kerkprozunk, figyelnnk kell a kzlekedsi lmpkra s az autkra, gy elkerljk a srlseket, baleseteket. Melyek azok a dolgok, amelyeket mindennap figyelmesen elvgeztek? Mire kell figyelnetek, amikor az elbb felsorolt tevkenysget vgzitek? Mi trtnik, ha nem figyeltek? Kezdemnyezznk beszlgetst az iskolai figyelemrl, az otthoni vagy a jtkhoz szksges figyelemrl, prbljuk meg hangslyozni a figyelem fontossgt a cselekvsek sikeres kivitelezsben!

FIGYELEM 1

Bemenet: Auditv

Kimenet: Motoros

Cl:

A tanulk figyeljk meg az utastst, melynek elre megadott szempontja szerint lpkedjenek elre vagy htrafel.

Eljrs:

Most felolvasok egy mondatot. Hallgasstok figyelmesen! Ha kimondom egy llat nevt a mondatban, lpjetek azonnal elre! Ha a kvetkez mondatban nincs llatnv, akkor lpjetek vissza. Ha tbbszr is elhangzik egy-egy llat neve, mindannyiszor lpjetek elre!

15 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Ismteljk meg az eljrst a csoport tagjaival egynileg is! Ha a tanulk sikerrel oldottk meg az els mondat figyelemmel kvetst, ismteljk meg az eljrst ms szempontokkal (sznek, gyermek nevek, vrosok, telek stb.)! Az elre-htra lpegetsnl lehetsgnk van arra is, hogy egyb clszavak hasznlatval tegyk vltozatoss a feladatot (pl. elre lpkedjnk szilrd telek nevre, htrafel ha folyadkrl van sz). Ez hasznosabb, mintha csupn az elforduls vagy el nem forduls mdjn gyakoroltatjuk a figyelmet.

FIGYELEM 2

Bemenet: Auditv

Kimenet: Auditv/Motoros

Cl:

A tanulk jelezzenek, ha egy korbban elhangzott hangot felismernek.

Eszkz:

Xilofon

16 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Eljrs:

Helyezzk el a xilofont egy trgy mg, amely eltakarja!

Most megszlaltatok kt hangot, fleljetek! Utna csak egy hangot fogok megszlaltatni. Nektek meg kell mondanotok, hogy ugyanezt a hangot hallotttok-e korbban.

Minden gyermek kerljn sorra! Ismteljk meg ezt oly mdon is, hogy megkrjk a gyermekeket, a hangok megszlaltatsa kzben figyelemelterelsknt keltsenek httrzajt, pl.:

Zmmgjenek azonos hangon.

nekeljenek egy dalt.

Olvassanak fel valamit.

Megjegyzs:

Ez a gyakorlat auditv diszkrimincis kpessget ignyel, valamint a hallsi ingerekre figyelni tudst kvnja meg, figyelemelterel httrzaj helyzetben is. A gyakorlat j alkalom ezen terletek funkcionlis deficitjnek jelzsre is.

17 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

FIGYELEM 3

Bemenet: Auditv/Vizulis

Kimenet: Vizulis/Verblis

Cl:

A tanulk figyeljenek trgyak nevnek sorozatra s ismerjk fel ezek kzl az elre kijellt kpek nevt.

Eszkz:

Mindennapi trgyak fekete-fehr rajza.

Eljrs:

Minden gyermek kap hrom trgykpet.

Most trgyak nevt fogom gyorsan elsorolni. Figyeljtek meg mondok-e olyan dolgot, ami a ti kpeteken rajta van! Ha befejeztem, mondjtok meg, hogy a ti kpeitek kzl minek a nevt mondtam!

18 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Kezdjk hrom kppel s tz trgy nevnek felsorolsval! Miutn valamennyi gyermek sikeresen megoldotta a feladatot, nveljk a kpek szmt eggyel s ismteljk meg az eljrst! Vigyzzunk arra, hogy a trgyak felsorolsnl ne emltsk valamennyi trgykp nevt, gy a gyermekeknek valban ki kell vlasztaniuk azokat a kpeket, melyeket megneveztnk!

FIGYELEM 4

Bemenet: Auditv

Kimenet: Motoros

Cl:

A tanulk hallgassanak meg szbeli utastsokat, s kzlk kizrlag azokat kvessk, melyeket egy bizonyos szval kezdnk.

Eljrs:

Ez csoportos jtk.

19 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Elmondom mit csinljatok, hallgasstok figyelmesen! Csak azt az utastst kell kvetnetek, ami gy kezddik, hogy mondom. Ez a jtk ugyanolyan, mint a Simon mondja, amit ti is ismertek. Emlkezzetek, csak azt az utastst hajtstok vgre, ahol a mondat els szava az, hogy mondom!

Ezt jtszhatjuk gy, hogy aki hibzik, kimarad a jtkbl. A gyztesnek pedig lehetsget adunk arra, hogy a kvetkez jtkot vezesse. A jtk rdekessgt vagy nehzsgt fokozhatjuk, ha idrl idre megvltoztatjuk a kezd kulcsszt.

FIGYELEM 5

Bemenet: Auditv

Kimenet: Verblis/Motoros

Cl:

A tanulk figyeljenek sajt gyngyfzsi feladatukra, s kzben hagyjk figyelmen kvl a msik gyermeknek adott gyngyfzsi utastst.

Eszkz:

20 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Klnfle szn s formj gyngyk, zsinr.

Eljrs:

Ezt a feladatot prosval vgezzk, egy-egy pr egyszerre dolgozik. Helyezzk a gyngys dobozt (a gyngyk klnfle sznek s formjak legyenek) kt gyermek kz!

Mindketttktl azt krem, hogy ktfle gyngy klnbz kombinciit hasznlva ksztstek el sajt gyngysorotokat. Egyszerre fogtok dolgozni.

(Kapjon minden egyes gyermek kt klnbz sznt a gyngyk kzl!)

Ahogyan a gyngyt fzitek, mondjtok hangosan, hogy melyik fajta kvetkezik a gyngysorban!

(Mutassuk be az eljrst!)

Emlkezzetek s gyeljetek a sajt gyngysorotok mintjra, ne vegytek figyelembe mit mond a trsatok!

Kezdjk minden tanulval a gyngyfzst kt sznnel! A feladat bonyolthat gy, hogy a tanulknak adott jelre meg kell vltoztatniuk a mintt.

FIGYELEM 6

21 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Bemenet: Auditv/Vizulis

Kimenet: Motoros

Cl:

A tanulk figyeljenek a szbeli utastsokra, de csak azokat kvessk, melyeket egy elzleg megbeszlt vizulis jelzssel erstnk meg.

Eszkz:

Nyolc darab vizulis szimblumot brzol krtya kszlete.

Eljrs:

A feladatot csoportosan vgezhetjk. Tartsunk mindkt keznkben klnbz vizulis szimblumkrtykat.

Mondani fogom mit kell tennetek, kzben felmutatom a kt krtya valamelyikt (mutassuk meg a tanulknak a keznkben tartott krtykat!). Ha ezt a krtyt mutatom (mutassuk fel egyik keznkben lv krtyt!), akkor ti kvesstek az utastsomat, hajtstok vgre, amit mondtam! De ha msik krtyt mutatom (mutassuk meg ezt is!), akkor ne kvesstek az utastsomat, ne hajtstok vgre azt!

22 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Ez a jtk hasonl, mint a Simon mondja korbban jtszott trsasjtk, de itt kpeket hasznlunk szavak helyett.

Emlkezzetek, hogy figyelmesen kell nzni s hallgatni engem, de csak akkor kell vgrehajtani az utastst, ha ezt a krtyt felmutatom (ismt mutassuk meg a megfelel krtyt!)

Jtszhatjuk gy a jtkot, hogy kimarad aki tveszt, s a gyztes irnytja a kvetkez menetet. Nehezthet s rdekesebb tehet a jtk, ha idrl idre cserljk a krtykat.

FIGYELEM 7

Bemenet: Auditv

Kimenet: Vizulis/Motoros

Cl:

A tanulk figyeljenek a hallott utastsokra, melyek meghatrozzk, hogy a jtkmezn elre, htra lpjenek vagy maradjanak helyben.

23 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Eszkz:

Egy kpekbl ll jtkmez, ahol egymst kvetik kls krnyezetnk trgyainak rajzai

Eljrs:

Megkrlek titeket, hogy kezdjtek a jtkot a hz rajzra lpve. Gondoljuk, hogy ez a ti hzatok, innen indultok elre az iskola fel, ami a jtkmez msik vgn tallhat. Akkor lehet kprl kpre haladni, ha a jelzlmpa zld szn. Amikor egyszer koppintok a ceruzmmal ez azt jelenti, hogy zld a lmpa s a kvetkez kpre lphetsz. Ha ktszer koppintok az piros lmpt jelent, s ott kell maradnod, ahol ppen llsz. De n azt is megmondom, hogy elre, vagy htrafel mehetsz. Teht a jelzlmpa jeleit kell kvetni (egy koppints = zld, kt koppints = piros).

A gyakorlatvezet gyzdjn meg arrl, hogy minden gyermek a megfelel helyen ll-e halads kzben, s a hibkat azonnal javtsa ki! A feladat bonyolultabb lesz, ha vltoztatjuk a mozgst szablyoz utastst, pl.:

egy koppints + egy szm = menj elre!

egy koppints + egy bet = menj htra!

FIGYELEM 8

Bemenet: Auditv

24 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Kimenet: Vizulis/Motoros

Cl:

A tanulk a ktfle jelzs kzl csak az egyikre figyeljenek.

Eszkz:

Munkalap vletlenszeren kivlasztott szmokkal s betkkel

Eljrs:

A tanulk olyan munkalapot hasznljanak, amelyen vletlenszeren vlogatott betk s szmok vannak.

Felsorolok nhny szmot s bett. Ezek kzl csak a betkre figyeljetek! Ha elhangzik egy bet, akkor keresstek azt a munkalapon, s ksstek ssze a kvetkez betvel, amit megnevezek! Emlkezzetek, hogy csak a betkre figyeljetek!

(Mutassuk be az eljrst, mieltt megkezdjk!) Hasonl mdon ismtelhetjk az eljrst a szmokkal is. A feladatot nehezthetjk olyan megszortssal, hogy csak a pros szmok vagy csak a pratlanok legyenek a clingerek, stb.

25 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

FIGYELEM 9

Bemenet: Auditv

Kimenet: Vizulis/Motoros

Cl:

A tanulk figyelmesen utnozzk a csoport gesztusjtkt. Fedezzk fel, hogy a csoportban ki a parancsnok, a gesztuscselekvsek irnytja.

Eljrs:

ltessk krbe a gyermekeket! Vlasszunk ki egy gyermeket, aki huny lesz! Mialatt kint tartzkodik, jelljnk ki valakit, lesz a fnk. irnytja a gesztusjtkot.

Mindenkinek a fnkre kell figyelnie, s kvetnie kell a kezdemnyezett gesztusokat gy, ahogyan cserlgeti s vltoztatja azokat. Emlkezzetek arra, hogy amikor a fnk vltoztatja a cselekvst, azonnal kvetnetek kell! A huny gy hossz ideig tallgathatja, hogy ki a fnk.

Miutn az eljrst bemutattuk, behvjuk a hunyt, s elmagyarzzuk neki a jtkot. Azutn

26 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

folytatdik a jtk.

Ismteljk meg az eljrst gy, hogy minden fnk huny legyen a kvetkez jtkban!

FIGYELEM 10

Bemenet: Auditv

Kimenet: Vizulis/Motoros

Cl:

A tanulk lpkedjenek a padlra helyezett szm- s betkrtykra, gy vlaszoljanak kt egyidej inger kzl az egyikre.

Eszkz:

Bet- s szmkrtyk

27 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Eljrs:

Rendezzk el a bet- s szmkrtykat a fldn, vletlenszer formban!

Krlek, kezdskppen lljatok r egyik szm- vagy betkrtyra. Ezutn betk s szmok sorozatt fogom mondani. Ha te ppen egy szmkrtyn llsz, akkor egy betkrtyra lphetsz tovbb, amikor azt a bett mondom; ugyangy betrl szmra lehet lpni. Nagyon kell figyelnetek, mert csak a megfelel idben s a megfelel irnyba lphettek.

Mutassuk be az eljrst, hogy a gyermekek megrtsk az utastsokat! Kezdjk betk s szmok sorozatval, beszljnk lassan s csak kevs alkalommal adjunk megtveszt utastst! A feladat nehzsge nvelhet, ha gyorsabban mondjuk a betket s a szmokat, s ha gyakrabban adunk megtveszt utastst.

FIGYELEM 11

Bemenet: Vizulis/Taktilis

Kimenet: Motoros

Cl:

28 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

A tanulk azonostsanak geometriai "nem bet" formkat, amelyeket betk sorozatba keverve a htukra runk.

Eljrs:

Ezt a gyakorlatot mint versenyjtkot is alkalmazhatjuk, kt vagy tbb tanulcsoport rsztvevivel.

Krem a rsztvevket, hogy ceruzjuk tompa vgvel rjanak klnfle betket a msik gyermek htra. A mintk kztt szerepeljen nhny valdi bet, de olyanok is legyenek, amelyek csak brk, nem betk! Ha azt gondolod, hogy nem valdi bett rtak a htadra, emeld fel a kezed! Az a csoport lesz a gyztes, amelyik pontosan azonostotta valamennyi nem-bet mintt.

Azt a gyermeket, akinek a htra rjk a mintkat, ltessk a tblhoz! rja le a tblra a bet s nem-bet mintkat, gy az egsz csoport tudja kontrolllni a megoldst. A jtkot nehezthetjk, ha a betmintk szekvencijban szmokat is szerepeltetnk, s megkvnjuk a szmok, betk s "nem-betk" klnbz mintinak vagy ezek klnbz kombinciinak felismerst.

FIGYELEM 12

Bemenet: Vizulis

Kimenet: Vizulis

29 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Cl:

A tanulk folyamatosan sszpontostsanak egy elrejtett trgy helyvltoztatsra, s llaptsk meg a vgs helyt.

Eszkz:

Ngy paprpohr, kt klnbz formj gyngy

Eljrs:

Nagyon vatosan egy gyngyt teszek az egyik pohr al. Azutn elkezdem mozgatni a poharakat. Figyeljtek a poharak mozgsnak tjt, gy fejben tarthatjtok, hogy melyik alatt van a gyngy, a poharakat ugyanis nem szabad felemelni. Amikor az egsz teret bejrtk a poharak, akkor mutassatok r arra a pohrra, amelyik alatt a gyngy rejtzik!

Mozgassuk a poharakat lassan, s csak rvid ideig! Amint a tanulk kiss gyakorlottabbak, mozgassuk a poharakat gyorsabban, s prbljuk folyamatosan bren tartani a tanulk figyelmt! Nveli a jtk komplexitst egy msodik gyngy egy msik pohr alatt.

FIGYELEM 13

30 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Bemenet: Auditv

Kimenet: Verblis

Cl:

A tanulk dertsk ki, hogy a piknikhez szksges dolgok listjrl mi maradt ki a felsorolsbl a msodik felolvasskor.

Eljrs:

Ttelezzk fel, hogy piknikre megynk. lltsunk ssze egy jegyzket azokrl a dolgokrl, amelyeket vinnnk kell! Fel fogom olvasni nektek a piknik jegyzknek tteleit ktszer egyms utn. Amikor msodszor olvasom a jegyzket, ki fogok hagyni valamit. Azrt kell nagyon figyelnetek, hogy fel tudjtok fedezni, mi az ami kimaradt.

Plda a jegyzk tteleire:

kifli, szda, slt krumpli, paradicsom, alma

hlzsk, takar, keksz, csokold

31 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

di, cukorka, bann, elssegly doboz

alma, kenyr, bann, keksz, csokold, szda

(Ennek a listnak brmely rszt vagy ezek kombinciit hasznlhatjuk)

FIGYELEM 14

Bemenet: Auditv

Kimenet: Verblis

Cl:

A tanulk figyeljenek egy mondatra, s azonostsk a cl-szavakat.

Eljrs:

Olyan jtk kvetkezik, melyben bizonyos szavak csoportjra kell figyelnetek, pl. sznek nevei,

32 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

telek nevei, gyermekek nevei, a ht napjai, szmok.

(Jelljnk ki minden gyermeknek egy szcsoportot!)

Most nhny mondatot mondok nektek. Minden mondatnl prbljtok kihallani, vajon elfordul-e benne olyan sz, amely az ltalatok figyelt kategriba illik! Ha a mondatban hallottatok ilyen szt, emeljtek fel a kezeteket, s mondjtok meg, melyik volt az!

Olyan mondatokat hasznljunk, amelyekben srn elfordulnak a gyermekeknek adott szcsoportok tagjai!

Minta mondatok:

A gyermekek futnak a tengerpartra, eleresztik a kk srknyt.

Az elefnt szereti a mogyort.

Dani mlt szombaton tartotta a szletsnapjt.

Neknk van egy kiskutynk s hrom aranyhalunk.

Megjegyzs:

33 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Ez a feladat nemcsak a mondatok figyelmes hallgatst s a clszavak felismerst kvnja meg, hanem a ffogalmakba rendezst is. A tanulknak fel kell ismernik az sszefggst a szmukra megadott ffogalom s a felolvasott mondatban megjelen clsz kztt. Nhny tanulnl ha szksges a feladat gy egyszersthet, hogy konkrt clszavakat adunk (pl. sznek, llatok). Msoknak adhatunk elvontabbakat (pl. rzelmek, cselekvsek).

FIGYELEM 15

Bemenet: Vizulis

Kimenet: Vizulis/Motoros

Cl:

A tanulk ismerjenek fel bizonyos vizulisan bemutatott betkombincit klnbz szavakba gyazva.

Eszkz:

Sz- s betkrtyk

34 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Eljrs:

Elszr mutatok nektek egy krtyt nhny betvel. Azutn nhny olyan krtyt mutatok, amelyen szavak vannak. Nzztek meg a szkrtykat s mondjtok meg, hogy ezek a szavak tartalmazzk-e vajon azokat a betkombincikat, melyeket az els krtyn lttatok! Valahnyszor olyan szt lttok, amelyen ezek a betk elfordulnak, tapsoljatok!

Ez a feladat rdekesebb tehet, ha megkvnjuk a tanulktl, hogy cserlgessk a vlaszads mdjait (pl. a tapsols helyett emeljk fel a karjukat) a gyakorlatvezet utastsainak megfelelen.

FIGYELEM 16

Bemenet: Auditv/Vizulis

Kimenet: Verblis

Cl:

A tanulk hallgassk meg egy tel-lista felolvasst. Ezzel egyidben kvessenek egy vizulis utastst, s ennek megfelelen alaktsk t az tel-listra vonatkoz vlaszaikat.

35 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Eszkz:

Betkrtyk

Eljrs:

Szervezzk a tanulkat prokba, egyidejleg egy prral dolgozzunk!

Ma gy tesznk, mintha tteremben lennnk. Egyik kzletek pincr lesz, a msik pedig rendel. n a vendg hta mgtt fogok llni, a pincrrel szemben, s egy bet krtyjt mutatom a pincrnek. A pincr kzli a vendggel, hogy brmit rendelhet, csak olyan telt nem, amelynek a kezdbetjt megmutattam. Amint a vendg olyasmit rendel, amit a pincr nem vihet ki, ezt kell vlaszolnia: Ma sajnos nincs.

(Mutassuk be az eljrst!) A feladat nehezthet, ha olyan tterembe megynk, ahol kt bet telei hinyoznak.

FIGYELEM 17

Bemenet: Auditv

Kimenet: Motoros

36 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Cl:

A tanulk teljestsenek olyan utastsokat, melyekre j keresztnevkn szltjk fel ket.

Eljrs:

Idnknt szeretnnk megvltoztatni keresztnevnket. Most mindenki vlaszthat magnak olyan j keresztnevet, ami jobban tetszik, mint a jelenlegi. Kzlje azt a csoporttal! Klnbz dolgokat fogok krni tletek (pl. emeld fel a kezed, rints meg a fogad, dobogj a lbaddal). Ti csak akkor csinljtok amit mondok, ha az j neveteket emltem! Emlkezzetek, csak j nevetekre hallgassatok!

Minden gyermek kerljn sorra, kapjon utastst s hajtsa vgre azokat!

FIGYELEM 18

Bemenet: Auditv

Kimenet: Vizulis/Motoros

37 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Cl:

A tanulk szmok sort figyeljk meg. Csak azokat vlasszk ki kzlk, amelyekben bizonyos beszdhang elfordul.

Eljrs:

Hvjunk ki egy gyermeket a tblhoz!

Trsatok felrja a tblra azokat a szmokat, melyeket diktltok neki. Mindenki mondhat egy szmot. Vlasszunk ki kt hangot brmilyeneket , ezek lesznek a clhangok. Ha valaki a tblnl ll gyermeknek egy olyan szmot diktl, amiben elfordul a clhang, a gyermek lerja azt s bekarikzza a szmjegyet. Ezutn gyorsan mondjuk a szmokat. A tblnl dolgoz gyermeknek figyelnie kell rs kzben, s sorban megjellni a clhangot tartalmaz szmokat.

A clhangot idrl idre megvltoztatjuk, gy fejlesztve a szelektv figyelmet.

FIGYELEM 19

Bemenet: Vizulis

Kimenet: Motoros

38 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Cl:

A tanulk szelektve utnozzanak tnclpseket a gyakorlatvezet vizulisan kzvettett mintjval sszhangban.

Eljrs:

Ezt a gyakorlatot prosval vgeztessk, egyidejleg egy pr dolgozzk! lltsunk ki kt gyermeket a csoporttal s a gyakorlatvezetvel szemben!

Nzztek s hallgassatok rm figyelmesen! Nhny tnclpst mutatok be. Nha a derekamra teszem a kezem s gy tncolok, mskor pedig nem. Az egyik gyermek csak azokat a tnclpseket utnozza, amikor a kezem a derekamon volt, a msik pedig csak azokat, amiket anlkl mutattam be! Nagyon kell figyelnetek, hogy pontosan kvethesstek a szmotokra megjellt lpseket.

Kezds eltt mutassuk be az eljrst! A lpsek felgyorstsval nehezthet a feladat. Nehezthet gy is, ha a jells mdjt variljuk, vagy cserlgetjk, hogy melyik tanulnak milyen utastst kell figyelemmel ksrnie.

FIGYELEM 20

39 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Bemenet: Auditv/Vizulis

Kimenet: Motoros

Cl:

A tanulk vlogatva hajtsanak vgre megadott mozgssorokat, a gyakorlatvezet vizulisan kzvettett utastsval sszhangban.

Eljrs:

Ezt a gyakorlatot az egsz csoport egyszerre vgezheti. A gyakorlatvezet szemben ll a csoporttal, kezben kt krtyval. Elhangzott utastst csak akkor kell vgrehajtani, ha a gyakorlatvezet az utasts befejeztvel a zld krtyt mutatja fel. A piros krtya felmutatsa, rvnytelenti az utastst.

Nzztek s hallgassatok rm figyelmesen! Nhny utasts fog elhangzani. Nha az utasts utn a zld krtyt mutatom fel, ez azt jelenti, hogy kezdjtek el a feladatot. Mskor a piros krtyt mutatom fel, ami azt jelenti, hogy ne kezdjetek hozz az utasts vgrehajtshoz. Nagyon kell figyelnetek, hogy pontosan kvethesstek a szmotokra megadott utasitsok s parancsok sorrendjt.

Kezds eltt mutassuk be az eljrst! Az utastsok felgyorstsval nehezthet a feladat.

40 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

sszefoglal tbla a figyelemfejleszt program gyakorlatairl s a szksges eszkzkrl

Bemenet

Kimenet

Eszkzk

41 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Feladat

Auditv

Vizulis

Taktilis

Auditv

Verblis

Vizulis

Motoros

42 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

43 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Xilofon

Hasznlati trgyak kpei

44 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

45 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Gyngyfz kszlet

Vizulis szimblumkrtyk

46 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Tereptrgyak kpei paprszalagon

47 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Bet- s szm munkalap

48 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

10

Bet- s szmkrtyk

11

49 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

12

50 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Poharak s gyngyk

13

51 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

14

15

52 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Sz- s betkrtyk

16

53 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Betkrtyk

17

18

54 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

19

55 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

20

56 / 57

Figyelemfejleszt program
rta: Juhszn Gspr Dorottya

Ksztette: Dr. Torda gnes

gygypedaggus-klinikai gyermekszakpszicholgus

57 / 57